Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

windorin 18.06.2009 13:25:54

Va recomand un articol ce merita citit. Cei ce nu au dragoste fata de neortodocsi, sau privesc destul de ingust Ortodoxia, se vor folosi mult de el. Personal, am gasit in el multime de ganduri folositoare.

[COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni Ideologie[/COLOR], atunci cand va afirma ca doar ortodocsii se mantuiesc.

Sunt curios de pareri. Eu sunt intru totul de acord.
Ortodoxia pastreaza deplinatatea harului si a Revelatiei, insa nu este unicul drum spre Imparatie.
Exemplele sunt multe.

Nevrednicul 18.06.2009 16:43:56

Fiind nou aici nu am apucat din pacate nici acest topic sa-l citesc in intregime. Insa un lucru e cert: nu numai ortodocsii se mantuiesc! Si asta o spune foarte clar Sfantul Apostol Pavel:

Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați.
Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,
În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor." (Romani 2,13-16)

Hector 18.06.2009 17:20:44

Acest citat imi aminteste despre un parinte care spunea ca neortodocsii se mantuiesc in masura in care fac cele ale ortodoxiei.

Fani71 18.06.2009 18:46:47

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 146480)
Va recomand un articol ce merita citit. Cei ce nu au dragoste fata de neortodocsi, sau privesc destul de ingust Ortodoxia, se vor folosi mult de el. Personal, am gasit in el multime de ganduri folositoare.

[COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni Ideologie[/COLOR], atunci cand va afirma ca doar ortodocsii se mantuiesc.

Sunt curios de pareri. Eu sunt intru totul de acord.
Ortodoxia pastreaza deplinatatea harului si a Revelatiei, insa nu este unicul drum spre Imparatie.
Exemplele sunt multe.

Multumesc windorin! O sa citesc articolul care sigur e interesant. Pe parintele Sauca l-am intalnit si m-a impresionat. Este un lucrator in ecumenie, unul bun...

razvan_m 18.06.2009 20:53:14

Daca voi spuneti si credeti ca "ecumenia" va va mantui, atunci "Traiasca Ecumenia!", desi dialogul cu heterodocsii nu a dus in cursul timpului decat la slabirea credintei ortodoxe, nicicum la intarirea ei.

Ar trebui sa retineti si in cazul ecumenismului maxima latina: "Experentia docet.", iar cum "experentia" in materie de ecumenism de-a lungul timpului a fost mereu contra-productiva Ortodoxiei slabindu-o, trageti voi, ecumenistilor, concluziile de rigoare!

Ptr. Fani: "Superb" portret ti-a creionat maestrul "Ortodoxia.y.thanatos" pe thread-ul "Ecumenismul si consecintele acestuia", voi, ecumenistii, fiind exact ce a zis candva pr. Arsenie Boca: "Cozile de topor ale Ortodoxiei", citat incheiat. Iar daca parintele Arsenie Boca avea o atitudine atat de glaciala asupra ecumenismului, inseamna, atunci, ca si atitudinea mea in ce priveste pe adeptii acestuia si pe heterodocsi, oricat de rece si distanta ar fi, este una sanatoasa, nu-mi tradez Ortodoxia doar de dragul de a-i convinge de nu stiu ce nici eu prea bine pe eretici.

Ereticii sa ramana cu ereticii si ortodocsii cu ortodocsii - acesta cred, e cel mai sanatos lucru pentru Ortodoxie. Iar ECUMENISMUL - o doctrina masonica - n-are decat sa fie abandonat - cui ii pasa ca un asemenea vierme isi da duhul ???

Nevrednicul 18.06.2009 20:55:27

Ai inteles gresit! Deci ortodoxia este singura religie mantuitoare,dar asta nu inseamna ca in mod automat toti ceilalti (oameni buni,condusi de propria constiinta morala) vor fi aruncati in fundul iadului!

razvan_m 18.06.2009 22:42:34

Nu am inteles decat ca: noi ortodocsii sa ramanem intre noi, fara a avea tendinte de a ne amesteca [inclusiv credinta] cu ereticii, iar ereticii sa ramana ei cu ei insisi, atat afirm. De ce este oare atat de hulit ecumenismul si pe langa toate mai face si subiectul unor anateme [ultima datand din 1983, pronuntata de ROCOR]? Tu chiar crezi ca de multele foloase pe care ni le aduce, el si adeptii lui aparatori ai heterodocsilor ?

windorin 19.06.2009 09:39:43

Cititi articolul de mai sus, va rog.

Veti gasi in ele unele lamuriri legate de modul in care trebuiesc privite lucrurile neortodoxe.

Articolul: [COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni ideologie, atunci cand vom spune ca doar ortodocsii se mantuiesc[/COLOR].

Nevrednicul 19.06.2009 11:21:53

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 146581)
Nu am inteles decat ca: noi ortodocsii sa ramanem intre noi, fara a avea tendinte de a ne amesteca [inclusiv credinta] cu ereticii, iar ereticii sa ramana ei cu ei insisi, atat afirm.

Ai dreptate. Nu cred ca eu am negat asta. Si nu sunt deacord nici cu ecumenismul. Insa voi prea va complicati in idei daca pot spune asa. Eu am raspuns simplu la subiectul topicului,si anume ca nu numai ortodocsii se pot mantui! Asta nu inseamna ca daca renuntam la ortodoxie mai avem loc in rai,ci ma refer la acei oameni care nu au nici o vina ca s-au nascut in alta religie si ca o mica parte dintre ei,au sansa de a se mantui fiind judecati dupa constiinta morala. Deci hai sa nu mai interpretam totul dupa cum vrem. Ceea ce mi-ai raspuns mie pana acum nu are nici o legatura cu ceea ce am vrut sa spun. Chiar m-a surprins insistenta posturilor tale.

costel 19.06.2009 12:11:44

Judecam, doar atat facem. Spunem fara rezerve cine se mantuieste si cine nu. Cred ca mai potrivit e sa-mi duc mintea la intrebari de genul: ce ma desparte pe mine de Hristos? dar de semeni? cum pot ajunge sa iubesc intr-un mod nepatimas? etc

Oare cand vom intelege ca Ortodoxia trebuie sa-ti intre in sange, daca imi permiteti aceasta expresie si nu sa fie purtata din cand in cand.

E minunata Ortodoxia, dar sa o traim si nu doar sa speculam pe baza bogatiilor din ea. Nu prin speculatie vom ajunge sa-i convingem pe altii de frumusetea ei.

In concluzie, nu ne este noua dat sa afirmam cine se mantuieste si cine nu. Datoria noastra e sa-L traim neincetat pe Hristos.

Litanu 19.06.2009 14:09:11

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 146553)
dialogul cu heterodocsii nu a dus in cursul timpului decat la slabirea credintei ortodoxe, nicicum la intarirea ei.

Singurele cauze care duc la slabirea ortodoxiei sunt de natura interioara. O credinta adevarata nu poate fi slabita de ceea ce vine din afara, ci, dimpotriva, asa ceva o intareste.

Luati in brate idei de genul <numai ortodoxia mantuieste>, umflativa in pene, si apoi aruncati vina pe dialogul cu altii, pentru slabiciunea si neputinta pe care o are biserica in fata problemelor actuale.

Sunt multi <aparatori> ai ortodoxiei, care, de fapt, ii fac mult rau. Mai bine ii face un <eretic> ca mine, daca spune lucrurilor pe nume.

Daca in biserica mea ar fi atat de multa preamarire si lauda si atat de putina critica constructiva (cum este in biserica ortodoxa), as parasi-o imediat. O astfel de biserica face mai mult figuratie.

windorin 20.06.2009 13:06:28

[COLOR=darkred]"Motivul pentru care ereticii nu se pocaiesc este acela ca noi, crestinii, nu ducem o viata sfanta"[/COLOR]

Sfantul Ioan Gura de Aur

razvan_m 20.06.2009 22:46:52

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 146913)
[COLOR=darkred]"Motivul pentru care ereticii nu se pocaiesc este acela ca noi, crestinii, nu ducem o viata sfanta"[/COLOR]

Sfantul Ioan Gura de Aur

Numai ORTODOCSII se pot mantui, in masura in care membrii asa-ziselor "celorlalte confesiuni crestine" au auzit de Ortodoxie, insa nu vor sa renunte la erezia lor, falsa lor credinta crestina.]
Doar pentru o infima parte din ceilalti membri ai acelor "confesiuni crestine", care cu adevarat n-au auzit de Ortodoxie, insa fac cele ale Ortodoxiei, exista posibilitatea mantuirii.

Pentru restul? Exista numai mandrie...mandria de a nu trece la Ortodoxie, desi stiu ca e credinta cea singura mantuitoare si completa, celelalte credinte fiind toate un amestec de adevaruri teologice si invataturi/erezii omenesti.

Nevrednicul 20.06.2009 23:05:14

Foarte adevarat! Exact la asta ma refeream si eu.

Marius22 20.06.2009 23:43:09

"Toti se vor mantui, numai eu voi pieri." Sfantul Antonie cel Mare

Nevrednicul 21.06.2009 00:16:07

Acest citat are un inteles foarte adanc! Doar nu-i putem atribui o interpretare ad-literam.

Marius22 21.06.2009 01:09:40

Noi aici gresim. Cautam interpretari si argumente pierzand din vedere esentialul. Sa luam aminte la atitudinea Sfantului Antonie. In aceasta afirmatie, dupa parerea mea, gasim exprimata adevarata atitudine ortodoxa cu privire la mantuire. Noi toti ar trebui sa ne regasim in ea. Nu existau pagani si in vremea sfantului? Nu existau eretici? Nu existau pacatosi? Ba da, insa sfantul se judeca mai aspru pe sine, iar judecata acelora o lasa in seama lui Dumnezeu.

razvan_m 21.06.2009 01:37:26

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 147024)
"Toti se vor mantui, numai eu voi pieri." Sfantul Antonie cel Mare

Foarte adevarat, dar in vremea Sf. Antonie Cel Mare Biserica era impartita in atatea ramuri si ramurele?

De ce in Patericul egiptean ni se spune sa acceptam orice pacat, oricat de mare ar fi acesta, cu exceptia faptului de a fi considerati eretici? Pentru ca a fi eretic este o hula la adresa Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Care a venit pe pamant, ne-a invatat Tainele Credintei Celei Adevarate [Ortodoxia, nu catolicismul protestantismul, neo-protestantismul sau anglicanismul] si, in plus, S-a lasat crucificat pentru noi si pentru puzderia pacatelor noastre.

Iar pentru hulitorii Tatalui Sau Ceresc, echivalentii ereticilor de astazi, Domnul avea o alta masura decat aceea a iertarii pentru a-i lasa in voia lor sa pacatuiasca pe mai departe pe schimbatorii de bani si pe toti negustorii din Templul de la Ierusalim. Amintiti-va, va rog, ce scrie in Sfanta Scriptura ca le-ar fi facut acestora?
I-a luat cu duhul blandetii? Nu, i-a izgonit, pur si simplu, din Locasul Tatalui Sau, ajutandu-Se si de bici [...]

andreicozia 22.06.2009 19:03:06

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 147014)
Numai ORTODOCSII se pot mantui,

Pentru restul? Exista numai mandrie...mandria de a nu trece la Ortodoxie, desi stiu ca e credinta cea singura mantuitoare si completa, celelalte credinte fiind toate un amestec de adevaruri teologice si invataturi/erezii omenesti.

Razvane, din pacate, mai degraba tu esti mindru ca faci atita caz pe seama unei supozitii ca numai tu esti cu motz(pe lista de asteptare la mintuire) nu ei care stau in postura POATE de adevarata smerenie(desi ei nu stiu acest cuvint) ci ii spun MODESTIE si BUN SIMT, SI RESPECT PENTRU ALTII! lucruri straine de noi, (sper ca doar deocamdata)

Este trist ca nu avem incredere deplina in puterea IUBIRII care duce la respect reciproc si trebuie sa compensam prin a da cu bita in balta in drepta si-n stinga pentru a ne face auziti confundind aceasta improscare cu noroi al aproapelui cu RIVNA pentru Dumnezeu

Anca-Miha 22.06.2009 23:50:10

Andrei, daca nici ortodocsilor nu le mai putem spune adevarul, atunci cui?!?
Nu cred ca vreun ortodox s-ar apuca sa-i spuna unui catolic sau sectant in fata ca nu se mantuieste, caci aces lucru doar Dumnezeu stie. Dar un lucru il stim cu totii, si anume ca ortodoxia este calea spre mantuire pentru cel credincios.
In rest, dragostea invocata de mai multi pe forum, pe care trebuie sa o avem fata de catolici si restul, se inscrie in dragostea pentru aproapele, care trebuie sa fie si ea nemarginita, dar nu pana la negarea adevarului.

andreicozia 23.06.2009 00:06:12

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 147331)
Andrei, daca nici ortodocsilor nu le mai putem spune adevarul, atunci cui?!?
Nu cred ca vreun ortodox s-ar apuca sa-i spuna unui catolic sau sectant in fata ca nu se mantuieste, caci aces lucru doar Dumnezeu stie. Dar un lucru il stim cu totii, si anume ca ortodoxia este calea spre mantuire pentru cel credincios.
In rest, dragostea invocata de mai multi pe forum, pe care trebuie sa o avem fata de catolici si restul, se inscrie in dragostea pentru aproapele, care trebuie sa fie si ea nemarginita, dar nu pana la negarea adevarului.

Draga, noi suntem cei mai mari ipocriti daca ne prefacem ca ii iubim(vorbind cu ei) dar de fapt credem in sinea noastra ca se vor rostogoli in iad cu totii lucru care este mare pacat.

Diferenta intre noi si ei este ca noi, cei cu mot credem ca raiul NE APARTINE IN EXCLUSIVITATE pe cind ei ne vad ca pe frati si ne fac loc si noua in Imparatia Cerului, nu considera ca doar ei sunt cei alesi.

Nu vezi ca ne comportam ca niste copii rasfatati?

Anca-Miha 23.06.2009 01:59:03

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 147337)
Draga, noi suntem cei mai mari ipocriti daca ne prefacem ca ii iubim(vorbind cu ei) dar de fapt credem in sinea noastra ca se vor rostogoli in iad cu totii lucru care este mare pacat.

Diferenta intre noi si ei este ca noi, cei cu mot credem ca raiul NE APARTINE IN EXCLUSIVITATE pe cind ei ne vad ca pe frati si ne fac loc si noua in Imparatia Cerului, nu considera ca doar ei sunt cei alesi.

Nu vezi ca ne comportam ca niste copii rasfatati?

Nu, draga, lucrurile nu stau chiar asa.
Nu noua ne apartine afirmatia, ca ortodoxia este mantuitoare; au fost altii cu Duh Sfant, care au afirmat acest lucru; bineinteles ca nu te mantui din oficiu, adica te-ai botezat de la 2 luni si gata esti mantuit; mai trebuie si fapte.

Catolicii nu vor ajunge in iad pentru ca spunem noi; si ei vor da socoteala de faptele, vorbele si gandurile lor.

Drept sa-ti spun, eu nu am intalnit inca un ortodox, care sa-l urasca pe omul de langa el pentru simplul fapt ca e catolic. Ar fi de-a dreptul absurd.

Nedumerire: dar de ce te miri ca ii iubim pe catolici ca pe aproapele? Tu nu-ti iubesti aproapele, oricine ar fi el ?!?

mirelat 23.06.2009 05:44:07

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 147350)
Nedumerire: dar de ce te miri ca ii iubim pe catolici ca pe aproapele?

pai nu, ei sunt [COLOR=Blue]aproapele[/COLOR].. si ar trebui sa-i iubim ca pe noi insine!

windorin 23.06.2009 12:19:07

Citat:

În prealabil postat de razvan_m (Post 147014)
Numai ORTODOCSII se pot mantui, in masura in care membrii asa-ziselor "celorlalte confesiuni crestine" au auzit de Ortodoxie, insa nu vor sa renunte la erezia lor, falsa lor credinta crestina.]
Doar pentru o infima parte din ceilalti membri ai acelor "confesiuni crestine", care cu adevarat n-au auzit de Ortodoxie, insa fac cele ale Ortodoxiei, exista posibilitatea mantuirii. Pentru restul? Exista numai mandrie...mandria de a nu trece la Ortodoxie, desi stiu ca e credinta cea singura mantuitoare si completa, celelalte credinte fiind toate un amestec de adevaruri teologice si invataturi/erezii omenesti.

[COLOR=darkred]Cat de straine mi se par aceste cuvinte de dragostea adusa de Hristos.[/COLOR] Crezi tu, oare, ca Evanghelia trebuia sa fie ceva de genul: "Doar voi, Apostolii, sunteti buni si sfinti. Restul, vamesi si desfranate sunt nenorociti si rai. Sunt mandri si vrednici de iad." Nu este chiar acesta cuvantul Evnagheliei, desi adesea patimile lor sunt luate ca lucruri vrednice de pedeapsa. [COLOR=darkred]Evanghelia e adusa de Hristos mai ales acelora, "celor bolnavi".[/COLOR] Mai ales drahma cea pierduta, oaia cea ratacita si Fiul Risipitor sunt mai de bucurie Tatalui.

Te rog mult, citeste [COLOR=darkred]Pilda Fiului Risipitor[/COLOR]. Te vei folosi mult de ea.
Si nu te mahni pe mine. Nu caut lupta in cuvant, caci este o lupta penibila.

Iar daca tot nu ati citit articolul, mai il pun inca o data... [COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni Ideologie[/COLOR]

Dragostea nu este cadere din dreapta credinta, nu este anulare a randuielilor de 2000 de ani, nu este rugaciune cu ereticii, ci doar implinirea lucrarii lui Hristos. [COLOR=darkred]Daca pastrarea dreptei credinte ne impietreste inima fata de "cei bolnavi si straini" si ne face sa cadem din dragoste, totul este in zadar.[/COLOR] "Si diavolii cred si se cutremura", zice Apostolul Petru.

andreicozia 23.06.2009 17:13:51

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 147350)

Drept sa-ti spun, eu nu am intalnit inca un ortodox, care sa-l urasca pe omul de langa el pentru simplul fapt ca e catolic. Ar fi de-a dreptul absurd.

Nedumerire: dar de ce te miri ca ii iubim pe catolici ca pe aproapele? Tu nu-ti iubesti aproapele, oricine ar fi el ?!?

Serios? mai cauta aici pe topicurile catolice sa vezi cita iubire de aproapele aste raspindita. Si nu prea se simte ca am separa omul de credinta lui "eretica" pacatoasa"
Mai citeste-ti cu atentie postarile

Iti spun eu sigur ca nu poti fi tu asa de superioara in simtiri si de altruista incit sa poti iubi pe omul in spatele "ereticului" pe care nu incetezi sa-l vezi si sa-l dispretuiesti.

..sau poate nu vorbim despre iubire ci despre altceva paralel

Nevrednicul 23.06.2009 17:19:20

Ce treaba au topicurile catolice? Ce putem vedea noi,aici pe forumu,la oameni? Vedem doar vorbe,atat! Ori faptele conteaza!

anna21 23.06.2009 17:58:04

mantuirea prin alte religii?

Am gasit in librarii o carte instructiva: Ereziile contemporane de Arsenie Vliangoftis (nu am detalii despre autor).
Printre cele expuse in carte, exista si ideea ca unul din scopurile actuale ale adeptilor new age este confuzia
Astfel, nu este urmarita golirea bisericilor, ci umplerea lor cu oameni care cred ca toate religiile sunt cai diferite catre acelasi scop. (Iisus dezminte acest lucru, spunand: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata)
Un alt mod de a semana confuzie: crede ce vrei, dar sa nu fii marginit, adica sa nu crezi ca doar tu ai adevarul. In mod subtil ne este zgandarita mandria (esti ingust la minte, spun adeptii new age, daca tu crezi ca doar in ortodoxie este adevarul si restul lumii este in bezna).
Asa sa fie? Eu cred ca intr-adevar doar in Biserica ortodoxa se poate gasi adevarul. Iisus Hristos este Lumina lumii.

Alta sursa de confuzie: dupa ce "crestinul" accepta ca si in alte religii exista mantuire, va fi convins ca el nu are dreptul sa impiedice dezvoltarea spirituala a altora. I se va spune ca a impiedica drumul unuia pe calea pe care a ales-o este un pacat! Altfel spus, in new age, pacatul este a impiedica dezvoltarea spirituala a sinelui sau a altora (departe de conceptia crestina despre pacat). Chiar daca ei vorbesc despre Iisus Hristos (si fac asta des), Il prezinta ca pe un initiat, nu ca pe Fiul lui Dumnezeu care s-a rastignit pentru iertarea pacatelor noastre.

(recomand cartea, analizeaza multe idei new age care s-au raspandit intre crestini)

andreicozia 23.06.2009 18:35:15

Frustrarea si fanatismul datorat neimplinirilor din Vest

Este interesant cum felul in care omul percepe o religie depinde de starea lui psihica de bucurie si dragoste sincera fata de TOT ce-l inconjoara sau de frustrare in fata obstacolelor si a neimplinirilor.

In cazul frustrarilor familiale si a neimplinirilor profesionale mai ales, am observat cum oamenii tind sa dea in fanatism si habotnicie religioasa, exagerind in locurile unde nu se cere acest lucru sau adoptind o atitudine artagoasa cu toti vinzatorii pe la magazine. Am observat chiar o dorinta pe a pleca pe la Mall-uri numai cu un scop, acela de a se certa cu unii si altii.

Cunosc un medic care venit in America, ca administrator de bloc trage de ghenele de gunoi din care se scurge zeama, de vre-o 12 ani si spala pe jos coridoarele, timp in care si-a tot dat examenele de medicina insa din pacate nu i-a reusit sa duca pina la capat ce si-a propus iar acum se gindeste sa se intoarca in tara. Ciudat este ca perceptia lui s-a schimbat substantial in decursul anilor si a dat intr-o negativitate si o unicitate a adevarului lui care nu exista inainte.

anna21 23.06.2009 19:08:37

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 147563)
Este interesant cum felul in care omul percepe o religie depinde de starea lui psihica de bucurie si dragoste sincera fata de TOT ce-l inconjoara sau de frustrare in fata obstacolelor si a neimplinirilor.

In cazul frustrarilor familiale si a neimplinirilor profesionale mai ales, am observat cum oamenii tind sa dea in fanatism si habotnicie religioasa, exagerind in locurile unde nu se cere acest lucru sau adoptind o atitudine artagoasa cu toti vinzatorii pe la magazine. Am observat chiar o dorinta pe a pleca pe la Mall-uri numai cu un scop, acela de a se certa cu unii si altii.

Cunosc un medic care venit in America, ca administrator de bloc trage de ghenele de gunoi din care se scurge zeama, de vre-o 12 ani si spala pe jos coridoarele, timp in care si-a tot dat examenele de medicina insa din pacate nu i-a reusit sa duca pina la capat ce si-a propus iar acum se gindeste sa se intoarca in tara. Ciudat este ca perceptia lui s-a schimbat substantial in decursul anilor si a dat intr-o negativitate si o unicitate a adevarului lui care nu exista inainte.

Ba este si mai interesant cum lovesti tu sub centura cand nu ai argumente la obiect. Dar nu ai nimerit-o, este exact invers.
(Neimpliniri? Ma faci sa rad.. Nici nu stiu ce sa-ti raspund.. of,of.. sa-ti trimit un view din inaltimea turnului meu de fildes?... nu ma cert cu nimeni la mall, ca nu-mi fac cumparaturile la mall.. :) bitter-sweet luxury. Dar nici o problema, te am pe tine aici ca sa ma cert :))). Deci calm down si vorbeste ceva la subiect.)

andreicozia 23.06.2009 23:06:20

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 147573)
nu-mi fac cumparaturile la mall.. :) bitter-sweet luxury..)

scuzati off topicul
Dar de unde iti faci cumparaturile de haine, daca nu este o taina? ...si ce vrei sa spui prin bitter-sweet luxury?

anna21 24.06.2009 00:15:48

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 147639)
scuzati off topicul
Dar de unde iti faci cumparaturile de haine, daca nu este o taina? ...si ce vrei sa spui prin bitter-sweet luxury?

Nu-ti spun de unde-mi fac cumparaturile ca suntem prea off.. Acela era doar o replica la "Frustrarea si fanatismul datorat neimplinirilor din Vest".

Revenind la subiect, mai redau idei din cartea parintelui Arsenie Vliangoftis, poate le gaseste cineva utile.
Spuneam ca Noua Era sustine ca toate religiile sunt cai care conduc la adevar. Pe baza acestui pricipiu se incearca unirea religiilor actuale intr-o panreligie: crede orice vrei, dar sa nu crezi ca doar religia ta este dreapta.
Adeptii new age se cred plasati pe un nivel spiritual superior fata de crestini. Iar ortodocsii (care sustin ca doar in credinta lor exista mantuire) sunt considerati fanatici, intoleranti, rasisti, fundamentalisti...
Termenii crestinismului (Hristos, rugaciune, dragoste, libertate, pacat..) sunt folositi cu alte sensuri. Pastrandu-se doar termenul, se creeaza confuzie asupra intelesului, pentru a crea iluzia ca invatatura new age nu este diferita de cea crestina!

Invatatura favorita a reprezentantilor new age: omul este Dumnezeu.
Pentru aceasta, ei rastalmacesc cuvintele Mantuitorului: "Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru. " (Luca, 17:21)
Aceste cuvinte arata ca cei care sunt botezati si fac voia lui Dumnezeu au in ei Harul dumnezeiesc, pe Duhul Sfant. Iar cel care se face casa a Sf. Duh traieste de pe acum in Imparatia lui Dumnezeu.
(Foarte departe de crestinism este invatatura new age care spune ca omul este din fire dumnezeu)

Anca-Miha 24.06.2009 02:49:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 147527)
Serios? mai cauta aici pe topicurile catolice sa vezi cita iubire de aproapele aste raspindita. Si nu prea se simte ca am separa omul de credinta lui "eretica" pacatoasa"

Iti spun eu sigur ca nu poti fi tu asa de superioara in simtiri si de altruista incit sa poti iubi pe omul in spatele "ereticului" pe care nu incetezi sa-l vezi si sa-l dispretuiesti.

Andrei, imi pare rau ca nu intelegi. Da, e vorba de iubire crestina, asa cum ne-a dat porunca Domnul. Si din iubire nu acceptam diferentele aparute inainte si dupa Schisma, ca sa aiba la ce reveni cei plecati acum 1000 ani.

mihailt 24.06.2009 03:20:02

Sfantul Antonie cel Mare fusese invatat sa se roage:
"Toti se vor mantui numai eu ma voi pierde".

Pai cei din Iad de traisera pana la venirea lui Dumnezeu in trup iata ce zice Sfantul Ioan Damaschinul de dansii:
"Milostivirea Ta, cea nemasurata
Cei tinuti in legaturile iadului, vazandu-o
La Lumina au mers Hristoase, cu picioare vesele
Laudand Pastile cele vesnice "
Daca se zice ca mantuirea e numai la crestini ortodocsi din ce zice Sfantul Ioan Damaschinul reiese ca toti care au trait pana la venirea Domnului nostru Iisus Hristos au fost crestini ortodocsi.Si daca se mai citeste si la prohod se confirma ca toti oamenii din Iad au urmat pe Domnul nostru Iisus Hristos crezand in Dansul.
In Iad Sfantul Ioan Botezatorul a propovaduit pe Domnul nostru Iisus Hristos celor de acolo.

Nu l-a propovaduit Sfantului prooroc Solomon sau Sfantului prooroc David sau Sfantului prooroc Avraam sau celor care stiau deja ca va veni si il asteptau ci celor care nu stiau.

Fani71 24.06.2009 10:59:57

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 147707)
Andrei, imi pare rau ca nu intelegi. Da, e vorba de iubire crestina, asa cum ne-a dat porunca Domnul. Si din iubire nu acceptam diferentele aparute inainte si dupa Schisma, ca sa aiba la ce reveni cei plecati acum 1000 ani.

Totusi, as vrea sa va intreb, pe tine si pe cei care tot ziceti ca sa se intoarca la ortodoxie: Pana unde? pana la preluarea in toate amanuntele a slujbelor bizantine (care au evoluat si ele intre timp), si a tuturor chichitelor canoanelor? La barba preotilor( care nu a existat la ei mai niciodata)? La amanuntele vesmintelor?
E chiar o intrebare, sa stiti, nu o ironie. Cum va imaginati voi aceasta intoarere?

costel 24.06.2009 12:06:39

Eu nu cred ca este de datoria noastra sa discutam modul in care Dumnezeu lucreaza asupra celor de o alta credinta. Sincer, eu nu-L vad pe Dumnezeu ca fiind in "concediu" in inima celor care nu sunt ortodocsi. Pe de alta parte nu vad nici natura umana a celor de alta credinta ca fiind intr-o stare de repaus. Si la ei natura alerga spre Creator.

Noi pierdem din vedere puterea lui Dumnezeu de a mantui pe oricine, oricand si sub orice forma.

anita 24.06.2009 12:13:11

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 147527)

Andrei ,cand iubim omul nu ne raportam la credinta lui ,facem abstractie.
Frumos din partea catolicilor ca isi iubesc aproapele.
Din pacate cati catolici practicanti mai sunt in Europa?
Sau protestanti ?
Sf.Nicolae Velimirovici deplangea starea cazuta a Europei apusene.
Si asta se vede din incapatinarea guvernelor unor tari apusene de a legifera pacatul sub toate formele lui ,prostitutie ,homosexualitate,etc.
Vedem faptele si e suficient ,nu ne raportam la vorbe.Astea da fapte anticrestine.

Fani71 24.06.2009 12:16:51

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 147782)
Andrei ,cand iubim omul nu ne raportam la credinta lui ,facem abstractie.
Frumos din partea catolicilor ca isi iubesc aproapele.
Din pacate cati catolici practicanti mai sunt in Europa?
Sau protestanti ?
Sf.Nicolae Velimirovici deplangea starea cazuta a Europei apusene.
Si asta se vede din incapatinarea guvernelor unor tari apusene de a legifera pacatul sub toate formele lui ,prostitutie ,homosexualitate,etc.
Vedem faptele si e suficient ,nu ne raportam la vorbe.Astea da fapte anticrestine.

Mai sunt, anita, totusi, din fericire, si catolici si protestanti credinciosi. La fel, cati ortodocsi credinciosi sunt din toti cei care sunt botezati? Poate ceva mai multi, dar nu MULT maiu multi.

Cred ca e invers: nu din cauza legiferarilor de care zici sunt putini, ci din cauza ca sunt putini se legifereaza lucrurile astea (depinde insa ce intelegem prin legiferare, ca nu cerd ca ar fi crestin sa ii trimitem la inchisoare pe homosexuali acuma; poate te referi la casatoria homosexuala).
Nu copacii misca vantul, ci vantul misca copacii.

anita 24.06.2009 12:23:20

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 147784)
Mai sunt, anita, totusi, din fericire, si catolici si protestanti credinciosi. La fel, cati ortodocsi credinciosi sunt din toti cei care sunt botezati? Poate ceva mai multi, dar nu MULT maiu multi.

Cred ca e invers: nu din cauza legiferarilor de care zici sunt putini, ci din cauza ca sunt putini se legifereaza lucrurile astea (depinde insa ce intelegem prin legiferare, ca nu cerd ca ar fi crestin sa ii trimitem la inchisoare pe homosexuali acuma; poate te referi la casatoria homosexuala).
Nu copacii misca vantul, ci vantul misca copacii.

Asta am spus si eu ,starea decazuta a natiunii a permis guvernelor sa dea asemenea legi.
Si noi ,romanii ,pentru pacatele noastre avem acesti conducatori.
Daca ai timp ,citeste ce spune sfantul Nicolae al Serbiei ,vei gasi pe internet.
In Franta am inteles ca bisericile sunt cam pustii in sfanta zi de duminica.
Sa dea Domnul sa nu fie asa ,mi-a spus cineva care a stat acolo un an.

Fani71 24.06.2009 13:23:52

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 147787)
Asta am spus si eu ,starea decazuta a natiunii a permis guvernelor sa dea asemenea legi.
Si noi ,romanii ,pentru pacatele noastre avem acesti conducatori.
Daca ai timp ,citeste ce spune sfantul Nicolae al Serbiei ,vei gasi pe internet.
In Franta am inteles ca bisericile sunt cam pustii in sfanta zi de duminica.
Sa dea Domnul sa nu fie asa ,mi-a spus cineva care a stat acolo un an.

Scuze, te-am inteles gresit.
Sigur, multe biserici sunt pe jumatate goale dar trebui' vazut si ca sunt foarte multe biserici, construite pe vremea cand erau multi credinciosi. Bineinteles, exista o delasare a credintei in occident, cum spui, insa nu inseamna ca nu exista si credinta vie..

anne 25.06.2009 12:44:38

mantuirea paganilor...

[SIZE=3]Intr-o vedenie despre INFRICOSATA JUDECATA, sf. episcop ascet Nifon, printre altele, povesteste:[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3]"...Dupa acestia a intrat (la judecata) marea multime de pagani, inchinatori la idoli, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de constiinta lor . Multi straluceau ca soarele de nevinovatia si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu, pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din dulceata si mireasma lui, nu vede nimic..."[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3]Mi s-a parut foarte interesant ce am citit si am vrut sa va impartasesc si voua...:1: Asadar e posibila o mantuire in afara ortodoxiei, e posibil ca si cei neortodocsi sa simta dulceata ,mireasma Raiului, fara insa a vedea lumina lui...[/SIZE]

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:45:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.