![]() |
Rugaciune
Doamne, inca sa nu-mi dai
Frumusetile din rai Si inca nu-mi darui ale slavei bucurii Nu ma-ndemn inca sa-ti cer Fericirile din cer Pana cand Tu prin lume-ti duci Tu povara Sfintei Cruci Pana cand insangerat Si lovit si inspinat Treci pe calea cu dureri Fericire cum sa-ti cer? Da-mi Stapane Crucea Ta Si ma-nvata a o purta Si in inima cu jale Da-mi durerea Maicii Tale. Si in piept cu frangere Da-mi a Maicii plangere Da-mi Stapane sa-Ti sarut Urma pasilor in lut. Si mai da-mi cu sarg s-alerg Talpile sa Ti le sterg Cu iubirea mea duioasa Ca femeia pacatoasa. |
Nihil-Ion Minulescu
[COLOR=red]lui Scarlat Froda Asculta!...Nisipul aleii Trosneste ca focul din vatra ,Si treptele scarii de piatra saruta pantofii femeii Cebate grabita la poarta Cu degete-absente de statuie sparta... Priveste!...Tacerea coboara-n spirale Rotunde si-ovale,Ca niste confeti de-aceeasi culoare...Aleea-i o strada cu doua canale Inloc de trotuare,Castanii par maturi proptite de zid,Iar scara de piatra(in loc sa se urce) Coboara cu treptele-n vid...Priveste si-asculta- Ce liniste goala... Solemna... Si muta!... .............................................Deste apta-te, frate , si nu mai visa,C-afara nu-i nimeni-Nimic din ce-ai vrea O data macar sa mai fie...E numai femeia din fotografie,O mapa cu "lied"-uri de Grieg pe pian Si fumul ce urca din pipa-n tavan...:33::53::33: [/COLOR] |
"Cand ma gandesc,ca te gandesti,
Ca ma gandesc la tine. Gandeste-te,ca ma gandesc, Ca te gandesti la mine!" ...uff!,greu mai e cu priceperea gandului reciproc! |
poezie
[SIZE=3][COLOR=magenta]PATRIEI MELE-[SIZE=2][COLOR=red]Elena Vacarescu Daca ti-am devenit straina ,Si cantul meu cel peregrin Nu s-a-ntrupat din limba lina Domol vorbita in camin, Cea care-mi vine-n inserare Pe buze cand ma rog mereu, O,Patria mea,,ierta-vei oare Vreodata pe copilul tau? Sau poate versul ascultand Sa mi-l binecuvanti ai vrea, Cum grav binecuvanti si bland, In preajma luptei,oastea ta?(In romaneste de Monica Pillat)-din vol. "Scrieri alese"1975:105: [/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]
|
NEMURITORUL
Cu mult mai tare decat voi, E Omul care poarta Speranta moarta-n ochii goi, Credinta-n suflet, moarta. Un capat de speranta-aveam, Voi l-ati aflat si l-ati ucis. Zadarnic! Din eternul Neam, Am inviat speranta-vis. Credinta-n viata, dram cu dram, Mi-ati omorat-o in dureri Dar a-nviat-o-al Vietii ram Ce nu cunoaste azi, nici ieri. Din trupu-mi, carne-ati sfasiat Si oasele mi-ati tras pe roti, De vraja Vietii, inviat, Eu va privesc in ochi pe toti. Zdrobit, in pulbere cazut, Lovit in sfichiuri de nevoi, M-am ridicat cum n-ati crezut: Cu mult mai tare decat voi. |
INTOARCEREA OSTEANULUI
Acasa am ajuns tarziu, Sa ma iertati, cinstite fete, Dar lung e drumul prin pustiu Si nu e nimeni sa te-nvete. Manat de vant, batut de dor, Calcat-am zarea-ntinsa, Prin lung pustiu, ratacitor, Ostean din tara-nvinsa. Singuratati de om tacut M-au insotit pe cale, M-a-nconjurat pustiul mut Si-a neamului meu jale. In fata Sfinxului am fost Si-am pus o intrebare: Au are ori nu are rost Sa ne catam scapare? El mi-a raspuns, cu ochii goi Privind in zari celeste: Samanta de scapare-n voi A inflorit si creste. Mai fost-am la un Munte Ascuns, Unde stramosi de sange Pastrau al semnelor raspuns, Sa aflu de-om invinge. Am pipait cu ochi de dor Al pesterilor pantec, Pe care semnele de zbor, Ca un stravechi descantec, Vorbesc cu glasuri de eroi Plecati din asta lume De cine-am fost odata noi Si ce purtam in nume. Astfel aflat-am, om sarac, Nascut din vechiul sange, Ca semnul sfant de geto-dac E semnul care-nvinge. Acasa am ajuns tarziu. Iertare voua, oameni buni, Dar lung e drumul prin pustiu Si lunga-i calea la strabuni." |
[SIZE=3][COLOR=green]M-am născut într-un bordei |
[COLOR=green]Lucian Blaga[/COLOR] |
[COLOR=green]Muncă binefăcătoare, neamul meu îți știe harul, |
Sf.Ioan Iacob Hozevitul - " Poezii si invataturi "
SCANTEI DIN INIMA
1.) Versul cel cu patru strune, Imi aduce mangaiere, Totdeauna cand ma aflu, La necaz si la durere. 2.) Ca din cremene scanteia Versul la necaz s-aprinde, - Intru-n chip, cu totul tainic - De la inima fierbinte. 3.) Cand necazuri sunt mai multe Si zagazuri mai inalte, Versurile - prin minune - Izvorasc atunci mai calde! 4.) Fierbinteala din launtru, De la inima plecand, Ma trezesc intotdeauna Versuri prea duios cantand. 5.) Cand durerea ma rapune Si puterile se frang, In siraguri nesfarsite Versurile mele plang. 6.) Iar cand am vreo bucurie Si cu duhul ma aprind, Inima atunci salteaza, Savoslovii versuind. 7.) Daca vrei sa stii vreo data Ce simtea inima mea, Cititorule iubite, De la versuri vei afla! |
Citat:
facultatea pe zapada cartea mea a fost din lut iar profesorul o strada am crescut fara sa shtiu nici de mama nici de tata shi am fost fara sa fiu shi la stanga shi la dreapta prieten am avut purcelul ce-l manam ca shi pe gashte shi dushman aveam catzelul ca latra din lantz la mushte in picioare eram gol, iar pe spate o cameshe cu un trening din obor am trait far sa-mi peshe. Asha ca nici nu ma plang, ca-m avut shi-un greiere care ma facea sa-mi frang ale somnurilor creiere... Eram mic, urat, murdar Cine oare sa ma spele? N-aveam bani de buzunar Shi nici zile vesele... Dar a fost ceva ashea Intr-o noapte instelata C-am aflat de sus ceva Ca iubire-a fost tradata... Shi am plans shi-am necajit Inima dulce de codru Pan'un glas parad vrajit M-a chemat sa intru. Shi-am intrat. (scuze pentru continuare) |
Poem
[SIZE=3]Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi și ți-aș săruta talpa piciorului,nu-i așa că ai șchiopăta puțin, după aceea,de teamă să nu-mi strivești sărutul?...[/SIZE][SIZE=3]Nichita Stanescu, [/SIZE][SIZE=2]din volumul O viziune a sentimentelor, 1964[/SIZE]
|
Viata mea se ilumineaza
[SIZE=4]Viața mea se iluminează[/SIZE]
[SIZE=3]Părul tău e mai decolorat de soare,regina mea de negru și de sare.Țărmul s-a rupt de mare și te-a urmatca o umbră, ca un șarpe dezarmat.Trec fantome ale verii în declin,corăbiile sufletului meu marin.Și viața mea se iluminează,sub ochiul tău verde la amiază,cenușiu ca pământul la amurg.Oho, alerg și salt și curg.Mai lasă-mă un minut,Mai lasă-mă o secundă,Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip.Mai lasă-mă o briză, o undă.Mai lasă-mă un anotimp, un an, un timpDin volumul O viziune a sentimentelor, 1964[/SIZE] |
Cum faceti voi?
:39: hmm...cum faceti voi, dragii mei, de va apar poeziile in versuri??? Eu chiar daca le tastez asa...mi se posteaza ca un text...:106:
E vre-un secret? Imi explica si mie cineva?:35:Va rog...:4: |
Madrigal-Ion Minulescu
[COLOR=red]Intrase o albina intr-un potir defloare[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Si-atunci,potirul floarei in degete l-am prins...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Apropie-ti urechea de-albastra inchisoare[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-asculta cum se zbate in ea un biet invins...[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]In inima ta draga,intrat si eu candva[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Nestiutor de cate acolo-aveamsa-ndur,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si ne-ntrerupt de-atuncea,ma zbat inchis in ea[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Asemea albinei din urna de azur...:53:[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] |
Calugarul
Iubite frate muritor,
De vei vedea un calator Cu hainele cernite , singurel Descult, flamand Si insetat Te rog sa ai mila de el Ca poate-I un calugar! De intanlesti la vre-o rascruce Un om strain, ce-ar vrea s-apuce… Departe, undeva in lume… De-l vezi mereu Oftand din greu Sa nu-l intrebi atunci de nume, Ca poate-I un calugar! De vei vedea trecand prin sat Un om cu capul aplecat C-o traista goala in mana lui Te rog acum Sa-I iesi in drum Si un cuvant mai bun sa-I spui Ca poate-I un calugar! Sau cand e frig si ploua afara De vei vedea ca asteapta-n gara Un calator infrigurat Nu-l judeca Cu gura ta De ce e trist si-ngandurat Ca poate-I un calugar! De vei vedea in multe randuri Un om la munca stand pe ganduri Privind cu ochi-n departare, Mereu tacut Si abatut Nu-l intreba ce cata-n zare, Ca poate-I un calugar! Iubitul meu, nu te-ndoi, Ci, daca tu vei intanli Un om in lume fara rost Ce plange-ades Neinteles . Sa stii iubitul meu c-a fost In viata lui calugar C-acela care a trait Si-n manastire-a-mbatranit, Orice I-ai spune si I-ai da Sa nu socoti Ca o sa poti Sa-I schimbi cumva inima sa, Ca el e tot calugar! De-I vei canta de bucurie De asta el nu vrea sa stie De jale de ii vei canta, El tot mereu Oftand din greu Plangand incet va suspina Cu lacrimi de calugar! Deci nu cata sa-I mangai plansul, Ci roagate si tu cu dansul, Caci el de-atata pribegie, De toti uitat Si-ndepartat Va suspina dupa pustie Caci este tot calugar! Iar daca lumea-l va-nsela, Tu frate nu te bucura, Nici sa vorbesti de el oricui, Caci el oricand Mustrat de gand, Se va scula din calea lui Caci incai tot calugar! Iar daca va imbratatnii Si-n lume frate , va muri, Sa-l pui atunci intr-un mormant, Si nimanui Sa nu mai spui Ca sub acest strain pamant Se afla un calugar! |
Unui cantaret-Ion Minulescu
:53:[COLOR=red]Imbatranesti!...[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Si versul tau[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Imbatraneste ca si tine...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Tot ce-ai cantat alt'data bine[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Azi canti din zi in zi mai rau...[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Alt'data cantecele tale[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Gradinile-mprimavarau[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-ndragostitii toti te-aplaudau...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Dar azi?[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cine-ti mai iese-n cale?... [/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Azi cantecele-ti s-au sfarsit[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-n titera dezacordata,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Dorm mute pentru lumea toata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Tot ce-ai cantat,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Tot ce-ai iubit...[/COLOR] [COLOR=#ff0000] [/COLOR] [COLOR=#ff0000] august 1940:53::53:[/COLOR] |
Rugaciune-Mihai Eminescu
:53:[COLOR=red]Craiasa alegandu-te,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Ingenunchem,rugandu-te,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inalta-ne,ne mantuie[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Din valul ce ne bantuie,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Fii scut de intarire[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si zid de mantuire,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Privirea-ti adorata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Asupra-ne coboara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]O,[/COLOR][COLOR=red]Maica Preacurata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si pururea Fecioara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Marie![/COLOR] [COLOR=red]Noi,ce din mila Sfantului,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Facem umbra pamantului[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Rugamu-ne-ndurarilor,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Luceafarului marilor,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Asculta a noastre plangeri[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Regina peste ingeri,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Lumina dulce clara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]O,Maica Preacurata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si pururea Fecioara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Marie!:53::53:[/COLOR] |
Rasai asupra mea-Mihai Eminescu
:53:[COLOR=red]Rasai asupra mea,lumina lina,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Ca-n visul meu ceresc de-odinioara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]O,Maica Sfanta pururea Fecioara[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In noaptea gandurilor mele vina,[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Speranta mea,tu n-o lasa sa moara,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Desi a fost adanc noian de vina;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Privirea ta,de lacrimi calde plina,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Induratoare-asupra mea coboara.[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Strain de toti,pirdut in suferinta Adanca a nimicniciei mele,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Eu nu mai cred nimic si n-am tarie.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Da-mi tineretea mea,reda-mi credinta,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si reapari din cerul tau de stele,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca sa te-ador de-acum pe veci,Marie!:53:[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] |
Rugaciune-St.O.Iosif
:53:[COLOR=red]Doamne,catre Tine-ndrept[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Astazi ruga mea umila![/COLOR] [COLOR=#ff0000]Iarta celuia nedrept![/COLOR] [COLOR=#ff0000]De la tronul Tau astept[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cel din urma semn de mila...[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca un demon cad invins,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Fulgerat de suferinta.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In genunchi,cu graiul stins[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si cu sufletul cuprins[/COLOR] [COLOR=#ff0000]De obida si cainta;[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Dornic bratele-mi intind[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Catre cerurile Tale;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Valurile ma cuprind,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inima mi-o simt murind[/COLOR] [COLOR=#ff0000]De netarmurita jale;[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si spre Tine Te mai chem;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doamne,Tu esti Sfant si mare![/COLOR] [COLOR=#ff0000]Mantuie-ma de blestem...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Catre Tine plang si gem:[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Indurare!:53:[/COLOR] |
[COLOR=green][/COLOR] [COLOR=green]
[/COLOR][COLOR=green]Iubești - cînd ulciorul de-aramă [/COLOR] |
ia sa dreg o poisie de-a lui Gica Petrescu, fie-i tzarana ushoara:
Du-ma acasa, mai tram-vai, Du-ma acasa, ce mai stai... Du-ma la casuta mea, Cu portita si cismea. Noaptea se lasa in mahala, Pe strada noastra e pu-stiu. La o portita sta Cineva, Si ma asteapta ca sa viu. Pai... Du-ma acasa, mai tram-vai, Du-ma acasa, ce mai stai... Du-ma la casuta mea, Cu portita si CIismea. bis... |
shi sa mai dreg una, ca sa cant de unu singur ca prostu'n trag:
[COLOR=#ff0000]SARACA IrIMA ME'[/COLOR] Pai saraca irima me', Saraca irima me', Fost-am la doftor cu ie *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. La doftor si la potica, *2 Si mi-or zâs ca n-am nimica *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Poticarashu mi-o zâs *2 Leacuri la irima nu-s *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Pai la irima este-un leac, La irima este-un leac, Tzitera si omul drag, *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Pai la irima este-un tzifru, La irima este-un tzifru, Tzitera si omul hâtru, *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Da' mai "pretine" eu si tu, Mai "pretine" eu si tu, Sho-hoa n-om videa Raiu' *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Hi Raiule sanatos *2 Noi om mere pa din gios *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Hi Raiule cu placere, *2 Noi mai pe din gios om mere *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Hi Raiule multzumit, *2 Ca la tinie n-am venit *2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Ca daca vinieam la tine*2 Irima-mi canta de binie*2 Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. Asha c-am plecat sa cant Unde-i iadu' pa pamant Shi cu dor shi cu durere, Raiule pe-a ta placere. Ai, hai, irima, hai, La multe rele ma dai, Ai, hai, irima mea, Ce o hi om mai videa. |
Batrani,sihastrii-Ana Blandiana
:53:[COLOR=red]Imbatraniti sihastrii in paduri[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Blana de lup li s-a lipit de trup,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Parul le tese ochii,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Le astupa urechile[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-n barbile-ncalcite albinele-si fac stup.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ei nu-si aduc aminte de ce-au venit aici[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si nu mai stiu demult cuvantul[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Pe care trebuiau sa-l strige lumii.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Din cand in cand in chip de vultur[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Li se trimite semn de voia cereasca, Dar batranii se joaca[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Impletind in penele pasarii flori[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si Dumnezeu maniat nu intelege[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca ei au uitat sa urasca.:53:[/COLOR] |
Inger de lumina-Magda Isanos
:53:[COLOR=red]Inger de lumina,roaga-te pentru mine,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]iesi din casa ta zidita-raza[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si zi:"Doamne,ma rog pentru pane,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]pentru somn si liniste-n amiaza".[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Mainile mele grele nu se ridica.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inger,m-as ruga si mi-i frica;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]insa tu cu aripa roaga-te tare si zi:[/COLOR] [COLOR=#ff0000]"Sa fie soare,sa treaca repede ultima zi...":53:[/COLOR] |
Icoana-Magda Isanos
:53:[COLOR=red]Si Maica Domnului a venit(Albastra[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]era haina ei ca-n icoana.)[/COLOR] [COLOR=#ff0000]A luat de pe masa o cana[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si-a dat sa bea soldatului din stanga noastra.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Apoi s-a asezat mai deoparte,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]cu fruntea plecata.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inconjurata de raze,ca-n carte,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si-ngandurata.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Nu stiu cine-a zis:[/COLOR] [COLOR=#ff0000]"E un vis...":53:[/COLOR] |
Ingerii-Magda Isanos
:53:[COLOR=red]Ingerii veneau noaptea tarziu.[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]S-asezau in rand si vegheau[/COLOR] [COLOR=#ff0000]rezemati in suliti cu varf auriu.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Aripile lor stufoase ne-nabuseau.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]"Ti-a venit ingerul?"intrebam uneori.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-odata vedeam stralucind,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]la picioare;e patului si albind[/COLOR] [COLOR=#ff0000]penele pana-n tavanul cu flori.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]N-aveau fulgere:erau serafimi,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]batrani osteni si pasnici multimi.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cand se facea dimineata zburau,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]in fereastra o dunga albastra lasau.:53:[/COLOR] |
Reaprindeti candela-Grigore Vieru
:53:[COLOR=red]Reaprindeti candela-n rascruce[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Langa busuiocul cel mereu-[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Degerat la maini si picioare[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Se-ntoarce acasa Dumnezeu.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doamne,Cel din slavile crestine,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ce pacate oare-ai savarsit[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca Te-au adus acolo si pe Tine[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In Siberii fara de sfarsit?![/COLOR] [COLOR=#ff0000]Refren:[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Toate le ierti,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doamne de sus,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cu blandete mareata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Chiar si pe cei ce Te-au dus[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In Siberii de ghiata.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ninge frigul si pustiul ploua[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Degerata-mi este inima.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doamne,bine nu ne-a fost nici noua[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Fara sfatul si lumina Ta.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doamne,intra si-n a mea chilie[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-amandoi,raniti si inghetati,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Sa ne-ncalzim cu bucurie[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Unul langa altul ca doi frati.:53:[/COLOR] |
Psalm real-Ion Stratan
:53:[COLOR=red]Nu te pierde,nu te pierde-n rascruce[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Acela e drumul-care cand vine-se duce[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Drumule care vii dinspre noi[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si ne duci inspre noi[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Unic si tuturor[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Iisus si apoi[/COLOR] [COLOR=#ff0000]De lumea cealalta rastignit,[/COLOR] [COLOR=red]Atarnand[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cum atarna trupul nostru,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]muritorul,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]de gand.:53:[/COLOR] |
Rugaciune-Nichita Stanescu
:53:[COLOR=red]Iarta-ma si ajuta-ma[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]si spala-mi ochiul[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si-ntoarce-ma cu fata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]spre invizibilul rasarit din lucruri[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Iarta-ma si ajuta-ma[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si spala-mi inima[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si toarna-mi aburul sufletului[/COLOR] [COLOR=#ff0000]printre degetele Tale[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Iarta-ma si ajuta-ma[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si ridica de pe mine[/COLOR] [COLOR=#ff0000]trupul cel nou care-mi apasa[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si-mi striveste trupul cel vechi[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Iarta-ma si ajuta-ma[/COLOR] [COLOR=#ff0000]si ridica de pe mine[/COLOR] [COLOR=#ff0000]ingerul negru[/COLOR] [COLOR=#ff0000]care mi-a indurerat caracterul.:53:[/COLOR] |
Ruga de iarna-Zaharia Stancu
:53:[COLOR=red]Norii scutura livezi,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Cad din cer crenguti de-argint.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inima fara alint[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Azi Ti-o dau s-o vezi.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Uite mainile zalog.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Mi-au roit in suflet fluturi.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]pomii-s albi,sa nu mi-i scuturi.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Doar atat Te rog.:53:[/COLOR] |
Psalm-George Cosbuc
:53:[COLOR=red]Inchinati-va popoare![/COLOR]
[COLOR=#ff0000] Dumnezeu e bun-[/COLOR] [COLOR=#ff0000]El apus in soare focul[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Verii-a tot incalzitoare[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inima-i e sfantul soare,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-alte lumi El pune-n locul[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Lumilor ce-apun.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inchinati-va popoare![/COLOR] [COLOR=#ff0000] Dumnezeu e drept-[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Binecuvanta-va anii[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Celui ce-n dreptate moare,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Insa jalnic plangatoare[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Vor avea-o-n veci tiranii[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Inima din piept![/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Inchinati-va popoare![/COLOR] [COLOR=#ff0000] Dumnezeu e sfant-[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cel ascuns e-n veci de fata,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cel etern intr-una moare,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Va-nchinati,ca-nvigatoare[/COLOR] [COLOR=#ff0000]El renaste-a sa viata[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Dintr-al Sau mormant.:53:[/COLOR] |
Pe cruce-V. Voiculescu
[COLOR=red]Isus murea pe cruce.Sub arsita grozava[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Palea curata-i frunte ce-o sangerase spinii[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Pe stancile Golgotei tot cerul Palestinei[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Parea ca lasa lava.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si chiar in clipa mortii hulira carturarii[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cu fiere otetita il adapau strajerii...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Radea cu hohot gloata de spasmele durerii[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Si-l ocarau talharii.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Zdrobita,la picioarele-i,zacea plangand maria[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-adanc zbucnea blestemul din inima-i de mama[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Alaturi Magdalena,in lunga ei marama,[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Tipa vazand urgia.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Departe ucenicii priveau far-de putere...[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cu El se naruise nadejdea lor intreaga;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]N-aveau decat sa fuga in lumea cea pribeaga[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Si fara mangaiere.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Tarziu porni multimea in palcuri spre cetate,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Pe drumurile-nguste cu lespezi pardosite[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Trecura fariseii cu fetele smerite[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Si barbile-argintate.[/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]Maslini fara de frunze dormeau mocniti pe coaste[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In vale,ca-ntr-o pacla,dormea Ierusalimul,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]pe cruce somnul mortii dormea de-acum sublimul[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Isus vegheat de oaste![/COLOR] |
parca aud cum striga shi canta-n pushtiu Dida Dragan... shi mi-am adus aminte de inca un cantec frumos: [COLOR=sandybrown]Raza cerului senin, [/COLOR] |
Radu Gyr -
"Iisus in celula Azi noapte Iisus mi-a intrat în celula. O, ce trist si ce-nalt parea Crist ! Luna venea dupa El, în celula si-L facea mai inalt si mai trist. Mainile Lui pareau crini pe morminte, ochii adanci ca niste paduri. Luna-L batea cu argint pe vesminte argintandu-I pe maini vechi sparturi. Uimit am sarit de sub patura sura : - De unde vii, Doamne, din ce veac ? Iisus a dus lin un deget la gura si mi-a facut semn ca sa tac. S-a asezat langa mine pe rogojina : - Pune-mi pe rani mana ta ! Pe glezne-avea urme de cuie si rugina parca purtase lanturi candva. Oftand si-a intins truditele oase pe rogojina mea cu libarci. Luna lumina, dar zabrelele groase lungeau pe zapada Lui, vargi. Parea celula munte, parea capatâna si misunau paduchi si guzgani. Am simtit cum îmi cade capul pe mana si-am adormit o mie de ani… Când m-am desteptat din afunda genuna, miroseau paiele a trandafiri. Eram în celula si era luna, numai Iisus nu era nicairi… Am intins bratele, nimeni, tacere. Am intrebat zidul : nici un raspuns ! Doar razele reci, ascutite-n unghere, cu sulita lor m-au strapuns… - Unde esti, Doamne ? Am urlat la zabrele . Din luna venea fum de catui… M-am pipait… si pe mainile mele, am gasit urmele cuielor Lui." |
SAMANTA GETO-DACA
Ploua cu spaima si durere Peste cetatea mea invinsa, Cadeau barbatii in tacere, Murea un zeu cu tampla ninsa, Ardeau strabunele altare Si ziua coborase-n berna, Treceau ostirile barbare Peste cetatea mea eterna. Stam gol in focul din altare Cu ochii cautand la ceruri, Cerseam un strop de indurare, Un colt din vesnice-adevaruri. Ardeam pe geticul jertfelnic Si muntele ardea cu mine... Din trupul meu de om nevrednic Si din batranele ruine, Se zamislea samanta daca, Din foc si sange si pamanturi Si dintr-un strop din sfanta apa Si din blesteme si din canturi... Samanta getilor rodeste, Caci timpul i-a trimis porunca. Un neam intreg din mine creste, Un neam de foc si flori de stanca. |
"Sătulul si flămândul
- de Vasile Militaru Nascut in zodie ferice, ca toti acei de-un neam cu sine, Un porc bogat, al carui pantec era de-a pururea satul Si care n-avusese parte in viata lui, decat de bine, Avand mosii, din cari adesea porumbu-i putrezea -n patul; Intr-un cuvant, un porc nabab, A fost intampinat odata, la poarta, de-un biet caine slab, Flamand, abia c-un pic de viata Si care nu mai vedea lumina decat asa ca printr-o ceata - Ah, fie-ti mila de-un biet caine, Prea fericitule boier Da-mi frimiturile-ti de paine, Nu ma lasa sub sfantul cer, De foame istovit sa pier... Dar porcul , care dupa masa, gusta dulceata unei poame, Din cale-afara de mirat, Pe bietu' caine l-a-ntrebat: - De foame-ai zis? Ce-i aia foame? Nemaiputand sa stea-n picioare si istovit, cazand pe branci, Flamandul stins, porni sa-i spuna: Cand nu mai ai ce sa mananci, Simti o sfarseala fara margini, slabesti, de te doboara vantul, Vezi verde-galben, se invarteste cu tine parca tot pamantul, Cu vremea, mintea nu mai poate, din tot, nimica sa-nteleaga, Apoi te stingi, precum se stinge o lumanare arsa-ntreaga. Si bietul caine-si dete duhul. Dar porcul, ne bagand de seama, Raspunse rar, cu gura plina de-a poamii prea gustoasa zeama: - Pai, stii ca e o fericire sa-ti fie foame, draga caine? Si tu-ndraznesti sa mai ceri paine?! Auzi, ma rog: sa vezi anume Cum se-nvarteste intreaga lume; Cum vin, privirea sa-ti dezmierde, culori de rosu-galben-verde; Sa mi-te simti, intr-un cuvant, Usor ca fulgul dus de vant Si totusi sa te plangi de soarta si sa cersesti ca un tigan?! Pai, iarta-ma, dulau balan: Ori esti ingrat, ori sarlatan! Si porcul, scuturand agale brumatul tigaretei scrum, Nici ca s-a mai uitat la caine si, mandru, si-a vazut de drum. Flamanzilor, cand vreti sa cereti de la satui nitica paine, Cum a cerut sarmanul caine, Acelui ce gusta din poame, Sa cereti numai de la omul care-a-ndurat candva de foame, Caci, altfel, nu e vorba goala proverbul care-mi vine-n gand Si care spune ca: "Satulul nu crede bietului flamand". |
De-atatia ani…
De-atatia ani a stat Iisus In pragul casei tale, Dar tu zavorul greu i-ai pus Cu multele-ti gresale. Tu azi te-mpotrivesti mereu, Dar nu ti-e teama oare, Ca s-a sfarsit si Harul Sau, Si lunga Lui rabdare? Cand glasul Lui te cheama iar, Iubitul meu, asculta, Primeste al iertarii har, Caci vina ta e multa. Si va veni un ceas amar, O vreme de obida, Cand vremea Sfantului Sau Har Pe veci o sa se-nchida. Iar tu vei ramanea pe veci In focul de afara, In nesfarsit amar sa treci A iadului povara. Dar chinul cel mai greu si-amar Va fi incredintarea, C-a fost si pentru tine-un har, Dar i-ai respins iertarea. |
Rugaciune
[COLOR=red]Ratacitor,cu ochii tulburi,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Cu trupul istovit de cale,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Eu ca neputincios,Stapane,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In fata stralucirii Tale.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In drum mi se desfac prapastii[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-n negura se-mbraca zarea,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Eu in genunchi spre Tine caut;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Parinte-oranduie-mi cararea![/COLOR] [COLOR=#ff0000][/COLOR] [COLOR=#ff0000]In pieptul zbuciumat de doruri[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Eu simt ispitele cum sapa,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Cum vor sa-mi tulbure izvorul[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Din care sufletul s-adapa.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Din valul lumii lor ma zmulge[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si cu povata Ta-nteleapta,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]In veci spre cei ramasi in urma,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Tu,Doamne,vazul meu indreapta.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Dezleaga mintii mele taina[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si legea farmecelor firii,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Sadeste-n bratul meu de-a pururi[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Taria urii si-a iubirii.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Da-mi cantecul si da-mi lumina[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si zvonul firii-ndragostite,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Da-i raza soarelui de vara[/COLOR] [COLOR=#ff0000]ploapei mele ostenite.[/COLOR] |
Ruga-Zaharia Stancu
[COLOR=red]Stapane,slavile Ti le-ai deschis,[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Ma-ntreaba ce vreau,si uite,eu iti cer[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Sa-mi fie gandul floare de cais,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si limpezi ochii,sa privesc spre cer;[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Aprinde-n pieptul meu o noua stea,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca sa ma arda,bulgare de foc,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si-o mana da-mi,so tin in mana mea,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Ca pe-un buchet sfintit de busuioc.:63:[/COLOR] |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:50:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.