Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Ecumenismul si consecintele acestuia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6272)

andreicozia 09.06.2009 23:11:38

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144493)
Andrei, ma faci sa rad. Budistii nu cunosc cuvantul defranare; numai fapta pe care noi crestinii o numim asa.
Dar poate imi spui tu de unde vine Tantra yoga, ca eu nu stiu.

Faci cumva varza calita la cuptor Anca?
Ai inceput cu budistii si ai terminat cu yoghinii tantrici(care de fapt este o deviatie ca si multe secte crestine).
Tantra? vrei sa-ti dau exemple de confesiuni crestine care promoveaza casatoriile multiple, (mormonii) si desfrinari de tot felul cu minori?
Eu zic sa lasam exemplele din gradina vecinului.
Hai draga sa scoatem matura de dupa usa ca sa facem la noi curat dupa care ne uitam urit la altii, ce zici?

andreicozia 09.06.2009 23:12:32

...neveste multiple

Anca-Miha 09.06.2009 23:22:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 144503)
Faci cumva varza calita la cuptor Anca?
Ai inceput cu budistii si ai terminat cu yoghinii tantrici(care de fapt este o deviatie ca si multe secte crestine).
Tantra? vrei sa-ti dau exemple de confesiuni crestine care promoveaza casatoriile multiple, (mormonii) si desfrinari de tot felul cu minori?
Eu zic sa lasam exemplele din gradina vecinului.
Hai draga sa scoatem matura de dupa usa ca sa facem la noi curat dupa care ne uitam urit la altii, ce zici?

Da, Andrei, imi cer iertare, ti-am zis ca nu stiu; acum ca spui imi dau si eu seama ca mormonii sunt cei mai "reprezentativi" dintre ortodocsi...
Vad ca tu esti cu varza, fratioare! Eu vorbisem de religiile asiatice; oare tantra yoga nu e de la asiatici, sau ma insel si o fi tot de la mormoni?!?

andreicozia 09.06.2009 23:37:48

Ah, am uitat ca Ortodocsii sunt singurii crestini de pe pamint, iar Hristos a fost ortodox si propietatea EXCLUSIVA A LOR, iarta-ma, o scapare de-a mea, iar restul evident niste eretici, insa nu le-o spunem pe fata ca sa nu se supere ca doar noi ii iubim, nu, separat de ceea ce fac.

Poate incerci sa convingi si pe mormoni ca nu sunt crestini, si pe penticostali si pe adventisti si in ultima instanta pe CATOLICI(aici o sa fie interesant). Oare cum o sa le spui ca nu sunt CRESTINI?

De aici era paralela cu yoga care are si ea o umbrela de subdiviziuni, dar nu mai conteaza...

Anca-Miha 10.06.2009 00:47:04

Ai gresit rau de tot cu afirmatia asta despre ceilalti crestini, caci internetul ajunge si pe la ei... Cata "lipsa de dragoste " sa te exprimi in felul acesta... Nu ma asteptam....

orthodoxia.i.thanatos 10.06.2009 01:02:18

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Insa poate mintea mea anti-ecumenista e prea ingusta ca sa inteleaga ce inseamna cu adevarat extrem cind este vorba de ecumenism….

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 144332)
Aici ti-as da dreptate.

Citeste aici aliniatul 2.

orthodoxia.i.thanatos 10.06.2009 01:04:00

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144348)
Mi-am permis o ironie, da. De la ironie pana la blasfemie mai e cale lunga.

Cred ca nici tu nu esti constienta cit de tare poti sa alergi.

orthodoxia.i.thanatos 10.06.2009 01:11:10

Citat:

...
Marii duhovnici ne sfatuiesc sa ne grupam in jurul preotilor, care nu sunt ecumenisti, nu sa parasim Biserica, caci aceasta va rezista pana la sfarsit.
Acesti “mari duhovnici” nu sint sfinti si in nici un caz parinti ai Bisericii ca sa ii citam cu atita sfintenie, iar atunci cind si vorbesc impotriva invataturii Sfintilor Parinti avem toate motivele sa ne indoim de duhovnicia lor cu privire la subiect. Sf. Ioan Gura de Aur spune: “Daca se intimpla ca episcopul tau sa fie eretic, fugi, fugi, fugi ca si de foc si sarpe” si nu “Tineti aproape de preotii ce nu sint eretici, caci Biserica va rezista pina la sfirsit”, pentru ca preotul, oricit de ortodox s-ar tine in ritual si vorba, si numai daca comemoreaza un episcop eretic la slujba, impartaseste erezia. Acolo unde exista si invatatura eretica si invatatura dreapta nu se cheama ortodoxie. In Biserica Domnului nu exista si minciuna si adevar. Cei drepti se aleg si Adevarul ramine intotdeauna cu ei.

Daca cineva tine cu tot dinadinsul sa faca rezistenta, atunci trebuie sa urmeze exemplul parintilor de la manastirea Esphigmenou si a pustnicilor din muntele Athos care nu comemoreaza decit pe Mintuitor, episcopul “soldatilor” ortodoxiei, dar drumul acela il urmeaza doar cei putini, cu arme mari duhovnicesti si chemati de Domnul.

Cei multi care iubesc ortodoxia, Adevarul, nu parasesc biserica, ci se intorc la Biserica Ortodoxa, cea vie si neschimbata, ca fii risipitori sau numai inselati pe care Dumnezeu i-a trezit la viata. Celor care nu cunosc, probabil li se va ierta, dar cei ce stiu si nu urmeaza lucrarea Harului ca sa vina inapoi, cu siguranta se osindesc.

Anca-Miha 10.06.2009 01:32:31

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 144561)
Cei multi care iubesc ortodoxia, Adevarul, nu parasesc biserica, ci se intorc la Biserica Ortodoxa, cea vie si neschimbata, ca fii risipitori sau numai inselati pe care Dumnezeu i-a trezit la viata. Celor care nu cunosc, probabil li se va ierta, dar cei ce stiu si nu urmeaza lucrarea Harului ca sa vina inapoi, cu siguranta se osindesc.

Acest ultim pasaj nu-l inteleg pe deplin. Daca se poate putin mai detaliat.
In citatul cu Sf. Ioan Gura de Aur inteleg sa fugim de cel care e eretic, nu de Biserica; deci sa mergem la acel episcop care nu e eretic. Omul singur nu rezista; deci trebuie ca Dumnezeu sa ii fi dat o alta alternativa.

cristiboss56 10.06.2009 05:05:00

Aducând mereu pe tapet Învățăturile Sf. Părinți și scoțându-le din context doar pentru a ne justifica "rătăcirile"noastre, mi se pare mult prea deplasat Anca. Ne luăm paravane , folosim idei, folosim nume, doar pentru a blama și a jicni Anca ! Iar când vedem că nu avem dreptate și suntem încolțiți , facem pe nevinovații spunând că nu înțelegem, precum faci tu mai sus.

Fani71 10.06.2009 10:27:28

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144462)
Fani, iti sunt necunoscute proorociile referitoare la venirea Antihristului? Oare nu stii ca va cere ca toata lumea sa i se inchine lui?!?
Daca, ad absurdum, se unesc acum toate religiile, asa cum e planul, cine i se va mai inchina antihristului? Dar vestul Europei deja este apostaziat. Vezi cumva posibila o unire a religiilor fara Europa de Vest, in care tot mai multe biserici sunt inchise si li se da o alta intrebuintare?
Dar daca unirea se face acum, cu Papa in frunte si urmat de o Europa apostaziata, crezi ce e posibila inchinarea acestora in fata antihristului?
Oare pentru o singura Biserica universala nu e nevoie de mai multa credinta din partea oamenilor, credinta care azi e inlocuita de trairea placerii in stilul religiilor asiatice?
Vad ca nu ne prea punem intrebari; ne multumim cu faptul ca vecinul de peste drum e amabil si ne zambeste si in plus merge de Pasti si de Craciun la biserica; suficient ca sa tragem concluzii.

La ce proorocii te referi, in afara de cele din Apocalipsa?
De cand s-a scris aceasta carte, au fost multe epoci in care oamenii asteptau sa vina sfarsitul chiar in epoca lor. Am aflat de inca cateva citind de curand despre istoria Bisreicii din Rusia. Uneori oamenii nici nu mai faceau pascaliile de la un an in sus, ca ziceau ca ala e anul Apocalipsei.. Antehristul a fost 'identificat cu X persoane istorice...
In general, oamenii induhovniciti ne atrag atentia sa fim treji mereu, nu ne dau date concrete. Eventual ne spun, in zilele noastre, ca s-ar putea s anu fie departe. Dar cum o sa fie, nici ei nu stiu.
Sa facem ca fecioarele intelepte din pilda!

Iar despre ecumenie, si din ce scrii aici se vede ca vorbim impreuna si ne intelegem separat.
:-(

1° Ce inseamna 'vestul Europei e deja apostaziat'? Cum o sa fie apostazia(n)ta o societate intreaga? Si noi doua traim aici, deci si noi suntem apostazia(n)te? Si toti ceilalti crestini, nu numai ortodocsi, care cred intr-adevar si incearca sa-I urmeze lui Hristos?
Si Romania comunista, sau alkte tari comuniste, se putea spune ca este apostaziata in totalitatea ei? Si uite ca a trecut si comunismlul (cel putin cel exterior)...
Iar Romania actuala, cu toate bisericile ei deschise, cata apostazie cuprinde? Ce zici de cele 20 de milioane de copii avortati de la 89 incoace?
Astfel de generalizari nu folosesc la nimic dupa parerea mea.

2° NU am vorbit de o unire a religiilor nici un moment si nici miscarea ecumenica nu vorbeste de asta. Miscarea ecumenica incearca in PRINCIPIU, mai bine zis spera, unirea CRESTINILOR (filmuletele cu rugaciuni comune cu alte religii nu dovedesc nimic, sunt niste manifestari de pace, bune sau rele nu stiu - dupa cata sminteala au adus poate mai degraba rele - , dar NU sunt de vazut ca un program de actiune). Este insa DEPARTE aceasta unire si dupa parerea mea si a altora mai stiutori ca mine, ar fi o minune de la Dumnezeu sa se realizeze, numai EL ar putea sa sparga ura, prostia si mandria care ne invrajbeste si sa ne aduca la unirea bazata pe primul mileniu comun (sau primele secole mai degraba). Poate doar in fata prigoanei finale, si atunci va fi in duhul lui Steinhardt si a altora ca el, nu in duhul 'mason' si 'new age', cred. Va fi o consecinta a prigoanei, nu va fi cauza prigoanei... Eu asa vad lucrurile.

3° Nu stiu ce cauta religiile asiatice aici si nu ma mai bag si in aceasta discutie; cum zice andrei, sa ne uitam in ograda noastra mai intai.

4° Tot cum zicea andreicozia, faptul ca vecinul ne zambeste in loc sa ne puna pe rug la propriu sau la figurat, este deja o mare realizare. Nu inseamna ca de aici se va face si unirea si intercomuniunea. Si pe mine m-au deranjat, cand am venit in occident, o anume superficialitate in cercurile catolice si protestante, o anume credinta edulcorata. Nu este asta adevarata ecumenie, si eu nu despre ea vorbesc. Nici cei in care ma incred.

Anca-Miha 10.06.2009 13:22:34

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144601)
Iar despre ecumenie, si din ce scrii aici se vede ca vorbim impreuna si ne intelegem separat.
:-(

De acum, draga Fani, te voi lasa va vorbesti singura...
Nu are sens, din punctulmeu de vedere sa tot aduc argumente, care si asa nu sunt luate in seam. Tot ce am citit exista si pe net. Mai intai citeste si vezi ce e pe net despre ecumenism, nu ecumenie (!), si apoi vorbim. Timpul e scurt, nu trebuie irosit.

unortodox 10.06.2009 13:32:06

prozelitism

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 136296)
“Ecumenismul, cea mai mare erezie a timpurilor noastre” – Pr. Prof. Dumitru Staniloae

Consecintele directe ale ecumenismului sint incalcarea invataturii Bisericii Ortodoxe, ceea ce inseamna ca nu poti fi si ecumenist si canonic in acelasi timp. Iar a fi canonic nu inseamna recunoastere mutuala intre patriarhii, ci respectarea stricta a canoanelor. Recunoasterea canonicitatii trebuie sa vina numai ca effect al acestei cauzalitati (respectarea canoanelor), ceea ce in practica, din pacate, nu se intimpla pentru ca ecumenismul pare sa aiba precedenta fata de canoane in ultima suta de ani.

In Biserica Ortodoxa canoanele nu sint ghiduri spirituale sau de conduita, ci standardele la care ne raportam in permanenta credinta si toata viata Bisericeasca din grija de a ne pastra ortodocsi. Canoanele reprezinta cadrul ortodoxiei. Cea mai mica incalcare a canoanelor (in special a celor care se refera la credinta) te scoate complet afara din ortodoxie. De ce e asa? Pentru ca noi, ortodocsii, spunem ca Adevarul e unul si ca Biserica Ortodoxa este Biserica Adevarata, Trupul Domnului, si, de aceea, orice schimbare, oricit de mica, pune la indoiala Adevarul, adica pe Dumnezeu. Credinta noastra este sigilata pina la sfirsitul lumii pentru ca Adevarul nu se schimba. Noi nu mai avem nimic de discutat, analizat sau revizuit cu privire la credinta. Cel care nu crede asa e liber sa plece. De aceea avem romano-catolici, protestanti si neo-protestanti.

Unitatea crestina adevarata poate fi realizata numai prin intoarcerea heterodocsilor la ortodoxie. Orice altceva inseamna transformarea ortodoxiei intr-o alta religie heterodoxa. Exemplele de mai jos vin sa demonstreze acest fapt:

1. In 1922 Patriarhia Ecumenica recunoaste validitatea succesiunii apostolice in biserica anglicana. Cu alte cuvinte, confirma veridicitatea tainelor si in afara Bisericii Ortodoxe, prin urmare Biserica Ortodoxa nu mai detine Adevarul decit impreuna cu anglicanii.

2. In 1965 Patriarhul Ecumenic Athenagoras ridica anathema asupra bisericii romano – catolice (da, schisma nu mai exista!) - in conditiile in care biserica romano – catolica se aflat intr-un grad de apostazie mult mai inaintat decit la 1053 (numarul ereziilor pe care le promoveaza este mult mai mare decit la vremea shismei). In plus, prin trecerea papei in dipticonul Constantinopolitan, Patriarhia Ecumenica se afla, tehnic, in comuniune si cu Papa de la Roma.

3. In 1993, Patriarhia Ecumenica, Biserica Rusa, Biserica Alexandriei, a Cyprului, Poloniei, Finlandei, Albaniei si BOR semneaza acordul de la Balamand (Liban) in care biserica romano-catolica este numita “biserica sora”, iar Biserica Ortodoxa si biserica romano-catolica sint definite ca “cei doi plamini ai Crestinatatii” - o renuntare in scris la ortodoxie.

4. In 2008, Mitropolitul BOR al Banatului se impartaseste cu greco-catolicii, excluzindu-se astfel din comuniunea ortodoxa, pentru ca nu poti fi si greco - catolic si ortodox in acelasi timp. Mitropolitul Corneanu ramine in continuare membru al Sinodului BOR.

5. Biserica Ortodoxa Antiohiana impartaseste monofiziti siriaci, recunoaste validitatea botezului si casatoriei monofizite, con-celebreaza slujbe cu monofizitii (Biserica Siriaca este o biserica monofizita – erezie condamnata la cel de-al IV-lea Consiliu Ecumenic).

6. Mitropolia Finlandei tine Sfintele Pasti dupa pascalia noua incalcind astfel hotaririle celui de-al III-lea Consiliu Ecumenic (in 2008 a sarbatorit Pastele cu 1 saptamina inaintea pastelui iudaic, impreuna cu romano-catolicii si protestantii).

7. Toate acele bisericile care isi spun canonice si care se afla in comuniune cu Patriarhia Ecumenica participa activ in miscarea ecumenista pan-crestina si inter-religiosa (canoanele Bisericii Ortodoxe interzic slujirea si rugaciunea in comun cu heterodocsii si paginii).

Lista, din pacate, ramine deschisa.

Sa nu ne lasam inselati, fratilor ortodoxi. Eu unul am fost adept al ecumenismului in ideea de a-mi pastra mintea deschisa si va spun sincer ca sub aceasta mieroasa vorbire despre ecumenism se ascunde minciuna prozelitismului si dorinta de a dezbina biserica ortodoxa. Ecumenismul este razboiul dus de bisericile puternice impotriva Bisericii noastre Ortodoxe. Este un razboi pe care l-am sesizat din interior si in care voi fi de partea Bisericii Ortodoxe Romane.
Oricine e liber sa se scalde in mocirla ecumenismului. Eu unul nu vreau si nici nu o voi face. Ortodoxii rataciti care doar participa la slujbe in biserici catolice, greco catolice sau de orice alta natura, nu sunt si nici nu vor fi acceptati de acestia pana nu se vor converti.
Sa nu ne amagim: intre noi si celelalte biserici exista un razboi. El se poarta incepand de la micile pliante distribuite pe strada de batranei, cu invitatiile nevinovate la "biserica" strecurate de amici sau cunostinte, cu indemnuri aparent simple de genul haideti sa ne rugam impreuna si pana la zecile de spamuri trimise prin e-mail zi de zi... Noi rezistam destul de bine la astfel de atacuri, dar nu stiu cat de bine te simti cand ei iti abordeaza copilul pe strada, il iau de manutza, il duc in "bisericile" lor si te trezesti ca ai in propria casa un eretic cu creierul spalat care se roaga zilnic pentru sufletul tau in ideea de a te converti la secta lui.
Fiti tari si cu ochii deschisi ca e razboi. Preotul Pupaza, din comuna Branistea, jud. Mehedinti a inteles bine acest lucru asa ca in momentul in care baptistii tineau predici in caminul cultural a mers ca un adevarat pastor si i-a alungat cu bata pe acesti lupi veniti in mijlocul turmei. A zadarnicit astfel crearea unei "biserici" baptiste in comuna. Poate parea o metoda dura, dar prin ea, preotul a salvat multe suflete de rataciri eretice. Nu spun nu, turma Domnului trebuie condusa cu fluierul si nu cu batul, dar batul este rezervat lupilor, nu-i asa?
Doamne ajuta!

Anca-Miha 10.06.2009 13:36:34

Ai invatat si tu ceva, Cristian: "scoaterea din context" ca argument forte... E si acesta un argument, dar numai cand se potriveste.
Ma sufoci cu atata dragoste...
Doar cu idolatria fata de unele inalte functii nu ma prea impac.

Anca-Miha 10.06.2009 13:42:34

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144601)
Antehristul a fost 'identificat cu X persoane istorice...

Nu este vorba de "Antehristul", adica "inainte de Hristos", ci de Antihristul "impotriva lui Hristos". Va fi o persoana istorica, caci va fi om.

cristiboss56 10.06.2009 15:48:39

Vezi tu Anca dragă :

Toate le înțeleg, dar mica răutate și obrăznicia de cartier , nu le-am învățat și nici nu le-am înțeles vreodată. Deci scoaterea din context , este ceva real și este specific atitudinii parșive din noi . Ai stilul ăsta de a da în cap și să ai ca rezervă, în caz de nevoie, cuvântul iertare. Deci , mult mai simplu, dragă Anca, e dreapta chibzuință , dacă de iubire nu poate fi vorba. Cât despre sufocarea ta, sunt simple gânduri în a ta minte.

Fani71 10.06.2009 15:55:24

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144650)
Nu este vorba de "Antehristul", adica "inainte de Hristos", ci de Antihristul "impotriva lui Hristos". Va fi o persoana istorica, caci va fi om.

Ei, acum, iar incepem sa discutam de litere. Am facut o greseala de scris rapid. Sigur, Antihristul.

Eu stiu ca se spune ca va fi o persoana, dar vroiam sa spun ca n-are sens sa ne pierdem timpul sa vorbim atata concret despre el cand nu se stie cum va fi, si cand deja in mulmte epici au fost febre apocaliptice, poate si asta de acum cu cipurile, ecumenismul sincretist et co sa fie tot asa.

Anca-Miha 10.06.2009 16:07:30

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 144676)
Toate le înțeleg, dar mica răutate și obrăznicia de cartier , nu le-am învățat și nici nu le-am înțeles vreodată. Deci scoaterea din context , este ceva real și este specific atitudinii parșive din noi . Ai stilul ăsta de a da în cap și să ai ca rezervă, în caz de nevoie, cuvântul iertare. Deci , mult mai simplu, dragă Anca, e dreapta chibzuință , dacă de iubire nu poate fi vorba. Cât despre sufocarea ta, sunt simple gânduri în a ta minte.

Cuvinte urâte: rautate, obraznicie, parsive... Nu mai e nimic de spus, aci din plinatatea inimii vorbim.

Anca-Miha 10.06.2009 16:32:42

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144681)
Ei, acum, iar incepem sa discutam de litere. Am facut o greseala de scris rapid. Sigur, Antihristul.

Eu stiu ca se spune ca va fi o persoana, dar vroiam sa spun ca n-are sens sa ne pierdem timpul sa vorbim atata concret despre el cand nu se stie cum va fi, si cand deja in mulmte epici au fost febre apocaliptice, poate si asta de acum cu cipurile, ecumenismul sincretist et co sa fie tot asa.

Fani, eu nu vreau sa-ti impun nimic. Daca aceste argumente nu-ti spun nimic, foarte bine. Fiecare sa gandeascca dupa cum crede mai bine.

Fani71 10.06.2009 16:40:25

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144694)
Fani, eu nu vreau sa-ti impun nimic. Daca aceste argumente nu-ti spun nimic, foarte bine. Fiecare sa gandeascca dupa cum crede mai bine.

Ce argumente? Eu te-am intrebat CINE a facut aceste profetii precise despre venirea Antihristului si legatura acestuia cu miscarea ecumenica. N-am citit pana acum argumente despre aceasta legatura, ci numai afirmatii.

cristiboss56 10.06.2009 16:41:16

Îți răspund dragă Anca, precum i-ai răspuns lui Fani :

Adică : fiecare să gândească cum e mai bine ( dar nu pentru el , ci întru adevăr ) .

andreicozia 10.06.2009 18:08:35

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 144697)
Ce argumente? Eu te-am intrebat CINE a facut aceste profetii precise despre venirea Antihristului si legatura acestuia cu miscarea ecumenica. N-am citit pana acum argumente despre aceasta legatura, ci numai afirmatii.

Mai Ancah, daca sunt asa de precise cum de civilizatii intregi(Incepind cu insusi Apostolii care o asteptau in timpul vietii lor) au fost induse in cea mai crasa eroare istorica posibila si continua sa fie prin reprezentanti ca tine.

Mai zici ca ai liber arbitru, sau recunosti ca esti manipulata si TI SE DA DOAR impresia ca TU decizi.

Libertatea de alegere exista la fel si sufletul, insa ca sa ajungi la ea(la LIBERTATE) sau la el(SUFLETUL) trebuie sa le construiesti sa le cladesti DIN GREU

Aceste concepte nu sunt capatate AUTOMAT doar ca te cheama pe tine ANCA si te SIMTI buricul pamintului, ci trebuie facut precum a spus Dumnezeu in Facere:

" Piinea(bucuria, pacea, libertatea de alegere, liberul arbitru) le veti dobindi prin SUDOAREA FRUNTII Anca, nu AUTOMAT, ca doar nu esti in Paradis ci pe PAMINT

orthodoxia.i.thanatos 11.06.2009 00:34:37

Citat:

Marii duhovnici ne sfatuiesc sa ne grupam in jurul preotilor, care nu sunt ecumenisti, nu sa parasim Biserica, caci aceasta va rezista pana la sfarsit.
Citat:

Acesti “mari duhovnici” nu sint sfinti si in nici un caz parinti ai Bisericii ca sa ii citam cu atita sfintenie, iar atunci cind si vorbesc impotriva invataturii Sfintilor Parinti avem toate motivele sa ne indoim de duhovnicia lor cu privire la subiect. Sf. Ioan Gura de Aur spune: “Daca se intimpla ca episcopul tau sa fie eretic, fugi, fugi, fugi ca si de foc si sarpe” si nu “Tineti aproape de preotii ce nu sint eretici, caci Biserica va rezista pina la sfirsit”, pentru ca preotul, oricit de ortodox s-ar tine in ritual si vorba, si numai daca comemoreaza un episcop eretic la slujba, impartaseste erezia. Acolo unde exista si invatatura eretica si invatatura dreapta nu se cheama ortodoxie. In Biserica Domnului nu exista si minciuna si adevar. Cei drepti se aleg si Adevarul ramine intotdeauna cu ei.

Daca cineva tine cu tot dinadinsul sa faca rezistenta, atunci trebuie sa urmeze exemplul parintilor de la manastirea Esphigmenou si a pustnicilor din muntele Athos care nu comemoreaza decit pe Mintuitor, episcopul “soldatilor” ortodoxiei, dar drumul acela il urmeaza doar cei putini, cu arme mari duhovnicesti si chemati de Domnul.

Citat:

Acest ultim pasaj nu-l inteleg pe deplin. Daca se poate putin mai detaliat.
In citatul cu Sf. Ioan Gura de Aur inteleg sa fugim de cel care e eretic, nu de Biserica; deci sa mergem la acel episcop care nu e eretic. Omul singur nu rezista; deci trebuie ca Dumnezeu sa ii fi dat o alta alternativa.
Cei drepti s-au ales demult, atunci cind episcopii au cazut in erezie si mai toti n-au vrut sa se intoarca la ortodoxie. Cu ei este Adevarul si Biserica.

Fii risipitori sint cei care au plecat din ortodoxie si si-au schimbat bisericile in parasinagogi in care isi cheltuie de buna voie mostenirea ortodoxa ca sa fie binevazuti de eretici si primiti in casele lor bogate si de desfriu.

Cei inselati sint cei nascuti in parasinagoga si facuti sa creada ca sint in ortodoxie. Acestia sint mieii de jertfa pe altarele ecumenismului.

Cei pe care Dumnezeu ii trezeste la viata nu parasesc biserica, ci parasinagoga ca sa se intoarca la Biserica strabunicilor lor, cea Una, Sfinta, Apostoleasca si Soborniceasca (Catolica), vie si neschimbata.

Anca-Miha 11.06.2009 01:02:30

Multumesc. Am inteles. dar cuvantul Catolica mi-a ramas in gât... caci e prea devreme.
Are sens ce spui... dar apucam noi acele vremuri, caci asta presupune venirea Domnului, dupa cei trei ani si jumatate de chin.
Mai sunt totusi sfinti in viata; nu ma convingi de contrariu.

Anca-Miha 11.06.2009 01:07:37

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 144698)
Adică : fiecare să gândească cum e mai bine ( dar nu pentru el , ci întru adevăr ) .

Numai intru Adevar, Cristian!
Mergi pe "Masonerie" si vezi ca adevarul poate fi si trucat (vezi linkul pus de Alin B), ca doar se pregateste venirea Antihristului, cand o fi ea... Nu degeaba ne spune Domnul sa nu avem incredere nici in noi, ci numai in Dumnezeu. Doar rugaciunea continua ne va fi salvarea, caci acel rau se lucreaza deja, indiferent daca tu crezi sau nu crezi. Nu pe mine trebuie sa ma crezi, ci pe Domnul!

orthodoxia.i.thanatos 11.06.2009 01:15:16

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144844)
Multumesc. Am inteles. dar cuvantul Catolica mi-a ramas in gât... caci e prea devreme.
Are sens ce spui... dar apucam noi acele vremuri, caci asta presupune venirea Domnului, dupa cei trei ani si jumatate de chin.
Mai sunt totusi sfinti in viata; nu ma convingi de contrariu.

Mi-e teama ca ai inteles gresit. Soborniceasca inseamna Catolica. Biserica Ortodoxa este Biserica Catolica (Universala). Asa a fost dintotdeauna. Biserica papei este romano-catolica.

Eu nu vreau sa te conving de nimic. Cel mult sa te ajut sa intelegi. De convins te convingi singura, iar pasul cel mare il faci (daca vrei) cind te cheama Dumnezeu.

Anca-Miha 11.06.2009 01:29:09

Dar stiam ca Biserica se chema Catolica la inceput. Stii, am citit Documentul de la Balamand si acolo numai de Biserica Catolica se vorbeste. De aceea mi-a ramas in gat; nu pot digera acest gand si pace. In rest, eu sunt prea pacatoasa...

orthodoxia.i.thanatos 11.06.2009 01:44:49

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 144852)
Dar stiam ca Biserica se chema Catolica la inceput. Stii, am citit Documentul de la Balamand si acolo numai de Biserica Catolica se vorbeste. De aceea mi-a ramas in gat; nu pot digera acest gand si pace. In rest, eu sunt prea pacatoasa...

Soborniceasca e un slavism. Si in greceste si in engleza cind spui crezul ortodox zici Una, Sfinta, Apostoleasca si Catolica.

antoniap 11.06.2009 07:11:19

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 144854)
Soborniceasca e un slavism. Si in greceste si in engleza cind spui crezul ortodox zici Una, Sfinta, Apostoleasca si Catolica.

De cand se aplica aceasta inventie? Probabil tot in urma dialogului...

antoniap 11.06.2009 08:01:47

Explicatie conform DEX:

SOBORNICESC, -EASCA, sobornicesti, adj. (invechit) - Intemeiat pe hotararile ecumenice; prin generalizare - ecumenic, sinodal

Traditie1 11.06.2009 08:57:57

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 144854)

Nu e un slavism, e un cuvânt românesc. Catolic este un neologism, nu a existat în limba româna înainte de sec. 19. Românii numeau papistasi pe catolici.

Limbajul bisericesc evita pe cât posibil utilizarea neologismelor, probabil pentru a arata ca Biserica nu e supusa schimbarilor.

Fani71 11.06.2009 16:31:51

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 144892)
Nu e un slavism, e un cuvânt românesc. Catolic este un neologism, nu a existat în limba româna înainte de sec. 19. Românii numeau papistasi pe catolici.

Limbajul bisericesc evita pe cât posibil utilizarea neologismelor, probabil pentru a arata ca Biserica nu e supusa schimbarilor.

Da, si pentru ca altfel ar suna liturghia ca declaratia de impozit. ;-)

Dar cum se traduce pe romaneste in editia parinti apostolici ce spune sfantul Ignatie de Antiohia despre Biserica, atunci cand o numeste catolica? (este primul loc unde se foloseste acest cuvant pt biserica daca am retinut eu bine). In sensul nu de soborniceasca ci de ce am zice noi acum 'ortodoxa', care are plinatatea credintei, nu o parte.

Este bine sa stim ca asta inseamna catolic chiar daca nu il punem in crez. Cuvantul ortodox inseamna de dreapta credinta, cuvantul catolic inseamna etimologic 'care detine plenitudinea (credintei)', 'uiversal'.
Iar in limbile europene in care s-a tradus crezul si liturghia, se zice catolic pt ca nu exista alt cuvant cu care sa se traduca originalul (care si in grec este un corespondent al cuvantului latin 'catolic'); se exmplica la cateheza ce inseamna ca sa nu se creeze confuzii.

orthodoxia.i.thanatos 12.06.2009 00:04:44

3 atașament(e)
Biserica Ortodoxa este Biserica Catolica (Universala). Asa a fost dintotdeauna. Biserica papei este biserica romano-catolica. Cind romano-catolicii s-au despartit de Biserica in 1054 nu au incetat sa foloseasca in mod fraudulos numele de catolic si sa se pretinda catolici. In mod asemanator, in 1924, ecumenistii si-au insusit numele de ortodox si au continuat sa se pretinda ortodocsi pina in zilele noastre.

Catolic este un cuvint grecesc: Katholikos (καθολικoς ,καθολικής) si inseamna universal.

Crezul de la Nicaea (Nicene, Niceea) a fost scris in greaca in 325 AD. Crezul in celelalte limbi, inclusiv latina , sint versiuni ale originalului in greaca.

“Είς μίαν, αγίαν, [size=3]καθολικήν[/size] καί αποστολικήν Έκκλησίαν.” (greaca)

“Et unam, sanctam,[size=3] catholicam[/size] et apostolicam Ecclesiam.” (latina)

Soborniceasca este un cuvint de origine slavona (de la soboru). Slavii au fost crestinati tirziu, la sfirsitul primului mileniu. Limba liturgica la romani nu este nici de origine latina, nici greaca, ci slavona. Numai in limbile slave si in romana se foloseste soborniceasca in loc de catolica in crez.

“Во едину Святую, [size=3]Соборную[/size] и Апостольскую Церковь.” (in slavona si transcriere ruseasca)

De ce a intrat asa in lumea slava, ca e catolica sau soborniceasca nu schimba cu nimic crezul, dar confirma uzurpatorului de nume pretentia. Macar sa fim atenti ca atunci cind ne referim la supusii papei sa-i numim romano-catolici si, pentru ca istoria sa nu se repete, sa le spunem si ecumenistilor neo-ortodocsi, iar bisericii ecumeniste Biserica Ortodoxa de Stil Nou.

antoniap 12.06.2009 06:48:17

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 145161)
Biserica Ortodoxa este Biserica Catolica (Universala). Asa a fost dintotdeauna. Biserica papei este biserica romano-catolica. Cind romano-catolicii s-au despartit de Biserica in 1054 nu au incetat sa foloseasca in mod fraudulos numele de catolic si sa se pretinda catolici. In mod asemanator, in 1924, ecumenistii si-au insusit numele de ortodox si au continuat sa se pretinda ortodocsi pina in zilele noastre.

Catolic este un cuvint grecesc: Katholikos (καθολικoς ,καθολικής) si inseamna universal.

Crezul de la Nicaea (Nicene, Niceea) a fost scris in greaca in 325 AD. Crezul in celelalte limbi, inclusiv latina , sint versiuni ale originalului in greaca.

“Είς μίαν, αγίαν, [SIZE=3]καθολικήν[/SIZE] καί αποστολικήν Έκκλησίαν.” (greaca)

“Et unam, sanctam,[SIZE=3] catholicam[/SIZE] et apostolicam Ecclesiam.” (latina)

Soborniceasca este un cuvint de origine slavona (de la soboru). Slavii au fost crestinati tirziu, la sfirsitul primului mileniu. Limba liturgica la romani nu este nici de origine latina, nici greaca, ci slavona. Numai in limbile slave si in romana se foloseste soborniceasca in loc de catolica in crez.

“Во едину Святую, [SIZE=3]Соборную[/SIZE] и Апостольскую Церковь.” (in slavona si transcriere ruseasca)

De ce a intrat asa in lumea slava, ca e catolica sau soborniceasca nu schimba cu nimic crezul, dar confirma uzurpatorului de nume pretentia. Macar sa fim atenti ca atunci cind ne referim la supusii papei sa-i numim romano-catolici si, pentru ca istoria sa nu se repete, sa le spunem si ecumenistilor neo-ortodocsi, iar bisericii ecumeniste Biserica Ortodoxa de Stil Nou.

Deci ecumenistii vor sa para ortodocsi sadea, dupa modelul catolicilor.

Fani71 12.06.2009 11:27:34

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 145192)
Deci ecumenistii vor sa para ortodocsi sadea, dupa modelul catolicilor.

Ecumenicii nu vor sa para nimic, ei sunt firesc ceea ce sunt. Ortodocsi. Catolici in sensul primar.

orthodoxia.i.thanatos 16.06.2009 03:16:26

Anatema impotriva ecumenismului si a aderentilor la ecumenism

August 1983
Cei care ataca Biserica lui Cristos prin invataturi care sustin ca Biserica Mintuitorului este impartita in asa numitele ramuri ce difera in doctrina si traditie, sau ca Biserica nu exista in mod vizibil, dar se va forma in viitor cind toate sectele sau cultele si chiar religiile se vor uni intr-un singur trup, si care nu fac diferenta intre preotia si tainele Bisericii si cele ale ereticilor, ci spun ca botezul si euharisia ereticilor lucreaza intru mintuire; si prin urmare si cei care in mod constient sint in comuniune cu ereticii mentionati mai inainte, sau care le recomanda, disimineaza sau apara erezia cea noua a ecumenismului sub pretextul dragostei fratesti sau a presupusei unificari a crestinilor dezbinati sa se
[size=3]afuriseasca[/size].

+ Mitropolit Filaret
Intii Statorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei

+ Serafim, Arhiepiscop de Chicago si Detroit
+ Afanasie, Arhiepiscop de Buenos Aires , Argentina si Paraguay
+ Vitalie, Arhiepiscop de Montreal si Canada
+ Antonie, Arhiepiscop de Los Angeles si Texas
+ Antonie, Arhiepiscop de Geneva si Europa de Vest
+ Antonie, Arhiepiscop de America de Vest si San Francisco
+ Serafim, Episcop de Caracas si Venezuela
+ Pavel, Arhiepiscop de Sydney , Australia si Noua Zeelanda
+ Lavru, Arhiepiscop de Syracuse si Trinity
+ Constantin, Episcop de Richmond si Britania
+ Grigore, Episcop de Washington si Florida
+ Marcu, Episcop de Berlin si Germania
+ Alipi, Episcop de Cleveland

(To those who attack the Church of Christ by teachings that Christ’s Church is divided into so-called branches which differ in doctrine and way of life, or that the Church does not exist visibly, but will be formed in the future when all branches or sects or denominations, and even religions will be united into one body; and who do not distinguish the priesthood and mysteries of the Church from those of the heretics, but say that the baptism and Eucharist of heretics is effectual for salvation; therefore, to those who knowingly have communion with these aforementioned heretics or who advocate, disseminate, or defend their new heresy of Ecumenism under the pretext of brotherly love or the supposed unification of separated Christians,
[size=3]Anathema[/size].

+Metropolitan Philaret
Chairman of the ROCOR Synod of Bishops

+ Seraphim, Archbishop of Chicago and Detroit
+ Afanasy, Archbishop of Buenos Aires and Argentina – Paraguay
+ Vitaly, Archbishop of Montreal and Canada
+ Anthony, Archbishop of Los Angeles and Texas
+ Anthony, Archbishop of Geneva and Western Europe
+ Anthony, Archbishop of Western America and San Francisco
+ Seraphim, Bishop of Caracas and Venezuela
+ Paul, Archbishop of Sydney and Australia – New Zealand
+ Laurus, Archbishop of Syracuse and Trinity
+ Constantine, Bishop of Richmond and Britain
+ Gregory, Bishop of Washington and Florida
+ Mark, Bishop of Berlin and Germany
+ Alipy, Bishop of Cleveland)

orthodoxia.i.thanatos 16.06.2009 03:20:45

La 13 ani de la moartea Inalt Prea Sfintiei Sale Filaret

Marti, 10 noiembrie 1998 in cripta de sub altarul bisericii Adormirea Maicii Domnului a cimitirului manastirii Sfinta Treime din Jordanville (SUA), Prea Sfintia Sa Lavru, Arhiepiscop de Syracuse si Trinity si preoti de-ai locului au oficiat parastasul la mormintul celui vrednic de vesnica aducere aminte, mitropolitul Filaret, fost Intii Statator al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei. Dupa aceea, asa cum s-a decis ca ramasitele pamintesti ale Mitropolitului Filaret sa fie mutate intr-o noua cripta in spatele Catedralei manastirii, mormintul a fost desfacut. In timp ce se cinta "Sfinte Dumnezeule" sicriul a fost asezat in mijlocul criptei si a fost deschis de Arhiepiscopul Lavru. Ramasitele Mitropolitului Filaret, cartea sa cu Sfinta Scriptura, crucea si panagiile si valul care ii acoperea fata erau toate intacte. Incheieturile sale erau de culoare alba. Nici un fel de miros nu s-a facut simtit. Facind semnul crucii, Prea Sfintia Sa Lavru a ridicat valul care acoperea fata. Ramasitele Inalt Prea Sfintiei Sale Mitropolitul Filaret erau perfect intregi, barba si pielea complet conservate. Dupa marturisirea unui martor ocular, ramasitele mitropolitului aratau foarte asemator celor ale facatorului de minuni, Arhiepiscopul Ioan de Shanghai si San Francisco.
(Traducere)

unortodox 16.06.2009 10:39:12

da... asa se procedeaza.

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 146027)
August 1983

Nu stiam ca exista o anatema impotriva ereziei moderne numite ecumenism. Acum sa vedem cati vor fugi de ascultare aruncand asupra lor anatema.

Doamne ajuta!

sophia 16.06.2009 11:53:07

Cine da astfel de anateme?

Thanatos, de unde ai aceasta anatema? Tu o gandesti/spui, sau citezi de undeva?
Si cine poate sa "afuriseasca"/dea anateme in acest context, din moment ce nu exista un conducator al Ortodoxiei in lume. Numai acela ar putea decide peste capi de biserica din diverse tari. Altfel eu stiu ca fiecare tara are patriarhul ei ortodox care poate decide pentru tara sa.
Nu stiu asupra cui poate decide cel de la Constantinopol, a cui patriarh este?
Inca nu ne-am facut ordine in ograda noastra...

Fani71 16.06.2009 13:32:36

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 146027)
August 1983
Cei care ataca Biserica lui Cristos prin invataturi care sustin ca Biserica Mintuitorului este impartita in asa numitele ramuri ce difera in doctrina si traditie, sau ca Biserica nu exista in mod vizibil, dar se va forma in viitor cind toate sectele sau cultele si chiar religiile se vor uni intr-un singur trup, si care nu fac diferenta intre preotia si tainele Bisericii si cele ale ereticilor, ci spun ca botezul si euharisia ereticilor lucreaza intru mintuire; si prin urmare si cei care in mod constient sint in comuniune cu ereticii mentionati mai inainte, sau care le recomanda, disimineaza sau apara erezia cea noua a ecumenismului sub pretextul dragostei fratesti sau a presupusei unificari a crestinilor dezbinati sa se
[size=3]afuriseasca[/size].

+ Mitropolit Filaret
Intii Statorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei

+ Serafim, Arhiepiscop de Chicago si Detroit
+ Afanasie, Arhiepiscop de Buenos Aires , Argentina si Paraguay
+ Vitalie, Arhiepiscop de Montreal si Canada
+ Antonie, Arhiepiscop de Los Angeles si Texas
+ Antonie, Arhiepiscop de Geneva si Europa de Vest
+ Antonie, Arhiepiscop de America de Vest si San Francisco
+ Serafim, Episcop de Caracas si Venezuela
+ Pavel, Arhiepiscop de Sydney , Australia si Noua Zeelanda
+ Lavru, Arhiepiscop de Syracuse si Trinity
+ Constantin, Episcop de Richmond si Britania
+ Grigore, Episcop de Washington si Florida
+ Marcu, Episcop de Berlin si Germania
+ Alipi, Episcop de Cleveland

(To those who attack the Church of Christ by teachings that Christ’s Church is divided into so-called branches which differ in doctrine and way of life, or that the Church does not exist visibly, but will be formed in the future when all branches or sects or denominations, and even religions will be united into one body; and who do not distinguish the priesthood and mysteries of the Church from those of the heretics, but say that the baptism and Eucharist of heretics is effectual for salvation; therefore, to those who knowingly have communion with these aforementioned heretics or who advocate, disseminate, or defend their new heresy of Ecumenism under the pretext of brotherly love or the supposed unification of separated Christians,
[size=3]Anathema[/size].

+Metropolitan Philaret
Chairman of the ROCOR Synod of Bishops

+ Seraphim, Archbishop of Chicago and Detroit
+ Afanasy, Archbishop of Buenos Aires and Argentina – Paraguay
+ Vitaly, Archbishop of Montreal and Canada
+ Anthony, Archbishop of Los Angeles and Texas
+ Anthony, Archbishop of Geneva and Western Europe
+ Anthony, Archbishop of Western America and San Francisco
+ Seraphim, Bishop of Caracas and Venezuela
+ Paul, Archbishop of Sydney and Australia – New Zealand
+ Laurus, Archbishop of Syracuse and Trinity
+ Constantine, Bishop of Richmond and Britain
+ Gregory, Bishop of Washington and Florida
+ Mark, Bishop of Berlin and Germany
+ Alipy, Bishop of Cleveland)

Acesti episcopi nu erau canonici, erau schismatici in momentul cand au semnat acest document. tineau de Biserica rusa in alfara granitelor, care nu era in comuniune cu nici una din bisericile canonice.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:09:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.