![]() |
Citat:
|
Citat:
O cu totul alta situatie este aceea in care sintem noi, cei care avem posibilitatea sa aflam si nu o facem din diferite motive care ne osandesc pe noi, nu ne indreptatesc. Crestinii din orase, din mediile mai informate, care vad unde se indreapta lucrurile, care vad incalcarile de fiecare zi sau care ar trebui sa vada daca se considera crestini si, cu toate acestea, nu intreprind nici o actiune concreta de separare de ierarhii eretici si de erezia lor publica – se osandesc de Dumnezeu, dupa cum invata Sfintii Parinti. Adica: faptul ca relatia taranului respectiv este valida in cazul concret de mai sus nu poate justifica deloc validitatea/prezenta in totalitate a harului intr-o biserica in care ierarhii sint eretici sau IN COMUNIUNE cu ereticii. Sa nu privim simplist si legalist lucrurile. Noi, cei care ne pretindem ortodocsi, sa facem ce avem de facut, ceea ce ne cere Hristos prin Sfintii Parinti si Sfintele Sinoade Ortodoxe. Restul e la judecata Domnului. Noi vom raspunde de lipsa noastra de actiune in fata apostaziei si ereziei, nu pt lipsa/prezenta Harului intr-o jurisdictie pe care o vedem clar schismatica si, de ceva decenii, eretica. material luat de pe hristofor.wordpress.com |
Citat:
Dar, cred ca fratele Orthodoxia poate sa'ti raspunda mai bine. |
Citat:
Nu apar calendarul nou, a fost o mare greseala, introdusa cu scopuri ecumeniste. A fost o abandonare a unei traditii, dar nu cred ca a fost o incalcare a unei dogme sau a ortodoxiei. Sunt de acord ca au fost multe sinoade si sfinti care au condamnat calendarul nou. Totusi, asta nu inseamna neaparat si automat pierderea Harului pentru cei ce l-au primit, cu sau fara voia lor. Dumnezeu e lung rabdator, amintesteti numai cate sute de ani a rabdat filioque, pana la marea schisma. Sunt constient ca BOR merge intr-o directie gresita. M-as bucura mult ca BOR sa revina la calendarul vechi si sa abandoneze ecumenismul, dar nu stiu daca se va intampla asa ceva prea curand. Daca directia gresita va fi mentinuta pana acolo incat BOR sa piarda Harul, sunt sigur ca Dumnezeu va purta de grija celor care nu sunt de acord cu directia asta si-i va duce in directia cea buna. Minuni exista si la budisti, si la catolici, cum spui tu. Nu cred ca avem noi discernamantul sa distingem intre cele autentice si cele false. In trecut, oamenii mergeau la parinti sporiti, la sfintii din desert, pentru a ii ajuta sa le distinga. Poti tu sa distingi intre o minune falsa si una adevarata? Nu uita, ca si la Ierusalim se pogoara in fiecare an Lumina Sfanta, care nu s-a pogorat niciodata la eretici, ci totdeauna numai la ortodocsi. Daca te indoiesti de Cuviosul Paisie Aghioritul, cred ca esti cam ratacit... De Sf. Iosif Isihastul ce zici? A fost si el mateit, insa apoi a trecut la floriniti. Iar cand acestia au negat Harul in bisericile pe stil nou, s-a dezis si de acestia. O fi fost si el inselat? Hai sa fim seriosi. Bogdan. |
Citat:
Deci tu crezi ca in Sfanta Biserica, Trupul lui Hristos exista erezii si inovatii diavolesti? Inovatii care au adus la schisma! Despre Sfanta Lumina a scris deja fratele Orthodoxia! Cat despre Cuviosul Paisie Aghioritul, ti-am aratat doar o incongruenta (una din multe). Sfantul Kukksa de Odessa afirma ceva, Cuviosul Paisie altceva. Staretul de la Esphigmenou afirma ceva, Paisie altceva! Da de grait... Nu cunosc viata Sfantului Iosif Isihastul. Dar vazand "cenzura" oficiala, cine stie care e Adevarul. Un exemplu foarte bun de minciuna pe fata e site-ul razboinicilor. Dar de Sfantul Serafim Sobolev, de Sfantul Glicherie? De ei de ce nu afirmi nimic? Sau luam numai Sfintii care ne convin noua?!? |
Si pe unii stilisti i-au inselat duhurile rele sa creada absurditatile lui Anselm de Canterbury cu Dumnezeu drept si milos.
Cu privire la curentul modernist din BO ,BO nu ar mai fi fost in acord cu Dumnezeu daca respingea descoperirile stiintifice pe care Dumnezeu le da prin oamenii de stiinta. Nu s-au schimbat Sfintele Canoane in BO,doar sunt aplicate cum invata Duhul Sfant,si asa trebuie sa fie aplicate,in Duh iar nu in litera. Daca cum zice IPS Ierotheos Biserica e vie;asta inseamna ca Duhul Sfant lucreaza intr-ansa,inseamna ca sunt oameni inspirati de Duhul Sfant care inteleg invatatura Sfintilor Parinti in duh,si care inteleg si cum noile descoperiri pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor de stiinta intaresc ce se zice in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Sfantul Siluan Athonitul din care Biserica a fost? Biserica pe stil vechi sau Biserica Ortodoxa Canonica? Biserica Ortodoxa Canonica. Nu a mustrat Sfantul Siluan Athonitul pe preot care facea misiune intre catolici pentru ca le vorbea pe un ton care nu era bland si dragastos? Ba a mustrat.E scris in viata Sfantului. Parintele Sofronie Saharov din care Biserica a fost?Biserica pe stil vechi sau Biserica Ortodoxa Canonica? Biserica Ortodoxa Canonica. Pe unii din BC cu ceva sute de ani in urma i-au inselat duhurile rele sa prigoneasca oamenii de stiinta prin inchizitie. De exemplu pana la Sfantul Ioan Damaschinul (daca nu si dupa aceea) era armonie intre religia crestin ortodoxa si stiinta.Si Sfantul Ioan Damaschinul stia multe stiinte din vremea sa. Sfantul Ioan Damaschinul zice ca a invata chiar si alte stiinte decat teologia e tot o activitate duhovniceasca.Si iata citatul din Dogmatica: "Placerile curat sufletesti sunt placerile stiintei și ale contemplatiei; iar placerile la care participa si corpul sunt placerile senzitive." |
Citat:
|
Citat:
Nu stiu daca ai citit, daca nu, iti recomand articolul despre parintele Sava din Athos la linkul lui Antoni0 (http://traditiaortodoxa.wordpress.co...-la-esfigmenu/). Acolo o sa gasesti raspuns la ceea ce discutam si o sa realizezi si postura in care se pun “rezistentii” ortodocsi din bisericile ecumeniste. |
Citat:
Citat:
Marturisirea de credinta din 1935 este categorica: Biserica oficiala s-a rupt de trunchiul Bisericii Ortodoxe intrind in schisma si si-a pierdut Harul. Nu cred ca poti sa legi minunea de la Atena din 1925 de pozitia calendaristilor fata de validitatea Tainelor in biserica de stil nou (de parca nu s-ar fi intimplat daca ar fi negat prezenta Harului intr-o biserica cazuta in erezie). Dumnezeu a aratat in mod hotarit doar ca reactia calendaristilor a fost cea corecta pastrind Traditia neschimbata si intrerupind comuniunea cu ereticii. Cind exact Dumnezeu isi retrage Harul Mintuitor dintr-o biserica in care se marturiseste erezie pe fata, nimeni nu stie si nici nu ne priveste. Obligatia noastra, insa, este aceea de a urma canoanele, invatatura Sfintilor Parinti care este cit se poate de clara: Har Mintuitor exista acolo unde numai ortodoxia este marturisita, iar Biserica nu poate fi decit Una. Concluziile privitoare la existenta Harului, daca nu din 1924, atunci cu siguranta din 1935 in biserica de stil nou le poti trage si singur. Si daca, totusi, Dumnezeu in marea Sa mila a mai tinut Harul viu in biserica cazuta in erezie pentru o vreme, atunci zic Doamne iti multumesc si Slava Tie! |
Citat:
Bogdan. |
Citat:
2. Eretici in Biserca au mai fost, nu cred ca Dumnezeu isi ia Harul de la toata Biserica din cauza catorva rataciti, fie ei si patriarhi sau episcopi. Citat:
Citat:
Bogdan. |
Citat:
Bogdan. |
Citat:
Fratele meu, eu mi-am expus parerea, tu la fel. Observ insa ca nu ajungem nicaieri. Despre ce actuali "Sfinti" vorbesti? Parintele Cleopa? Dumnezeu sa ma ierte, dar "infailibilitatea" asta care i se atribuie este exagerata. S'a dovedit pana acum "minciuna" propovaduita de Parinte. La fel si cu Cuviosul Paisie. Stia cu siguranta de anatemizarea calendarului papistas dar a indrumat o persoana sa treaca pe nou. Tu chiar nu observi aceste incongruente? Tre' sa fim ca albinele si sa culegem doar ce este bine de la actualii duhovnici. Dar ai zis bine... Parinti. Noi insa tre' sa ascultam de ce au zis Sfintii Parinti! Harul daca mai exista in BOR e numai si numai pentru acele persoane care nu cunosc minciuna si erezia in care se afla BOR. Cat despre Sfanta Lumina, parerea mea personala este ca prin aceasta Sfanta Minune Dumnezeu a aratat si arata unde se afla Dreapta Credinta. Si acum, lasand la o parte canoanele sa'ti zic si parerea mea personala, ce simt. Venind din lumea catolica, traind in minciuna atatia ani, personal, imi doresc doar sa fiu in Dreapta Credinta, in Sfanta Ortodoxie asa cum a fost data de Sfintii Parinti si asa cum au avuto stramosii nostri. Ori constiinta imi zice ca nu as putea sa merg pe nou pentru ca stiu ca BOR a adoptat noul calendar, face ecumenism si incalca multe alte canoane. Doar atat. Iertare frate! |
Citat:
Citat:
Au fost multi Sfinti care au condamnat calendarul nou, stiu. Intrebarea mea era daca vreunul din acesti sfinti (dovediti) ar fi negat cumva existenta Harului in Bisericile care au schimbat calendarul. Citat:
Bogdan. |
Citat:
Care era erezia Bisericii oficiale in anul 1924 ? Avem aici la Scotland Yard 2 carti:una aparuta cu aprobarea Sfintei Manastiri Vatopedu despre Cuviosul Iosif Sihastrul si alta despre staretul Efrem Katunakiotul,traducere de ieroschimonah Stefan Nutescu,Schitul Lacu-Sfintul munte Athos Pot sa scriu pe forum credinta acestor cuviosi ( sfinti ) despre care este Biserica lui Dumnezeu... http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...orectitudinii/ ..... 15 iunie 1976: „În viitor «aripa dreaptă» a ortodoxiei se va diviza probabil în mai multe mici «jurisdicții», cele mai multe anatematizându-se și luptându-se unele cu altele. [...] Trebuie să menținem contactul viu cu clericii ruși mai bătrâni, chiar dacă unii dintre ei ne par poate puțin prea «liberali», altfel ne vom pierde în jungla «zelotismului» ce crește în jurul nostru!” 8 iulie, 1980: „Noi înșine am simțit de la o vreme că Pr. … și alții care îi împărtășesc atitudinea se îndreaptă direct către o schismă, care acum pare inevitabilă dacă nu își schimbă direcția. Nimeni nu are nevoie de o astfel de schismă: sunt așa de multe grupuri de ortodocși «corecți» în Grecia de azi (nici unul în comuniune cu ceilalți), încât un nou grup nu va face decât să dovedească puterea diavolului de a diviza pe creștinii ortodocși“. 27 octombrie 1980: „Privesc cu durere și întristare întreaga situație…, dar nu am puterea de a face nimic. [...] Inevitabila schismă pe care ei o pregătesc acum (dacă nu se schimbă cât mai curând) va fi ultimul pas într-un proces pe care numai ei îl pot schimba”. 17 septembrie 1981: „Judecând după ultima izbucnire, schisma este aproape și mi-e teamă că «majoritatea tăcută» a preoților și a mirenilor noștri vor ofta doar ușurați când vor fi plecat cei ce bagă zâzanie,lăsând în urma lor o recoltă negativă de rea-voință și continuându-și, pe un ton și mai înalt, ponegrirea și ura din noua lor «jurisdicție». 8 decembrie 1981: „Cât de tragic este faptul că unii îi scot pe cei din turma lor (chiar dacă mică) din comuniunea cu singurii oameni care ar putea încă să-i învețe ce este ortodoxia și să-i ajute să se trezească din fanteziile lor despre o ortodoxie supercorectă ce nu există niciunde în lume”. |
Citat:
Cu privire la continuitatea existentei Bisericii lui Cristos, ironia ti-e complet gratuita. Schisma s-a produs in 1923-24 prin caderea in erezie a bisericii oficiale (schimbarea Sfintei Traditii prin introducerea calendarului iulian revizuit). Biserica a fost acolo unde numai ortodoxia era marturisita. Pina in 1935 ierarh i-a fost insusi Capul: Isus Cristos Mintuitorul. Dar daca iti vine greu sa accepti, atunci ia de bun ce am spus mai inainte pentru sceptici si spune-ti ca schisma s-a facut in 1935, la limpezirea apelor, atunci cind Dumnezeu i-a dat Bisericii si ierarhi pe pamint ca sa o pastoreasca. Poti sa vii si sa umpli 20 de pagini din credinta tuturor acelor cuviosi (“sfinti”) si a oricaror altora, daca vrei, pentru ca atita timp cit aceia vorbesc impotriva invataturii Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, efortul tau si-al lor ramine inutil. In Biserica Ortodoxa, Trupul curat al lui Cristos, nu exista erezie. PS1 “Razboinicii” in propria nalucire si cuviosii stilului nou croit de masonerie ar fi de un milion de ori mai credibili daca si-ar justifica pozitia chiar si cu un singur citat din invatatura Bisericii decit cu vedenii in “duh” si revarsari de intelepciune paralele cu Ortodoxia. Inca mai astept sa vad cine, unde si cind a confirmat ca un ortodox poate comemora si se poate cuminica cu un episcop eretic. PS2 Dupa atitia ani de Scotland Yard ma asteptam la mai multa perspicacitate. Faptul ca citezi numai contemporani ar fi trebuit sa-ti dea de inteles ca apartii altei "ortodoxii", noi, mai de la 1924 incoace. |
Citat:
Citat:
La Scotland Yard nu lucram cu astfel de perspicacitati....caci nu am mai fi prins nici un ecumenist si calendarist cu logica aceasta. Prin ce minune, schimbarea Sfintei Traditii (?) prin introducerea calendarului iulian revizuit este erezie ? Incearca sa faci o comparatie cu ereziile impotriva carora a luptat Biserica... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
...va urma |
Citat:
Citat:
Decizia Sinodului BOR din 1903: "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre." Deci, oricum ai lua-o: daca schimbi calendarul dupa papistasi incalci hotaririle Consiliului I cu privire la pascalie (ceea ce s-a si intimplat in Romania in 1926 si 1929), daca reformezi calendarul si pastrezi pascalia, incalci Sfinta Traditie pentru ca dai peste cap sinaxarul, reduci si chiar anulezi posturi si sarbatori speciale, cum ar fi in anii in care Bunavestire cade in Saptamina Mare (niciodata dupa calendarul nou). Canonul I al celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic zice asa: "Toți cei ce afară de predaniile Bisericii și de învățăturile Sfinților și întrutot Cinstiților Părinților noștri, au născocit ceva, sau vor născoci după hotărârea noastră aceasta, fie ANATEMA de 3 ori”! Acest canon se citeste de fiecare data in biserica in Duminica Ortodoxiei. La voi, insa, nu se mai spune nimic, ci se fac vecernii si intilniri pan-ortodoxe pentru ca nu-i in interesesul nimanui sa vi se strice somnul si linistea. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Episcopul Sfintului Maxim Marturisitorul cine a fost ? Dar al anahoretilor,sfintilor pustiei,martirilor ? Dar al lui Gafencu,Oprisan,Maxim,Ianolide si toti minunatii sfinti ai temnitelor burgheze si comuniste ? Dar al parintelui Arsenie Boca,Iustin,Arsenie,Ghius,Steinhard si nenumarati altii ? Cine este Biserica in cazul lor si cum a lucrat ortodoxia ? Tare imi este ca voi interpretati canoanele in litera iar de roadele Duhului Sfint putin habar aveti.Precum ierarhii evrei odinioara,il aveau pe Dumnezeu in fata lor,dar nu-L gaseau in Scripturi....deci nu era in fata lor. In toata Sfinta Scriptura,Dumnezeu foloseste cuvintul eretic o singura data,iar la voi este subiect si predicat in mai fiecare propozitie,atribut si complement de multe ori,uneori il folositi si ca semne de punctuatie,prepozitii si onomatopee...probabil ca este visul vostru permanent,inceputul si sfirsitul,mijlocul la toate...etc.Cind nu este eretic,este anatema...si viceversa. Si totusi o sa scriu din sfintii Iosif si Efrem... |
Citat:
De unde au venit cei 3 episcopi in 1935? Daca nu erau in Biserica si pierdusera Harul, cum l-au redobandit? Cine i-a rehirotonit? Din cater stiu eu Hristos a hirotonit doar pe Apostoli si atat. Bogdan. |
Citat:
In Romania sunt manastiri care nu dau ora vara, ci raman cu ora veche. Petru Voda e un exemplu, dar cred ca mai sunt si altele. Bogdan. |
Din 1924 pina azi au fost tiparite cca 15.000 de exemplare. Ultimul tiraj din Boldurile, 100 de copii, a fost tras in anul 2002 la Atena, de parintii aghioriti ramasi inca fideli Parintelui Arsenie Cotea. Micul grup de zeloti “Arsenioti” e compus acum din 5 greci, printre care si Parintele Ilarion, autorul unei mici compilatii biografice despre viata monahului athonit Arsenie Cotea (Arsenios Kotteas, Monah aghiorit, tiparita la Atena).
http://www.crucea.ro/2007/06/12/arse...-ii-boldurile/ Si aici o carte de Vladimir Moss din GOC. Cititi in primul rand minunea de la Valaam! http://www.orthodoxchristianbooks.co...LON_PART_3.pdf |
Citat:
Citat:
|
Citat:
“Chiar si daca intreg universul s-ar impartasi cu patriarhul, eu nu ma voi impartasi cu el. Pentru ca stiu din scrierile Sfintului Apostol Pavel: Duhul Sfint marturiseste ca si chiar ingerii ar fi afurisiti daca s-ar apuca sa predice o alta Evanghelie introducind invataturi noi.” Ceva mai tirziu, la cel de-al 6-lea Consiliu Ecumenic, toti ereticii au fost anatemizati, dar pina acolo doar acel simplu calugar a avut dreptate, pe cind toti episcopii erau cazuti in erezie. Unde iti imaginezi tu ca era Biserica? cu ereticii? sau cu Sf Maxim si cei din jurul lui? Si in toata acea vreme de mare apostazie Biserica nu l-a avut de episcop decit pe Cristos Mintuitorul. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
“Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua imparatia.” (Luca 12:32) |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Cred ca la fel s-ar putea sa fie si in cazul ratacirilor astea, preotul sau episcopul nu pierde imediat Harul. Bogdan. |
Imi retrag toate declaratiile despre BOR. Dumnezeu prin marea Sa bunatate mi-a aratat unde se afla Dreapta Credinta.
Pur si simplu ma ingrozesc de atitudinea mea anterioara si despre hulirea Duhului Sfant! Prin comportamentul asta “ultra-zelotist” am renegat lucrarea Sfantului Duh, am renegat Sfintenia Sfintilor Arsenie Boca, Sfantul Valeriu Gafencu, Sfantul Ilie Lacatus, validitatea tainelor si alte sute de minuni. Mergand pe linia Sfantului Iosif Pestereanul si a Sfantului Paisie Aghioritul ma reintorc la Sfanta Biserica Ortodoxa, Mama noastra! Multumesc Hristoase! |
Citat:
Trebuie sa avem grija sa mergem pe "cararea imparateasca", sa avem grija sa nu cadem nici de-a stanga si nici de-a dreapta. Despre BOR (din care fac parte): stiu ca directia ecumenista e gresita, dar nu e in puterea mea sa decid unde trebuie trasa linia. Am insa incredere in cuvintele Pr. Iustin Parvu care raspundea asa la intrebarea daca sa mai intre lumea in bisericile unde s-au facut slujbe ecumeniste: "cand veti vedea ca se impartasesc unii de la altii, sa plecati de acolo". Doamne ajuta! Bogdan. |
Citat:
Sfantul Paisie Aghioritul fratele meu! Doamne ajuta! |
Citat:
Din cate stiu Cuv. Paisie Aghioritul e in curs de canonizare. Doamne ajuta! Bogdan. |
..
Orthodoxia calendarul nu e o erezie, si nici o dogma. Domnul sa ne lumineze mintea la toti, sa mergem pe calea cea dreapta si ingusta, si sa dea Domnul sa ne intalnim in Imparatia Cerurilor. Numai bine si Doamne ajuta!
|
Citat:
De asemenea, Biserica nu este o organizatie sau o institutie cu multe sedii si camari, ci reprezinta in chip tainic chiar trupul lui Cristos, care este perfect si niciodata ros de boli sau putred pe-alocuri. Invatatura Bisericii Ortodoxe ne cere ca in situatia in care erezia este marturisita sa-i aratam celui care pacatuieste si de doua ori greseala, dupa care sa-i urim (da, asta este chiar cuvintul!) si sa-i evitam pe eretici. Nicaieri nu spune sa-i rabdam, sa le frecventam parasinagogile, sa ne rugam si sa ne impartasim cu ei pina in ziua in care ereticii or sa inceapa sa se impartaseasca cu alti eretici. Domnul Nostru a spus: "Iar Eu zic vouă: iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvîntați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc." (Matei 5, 44) Dar ereticii sint o categorie cu totul aparte, “ciini, lupi si antihristi”, hulitori ai Duhului Sfint, fata de care ura este perfect justificata: “Pe călcătorii de Lege i-am urît.” (Psalm 118, 113) “Pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urît, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mîhnit. Cu ură desăvîrșită i-am urît pe ei și mi s-au făcut dușmani.” (Psalm 138, 21-22). “Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi.” (Matei 7, 6) "Că mulți antihriști s-au făcut (Ioan 1 2, 18). Și deci pe aceștia nu se cuvine a-i iubi în aceeași măsură, nici a locui împreună cu dînșii, nici a-i primi în casă, nici împreună a ne ruga, nici împreună a mînca, nici a-i saluta, ca nu cumva de învățătura lor să ne împărătășim." (Sf. Efrem Sirul) "Pe eretici, ca pe niște hulitori și vrăjmași ai lui Dumnezeu, Scriptura nu i-a numit oameni, ci cîini, lupi și antihriști" (Sf. Efrem Sirul) "Se cuvine sa-i urim si sa-i evitam pe eretici si sa nu le permitem niciodata sa indeplineasca vreo functie ecleziastica, nici ca si cler inferior, nici ca si preoti." (Pidalionul Bisericii Ortodoxe in Interpretare la Canonul 45 Apostolic) Daca ai stiut altceva, atunci aceea e invatatura ecumenista, cea care compromite Adevarul si-l defineste pe Dumnezeu ca dragoste fata de om confundind intentionat in spirit gnostic creatia cu Creatorul. Si pentru ca sint convins ca se vor gasi destepti care sa strige ca instig la “crima”, ii asigur ca mi-e imposibil sa o fac pentru ca eu “nu ucid” si “nici nu ridic sabia”, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i si iubesc pe vrasmasii lui Dumnezeu. De altfel, in acceptiunea crestina a uri inseamna a iubi mai putin, ca si atunci cind Mintuitorul zice: “Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau si pe mama si pe femeie si pe copii si pe frati si pe surori, chiar si sufletul sau insusi, nu poate sa fie ucenicul Meu.” (Luca 14:26), Dar in ce-i priveste pe hulitorii Adevarului, masura lui “mai putin” e cit intensitatea iubirii care i se cuvine numai lui Dumnezeu. |
Citat:
|
...
Citat:
|
Citat:
“Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc și ca de la un șarpe.” (Sfântul Ioan Gură de Aur) |
Citat:
"Daca auzi pe cineva hulind pe Dumnezeu, dute si-i da palme. Nu te infricosa ca te va lovi el mai tare, ca chiar de te va si omora, mucenic vei fi." Te intreb, la cat de atent esti sa respecti tot ce au spus Sf. Parinti, ai palmuit vreodata pe vreunul care injura de cele sfinte, sau care zice ca nu este Dumnezeu? Oameni buni, eu cred ca si canoanele Bisericii se aplica cu discernamant. Bogdan. |
Citat:
Nu, nu dau palme, dar dupa cum observi nici nu tac din gura. Daca susti ca Sfintele Canoane trebuie aplicate cu discernamint (!!!), atunci nu-mi ramine decit sa inteleg ca Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe, cei care au scris canoanele insuflati de Duhul Sfint, sint pentru tine niste sariti de pe fix, iar invatatura lor doar literatura scrisa fara discernamint! Ce crezi tu, te priveste, dar inceteaza sa mai creezi confuzie spunindu-ti ortodox. Si pentru ca nu am deloc impresia ca intelegi ca religia Sfintilor Apostoli, a lui Ioan Gura de Aur si a tuturor celorlalti Sfinti Parinti este altceva decit cea pe care o practici tu, iata alte exemple despre ceea ce inseamna ortodoxie dupa cei care au scris-o: 1. Despre Biserica “Daca cineva îti spune: 'Credinta noastra si a voastra este de la Dumnezeu,' atunci, fiule, raspunde-i asa: 'Fatarnicule! Cum pot fi amândoua de la Dumnezeu? Nu stii ce spune Scriptura: Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez. (Efeseni 4, 5)” – Sf. Cuvios Teodosie de Pecerska, +1073 “Exista doar o singura Biserica a lui Hristos, apostoleasca si soborniceasca. Nu mai multe, nici macar doua. Iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc si sinod al razvratitilor. Noi, dreptcredinciosii crestini, acestea gândim, asa credem, pe acestea le vestim. Este nevoie sa pazesti toate fara nici o exceptie si, mai presus de toate, cele ale credintei. Pentru ca daca ai devia cât de putin, pacatuiesti pacat de moarte... Si acestea care au fost hotarâte la Sinoadele ecumenice si de obste, trebuie ca toti sa le pazeasca. Si toti câti pazesc cele pe care fie unul dintre Parinti le-a scris în chip particular, fie un sinod local le-a statornicit, au dreapta judecata. Dar pentru cei care nu le primesc este înfioratoare neglijenta." - Sf Fotie cel Mare in Epistola I catre papa Nicolae 2. Despre Erezie “Dogmele eretice nu sunt simple enunțuri, ci puteri, care, odată acceptate, se dezvoltă și transformă încet- încet omul, fără ca acesta să-și dea seama. De aceea interziceau sfinții orice părtășie, fie și banală, cu ereticii, mai ales pentru cei neîntăriți în dreapta credință.” – Ioan Gura de Aur 3. Despre Eretici “Dar pentru acum e de neapărată trebuință să-i înfățișăm din Sfintele Scripturi pe aceștia, ca dușmani ai lui Hristos și lupi față de turma Lui, care pretutindeni sunt alungați și scoși dintre oile lui Hristos 1. De aceea, pe dreptate și lupi au fost numiți de proroci și de însuși Stăpânul și de fericiții apostoli. Și nu numai lupi, ci și ciumați și necinstitori și potrivnici și vrăjmași și uneltitori și hulitori și fățarnici și furi și tâlhari spurcați și proroci mincinoși și dascăli mincinoși și călăuzitori orbi și înșelători și vicleni și antihriști și pietre de poticneală și fii ai celui viclean și neghine și lipsiți de Dumnezeu și luptători împotriva Duhului și hulitori ai Duhului harului. Acestora nu li se va ierta nici în veacul de acum, nici în cel viitor. Din pricina lor, calea adevărului va fi hulită. Pe lângă acestea, sunt și copii ai diavolului viclean, după cum zice de Dumnezeu cuvântătorul [Ioan]: „arătați sunt copiii diavolului” (I Ioan. 3, 10).” – Sf. Ioan Gura de Aur “Tot cel ce încalcă și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu îl are pe Dumnezeu” (II Ioan 9). 4. Despre atitudinea fata de eretici “Iacov a zis: „Cel care se arată că este prieten al lor [al ereticilor] vrăjmaș al lui Dumnezeu este” (cf. Iac. 4, 4). Auziți toți care mâncați împreună cu ereticii hotărâre dureroasă: sunteți vrăjmași ai lui Hristos. Căci nici cel ce este prieten cu vrăjmașii împăratului nu poate să fie prieten al împăratului; și nu se învrednicește de viață, ci piere împreună cu vrăjmașii și suferă și mai rele.” – Sf. Ioan Gura de Aur “Ascultați iarăși, cei ce faceți agape cu ei: Cum veți fugi de mânia care vine asupra voastră, cei ce vă mânjiți cu aceștia prin mâncare și băuturi? Cum cutezați să vă apropiați de dumnezeieștile și înfricoșătoarele lui Hristos Taine? Sau nu auziți pe fericitul Pavel strigând: Nu puteți sa beți paharul Lui Hristos și paharul demonilor; nu puteți să vă împărtășiți de la masa lui Hristos si de la masa demonilor. Ieșiți din mijlocul lor și de ce este necurat să nu vă atingeți!” – Sf. Ioan Gura de Aur (Toate citatele din Sf. Ioan Gura de Aur sint din Cuvânt despre prorocii mincinoși și dascălii mincinoși și lipsiții de Dumnezeu eretici și despre semnele sfârșitului veacului acestuia.) Voi, “rezistentilor” si “razboinicilor” inchipuiti, sinteti, in lipsa mea de discernamint, mai rai chiar decit cei despre care Sf. Ioan vorbeste pentru ca voi ii si pomeniti pe eretici la slujbele voastre si va impartasiti din acelasi pahar cu ei. As fi curios sa aflu mecanismul prin care va distorsionati gindirea plina de “discernamint” pentru a accepta convietuirea cu ereticii si impartasirea cu ereticii pina in ziua in care ereticii se vor impartasi cu ceialalti eretici. P.S. Cum se cheama cel care introduce invataturi noi, eretic sau drept-credincios cu discernamint? |
Mai frate Orthodoxia diferenta intre dogma BO si dogma BC cea mai importanta e aratata aci de IPS Ierotheos Vlachos:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...m-si-ortodoxie Daca nu ma insel si Bisericile pe stil vechi sustin absurditatea cu Dumnezeu drept si milos si dupa cum arata IPS Ierotheos de la Sfintii Parinti acestea sunt conceptii eretice,neortodoxe. Ba chiar IPS Ierotheos arata acolo ca acesta e punctul de vedere al Sfintilor parinti crestin ortodocsi. Cred ca Sfantul parinte Efrem Sirul a zis extrem de clar,fara posibilitatea de a se rastalmaci: "sa nu il hulesti pe Dumnezeu spunand ca este drept". |
Citat:
In afara de asta, Sf. Parinti spun ca discernamantul ar fi virtutea de capatii. Si tot legat de canoane, niste intrebari despre voi astia care spuneti ca nu mai este Har in BOR: - Intrati vreodata sa mancati in casa unora care traiesc necuninati? Stici ca sunt canoane care va afurisesc pentru asta? - Va duceti la servici in zilele de sarbatori religioase (Sf. Ilie de ex.)? Nu sunt canoane impotriva asta? - Va duceti la cumparaturi in zile de duminica si sarbatori? Nu profitati astfel de pacatul celor care lucreaza in acele zile, si nu va faceti partasi acelor pacate? - Va uitati la TV sau ascultati radio in zile de duminica sau rabatoare? Nu va faceti astfel partasi pacatelor calor care lucreaza la TV/Radio in aceste zile sfinte? - Folositi curent electric si Internetul in zile de duminica si sarbatori? Nu va faceti astfel partasi pacatelor celor care lucreaza sa va ofere aceste inventii moderne in zilele sfinte? Si exemplele ar putea continua. Bogdan. |
Citat:
Sint pacate si pacate, unele mici, altele mari, iar unele, dupa cum ti-am aratat mai sus, care nu-ti vor fi iertate nici in viata de apoi. In ce ma priveste, sa stii ca la marile sarbatori, daca se intimpla in cursul saptaminii imi iau zi de concediu ca sa nu ma duc la lucru, iar atunci cind totusi nu pot evita sint perfect constient ca pacatuiesc, ceea ce tu nu prea esti convins ca faci impartasindu-te cu ereticii. Iarta-ma, dar tare mi se pare ca vezi paiul din ochiul meu (ma uit la TV sau ascult muzica duminica dupa slujba) si iti scapa propria birna (rugaciune si impartasire cu ereticii, hula impotriva Duhului Sfint prin incalcarea invataturii Bisericii, fiidca nu mai poti sa o arunci asupra celor ce te-au invatat asa atita timp cit tu cunosti Adevarul). Dumnezeu sa fie cu tine sa gasesti Calea si Viata! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:42:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.