Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pozitia parintelui Cleopa la Bisericile Ortodoxe pe stil vechi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7939)

stefan florin 31.08.2011 20:37:31

Prietene cz4000, nu mi-ai raspuns la mesajele mele. Astept raspuns

cz4000 01.09.2011 02:36:39

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395335)
Nu imi dau seama exact, in schimb imi dau seama ca tu de fapt scrii fara sa stii despre ce e vorba. Repeti aceleasi fraze fara sa observi (sau poate stii) ca link-urile pe care le dai te contrazic.
In cazul calendarului ca dogma, chiar in link-urile tale si in mesajele tale care sunt reproduceri din articole se spune ca schimbarea calendarului tine de canoane. Iar bisericile ortodoxe spun ca nu schimba ca s anu se produce schisma si unele sunt de acord daca schimba toate odata. Nici vorba de dogma pe undeva.

In al doilea rand chiar tu ai scris de sinodul din 1923 de la Constantinopol. iar eu am luat datele dintr-un articol al celor ce se opun calendarului.
Obiectia lor si discutia e ca nu s-a tinut un sinod panortodox ca sa stabileasca, nu ca nu se poate schimba un canon. Ei mai spun ca acea conferinta din 1923 nu e tocmai un sinod pantortodox, avand putini participanti. Asadar daca toate BO s-ar fi intrunit intr-un sinod si ar fi stabilit schimbarea calendarului nu ar mai fi avut nimic de obiectat.
Doar tu spui de dogma in toate citatele date de tine e vorba de canoane.
P.S. Am uitat sa scriu, indreptarea calendarului s-a facut de Sfantul Sinod al BOR la noi in Romania. DEci a afost o decizie a BOR.

Tot ce spui tu aici nu raspunde in nici un fel intrebarilor mele:

“Biserica a schimbat acel canon, legat de calendarul astronomic. “ – cind, unde si cine?

“Biserica a schimbat acea regula, canon si a adoptat noul calendar la sinodul din 1924, evident ca a anulat si anatemele” – de ce “evident”? Exista vreun document in acest sens?

Ai de gind sa raspunzi, sa justifici cele afirmate de tine, sau continui abureala?

Citat:

E vorba de link-ul dat chiar de tine despre aceasta problema, si ti-am aratat ce scrie. http://www.orthodoxwiki.org/Pastoral...ria_%282001%29
Iata ce scrie acolo: "But since up until now we are waiting for the responses of the Holy Synods of some other churches in both families, the restoration of full communion is not yet reached between the two sides of the bi-lateral dialogue."
Eu vad ce scrie acolo, problema insa este ca tu ne consideri pe toti idioti si pe tine smecher.

Dupa: “But since up until now we are waiting for the responses of the Holy Synods of some other churches in both families, the restoration of full communion is not yet reached between the two sides of the bi-lateral dialogue”,

In chiar urmatorul paragraf spune asa “For those mentioned reasons, the Holy Synods of both Patriarchates have agreed to accept the sacrament of marriage which is conducted in either Church …”

Si inca, iarasi, un paragraf mai jos: “Each of the two Patriarchates shall also accept to perform all of its other sacraments to that new family of Mixed Christian Marriage.” (http://www.orthodoxunity.org/state05.php)

Iar despre accordul (si mai vechi, din 1991) cu siriacii te faci ca ploua! Aici chiar nu scrie nimic despre a nu fi in totala comuniune (de parca, oricum, ar conta din moment ce le recunosc ereticilor tainele!): http://www.orthodox.org.ph/content/view/143/50/

Citat:

S-a facut asta pentru ca la Ierusalim nu s-a schimbat calendarul si Lumina Sfanta aparea odata cu slujba de acolo.
Dar voi de ce nu veniti unde apare Lumina Sfanta. In povestea cu armenii monofiziti Lumina a aparut acolo unde se ruga BO si patriarhul, nu in locul unde aparea de obicei in Biserica Sfantului Mormant. Daca adevarul nu ar fi la ortodocsi, ci la BOSV, atunci ar trebui sa se intample la fel ca in acea vreme, si Lumina sa para de exemplu la Slatioara.
Dar nu exista astfel de minuni, gandeste-te la Sf. Ilie si minunea sa, si vino acolo unde Dumnezeu arata adevarul, nu unde il spun unii oameni:
"27.Iar pe la amiază, Ilie a început să râdă de ei și zicea: "Strigați mai tare, căci doar este dumnezeu! Poate stă de vorbă cu cineva, sau se îndeletnicește cu ceva, sau este în călătorie, sau poate doarme; strigați tare să se trezească!"
“In povestea cu armenii monofiziti Lumina a aparut acolo unde se ruga BO si patriarhul, nu in locul unde aparea de obicei in Biserica Sfantului Mormant.” – si cam pe unde crezi tu ca se afla Patriarhul Ierusalimului, cam la aceeasi distanta cum este Romania de Palestina? Te intreb pentru ca, daca nu ma insel, cind teutonii tineau Sf. Mormint, n-am auzit ca Lumina Sfinta sa fi venit la Constantinopol unde patriarhul Ierusalimului fusese alungat.

cz4000 01.09.2011 02:38:45

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 395511)
Prietene cz4000, nu mi-ai raspuns la mesajele mele. Astept raspuns

Te rog sa nu mai astepti. Refuz sa-ti raspund pentru ca imi dau seama ca nu ma pot face inca inteles de tine. Poti sa o iei si ca pe o tara de partea mea…

cz4000 01.09.2011 02:40:01

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 395460)
Trebuie sa intelegi ca semnificatiile crestinismului sunt: iubirea, morala, bunatatea.

Ai mare dreptate! Problema este insa ca multi “crestini” ajung sa creada ca ele sint chiar Dumnezeu si ca pot cu ele rescrie chiar Scriptura si inchide gura sfintilor!

cz4000 01.09.2011 02:59:26

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 395300)
Ca dracii te inseala pe fratia ta se vede dintr-un sinodicon al ortodoxiei mai
vechi (eu au am zis de sinodiconul de la 1583 ca are unele puncte discutabile) care se incheie cu o rugaciune ca toti cei cazuti in erezie sa se intoarca la credinta ortodoxa:
http://biserica.org/Publicatii/2004/NoI/XXI_index.html
"Glorify all these, O Holy Trinity, and confirm them in the right Faith even unto the end; and convert the corrupters and blasphemers of the Orthodox Faith and Christ's Church who are disobedient to Her: that they may come to the knowledge of your eternal truth; through the intercessions of our most holy Lady, the Theotokos and ever-virgin Mary, and of all the Saints."

Acest sinodicon al ortodoxiei e dat dupa Sfantul Sinod Ecumenic al VII-lea.
Deci mai frate pe fratia ta te inseala dracii in acele puncte de vedere,sa sustii acele absurditati conform carora daca cineva a cazut in erezie nu se mai poate intoarce la pocainta.

Dupa capul tau Biblia minte, dar probabil ca insisti atita pentru ca te-i fi simtind cu musca pe caciula...

Fii atent la ce postezi. Nimeni nu se roaga in Biserica Ortodoxa impotriva Sfintei Scripturi. Unde spui:

“and convert the corrupters and blasphemers of the Orthodox Faith and Christ's Church who are disobedient to Her: that they may come to the knowledge of your eternal truth; through the intercessions of our most holy Lady, the Theotokos and ever-virgin Mary, and of all the Saints.”

Este foarte clar subliniat “pentru ca ei, ereticii, sa ajunga sa cunoasca adevarul Tau vesnic”. Deci, ruga este pentru cei inselati, care nu stilcesc adevarul lui Dumnezeu si nu hulesc cu buna stiinta, adica pentru cei care n-au stiut/inteles adevarul. Pentru toti ceialalti, ramine dupa cum spune Sfinta Scriptura in Matei 12:32 si in Evrei 6:4-6.

dobrin7m 01.09.2011 09:54:44

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...mul-70736.html

Un articol care cred ca lamureste pe deplin aceasta problema.
de aici, continuarea discutiei nu isi mai are sens. Noi ortodocsii am spus tot ce trebuia sa stim cu totii, iar dl CZ4000 is va da seama ca in zadar incearca cuprins de zel si fanatism sa sminteasca oameni. Puteti merge linistit la maimarii dvs sa spuneti ca ati facut tot ce s-a putut ca sa mai atrageti adepti si ca daca nu ati reusit prea mare lucru inseamna ca aceasta este voia Domnului.

catalin2 01.09.2011 14:24:01

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 395613)
“Biserica a schimbat acel canon, legat de calendarul astronomic. “ – cind, unde si cine?
“Biserica a schimbat acea regula, canon si a adoptat noul calendar la sinodul din 1924, evident ca a anulat si anatemele” – de ce “evident”? Exista vreun document in acest sens?
Ai de gind sa raspunzi, sa justifici cele afirmate de tine, sau continui abureala?

Mai degraba cred ca tu vrei sa ne "aburesti" sau esti chiar si tu aburit crezand orbeste ce spun cei din BOSV.
Ti-am raspuns la intrebari desi n-ai observat. Dar observ ca ti-ai nuantat putin pozitia, nu mai sustii ca acel calendar nu se poate schimba, e dogma si Biserica nu-l poate schimba, ci sa nu a dat o hotarare in acest sens. E totusi un lucru imbucurator si un pas inainte.
Stii si tu la fel ca mine ca in 1923 a fost o conferinta la care au participat majoritatea BO (e adevarat ca nu toate). Acolo s-a anlizat cum sa fie alcatuit noul calendar si au fost invitati oameni de stiinta ca sa calculeze corect. Astfel s-a alcatuit un calendar mult mai bun decat cel gregorian, practic are o eroare de o zi la 42 000 de ani, fata de cel gregorian la 3300 de ani.
S-a dat acordul ca bisericile sa adopte daca vor noul calendar. Cum s-a facut asta? BO al acelei tari a hotarat indrepatarea calendarului, deci s-a schimbat acel canon.
Cine poate face aceasta? Biserica. Cine conduce Biserica? Sinodul. Sinodul BOR a facut asta pentru tara noastra.
In plus la Moscova in 1948 a fost un sinod panortodox care a reglementat toate acesta si cu privire la calendar.
A existat un sinod de condamnare a Sinodului Ferrara Florenta pana acum? Nu, doar de condamnare a invataturilor catolice. E suficient ca noua hotarare sa fie adoptata, nu e nevoie de anulare in mod expres a vechiului canon.
Citat:

Eu vad ce scrie acolo, problema insa este ca tu ne consideri pe toti idioti si pe tine smecher.
Dupa: “But since up until now we are waiting for the responses of the Holy Synods of some other churches in both families, the restoration of full communion is not yet reached between the two sides of the bi-lateral dialogue”,
In chiar urmatorul paragraf spune asa “For those mentioned reasons, the Holy Synods of both Patriarchates have agreed to accept the sacrament of marriage which is conducted in either Church …”

Pe care noi toti, ca de fapt e chiar invers, tu sustii un lucru si toti ceilalti sustin opusul, nu ai observat pana acum? Tu crezi ca toti sustin ce spui tu si doar eu sunt impotriva?
Interpretezi cum vrei tu, acolo scrie ca nu sunt in comuniune deplina. Dar ca recunosc unele taine ale monofizitilor, sa fie sanatosi, si unii ierarhi din tarile ortodoxe mai spun ca recunosc tainele altora, doar daca tu crezi ca exista infailibilitate umana. Iti dau o veste buna pentru tine, si BOR a spus in perioada interbelica faptul ca recunoaste hirotoniile anglicanilor, dar din cauza ca anglicanii nu au vrut sa devina ortodocsi si sa renunte la erorile lor a ramas o afirmatie fara nicio urmare. Ai inteles acum?
Citat:

“In povestea cu armenii monofiziti Lumina a aparut acolo unde se ruga BO si patriarhul, nu in locul unde aparea de obicei in Biserica Sfantului Mormant.” – si cam pe unde crezi tu ca se afla Patriarhul Ierusalimului, cam la aceeasi distanta cum este Romania de Palestina? Te intreb pentru ca, daca nu ma insel, cind teutonii tineau Sf. Mormint, n-am auzit ca Lumina Sfinta sa fi venit la Constantinopol unde patriarhul Ierusalimului fusese alungat.

Din ce stiu eu in fiecare an a venit Lumina, iar in ceea ce priveste ocuparea Ierusalimului ce catre cruciati avem chiar o povestire spusa de un catolic si urmarea ca de atunci catolcii i-au lasat pe ortodocsi sa faca slujba acolo.
Iata povestirea si cum a venit Lumina doar cand au slujit ortodocsii si catolici au plecat din biserica. Nu e stii pentru ca nu cred ca e si in romaneste, m-a ajutat cineva sa o traduc: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=230
Asadar ai vazut ca ce sustii tu nu e chiar corect si adevarat si ai avut ocazia sa aflii si adevarul. Poti alege sa vii in BO sau sa sustii aceleasi lucruri, dar fara vreo importanta.

mihailt 01.09.2011 14:32:16

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 395617)
Dupa capul tau Biblia minte, dar probabil ca insisti atita pentru ca te-i fi simtind cu musca pe caciula...

Fii atent la ce postezi. Nimeni nu se roaga in Biserica Ortodoxa impotriva Sfintei Scripturi. Unde spui:

“and convert the corrupters and blasphemers of the Orthodox Faith and Christ's Church who are disobedient to Her: that they may come to the knowledge of your eternal truth; through the intercessions of our most holy Lady, the Theotokos and ever-virgin Mary, and of all the Saints.”

Este foarte clar subliniat “pentru ca ei, ereticii, sa ajunga sa cunoasca adevarul Tau vesnic”. Deci, ruga este pentru cei inselati, care nu stilcesc adevarul lui Dumnezeu si nu hulesc cu buna stiinta, adica pentru cei care n-au stiut/inteles adevarul. Pentru toti ceialalti, ramine dupa cum spune Sfinta Scriptura in Matei 12:32 si in Evrei 6:4-6.

Pasajul aratat din Sfanta Scriptura de fratia ta s-a aratat destul cum se talcuieste in Biserica cea adevarata,al carei cap este Dumnezeu Iisus Hristos,adica in Biserica ortodoxa (de care apartin si bisericile ortodoxe zise "oficiale" si cele zise "stiliste").
Dar niste draci te inseala pe fratia ta si nu te lasa sa intelegi ci te invata sa sustii in continuare o talcuire ratacita,pe care dracii ii inseala si pe unii neoprotestanti sa o sustina.
Sfanta Scriptura e un ocean fara fund,nu se talcuieste mot-a-mot.
Cunoasterea lui Dumnezeu ,adica a lucrarilor necreate a lui Dumnezeu,e fara sfarsit.

Chiar in articolul de la biserica ortodoxa aceea din SUA zice aceasta:
"While some Protestants would say that once a person is saved, he or she is always saved, and other Protestants would say that once a person is saved, he or she can lose his or her salvation, Orthodoxy, by virtue of its understanding of salvation as an ongoing process of spiritual growth, would say that one can indeed jeopardize one’s salvation, but that it is not realistic to say that one has “lost” something that one has yet to experience or possess in its fullness. "
Si traducerea:
"Cat timp unii protestanti zic ca o persoana odata salvata,ea/el este totdeauna salvata si alti protestanti zic ca o data ce o persoana este mantuita el/ea poate sa isi piarda mantuirea,crestin ortodoxia,prin intelegerea mantuirii ca un proces de continua crestere spirituala spune ca cineva poate sa isi primejduiasca intr-adevar mantuirea,dar nu este realist sa spui ca cine a pierdut ceva pe care nu l-a experimentat inca sau pe care nu l-a avut in intregime".
La Crez zice:
"Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor".

Ca daca s-ar zice ca cineva a cunoscut tot harul Preasfintei Treimi cum s-ar mai zice despre acesta ca e fara sfarsit?
Dar pe neoprotestanti dracii ii inseala sa vada un Dumnezeu limitat si de aceea si acest mod de talcuire ratacit.
Deci precum se vede pe fratia ta te inseala dracii sa talcuiesti acel verset din Sfanta Scriptura precum inseala pe unii neoprotestanti si protestanti (numiti mai sus protestanti),zicand ca la secta unde este fratia ta deja sunteti mantuiti(salvati) iar cine pleaca de la secta fratiei tale,isi pierde mantuirea pe vecie.
Deci mai frate,de ce te ascunzi si nu zici din ce Biserica ortodoxa faci parte,daca faci parte din vreuna?
Nu cumva dracii te inseala pe fratia ta si nu faci parte din vreo Biserica ortodoxa,ci te-au inselat dracii de ai mers la ceva neoprotestanti?
Mai venise unul pe aci pe forum care se dadea mare crestin ortodox (orthodoxia.i.thanatos) dar era inselat de draci si refuza sa zica ca trebuie sa cinstim Sfintele Icoane.
Probabil tot neoprotestant era si acela.

vivi88 01.09.2011 18:16:04

Orice ar fi, trebuie sa respectam confesiunile altora. Musulmanii asa fac- teoretic- nu ii ataca pe cei de alte religii. Nici noi nu atacam sau vorbim urat la adresa celor din BOSV, deci nu exista nici un motiv pentru care sa fim jigniti.

stefan florin 01.09.2011 19:36:28

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 395614)
Te rog sa nu mai astepti. Refuz sa-ti raspund pentru ca imi dau seama ca nu ma pot face inca inteles de tine. Poti sa o iei si ca pe o tara de partea mea…

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa.Nu ai cu ce prietenul meu pe stil vechi.Nu ai adus decat argumente pana in anul 1919. Atat. Mai noi nu ai pentru ca nu exista. Ramai atunci in ratacirea ta. Dumnezeu sa se miluiasca de sufletul tau si sa te lumineze pana nu e prea tarziu! Dar nu uita un lucru...Dumnezeu nu mantuieste pe nimeni cu forta! Doamne ajuta!

Soaree 02.09.2011 14:26:31

Am citit intreg topicul, cu toate ale lui. Ceea ce m-a mahnit profund este ca ortodocsi precum dl dobrin7m si stefan florin, pe langa argumeste adauga si o manie daunatoare. "Dumnezeu nu mantuieste pe nimeni cu forta" (de parca persoana ar fi deja mantuita si il arata pe celalalt cu degetul ca nu crede ca el), sau "du-te la mai marii tai si spune-le ca ai facut tot ce-ai putut (inisnuanta si ofensatoare asprime din partea unui ortodox care propovaduieste blandetea).

Atat am avut de adaugat. Amin!

stefan florin 02.09.2011 15:59:39

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396038)
Am citit intreg topicul, cu toate ale lui. Ceea ce m-a mahnit profund este ca ortodocsi precum dl dobrin7m si stefan florin, pe langa argumeste adauga si o manie daunatoare. "Dumnezeu nu mantuieste pe nimeni cu forta" (de parca persoana ar fi deja mantuita si il arata pe celalalt cu degetul ca nu crede ca el), sau "du-te la mai marii tai si spune-le ca ai facut tot ce-ai putut (inisnuanta si ofensatoare asprime din partea unui ortodox care propovaduieste blandetea).

Prietenul meu, ai inteles exact pe dos ceea ce am vrut eu sa zic. Mai mult, ma acuzi ca as fii manios pe fratele ortodox pe stil vechi. Nici vorba de asa ceva. De ce l-as ura? Ca e stilist? El va da socoteala lui Dumnezeu pentru ceea ce a facut cum la randul meu voi face la fel. Prin afirmatia mea am vrut sa-i deschid ochii ca sa vada ca el greseste (fara manie daunatoare). Cum nu ai vazut insa afirmatiile lui cand ne face pe noi ceilalti ERETICI?

Paduraru 02.09.2011 17:14:07

Ortodocșii de stil nou vs. ortodocșii de stil vechi

Din câte cunoștințe am, calendarul nou a fost adoptat în urma unei ședințe a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Noi, ca și creștini ortodocși ar trebui să facem ascultare. Câtă vreme Patriarhia Constantinopolului nu a anatemizat această hotărâre a sinodului BOR din acea vreme, nu văd de ce nu am accepta calendarul nou. Despre așa zișii stiliști știu că nu țin de nici o patriarhie. Ori nu știu cât e de sănătos din punct de vedere duhovnicesc a nu face ascultare de nimeni. Aceste mari patriarhii au continuitate încă de la Sfinții Apostoli; ei au hirotonit și binecuvântat diaconi, preoți, episcopi, patriarhi prin punerea mâinilor peste capetele celor vrednici. Apoi patriarhii și episcopii continuă să facă la fel până în ziua de azi. Pe când stiliștii de unde au astfel de putere atâta timp cât nu fac ascultare de nici o patriarhie?!?
Ei spun că nu e bun calendarul îndreptat. Dar oare noi ca și creștini ne închinăm calendarului sau Lui Dumnezeu, Maicii Sale și Sfinților?!? După părerea mea, nu consider greșit nici calendarul vechi, însă neascultarea, rebotezarea, recununarea le consider abateri destul de grave.
Vă rog frumos să mă iertați cu toții dacă am adus vreo ofensă stiliștilor.

Cândva am luat în mașină un călugăr stilist care pe lângă pledoaria calendarului vechi, i-a făcut cu ou și cu oțet pe Patriarhul BOR, pe părintele Cleopa etc. cu apelative gen "talpa iadului", "masoni" etc. Alt caz mi l-a relatat un prieten care a călătorit împreună cu un stilist. Stilist care la un moment dat a avut o convorbire la telefon cu un preot stilist. Vorbeau despre un preot de mir foarte bun de prin părțile mele (preot BOR) și se agita stilistul contra lui și spunea că o să-i facă, o să-i dreagă și o să-i distrugă familia.
Dacă pe lângă neascultare, mândria și vorbirea de rău îi caracterizează pe stiliști, e clar că tind să se îndepărteze de credința ortodoxă.
Încă o dată vă rog frumos să mă iertați!

cz4000 02.09.2011 19:36:07

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 395617)

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 395718)
Pasajul aratat din Sfanta Scriptura de fratia ta s-a aratat destul cum se talcuieste in Biserica cea adevarata,al carei cap este Dumnezeu Iisus Hristos,adica in Biserica ortodoxa (de care apartin si bisericile ortodoxe zise "oficiale" si cele zise "stiliste").
Dar niste draci te inseala pe fratia ta si nu te lasa sa intelegi ci te invata sa sustii in continuare o talcuire ratacita,pe care dracii ii inseala si pe unii neoprotestanti sa o sustina.
Sfanta Scriptura e un ocean fara fund,nu se talcuieste mot-a-mot.
Cunoasterea lui Dumnezeu ,adica a lucrarilor necreate a lui Dumnezeu,e fara sfarsit.

Chiar in articolul de la biserica ortodoxa aceea din SUA zice aceasta:
"While some Protestants would say that once a person is saved, he or she is always saved, and other Protestants would say that once a person is saved, he or she can lose his or her salvation, Orthodoxy, by virtue of its understanding of salvation as an ongoing process of spiritual growth, would say that one can indeed jeopardize one’s salvation, but that it is not realistic to say that one has “lost” something that one has yet to experience or possess in its fullness. "
Si traducerea:
"Cat timp unii protestanti zic ca o persoana odata salvata,ea/el este totdeauna salvata si alti protestanti zic ca o data ce o persoana este mantuita el/ea poate sa isi piarda mantuirea,crestin ortodoxia,prin intelegerea mantuirii ca un proces de continua crestere spirituala spune ca cineva poate sa isi primejduiasca intr-adevar mantuirea,dar nu este realist sa spui ca cine a pierdut ceva pe care nu l-a experimentat inca sau pe care nu l-a avut in intregime".
La Crez zice:
"Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor".

Ca daca s-ar zice ca cineva a cunoscut tot harul Preasfintei Treimi cum s-ar mai zice despre acesta ca e fara sfarsit?
Dar pe neoprotestanti dracii ii inseala sa vada un Dumnezeu limitat si de aceea si acest mod de talcuire ratacit.
Deci precum se vede pe fratia ta te inseala dracii sa talcuiesti acel verset din Sfanta Scriptura precum inseala pe unii neoprotestanti si protestanti (numiti mai sus protestanti),zicand ca la secta unde este fratia ta deja sunteti mantuiti(salvati) iar cine pleaca de la secta fratiei tale,isi pierde mantuirea pe vecie.
Deci mai frate,de ce te ascunzi si nu zici din ce Biserica ortodoxa faci parte,daca faci parte din vreuna?
Nu cumva dracii te inseala pe fratia ta si nu faci parte din vreo Biserica ortodoxa,ci te-au inselat dracii de ai mers la ceva neoprotestanti?
Mai venise unul pe aci pe forum care se dadea mare crestin ortodox (orthodoxia.i.thanatos) dar era inselat de draci si refuza sa zica ca trebuie sa cinstim Sfintele Icoane.
Probabil tot neoprotestant era si acela.

Tu imi pui mie in gura vorbe pe care nu le-am spus vreodata. Crezi ce vrei si umbla cu Dumnezeu!...

cz4000 02.09.2011 19:48:07

Citat:

În prealabil postat de Paduraru (Post 396079)
Din câte cunoștințe am, calendarul nou a fost adoptat în urma unei ședințe a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Noi, ca și creștini ortodocși ar trebui să facem ascultare. Câtă vreme Patriarhia Constantinopolului nu a anatemizat această hotărâre a sinodului BOR din acea vreme, nu văd de ce nu am accepta calendarul nou. Despre așa zișii stiliști știu că nu țin de nici o patriarhie. Ori nu știu cât e de sănătos din punct de vedere duhovnicesc a nu face ascultare de nimeni. Aceste mari patriarhii au continuitate încă de la Sfinții Apostoli; ei au hirotonit și binecuvântat diaconi, preoți, episcopi, patriarhi prin punerea mâinilor peste capetele celor vrednici. Apoi patriarhii și episcopii continuă să facă la fel până în ziua de azi. Pe când stiliștii de unde au astfel de putere atâta timp cât nu fac ascultare de nici o patriarhie?!?
Ei spun că nu e bun calendarul îndreptat. Dar oare noi ca și creștini ne închinăm calendarului sau Lui Dumnezeu, Maicii Sale și Sfinților?!? După părerea mea, nu consider greșit nici calendarul vechi, însă neascultarea, rebotezarea, recununarea le consider abateri destul de grave.
Vă rog frumos să mă iertați cu toții dacă am adus vreo ofensă stiliștilor.

Cândva am luat în mașină un călugăr stilist care pe lângă pledoaria calendarului vechi, i-a făcut cu ou și cu oțet pe Patriarhul BOR, pe părintele Cleopa etc. cu apelative gen "talpa iadului", "masoni" etc. Alt caz mi l-a relatat un prieten care a călătorit împreună cu un stilist. Stilist care la un moment dat a avut o convorbire la telefon cu un preot stilist. Vorbeau despre un preot de mir foarte bun de prin părțile mele (preot BOR) și se agita stilistul contra lui și spunea că o să-i facă, o să-i dreagă și o să-i distrugă familia.
Dacă pe lângă neascultare, mândria și vorbirea de rău îi caracterizează pe stiliști, e clar că tind să se îndepărteze de credința ortodoxă.
Încă o dată vă rog frumos să mă iertați!

"Noi, ca și creștini ortodocși ar trebui să facem ascultare." - Trebuie sa faci ascultare numai cind episcopul tau umbla "drept invatand cuvantul adevarului" (2 Tim. 2:15). Cind episcopul este eretic te departezi de el fugind ca si "de foc si sarpe". Asta este invatatura ortodoxa.

"Câtă vreme Patriarhia Constantinopolului nu a anatemizat această hotărâre a sinodului BOR din acea vreme, nu văd de ce nu am accepta calendarul nou." - Patriarhia Constantinopolului nu a anatemizat decizia BOR din 1924 pentru ca ea insasi a adoptat calendarul nou la 1923.

"Despre așa zișii stiliști știu că nu țin de nici o patriarhie. Ori nu știu cât e de sănătos din punct de vedere duhovnicesc a nu face ascultare de nimeni. Aceste mari patriarhii au continuitate încă de la Sfinții Apostoli; ei au hirotonit și binecuvântat diaconi, preoți, episcopi, patriarhi prin punerea mâinilor peste capetele celor vrednici. Apoi patriarhii și episcopii continuă să facă la fel până în ziua de azi. Pe când stiliștii de unde au astfel de putere atâta timp cât nu fac ascultare de nici o patriarhie?!?" - Stilistii se supun propriei ierarhii care are succesiune apostolica prin Biserica Rusa din Afara Granitelor Rusiei (formata de ierarhi care au reusit sa se abata din calea urgiei bolsevice).

Oameni rai si oameni buni, cucernici si farisei se gasesc in toate religiile. Nu cred ca este cazul sa generalizam.

cz4000 02.09.2011 19:49:58

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 395766)
Orice ar fi, trebuie sa respectam confesiunile altora. Musulmanii asa fac- teoretic- nu ii ataca pe cei de alte religii. Nici noi nu atacam sau vorbim urat la adresa celor din BOSV, deci nu exista nici un motiv pentru care sa fim jigniti.

Iarasi ai dreptate! Musulmanii nu ii ataca, intr-adevar, cu vorbe pe cei din alte religii, ci ii omoara direct!

cz4000 02.09.2011 20:22:47

Citat:

Si inca, iarasi, un paragraf mai jos: “Each of the two Patriarchates shall also accept to perform all of its other sacraments to that new family of Mixed Christian Marriage.” (http://www.orthodoxunity.org/state05.php)

Iar despre accordul (si mai vechi, din 1991) cu siriacii te faci ca ploua! Aici chiar nu scrie nimic despre a nu fi in totala comuniune (de parca, oricum, ar conta din moment ce le recunosc ereticilor tainele!): http://www.orthodox.org.ph/content/view/143/50/

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 395711)
Mai degraba cred ca tu vrei sa ne "aburesti" sau esti chiar si tu aburit crezand orbeste ce spun cei din BOSV.
Ti-am raspuns la intrebari desi n-ai observat. Dar observ ca ti-ai nuantat putin pozitia, nu mai sustii ca acel calendar nu se poate schimba, e dogma si Biserica nu-l poate schimba, ci sa nu a dat o hotarare in acest sens. E totusi un lucru imbucurator si un pas inainte.
Stii si tu la fel ca mine ca in 1923 a fost o conferinta la care au participat majoritatea BO (e adevarat ca nu toate). Acolo s-a anlizat cum sa fie alcatuit noul calendar si au fost invitati oameni de stiinta ca sa calculeze corect. Astfel s-a alcatuit un calendar mult mai bun decat cel gregorian, practic are o eroare de o zi la 42 000 de ani, fata de cel gregorian la 3300 de ani.
S-a dat acordul ca bisericile sa adopte daca vor noul calendar. Cum s-a facut asta? BO al acelei tari a hotarat indrepatarea calendarului, deci s-a schimbat acel canon.
Cine poate face aceasta? Biserica. Cine conduce Biserica? Sinodul. Sinodul BOR a facut asta pentru tara noastra.
In plus la Moscova in 1948 a fost un sinod panortodox care a reglementat toate acesta si cu privire la calendar.
A existat un sinod de condamnare a Sinodului Ferrara Florenta pana acum? Nu, doar de condamnare a invataturilor catolice. E suficient ca noua hotarare sa fie adoptata, nu e nevoie de anulare in mod expres a vechiului canon.

Pe care noi toti, ca de fapt e chiar invers, tu sustii un lucru si toti ceilalti sustin opusul, nu ai observat pana acum? Tu crezi ca toti sustin ce spui tu si doar eu sunt impotriva?
Interpretezi cum vrei tu, acolo scrie ca nu sunt in comuniune deplina. Dar ca recunosc unele taine ale monofizitilor, sa fie sanatosi, si unii ierarhi din tarile ortodoxe mai spun ca recunosc tainele altora, doar daca tu crezi ca exista infailibilitate umana. Iti dau o veste buna pentru tine, si BOR a spus in perioada interbelica faptul ca recunoaste hirotoniile anglicanilor, dar din cauza ca anglicanii nu au vrut sa devina ortodocsi si sa renunte la erorile lor a ramas o afirmatie fara nicio urmare. Ai inteles acum?

Din ce stiu eu in fiecare an a venit Lumina, iar in ceea ce priveste ocuparea Ierusalimului ce catre cruciati avem chiar o povestire spusa de un catolic si urmarea ca de atunci catolcii i-au lasat pe ortodocsi sa faca slujba acolo.
Iata povestirea si cum a venit Lumina doar cand au slujit ortodocsii si catolici au plecat din biserica. Nu e stii pentru ca nu cred ca e si in romaneste, m-a ajutat cineva sa o traduc: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=230
Asadar ai vazut ca ce sustii tu nu e chiar corect si adevarat si ai avut ocazia sa aflii si adevarul. Poti alege sa vii in BO sau sa sustii aceleasi lucruri, dar fara vreo importanta.

Continui sa minti de ingheata apele: Sinodul Ferrara - Florenta a fost respins in mod oficial la 1472 de catre Patriarhul Ecumenic Simeon I (1471 - 1475) (http://en.wikipedia.org/wiki/Timelin...doxy_in_Greece)

"Dar ca recunosc unele taine ale monofizitilor, sa fie sanatosi" - Cum adica sa fie sanatosi? Recunoscind "tainele" monofizitilor se dezic de ortodoxie!!! Nici nu stiu de ce imi mai pierd vremea cu tine! Te dai "ortodox" dar esti dispus sa accepti hula impotriva Duhului Sfint numai sa nu ti se clinteasca in cap ce ai ajuns tu sa crezi ca este Adevarul!

dobrin7m 02.09.2011 21:36:53

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396038)

Ei bine, Soaree eu stiu ce vorbesc. CZ4000 nu vorbeste de la el ci asa sunt invatati, sa mearga si sa incerce sa adune cat mai multi adepti. Au un spirit sectar in acest sens, stilistii. Plini de fanatism incearca sa sminteasca cat mai multi oameni, doar, doar devin mai numerosi. El isi inchipuie ca face aici un fel de apologetica, dar de fapt este apologetica cui?

in legatura cu dusmania. Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos sau CZ4000 sa revina in sanul Bisericii care l-a crescut as fii cea mai fericita femeie de pe pamant. Daca nu, asta este , este alegerea voastra, ma intristez, dar eu stiu ca trebuie sa uram pacatul si sa iubim pacatosii.
Asadar, ma rog pentru voi si ma rog si pentru mine!
Dumnezeu sa iti ajute in toate si multa intelepciune sa-ti daruiasca!

Soaree 02.09.2011 22:26:05

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 396052)
Prietenul meu, ai inteles exact pe dos ceea ce am vrut eu sa zic. Mai mult, ma acuzi ca as fii manios pe fratele ortodox pe stil vechi. Nici vorba de asa ceva. De ce l-as ura? Ca e stilist? El va da socoteala lui Dumnezeu pentru ceea ce a facut cum la randul meu voi face la fel. Prin afirmatia mea am vrut sa-i deschid ochii ca sa vada ca el greseste (fara manie daunatoare). Cum nu ai vazut insa afirmatiile lui cand ne face pe noi ceilalti ERETICI?

Mie mi s-a parut ca prin "Dumnezeu nu mantuieste cu forta" l-ai judecat pentru alegerea lui. Imi cer iertare daca te-am suparat.

Soaree 02.09.2011 22:31:31

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 396129)
Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos sau CZ4000 sa revina in sanul Bisericii care l-a crescut as fii cea mai fericita femeie de pe pamant.

Cu ce drept judeci pe ce cale m-as afla eu? De ce te consideri pe cale buna?

Unde as fi scris ca sunt stilist de ma judeti in final cu "voastra"? Nu sunt. Doar simplu ortodox. Dar felul tau de a te adresa unui om pe care il consideri ratacit, il rataceste de-a binelea.

dobrin7m 02.09.2011 23:15:45

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396140)
Cu ce drept judeci pe ce cale m-as afla eu? De ce te consideri pe cale buna?

Unde as fi scris ca sunt stilist de ma judeti in final cu "voastra"? Nu sunt. Doar simplu ortodox. Dar felul tau de a te adresa unui om pe care il consideri ratacit, il rataceste de-a binelea.

Nu am spus ca esti stilist, am spus ca aveti amandoi o alegere, el stilismul tu altceva. deci este alegerea voastra.
Nu te judec te asigur de asta. Astazi am invatat un lucru minunat de la un preot si anume cum ca cuvantul lucreaza nu oricum ci ca o sabie cu doua taisuri.
Pe unul îl taie spre pierderea lui, iar pe altul îl taie spre răsădirea lui în viața veșnică! Dupa inima fiecăruia.
Cine are urechi duhovnicești va prinde esența cea duhovnicească, cine are urechi trupești doar, va prinde doar mânia spre mai multă mânie, chiar de nu am pus deloc mânie în cuvinte.

vezi tu, cuvintele mele ti s-au parut dusmanie dar eu nu am pus deloc dusmanie in ele desi tu ai judecat ca e.
Ceea ce spune si face in fapte omul arata starea sufletului sau. Staretul Tadei spunea: cum ne sunt gandurile asa ne este si viata.

Cu siguranta ca daca am vedea cu adevarat multimea pacatelor ce le facem in fiecare clipa nu numai cu fapta dar mai ales cu gandul ne-am da seama imediat pe ce cale suntem.

Soaree 02.09.2011 23:37:58

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 396151)
Nu am spus ca esti stilist, am spus ca aveti amandoi o alegere, el stilismul tu altceva. deci este alegerea voastra.
Nu te judec te asigur de asta. Astazi am invatat un lucru minunat de la un preot si anume cum ca cuvantul lucreaza nu oricum ci ca o sabie cu doua taisuri.
Pe unul îl taie spre pierderea lui, iar pe altul îl taie spre răsădirea lui în viața veșnică! Dupa inima fiecăruia.
Cine are urechi duhovnicești va prinde esența cea duhovnicească, cine are urechi trupești doar, va prinde doar mânia spre mai multă mânie, chiar de nu am pus deloc mânie în cuvinte.

vezi tu, cuvintele mele ti s-au parut dusmanie dar eu nu am pus deloc dusmanie in ele desi tu ai judecat ca e.
Ceea ce spune si face in fapte omul arata starea sufletului sau. Staretul Tadei spunea: cum ne sunt gandurile asa ne este si viata.

Cu siguranta ca daca am vedea cu adevarat multimea pacatelor ce le facem in fiecare clipa nu numai cu fapta dar mai ales cu gandul ne-am da seama imediat pe ce cale suntem.

[quote=dobrin7m;396129]Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos QUOTE]

Dar bine te mai pricepi sa ascunzi in tarna ca pisica cele murdare ale tale si sa para gandul tau curat!

In al doilea citat, doamna draga, judecati calea mea. De unde stii matale pe ce cale ma aflu eu? Imi raspunzi?

dobrin7m 03.09.2011 00:22:11

[quote=Soaree;396160]
Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 396129)
Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos QUOTE]

Dar bine te mai pricepi sa ascunzi in tarna ca pisica cele murdare ale tale si sa para gandul tau curat!

In al doilea citat, doamna draga, judecati calea mea. De unde stii matale pe ce cale ma aflu eu? Imi raspunzi?

Cuvintele mele :”Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos ” se pare ca au fost intelese gresit. Nu e nimic, Domnul le randuie pe toate.
Nu imi place contrazicerea si nici nu vreau sa particip la discutii in contradictoriu.
Domnul sa te aiba in paza.

stefan florin 03.09.2011 00:25:22

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396139)
Mie mi s-a parut ca prin "Dumnezeu nu mantuieste cu forta" l-ai judecat pentru alegerea lui. Imi cer iertare daca te-am suparat.

Nu prietene, nu l-am judecat, nici nu am acest drept. "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati" ne invata Biblia! Cel care are dreptul ca sa judece lumea, este doar Hristos. Eu pot doar sa-i dau un sfat si sa-i arat ca se afla pe o cale gresita , dar decizia finala ii apartine in exclusivitate. Si apropos, nu m-am suparat. Doamne ajuta!

Soaree 03.09.2011 04:00:45

[quote=dobrin7m;396173][quote=Soaree;396160]

.................................................. ..................

Soaree 03.09.2011 04:04:54

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 396173)

Cuvintele mele :”Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos ” se pare ca au fost intelese gresit. Nu e nimic, Domnul le randuie pe toate.
Nu imi place contrazicerea si nici nu vreau sa particip la discutii in contradictoriu.
Domnul sa te aiba in paza.

Explica-le intelesul ca sa pot intelege ce spui.

De ce IL iei pe Domnul paravan neputintelor tale, nu pentru a te smeri, ci pentru a rastalmaci in sensul tau rautacios si acuzator propriile-ti ganduri. "Sa nu luati numele Domnului in desert!" - ne invata o porunca.
Tu explica cuvintele tale! Domnul are grija de Cuvintele LUI.

vivi88 03.09.2011 04:37:03

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 396113)
Iarasi ai dreptate! Musulmanii nu ii ataca, intr-adevar, cu vorbe pe cei din alte religii, ci ii omoara direct!

Mai degraba evreii ponegresc ortodoxia. Iar musulmanii sunt niste retardati... atata lucru de capul lor ca nu au limbile ascutite.

Soaree 03.09.2011 04:44:18

Am auzit ca la Ierusalim este o grupare numita "evrei ortodocsi". Ce inseamna pentru ei aceasta denumire?

Mihailc 03.09.2011 04:53:49

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396206)
Am auzit ca la Ierusalim este o grupare numita "evrei ortodocsi". Ce inseamna pentru ei aceasta denumire?

Echivalentul zelotiștilor din ortodoxia creștină. Evrei ortodocși radicalizează practica mozaismului, conform unei tradiții rigoriste cu accent pe o conduită inreproșabilă și un ethos restrictiv.

Soaree 03.09.2011 04:57:14

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 396208)
Echivalentul zelotiștilor din ortodoxia creștină. Evrei ortodocși radicalizează practica mozaismului, conform unei tradiții rigoriste cu accent pe o conduită inreproșabilă și un ethos restrictiv.

Va multumesc pentru lamurire.

(ps: imi place semnatura dv.)

dobrin7m 03.09.2011 09:45:41

Pilda pentru pocainta

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396160)

Explica-le intelesul ca sa pot intelege ce spui.

De ce IL iei pe Domnul paravan neputintelor tale, nu pentru a te smeri, ci pentru a rastalmaci in sensul tau rautacios si acuzator propriile-ti ganduri. "Sa nu luati numele Domnului in desert!" - ne invata o porunca.
Tu explica cuvintele tale! Domnul are grija de Cuvintele LUI.

Cuvintele mele "”Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos ” au inteles si explicatie, chiar daca eu am renuntat sa ti le explic stiind ca Domnul le randuie pe toate si ca toate au timpul lor.
Dar pentru ca din toate toti avem de invatat am sa iti explic acum ce am vrut sa zic iar apoi singur vei vedea daca te afli pe calea lui Hristos.

"Numai prin credința în Dumnezeu-Hristos primim criteriul autentic la realitatea lumilor create si necreate. Dar pentru aceasta este necesar să construim toată ființa noastră, și cea vremelnică și cea veșnică, pe neclintita piatră a poruncilor lui Hristos. Foarte mulți merg la biserică ca să se roage, dar nu sunt deloc mulți care află "calea îngustă care duce la biserica cea nefacută de mână în ceruri" (Mt. VII, 14). „(Mistica vederii lui Dumnezeu – Cuviosul Arhimandrit Sofronie)

Acesta este adevărul. Trebuie să construim toată ființa noastră: vremelnică – trup, veșnică - suflet. Să o reașezăm având ca temelie poruncile lui Hristos. Vom simți o durere, mare durere în suflet, pentru că păcatele , unele dintre ele se desprind greu. Mai ales că majoritatea au rădăcini adânci chiar și din copilărie. Apoi multe dintre ele revin după un anumit timp, și mare luptă trebuie să ducem înlăuntrul nostru. Că dinlăuntru începe totul. Toate acțiunile noastre sunt urmare a unui gând sau idei ce se naște in mintea noastră. Gândul precede fapta.

Această construcție a noastră pe noi temelii - ale poruncilor Domnului, Sfinții Parinți o numesc dezbrăcarea de omul cel vechi și îmbrăcarea cu chipul lui Hristos. Și această construcție se face împreună cu duhovnicul nostru, în sânul Bisericii lui Hristos. E un drum greu, asemănător cu mersul pe sârmă deasupra unei prăpăstii adânci la capătul careia se afla Lumina. Ușor te dezechilibrezi dar Domnul veghează iar dacă ești atent și asculți sfaturile duhovnicului și mai ales dacă ai ca ham nadejdea în Domnul, la final vom primi cununa lui Hristos. Și pe măsură ce înaintăm, vânturi puternice suflă peste noi și piedicile parcă se întețesc.
http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...EI-b1-p169.htm

Draga Soaree, este absolut necesar sa incepem reconstructia noastra, a sufletului nostru ca sa putem spune ca ne aflam pe calea lui Hristos. Asta inseamna sa dam afara dinlauntrul nostru invidia, ura, nedreptatea, gelozia, sa ne socotim noi insine mai prejos de oricine. Daca nici macar nu am inceput sa facem asta nu ne aflam pe cale ci din contra ne departam de ea.

Eu iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele de ocara pe care mi le-ai adresat si sa iti explic si de ce.
Ieri cineva mi-a adus aici pe forum, cuvinte de lauda si imediat au aparut 10 cuvinte de ocara. Domnul pe toate le stie si zic "slava lui Dumnezeu pentru toate", ca fara cuvintele tale sau ale lui LaPetitMoc poate ma semeteam dar asa prin asta Domnul ma invata sa ma smeresc. Eu stiu ca doar asa pot ajunge la duhul umilit si mai stiu ca inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. De alftel nu merit lauda, eu stiam asta, deci ma asteptam si la cuvinte de ocara dupa aceea , eram doar curioasa sa vad din partea cui vin. Dar toate au un rost , Dumnezeu le aseaza foarte bine, asa a vrut Dumnezeu ca voi doi tu si LaPetitMoc sa ma ocarati pentru ca din asta cu siguranta am avut cu totii de castigat. Eu sa nu ma semetesc si sa nu uit ca sunt o pacatoasa si voi, voi stiti bine ce ati castigat. E acolo in tainitele sufletului vostru , stiu ca acum doare, dar Domnul pe toate le stie.
Sa le primim pe toate cu bucurie si sa spunem intr-un glas "slava lui Dumnezeu pentru toate, bucurii sau necazuri".
Pace multa in suflet iti doresc si linistea Domnului sa salasluiasca in inima ta!
Mihaela

mihailt 03.09.2011 13:48:07

Nu sunt recunoscute Sfintele taine ale monofizitilor ci unele din Sfintele Taine ale coptilor precum Sfantul Botez,Sfanta cununie slujba de ingropare.
Nu cred ca daca cineva trece de la copti (adica monoteliti,care au in comun cu BO toate Sfintele Sinoade Ecumenice exceptand Sfantul Sinod Ecumenic al saselea) la crestini ortodocsi i se face din nou Sfanta mirungere.
La monoteliti monahismul e identic cu cel de la crestini ortodocsi,Sfanta Liturghie la fel etc.
Dar nu se impartasesc crestini ortodocsi de acolo cu monoteliti (coptii).

catalin2 03.09.2011 13:54:46

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 396122)
Continui sa minti de ingheata apele: Sinodul Ferrara - Florenta a fost respins in mod oficial la 1472 de catre Patriarhul Ecumenic Simeon I (1471 - 1475) (http://en.wikipedia.org/wiki/Timelin...doxy_in_Greece)

"Dar ca recunosc unele taine ale monofizitilor, sa fie sanatosi" - Cum adica sa fie sanatosi? Recunoscind "tainele" monofizitilor se dezic de ortodoxie!!! Nici nu stiu de ce imi mai pierd vremea cu tine! Te dai "ortodox" dar esti dispus sa accepti hula impotriva Duhului Sfint numai sa nu ti se clinteasca in cap ce ai ajuns tu sa crezi ca este Adevarul!

Nu ma mai acuza te rog de tot ce ti s epare tie corect. Asadar patriarhul Constantinopolului a respins sinodul Ferrara (desi acum am vazut), deci nu un Sinod. Si cand am dat eu exemple cu Patriarhul Constantinopolului, plus comisii, Sindul BOR, sinodul pan-ortodox de la Moscova ai spus ca sunt prea putine si neconcludente. Desi aici nici macar nu avem de-a face cu erezii.

Ti-am mai scris si iti repet si acum, sunt si cativa ierarhi care recunosc tainele eterodocsilor, ca si preoti, asta inseamna ca e parerea lor, nu afecteaza intreaga Biserica, pentru ca Bierica este divino-umana.

vivi88 03.09.2011 17:11:33

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396206)

E fatarnicie si sminteala pe fatza!!! Evreii sunt toti o apa si un pamant, niste ipocriti, pai ori esti evreu ori ortodox! Evreu e ala care nu l-a acceptat pe Iisus Hristos si asteapta un imparat mincinos, iar ortodox e ala care stie ca El a fost Mesia!

un_nepocait 03.09.2011 17:29:56

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 396278)
Evreii sunt toti o apa si un pamant, niste ipocriti, pai ori esti evreu ori ortodox! Evreu e ala care nu l-a acceptat pe Iisus Hristos si asteapta un imparat mincinos, iar ortodox e ala care stie ca El a fost Mesia!

Evreu esti si tu. Si toti ortodocsii sunt evrei. Macar putin asa.

La Sfanta Impartasanie tu bei putin din sangele lui Iisus Hristos, un evreu.
Orice mancam si orice bem intra si in sangele nostru.
Band din Sangele Lui, acesta se amesteca cu sangele tau.
Asa se face ca tu ai si ceva sange evreiesc in venele tale.

Ortodox -antisemit este o contradictie de termeni.
Asa ca... lasa-te de antisemitism. Sau nu te mai da drept ortodox.
Nu le poti avea pe amandoua.

Theodor_de_Mopsuestia 03.09.2011 18:04:55

Citat:

În prealabil postat de un_nepocait (Post 396283)
Evreu esti si tu. Si toti ortodocsii sunt evrei. Macar putin asa.

La Sfanta Impartasanie tu bei putin din sangele lui Iisus Hristos, un evreu.
Orice mancam si orice bem intra si in sangele nostru.
Band din Sangele Lui, acesta se amesteca cu sangele tau.
Asa se face ca tu ai si ceva sange evreiesc in venele tale.

Ortodox -antisemit este o contradictie de termeni.
Asa ca... lasa-te de antisemitism. Sau nu te mai da drept ortodox.
Nu le poti avea pe amandoua.

O postare de bun-simt!

cz4000 03.09.2011 18:45:48

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 396122)

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 396256)
Nu ma mai acuza te rog de tot ce ti s epare tie corect. Asadar patriarhul Constantinopolului a respins sinodul Ferrara (desi acum am vazut), deci nu un Sinod. Si cand am dat eu exemple cu Patriarhul Constantinopolului, plus comisii, Sindul BOR, sinodul pan-ortodox de la Moscova ai spus ca sunt prea putine si neconcludente. Desi aici nici macar nu avem de-a face cu erezii.

Ti-am mai scris si iti repet si acum, sunt si cativa ierarhi care recunosc tainele eterodocsilor, ca si preoti, asta inseamna ca e parerea lor, nu afecteaza intreaga Biserica, pentru ca Bierica este divino-umana.

Tie chiar nu ti-e rusine? Ti-am dat si link, iar tu ai tupeul sa spui ca nu este decizie sinodala respingerea accordului Ferrara - Florenta! Iata ce scrie acolo:

"1472 Decrees of the Council of Ferrara-Florence repudiated by Patriarchate of Contantinople" (http://en.wikipedia.org/wiki/Timelin...doxy_in_Greece)

La fel si cu accordurile din 1991 cu Siriacii si din 2001 cu Coptii, cum iti permiti sa spui ca sint parerile unor ierarhi cind ti-am dat link la documentele respective si se vede clar ca sint incheiate in numele Bisericilor respective?!

"Pastoral Agreement between the Coptic Orthodox and Greek Orthodox Patriarchates of Alexandria" (http://www.orthodoxunity.org/state05.php)

"Official Statement of the Orthodox Church of Antioch on Relations between the Eastern Orthodox and Syrian Orthodox Churches of Antioch" (http://www.orthodox.org.ph/content/view/143/50/)

BOR este in comuniune deplina cu cele doua patriarhii, de aici rezulta ca nu are nici un fel de obiectii cu privire la recunoasterea "tainelor" monofizitilor, si cum ar putea avea din moment ce, daca nu ma insel, BOR este si ea semnatara a accordului de la Chambesy.

Soaree 03.09.2011 19:57:34

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 396213)
Cuvintele mele "”Te asigur din tot sufletul meu ca daca tu soaree decizi sa pasesti pe calea lui Hristos ” au inteles si explicatie, chiar daca eu am renuntat sa ti le explic stiind ca Domnul le randuie pe toate si ca toate au timpul lor.
Dar pentru ca din toate toti avem de invatat am sa iti explic acum ce am vrut sa zic iar apoi singur vei vedea daca te afli pe calea lui Hristos.

"Numai prin credința în Dumnezeu-Hristos primim criteriul autentic la realitatea lumilor create si necreate. Dar pentru aceasta este necesar să construim toată ființa noastră, și cea vremelnică și cea veșnică, pe neclintita piatră a poruncilor lui Hristos. Foarte mulți merg la biserică ca să se roage, dar nu sunt deloc mulți care află "calea îngustă care duce la biserica cea nefacută de mână în ceruri" (Mt. VII, 14). „(Mistica vederii lui Dumnezeu – Cuviosul Arhimandrit Sofronie)

Acesta este adevărul. Trebuie să construim toată ființa noastră: vremelnică – trup, veșnică - suflet. Să o reașezăm având ca temelie poruncile lui Hristos. Vom simți o durere, mare durere în suflet, pentru că păcatele , unele dintre ele se desprind greu. Mai ales că majoritatea au rădăcini adânci chiar și din copilărie. Apoi multe dintre ele revin după un anumit timp, și mare luptă trebuie să ducem înlăuntrul nostru. Că dinlăuntru începe totul. Toate acțiunile noastre sunt urmare a unui gând sau idei ce se naște in mintea noastră. Gândul precede fapta.

Această construcție a noastră pe noi temelii - ale poruncilor Domnului, Sfinții Parinți o numesc dezbrăcarea de omul cel vechi și îmbrăcarea cu chipul lui Hristos. Și această construcție se face împreună cu duhovnicul nostru, în sânul Bisericii lui Hristos. E un drum greu, asemănător cu mersul pe sârmă deasupra unei prăpăstii adânci la capătul careia se afla Lumina. Ușor te dezechilibrezi dar Domnul veghează iar dacă ești atent și asculți sfaturile duhovnicului și mai ales dacă ai ca ham nadejdea în Domnul, la final vom primi cununa lui Hristos. Și pe măsură ce înaintăm, vânturi puternice suflă peste noi și piedicile parcă se întețesc.
http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...EI-b1-p169.htm

Draga Soaree, este absolut necesar sa incepem reconstructia noastra, a sufletului nostru ca sa putem spune ca ne aflam pe calea lui Hristos. Asta inseamna sa dam afara dinlauntrul nostru invidia, ura, nedreptatea, gelozia, sa ne socotim noi insine mai prejos de oricine. Daca nici macar nu am inceput sa facem asta nu ne aflam pe cale ci din contra ne departam de ea.

Eu iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele de ocara pe care mi le-ai adresat si sa iti explic si de ce.
Ieri cineva mi-a adus aici pe forum, cuvinte de lauda si imediat au aparut 10 cuvinte de ocara. Domnul pe toate le stie si zic "slava lui Dumnezeu pentru toate", ca fara cuvintele tale sau ale lui LaPetitMoc poate ma semeteam dar asa prin asta Domnul ma invata sa ma smeresc. Eu stiu ca doar asa pot ajunge la duhul umilit si mai stiu ca inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. De alftel nu merit lauda, eu stiam asta, deci ma asteptam si la cuvinte de ocara dupa aceea , eram doar curioasa sa vad din partea cui vin. Dar toate au un rost , Dumnezeu le aseaza foarte bine, asa a vrut Dumnezeu ca voi doi tu si LaPetitMoc sa ma ocarati pentru ca din asta cu siguranta am avut cu totii de castigat. Eu sa nu ma semetesc si sa nu uit ca sunt o pacatoasa si voi, voi stiti bine ce ati castigat. E acolo in tainitele sufletului vostru , stiu ca acum doare, dar Domnul pe toate le stie.
Sa le primim pe toate cu bucurie si sa spunem intr-un glas "slava lui Dumnezeu pentru toate, bucurii sau necazuri".
Pace multa in suflet iti doresc si linistea Domnului sa salasluiasca in inima ta!
Mihaela

Doamna draga, imi cer iertare pentru ca sunt direct. "Unde dai si unde crapa." Sau "De ce simplu, daca se poate si complicat?"

Nu de predici am nevoie, ci de explicatii personale si simple. Ceea ce spuneai prin "daca tu te decizi sa mergi pe calea lui Hristos" era o insulta la adresa credintei mele. Te crezi singura pe calea lui Hristos si vrei sa-i aduci si pe altii? Sau? Cum iti permiti sa insinuezi ca m-as afla pe alta cale fara sa ma cunosti etc? Crezi ca esti singura care are Biserica, preot, carti, internet etc? Iti propun sa-ti vezi de calea ta si sa nu mai piepteni cu elan "evlavios" caile altora. Capisci, segniorita?

Kirie eleison!

dobrin7m 03.09.2011 22:14:32

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396327)
Doamna draga, imi cer iertare pentru ca sunt direct. "Unde dai si unde crapa." Sau "De ce simplu, daca se poate si complicat?"

Nu de predici am nevoie, ci de explicatii personale si simple. Ceea ce spuneai prin "daca tu te decizi sa mergi pe calea lui Hristos" era o insulta la adresa credintei mele. Te crezi singura pe calea lui Hristos si vrei sa-i aduci si pe altii? Sau? Cum iti permiti sa insinuezi ca m-as afla pe alta cale fara sa ma cunosti etc? Crezi ca esti singura care are Biserica, preot, carti, internet etc? Iti propun sa-ti vezi de calea ta si sa nu mai piepteni cu elan "evlavios" caile altora. Capisci, segniorita?

Kirie eleison!

Mesajul dv de acum a aratat foarte clar pe ce cale sunteti. Exprima "dragoste de semeni, smerenie, milostenie si pace."
M-ati facut dusmanoasa fara sa fi schimbat vreodata vreun cuvant impreuna iar eu v-am raspuns atunci: daca te decizi sa pasesti pe calea lui Hristos as fii cea mai fericita femeie de pe pamant". Daca erati unde trebuie sa fiti mi-ati fi spus simplu si frumos: sunt pe cale Doamna, am un duhovnic in sanul Bisericii ortodoxe. Nu cu insulte si jigniri. Dar eu le primesc si chiar v-am si multumit. desi vad ca nu aveti afisat apartenenta religioasa. Sfintii parinti chiar spun ca e mare pacat sa ne rusinam de credinta noastra ortodoxa, de care acum ziceti ca sunteti tare mandru. oricum eu nu v-am insultat credinta atata timp cat va pastrati ascunsa orientarea religioasa. Eu stiu ca un bun crestin ortodox nu se sfieste sa spuna si sa arate ca este crestin ortodox si nu isi pastreaza aceasta fata a credintei ascunsa, in relatiile cu semenii sai. Eu stiu ca Domnul ne-a invatat ca da sa fie da si nu sa fie nu. La numele dvs de user "soaree", este doar atat si nimic altceva. oricum eu v-am facut o urare foarte frumoasa de care orice crestin ortodox adevarat s-ar bucura: v-am spus ca as fi fericita sa va vad pe calea Domnului.

Ce sa zic, daca inima va este atat de buna atunci asa sa va ajute Dumnezeu dupa inima dv iar mie dupa inima mea.

"Intrebare: Cum sa intelegem cuvintele "de la aproapele ne vine viata sau moartea"?
Raspuns: Cine il iubeste pe aproapele si se ingrijeste de el, acela va dobandi viata vesnica. Iar cine il dispretuieste, il asupreste, il necajeste, il mustra si il osandeste pe aproapele, acela nu va dobandi viata vesnica."

intrebare: Cum sa il cunoastem pe om si duhul lui?
Raspuns: Oamenii plini de intelepciune duhovniceasca il cerceteaza in duh pe om dupa Sfanta Scriptura, luand seama daca sunt cuvintele lui potrivite cu voia lui Dumnezeu si dupa aceea trag concluzia despre el. (Cuviosul Serafim de Sarov)

Intrebare: cum trebuie sa induram insultele?
raspuns: Toate insultele sa le induri la inceput prin tacere, apoi prin mustrarea de sine, iar apoi prin rugaciunea pentru cei care te-au insultat.
din cartea 1000 de intrebari si raspunsuri despre viata duhovniceasca

Aici ma mustru pe mine ca era foarte bine daca primeam insultele dvs prin tacere. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Asadar orice insulta imi ve-ti mai aduce de acum inainte eu am sa pastrez tacere si am sa fac si rugaciune pentru amandoi ca sa ni se mai inmoaie inimile incrancenate.

PS. capisci segniorita? o fi insemnand Domnul sa va ajute! urarea crestinului ortodox? nu prea seamana. seamana a altceva. Dar in fine, probabil sunteti un om care se nevoieste pe calea Domnului in propriul sau stil si dupa propria sa metoda.

catalin2 03.09.2011 22:18:53

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 396327)

Kirie eleison!

Prietene soaree, de cand te-am vazut pe forum tu ai inceput sa te certi. La inceput ai avut ceva cu Melissa, acum vad ca ai alte probleme, nu crezi ca ar trebui sa te gandesti si ce faci tu si sa te controlezi, scuze ca iti dau sfaturi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:18:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.