Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Catedrala Mantuirii Neamului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8503)

Jane Says 07.03.2010 17:05:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 221343)

Frumos articol :)
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane.

AlinB 07.03.2010 22:06:08

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 221199)
Eu am văzut macheta publicată în EvZ și nu mi se pare urâtă de loc. Despre dimensiuni și costurile mari, cred că s-a mai pus o dată problema asta. Cu foarte mulți ani în urmă, atunci când s-a făcut Sf Sofia. S-a făcut cu trudă și cu bani mulți, era ciclopică pentru vremea aceea și chiar și pentru zilele noastre, dar uite că s-a făcut și este de referință și acum.

Serios?
Cam care erau costurile si raportul dintre nevoile spirituale de atunci si cele de acum?
Cam ce venituri avea Biserica? Cu ce bani s-a construit Sf. Sofia de fapt?
Cam care e lectia care ne-a dat-o imperiul Bizantin si chiar soarta Sf. Sofia in final?

La ora actuala cred ca cel mai mult ar avea de aplaudat pentru o asemenea constructie ar fi tocmai "ne-simpatizantii" BOR, mai degraba o catedrala-prelungirea-Casei-Poporului decat 2000 biserici in toata tara.

In Ardeal cred ca in special..

mihailt 07.03.2010 22:46:13

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 221343)

Parintele Raduca nu inteleg pentru ce se exprima in numele intregului popor roman.
Noi nu suntem latini.
Latinii au fost asimilati de daci - cei putini care au venit prin Dacia.
Avem ceva influente de la Imperiul Bizantin dar putine si un pic mai multe de la slavi.
Noi pana nu de mult am fost ca stil de viata daci crestini ortodocsi.

Apoi nu inteleg ce rost are ironia celui care da interviul la adresa poporului dac ca si el daca si-ar cerceta stramosii ar observa ca se trage din acelasi popor.

Oare poporul român precum inselati de draci latini se ducea sa asupreasca alte popoare si sa le jecmaneasca?
Haideti mai fratilor fiti seriosi.
Apoi mai cititi talcuirea lui IPS Anania la cartea Apocalipsei care a fost aprobata de Sfantul Sinod sa vedeti ce se zice acolo referitor la Imperiul Roman.
Ca au venit urmasii latinilor (adica ai Imperiului Roman) inselati de draci si iar ne prigonesc poporul nostru crestin ortodox dac nu e nimic nou.
Pai ce nu au mai venit odata sa cucereasca Dacia?

Apoi Ardealul cata vreme a fost ocupat?

AlinB 08.03.2010 00:15:49

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 221345)
Frumos articol :)
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane.

Jalnic articol. Ma asteptam la mai mult discernamant..

Este genul de retorica la care te astepti sa dai intr-un discurs protestant, in care incerci sa fii convins ca e in interesul tau cel mai bun si esti un om grandios daca inghiti o poveste patetica care urmeaza sa se traduca intr-o actiune impotriva interesului tau spiritual.

Va sa zica suntem un popor grozav, niste oameni miraculosi, paradoxali, extraordinari prin acele fapte extraordinare si marete care lipsesc cu desavarsire din peisajul ultimilor 60 ani, si putem pastra aceste laude cu conditia sa nu fim gica contra unor idei considerate inaintea oricarei demonstratii logice, marete, grandioase, menite sa "ne scoata din latenta", care va sa zica sa ne redea lipsa de initiativa care am avut-o in ultima perioada, initiative care nu pot apartine fara doar si poate decat "marilor barbati" (periuta..periuta..)

Cu alte cuvinte, politica un dezastru, dezastru economic total, datori vanduti, ce am avut am drat aproape pe gratis iar banii au ajuns in buzunarele altora, tara aproape dezmembrata, milioane de avorturi, crestinismul ortodox real undeva pe la 5%, toata lumea discuta pe la colturi sau da din umeri, construim o catedrala exorbitanta si totul se rezolva.

Fara doar si poate faptul ca nu avem o viziune deschisa spre monumentalism risipitor, se datoreaza faptului ca suntem niste betivi si incapabili sa luam atitudine impotriva vointelor straine.

A se face acum, inca o data, conexiunea cu monumentul monumental menit sa ne scoata din letargie si betie.

Faptul ca nu tresarim si ingenunchiem de sublima emotie la ideea aproape-aruncarii-in-vant a sumei cu care s-ar putea construi 2000 biserici, se datoreaza faptului ca n-avem cap, n-avem inima si suntem niste furaciosi.

Cei care se opun acestui megalit, sunt fara doar si poate ne-crestini alergici la "orice eficiu religios". Ca si cand ideea de a construi un edificiu religios pentru 5000 oameni, in loc de a construi cu aceeasi bani edificii pentru 200.000 oameni este fara doar si poate o idee geniala.
Idee demna de urmasi ai unor pescuitori de suflete ce erau Apostolii.

Principiul majoritatii? Care ar fi acela? Ar gandirii ca deoarece suntem 90% ortodocsi, suntem si neaparat sustinatori ai proiectului, chiar fara sa ni se ceara parerea despre asta?

Citat:

"Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are catedrală".
Dar de ce nu ni se spune cate din statele europene care au catedrala'n'capitala mai sunt state crestine?

I-au ajutat cu ceva catedralele?I-au scos din letargia religioasa in care fara doar si poate ne gasim si noi, efectul miraculos sugerat inca din deschiderea articolului?
Raspunsul cred ca il stie oricine..
Ziduri au ridicat, cu ziduri au ramas.

Citat:

"Catedrala face parte din demnitatea unui popor."
La fel cred ca si Casa Poporului, face parte din demnitatea cu care am aratat cat de docili putem suporta 50 ani de comunism.
Si din pacate, nu rabdarea noastra este cea care s-a terminat.

Fara doar si poate, tovarasa megaliticei constructii, catedrala "mantuirii la gramada" (ce nume de marketing), va arata spre aceeasi demnitate, cu care am reusit sa ridicam ziduri in loc de a inalta suflete.

Citat:

La edificarea ei ar trebui să-și aducă contribuția orice român. Și să fie bucuros că i se dă o asemenea șansă."
Nu stiu de ce, dar seamana teribil de mult cu fericirea si sansa care i s-a acordat romanului de a construi comunismul, "omul nou", o lume mai buna, etc.
Iar daca nu binevoieste de a-si insusi aceasta mareata oportunitate fara doar si poate este un ratat, un betiv, un reactionar (in noua varianta - un anticrestin), opozoant al maretelor idei a unor mareti oameni etc.

Citat:

"Alții, apărătorii statornici ai culturii de odăiță, care nu au nici o legătură cu ceea ce este conștiința demnității naționale.."
Fara doar si poate constiinta deminatii nationale n-au avut-o Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, etc. care nu s-ar fi putut cladi decat in catedrale si s-ar fi materializat fara doar si poate in constructia de catedrale.

Citat:

"Da, Catedrala Neamului ne introduce în rândul lumii civilizate."
Fara doar si poate, dar nu cred ca este neaparat necesara, lectia "lumii civilizate", cea a globalismului si societatii de consum, in care acum catedralele sunt mai degraba obiective turistice decat lacasuri de cult, am dovedit ca am invatat-o deja, prin cele cateva milioane de avorturi, laxitate morala, lipsa constiintei nationale, consumatorism, etc.

Citat:

Numai în jurul unei asemenea instituții s-ar putea cristaliza multe din cele ce țin atât de latențele, cât și de dorurile românului. (...)Construcția Catedralei, departe de a secătui buzunarele românului, le va îndestula.
Fara doar si poate in jurul Catedralei vor umbla caini cu mantuire-n-coada, pardon, erau covrigi, se vor da credite nerambursabile, se vor crea locuri de munca pentru cele cateva milioane de someri, (apropo, indoielnic ca va fi construita de o firma romaneasca sau macar cu muncitori romani), se vor mari pensiile pentru cei care o vor frecventa 3 duminici la rand, va reduce varsta pensionarii la 60 ani, etc.

Citat:

"Prin urmare, cel puțin, chiar și pentru această oportunitate, românii trebuie să-și dorească începerea cât mai repede a lucrărilor, zădărnicind acțiunile celor străini de românism, prin neam sau (in)cultură, de blocare a construirii Catedralei Neamului."
Fara doar si poate sa se fereasca ortodocsii de nu ar fi de acord cu constructia megalitului, ca automat se vor trezi distribuiti in una din cele 2 categorii: straini de romanism sau inculti.
Ca deh, asa catedrala este fara doar si poate un monument cultural si national, ca religios cam indoielnic de argumentat.

Citat:

știu și pot să depășească emblema pusă de vecinii noștri europeni cum că românii nu au simțul monumentalității, ci numai pe cel al miniaturii și odăiței
Ok, hai sa ne batem in monumentalisme, ca doar atat am invatat (si ne-a ramas) din Evanghelia lui Hristos.

Poate ca de fapt si pana la urma articolul nu este deloc rau, este o radiografie perfecta a crestinismului ramas in ortodoxia noastra romanesca: falsa mandrie nationala, construite pe vise si bolboroseala de cuvinte in timp ce pamantul tarii ne fuge de sub picioare (la propriu) si ortodoxia este la pamant, mai degraba in statistici decat in biserici, mandrie si monumentalism faronic.

De altfel n-am vazut un singur argument care sa se sprijine in Hristos.
Decat, in opozitia fata de cei care se opun lui Hristos. Dar asta nu cred ca se poate numi argument, ca de altfel tot articolul in definitiv.

ar14rai 09.03.2010 00:04:14

Mandrie sau investitie?

Stiti ce constat eu?
Ca voi judecati Biserica!
Cine sunteti voi, crestin-ortodocsilor de pe forum crestin-ortodox?
Faceti lectii de istorie?
Faceti lectii de ascultare!
Lasati patriarhul, episcopii si clerul in general, sa il judece Hristos daca a gresit.
Inclusiv pt acest Sf. Locas. Ca doar nu e discoteca. Ca nimic nu se face pe pamant fara voia lui Dumnezeu, nu? Nici parul nostru nu ar cadea (bagam noi de vina samponul... :) )daca nu ar vrea El. Si daca nu se va putea face catedrala... atunci mai vb.
Ca daca s-ar face un cinema 6D sau cati D-uri ar fi... nu ar mai comenta nimeni ca-i scump si criza. Drumurile papa miliarde de lei si la 2 luni iar sunt gropi.

Sa se faca catedrala.
Daca vreti dati bani, daca nu, nu.

Imi dati impresia ca sunteti niste ingerasi acolo sus pe norisori care privesc spre Bucuresti - Patriarhie si barfesc una mica....

Parerile voastre (in alte subiecte) sa le schimbati intre voi, dar feriti-va de a judeca clerul. Ca nici voi, (adica noi toti) nu suntem mai buni.

AlinB 09.03.2010 17:28:29

Citat:

În prealabil postat de ar14rai (Post 222178)
Stiti ce constat eu?
Lasati patriarhul, episcopii si clerul in general, sa il judece Hristos daca a gresit.
Inclusiv pt acest Sf. Locas. Ca doar nu e discoteca. Ca nimic nu se face pe pamant fara voia lui Dumnezeu, nu? Nici parul nostru nu ar cadea (bagam noi de vina samponul... :) )daca nu ar vrea El. Si daca nu se va putea face catedrala... atunci mai vb.
Ca daca s-ar face un cinema 6D sau cati D-uri ar fi... nu ar mai comenta nimeni ca-i scump si criza. Drumurile papa miliarde de lei si la 2 luni iar sunt gropi.

Sa se faca catedrala.

Imi dati impresia ca sunteti niste ingerasi acolo sus pe norisori care privesc spre Bucuresti - Patriarhie si barfesc una mica....

Parerile voastre (in alte subiecte) sa le schimbati intre voi, dar feriti-va de a judeca clerul. Ca nici voi, (adica noi toti) nu suntem mai buni.

Mai usurel cu indignarea ca nu tine de argument.

In primul rand ca nu e decizia Bisericii, ci a unor varfuri, care nu prea s-au obosit sa intrebe si Biserica ce parere are, adica aia (aproape) 90% ortodocsi in numele carora se iau astfel de decizii.
Si nici nu se vor obosi sa faca, pentru ca raspunsul i-ar suprinde (sau nu??).

In al doilea rand nu s-a legat nimeni de ierarhi, sa zica ca pozitia lor e asta, pentru ca sunt asa si pe dincolo asa cum incearca par. Raduca sa execute pe toti eventualii opozanti/dezaprobatori ai risipei, intr-o perioada in care Biserica ar trebui sa aiba alte prioritati decat un fals nationalism sforaitor.

Nu e discoteca, e mai rau decat atat, e o risipa financiara cu care se putea face ceva mai mult de atat pentru sufletul romanilor si mai ales pentru recuperarea lor morala si duhovniceasca.
Ca ne place sau nu, e multa nevoie de asa ceva, mult mai multa nevoie decat o catedrala-mall a carui nume arata din start inutilitatea ei. Ca mantuirea nu se da la gramada, sau asta nu stiai?

Da, daca s-ar face cineme XD sau mall, n-ar comenta nimeni, ca nu se face cu banii din Biserica, cu care s-ar putea ridica sute si mii de biserici, manastari (fara sa mai cerseasca calugarii prin orase), repara cele existente, etc.

Da, nimic nu se face fara voia lui Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca tot ceea ce se face este de la Dumnezeu.
Si da, o sa ramana de vazut daca se va construi pana la capat si cu ce bani mai ales si care vor fi consecintele, daca nu cumva un jug peste parohiile din tara.

Mai usor si cu placa cum ca se va construi cu banii Statului, ca asta nu se va intampla. Au trimis 50.000Euro in Haiti ca ajutor umanitar, cine isi face iluzii ca vor contribui mai mult pentru o catedrala, mai ales ca suntem membrii UE si stim cat de binevoitoare este UE la adresa religiei.

Sau asteptam alegerile si atunci poate mai stoarcem ceva de la actualii guvernanti cu putin santaj politic?

vlad90 09.03.2010 18:07:30

Citat:

În prealabil postat de ar14rai (Post 222178)
Stiti ce constat eu?

Sa se faca catedrala.

Sunt total de acord cu tine. Restul sunt detalii.

AlinB 09.03.2010 18:22:37

Nu degeaba nationalismul manifestat de unii co-nationali a ajuns in ultima perioada sa semene f. mult cu anticrestinismul, chit ca incearca sa se foloseasca de ortodoxie pentru a-si justifica/promova cauza.

sofiaiuga 09.03.2010 20:18:10

o parere

crestinii ortodoocsi trebuie sa cerem REFERENDUM daca dorim sau NU constructia MEGALITULUI .in ce loc si in ce oras ,in ce zona a tarii si cit de mare sa fie ..ca nu tre sa fie la BUCURESTI ..ca ei au acolo PATRIARHIA si le ajunge..ca mai au o gramada de biserici ..f.multe in capitala ,si e mai bine asa ca fiecare va merge tot in cartierul sau la biserica si in comunitatea sa de cit intr+un megalit ..rece ..unde nu se va mai cunoaste unul cu altul si va aparea racela intre oameni.Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.

cristiboss56 09.03.2010 22:09:07

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 222451)
crestinii ortodoocsi trebuie sa cerem REFERENDUM daca dorim sau NU constructia MEGALITULUI .in ce loc si in ce oras ,in ce zona a tarii si cit de mare sa fie ..ca nu tre sa fie la BUCURESTI ..ca ei au acolo PATRIARHIA si le ajunge..ca mai au o gramada de biserici ..f.multe in capitala ,si e mai bine asa ca fiecare va merge tot in cartierul sau la biserica si in comunitatea sa de cit intr+un megalit ..rece ..unde nu se va mai cunoaste unul cu altul si va aparea racela intre oameni.Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.

Deja e prea târziu , s-au băgat bani în proiect, în echipa de proiectanți , adică mai pe românește , cărțile sunt deja făcute .

antoniap 10.03.2010 13:06:24

Ierom. Ioan Buliga: IUBIREA LUMESCULUI NE OPRESTE DE LA JERTFA

AlinB 10.03.2010 14:46:35

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 222479)
Deja e prea târziu , s-au băgat bani în proiect, în echipa de proiectanți , adică mai pe românește , cărțile sunt deja făcute .

Daca s-ar opri chiar si acum, se vor pierde asa cateva mii de euro, dar nu sute de milioane.

Pana ce incepe sa se sape groapa..mai este speranta, dar noi suntem doar din aia care vorbim, nu actionam. :76:

Sa stie posteritatea ca a fost o opozitie..intelectuala macar si nu doar laica/anti-crestina.

AlinB 10.03.2010 15:07:46

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 222612)

Da..nici o aluzie la catedrala-mantuirii-la-gramada, doar o poza in contextul respectiv, oricum bun articol..

AlinB 10.03.2010 15:09:18

Citat:

Chiar si numai amplasarea langa "Casa Poporului" - un nume la fel de ironic, cu care se aseamana ca proportii si risipa grandomanica, este o idee foarte proasta.

Un referendum e o idee buna, macar o strangere de semnaturi online daca ar fi si tot ar fi ceva..

Lavrentiu 10.03.2010 15:28:58

Citat:

Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.

Nu marimea bisericilor a departat oamenii de Biserica in Occident, ci raceala credintei si a teologiei occidentale.

Putem avea bisierici cat o camera de bloc, daca nu avem credinta si ravna, nu ne va folosi la nimic.

AlinB 10.03.2010 15:36:05

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 222686)
Nu marimea bisericilor a departat oamenii de Biserica in Occident, ci raceala credintei si a teologiei occidentale.

Din pacate, ne indreptam practic spre asa ceva, chiar daca in carti noastre ortodoxe scrie altceva.

Preferam sa vedem realitatile de pe hartie (~90% din cetateni au declarat ca au botezul ortodox) decat cele din realitate (max. 5% frecventeaza biserica).

Ce facem pentru restul de 85%?
Mai nimic, chiar daca s-ar hotara sa vina la biserica n-am avea unde sa-i primim, nu cred ca avem biserici nici pentru 10% din romani.

cristiboss56 10.03.2010 16:01:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 222665)
Daca s-ar opri chiar si acum, se vor pierde asa cateva mii de euro, dar nu sute de milioane.

Pana ce incepe sa se sape groapa..mai este speranta, dar noi suntem doar din aia care vorbim, nu actionam. :76:

Sa stie posteritatea ca a fost o opozitie..intelectuala macar si nu doar laica/anti-crestina.

Opoziție la acest proiect există , atât pe net , în presă și nu numai , dar o opoziție în stilul nostru românesc , toți împreună și fiecare cu a lui , ca să n-o spun pe aia dreaptă ce sună mai vulgar dar atât de adevărat.... .Sincer îmi place cum gândești , dar din păcate sunt din ce în ce mai puțini ca tine . Doamne ajutâ !

AlinB 10.03.2010 19:26:56

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 222701)
Opoziție la acest proiect există , atât pe net , în presă și nu numai , dar o opoziție în stilul nostru românesc , toți împreună și fiecare cu a lui , ca să n-o spun pe aia dreaptă ce sună mai vulgar dar atât de adevărat.... .Sincer îmi place cum gândești , dar din păcate sunt din ce în ce mai puțini ca tine . Doamne ajutâ !

Problema este ca lipseste o opozitie ortodoxa, orice idee acum este respinsa din start ca venind din partea unei lumi laice..

Dar daca le-am arata ca nici cei "aproape 90%" din ortodocsi nu sunt de acord si ca e nevoie de o consultare mai larga?

Si inca pluteste un mister in privinta sursei exacte a banilor ce urmeaza a fi investiti..

konijiro 10.03.2010 20:07:56

Citat:

Problema este ca lipseste o opozitie ortodoxa, orice idee acum este respinsa din start ca venind din partea unei lumi laice..

Dar daca le-am arata ca nici cei "aproape 90%" din ortodocsi nu sunt de acord si ca e nevoie de o consultare mai larga?

Si inca pluteste un mister in privinta sursei exacte a banilor ce urmeaza a fi investiti..
Sansele sa se faca referendum sunt nule, pentru ca multi din cei presupusi 87% ortodocsi ar vota contra (din varii motive) si BOR stie asta. Ori, 87% suna foarte bine (chiar daca e neadevarat) si ar vrea sa fie singura cifra auzita in Romania, cand e vorba de "turma" BOR, in nici un caz scorul de la un (improbabil) referendum, care ar fi (probabil) cu mult sub 87% "pentru".

Finantarea se va rezolva. Or sa dea drumul la constructie, vor ramane fara bani, si Statul va pompa suficient cat sa se termine, mai ales in preajma alegerilor, cand vor avea nevoie de voturile in plus aduse de imagine de "bun crestin" si de preoti transformati in agenti electorali.

Miza cea mare e in acest moment, dupa parerea mea, demararea lucrarilor. Odata incepute, presiunea pe politicieni pentru ca aceasta biserica sa fie terminata va fi imensa, si sunt sigur ca vor gasi bani, chiar daca vor da afara profesori pentru asta, si vom ramane fara pansamente in spitale.

Nu cred ca in acest moment proiectul mai poate fi oprit. Nu inteleg de ce vor sa o construiasca, sincer, dar ma rog, asta e. Cred ca asta va dezamagi pe multi ortodocsi moderati, cu capul pe umeri, deja satui de comportamentul preotilor si de lacomia lor, care se vor indeparta de BOR. Da, catedrala va fi folosita, probabil va fi aproape plina duminica, la slujba, in parte datorita faptului ca va fi, multa vreme, o noutate. Dar realitatea ramane aceeasi: 400 milioane de euro pentru o biserica.

In conditiile astea, BOR chiar nu poate sa se planga ca pierde credinciosi in favoarea "sectantilor".

ioan_strainul 10.03.2010 20:39:40

Citat:

În prealabil postat de blue_cat (Post 212669)
Salut,
Vreau si eu sa va intreb ce parere aveti despre ridicarea unei asemenea catedrale? Este cea mai scumpa constructie dupa revolutie.
E normal sa se investeasca atatia bani intr-o catedrala (si-asa sunt orasele pline de biserici, ca sa nu mai vorbim de sate care nici farmacie nu au, dar au 2-3 biserici)?
Cate scoli, spitale nu s-ar construi sau restaura cu banii astia? Cate adaposturi pentru oamenii strazii nu s-ar construi? De ce nu si pentru cainii si pisicile strazii?
De ce, intr-o tara atat de saraca, atatia bani se duc spre culte (cultul ortodox mai ales) si nu spre sanatate sau educatie, cand stau oamenii cate 3 intr-un pat de spital si se darama scolile peste copii? Ca sa nu mai vorbim de sosele, autostrazi...Chiar era necesara constructia asta?
Nu religia crestina te indeamna spre un trai simplu si lipsit de opulenta??

Nu am nimic cu mimeni si nu vreau sa intru in polemica cu nimeni si nu cer nimanui sa ma asculte dr as dori sa spun numai atIt . MINTUITORU cInd a trimis in lume pe sfinti ucenici si apostoli ce lea zis ; Ducetiva in lume si propovaduiti Evanghelia imparatiei cerurilor la or ce faptura si cine va crede se va boteza in numele Tatalui al Fiului si al Sf. Duh si lea zis mai zis faceti uceni in numele meu . nu luati cu voi doua rInduri de haine nici traista pt. a cara averi ca acum in zilele noastre , si mai scrie in biblie ca cel ce slujeste altarului sa aba parte de la altar nu sa stringa comori pe asta lume ce sa aduca prin exemplul lui pe multi la mIntuiri si la Indreptare sdi indepartare de pacat . nu vreau sa lovesc pe nimeni cu vorba sau sa ma adresez cuiva anume dar ar fi bine sa asculte cei ce au fost chemati la darul preotiei si la cele mai Inalte din biserica ca nu vom duce cu noi bisericile nici toata agoniseala lumi ce vom duce fiecare ce am facut aici rau sau bun la judecata nu va fi partinre pt nimeni

cristiboss56 10.03.2010 20:42:25

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 222843)
Sansele sa se faca referendum sunt nule, pentru ca multi din cei presupusi 87% ortodocsi ar vota contra (din varii motive) si BOR stie asta. Ori, 87% suna foarte bine (chiar daca e neadevarat) si ar vrea sa fie singura cifra auzita in Romania, cand e vorba de "turma" BOR, in nici un caz scorul de la un (improbabil) referendum, care ar fi (probabil) cu mult sub 87% "pentru".

Finantarea se va rezolva. Or sa dea drumul la constructie, vor ramane fara bani, si Statul va pompa suficient cat sa se termine, mai ales in preajma alegerilor, cand vor avea nevoie de voturile in plus aduse de imagine de "bun crestin" si de preoti transformati in agenti electorali.

Miza cea mare e in acest moment, dupa parerea mea, demararea lucrarilor. Odata incepute, presiunea pe politicieni pentru ca aceasta biserica sa fie terminata va fi imensa, si sunt sigur ca vor gasi bani, chiar daca vor da afara profesori pentru asta, si vom ramane fara pansamente in spitale.

Nu cred ca in acest moment proiectul mai poate fi oprit. Nu inteleg de ce vor sa o construiasca, sincer, dar ma rog, asta e. Cred ca asta va dezamagi pe multi ortodocsi moderati, cu capul pe umeri, deja satui de comportamentul preotilor si de lacomia lor, care se vor indeparta de BOR. Da, catedrala va fi folosita, probabil va fi aproape plina duminica, la slujba, in parte datorita faptului ca va fi, multa vreme, o noutate. Dar realitatea ramane aceeasi: 400 milioane de euro pentru o biserica.

In conditiile astea, BOR chiar nu poate sa se planga ca pierde credinciosi in favoarea "sectantilor".

Lacomia si mai ales saracia e boala generala , dar pana una alta sunt sigur ca tara va da in clocot cat de curand , deja a ajuns cutitul la os si efectiv se vede si se simte disperarea celor afectati de " criza" guvernantilor nostrii . Ce-i foarte sigur ? O greva generala !

ioan_strainul 10.03.2010 20:54:16

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 222612)

bine spui fratele meu ca si daca ar fi bisericile una lInga alta tot cei ce au dragoste sar duce si cum spune cineva aici 5% se duc din care au declarat ca sint ortodoxi eu vad aici departe de tara in spania ca sint cite doua si trei biserici intrun sat si vezi ca intra nu mai mult de 10 15 oameni si aceia trecuti de virsa adoua . nu ca nu este bine sa se construiasca biserici este bine dar mai Inti uitativa la cei nevoiasi la cei ce nu au deasupra capului un acoperis si la faptul ca In spitale nu avem medicamente si daca nu ai bani peti sa mori ca nici biserica nici guvernanti acestia car au surzit si orbit cInd au intrat in parlamentul romIniei

ioan_strainul 11.03.2010 20:36:00

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 217896)
Am zis sincer ce as face eu daca as avea banii aia: i-as ajuta pe semenii mei. Incearca sa fii empatic cu cei nevoiasi.

Oare nu sunt suficiente biserici deja construite? De-ar fi destui ortodocsi care sa le umple Duminica. Nu noi avem nevoie de catedrala aia, ci inaltii nostri pentru gloria pamanteasca.

Stii Cristi, mie-mi place sa fiu sincer si sa spun ce am de spus chiar si cu riscul de a fi banat de pe forum. Fara nici o prefacatorie.

Bine spui frarele meu si eu sint de aceiasi parere cu tine si cu cristi si multi de pe forum sint nu pt. noi se construieste ci pt fala paminteasca a maimarilor nosti conducatori bisericesti si lumesti

adi_cambir 11.03.2010 21:39:08

Ma iertati, fratilor, ca uneori mi se pare ca as avea si eu ceva de spus, e din proasta obisnuinta, dar inainte de a ne razvrati impotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Romane as vrea sa intreb ceva: cati dintre "luminatii" ce au impresia ca ar sti mai bine ce e de facut cu banii au auzit indemnul Sfintei Liturghii de a ne ruga pentru mai marii Bisericii si ai tarii? Daca l-ati auzit cati v-ati rugat pentru ei ca si cum v-ati fi rugat pentru parintii vostri sau poate chiar pentru voi insiva?
Fratilor... Imi miroase a duh rau.
Iertati-ma, poate ca e doar mirosul meu.

Miha-anca 11.03.2010 21:41:23

Catedrala trebuie sa faca fata numarului mare de enoriasi, care vor lua parte la intronzare. Sa vazut, ca la ultima nu a fost loc pentru toti invitatii, iar enoriasii au fost nevoiti sa stea afara.
Atata doar, ca o intronizare are loc doar odata in viata... si atunci se va ridica cu gandul la posteritate.

AlinB 12.03.2010 15:41:56

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 223168)
Catedrala trebuie sa faca fata numarului mare de enoriasi, care vor lua parte la intronzare. Sa vazut, ca la ultima nu a fost loc pentru toti invitatii, iar enoriasii au fost nevoiti sa stea afara.
Atata doar, ca o intronizare are loc doar odata in viata... si atunci se va ridica cu gandul la posteritate.

E o scuza cumva..? Ca argument, nu prea.

AlinB 12.03.2010 15:45:21

Citat:

În prealabil postat de adi_cambir (Post 223165)
Ma iertati, fratilor, ca uneori mi se pare ca as avea si eu ceva de spus, e din proasta obisnuinta, dar inainte de a ne razvrati impotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Romane as vrea sa intreb ceva: cati dintre "luminatii" ce au impresia ca ar sti mai bine ce e de facut cu banii au auzit indemnul Sfintei Liturghii de a ne ruga pentru mai marii Bisericii si ai tarii? Daca l-ati auzit cati v-ati rugat pentru ei ca si cum v-ati fi rugat pentru parintii vostri sau poate chiar pentru voi insiva?
Fratilor... Imi miroase a duh rau.
Iertati-ma, poate ca e doar mirosul meu.

Nici eu nu sunt de acord sa se zica ca mai marii nostri sunt asa si pe dincolo, noi nu avem de unde sa stim ce presiuni s-au facut sau se fac, si toate ratiunile care stau la baza acestei alegeri, dincolo de turnura oficiala pe care o au lucrurile.

Suntem impotriva proiectului in sine, nu ne intereseaza cine a decis asta desi am vrea sa auzim de ce, "pe bune", pentru ca de argumente sanatoasa, crestine, nu prea s-au auzit.

Mandrie nationala, fandoseala si fanfaronada - argumente din astea au curs ceva, dar la cee ce ar trebui sa ne intereseze ca ortodocsi vizavi de sanatatea morala a poporului roman si nevoile REALE Bisericii, nu s-a auzit nimic.
Ba, ca sa nu gresesc, au fost cateva tentative de a face o legatura cu ele, dar ridicole - ca sa nu zic mai mult.

Se incearca cumva sa se mai scurga cateva sute de milioane de la buget pentru nu-stiu-ce-firma de constructii cu sediul prin cine stie ce paradis fiscal?
Si ne-am trezit si noi ortodocsii oportunisti, sa ne alegem macar cu ceva din combinatia asta..

cristiboss56 29.03.2010 13:16:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 223276)
Nici eu nu sunt de acord sa se zica ca mai marii nostri sunt asa si pe dincolo, noi nu avem de unde sa stim ce presiuni s-au facut sau se fac, si toate ratiunile care stau la baza acestei alegeri, dincolo de turnura oficiala pe care o au lucrurile.

Suntem impotriva proiectului in sine, nu ne intereseaza cine a decis asta desi am vrea sa auzim de ce, "pe bune", pentru ca de argumente sanatoasa, crestine, nu prea s-au auzit.

Mandrie nationala, fandoseala si fanfaronada - argumente din astea au curs ceva, dar la cee ce ar trebui sa ne intereseze ca ortodocsi vizavi de sanatatea morala a poporului roman si nevoile REALE Bisericii, nu s-a auzit nimic.
Ba, ca sa nu gresesc, au fost cateva tentative de a face o legatura cu ele, dar ridicole - ca sa nu zic mai mult.

Se incearca cumva sa se mai scurga cateva sute de milioane de la buget pentru nu-stiu-ce-firma de constructii cu sediul prin cine stie ce paradis fiscal?
Si ne-am trezit si noi ortodocsii oportunisti, sa ne alegem macar cu ceva din combinatia asta..

In Ziarul Lumina de astazi , se poate citi o replica data unui articol aparut in Adevarul sub semnatura lui Stelian Tanase in data de 25 martie a.c .Comunicatul de Presa apare sub titlul: "Locul Catedralei in suflet si locatia ei in spatiu " : www.ziarullumina.ro

luchian 16.06.2010 23:02:51

Nu sponsorizez camatarii!!!

Am inteles mai nou ca BOR intentioneaza sa ia un credit de 200 mil Euro pentru ridicarea Catedralei http://www.adevarul.ro/locale/bucure...273573242.html

eu unul nu sponsorizez asa ceva, un sistem imoral , conceput pentru a tine oamenii intr-o continua dependenta de el.

Daca voi mai duce ceva la vreo biserica vor fi doar bunuri materiale (ulei, paine, etc).

Atat mai ramane amanetarea credintei ca in rest e totul amanetat.

AlinB 17.06.2010 10:50:23

Pana acum s-a lasat a se intelege ca Statul va suporta o buna parte din cheltuieli, acum aflam ca de fapt lucrurile stau radical diferit...

Ar trebui sa se faca publice conditiile imprumutului si mai ales cu ce bunuri va fi el garantat, ca nu vor fi nici putine nici insignifiante.

Si daca n-ar fi fost un topic pe aici cu un preot care a ajuns (aproape) sa fie scos in strada ca a girat cu casa imprumutul pentru renovarea bisericii..

blue_cat 17.06.2010 15:47:49

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 260029)
Am inteles mai nou ca BOR intentioneaza sa ia un credit de 200 mil Euro pentru ridicarea Catedralei http://www.adevarul.ro/locale/bucure...273573242.html

eu unul nu sponsorizez asa ceva, un sistem imoral , conceput pentru a tine oamenii intr-o continua dependenta de el.

Daca voi mai duce ceva la vreo biserica vor fi doar bunuri materiale (ulei, paine, etc).

Atat mai ramane amanetarea credintei ca in rest e totul amanetat.

200 mil euro e prea putin, iar restul de bani clar nu vor proveni din donatii, asa cum zic ei, ci de la bugetul statului...suntem 22 mil oameni de-a dreptul luati de prosti...

cristiboss56 17.06.2010 18:36:25

De o vrea Bunul Dumnezeu sa fie aceasta mult discutata Catedrala , va fi cu siguranta , iar de nu vrea El nimic nu va fi ! Sa nu uitam manastirile si bisericile parjolite de foc sau alte cele , pentru ca si acestea au fost rase tot cu voia Lui . E greu de inteles pentru o minte omeneasca , de ce asa si nu altfel, dar sa fim siguri ca voia Lui e pretutindeni ! De ce ingaduie un anumit lucru pe care noi il consideram nedrept , asta este Taina si Judecata Lui pe care nimeni de aici nu o poate deslusi ! Doamne ajuta !

Erethorn 17.06.2010 20:00:19

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 260191)
O biserica de suflet se construieste cu bani oferiti din suflet, cu banul vaduvei, daca vreti. Pentru un lacas necesar pentru zidirea sufletelor romanilor de ce e nevoie de credit de la straini??? Daca startul e gresit, cum va fi finalul? Ce fel de slujbe se vor tine intr-o astfel de nastrusnicie? Cum sa te reculegi intr-o astfel de cladire?

Bani sa dai, romane, ca apoi n-ai decat sa te duci si in iad! Grav este ca ti se pot vinde iluzii. Daca ai contribuit cu o suma mai mare, poti crede ca locul in rai ti l-ai asigurat! Poti curvi, poti injura, poti face avorturi, poti merge si la vrajitoare, ca iata, nu te mai cearta nimeni!

Sa facem mai multe biserici mici in locuri diferite si sa cautam sa lucram la zidirea sufletului, nu la caramizile lui faraon.

Poate ca ar fi vremea sa spunem ca nu de catedrala vazuta avem nevoie, ci de credinta cea adevarata. Sa fie pastrata asa cum ne-au lasat-o Sfintii Parinti, sa nu fie stalcita ecumeniceste in toate chipurile dupa cum bate vantul. Patriarhul sa ceara bani de la ecumenisti pentru asa ceva. Crestinii ortodocsi oricum nu se vor bucura de slujbe dupa placul lor in aceasta catedrala, asa ca n-are rost sa sustina acest proiect. Pentru intalniri ecumeniste cu papa si cu protestantii se poate inchiria Palatul Parlamentului!

O maicuta s-a apucat de construit o biserica si multi binevoitori au adus sume mai mari. Dupa un timp, dupa ce s-au inceput lucrarile, un grup de hoti au furat tot ce se putea fura de pe acolo. Maicuta respectiva a fost sfatuita sa nu mai caute donatori bogati care au bani proveniti din afaceri neplacute lui Dumnezeu.

In fata lui Dumnezeu nu marimea bisericii conteaza, ci puterea credintei noastre, trairea ortodoxa autentica. Avem nevoie de preoti care sa ne certe pentru pacatele noastre, nu pentru ca nu dam bani suficienti la biserica. Deja am intalnit biserica in care predica e foarte scurta, indrepatarea pacatelor este tratata extrem de superficial, dar la sfarsitul fiecarei liturghii problema adunarii unor fonduri este pusa extrem de explicit! Nu sunt impotriva milosteniei, dar mi se pare corect ca preotul sa fie format in asa fel incat sa indrume crestinul pas cu pas spre mantuire. Si apoi, vrednic este lucratorul de plata sa. Dar sa simt ca si Bisericii ii pasa cu adevarat de mine, de mantuirea mea.

De aceea, poate ca ar fi de preferat sa se investeasca mai mult in invatamantul teologic. E vorba de o investitie de suflet, nu de bani. Din moment ce acolo ecumenismul se impune ca materie de studiu, nicio cladire, fie ea si catedrala, nu ne mai poate salva de pedeapsa lui Dumnezeu, daca nu ne pocaim.

Mi se pare absolut fascinant ca antoniap, chiar si intr-o discutie despre o catedrala ortodoxa face ce face si reuseste sa strecoare o soparla la adresa papei si a catolicismului.

In ce priveste catedrala, din partea mea sa o faca, dar sa o faca frumoasa si sa o umple cu preoti vrednici.

cristiboss56 17.06.2010 20:09:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 260248)
Mi se pare absolut fascinant ca antoniap, chiar si intr-o discutie despre o catedrala ortodoxa face ce face si reuseste sa strecoare o soparla la adresa papei si a catolicismului.

In ce priveste catedrala, din partea mea sa o faca, dar sa o faca frumoasa si sa o umple cu preoti vrednici.

. . . Preotii sunt precum credinciosii , iar credinciosii sunt precum preotii . . .economia de piata functioneaza perfect si in aceasta situatie - cerere si oferta , deci ce se cere aia se va da cu siguranta ! Aici este adevaratul "pericol" !

angel4ver 17.06.2010 22:38:35

eu nu inteleg o chestie, fratilor.
ce va trebuie o ditamai biserica cand puteti sa mergeti la o bisericuta micuta, veche si sa va rugati?
trebuie una de x metri patrati, cu acoperis de aur, cu camere de supravegheat si y camere si locuri de vizitat pentru turisti?
nu. ne dau banii afara din casa si trebuie sa acceptam asa ceva.
cand am auzit de proiectul asta, mi s-a facut rau.
pe criza asta, ne trebuie o ditamai biserica?
nu ne multumim cu una micuta. trebuie un palat ca sa vina toti crestini.
eh, uite ca eu merg la una micuta, veche si mai putin cunoscuta.

eu nu sunt de acord cu construirea acestei catedrale si sunt sigura ca nu sunt singura care gandeste asa, dar asta este. ce putem face noi :))

antoniap 17.06.2010 23:09:55

Citat:

Ma aflu pe un forum ortodox si imi exprim opinia din aceasta perspectiva. Sa nu ti se mai para nimic fascinant pana nu te documentezi cum sta treaba cu mantuirea. Globalizarea are efecte pe plan economic, politic si social. Cine se simte jignit din cauza cuvintelor mele, dupa ce-i trece supararea, sa verifice daca nu cumva am dreptate. Oricum pe acest topic nu intru in polemici cu cei de alte confesiuni. E o problema serioasa a noastra, a ortodocsilor si vreau s-o discutam intre noi.

Nu-mi plac dulcegariile si politeturile de suprafata. Daca aceasta soparla aruncata de mine te face sa-ti pui intrebari, inseamna ca esti pe drumul cel bun.

Daca pe plan spiritual lumea se indreapta intr-o directie gresita, in ce va consta vrednicia slujitorilor intr-o astfel de catedrala? Dupa ce criterii vor fi alesi? Cunosc calugari si preoti ortodocsi vrednici care traiesc in mare smerenie. Preotul trebuie sa ma invete sa-L simt pe Dumnezeu in inima mea. Trupul meu sa fie un templu al Duhului Sfant. Sa ma ajute sa lupt cu pacatul. Daca acestea nu le face, zidurile catedralei nu vor face in locul lui asa ceva.

Economicul, politicul si socialul strivesc duhovniceste fiinta umana. Nu mai e timp de constructii faimoase. In aceste vremuri trebuie sa incercam sa-I fim placuti lui Dumnezeu, nu papei si nici stapanirii vremelnice. Cine inseteaza dupa apa cea vie o cauta pana o gaseste. Cine nu se multumeste si cu coca-cola de la americani.

Miha-anca 18.06.2010 01:08:40

Citat:

Nu am inteles daca va e teama de soparla sau de adevar...

Anytza 18.06.2010 07:26:40

Toata lumea sare si se ia de Biserica Ortodoxa, ca n-ar trebuii sa mai construiasca Catedrala, ci sa-i ajute pe saraci. Dar deja ii ajuta, mai mult ca oricine si mai mult ca Statul. Statul ar trebuii sa faca si sa ajute, ca doar e poporul lui, ales de el, si trebuie sa aibe grija de popor sa traiasca bine. va mirati cati bani costa o Biserica, dar guvernul asta al nostru pe ce da banii? de ce nu face case, adaposturi, cantine si ce-o mai trebuii pentru saraci? unde se duc banii statului? in vile si cate 10 masini si sculpturi si tablouri si vacante in strainatate, si cine mai stie ce. Dar nu, noi ne luam de Biserica, ea e de vina ca sunt oameni pe strada, si nu guvernu care a adus tara in prapastie...

antoniap 18.06.2010 08:45:12

Citat:

În prealabil postat de Anytza (Post 260397)
Toata lumea sare si se ia de Biserica Ortodoxa, ca n-ar trebuii sa mai construiasca Catedrala, ci sa-i ajute pe saraci. Dar deja ii ajuta, mai mult ca oricine si mai mult ca Statul. Statul ar trebuii sa faca si sa ajute, ca doar e poporul lui, ales de el, si trebuie sa aibe grija de popor sa traiasca bine. va mirati cati bani costa o Biserica, dar guvernul asta al nostru pe ce da banii? de ce nu face case, adaposturi, cantine si ce-o mai trebuii pentru saraci? unde se duc banii statului? in vile si cate 10 masini si sculpturi si tablouri si vacante in strainatate, si cine mai stie ce. Dar nu, noi ne luam de Biserica, ea e de vina ca sunt oameni pe strada, si nu guvernu care a adus tara in prapastie...

N-ai inteles bine problema. Atunci cand ai bani, construieste ce vrei. Dar cand nu ai bani si vrei sa iei credit de la straini pentru a construi o catedrala, atunci problema e serioasa. Undeva scartaie ceva. Daca peste doi ani acelasi patriarh vine si spune ca trebuie musai sa rambursam creditul si ca in acest scop se aduna spre a fi valorificate icoane valoroase, sfinte moaste si altele asemenea, ce vom face? In aceste vremuri ne putem astepta la orice, asa ca e bine sa ne intindem cat ne e plapuma si nu mai mult, caci nu stim ce jocuri de culise se mai fac.

angel4ver 18.06.2010 15:30:46

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 260403)
N-ai inteles bine problema. Atunci cand ai bani, construieste ce vrei. Dar cand nu ai bani si vrei sa iei credit de la straini pentru a construi o catedrala, atunci problema e serioasa. Undeva scartaie ceva. Daca peste doi ani acelasi patriarh vine si spune ca trebuie musai sa rambursam creditul si ca in acest scop se aduna spre a fi valorificate icoane valoroase, sfinte moaste si altele asemenea, ce vom face? In aceste vremuri ne putem astepta la orice, asa ca e bine sa ne intindem cat ne e plapuma si nu mai mult, caci nu stim ce jocuri de culise se mai fac.

corect!
te aprob :)
si ma rog... hai sa o luam si altfel: daca e criza in tara, salariile si pensiile se reduc, o sa fim vai de mama noastra incat o sa-i multumim lui Dumnezeu si pentru o bucata de paine si patriarhia o sa apeleze (parca asa au spus la tv sau unde au anuntat) la bunatatea crestinilor, sa doneze la Cutia Milie (parca asa ii zice)... crestinii de unde or sa aibe bani?
si scuza-ma, nu vorbim de 2,3 milioane, ci de miliarde de euro...
nu-i de ajuns ca suntem datori vanduti la FMI, mai trebuie sa fim datori si la cine stie ce banca, pentru ca s-a hotarat biserica sa faca ditamai catedrala.
La Mitropolie nu ne putem ruga, ne trebuie biserica cu acoperis de aur...

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:59:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.