![]() |
Citat:
Si mie imi place modelul, si imi place mai ales acel lucru care i se reproseaza: absenta elementelor contemporane. |
Citat:
Cam care erau costurile si raportul dintre nevoile spirituale de atunci si cele de acum? Cam ce venituri avea Biserica? Cu ce bani s-a construit Sf. Sofia de fapt? Cam care e lectia care ne-a dat-o imperiul Bizantin si chiar soarta Sf. Sofia in final? La ora actuala cred ca cel mai mult ar avea de aplaudat pentru o asemenea constructie ar fi tocmai "ne-simpatizantii" BOR, mai degraba o catedrala-prelungirea-Casei-Poporului decat 2000 biserici in toata tara. In Ardeal cred ca in special.. |
Citat:
Noi nu suntem latini. Latinii au fost asimilati de daci - cei putini care au venit prin Dacia. Avem ceva influente de la Imperiul Bizantin dar putine si un pic mai multe de la slavi. Noi pana nu de mult am fost ca stil de viata daci crestini ortodocsi. Apoi nu inteleg ce rost are ironia celui care da interviul la adresa poporului dac ca si el daca si-ar cerceta stramosii ar observa ca se trage din acelasi popor. Oare poporul român precum inselati de draci latini se ducea sa asupreasca alte popoare si sa le jecmaneasca? Haideti mai fratilor fiti seriosi. Apoi mai cititi talcuirea lui IPS Anania la cartea Apocalipsei care a fost aprobata de Sfantul Sinod sa vedeti ce se zice acolo referitor la Imperiul Roman. Ca au venit urmasii latinilor (adica ai Imperiului Roman) inselati de draci si iar ne prigonesc poporul nostru crestin ortodox dac nu e nimic nou. Pai ce nu au mai venit odata sa cucereasca Dacia? Apoi Ardealul cata vreme a fost ocupat? |
Citat:
Este genul de retorica la care te astepti sa dai intr-un discurs protestant, in care incerci sa fii convins ca e in interesul tau cel mai bun si esti un om grandios daca inghiti o poveste patetica care urmeaza sa se traduca intr-o actiune impotriva interesului tau spiritual. Va sa zica suntem un popor grozav, niste oameni miraculosi, paradoxali, extraordinari prin acele fapte extraordinare si marete care lipsesc cu desavarsire din peisajul ultimilor 60 ani, si putem pastra aceste laude cu conditia sa nu fim gica contra unor idei considerate inaintea oricarei demonstratii logice, marete, grandioase, menite sa "ne scoata din latenta", care va sa zica sa ne redea lipsa de initiativa care am avut-o in ultima perioada, initiative care nu pot apartine fara doar si poate decat "marilor barbati" (periuta..periuta..) Cu alte cuvinte, politica un dezastru, dezastru economic total, datori vanduti, ce am avut am drat aproape pe gratis iar banii au ajuns in buzunarele altora, tara aproape dezmembrata, milioane de avorturi, crestinismul ortodox real undeva pe la 5%, toata lumea discuta pe la colturi sau da din umeri, construim o catedrala exorbitanta si totul se rezolva. Fara doar si poate faptul ca nu avem o viziune deschisa spre monumentalism risipitor, se datoreaza faptului ca suntem niste betivi si incapabili sa luam atitudine impotriva vointelor straine. A se face acum, inca o data, conexiunea cu monumentul monumental menit sa ne scoata din letargie si betie. Faptul ca nu tresarim si ingenunchiem de sublima emotie la ideea aproape-aruncarii-in-vant a sumei cu care s-ar putea construi 2000 biserici, se datoreaza faptului ca n-avem cap, n-avem inima si suntem niste furaciosi. Cei care se opun acestui megalit, sunt fara doar si poate ne-crestini alergici la "orice eficiu religios". Ca si cand ideea de a construi un edificiu religios pentru 5000 oameni, in loc de a construi cu aceeasi bani edificii pentru 200.000 oameni este fara doar si poate o idee geniala. Idee demna de urmasi ai unor pescuitori de suflete ce erau Apostolii. Principiul majoritatii? Care ar fi acela? Ar gandirii ca deoarece suntem 90% ortodocsi, suntem si neaparat sustinatori ai proiectului, chiar fara sa ni se ceara parerea despre asta? Citat:
I-au ajutat cu ceva catedralele?I-au scos din letargia religioasa in care fara doar si poate ne gasim si noi, efectul miraculos sugerat inca din deschiderea articolului? Raspunsul cred ca il stie oricine.. Ziduri au ridicat, cu ziduri au ramas. Citat:
Si din pacate, nu rabdarea noastra este cea care s-a terminat. Fara doar si poate, tovarasa megaliticei constructii, catedrala "mantuirii la gramada" (ce nume de marketing), va arata spre aceeasi demnitate, cu care am reusit sa ridicam ziduri in loc de a inalta suflete. Citat:
Iar daca nu binevoieste de a-si insusi aceasta mareata oportunitate fara doar si poate este un ratat, un betiv, un reactionar (in noua varianta - un anticrestin), opozoant al maretelor idei a unor mareti oameni etc. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ca deh, asa catedrala este fara doar si poate un monument cultural si national, ca religios cam indoielnic de argumentat. Citat:
Poate ca de fapt si pana la urma articolul nu este deloc rau, este o radiografie perfecta a crestinismului ramas in ortodoxia noastra romanesca: falsa mandrie nationala, construite pe vise si bolboroseala de cuvinte in timp ce pamantul tarii ne fuge de sub picioare (la propriu) si ortodoxia este la pamant, mai degraba in statistici decat in biserici, mandrie si monumentalism faronic. De altfel n-am vazut un singur argument care sa se sprijine in Hristos. Decat, in opozitia fata de cei care se opun lui Hristos. Dar asta nu cred ca se poate numi argument, ca de altfel tot articolul in definitiv. |
Mandrie sau investitie?
Stiti ce constat eu?
Ca voi judecati Biserica! Cine sunteti voi, crestin-ortodocsilor de pe forum crestin-ortodox? Faceti lectii de istorie? Faceti lectii de ascultare! Lasati patriarhul, episcopii si clerul in general, sa il judece Hristos daca a gresit. Inclusiv pt acest Sf. Locas. Ca doar nu e discoteca. Ca nimic nu se face pe pamant fara voia lui Dumnezeu, nu? Nici parul nostru nu ar cadea (bagam noi de vina samponul... :) )daca nu ar vrea El. Si daca nu se va putea face catedrala... atunci mai vb. Ca daca s-ar face un cinema 6D sau cati D-uri ar fi... nu ar mai comenta nimeni ca-i scump si criza. Drumurile papa miliarde de lei si la 2 luni iar sunt gropi. Sa se faca catedrala. Daca vreti dati bani, daca nu, nu. Imi dati impresia ca sunteti niste ingerasi acolo sus pe norisori care privesc spre Bucuresti - Patriarhie si barfesc una mica.... Parerile voastre (in alte subiecte) sa le schimbati intre voi, dar feriti-va de a judeca clerul. Ca nici voi, (adica noi toti) nu suntem mai buni. |
Citat:
In primul rand ca nu e decizia Bisericii, ci a unor varfuri, care nu prea s-au obosit sa intrebe si Biserica ce parere are, adica aia (aproape) 90% ortodocsi in numele carora se iau astfel de decizii. Si nici nu se vor obosi sa faca, pentru ca raspunsul i-ar suprinde (sau nu??). In al doilea rand nu s-a legat nimeni de ierarhi, sa zica ca pozitia lor e asta, pentru ca sunt asa si pe dincolo asa cum incearca par. Raduca sa execute pe toti eventualii opozanti/dezaprobatori ai risipei, intr-o perioada in care Biserica ar trebui sa aiba alte prioritati decat un fals nationalism sforaitor. Nu e discoteca, e mai rau decat atat, e o risipa financiara cu care se putea face ceva mai mult de atat pentru sufletul romanilor si mai ales pentru recuperarea lor morala si duhovniceasca. Ca ne place sau nu, e multa nevoie de asa ceva, mult mai multa nevoie decat o catedrala-mall a carui nume arata din start inutilitatea ei. Ca mantuirea nu se da la gramada, sau asta nu stiai? Da, daca s-ar face cineme XD sau mall, n-ar comenta nimeni, ca nu se face cu banii din Biserica, cu care s-ar putea ridica sute si mii de biserici, manastari (fara sa mai cerseasca calugarii prin orase), repara cele existente, etc. Da, nimic nu se face fara voia lui Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca tot ceea ce se face este de la Dumnezeu. Si da, o sa ramana de vazut daca se va construi pana la capat si cu ce bani mai ales si care vor fi consecintele, daca nu cumva un jug peste parohiile din tara. Mai usor si cu placa cum ca se va construi cu banii Statului, ca asta nu se va intampla. Au trimis 50.000Euro in Haiti ca ajutor umanitar, cine isi face iluzii ca vor contribui mai mult pentru o catedrala, mai ales ca suntem membrii UE si stim cat de binevoitoare este UE la adresa religiei. Sau asteptam alegerile si atunci poate mai stoarcem ceva de la actualii guvernanti cu putin santaj politic? |
Citat:
|
Nu degeaba nationalismul manifestat de unii co-nationali a ajuns in ultima perioada sa semene f. mult cu anticrestinismul, chit ca incearca sa se foloseasca de ortodoxie pentru a-si justifica/promova cauza.
|
o parere
crestinii ortodoocsi trebuie sa cerem REFERENDUM daca dorim sau NU constructia MEGALITULUI .in ce loc si in ce oras ,in ce zona a tarii si cit de mare sa fie ..ca nu tre sa fie la BUCURESTI ..ca ei au acolo PATRIARHIA si le ajunge..ca mai au o gramada de biserici ..f.multe in capitala ,si e mai bine asa ca fiecare va merge tot in cartierul sau la biserica si in comunitatea sa de cit intr+un megalit ..rece ..unde nu se va mai cunoaste unul cu altul si va aparea racela intre oameni.Ori biserica este cea care aduna crestinii ,ii face mai uniti ,fapt care se realizeaza in bisericile mai mici .Dovada este ca in megacatedralele din occident ,oamenii nici nu mai merg ele au devenit muzee sau au fost cumparate de musulmani si transformate in altceva!..asa ca ..sa nu ne grabim sa investim in ceva care poate ca va fi vindut de stat la ..cine stie ..o constructie cu banii poporului ..in vremuri de sfirsit de veac.
|
Citat:
|
|
Citat:
Pana ce incepe sa se sape groapa..mai este speranta, dar noi suntem doar din aia care vorbim, nu actionam. :76: Sa stie posteritatea ca a fost o opozitie..intelectuala macar si nu doar laica/anti-crestina. |
Citat:
|
Citat:
Un referendum e o idee buna, macar o strangere de semnaturi online daca ar fi si tot ar fi ceva.. |
Citat:
Putem avea bisierici cat o camera de bloc, daca nu avem credinta si ravna, nu ne va folosi la nimic. |
Citat:
Preferam sa vedem realitatile de pe hartie (~90% din cetateni au declarat ca au botezul ortodox) decat cele din realitate (max. 5% frecventeaza biserica). Ce facem pentru restul de 85%? Mai nimic, chiar daca s-ar hotara sa vina la biserica n-am avea unde sa-i primim, nu cred ca avem biserici nici pentru 10% din romani. |
Citat:
|
Citat:
Dar daca le-am arata ca nici cei "aproape 90%" din ortodocsi nu sunt de acord si ca e nevoie de o consultare mai larga? Si inca pluteste un mister in privinta sursei exacte a banilor ce urmeaza a fi investiti.. |
Citat:
Finantarea se va rezolva. Or sa dea drumul la constructie, vor ramane fara bani, si Statul va pompa suficient cat sa se termine, mai ales in preajma alegerilor, cand vor avea nevoie de voturile in plus aduse de imagine de "bun crestin" si de preoti transformati in agenti electorali. Miza cea mare e in acest moment, dupa parerea mea, demararea lucrarilor. Odata incepute, presiunea pe politicieni pentru ca aceasta biserica sa fie terminata va fi imensa, si sunt sigur ca vor gasi bani, chiar daca vor da afara profesori pentru asta, si vom ramane fara pansamente in spitale. Nu cred ca in acest moment proiectul mai poate fi oprit. Nu inteleg de ce vor sa o construiasca, sincer, dar ma rog, asta e. Cred ca asta va dezamagi pe multi ortodocsi moderati, cu capul pe umeri, deja satui de comportamentul preotilor si de lacomia lor, care se vor indeparta de BOR. Da, catedrala va fi folosita, probabil va fi aproape plina duminica, la slujba, in parte datorita faptului ca va fi, multa vreme, o noutate. Dar realitatea ramane aceeasi: 400 milioane de euro pentru o biserica. In conditiile astea, BOR chiar nu poate sa se planga ca pierde credinciosi in favoarea "sectantilor". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ma iertati, fratilor, ca uneori mi se pare ca as avea si eu ceva de spus, e din proasta obisnuinta, dar inainte de a ne razvrati impotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Romane as vrea sa intreb ceva: cati dintre "luminatii" ce au impresia ca ar sti mai bine ce e de facut cu banii au auzit indemnul Sfintei Liturghii de a ne ruga pentru mai marii Bisericii si ai tarii? Daca l-ati auzit cati v-ati rugat pentru ei ca si cum v-ati fi rugat pentru parintii vostri sau poate chiar pentru voi insiva?
Fratilor... Imi miroase a duh rau. Iertati-ma, poate ca e doar mirosul meu. |
Catedrala trebuie sa faca fata numarului mare de enoriasi, care vor lua parte la intronzare. Sa vazut, ca la ultima nu a fost loc pentru toti invitatii, iar enoriasii au fost nevoiti sa stea afara.
Atata doar, ca o intronizare are loc doar odata in viata... si atunci se va ridica cu gandul la posteritate. |
Citat:
|
Citat:
Suntem impotriva proiectului in sine, nu ne intereseaza cine a decis asta desi am vrea sa auzim de ce, "pe bune", pentru ca de argumente sanatoasa, crestine, nu prea s-au auzit. Mandrie nationala, fandoseala si fanfaronada - argumente din astea au curs ceva, dar la cee ce ar trebui sa ne intereseze ca ortodocsi vizavi de sanatatea morala a poporului roman si nevoile REALE Bisericii, nu s-a auzit nimic. Ba, ca sa nu gresesc, au fost cateva tentative de a face o legatura cu ele, dar ridicole - ca sa nu zic mai mult. Se incearca cumva sa se mai scurga cateva sute de milioane de la buget pentru nu-stiu-ce-firma de constructii cu sediul prin cine stie ce paradis fiscal? Si ne-am trezit si noi ortodocsii oportunisti, sa ne alegem macar cu ceva din combinatia asta.. |
Citat:
|
Nu sponsorizez camatarii!!!
Am inteles mai nou ca BOR intentioneaza sa ia un credit de 200 mil Euro pentru ridicarea Catedralei http://www.adevarul.ro/locale/bucure...273573242.html
eu unul nu sponsorizez asa ceva, un sistem imoral , conceput pentru a tine oamenii intr-o continua dependenta de el. Daca voi mai duce ceva la vreo biserica vor fi doar bunuri materiale (ulei, paine, etc). Atat mai ramane amanetarea credintei ca in rest e totul amanetat. |
Pana acum s-a lasat a se intelege ca Statul va suporta o buna parte din cheltuieli, acum aflam ca de fapt lucrurile stau radical diferit...
Ar trebui sa se faca publice conditiile imprumutului si mai ales cu ce bunuri va fi el garantat, ca nu vor fi nici putine nici insignifiante. Si daca n-ar fi fost un topic pe aici cu un preot care a ajuns (aproape) sa fie scos in strada ca a girat cu casa imprumutul pentru renovarea bisericii.. |
Citat:
|
De o vrea Bunul Dumnezeu sa fie aceasta mult discutata Catedrala , va fi cu siguranta , iar de nu vrea El nimic nu va fi ! Sa nu uitam manastirile si bisericile parjolite de foc sau alte cele , pentru ca si acestea au fost rase tot cu voia Lui . E greu de inteles pentru o minte omeneasca , de ce asa si nu altfel, dar sa fim siguri ca voia Lui e pretutindeni ! De ce ingaduie un anumit lucru pe care noi il consideram nedrept , asta este Taina si Judecata Lui pe care nimeni de aici nu o poate deslusi ! Doamne ajuta !
|
Citat:
In ce priveste catedrala, din partea mea sa o faca, dar sa o faca frumoasa si sa o umple cu preoti vrednici. |
Citat:
|
eu nu inteleg o chestie, fratilor.
ce va trebuie o ditamai biserica cand puteti sa mergeti la o bisericuta micuta, veche si sa va rugati? trebuie una de x metri patrati, cu acoperis de aur, cu camere de supravegheat si y camere si locuri de vizitat pentru turisti? nu. ne dau banii afara din casa si trebuie sa acceptam asa ceva. cand am auzit de proiectul asta, mi s-a facut rau. pe criza asta, ne trebuie o ditamai biserica? nu ne multumim cu una micuta. trebuie un palat ca sa vina toti crestini. eh, uite ca eu merg la una micuta, veche si mai putin cunoscuta. eu nu sunt de acord cu construirea acestei catedrale si sunt sigura ca nu sunt singura care gandeste asa, dar asta este. ce putem face noi :)) |
Citat:
Nu-mi plac dulcegariile si politeturile de suprafata. Daca aceasta soparla aruncata de mine te face sa-ti pui intrebari, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Daca pe plan spiritual lumea se indreapta intr-o directie gresita, in ce va consta vrednicia slujitorilor intr-o astfel de catedrala? Dupa ce criterii vor fi alesi? Cunosc calugari si preoti ortodocsi vrednici care traiesc in mare smerenie. Preotul trebuie sa ma invete sa-L simt pe Dumnezeu in inima mea. Trupul meu sa fie un templu al Duhului Sfant. Sa ma ajute sa lupt cu pacatul. Daca acestea nu le face, zidurile catedralei nu vor face in locul lui asa ceva. Economicul, politicul si socialul strivesc duhovniceste fiinta umana. Nu mai e timp de constructii faimoase. In aceste vremuri trebuie sa incercam sa-I fim placuti lui Dumnezeu, nu papei si nici stapanirii vremelnice. Cine inseteaza dupa apa cea vie o cauta pana o gaseste. Cine nu se multumeste si cu coca-cola de la americani. |
Citat:
|
Toata lumea sare si se ia de Biserica Ortodoxa, ca n-ar trebuii sa mai construiasca Catedrala, ci sa-i ajute pe saraci. Dar deja ii ajuta, mai mult ca oricine si mai mult ca Statul. Statul ar trebuii sa faca si sa ajute, ca doar e poporul lui, ales de el, si trebuie sa aibe grija de popor sa traiasca bine. va mirati cati bani costa o Biserica, dar guvernul asta al nostru pe ce da banii? de ce nu face case, adaposturi, cantine si ce-o mai trebuii pentru saraci? unde se duc banii statului? in vile si cate 10 masini si sculpturi si tablouri si vacante in strainatate, si cine mai stie ce. Dar nu, noi ne luam de Biserica, ea e de vina ca sunt oameni pe strada, si nu guvernu care a adus tara in prapastie...
|
Citat:
|
Citat:
te aprob :) si ma rog... hai sa o luam si altfel: daca e criza in tara, salariile si pensiile se reduc, o sa fim vai de mama noastra incat o sa-i multumim lui Dumnezeu si pentru o bucata de paine si patriarhia o sa apeleze (parca asa au spus la tv sau unde au anuntat) la bunatatea crestinilor, sa doneze la Cutia Milie (parca asa ii zice)... crestinii de unde or sa aibe bani? si scuza-ma, nu vorbim de 2,3 milioane, ci de miliarde de euro... nu-i de ajuns ca suntem datori vanduti la FMI, mai trebuie sa fim datori si la cine stie ce banca, pentru ca s-a hotarat biserica sa faca ditamai catedrala. La Mitropolie nu ne putem ruga, ne trebuie biserica cu acoperis de aur... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:59:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.