![]() |
Grav lucru, frate Liviu, daca afirmi ca nu stii despre preotia universala. Preotia universala are alt inteles in Ortodoxie, spre deosebire de protestantism sau sectanti.
Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată (Petru 2,9) Propovaduirea se face continuu pana la sfarsitul vremurilor. Cum spui tu ca propovaduirea s-a facut? Si Dumnezeu e in cer si oricine poate veni la El. Dar El a preferat sa se coboare de acolo si sa alerge dupa oameni, sa-i aduca inapoi acasa. Si-a lasat tronul ceresc, a luat chip de om si s-a salasluit printre ai Sai pentru ca i-a iubit pana la moarte. Iar noi oamenii ce avem de facut? Daca nu propovaduim prin fapte si cuvant, nu ne vom asemana Dumnezeului Care vine, coboara, se apropie, cauta oaia cea pierduta! E atat de simplu sa intelegi ca si Dumnezeu e in cautarea noastra, nu numai noi in cautarea Lui. Intalnirea noastra se produce acolo la linia de demarcatie intre El si libertatea noastra. Hristos a coborat, a alergat dupa om, Si-a dat viata pentru El...iar noi stam comozi, linistiti in biserica si aratam cu degetul spre o usa deschisa....de parca oamenii ar sti intotdeauna a cui e usa aceea.... |
Frate iosife ce am avut de spus am spus, fiecare sa inteleaga cat poate. Raman la parerea ca esti in mare confuzie. Ti-am citit si ceva postari mai vechi. Aparent esti in ortodoxie dar personal nu ai deprins inca duhul ortodoxiei. N-o spun spre sfada, asa te vad. Pentru unul neputincios si rob patimilor lumesti am insa mai multa intelegere. Pentru cei rataciti sau impotrivitori ortodoxiei mai putina. Si daca tot simti ca poti mai mult, te rog iesi in fata si treci la fapte, eu iti doresc succes.
O singura data iti mai spun, te rog sa ma ierti, cauta smerenia si nu te aprinde la fapte prea repede ca nu-ti cunosti lupta. Liviu |
Citat:
|
Citat:
|
Nu ma pun de-a curmezisul, insa nu pot sta indiferent la modul in care va pierdeti in minciuni si aberatii. Nici eu nu am intelegere fata de cei care propovaduiesc un spirit ortodox FALS! Ortodoxia nu este baricadata in falsitati si in minciunile pe care le propovaduiti! Cercetati Ortodoxia in toata splendoarea ei, cercetati si vedeti ce inseamna Ortodoxia, ce inseamna adevaratul spirit crestin. Incetati sa mai judecati ceea ce nu cunoasteti.
Sunt o multime de mari duhovnici de la care am invatat tot ceea ce am scris in toate postarile mele. Sunt tributar acelor oameni providentiali care au lucrat in viata mea prin randuirea lui Dumnezeu si care mi-au descoperit ca Dumnezeu este Iubire si Adevar! Daca ai intelege, frate Liviu, care e legatura dintre iubire si adevar, ai intelege si ce inseamna libertatea Ortodoxiei. Pana atunci....te sfatuiesc si eu cu aceeasi dragoste sa-L rogi pe Dumnezeu sa iti lamureasca nedumeririle, sa iti descopere precum voieste El frumusetea acestor adevaruri. Apoi, luminat de puterea si intelepciunea lui Dumnezeu, vei putea sa intelegi mai mult! Este sfatul pe care l-am primit si eu la randul meu si m-am folosit mutl de el. Propovaduirea este continua si se va face neincetat pana la sfarsitul veacurilor. si fiecare crestin este uns, ales, are preotie universala in baza careia propovaduieste pe Dumnezeu. Una este preotia universala, alta este preotia sacramentala. Eu de preotie universala nu am auzit, propovaduirea s-a facut de mult, as spune ca s-a incheiat de mult, Ceea ce ai spus aici este absolut o erezie! Si m-as bucura sa cercetezi si sa rectifici de unul singur pentru ca la asta te obliga insasi adevarul credintei noastre. Cu toate urarile de bine, Iosif |
Cozia, nu trebuie sa fiu platit sa marturisesc adevarul!Iar pentru marturisirea acestui adevar am primit incredintare, binecuvantare, am depus un juramant.
|
Citat:
|
Nu intru in detalii.
|
nu domnule Iosif, si imi pare foarte rau ca ma amestec si va dezamagesc, poi dumneata ne spui cum ca fiecare creshtin ar fi preot universal si ca ar exista o alta preotzie sacramentala...
Doamne pazeshte, ce vrei sa spui, ca nu te pot intzelege absolut deloc... Si scuza-ma ca-mi dau cu parerea si te combat, dar exista doar o singura preotzie in biserica ortodoxa a lui Cristos, si ma refer la BOR in special, adica a Domnului Nostru Iisus Hristos: -preotzi de diferite trepte si ranguri si pozitzii atat in plan bisericesc ca si institutzie cat si in plan Dumnezeiesc dar care pentru noi savarshesc aceleashi taine si slujiri, si -creshtinii care si ei sunt de diferite ranguri si trepte si pozitzii si care si ei primesc puterea slujitoare si drept maritoare inclusiv din darul si obligatziile preotziei fara a fi preotzi, nu este necesar, si pot linishtitzi sa duca aceasta putere si s-o foloseasca in viatza lor pentru ca sa iubeasca, sa propovaduiasca, sa ierte sa-L marturiseasca si multe altele asha dupa cum primesc cu totzii de sus de la Parintele Ceresc, de la Domnul Iisus Hristos, de la cum ii invatza preotzii si slujitorii si trimishii si toate cele ale Domnului. Ce vrei sa spui ca exista alte tipuri de preotzii si de slujiri? Spune ne si noua ca eu nu ma pricep, nu sunt decat un banal creshtin ortodox foarte slab practicant... deci nu emit pretentzii de adevar...:satisfied: |
Citat:
|
Mirean, prefer sa nu comentez afirmatia ta. Asumarea responsabilitatii este un act care nu se judeca in astfel de imprejurari. Spatiul intimitatii nu se cucereste cu atata usurinta pentru ca prin insasi natura lui este nu este un spatiu public.
Toti crestinii au preotie universala, adica sunt chemati prin botez sa-L marturiseasca pe Hristos in cuvant si fapta. Doar unii dintre crestini primesc prin harul Sfintei Taine a Hirotoniei harul preotiei sacramentale, adica harul promis de Iisus Hristos de a lucra in Biserica Sa spre iertarea pacatelor oamenilor, spre impartasirea de har, spre slujirea evangheliei. Aceste detalii sunt niste detalii teologice, de aceea sunt mai putin cunoscute in afara mediului teologic. Da, toti suntem datori sa propovaduim cuvantul prin marturisirea lui Dumnezeu. Marturisirea lui Dumnezeu se face prin viata noastra, prin cuvantul nostru, intotdeauna sub indrumarea Bisericii acolo unde harul lui Dumnezeu lucreaza prin excelenta. Protestantii au dus la extrem conceptul de preotie universala. Ei sustin ca toti sunt preoti si nu mai e nevoie de ierarhie sacramentala, adica de preoti alesi si sfintiti de episcopi. Biserica Ortodoxa invata faptul ca toti crestinii sunt chemati sa propovaduiasca pe Hristos prin viata lor, prin marturia lor, sa-i aduca jertfa de lauda, de rugaciune in baza preotiei universale. Preotia sacramentala se refera la existenta diaconilor, preotilor si episcopilor asa cum a fost stabilit de Sfintii Apostoli care au hirotonit dintru inceput oameni alesi. Deci, conceptul de preotie universala exista si se refera la chemarea si datoria crestinului de a-L sluji pe Dumnezeu in cuvant si fapta. |
Citat:
|
Citat:
Dar daca nu vrei sa spui ce hirtii ai semnat e traba ta, insa renunta la a mai avea pretentii de auditoriu sau intelegere mai ales dupa ce ai scris aici care este de natura protestanta pina-n maduva oaselor: Iosif: "fiecare crestin este uns, ales, are preotie universala in baza careia propovaduieste pe Dumnezeu" |
Citat:
Cam asha cred si eu cumva ca ar fi... adica este, doar ca termenii sunt cam pomposhi si incomozi uneori... dar acum parca incep sa te pricep.:dozingoff: |
Citat:
Ca sa savarsesti Tainele Bisericii e nevoie sa fii hirotonit, adica sa ai preotia sacramentala. |
"fiecare crestin este uns, ales, are preotie universala in baza careia propovaduieste pe Dumnezeu"
Intradevar, insa cati din noi suntem crestini cu adevarati, si cati din noi suntem crestini doar cu numele,datorita botezului? Pentru a provadi pe Dumnezeu trebuie sa fi, nu orice mai mare sau mai mic pacatos are acest drept(si eu ma consider in aceasta categorie, si chiar la mai mare) si mai ales capacitatile duhovnicesti pentru a face provaduirea adevarata a lui Dumnezeu, doar ca a fost botezat, sau cum e la protestanti ca sa "pocait", nu ajunge. Mare grija in a provadui, una e cand gresesti tu, alta e sa mai smintesti si pe alti cu vorbele tale... Si dupa cate stiu, cel mai mare pacat este hula impotriva Duhului Sfant, iar o provaduire gresita a lui Dumnezeu intra in aceasta categorie. |
Dumnezeu nu ramane niciodata doar pentru noi, El trebuie impartasit cu ceilalti, in acest sens intelegem propovaduirea pe care trebuie sa o facem noi. Nu trebuie sa propovaduim peste competentele noastre, insa atat cat putem si stim trebuie sa ii indrumam pe oameni spre Dumnezeu, spre Biserica.
Cine ii indruma pe tineri? |
Citat:
iar ma-nshel? stimate domn Iosif? Am intzeles ca tzi se pare o parodie sa savarshesti taine in afara Bisericii, la tine acasa, sau in cercul de prieteni si apropiatzi, dar atunci cum tzi se par vorbele Mantuitorului "Vor veni vremuri cand unii credincioshi se vor ruga in Duh si Adevar" (citat aproximativ) poi asta pentru mine inseamna ca sunt vremuri in viatza oricarui cetatzean cand esti nevoit sa participi la lucruri duhovniceshti, in afara bisericii, fara preotzi, ci impreuna cu "unii preotzii de ocazie" care pot fi cam orishicare creshtin simplu. De ce itzi faci griji pentru asha ceva...? Asta e realitatea si Dumnezeu nu a oprit ci a lasat sa fie daca se doreshte... Cel putzin eu asha am priceput, dar daca dumneata pricepi altfel, te rog sa ma ajutzi... nu-i exclus sa fiu totusi aberant si sa nu observ padurea din cauza copacilor... chiar daca mi se pare atat de clara... :) |
??? cand am scris mai sus ca nici macar domnia ta, nu ma refeream la dumneata Iosif, ci este un termen generic, textual, deci scuze pentru posibilele jigniri involuntare stimate domnule Iosif... :)
|
Vsovi, nu numai ca iti este neclar dar afirmi si mare erezie. Preotia sacramentala este data doar prin punerea mainilor episcopului unui crestin candidat la preotie.
Ceea ce spui tu este in afara adevarului! Nu vei savarsi niciodata de unul singur Euharistia acasa la tine si nicio alta taina. Daca nu ai harul preotiei care se transmite neintrerupt de la Sf Apostoli prin episcopi. Domnul nostru Iisus Hristos vorbea de inchinare in duh si in adevar care presupune legatura personala cu Dumnezeu, care nu poate fi izolata de legatura cu Biserica. Duhul Adevarului este Cel ce lucreaza in Biserica, fiind in Biserica este acelasi lucru cu a fi in Duh si in Adevar!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Citat:
Nu este nici o erezie acest lucru oricate semne de strigare plasatzi, stimate Iosif, pentruca nu doar in Biserica te afli in Duh si adevar, ci se poate intampla si acasa, la servici, afara si ... oriunde... se afla doi dreptcredincioshi care mai si iubesc si iarta fiindca si Domnul e posibil sa se afla cu ei. |
Niciun crestin ortodox nehirotonit nu are acelasi statut cu preotul! Preotul este investit cu putere mare, randuit de Dumnezeu spre o slujire inalta.
Nu am aruncat nicio anatema! Am atras doar atentia ca dpdv ortodox ceea ce ai afirmat este o erezie. Poate ca tu nu esti ortodox si atunci ai alt punct de vedere, pe care eu ti-l respect, insa nu voi putea fi de acord cu el. Biserica nu inseamna doar cladirea propriu-zisa, ci inseamna comunitatea ca atare, inseamna ascultare, etc. |
Citat:
Sper ca nu v-am suparat cu micile mele "erezii" pana acolo incat sa va pierdetzi stilul, care trebuie sa marturisesc, ma linishteshte.:satisfied: |
Se cuvinte atunci, frate vsovi, nici sa nu facem afirmatii pentru care nu avem pretentii de argumentare, nu de alta, dar nu ne putem permite sa afirmam lucruri de care nu suntem siguri. Stii ca marturisirea noastra ia nastere dupa ce am ascultat in prealabil. Aceasta este conditia marturisirii.
|
Nu credeti ca tinerii sunt cea mai neglijata categorie sociala? Chiar si de catre Biserica!
|
Pai cine mai are timp de ei:)?
|
Citat:
|
Judecind dupa modul in care multi copii isi trateaza parintii in ziua de azi, singura salvare mai sunt azilele de batrini, la fel ca in America(in Eu mai exista respect cit de cit), acolo in SUA insa, marea majoritate de abia asteapta sa-i bage pe parinti in azile, sa scape de ei,... fereasca Dumnezeu!, si de aceea industria constructiilor de azile este in floare
|
Stie cineva care era relatia dintre Biserica si tineri intre cele doua razboaie mondiale? Era o alta lume pe atunci, pana n-au navalit barbarii de comunisti si au distrus ce era bun. Se facea religie la scoala? Pana in ce clasa? Cine preda religia la clasa?
|
tocmai de aceea, cozia, pt k la vremea potrivita n-au avut timp de tinerii lor... de fapt nu k n-au avut, ci n-au vrut.
|
Intr-adevar, asa se intampla. Deoarce parintii nu au grija de copii cand sunt tineri, nici copii nu sunt motivati sa aiba grija de ei. In Romania inca se intampla inversul: parintii au grija de copii cand sunt mici si cand acestia cresc de multe ori ii arunca la caminul de batrani. Am intalnit multe cazuri. Insa exista si copii care si-au tratat parintii mai bine decat au facut-o ei cand copii erau mici.
Oricum, e o problema. Ma gandesc ca adultii nu stiu sa isi puna in valoare copiii. Ori exagereaza, considerandu-i cei mai buni si educandu-i intr-un spirit de autosuficienta, ori le reteaza orice tentativa de afirmare a personalitatii. Foarte putin reusesc sa isi educe copiii asa cum se cuvine. In afara unei educatii religioase sanatoase, am convingerea ca nu se poate realiza o educatie deplina! Si de aici toate consecintele! |
Citat:
|
Citat:
dak credinta/religia nu mai reprezinta o motivatie, macar la asta sa ne mai gandim... pardon... mai gandeste cineva in afara credintei? ati observat voi k cei kre nu au nicio credinta, indiferent cine ar fi ei sub soare, bogati sau saraci, mai devreme sau mai tarziu ajung sa se intrebe la ce le foloseste tot ce au? bogatul nu-i multumit pt k bogatia nu-i aduce acea satisfactie spirituala... nici macar prieteni nu e sigur dak mai are... iar saracului nu-i convine k e sarac... niciunul din ei nu intelege de ce i-a dat sau de ce i-a luat Dumnezeu... sau mai bine zis, nu vrea sa inteleaga. dak ar vrea sa inteleaga ar stii cum sa se foloseask de ceea ce are. dak L-ar intelege pe Dumnezeu ar intelege si ce trebuie sa fak in viata... inclusiv cu copiii. |
Cea mai marginalizata grupa de varsta! Tinerii! Singurul lor avantaj este forta interioara pe care o au, dar pe care foarte multi o risipesc pe cai gresite. Cine ii ajuta?
Multi dintre cei care au trecut de tinerete au uitat lucrurile elementare, au uitat cat de important este sa iti fie cineva aproape atunci cand ai nevoie de indrumare, cat de mare e nevoia sa ai oameni in jur care sa te inteleaga, care sa te ajute, folosind cele mai eficiente metode. Astazi, ca intotdeauna de altfel, tinerii sunt cei mai aspru criticatii, cand de fapt vina nu este exlcusiv a lor. Si ne miram de ce acest lant de reactii, de victime se tot prelungeste la infinit. |
Iosif,cei credinciosi TREBUIE SA FIE EXEMPLUL TINERILOR...:),fie ca sunt batrani,fie ca sunt tineri.Oricine poate SA ARATE prin faptele sale CREDINTA in Dumnezeu.Nu fura pe nimeni,fii bland cu ei,nu jigni,nu barfii,nu judeca,s.a.Apoi,daca vezi ca "ai cu cine",poti sa indrumi si spre Biserica pt.diverse scopuri(cand exista greutati,incercari,boli,s.a.).
|
Sunt putini cei care pot da exemplu. Avem nevoie de o strategie speciala! Trebuie sa fim mai bien organizati. Nu ne mai putem ascunde sub diferite forme, sub diferite idei. E nevoie de actiune,nu doar de idei si filozofie.
|
De unde stii tu,Iosif,ca acei oameni,adevaratii crestini,nu ar putea schimba sute sau mii de oameni intr-o viata...:)?Nu trebuie sa te descurajezi,lasa-i in seama lui Dumnezeu!Noi trebuie decat sa ne facem datoria asa cum trebuie,sa le aratam DRAGOSTEA noastra,o oarecare ingaduinta,compasiune,mila,iar incet,incet se mai schimba.
Nu putem face noi insa,ce ar putea face Dumnezeu.Sa ne rugam pt.ei,si de ce nu,sa cautam si solutii in care am putea face o mica recuperare a lor...:).Sa ne gandim...bine?Aici avem ocazia sa discutam. |
Hai sa ne gandim! De ce crezi ca avem totusi anumite reguli morale? Ca sa le implineasca Dumnezeu? E datoria noastra sa actionam, sa facem ceva. Dumnezeu le randuieste pe toate spre folosul nostru, atata vreme cat conclucram. Daca nu concluram cu harul Sau, pierdem totul. Deci, nu putem sta indiferent gandind ca are sa le rezolve Dumnezeu pe toate! Dumnezeu ne cheama sa ne punem in slujba lucrarii Sale, prin noi lucreaza, iar daca noi nu ne folosim talantii, n-are ce iesi. Totul pleaca, asa cum ai spus, de la comportamentul personal, insa e nevoie si de o implicare la nivel institutional.
|
Iosif,m-am referit la cei care NU PRIMESC LUMINA,deoarece sunt multi intunecati.
Eu zic asa:CEI BLANZI sa mustre,CEI INTELEPTI sa vorbeasca,CEI FURIOSI sa asculte si sa observe,CEI LUMINATI sa lumineze,CEI TACUTI sa se roage,CEI SLABI sa-si arate dragostea,CEI TARI sa indrume s.a. |
:)Sylvie,cei blanzi nu mustra,cei furiosi nu prea asculta,mai ales in accesele lor de furie,decat cei calmi,potoliti,pasnici,intelepti si,deci inteligenti asculta,cei intunecati refuza,voluntar sau involuntar,constient sau inconstient sa primeasca lumina.???
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:17:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.