|  | 
| 
 Sos alb Pentru ca m-a inspirat Dorina cu sosul ei...citind reteta am inghitit in sec, eu prefer mancarurile foarte condimentate. Pentru sos alb: Cativa catei de usturoi se piseaza bine si se amesteca cu putin ulei pana se face ca o pasta, se adauga 1-4 linguri smantana (dupa preferinta ca si consistenta si ca si cantitate), se toaca marar si se adauga la acest sos (eu pun o legatura ca imi place mult mararul). Acest sos se poate manca cu peste prajit, cu pui la gratar, cu cartofi fierti sau prajiti, cu conopida fiarta. | 
| 
 Salate 1. Salata pentru iarna: telina, morcov, sfecla rosie cruda...toate curatate si spalate se rad pe razatoarea mare, se amesteca, se pune sare, ulei de masline, zeama de lamaie dupa gust si o legatura de patrunjel tocata. Aceasta salata este foarte buna iarna cand sunt mai putine legume proaspete pe piata si se poate manca cu orice fel de tocanita sau friptura. 2. Salata pentru primavara: Spanac sau salata (se mai poate pune orice leguma aveti in casa in acel moment: morcov, telina, rosie, castravete, ridiche), ulei de masline, sare, zeama de lamaie dupa gust, o legatura de patrunjel si bucatele de branza telemea (de vaca sau de oaie). 3. Salata pentru vara: Salata de varza: varza, marar, zeama de lamaie, ulei de masline si sare. Salata de rosii: rosii, castraveti, ceapa verde, ridichi, o legatura de patrunjel, ulei de masline, sare dupa gust. P.S eu prefer in loc de otet zeama de la lamaie, aproape la fiecare salata pun patrunjel ca e fff sanatos si ulei de masline. Aceste salate le mananc oricand goale sau cu orice fel de mancare. | 
| 
 salata de de castraveti castraveti  taiati felii cat mai subtiri+ usturoi pisat+ otet+ marar..... | 
| 
 In primul rand, nu toate E-urile sunt nocive. Voi cerceta ce E-uri are vegeta. Am gasit pe net avertizari privind vegeta, Delikat, etc. Am folosit vegeta de peste 40 ani si nu am patit nimic; ma refer la vegeta sarbeasca, cea cu sare, nu cubuletele cu gust, desi si pe acelea le-am folosit f des.  Reteta de supa, traditional romaneasca sau nu, data de mine este pentru persoanele care nu au prea mult timp pentru gatit, si care nu sunt nici prea pretentioase la mancare... Are gust bun si se face cat ai clipi din ochi. Ma gandesc ca si gospodina casei trebuie sa aiba ceva mai mult timp pentru rugaciune, acum ca suntem in Post! Si dupa cum spunea si Domnul, nu ce bagam in gura e rau, ci ce scoatem pe gura. | 
| 
 Eu am facut supa de care spui tu Anca, insa am pus cubulete de cartofi si morcovi; nu ma gandisem la fulgi de cartofi pana acum, dar am sa incerc, probabil iese un fel de supa-crema. :5: | 
| 
 | 
| 
 traditional in Bucovina- Ciorba radauteana Ingrediente  un piept de pui o ceapa 1 morcov 1 ardei rosu smantana acra 150g 3 galbenusuri patrunjel,sare usturoi Se pune pieptul de pui la fiert ,se strange spuma inainte de a da in clocot, apoi se adauga legumele taiate cubulete ( mai putin ceapa pe care eu o adaug intreaga si la final o scot)si sare. Cand pieptul e fiert bine , se scoate si se taie cubulete. Se pune din nou sa fiarba putin, timp in care se iau cele 3 galbenusuri si se amesteca cu smantana si o linguri de faina.Amestecul omogen de smantana se adauga doar cand luam oala de pe foc pt a nu se taia . Tot la final se adauga si patrunjelul. Dintr o capatana de usturoi se face mujdei care se adauga in farfurie cand se serveste ciorba. Tot atunci se mai adauga smantana , si otet sau lamaie (pt cine mai doreste) Se serveste cu ardei iute. Usturoiul ii da un gust aparte | 
| 
 Citat: 
 Seamana cu cea de burta,insa puiul este mult mai"dietetic",fara atata grasime! | 
| 
 Pt dezlegarile la peste :) Am o gramada de retete de post,pe care m-am gandit sa le public in post,de aceea am sa postez mai intai unele"de dulce".Multe salate sunt inventie personala,asa ca fiti pe faza :) Salata de peste afumat -4 cartofi medii fierti -1 ceapa rosie(sau cateva fire ceapa verde) -1 macrou afumat -1 castravete murat -1 ardei iute murat -15-20 masline(depinde de preferinta,verzi sau negre) -2-3 foi salata verde Cartofii fierti se taie cubulete;ceapa,castravetele,ardeiul se taie feliute subtiri,pestele curatat de piele si oase,se rupe in fasii mici,la fel si salata.Adaugati maslinele,apoi condimentati cu sare,piper,lamaie si ulei de masline. Eu cateodata inlocuiesc macroul si cu hamsii afumate in ulei(in acest caz,folosesc uleiul din conserva). Aperitiv cu peste afumat -1 macrou -2 cartofi medii ,fierti -1/2 ceapa rosie(sau 3 fire ceapa verde) -2 linguri maioneza -1/2 lingura mustar Cartofii fierti se sfarama intr-un castron,se adauga ceapa taiata marunt,pestele rupt in bucatele mici,maioneza,mustarul;se potriveste de gust si se freaca,dandu-i forma unei paste omogene. Aceasta pasta de peste se aseaza pe paine proaspata sau prajita,care se decoreaza cu o maslina sau o felie de castravete murat. | 
| 
 mai mult peste O alta mancare foarte populara,cu peste  este Plachia. Personal,as opta pt macrou,cod,salau,nisetru-insa orice peste va este la indemana,este bun! -daca alegeti macrou sau cod,1 peste ar fi indeajuns pt o persoana;daca alegeti salau sau nisetru,doua felii groase de 4-5 cm de persoana Pt 2 persoane: -pestele respectiv -2 cepe taiate solzisori -1 ardei rosu taiat in felii subtiri -1 lamaie taiata in rondele subtiri -15-20 masline -marar tocat -ulei masline -sare -piper -1 cana suc de rosii(sau o cana apa si 2-3 linguri pasta tomate) Ungeti tava de cuptor cu ulei de masline,asezati rondelele de lamaie in mijloc apoi pestele (condimentat in prealabil cu sare,piper)deasupra lor. Presarati in jurul pestelui ceapa,ardeiul,maslinele,mararul si sucul de rosii.Mai adaugati putin ulei si deasupra pestelui,apoi restul de lamai-rondele(pestele sa se coaca intre lamaie,sus-jos). Se da la cuptor,la 220 grade,pentru aprox.15-20 min. Rezulta o mancare cu sos foarte gustoasa si picanta care se serveste alaturi de pilaf de orez sau cartofi natur. Nota : pestele si fructele de mare,au o structura fina,uneori este deajuns sa fie gatite doar cateva minute! | 
| 
 Intamplarea face ca in SUA,sa ajung sa am un job ca assistant manager la un restaurant Italian,asa ca daca este cineva pe aici,care doreste si altfel de retete,decat cele traditionale,va stau la dispozitie :) | 
| 
 Imi spui si mie te rog frumos cum imi pot prepara acasa orez prajit cu pui, ca la chinezoti? | 
| 
 Citat: 
 Orez Chinezesc cu Pui -1/2 lingura ulei seminte susan -1 ceapa -600-700 gr carne pui gatita,taiata cubulete -2 linguri sos de soia -2 morcovi mari,taiati cubulete -2 tulpini telina apio,tocate -1 ardei gras rosu,tocat -un castronel (110 gr.)plin de mazare chinezeasca,jumatati(mazare frageda in teaca) -1/2 ardei gras verde,tocat -950 gr.orez alb fiert -2 oua -80 ml sos de soia 1.Incalzeste uleiul intr-o tigaie larga,la flacara medie.Adauga ceapa,si las-o pe foc pana cand se inmoaie,apoi adauga puiul(gatit in prealabil)si 2 linguri de sos de soia,sa lasa totul la sotat cam 5-6 min. 2.Amesteca la continutul din tigaie,morcovii,telina,ardeii,mazarea chinezeasca si lasa la sotat inca alte 5 minute.Apoi adauga orezul si amesteca totul foarte bine.Intr-o alta tigaie,gateste oualele jumari-bate-le cu sare,piper inainte. 3.La sfarsit,adauga oualele jumari si cele 80 ml de sos de soia,lasa sa dea putin in clocot si serveste totul inca fierbinte. | 
| 
 Wooww...multumesc tare multtt !!! Cred ca va arata si va avea un gust muuult mai bun decat ce papasem eu....Sa iti dea Dumnezeu sanatate, sora draga ! | 
| 
 Citat: 
 Vezi ca reteta este cam pt 6-8 persoane:)) | 
| 
 Citat: 
 Deci draga mea prietena forumista ca si mine:10:,spune-mi te rog oferta ta de meniu altfel.:-)Pe mine ma intereseaza diversificarea meniurilor cu fructe de mare.Am facut in postul Craciunului o supa de creveti extraordinara in care am pus taietei chinezesti,pt ca n-am gasit atunci alge uscate.A iesit super buna.Eu stiu,daca ai ceva retete/idei proprii pentru fructe de mare sau chiar paste (avand job cu italieni) mai "altfel" facute.. Pupici:53: | 
| 
 Citat: 
 Te caut pe private:) | 
| 
 Citat: 
 Pupici:53: | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 As dori sa stiu daca ati preparat mancaruri de post cu kinoa.Am aflat ca este un aliment foarte sanatos,insa nu stiu cum sa-l prepar.Multumesc! | 
| 
 quinoa gasesti pe net o gramada de retete... eu cel mai mult l-am asemanat cu orezul,am facut o salata rece,cu quinoua,ceapa verde,castraveti verzi si patrunjel;asezonat cu sare,piper,lamaie,ulei de masline. http://www.cevabun.ro/quinoa/ | 
| 
 Citat: 
 Si eu fac ceva de genul asta,dar ii spun ciorba a la grec.Diferenta este ca dupa ce o iau de pe foc,pun amestecul din galbenus,smantana si otet(lamaie) fara faina.Faina face rau la stomac mai ales nefiarta.In rest......e gustoasa tare.Zici ca e ciorba de burta.Cu usturoi nu am incercat,dar cand iesim din post.....imi pun o poza la avatar cu o portie de ciorba compilatie | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 Sarmalutele de orez sunt usor de preparat: se taie 1-2 cepe, se amesteca cu orezul, se pune in varza, se pun pe foc, cu apa si ulei si se fierbe. Se adauga si foi de dafin si bulion.  O reteta foarte simpla, pentru incepatoare, care iese si fara a se praji ceapa sau orezul in prealabil si fara coacere. Probabil iese si mai bun daca se adauga in amestec si ciupercute, morcovi sau ardei. | 
| 
 Eu am facut ieri sarmale de post cu ciuperci. Au iesit foarte bune, asa au spus si invitatii mei. :D Iata cum le-am facut: http://www.facebook.com/album.php?ai...8&l=bd80863bb7 | 
| 
 Si eu fac uneori"combinatii",insa am unele retete de la care nu ma abat,cele clasice in general. In timp mi-am perfectat reteta de sarmalute de post,astfel: Calesc ceapa,morcovii,ciupercile,pastarnacul apoi dupa 5 min adaug orezul,mararul si bulionul.Sarez,piperez.Las pe foc pana ce orezul devine sticlos.Cu aceasta compozitie umplu sarmalele,apoi torn deasupra suc de rosii si ulei,si la cuptor cu ele! | 
| 
 dulceata de gogonele verzi cu miez de nuca Se aleg gogonele din cele lungi,ovale.Se oparesc un minut in apa clocotita,se scot,se curata de pielita si se taie capacele de la codita iar pe acolo se scoate partea aia gelatinoasa iar in fiecare din cele 4 cotloane se introduce cate un miez de nuca(un sfert de miez).Se fierbe un sirop din zahar cu apa si cand e fiert pe jumatate se pun si gogonelele cu bucatele de lamaie.Nu stiu eu bine cantitatile bine ca doar ajutam la introdus miezul de nuca dar e delicioasa si deosebita si cred si ca-i specific romaneasca. | 
| 
 La atatea retete minunate lipseste doar o reteta buna de paine.  Are cineva o reteta buna de paine? Multumiri anticipate. | 
| 
 Citat: 
 Cu 1kg de fâină și un cubuleț de drojdie fac două pâini. Dizolv drojdia în puțină apă caldă și rastorn peste făina în care am fâcut o gropiță. Pun o linguriță de sare și încep să frământ. Folosesc cam !/4 l apă la 1 kg de făină. Frământ bine aluatul și când e aprope gata pun un cubuleț de margarină sau ulei și mai frământ în continuare. Fac o cruce pe aluat și las să crească 1/2 oră. Împart aluatul în 4 și fac suluri pe care le împletesc câte două și le pun în tavile unse cu ulei sau cu margarină. Mai las să crească 1/2 oră și apoi le bag la cuptoul încins. Când scot cele două pâini de la cuptor și din tavă le țin cam o oră învelite într-un ștergar ca să se înmoaie coaja. | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 Dulceata de nuci verzi este intr-adevar o delicatesa,alaturi de cea de petale de trandafir sau cea de smochine cu migdale...eeeeei vrabia... In alta de idei,daca este cineva interesat de o reteta de paine cu lapte batut,dati-mi de stire si am s-o postez(nu este romaneasca). | 
| 
 Multumesc, Dorina, pentru reteta. Si eu fac painea aproximativ la fel, dar nu pun ulei. Data viitoare voi pune putin ulei sau margarina, sa vad cum iese. Aluatul tau seamana mult cu cozonacul si trebuie sa fie bun. Yasmina, esti binevenita cu reteta ta de paine cu lapte batut, caci Postul e pe terminate si vom putea consuma si lactate. Am auzit ca se poate folosi zerul de la lapte la facutul painii. Am incercat odata, dar nu am tinut cont ca zerul, in care se tine branza e sarat... si mi-a iesit o paine buna ca consistenta, dar f sarata. Mi-a spus cineva, ca untul/margarina se poate pune peste painea coapta, dar fiebinte. Da un gust bun cojii. In general coc painea pe o placa de ceramica, speciala pentru copt pizza. si faina folosita are importanta, precum si nucile, semintele pe care le adaugam in aluat. Mie imi place painea cu mieji de floarea soarelui. Coaja de paine devine mai putin groasa daca folosim un pulverizator cu apa de indata ce s-a format coaja. Iar cand se scoate din cuptor se mai stropeste odata, inainte de a o pune in stergar. | 
| 
 Citat: 
 După ce ai înmuiat drojdia cu apă obișnuită, calduță în loc de apa în continuarea framântatului folosești aghiasmă(mică) iar uleiul cu care ungi tăvile și cel de la frământat să fie ulei de la Sfântul Maslu. Această pâine o poți consuma într-o zi când postești sau după ce ai luat Sfânta Împărtășanie. Mare atenție însă unde pui apa de la spălat tăvile. Trebuie pusă la un copac sau la flori. Când consumi pâinea să nu cadă firmiturile pe jos - este o pâine sfințită. | 
| 
 Multumesc mult pentru raspuns, Dorina. Voi tine cont de amanunte. Totusi parca eram impreuna la Sf. Maslu, cand preotul care a tinut predica ne-a atentionat ca uleiul se foloseste la uns pe locurile bolnave. A mentionat atunci si modul acesta de folosire a uleiului sfintit? Nu imi mai amintesc. in orice caz nu a ingaduit sa il punem pe haine; asta imi amintesc sigur. | 
| 
 Paine irlandeza cu lapte batut Aceasta reteta de paine,o am de la o prietena din UK,care mi-a trimis si poze,iar painea pot sa spun ca arata fabulos!! Sper sa va fie de folos! Ingrediente: -500g faina -2 linguri bicarbonat de sodiu -1 lingura sare -400ml lapte batut sau iart naturar -putin lapte,daca este necesar 1.Amestecati faina cu bicarbonatul intr-n castron mare si adaugati si sarea.Faceti in mijloc o gaura si turnati laptele batut si amestecati incontinuu.Daca este necesar,adaugati putin lapte dulce pt a se forma o coca de constintenta moale si lipicioasa. 2.scoateti aluatul pe o suprafata presarata cu faina,si framantati usor vreme de 1 minut,pana cand faceti o gramajoara de coca(este important sa puneti la copt cand inca bicarbinatul lucreaza). 3.Aluatul de forma unei bile se pune intr-o tava presarata din belsug cu faina.Faceti o cruce,adanc in aluat,cu un cutit ascutit.Dati la cuptorul incalzit in prealabil la 200 grade Celsius si coaceti timp de 40-45 min.pana ce painea suna gol pe dinauntru,cand bateti in ea. 4.Lasati painea la racit in cuptor,pe gratar,daca va place o coaja crocanta,sau inveliti-o intr-un servet daca preferati a coaja moale.Acesta paine este excelenta daca o mancati calda,cu unt si/sau gem. Varietati: -puteti sa folositi seminte:2 linguri de seminte de floarea-soarelui,dovleac,susan,mac,etc -inainte de a da painea l acopt,puteti sa o ungeti de deasupra cu lapte batut sau lapte dulce,si apoi presarati semintele pe deasupra. Pofta buna! | 
| 
 Multumesc, Yasmina. M-ai dat gata cu reteta aceasta de paine facuta cu bicarbonat! Seamana cu o reteta de prajitura, nu de paine. Abia astept sa vad cum este si ce gust are. | 
| 
 Citat: 
 | 
| 
 Cu iertarea de rigoare pe care mi-o cer vreau totusi sa pun o intrebare legate de piinea cu lapte batut :  - tinind cont ca este vorba doar de 500g. de faina nu cumva este vorba de 2 lingurite si nu linguri de bicarbonat si una de sare ? - lingurile/linguritele, cit sunt de incarcate ? cu virf sau rase ,ori normal incarcate ? Judecind dupa ingrediente cred ca iese pufoasa si cu multe godeuri datorita reactiei dintre bicarbonatul puternic bazic si aciditatea sporita a laptelui batut sau a iaurdului , reactie care se dezvolta in timp si in toata masa compozitiei (in toata framintatura). De asemenea voiesc sa fac referire la reteta Dorinei si sa intreb daca folosirea unui !/4 (probabil este vorba despre un sfert de litru !) de litru de apa nu este prea putin pt. 1 Kg. de faina ? In acest caz piinea iese f. consistenta , densa, asemenea prescurii pt. folosirea agnetului . | 
| Ora este GMT +3. Ora este acum 01:11:16. | 
	Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.