![]() |
pai nu mam contrazis cu nimica : ce tu nai mai auzit de caterisiri gresite facute dea lungul timpului in biserica de doua milenii , si care sau dovedit pana la urma ca sunt gresite si deci ca nau avut valabilitate ; nare nimic dea face greseala BOR in privinta calendarului si a caterisirii lui Galaction cu harul : chiar daca in biserica sunt greseli , si greseli au fost de cand ii lumea is pamantul , biserica ramane in har in continuare ...
am sa dau si texte in care se voebeste de catre sfintii parinti ca , calendarul iulian are valoare de dogma , si deci ca schimbarea lui se pedepseste cu anatema ... deci BOSV nu este impotriva indreptarii calendarului si cu siguranta ca va aduce isimeria la 21 martie peste cativa ani , cand se va face un sinod pentru aceatsa problema , dar ea este impotriva schimbarii cal iulian cu cel gregorian ... si daca ar fi a greseala faptul ca BOSV na indreptat inca cal iulian , atunci de ce lumina sfanta de la ierusalim vine inca dupoa caliulian neidreptat ... deasemenea de ce biserica na indreptat cal vreme de sute de ani inainte de 1024 , caci cal gregorian exista de multe sute de ani , si sa mai pus de multe ori problema schimbarii cal iulian , la care SFINTII PARINTI AU AMENINTAT CU ANATEMA PE CEI CARE VOR INDRAZNI SA FACA CEVA IN PRIVINTA ACEASTA . am sa daui si texte care arata clar anatemele sfintilor parinti impotriva schimbarii cal iulian ... da mai incolo ca acuma tre sa plec ... |
Eu nu ma pot pronunta cumva despre Biserica lui Hristos (BOR) ca greseste, asa cum zici tu. Din contra, fiind a lui Hristos, e luminata mereu de Sfantul Duh si ca urmare nu poate gresi.
In plus a existat vreodata un Sinod Pan-Ortodox care sa declare ca BO care tin calendarul pe stil nou sunt cazute in ratacire sau sunt schismatice sau altele din acestea? Eu, cel putin, n-am auzit de vreun astfel de Sinod. daca era, condamnam si eu acum "ratacirea" BOR, "ratacire" care de fapt nu exista, pentru ca niciun Sinod Pan-Ortodox nu s-a pronuntat asupra acestei "rataciri". Ca urmare, in BOR nu exista niciun fel de ratacire privitoare la calendar. Dimpotriva, voi, BOSVR, o huliti mereu vorbind-o de rau in privinta calendarului pe care il tine. De ce nu ati ramas de exemplu sub ascultarea Ei si sa tineti in continuare calendarul iulian, ca se putea doar? Cauta si vezi pe net care sunt acele manastiri ce tin calendarul pe vechi si sunt totusi sub ascultarea BOR... |
[color=red]ASCULTAREA (SUPUNEREA) NU ESTE MAI PRESUS DE ADEVAR. Voi explicita in cele ce urmeaza..[/color]
La cate aberatii mi-au putut citi ochii numai din primele postari (de la ultima vizita).. nici n-am mai stat sa citesc tot. si constat cu stupoare cum va place sa va certati fara ca macar sa-mi cititi cu atentie mesajele.. (bine, in cazul lui Nicu nici nu ma mai mir..) cu siguranta ca ne contrazicem ca prostii, nu ne mai baga nimeni in seama.. eventual domnul admin care-si face treaba. ma intreb daca mai are rost sa-mi pierd astea cateva minute pt voi.. ca oricum nu cititi. Eu am spus foarte clar ca raspunsul la intrebarea lui Razvan se afla in urma, trebuie doar sa-l caute, iar el continua sa intrebe "da’ de ce nu vor sa slujeasca athonitii cu voi?" Eu (si nu numai eu) am spus foarte clar ca sfintii parinti au dat anatemii pe cei care indraznesc a schimba calendarul ortodox cu cel papistasesc, le-am dat si numele, am spus si cand au facut asta.. am spus inclusiv de Sf Ierarh Calinic de la Cernica care s-a opus categoric acestei inovatii spunand: "Iara eu, cu cei faradelege nu ma voi socoti !" .. iar voi v-ati trezit sa intrebati: "da’ cine a zis ca nu-i bun? da’ ce sfinti au zis ca nu trebuie schimbat calendarul?" Dupa care, tot voi, aveti tupeul sa ne interziceti a mai da citate din Sfintii Parinti de parca acum nu mai sunt decat niste fosile a caror cuvant, insuflat de Duhul Sfant, trebuie ingropat. Este foarte adevarat ca noi toti la un loc nu ne ridicam la valoarea lor, nu reprezentam nici macar a mia parte din valoarea ultimului sfant, dar asta nu e scuza sa nu le urmam invatatura! Iisus Hristos ne indeamna sa fim desavarsiti precum este si El si, totodata, sa nu deznadajduim, ci sa avem intotdeauna incredere ca orice se poate cu ajutorul lui Dumnezeu. Razvan, ai dat acel citat uitand ca defapt voi sunteti cei care tineti la "corectitudinea calendarului"… so.. orice comentariu e de prisos. va legati intruna de caterisirea PS Galaction de parca orice caterisire este si valida. Nu uitati ca si Sf Ioan Gura de Aur a fost caterisit de 36 de episcopi si trimis in exil si cu toate astea il cinstim ca sfant. PS Galaction a fost “caterisit” pe motiv de nesupunere fata de patriarh; insa motivul este cel putin discutabil. In primul rand pt ca ascultarea are limite si voi argumenta aceasta printr-un citiat din canoane, iar in al doilea rand, insisi dumnezeiestii Apostoli poruncesc ca cel invinuit sa stea de fata la judecata si sa se dovedeasca (ceea ce in cazul PS Galaction nu s-a intamplat) ca a incalcat randuiala Sfintelor Canoane... abia dupa aceea sa fie caterisit. Iata talcuirea canonului al 15-lea de la intaiul si al doilea Sinod din Constantinopol, la anul 861: "... iar cei care se despart de impartasirea cu mai marii sezatori ai lor din motive de erezie sau schismă propovaduita de acestia, si care schisma sau erezie sunt oprite si certate de Sfintele Sinoade si de Sfintii Parinti, acestia, care se despart, nu numai ca nu se osandesc, dar si de cinste se invrednicesc pentru ca au pazit Biserica de schisma, erezie sau invataturi gresite ale acelor minciuno-episcopi. Acestia se pot desparti chiar si mai inainte de hotararea Sinodului, caci nu gresesc". Asadar, in conditii de schisma / erezie, despartirea nu numai ca este ingaduita, dar este si laudata. Smerenia, ascultarea, pocainta, dragostea sunt virtuti care numai in adevar isi au valoarea. Degeaba faci ascultare (te supui) daca n-o faci in Adevar (Care este Hristos), ci in minciuna (care este diavolul). Stiti de ce am subliniat "si de Sfintii Parinti"? pt ca in contextul de fata, sintagma "Sfintii Parinti" poate fi sinonima cu "Sfanta Traditie". Sfintele Canoane, dogmele si toate celelalte sunt alcatuite dupa Sf Traditie.. ceea ce inseamna ca ceva se poate gasi in Sf Traditie, dar nu si in canoane / dogme. Daca intrebati de ce, e foarte simplu: Sf Traditie este complexa si imposibil de pus toata pe hartie. Nu uitati ca sfintele canoane au fost hotarate abia dupa ce Sf Traditie a fost incalcata.. iar Sfintii Parinti din trecut nu aveau ca argument ceva concret, "pt ca asa spun sfintele canoane", "pt ca asa e dogma".. ei nu se bazau decat pe Sf Traditie. |
Pls, nu-l compara pe PS Galaction cu Sfantul Ioan Gura de Aur; comparatia nici macar nu este de luat in seama. Stiti voi cat de "sfant" este PS Galaction? Pe cand Sfantul Ioan Gura de Aur, autorul Sfintei Liturghii in forma actuala, poate fi considerat cel mai de seama sfant al Bisericii lui Hristos, poate imediat dupa Sfantul Ioan Botezatorul.
|
foarte tare... din ditamai mesajul comentat numai o chestie si, bineinteles, intr-un mod in care sa-ti convina...
eu nu l-am comparat pe PS Galaction cu Sf Ioan Gura de Aur (desi as putea... pt ca se stie, cei din urma vor fi cei dintai... dar fie, nu asta am vrut sa zic), ci situatia in care s-au aflat amandoi. si unul si altul au fost "caterisiti" pe nedrept. iarta-ma ca indraznesc, dar despre restul mesajului ce zici? :dozingoff: |
ai comentat*
|
Citat:
|
Citat:
Deci Biserica Ortodoxa este in consens si in aceasta privinta. Cei care nu sunt si au ales sa se desparta pentru acest motiv, sunt "problema". Si problema se cheama Schisma! De la o "simpla" problema de masurare a timpului s-a ajuns la schisma! Si de la adoptarea sau nu a unei variante de calendar (de masurare, in ultima instanta - exact ca intre kilometru si mila) s-a ajuns la a decreta calendarul ca fiind "sfant" si de a face acatistul sfantului calendar. Crede-ma, aberatie mai mare ca asta mai rar. Ca si cum s-ar supara englezii si ar decreta ca mila (cea terestra) este sfanta si kilometrul pacatos! Cat despre paralela dintre un episcop schismatic si un Sfant ca Ioan Hrisostomul, nici nu poate fi vorba! E ca si cum ai face o paralela intre un detinut de drept comun si unul politic. Si inca ceva! Stii de ce nu slujesc athonitii cu voi? Simplu! pentru ca sunteti schismatici! |
Citat:
[color=red]"PECETLUIREA" ("SIGILIONUL") SFANTULUI SINOD DE LA 1583[/color] Către toți creștinii adevărați, mădulare ale Sfintei, Catholicesti [Universale] și Apostolești Biserici de Răsărit a lui Hristos din Constantinopol și din tot locul, har, pace și milă vouă de la Atotputernicul Dumnezeu. Nici un pic de tulburare nu a făcut în Corabia din vechime furtuna care s-a ridicat din adâncuri. Și dacă Domnul Dumnezeu, amintit de Noe, nu ar fi binevoit a potoli apele, nu ar fi fost nici o șansă de salvare a ei. În același chip și împotriva Corabiei Bisericii Ortodoxe, ereticii au ridicat un război neîndurător, și noi am socotit a fi voia lui Dumnezeu de a lăsa urmașilor prezentul tom împotriva lor, așa încât hotărârile cele scrise aici să fie fără doar și poate în apărarea Ortodoxiei noastre. Dar pentru ca documentul să nu fie prea împovărător (greoi) pentru oamenii simpli, am hotărât a-l pune în opt capete lesnicioase, după cum urmează: Din Vechea Romă au venit anumiți oameni care au învățat acolo să gândească latinește. Dar cel mai rău lucru e că înainte au fost bizantini, născuți și crescuți prin părțile noastre; dar nu numai că și-au schimbat credința, dar au și ridicat război Ortodoxiei și adevăratelor dogme ale Bisericii de Răsărit și s-au răzvrătit împotriva lui Hristos Însuși, împotriva dumnezeieștilor Apostoli și Sfintelor Sinoade ale Sfinților Părinți care ni le-au lăsat. Drept pentru care i-am tăiat ca niște mădulare putrede și HOTĂRÎM [...] VII. Orișicine nu ar urma hotărârile Bisericii statornicite în cele Șapte Soboare Ecumenice și Sfintele Paști socotite pentru a le urma, ci vrea să urmeze noua invenție a pascaliei și [color=red]a noului calendar [/color]al astronomilor atei papiști, și vor să răstălmăcească și să distrugă dogmele și tradiția Bisericii care noi le-am moștenit de la Sfinții Părinți, anatema unora ca aceștia și să fie îndepărtați de Biserică și de împărtășirea credinței. [...] http://orthodoxos.net/?p=20 |
si mai sunt. mai vrei?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:48:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.