Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Mihailc 12.04.2014 23:52:28

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 556542)
Pai cred ca cel mai mare si mai tare e ala care demonstreaza duhovnicii cu impartasania rara - adica majoritatea se pare, sunt intr-o grava greseala.
Nu?

Întrebarea mea are o cu totul altă direcție...

Dar dacă tot ai pomenit.... demonstrația aceea există deja, dar problema duhovnicilor în general este faptul că ei nu pot trăi în locul nostru, ca să ne mențină un tonus duhovnicesc constant în măsură să facă posibilă împărtășirea mai deasă. Ca și Dumnezeu, duhovnicii lucrează cu "materialul clientului"....

ovidiu b. 13.04.2014 20:19:42

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 556538)
Dar care-o fi mai mare: ascultarea de duhovnic sau de ideile teologice corecte?

Ascultarea, însă discuția are o altă direcție.
Anita era curioasă de ce unii se împărtășesc mai des.

Mihailc 13.04.2014 20:21:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 556592)
Ascultarea.

Înseamnă că ne-am lămurit....

ovidiu b. 13.04.2014 20:25:38

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 556593)
Înseamnă că ne-am lămurit....

Și care e scopul Sf Liturghii?

Mihailc 13.04.2014 20:28:36

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 556594)
Și care e scopul Sf Liturghii?

Dar cum ajungi la scopul Sfintei Liturghii? De capul tău sau cu binecuvântarea cuiva?

ovidiu b. 13.04.2014 20:33:54

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 556595)
Dar cum ajungi la scopul Sfintei Liturghii? De capul tău sau cu binecuvântarea cuiva?

Cu binecuvântare care ține tot de ascultare. Se poate ca preotul să nu aibă cu cine, e slab ”materialul clientului”, dar există și posibilitatea ca preotul să nu fie pentru o deasă împărtășanie, deși există ”material”. În cazul variantei a doua, cine e de vină, ”clientul” sau preotul?
Și tot nu mi-ai răspuns la întrebare. Care e scopul Sf Liturghii?

Mihailc 13.04.2014 20:42:50

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 556596)
Cu binecuvântare. Se poate ca unii preoți să nu aibă cu cine, e slab ”materialul clientului”, dar există și posibilitatea ca preotul să nu fie pentru o deasă împărtășanie. În cazul variantei a doua, cine e de vină, ”clientul” sau preotul?

Există și posibilitatea ca preotul să fie excesiv de precaut sau dominat de curentul Împărtășaniei rare. Dar eu vorbesc din perspectiva mireanului, iar din această perspectivă nu-mi permit să judec preotul. Pot să-l întreb însă de ce nu mă lasă să mă împărtășesc mai des, dacă-mi doresc asta. Poate vede în mine un păcat rezidual și am ocazia să mă îndrept. Dar dacă nu mă lasă, nu mă lasă și nu pot să mă revolt împotriva lui.

ovidiu b. 13.04.2014 21:00:34

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 556597)
Există și posibilitatea ca preotul să fie excesiv de precaut sau dominat de curentul Împărtășaniei rare.

Deci, se poate.

Citat:

Dar eu vorbesc din perspectiva mireanului, iar din această perspectivă eu nu-mi permit să judec preotul.

Nu vorbim de un caz particular, atunci intram în judecată. Apoi nu avem cum să stabilim dacă e albă sau neagră fără judecată, ci cum ne raportăm la ”judecată” e păcat sau nu. :1:

Citat:

Pot să-l întreb însă de ce nu mă lasă să mă împărtășesc mai des, dacă-mi doresc asta. Poate vede în mine un păcat rezidual și am ocazia să mă îndrept. Dar dacă nu mă lasă, nu mă lasă și nu pot să mă revolt împotriva lui.

De acord cu tine. Nu pomenim de revoltă, ci doar de cum ar trebui să ne raportăm la Sf. Liturghie. Adică stradania mea de mirean asta să fie, să mă străduiesc să fiu ”vrednic”, bineînțeles cu spovedanie și cu binecuvântarea duhovnicului.

Mihailc 13.04.2014 21:51:51

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 556599)
Deci, se poate.

Nu vorbim de un caz particular, atunci intram în judecată. Apoi nu avem cum să stabilim dacă e albă sau neagră fără judecată, ci cum ne raportăm la ”judecată” e păcat sau nu. :1:

De acord cu tine. Nu pomenim de revoltă, ci doar de cum ar trebui să ne raportăm la Sf. Liturghie. Adică stradania mea de mirean asta să fie, să mă străduiesc să fiu ”vrednic”, bineînțeles cu spovedanie și cu binecuvântarea duhovnicului.

Ovidiu, oamenii din parohii ascultă de preoții lor și e foarte bine că măcar mai ascultă de cineva. Nu cred că au habar prea mulți de "cearta colivarilor" sau alte ocazii cu care s-a pus pe tapet învățătura originală a Bisericii privitoare la Împărtășanie. De altfel, concluzia disputei amintite, validată sinodal, a dat dreptate ambelor tabere, dar o dreptate diferențiată calitativ, în sensul că cine se împărtășește des, în condiții canonice, foarte bine face iar cine se împărtășește mai rar face doar bine. Biserica nu obligă pe nimeni la zel înflăcărat și ascendent, însă stabilește condițiile minime care trebuiesc îndeplinite pentru ca enoriașii de pretutindeni să rămână, cât de cât, integrați în ea.
Iar credincioșii care se împărtășesc des nu trebuie nici să-i judece, nici să-i certe pe cei care se împărtășesc rar, ci să se bucure pentru ei că se împărtășesc totuși și se mențin ca mădulare vii în Trupul lui Hristos!

AlinB 13.04.2014 23:02:03

Mi se pare putin cam ilogic sa te mai duci la spovedanie, daca tu crezi ca ceea ce ti se spune acolo nu corespunde cu realitatea ta spirituala.

Daca tu crezi ca esti vrednic de impartasanie deasa si intrebi duhovnicul de ce nu-ti permite, cum zice Mihail, si raspunsul ti se pare absurd, cred ca pur si simplu e cazul sa-ti cauti altul, pentru ca respectivul e necorespunzator, nu-ti poate evalua cum trebuie starea ta duhovniceasca.

Cu ocazia asta poti sa-ti cauti altul despre care stii ca da mai usor dezlegare.

Insa poti sa te intrebi ce e mai bine, sa te impartasesti rar si duhovniceste (nu dupa litera) sa simti nevoia sa o faci mai des, sau sa te impartasesti des si sa-ti dai seama abia dupa ce ai cazut urat, ca a fost mai mult decat puteai duce?
Sau si mai rau, sa cazi si nici sa nu-ti dai seama?

Multi nu inteleg ce responsabilitate spirituala au ei insisi, lasand-o pe toata pe umerii duhovnicului, crezand ca daca el face intr-un fel sau altul e neaparat bine asa, ei nu trebuie sa-si mai faca nici un fel de procese de constiinta, sa-si evalueaze si re-evalueze starea duhovncieasca nu doar inainte ci si dupa momentul spovedaniei, chiar zi de zi, etc.

Nu cred ca poti vorbi de deasa impartasanie daca momentul respectiv nu trezeste nici un ecou duhovnicesc profund in persoana ta, crezand doar intr-o lucrare nevazuta care tine mai degraba de teorie decat de un efect practic, efectiv.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:17:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.