tricesimusquintus |
13.05.2009 14:31:08 |
Inadvertente la "Copacul Bisericilor Crestine"
Interesanta schita propusa, dar, din nefericire reflecta o viziune exclusivista. Catolicii, protestantii, etc. au o alta parere. Important este insa cum vede Dumnezeu lucrurile si aceasta optica divina reiese chiar din cele doua grupuri de versete inscrise pe schita:
- Efes.5,23; 1,22 vorbesc intr-adevar de Hristos ca fiind Capul, insa nu a Bisericii Ortodoxe, ci a Bisericii Crestine.
- Ioan 15,1-6 vorbesc despre mladite crescute pe "Copacul Bisericii Crestine" (sa folosim in continuare aceasta paradigma) devenite uscate pentru ca nu au ramas in El [in Hristos]. Daca citim pe aceeasi pagina si versetul 10, aflam cum putem ramane in El (respectiv cum putem deveni uscaturi ale acestui Copac):
Ioan 15:10 "Dacă păziți poruncile Mele, veți rămînea în dragostea Mea, după cum și Eu am păzit poruncile Tatălui Meu, și rămîn în dragostea Lui."
Acest lucru este valabil pentru orice crestin, indiferent de confesiune. Daca ne referim la nivel confesional dogmatic, lucrurile se complica. O Biserica anume daca strica una (sau chiar doua) porunci Dumnezeesti si inca mai si invata prin catehizare ca nu trebuie pazita, sa nu se astepte a fi recunoscuta de Cap ca fiind trupul adevarat al Lui:
Matei 5,19 "Așa că, ori cine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, și va învăța pe oameni așa, va fi chemat cel mai mic în Împărăția cerurilor; dar oricine le va păzi, și va învăța pe alții să le păzească, va fi chemat mare în Împărăția cerurilor."
Nu doresc sa ma leg de alte inadvertente din schița, atrag insa atentia la cele doua date cu privire la adventistii de ziua a saptea: ambele sunt incorecte.
|