Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre ziua de sabat a adventistilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4265)

ic3man 27.02.2009 21:10:30

Nu am citit chiar toate topicurile dar as vrea sa spun si eu ceva:am invatat la istorie ca imparatul Constantin cel Mare in anul 321 a schimbat din Sambata in Duminica...acum vin cu intrebarea:de cine trebuie sa scultam de oameni sau de Dumnezeu...???

ovidiu-s 27.02.2009 21:29:39

Ai auzit prost . Ai auzit de la cei care au vrut să auzi în felul acesta. Ziua de odihnă a fost schimbată în primul veac creștin, nu de către împăratul Constantin in secolul IV:
Iată ce scriu evangheliile, adică Legea cea nouă despre ținerea sâmbetei:
Col 2.16-17 "Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, [COLOR=#ff0000]sau la sâmbete[/COLOR], care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos."
Ioan 5.18 "Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru [COLOR=#ff0000]c[/COLOR][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][COLOR=#ff0000] dezlega sâmb[/COLOR][COLOR=#ff0000]ă[/COLOR][COLOR=#ff0000]ta[/COLOR], ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu."
Faptul că unii crestini evrei erau inclinati să tină incă sâmbăta e atestat de Biblie. Majoritatea primilor crestini erau de origine evreiască, iar unii dintre ei mai cinsteau vechea zi evreiască: Sabatul. Insă Pavel le atrage ferm atentia că acest lucru NU e obligatoriu:
Rom.14.6 "Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu."
Marcu 2.23-28 "Si pe când mergea El intr-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, în drumul lor, au inceput să smulgă spice. Si fariseii Ii ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine?... Si le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este domn si al sâmbetei. ".
Cum să le ceră Hristos care era Dumnezeul intrupat, (Fiul Omului), Acelasi care a creat lumea si a dat legile, ucenicilor Săi să tină sâmbăta fariseilor, dacă El Insusi, nu a tinut-o?

gaborlayos 27.02.2009 23:45:37

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 119566)
Ai auzit prost . Ai auzit de la cei care au vrut să auzi în felul acesta. Ziua de odihnă a fost schimbată în primul veac creștin, nu de către împăratul Constantin in secolul IV:
Iată ce scriu evangheliile, adică Legea cea nouă despre ținerea sâmbetei:Roman]ă[/font] El Insusi, nu a tinut-o?

cand este duminica in Australia in America inca Sambata este atuncia oare cine tine
corect ziua duminicii sau sambata sau vinerea pentru arabi ?

Geony 28.02.2009 10:08:34

Citat:

În prealabil postat de ic3man (Post 119562)
Nu am citit chiar toate topicurile dar as vrea sa spun si eu ceva:am invatat la istorie ca imparatul Constantin cel Mare in anul 321 a schimbat din Sambata in Duminica...acum vin cu intrebarea:de cine trebuie sa scultam de oameni sau de Dumnezeu...???

De cine a spus CLARVAZATOAREA!!!!...in cartile ei am citit despre Constantin cel Mare pe care l-a facut in toate felurile pt.ca "a legiferat Duminica"....o sa vina vremuri,-zice Biblia-cand v-om spune BINELUI -RAU si RAULUI -BINE.....

Geony 28.02.2009 10:30:43

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 119504)
Referitor la dezlegarea (nu desfiintarea) zilei a saptea:
Fariseii impovarasera ziua a saptea (sambata) cu o sumedenie de reguli absurde (unele se mai tin si astazi la evrei). Domnul Iisus Hristos "dezlega" ziua sambetei de toate aceste reguli inventate. [
Domnul Iisus Hristos este "Domn al sambetei"(Marcu 2:28) si, in aceasta calitate, El a avut grija de acesta zi (singura zi din saptamana despre care se spune ca Dumnezeu a binecuvantat-o si a sfintit-o; vezi Facerea 2:3, sau porunca a patra din Iesirea 20:8-11, etc)

"Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni"- spune Apostolul Petru (Fapte 5:29).

Cateva nelamuriri am, spuneti ca pastrati invatatura lui Iisus, de ce atunci nu mergeti cu ea pana la capat...adica,dupa vindecarea unui lepros Iisus il indeamna sa mearga si sa se arate preotului si SA ADUCA DARUL SAU RANDUIT DE MOISE (Mt.8,4)...de ce il mai trimite pe acest lepros (de altfel pe toti leprosii), din moment ce EL a dezlegat sambata, SAU DESPRE CE DEZLEGARE ESTE VB? dati exemple de reguli...De ce mai era nevoie de aratare la preot din moment ce El este D-zeu.

MARE GRIJA LA TERMENI....DOMN SI AL SAMBETEI...si-ul ala spune altceva de cum credeti.....iar inainte de asta scrie:SAMBATA A FOST FACUTA PT OM SI NU OMUL PT SAMBATA(Mc.2,27)...asa ca fiecare cu ziua lui....voi cu SAMBATA ca face parte din cele 10 porunci ADRESATE IN MOD SPECIAL EVREILOR,iar noi cu Duminica pt.ca Iisus a inviat in aceasta zi.

Fapte 5,29..am mai spus luati citatele dupa cum vreti, despre ce se vb in versetul 28?,...la ce se refera cuvintele din v,29?

Geony 28.02.2009 10:37:26

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 119521)
Dvs. credeti in inviere? Daca da, ce rost are pentru dvs. invierea, de vreme ce sustineti ca fiecare suflet isi primeste rasplata imediat dupa ce moare?

La noi sunt 2 judecati:una cf.:-pildei bogatului si a saracului Lazar,
-Mant.spune ca cel care va face voia Sa se va muta din moarte la viata
_Pavel la EVREI spune...este randuit omului sa moara ,iar apoi sa vina judecata...

:alta ...cand v-a veni Hristos.

NEAGA CEVA!

vasinec 01.03.2009 09:49:01

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 119624)
Cateva nelamuriri am, spuneti ca pastrati invatatura lui Iisus, de ce atunci nu mergeti cu ea pana la capat...adica,dupa vindecarea unui lepros Iisus il indeamna sa mearga si sa se arate preotului si SA ADUCA DARUL SAU RANDUIT DE MOISE (Mt.8,4)......De ce mai era nevoie de aratare la preot din moment ce El este D-zeu

Legea jertfei si a preotiei au fost desfiintate la Cruce (nu mai devreme). Atunci perdeau din templu s-a rupt, preotul a scapat cutitul din mana si mielul nu a mai fost jertfit (pentru ca se jertfise adveratul Miel).

vasinec 01.03.2009 09:57:32

Citat:

din moment ce EL a dezlegat sambata, SAU DESPRE CE DEZLEGARE ESTE VB? dati exemple de reguli...

Ma bucur ca folositi termenul corect. Adica "dezlegat" nu "desfintat" (termen pe care-l gasesti in Sfanta Scriptura numai cand este vorba de jerfa-vezi Evrei cap.7, sau de preotie - vezi Evrei cap.10).Imi cereti sa dau exemple de reguli care "legau" ziua a saptea (sabatul). Un exemplu vi-l da chiar Sfanta Scriptura. Dupa mintea fariseiilor, in ziua de sabat, daca-ti era foame si treceai pe langa un lan de spice de grau, trebuia sa crapi dar sa nu te atingi de spice. Sunt zeci de astfel de reguli absurde care "legau" sabatul. Domnul sambetei a dezlegat aceasta zi sfanta de toate nascocirile fariseilor. De aceea il da ca exemplu pe patriarhul David, care a tinut cu sfintenie poruncile lui Dumnezeu.(Marcu 2:23-28).

vasinec 01.03.2009 10:08:48

Citat:

asa ca fiecare cu ziua lui....voi cu SAMBATA ca face parte din cele 10 porunci ADRESATE IN MOD SPECIAL EVREILOR,iar noi cu Duminica pt.ca Iisus a inviat in aceasta zi.</p>

Dupa parerea dvs., cele 10 PORUNCI, scrise in piatra, de doua ori, de insusi Dumnezeu, au fost numai pentru un popor. Grea afirmatie si nu duce pe o cale buna.Inseamn ca dvs. daca paziti ziua intaia a saptamnii (despre care nu exista nici un verset care sa spuna ca este o zi "binecuvantata si sfintita" - asa cum se spune de multe ori despre ziua a saptea), va permiteti sa nu respectati cele 10 Porunci (daca sunt in special pentru evrei - pentru noi este optional). Puteti sa nu mai aveti un singur Dumnezeu (calcarea poruncii 1-a), sa luati in desert numele Domnului (calcarea poruncii a 3-a), sa paziti ce zi au hotarat oamenii si nu pe aceea pe care a "sfintit-o si binecuvantat-o Dumnezeu, de la facerea lumii (calcarea poruncii a 4-a), sa ucizi (calcare poruncii a 6-a), sa furi (calcarea poruncii a 8-a), si asa mai departe.Dvs. hotarati.

printesa_livia 01.03.2009 11:32:47

mariannnnnnn...

2. Adventistii evita sa faca anumite lucrari duminica (ziua intaia a saptamanii) din respect pentru credinta celorlalti.
Ce faceti ma voi??? Mai lasa-ma! eu stau in gazda la niste adventisti pt ca sunt la facultate si iti spun sigur ca nu au nici un respect fata de ziua de duminica.Din contra,fac totul ca intr-o zi normala,asa ca nu veni tu cu inventii de-ale tale! nu au sens

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:52:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.