Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4290)

vasinec 08.03.2009 09:04:12

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121008)

[COLOR=#ff0000]Domnule vasinec, arătați-ne unde scrie aici că odată cu moartea omului, sufletul încetează să mai existe, unde scrie că sufletul își pierde simțurile odată cu trupul?[/COLOR] Într-un verset aruncat de tine scrie că își „dă sufletul” locuțiune egală cu verbul „a muri”, „a deceda”, nu are înțelesul de a anula existența sufletului după moarte. Iar în versetul în care scrie că: „in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune”, este vorba de moartea fizică a trupului și a simțămintelor sale, nu de dispariția totală a sufletului.
În jumătățile de versete pe care le-ai dat este vorba fie despre moartea fizica a trupului, fie este vorba de starea de moarte a simțămintelor de apropiere de Dumnezeu, moarte a stării de credință, nu de moarte a sufletului cum susțin adventiștii.

Domnule Ovidiu, dupa felul cum puneti intrebarea, imi dau seama ca dvs. nu ati inteles ce inseamna moartea, asa cum o explica Sfanta Scriptura. "Omul a fost facut un suflet viu"(Facerea 2:7). Dumnezu l-a facut din doua elemente. Trup (tarana) si suflare de viata (Facerea 2:7). Omul este un suflet viu numai cand aceste doua elemente sunt impreuna; adica trupul cu suflare de viata. Acest suflet viu este supus mortii. "Sufletul va muri"(Ezechiel 18:20). Ce se intampla cand omul (sufletul viu) moare? Exact procesul invers creatiei. Trupul se intoarce in tarana si suflarea de viata (sau duhul de viata) se intoarce la Dumnezeu care l-a dat (Eclesiastul 12:7).

Dvs. ati mai adaugat un element (ceva nemuritor - specific filozofiei grecesti). Este vorba despre o entitate nemuritoare, vesnic constienta, cu simturi si parti trupesti. De unde ati scos-o dvs. stiti cel mai bine. Probabil din amagirea diavolului: "Hotarat ca nu veti muri"(Facerea 3:4). Si-mi cereti mie sa va arat unde scrie ca acea inventie a dvs. moare.

vasinec 08.03.2009 09:53:03

[quote=liviu-sergiu;120943]
Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120935)
Ce inseamna pt tine gheena in care focul nu se stinge, unde viermele lor nu moare?

Faceti referire la versetele din Evanghelia dupa Marcu cap 9:44,46,48. Vreti sa argumentati existenta chinul vesnic pentru cei care au pacatuit in timpul unei vieti de om si ale caror pacate nu au fost iertate.

Eu nu cred asa ceva. Cred ca Dumnezeu, in dragostea Lui, va oferi o viata vesnica deosebita celor care-L cauta."Lucruri pe ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc."(1 Corinteni 2:9). Cat priveste pe cei osanditi, cred ca este suficient numai sa le arati ce au ratat pentru placeri de o clipa, si chinul lor va fi imens.

Dvs. nu trebuie sa credeti la fel ca mine. Am sa incerc sa arat cum am inteles versetele pe care le-ati postat (cele din Marcu).

"Viermele", in Sfanta Scriptura este ceva asociat cu moartea.
"Cand strig gropii:"Tu esti tatal meu!" si viermilor "voi sunteti mama mea si sora mea" (Iov 17:14).
"Cum sorb seceta si caldura apele zapezii, asa inghite locuinta mortilor pe cei ce pacatuiesc. Pantecele mamei il uita, viermii se ospateaza cu el, nimeni nu-si mai aduce aminte de el!" (Iov 24:19,20)
"Stralucirea ta s-a pogorat si ea in locuinta mortilor, cu sunetul alautelor tale; asternut de viermi vei avea si viermii te vor acoperi" (Isaia 14:11).

Sfanta Scriptura ne prezinta doua morti. Moartea intaia, care este o consecinta a pacatului (traim intr-o lume a pacatului in care totul se degradeaza si tot ce e viata piere) si din care exista inviere (deci nu are un caracter vesnic). Si, moartea a doua, care este pedeapsa pacatului si din care nu mai este intoarcere.
Unde se spune ca "virmele nu va pieri" este vorba de moartea a doua, care este pentru totdeauna si din care nu mai este intoarcere. Doar nu va imaginati o scena in care viermii vor manca o vesnicie dintr-un om.

"Focul vesnic" (sau focul care nu se stinge), este un alt simbol al mortii a doua. Este expresia nimicirii pentru totdeauna. Apostolul Iuda (a nu se confunda cu Iuda iscarioteanul) ne da o explicatie destul de clara, despre ceea ce inseamna focul vesnic.
"Tot asa, [COLOR=blue]Sodoma si Gomora[/COLOR] si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, [COLOR=blue]ne stau inainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic."([/COLOR]Iuda vers.7)

Cred ca este limpede intelesul pildei. Sodoma si Gomora au suferit pedeapsa unui foc vesnic. Asta nu insemna ca acel foc inca mai arde (s-a stins de mult). Dar consecintele acelui foc sunt vesnice. Sodoma si Gomora au ars pentru totdeauna si nu vor mai fi ridicate niciodata (puteti avea incredere in Cuvantul lui Dumnezeu).

Tot asa si cu cei care vor arde intr-un "foc care nu se stinge". Vor fi nimiciti complet si pentru totdeauna.

liviu-sergiu 08.03.2009 10:07:16

[quote=vasinec;120978]
Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120943)

Ma refeream la moartea intaia, de care suferim in continuare toti, idiferent de starea noastra de sfintenie sau pacat. Nu de aceasta moarte, care este ca un somn de o clipa, ne-a scapat Hristos.

Din moartea intaia toti vom fi inviati, unii pentru osanda altii pentru viata vesnica.

Moartea a doua este pedeapsa pacatului, data in urma judecatii. Din aceasta moarte nu mai este inviere, nu mai este intoarcere. Pentru a ne scapa de aceasta moarte a fost rastignit Mantuitorul si a murit in locul nostru.

Exista si doua invieri. La revenirea Domnului Iisus Hristos va avea loc prima inviere. Va fi invierea celor mantuiti. "Intai vor invia cei morti in Hristos" (1 Tesaloniceni 4:16). Acestia, impreuna cu credinciosii in viata, vor fi ridicati la cer pentru a fi impreuna cu Domnul. "Apoi noi cei vii care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei (cei inviati) in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul" (1 Tesaloniceni 4:17)

Fericiti si sfinti cei ce au parte de de intaia inviere! Asupra lor, a doua moarte nu are nici o putere" (Apocalipsa 20:6)

Apoi, dupa o mie de ani (sau mii de ani -in alte traduceri), are loc a doua inviere: invierea celor osanditi pentru pacatele lor. "Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani" (Apocalipsa 20:5)
Acestia vor fi aruncati in iazul de foc. "Iazul de foc este moartea a doua" (Apocalipsa 20:14)

Dupa cum ne arata Sfanta Scriptura, fiecare isi va primi rasplata si va merge unde merita, numai dupa revenirea Domnului Iisus, INVIEREA din moartea intaia (care este un somn - conform Cuvantului lui Dumnezeu), si judecata. Este total gresita ideea ca fiecare isi primeste rasplata in timpul mortii intaia si se duce, in aceasta prima moarte, in rai sau iad. Aceasta conceptie anuleaza importanta ideii de baza a crestinismului: INVIEREA.

"Iata, Eu vin curand; si rasplata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui"(Apocalipsa 22:12)

Fiecare-si va primi rasplata dupa revenirea Domnului Iisus Hristos. Pana atunci... unii asteapta in viata altii trec la "odihna". Si punct.

"Tu du-te, pana va veni sfarsitul; tu te vei odihni si te vei scula iaras odata in partea ta de mostenire, la sfarsitul zilelor"(Daniel 12:13)

Teoria conform careia ceva din cel mort mai traieste in mod constient si merge unde merita, este pur speculativa. De aici se pot naste o sumedenie de "basme" care nu au nimic cu credinta crestina. Puteti vedea un exemplu de "basm" pe acest link:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/drumul.htm

Rau este ca se incearca prostirea omului, introducand si versete din Biblie, care nu sustin nicicum aceasta "fantezie".

vasinec 08.03.2009 10:17:58

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121011)

[SIZE=1][COLOR=black]1 Petru 3.18 „Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar VIU FĂCUT CU DUHUL, CU CARE S-A COBORÂT ȘI A PROPOVĂDUIT ȘI DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOARE, care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă". [/COLOR][/SIZE]

Apostolul Petru descrie o lucrare facuta de Domnul Iisus Hristos pe vremea lui Noe, cand doar opt suflete au ascultat si s-au mantuit. Domnul Iisus Hristos prin Duhul i-a avertizat pe oameni despre ceea ce avea sa se intample. Unii au crezut si s-au urcat in barca altii nu au vrut sa creada si au pierit. Apostolul Petru nu ne spune ca Domnul Iisus Hristos s-a mai dus inca o data, in timpul mortii sale, sa le vorbeasca celor care au refuzat mantuirea. Soarta lor a fost pecetluita la vreama aceea. Doar opt suflete s-au mantuit, spune Sfantul Apostol.

Ceea ce s-a intamplat pe vremea lui Noe, se va repeta (sau, chiar se repeta). "Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului Omului" (Matei 24:37). Lucru care se vede. Cei care vor crede din toata inima in jertfa mantuitoare a Domnului Iisus Hristos (barca noastra), vor fi mantuiti. Duhul lui Hristos vorbeste tuturor. "Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el." (Apocalipsa 3:20)

liviu-sergiu 08.03.2009 10:18:02

Nu am inteles nimic din cele spuse de tine mai sus.

liviu-sergiu 08.03.2009 10:23:55

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 120979)
Mai cunosc o grupare religioasa care atunci cand Scriptura vorbeste in mod simbolic ei inteleg literal iar cand trebuie sa inteleaga literal, o iau simbolic.

Chiar vreti sa luati literal expresia "Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la mine"(Facerea 4:10)? Este treaba dvs. dar in acest caz nu am cum sa va raspund la intrebare. Nu stiu cum ar putea sa strige sangele. Eu inteleg in mod simbolic versetul in discutie.

Daca tu iei in mod simbolic tot ce vrei tu, sa iti convine tie... treaba ta. Pt mine simbolic sunt doar acele verseta unde Isus compara imparatia Lui Dumnezeu cu tarina, cu graul, si cu multe alte lucruri de pe pamant pt ca noi oamenii sa putem intelege mai usor tainele Scripturii.

vasinec 08.03.2009 10:36:31

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 121011)

[SIZE=1][COLOR=black]Să ne referim și la Schimbarea la Față a Domnului: [/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Luca 9. 28-31"luând cu Sine pe Petru și pe Ioan și pe Iacov, S-a suit pe munte ca să Se roage. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind.ȘI IATĂ DOI BĂRBAȚI VORBEAU CU EL, CARE ERAU MOISE ȘI ILIE Și care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Lui"[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black]Evangheliile arată că Hristos a vorbit cu două personae care trăiseră demult. Ilie s-a înălțat la cer, dar Moise era mort. (Deut 24.5 "Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după Cuvântul Domnului") Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la față, dacă sufletul lui Moise nu mai exista conștient?[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=1][COLOR=black].[/COLOR][/SIZE]

"Cu cine a vorbit Hristos acolo la Schimbarea la fata, daca sufletul lui Moise nu mai exista constient?", intrebati dvs.
Raspuns: foarte simplu, cu Moise cel inviat. Sau preferati sa considerati ca Domnul Iisus Hristos vorbea cu mortii decat sa acceptati ca Dumnezeu poate sa invie oricand, pe cine vrea.

Este absurd sa crezi, ca pe muntele schimbarii la fata, Domnul Iisus Hristos statea de vorba cu un suflet viu (Ilie, care a fost rapit la cer cand inca era in viata) si cu un mort (Moise, care murise inainte de intrarea in Canaan). Apostolul Iuda ne vorbeste despre lupta, pentru trupul lui Moise, dintre arhanghelul Mihail si diavol. De ce vroia Arhanghelul, trupul lui Moise? Pentru ca o inviere presupune unirea dintre trup si duhul de viata. Moise a fost inviat.

In plus, Domnul Iisus Hristos ar fi savarsit un pacat de moarte daca ar fi incercat sa vorbeasca cu duhurile mortilor. Saul a murit pentru acasta.(1 Cronici 10:13)

Incercati sa renuntati la doctrina "sufletului nemuritor"(doctrina de origine pagana sau spiritista, inspirata de cel rau) si sa imbratisati doctrina crestina a INVIERII. Dumnezeu, daca vrea sa comunice cu un suflet care a murit, il poate INVIA.

vasinec 08.03.2009 10:45:14

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 121056)
Nu am inteles nimic din cele spuse de tine mai sus.

Cred ca va trebui sa le iau pe bucatele. Am incercat sa vorbesc despre multe, intr-o singura postare. Prima inviere, a doua inviere, prima moarte, a doua moarte: sunt termeni din Sfanta Scriptura bine explicati de Cuvantul lui Dumnezeu. Eu am incercat sa dau si niste repere dar nu stiu cat de bine am facut acest lucru.

vasinec 08.03.2009 10:56:05

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120931)
Nu sunt om cu facultate, dar nici Sfanta Scriptura nu o cunosc foarte bine si completarile de mai sus cred ca au facut mare lumina in aceasta problema. .

"Unde este inteleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia? "
"Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele intelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca se le faca de rusine pe cele tari. Si Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, si lucrurile dispretuite, ba inca lucrurile care nu sunt ca sa le nimiceasca pe cele care sunt." (1 Corinteni 1:20, 27-28).

vasinec 08.03.2009 11:06:19

Citat:

În prealabil postat de liviu-sergiu (Post 120931)
Multumesc domnului Ovidiu-s pt completare si pt raspunsurile pline de adevar pe care lea scris mai sus. .

Urmariti, in continuare, postarile idolului dvs. (d-l Ovidiu-s). Va reamintesc ce v-am spus intr-o postare recenta:

"Va avertizez ca d-l Ovidiu va raspunde in acelasi stil: va reposta la nesfirsit acelasi articol lung, doar pentru a umple paginile si a face greu de urmarit discutia."

Sa vedem daca am dreptate. Eu m-am apucat sa iau "la explicat", asa cum ma pricep, toate fragmentele postate de d-l Ovidiu. Nu voi rata nici unul. Dar, treba rea este ca nici nu o sa apuc sa raspund la toate fragmentele, ca paginile topicului vor fi iar umplute de aceeasi si aceeasi postare lunga si savanta a d-lui Ovidiu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:16:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.