Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Avem voie sa bem vin sau nu? Abaut Domnul Iisus vin sau must? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13317)

cipri85 19.07.2011 20:12:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 379331)
Unde ai găsit scris că a consumat vin și încă în "cantități rezonabile"? Ai vreun text biblic în acest sens? Bineînțeles în afară de afirmația fariseilor că ar fi fost un bețiv și un mâncăcios.

Poți afirma cu certitudine acest lucru? De consumul vinului fermentat în antichitate sunt de acord și eu, n-am afirmat că se bea doar must.

Atat timp cat Mantuitorul si Apostolii s-au comportat rezonabil in timpul Cinei celei de Taina consumand vin o logica simpla ar trebui sa-ti spuna ca nu au facut excese si au consumat atat cat "putea sa duca". Daca o sa citesti cu atentie ai sa constati ca s-a cosumat doar continutul unui pocal/pahar mai mare.

Ai primit deja citatele respective, vezi postarile mele anterioare, vezi Cina cea de Taina. Se foloseste termenul de vin si nu termenul must sau suc de struguri. Nu exista vin fermentat respectiv vin nefermentat. Exista termenul de vin folosit pentru zeama de struguri ce a trecut prin procesul de fermentatie si termenul must folosit pentru zeama de struguri care n-a fermenatat inca.
Daca nu esti convins foloseste niste dictioanare explicative/enciclopedice din cadrul mai multor culturi. Daca mai continui cu aberatia asta nu faci decat sa te adancesti in ridicol. Cum nu-mi place ridicolul am sa incerc ca aceasta sa fie ultima mea postare pe aceasta tema.

Citat:

Serios? Ia citește: Exod 12:15, 19-20, 34, 39; 13:3, 7; 23:18; 34:25; Lev. 2:11; Deut. 16:3. Apoi răspunde te rog la o întrebare de cultură (obligatorie) biblică pentru orice creștin: ce simboliza pîinea (și de ce neapărat nedospită) în cadrul Paștelor evreiești? Răspunsul [corect] la această întrebare va dezlega și misterul pâinii și vinului fără drojdii de la Cina cea de Taină.

Pastele evreiesc n-are nici o legatura cu Pastele crestin dupa cum traditionalul miel pascal evreiesc(presupun ca stii simbolistaica lui, pentru ce si-a varsat sangele mielului atunci) nu are nici o legatura cu Mielul Hristos care isi varsa sangele pentru Mantuirea lumii, pentru iertarea pacatelor noastre. Vezi citatele: "Acest pahar este Legea cea Nouă, întru Sângele Meu, cel ce se varsă pentru voi",
"...că acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi , carele pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor", "Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, carele pentru mulți se varsă"
La fel legea cea veche(a lui Moise) nu are are nici o legatura cu Legea cea Noua dupa cum "framantatura cea veche" nu se amesteca cu framantatura cea noua si nici vinul cel nou nu isi are locul in burduful cel vechi(Luca 5, 37: Și nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; și se varsă și vinul și se strică și burdufurile. )

Citat:

Nu. O consumăm doar în cadrul Cinei Domnului, așa cum a făcut și Hristos la instituirea acestui act sfânt.

Total gresit, Hristos a folosit paine dospita(artos). Daca pentru tine azima = artos, atunci nu mai avem ce discuta. Ajungem la un dialog al surzilor

Citat:

. Pentru cultura ta specifică: άρτος desemna orice fel de pâine, ba mai mult putea însemna generic aliment.

Sa stii ca in ce priveste cultura generala dar si specifica sunt foarte selectiv, imi aleg cu grija sursele si iau de bun unlucru doar dupa ce e confirmat de mai multe surse. In greaca veche artos inseamna paine dospita si nu orice fel de paine. Documenteaza-te, foloseste dictionarul sau intreaba o persoana avizata daca nu ma crezi. Am vazut ca ai inceput sa citesi scrierile Sf. Ioan Gura de Aur. Incearca sa afli ce scria Sfantul(sec IV) despre artos respectiv azima. Poti opta si pentru alti Sfinti Parinti mai apropaiti zilelor noastre: vez Dogmatica Sf. Ioan Damaschinul(aprox 1000 de ani in urma Sfantul scria pe larg despre semnificatiile celor doua feluri de paine dospita(artos) respectiv nedospita(azima)). Ai sa constati cu surprindere ca pentru Sf. Ioan Gura de Aur artos se traducea acum aproape 2000 de ani in paine dospita la fel cum il intelegea si Sf. Ioan Damaschinul acum 1000 de ani si la fel cum e interpretat si in zilele noastre.

gdf-fdc 19.07.2011 20:28:59

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 378229)
Exista multe controverse, mai ales intre ortodocsi si" neoprotestanti in ceea ce priveste aceasta problema. Penticostalii, spre exemplu, sustin ca "vinul" din Sfanta Scriptura reprezinta de fapt mustul, proaspat stors din struguri, iar noi, ca ortodocsi, facem un pacat prin faptul ca, la Sfanta Impartasanie, bem vin. Personal, mi se pare o aberatie, ca de fapt toate explicatiile penticostalilor (Iertati-ma, cei de pe acest forum)
Voi ce parere aveti?

Aceste secte au aparut dupa al 2 lea razboi nici nu ar trebuii bagati in seama. sectantii au fost si vor ramane slujitorii dracilor

Miha-anca 19.07.2011 21:43:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 379261)
Fără supărare dar textul acesta nu se încadrează în niciuna din cele două situații de care amintea cipri85. Acesta este cel mult un argument că nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi.

Am inteles acum in ce fel talmaciti Biblia!

Miha-anca 19.07.2011 21:47:34

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 379044)
Cu alte cuvinte vinul nou este mustul iar vinul vechi este ceea ce numim noi vin. In versiunile Biblice originale, exista doua cuvinte diferite pentru must si vin sau cele doua cuvinte sunt ambele vin, vin nou si vin vechi?

Cineva cerea inca un argument, ca in Biblie se vorbeste de vin si nu de must. Am adus un versetg din care se intgelege clar ca e vorba de vin si nu de must. Bineinteles pentru cel care vrea sa inteleaga. Caci unii nici daca vad nu cred...

Referitor la intrebarea ta, Adriana, te rog sa cercetezi daca exista cuvinte diferite pentru vin nou si vin vechi in versiunea originala si sa ne spui si noua.
Pentru mine vinul nou e vin nou si nu must. Tulburelul inca nu e vin.

osutafaraunu 19.07.2011 21:55:46

Citat:

În prealabil postat de cipri85 (Post 379363)
Atat timp cat Mantuitorul si Apostolii s-au comportat rezonabil in timpul Cinei celei de Taina consumand vin o logica simpla ar trebui sa-ti spuna ca nu au facut excese si au consumat atat cat "putea sa duca". Daca o sa citesti cu atentie ai sa constati ca s-a cosumat doar continutul unui pocal/pahar mai mare.

Dar ciudată logică mai ai, prietene! Deci dacă s-au comportat "rezonabil", înseamnă că au consumat alcool; dacă ar fi dănțuit precum personajele din "Jesus Christ Superstar" înseamnă că ar fi consumat must...:2:

Citat:

Ai primit deja citatele respective, vezi postarile mele anterioare, vezi Cina cea de Taina. Se foloseste termenul de vin si nu termenul must sau suc de struguri.

Da, le-am primit; însă pare-se n-ai citit și răspunsul meu: la Cina cea de Taină Iisus nu folosește termenul "vin", ci "rodul viței". De ce cauți în permanență să negi realitatea?

Citat:

Pastele evreiesc n-are nici o legatura cu Pastele crestin dupa cum traditionalul miel pascal evreiesc(presupun ca stii simbolistaica lui, pentru ce si-a varsat sangele mielului atunci) nu are nici o legatura cu Mielul Hristos care isi varsa sangele pentru Mantuirea lumii, pentru iertarea pacatelor noastre.

Prietene, dovedești o totală necunoaștere a simbolisticii Bibliei și a modelelor arhetipale folosite în pedagogia divină cu poporul Israel. Întreabă orice preot ortodox (dacă pe mine nu mă crezi) și te va lămuri cum stă cu "Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii " (Ioan 1,29) în raport cu jertfa pascală.

Citat:

Total gresit, Hristos a folosit paine dospita(artos).

Dacă folosea pâine dospită în acele zile de interdicție, era pasibil să fie ucis cu pietre ca un călcător al legii și blasfemiator al "Sfintelor Taine" pascale. Tu nu înțelegi că nu găseai fărâmă de pâine dospită în tot Israelul în acele zile? Casele evreiești erau atent măturate să nu rămână fărâmitură de dospitură pe jos, iar tu afirmi că Hristos o avea pe masă!

Citat:

Sa stii ca in ce priveste cultura generala dar si specifica sunt foarte selectiv, imi aleg cu grija sursele si iau de bun unlucru doar dupa ce e confirmat de mai multe surse.

Într-adevăr ești foarte selectiv, folosești doar surse ortodoxe. Dar chiar și așa nu se poate ca lexicoanele ortodoxe să identifice άρτος doar cu pâinea dospită!

Citat:

In greaca veche artos inseamna paine dospita si nu orice fel de paine. Documenteaza-te, foloseste dictionarul sau intreaba o persoana avizata daca nu ma crezi.

Se vede treaba că tu n-ai făcut-o, vrei doar să mă contrazici cu orice preț...

Citat:

Am vazut ca ai inceput sa citesi scrierile Sf. Ioan Gura de Aur. Incearca sa afli ce scria Sfantul(sec IV) despre artos respectiv azima.

Pentru delectarea ta, îți mai dau câteva citate, ocazie cu care să revenim la topic:

Bețivul este un cadavru însuflețit, un diavol prin alegerea sa liberă, un bolnav care nu poate fi iertat, un decăzut care nu merită menajare, el este o rușine pentru neamul nostru.” (Sf. Ioan Gură de Aur)

"Vinul arde rațiunea și priceperea; și, în contrast, excită ca un roi de albine pasiuni și pofte" (Sf. Vasile cel Mare)

"Băutorul de vin este înaintea lui Dumnezeu o scârbă, pentru îngeri este respingător, pentru oameni este o batjocură, pentru virtuți o pustietate, iar pentru diavol este o jucărie." (Fer. Augustin)

osutafaraunu 19.07.2011 21:57:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 379417)
Am inteles acum in ce fel talmaciti Biblia!

Da, o tălmăcim conform principiilor de hermeneutică, nu aiuristic precum propunerea dumneavostră - proverbul cu burdufurile aplicat ca nuca în perete la cele două situații luate în discuție (Nunta din Cana și Cina cea de Taină).

Scotland The Brave 20.07.2011 10:15:28

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 379272)
Ar fi de preferat că nu cunoașteți doctrina adventistă, altfel v-ați mai încărcat sufletul cu o dezinformare (ca să nu-i zicem minciună).
Nu peste tot unde Biblia spune "vin" e vorba despre must. Este clar că în Israel se folosea vinul fermentat ca băutură, iar Legea lui Moise (care era în primul rând o lege comunitară, de stat), nu interzicea în mod absolut folosirea vinului, așa cum nu interzicea poligamia, divorțul, alimentația carnată și alte rele tolerabile în religiile monoteiste. Doar beția era condamnată. Pe de altă parte, uzul chiar și moderat al băuturii din strugure era interzis nazireilor pe toată durata votului lor. Chiar și mustul nefermentat, strugurii și stafidele erau interzise nazireilor (Num. 6,3-4.20; Amos 2,12). Mamele nazireilor, de asemenea, nu aveau voie să bea în timpul sarcinii (Jud. 13,4.7; Luc. 1,15).
Existau, de asemenea, puternice tradiții care determinau un întreg clan israelit (de exemplu, recabiții) să refuze, nu numai vinul, ci și cultivarea viței (Ier. 35,2-19).
Preoților le era interzisă folosirea „vinului" (probabil aici se înțelege sub orice formă) pe toată perioada serviciului la Templu (cam două săptămâni pe an, fiindcă lucrau în 24 de schimburi pe an): Lev. 10,9.

În fine, înțelepții Bibliei (evrei sau neevrei) recomandau înțelepților, regilor și conducătorilor (oamenilor cu răspundere) să se abțină total de la băuturile alcoolice (Prov. 23,31-35; 31,4-5). Rămânea, așadar, o tristă toleranță pentru oamenii nenorociți (Prov. 31,6-7) și pentru cei care nu erau nici regi, nici preoți, nici conducători, nici înțelepți. Adică pentru oamenii de rând și pentru oamenii de nimic. Această toleranță a legii israelite nu poate fi luată ca un standard de viață pentru creștin, care nu se compară cu fariseul mulțumit să fenteze litera Legii, ci el este un înțelept, un rege și preot al lui Dumnezeu (1Pet. 2,9; Ap. 5,10; Rom. 14,21).
De aceea, în adventism, abstinența totală este determinată ȘI de următoarele considerente pragmatice și morale:
- Alcoolul este unul din cei mai mari teroriști ai planetei. Oamenii de treabă nu au nici un amestec cu criminalii în serie.
În multe locuri în care “vinul” este recomandat de Biblie (la jertfe, la sărbători, etc.), este vorba, în realitate, de mustul nefermentat (Deut. 14,26). Termenul șekhar, adesea asociat cu yain, este în mod eronat tradus cu “băuturi tari”. Este sigur că anticii nu cunoșteau procesul distilării și nu aveau “băuturi tari”. Vinul, chiar la păgâni (la greci, de exemplu) se bea amestecat cu apă. Cei care îl beau neamestecat erau considerați mitocani, bețivani. Există oarecare nesiguranță cu privire la sensul exact al termenului șekhar (de aceea găsesc salutară formularea "sicheră" la care recurge versiunea ortodoxă). La asirieni și babilonieni, șikaru era un fel de bere, poate și alte băuturi. În ebraica modernă înseamnă bere.

În fine, am o întrebare (retorică): există, oare, o poruncă a Scripturii, care să mă oblige să beau alcool, chiar și la Sfânta Împărtășanie? Pentru cei care susțin un creștinism alterat, folosirea vinului fermentat, ca și a pâinii cu aluat, la masa euharistică, este un simbol potrivit. Dar cei care țin atât la ideea de puritate absolută a jertfei lui Iisus, cât și la puritatea doctrinelor biblice cu care se hrănesc, au alte opțiuni.

Ba este sângele Lui, sau mai exact reprezintă sângele Lui - așa cum permite traducerea verbului [έστί]
din pasajul citat.

Așa mai departe ce?

Trice, am citit si eu explicatiile lui Florin Laiu,probabil citate de tine mai sus, dar am rezerve cu privire la faptul ca ,,Este sigur că anticii nu cunoșteau procesul distilării". Da pe google un search cu ,,uisge beatha".Adica whisky :) si vezi ce zic baietii lui Jimmy,,Jimbo" Wales(Wiki co-founder)acolo: ,,The art of distillation began with the Babylonians in Mesopotamia (in what is now Iraq) from at least the 2nd millennium BC with perfumes and aromatics being distilled long before potable spirits."Prin urmare sunteti siguri ca babilonenii nu avea un ,,La Nabucodonosor Impex SRL" pe distilare? :)

osutafaraunu 20.07.2011 11:00:37

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 379529)
Trice, am citit si eu explicatiile lui Florin Laiu,probabil citate de tine mai sus, dar am rezerve cu privire la faptul ca ,,Este sigur că anticii nu cunoșteau procesul distilării". Da pe google un search cu ,,uisge beatha".Adica whisky :) si vezi ce zic baietii lui Jimmy,,Jimbo" Wales(Wiki co-founder)acolo: ,,The art of distillation began with the Babylonians in Mesopotamia (in what is now Iraq) from at least the 2nd millennium BC with perfumes and aromatics being distilled long before potable spirits."Prin urmare sunteti siguri ca babilonenii nu avea un ,,La Nabucodonosor Impex SRL" pe distilare? :)

Posibil ca babilonienii să fi deținut secretul distilării băuturilor, n-aș putea băga mâna-n foc. Eu mă bazez pe ce spune reputatul orientalist Constantin Daniel, el amintește doar de bere. În ce privește anticul poporul Israel, acesta nu fabrica nici măcar bere, cu atât mai puțin spirtoasele.

Scotland The Brave 20.07.2011 11:19:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 379539)
Posibil ca babilonienii să fi deținut secretul distilării băuturilor, n-aș putea băga mâna-n foc. Eu mă bazez pe ce spune reputatul orientalist Constantin Daniel, el amintește doar de bere. În ce privește anticul poporul Israel, acesta nu fabrica nici măcar bere, cu atât mai puțin spirtoasele.

Mie nu imi este clar deloc, am citit toate explicatiile postate.Poate nu inteleg eu.Am citit, pe site-ul dervent.ro, faptul ca: ,,Deși Legea nu impunea folosirea vinului la sărbătorirea Paștelui iudaic, în epoca post-babiloniană s-a generalizat utilizarea lui ca o „tradiție de la cei bătrâni”. Cunoaștem până azi aceste „tradiții din bătrâni” deoarece, în secolul al II-lea după Hristos, rabinii evrei le-au codificat în cartea numită Mitna. Aflăm astfel că pe parcursul mesei rituale iudaice de Paști capul familiei binecuvintează, folosind anumite formule rituale (berakoth), pîinea și patru pahare de vin pe care le împarte apoi celorlalți.

În vechime vinul era băut neamestecat cu apă, dar, în perioada elenistică, sub influența grecească, se generalizează consumul vinului diluat cu apă. Cartea Mitna privește ca de la sine înțeles utilizarea în cult a vinului amestecat cu apă iar rabinul Eleazer chiar interzice rostirea binecuvântărilor asupra vinului nediluat. Se pare că dilutia era destul de mare adică 1/3, dar aceasta în condițiile unui vin tare și probabil dulce, în condițiile unui climat cald cum este în Palestina.O serie de afirmații incidentale din Vechiul Testament cum ar fi nu te uita la vin cum este el de roșu (Pilde 23, 31) sau expresia sânge de strugure (Fac. 49, 11; Deut. 32, 14) folosită pentru vin confirmă preponderența vinului roșu.".

Habar nu am ce soi de struguri foloseau evreii,culoarea mustului(?) scurs prin greutatea proprie a strugurilor zdrobiți putand fi diferita in functie de soiul strugurelui.Plus ca nu imi este clara diferenta intre must si suc de struguri in acceptiunea vechilor iudei.Explicatii pls:) Este cineva viticultor antic pe aici? :)

Anyway,pe acelasi site exista si o nuanta in ceea ce priveste consumul de vin si excesul de vin: ,,Cunoscut încă din vechime, prima mențiune documentară a vinului o întâlnim în Vechiul Testament, la Facere 9, 20 - 21, unde se arată că, după potop, Noe a sădit vie și a băut vin. Dar al lui Dumnezeu menit să veselească inima omului (Ps. 103, 15), vinul ocupa un loc important în viața de zi cu zi a evreilor fiind înțeles ca o necesitate a vieții și nu ca un lux. Era o parte necesară și a celei mai simple mese (Jud. 19, 19; I Regi 16, 20; Is. 55, 1), o provizie indispensabilă a unei cetăți (II Par. 11, 11), consumat de oameni de toate clasele sociale și de toate vârstele (Plâng. 2:12; Zah. 9:17).

Abundența vinului era considerată o expresie a binecuvântării lui Dumnezeu (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; Amos 9, 14) iar deosebita abundență o expresie a epocii mesianice (Amos 9,13; Ioil 3, 18; Zah. 9, 17). În același timp abuzul de vin și beția sunt condamnate cu tărie (Pilde 20, 1; 23, 20 - 35). Vechiul Testament asociază vinul cu pâinea ca alimente de bază (Fac. 27, 28; Deut. 7, 13; 33, 28; Ioil 2, 19) simbolizând întreaga hrană a omului.Datorită importanței care i se acorda, vinul era utilizat și în cultul iudaic ca libație care însoțea jertfele zilnice de dimineată și seară (Ieșire 29, 40 - 41), pârga din roadele pământului adusă Domnului (Lev. 23, 13) precum și felurite alte jertfe (Num. 15, 5, 7, 10)."

Mie imi place si vinul&mustul&sucul de struguri&berea asa ca sa dati un anunt public cand clarificati problema.Daca instituiti prohibitia reactionez ca Al Capone :)

osutafaraunu 20.07.2011 11:34:02

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 379541)
Habar nu am ce soi de struguri foloseau evreii,culoarea mustului(?) scurs prin greutatea proprie a strugurilor zdrobiți putand fi diferita in functie de soiul strugurelui.Plus ca nu imi este clara diferenta intre must si suc de struguri in acceptiunea vechilor iudei.Explicatii pls:) Este cineva viticultor antic pe aici? :)

Nu sunt nici viticultor, nici antic, eu sunt doar... o sută fără unu, însă pot încerca un răspuns. Obiceiurile de Paste ale evreilor s-au cam modificat in decursul veacurilor. Astăzi ei folosesc un vin rosu "Carmel" un vin dulce, mai "de dame" cum spun cunoscătorii. Este probabil ceva asemănător cu vinul dulce de Seder folosit în vechime.
În privința deosebirii must-suc de struguri (și aș adăuga eu: "rodul viței") nu este prea mare diferență având în vedere că Biblia numește zeama strugurelui "must", el fiind consumat ca atare (neîndoit cu apă precum vinul alcoolizat). Paharnicii regelui aveau chiar obiceiul să stoarcă strugurii direct în pocalul regesc. Dacă dorești, pot căuta și referințele biblice...

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:36:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.