Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Poate deveni abstinenta o problema? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13910)

Ana-Maria N 11.10.2011 09:42:30

Pelerinul rus - in format PDF

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 405382)
Exista pe net pdf cu aceasta carte "Cuvinte catre cei ce vor sa se mantuiasca" si cu Pelerinul rus? Poti te rog sa dai link-uri? As vrea sa le am pe amandoua in format pdf. Oricum, de "Cuvinte catre cei ce vor sa se mantuiasca" nu am auzit pina acum si as vrea sa o citesc (macar la asta daca poti da link).

http://bataiosu.files.wordpress.com/...erinul-rus.pdf

Ana-Maria N 11.10.2011 10:07:21

Cuvinte catre cei care vor sa se mantuiasca - Experiente ascetice Vol 2

Citat:

Exista pe net pdf cu aceasta carte "Cuvinte catre cei ce vor sa se mantuiasca" si cu Pelerinul rus? Poti te rog sa dai link-uri? As vrea sa le am pe amandoua in format pdf. Oricum, de "Cuvinte catre cei ce vor sa se mantuiasca" nu am auzit pina acum si as vrea sa o citesc (macar la asta daca poti da link).

Marturisesc ca nici eu nu am citit scrierile acestui sfant, insa cred ca merita citit, rasfoind putin paginile din linkul de mai jos:
http://www.cartidownload.ro/Diverse/...scetice_Vol_II

P.S: Multumim pentru recomandare Mosh-Neagu!

adam000 11.10.2011 10:14:56

Multumesc mult!

Dasy de Mara 11.10.2011 10:26:37

Poate deveni abstinenta o problema

Da, DAR NUMAI PENTRU NECURATUL, CARE NU POATE SA VADA CURATIA SUFLETULUI SI A TRUPULUI, A CELUI CE TRAIESTE IN CONTINUA COMUNIUNE CU DUMNEZEU, CACI EL PE TOATE ACESTEA NU LE ARE si se munceste vazand ca nu l-a castigat de partea lui.
Abstinenta nu creeaza nici o problema, cititi Sfanta Scriptura, postiti, slujiti aproapelui, RUGATI-VA, RUGATI-VA NEINCETAT! Si daca nici aceasta nu ajunge, nu deznadajduiti, ca deznadejdea e de la cel viclean ci dati de lucru Sfintilor. Dupa cum ati numit-o pe Sfanta Maria Egipteanca, cititi viata ei si veti vedea ca nu i-a fost usor, dar s-a luptat cu diavolul curviei si a biruit aceasta patima. Chiar daca sunteti barbat cititi 40 de zile la rand acatistul ei si al Sfantului a carui nume il purtati, dar inainte de toate cititi Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, in intregime cu canonul intreg, daca va permite timpul, daca nu oricum osteneala impiedica zburdarea sufletului si a trupului, asa ca ar fi bine ca sa incepeti cu aceasta, adica cu OSTENEALA. Nu dati trupului alcool, nu va imbuibati si nu va desfatati, caci cazand in mandrie veti face voia necuratului. Faceti un antrenament ascetic riguros si nu o sa vi se para deloc greu.
__________________________________________________ __________________________
Eu am divortat de barbat deoarece dupa nasterea unui fiu ne-am facut dusmani unul ptr celealat si mie imi era greu cand venea acasa si nu-i pasa de mine, si se certa fara motiv inloc sa se bucure de noi. ASA CA DESPARTINDU-NE, si copilui fiind foarte alergic, alergie de tip I, am fost multi ani tracasata, cutremurata si epuizata de munca de zi cu zi, ceas de ceas, si chiar minute am putea spune,ce eram nevoita sa o implinesc ptr pacatele mele, cu care Domnul m-a invrednicit spre mantuirea mea.
Aceasta nu v-am spus-o spre lauda sau marirea mea ci spre SLAVA LUI DUMNEZEU, "CACI EL PE TOATE CU INTELEPCIUNE LE-A FACUT"

Asa ca alegeti calea cea stramta si sigura spre Mantuire!

Doamne, sa nu iei de la mine nimic ce mi-Ai daruit din Milostivirea si Iubirea Ta cea mare, ca eu stiu bine, caci TOATE SUNT DE LA TINE SI FARA DE TINE NU PUTEM FACE NIMIC, CACI EU CE AM SCRIS MAI SUS NU AM SPUS ptr a ma mari pe MINE, ci pe TINE DUMNEZEULE ATOTPUTERNIC SI ATOTSTAPANITOR, ajuta-ne sa ne infranam de la cele rele si sticatoare de trup si de suflet, si ajuta-ne sa venim in fata TA curati precum doresti TU.

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 403643)
Abstinenta ar putea deveni problematica, in conditiile in care viata sexuala a fost inceputa deja, iar dupa urmeaza aceasta perioada?
Pe de alta parte, ma gandesc ca au fost sfinte (precum Sf Maria Egipteanca, Sf Teodora de la Sihla,etc) care cunoscusera si aceasta parte a vietii mai inainte de a ajunge in pustie, unde si-au petrecut in singuratate zeci de ani. Ele cum de nu au avut probleme? Mirenii ar trebui sa nu mai recurga la varianta calugariei daca deja mai inainte si-au inceput viata sexuala ?

Astept parerile voastre, pro si contra si eventual si participarea cu pareri si din punct de vedere medical, al celor cu astfel de cunostinte. Se poate pune problema, in acest caz, de medicina vs. convingeri religioase?

Ana-Maria N 11.10.2011 10:36:00

Citat:

În prealabil postat de Dasy de Mara (Post 405390)
Da, DAR NUMAI PENTRU NECURATUL, CARE NU POATE SA VADA CURATIA SUFLETULUI SI A TRUPULUI, A CELUI CE TRAIESTE IN CONTINUA COMUNIUNE CU DUMNEZEU, CACI EL PE TOATE ACESTEA NU LE ARE si se munceste vazand ca nu l-a castigat de partea lui.
Abstinenta nu creeaza nici o problema, cititi Sfanta Scriptura, postiti, slujiti aproapelui, RUGATI-VA, RUGATI-VA NEINCETAT! Si daca nici aceasta nu ajunge, nu deznadajduiti, ca deznadejdea e de la cel viclean ci dati de lucru Sfintilor. Dupa cum ati numit-o pe Sfanta Maria Egipteanca, cititi viata ei si veti vedea ca nu i-a fost usor, dar s-a luptat cu diavolul curviei si a biruit aceasta patima. Chiar daca sunteti barbat cititi 40 de zile la rand acatistul ei si al Sfantului a carui nume il purtati, dar inainte de toate cititi Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, in intregime cu canonul intreg, daca va permite timpul, daca nu oricum osteneala impiedica zburdarea sufletului si a trupului, asa ca ar fi bine ca sa incepeti cu aceasta, adica cu OSTENEALA. Nu dati trupului alcool, nu va imbuibati si nu va desfatati, caci cazand in mandrie veti face voia necuratului. Faceti un antrenament ascetic riguros si nu o sa vi se para deloc greu.
Eu am divortat de barbat deoarece dupa nasterea unui fiu ne-am facut dusmani unul ptr celealat si mie imi era greu cand venea acasa si nu-i pasa de mine, si se certa fara motiv inloc sa se bucure de noi. ASA CA DESPARTINDU-NE, si copilui fiind foarte alergic, alergie de tip I, am fost multi ani tracasata, cutremurata si epuizata de munca de zi cu zi, ceas de ceas, si chiar minute am putea spune,ce eram nevoita sa o implinesc ptr pacatele mele, cu care Domnul m-a invrednicit spre mantuirea mea.
Aceasta nu v-am spus-o spre lauda sau marirea mea ci spre SLAVA LUI DUMNEZEU, "CACI EL PE TOATE CU INTELEPCIUNE LE-A FACUT"

Asa ca alegeti calea cea stramta si sigura spre Mantuire!

Doamne, sa nu iei de la mine nimic ce mi-Ai daruit din Milostivirea si Iubirea Ta cea mare, ca eu stiu bine, caci TOATE SUNT DE LA TINE SI FARA DE TINE NU PUTEM FACE NIMIC, CACI EU CE AM SCRIS MAI SUS NU AM SPUS ptr a ma mari pe MINE, ci pe TINE DUMNEZEULE ATOTPUTERNIC SI ATOTSTAPANITOR, ajuta-ne sa ne infranam de la cele rele si sticatoare de trup si de suflet, si ajuta-ne sa venim in fata TA curati precum doresti TU.

Domnul fie laudat! Cand vad astfel de oameni ce aduc slava Domnului, care au invatat din experinta ca fara Domnul nimic bun nu poate iesi si devin oarecum 'apostoli' spre lauda numelui preasfant al lui Dumnezeu, nu pot decat sa ma bucur.
Sa ne dea Domnul multe astfel de motive de bucurie tuturor si sa ne puna in gandurile noastre si in gurile noastre numai cuvinte de lauda catre El, catre Maicuta Sa si catre sfintii sai ce mult L-au iubit!

anita 11.10.2011 10:54:51

Citat:

În prealabil postat de Ana-Maria N (Post 405388)
Marturisesc ca nici eu nu am citit scrierile acestui sfant, insa cred ca merita citit, rasfoind putin paginile din linkul de mai jos:
http://www.cartidownload.ro/Diverse/...scetice_Vol_II

P.S: Multumim pentru recomandare Mosh-Neagu!

Doamne ajuta !
Eu nu am citit prea mult din acest mare sfant ,de fapt am citit o sigura carte de mare folos.
Am incercat sa dau download si nu am reusit.
Ne puteti spune cum ati facut?

Ana-Maria N 11.10.2011 11:00:04

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 405395)
Doamne ajuta !
Eu nu am citit prea mult din acest mare sfant ,de fapt am citit o sigura carte de mare folos.
Am incercat sa dau download si nu am reusit.
Ne puteti spune cum ati facut?

Nici eu nu am reusit sa downloadez fisierul, insa cred ca se poate incerca un copy-paste intr-un fisier word.

windorin 11.10.2011 11:34:35

Citat:

Abstinenta ar putea deveni problematica, in conditiile in care viata sexuala a fost inceputa deja, iar dupa urmeaza aceasta perioada? Pe de alta parte, ma gandesc ca au fost sfinte (precum Sf Maria Egipteanca, Sf Teodora de la Sihla,etc) care cunoscusera si aceasta parte a vietii mai inainte de a ajunge in pustie, unde si-au petrecut in singuratate zeci de ani. Ele cum de nu au avut probleme? Mirenii ar trebui sa nu mai recurga la varianta calugariei daca deja mai inainte si-au inceput viata sexuala ?

Un lucru facut din dragoste de Dumnezeu si de aproapele nu poate dauna sanatatii omului.
A ne ridica din starea de cadere in care ne aflam implica o greutate la care multi renunta, uneori chiar fara a incerca sa o biruie.

Nu imi place notiunea de "abstinenta", care indica parca o renuntare la ce e normal, cand de fapt ea implica o renuntare la ce este anormal. Randuiala fireasca a lucrurilor nu este "abstinenta", ci viata asa cum a randuit'o Dumnezeu. In stare de cadere fiind, nu avem puterea de a intelege ca trupul nu este un instrument pe care il posedam, putand sa'l folosim dupa bunul plac, ci un dar minunat, pe care avem datoria sa'l pastram intreg, sanatos si curat, datorie ce poate fi implinita numai "citind instructiunile de pe eticheta". Iar aceasta eticheta este Sfanta Scriptura si cuvintele pline de har ale marilor parinti duhovnici.

Buna randuiala a vietii trupesti dauneaza numai celor care nu citesc "inscructiunile" inscrise pe "eticheta" trupului primit in dar. Cand stim ce avem de facut, insa ne jucam neincetat cu "focul", atunci harul lui Dumnezeu nu ne pazeste nevatamati, caci, cautand la vointa noastra, nu gaseste nici curatie, nici hotarare.

Gandirea intunecata a unei lumi moarte sufleteste sustine cu tarie ca "odata inceputa viata sexuala, nu te mai poti opri, iar de te opresti, te imbolnavesti". Precum spuneam si mai sus, poti ajunge la suferinte trupesti sau la complexe psihice numai atata timp cat tanjesti dupa anumite fapte trupesti, neputand sa le implinesti. Insa, atata timp cat iti doresti sa te ridici din viata cea cazuta, in viata cea fireasca, bineplacuta lui Dumnezeu, harul te va intari intru toate si iti va arata cat de mult cauta sa ne insele duhul lumii.

Mosh-Neagu 11.10.2011 14:39:42

Citat:

Desi sunt sigur ca ai o mult mai mare indemanare decat mine in folosirea calculatorului, am dat o cautare pe google si mi-a iesit din prima acest link: http://www.cartidownload.ro/Diverse/...scetice_Vol_II
Nu acesta este cel de care m-am folosit eu cu ceva vreme in urma, dar este una si aceeasi lucrare cu 163 de pagini. Calitatea textului lasa uneori de dorit, mai apar intreruperi sau fragmente care se repeta. Principalul este ceea ce ne ramane in urma lecturarii. Eu multumesc lui Dumnezeu ca avem aceste sanse, noi cei ce putem folosi un calculator conectat la internet. Dar din Sf. Ignatie Briancianov avem foatre multe de invatat, iar eu l-am descoperit dand un clic la semnatura userului "omubun" la "Firimiturile ospatului". Si asa, din cautare in cautare, am aflat o multime de scrieri duhovnicesti in format pdf, pe care le-am inghesuit pe memory-stik-uri ca sa le folosesc la nevoie. Nadajduiesc sa-ti fie si tie de folos.

ovidiu b. 11.10.2011 16:21:14

Citat:

Abstinenta ar putea deveni problematica, in conditiile in care viata sexuala a fost inceputa deja, iar dupa urmeaza aceasta perioada?
Pe de alta parte, ma gandesc ca au fost sfinte (precum Sf Maria Egipteanca, Sf Teodora de la Sihla,etc) care cunoscusera si aceasta parte a vietii mai inainte de a ajunge in pustie, unde si-au petrecut in singuratate zeci de ani. Ele cum de nu au avut probleme? Mirenii ar trebui sa nu mai recurga la varianta calugariei daca deja mai inainte si-au inceput viata sexuala

“Viața înfrânată duce la redobândirea sănătății încât să poți deosebi binele de rău.

Vorbind la general abstinenta la barbat (intareste organismul) este mult mai benefica decat desfraul. Dar luind in calcul constitutia femeii lucrurile stau putin invers si sa o sa vezi si de ce:

•“Iată din tainele prostatei: aceasta sintetizează săruri ale acidului glutamic, care sunt substanțe absolut necesare sistemului nervos, atât bărbatului, cât și al femeii, dar nu le prepară decât bărbatul. Aici e explicația fundamnetal biologică, în temeiul căreia femeia este atârnătoare de bărbat”.

•"Abstinența sexuală dă vigoare, dar din când în când, rar, trebuie soții să se împreuneze, în afară de posturi (Sf. Pavel). Femeia (luata din bărbat) are nevoie de completare endocrină, prin contact, de la bărbat".

•"Femeia e necesar să fie căsătorită, de la vârsta împlinirii fiziologice, după 20 de ani. Pentru menținerea sănătății are nevoie de combustibil masculin, care se poate obține numai în viața conjugală, legală civil și bisericește; ce se face prin desfrânare este spre pedeapsă. Femeile care nu primesc combustibil masculin, fie din lipsa căsătoriei, fie că se abțin de la raporturi conjugale, ajung la anxietate (stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc, întâlnită în unele boli de nervi), nevroze, idei de sinucidere, agresivitate etc. Acestea pot fi și efecte ale văduvei forțate (moartea prematură a soțului) sau ale sterilității."

•“Știința medicinii printre multele ei învățăminte o are și pe aceasta: a băgat de seamă că toate țesuturile omului se pot drege, adică se tămăduiesc, numai celula nervoasă atinsă odată, nu se mai drege niciodată; lucrul ei se oprește fulgător. Celula nervoasă să o asemănăm cu un ghem de la care pleacă fire în mai multe părți cu rost de “telefoane”. Creierul ar fi ghemul cel mai mare, sau “centrala telefonică”, prin care sufletul primește veștile și trimite hotărârile sale tuturor “creierașilor”mai mici, celule împrăștiate în tot trupul. Prin creier lucrează mintea asupra trupului, care (mintea) este parte sufletului și nu a trupului. Și dovedește știința că desfrânarea, sau risipirea în orice fel, omoară milioane de celule nervoase”.

•“Energia genezică este necesară soților, în familia constituită legal, civil și bisericește, pentru echilibrul mintal. Regula de aur constă în evitarea extremelor: nici abuz din partea unuia, nici refuz din partea celuilalt. Dar să nu se creadă că între cele două extreme totul este îngăduit. Trebuie păstrată o anumită frână, un anumit calendar, după calendarul bisericesc. Astfel trebuie păzite zilele de post de miercurea și vinerea, care pentru creștini sunt două zile de întristarea, meditație și rugăciune, nu de plăceri trupești. La fel duminicile și sărbătorile, când se săvârșește Sfânta Liturghie, jertfa Domnului nostru Iisus Hristos pentru noi; la fel și zilele de spovedanie și primirea Sfintei Euharistii; de asemenea posturile anuale”.

•“Despre „mecanismul funcțional al omului” putem spune mai întâi că omul are aproximativ 15 miliarde de neuroni, care aparțin sistemului nervos și care au nevoie de hrană și mediu: 1. Oxigenul din aer pe care hematiile din sânge îl duc la creier. 2. Glicogenul este zahărul special preparat de ficat pentru neuroni. Alcoolul, fumatul distrug ficatul... 3. Hormonii (adică produsul glandelor cu secreție internă: epifiza, hipofiza, tiroida, timusul, pancreasul, suprarenala și glandele sexuale) se varsă direct în sânge și ageresc întreg organismul și cu deosebire sistemul nervos...Hormonii sexuali alimentează și ei creierul, în special centrul memoriei. 4. Somnul, dreptul la somn fiind obligatoriu... 5. O concepție sigură de viață necesară aduce după sine înfrânarea de la orice excese... Concepția de viață este aceea în care te integrezi trup și suflet. Aceasta va frâna producerea hormonilor și va echilibra sistemul endocrin”.

•“De multe din nevoile acestea sunt de vină și părinții celor două părți. Așa, de pildă, aș vrea să știu de ce nu-s părinții la fel de grăbiți și cu însurarea băieților, pe cât sunt de grăbiți și cu măritarea fetelor? Fapta lor greșită încurajează tăinuit sau pe față frauda neomaltusiană – onania cu femeia, fereala, păzirea – ceea ce o plagă de-o nebănuită întindere în toate mediile sociale. Iată că, după scurtă vreme, se arată și pedepsele acestei fraude, cu deosebire la femei: tulburări grave ale sănătății, feneomene dureroase ale pântecelui, tulburări îndeosebi nervoase și mintale, cu desăvârșire necunoscute nici chiar medicilor. De la pântece durerile se întind la rinichi și în josul pântecelui, uneori în membrele inferioare. Durerile se stârnesc și cresc în vremea ridicării sau așezării pe scaun, a ridicării vreunui lucru (și peste toate în vremea intimității), lucru care aduce uneori grave neînțelegeri conjugale... Din nimicuri apar explozii violente, furii, adevărate sincope ale judecății, care nu mai pot fi înfrânate sau stăpânite”.
Astea-s frauda și isprava. De aceea nu tăcem, ci demascăm, împinși de milă și ajutați de știință. Explicația: într-un raport conjugal normal, organele genitale feminine trec succesiv prntr-o fază de slăbănogire bruscă, ce stabiește cursul regulat în circulația sângelui. Actul conjugal falsificat, neisprăvit, fără concluzia naturală, lasă să persiste în vase o stare de înecare, ce cu vremea ia un caracter permanent... Congestiile acestea cu repetiție produc alterări intense și profunde în sânul țesuturilor, care-și pierd astfel funcțiunea lor normală. Așa se instalează, cu vicleșug, sterilitatea defnitivă, incurabilă, după câte o lungă perioadă de sterilitate voită”.

•“Înțelegând înfrânarea ca o condiție de sănătate a sistemului nervos, iar desfrânarea ca o povârnire spre dezechilibru, e bine să precizăm limitele biologice ale acestei porunci a firii, evitând bănuiala de neînțelegere a chestiunii și, pe cât cu putință, cârteala și vijelia minții… Deci n-am să stâmtorez pe nimeni spre porțile Cerului, ci ajut numai lămurirea problemei și libera hotărâre a oricui, spre un câștig mai bun, aprofundând corespondența mediului endocrin cu mediul moral, și reflexul lor în conștiința. Este o corespondență între trup și suflet, între calitatea trupului și caracterul sufletului; o interpătrundere ondulatorie”.

•“Și încă nu am isprăvit corespondența endocrinologie – neurologie și psihologie, mai trebuie și genetică, fiindcă un convoi nesfârșit de necăjiți mă silește să le scriu durerea.
Reamintim orânduirea firii, că organismul întreg și îndeosebi sistemul nervos se dezvoltă bine datorită hormnilor genetici – însă numai sub o cenzură de înfrânare. De aceea, până la căsătoria legală, toți tinerii trebuie să fie curați, cu fecioria păzită, și băieți și fete. Minunea e și cu putință și cu trebuință”. - Tinerii, Familia si copiii nascuti in lanturi - Parintele Arsenie Boca

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:41:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.