![]() |
|
Scuze, s-a pierdut ce am scris
|
Alexandr_Bazil:" Pentru voi onoarea inseamna violenta si distrugere "
Aceasta nu e o afirmatie generala, cum incearca unii sa sugereze. Cred ca ar trebui sa avem mai multa grija la felul in care ne exprimam, pentru ca mesajul sa fie receptionat. Ce folos ca insiram cuvinte, pe care nimeni nu le intelege. Intr-adevar in asemenea situatie vorbim in paralel si nu ne intelegem. Si atunci care e folosul? In cazul in care nu stii, crestinismul /ortodoxia in cazul nostru este un mod de viata, nu o filozofie. Noi incercam sa aplicam in gandire si in fapte ceea ce scrie in biblie. De aceea nu ne putem identifica cu cuvinte ca: violenta si distrugere. Iar Cozia ti-a explicat cum e cu onoarea. Credinta te obliga sa-ti schimbi valorile, in asa fel incat sa nu te mai preocupe falsele valori. Viata e un drum. Multi dintre noi au trecut pe acolo, unde se afla unii astazi, atat din punct de vedere al varstei cat si al credintei. Multi dintre noi s-au confrintat cu necredinta sau cu falsa credinta. Tocmai experienta avuta pe parcursul acestei vieti ne ajuta sa-i intelegem pe fratii nostri mai mici cu greutatile lor. Ar fi insa de dorit ca si fratii nostri mai mici ca varsta sa ne inteleaga pe noi cei mai mari ca varsta. Atunci e posibil un schimb de idei. |
Apropo de cei tineri: In "Fratii Karamazov" Parintele Zosima tin minte ca i-a dat un mare sfat duhovnicesc tinarului Andrei care voia sa devina calugar parca pe la 18 ani. Pe scurt, acesta i-a spus ca inainte sa devina calugar sa se duca in lume "sa traiasca viata" nu sa o cunoasca din carti sfinte si din auzite.I-a spus ca va deveni cu adevarat intelept si cunoscator al celor duhovnicesti doar cind va experimenta pacatul direct, pe pielea lui, traind viata de zi cu zi a omului pe pamint, casatorie, prieteni, probleme,copii, nu ocrotit de ziduri intr-o minastire.
Cei mai mari Sfinti au fost aceia care au suferit mult in lume, timp de zeci de ani, pina sa devina calugari sau pustnici. |
Din cate stiu in manastiri se practica curatia, pentru a putea rezista in lupta directa cu diavolul.
Mie sfatul Parintelui Zosima dat tanaruilui Andrei mi se pare ca se bate cap in cap cu practica din manastiri. Sau ma insel? |
Banuiesca ca sfatul Parintelui Zosima nu este valabil pentru toata lumea. Din motive pe care numai parintele le stie, asa l-a "vazut" el pe tinarul Karamazov ca nefiind pregatit sa devina calugar atunci. Mai ales in cele duhovnicesti nu exista reguli generale.
Oricum scuzati interventia pentru ca aici este vorba si de contextul in care au fost spuse aceste cuvinte, nu trebuia sa o fac dar mi-a venit asa in minte ca un bun exemplu |
Unora le este de folos sa se loveasca de ispite si chiar de anumite patimi, fiind poate dintre cei care nu invata decat din propriile greseli. Poate unii vor trai cu inima la cele lumesti daca nu "experimenteaza" pe propria piele viata si tot ce aduce ea (bun si rau) si astfel nu vor putea deschide inima pentru iubirea lui Dumnezeu.
Numai asa pot cunoaste milostivirea Domnului catre ei atunci cand se intorc precum "fiul risipitor" |
Citat:
Ei bine draga mea nu cred ca ai sa gesesti asa ceva. Eu zic ca ar fi mai bine sa aruncam o privire si prin ograda noastra si sa nu ne credem noi mai buni decat alti ... |
Este obsesia asta ca cei mai multi asteapta de la crestini si mai ales de la preoti ceva fenomenal fara sa se gandeasca la faptul ca sunt si ei tot oameni si sunt supusi greselii,,si nici nu se pun in locul lor sa vada cate ispite sunt.
|
Este tipic gandirii secularizate de a vedea preotul ca functionar intr-o institutie numita biserica. Eu va rog sa aprofundam, de exemplu, 1 Corinteni 12. Poate ca e cel mai dens pasaj in care Biserica e definita de Sf. Pavel ca "trup al lui Hristos". Care credeti ca ar fi implicatiile?
Cred ca ar fi minunat daca s-ar putea merge in comunicarea noastra pe temeiul Scripturii si al Traditiei. Respectam punctele de vedere fara a ignora ca punctul e doar o parte a sferei. Asa ca punctele de vedere pot tinde catre plinatatea si integritatea sferei. Imi mai sta pe orizonturi o vorba a unui parinte: "Adevarul se identifica cu comuniunea"! Asta ma face sa inteleg ca daca iesim din duhul dragostei, mintim chiar daca (sau mai ales cand) ni se pare ca sustinem adevarul obiectiv. Multumesc! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:17:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.