![]() |
Citat:
|
Frate astrud, liturghia nu se rezuma doar la cele 2 ore de slujba. Liturghia de dupa liturghie este continuarea acelui sentiment de traire in Imparatia lui Dumnezeu. Daca nu prelungim aceasta liturghie in faptele noastre, in comuniunea dintre noi, atunci ne amagim.
Dialogul liturgic este un aspect important. Rugaciunea liturgica nu este un monolog, e vorba de un dialog cu Dumnezeu, Cel care raspunde prin harul trimis, prin sfintirea darurilor, e vorba de un dialog dintre credinciosi si preot, dintre credinciosi si credinciosi. Totul slujeste Cuvantului! |
Citat:
Stiu despre ce vorbesti insa comuniunea dintre noi, de care amintesti, este cea dintre catolic si catolic, dintre protestant si protestant, dintre ortodox si ortodox. Pe celelalte dialoguri nu le stapanim noi ci le-au incheiat sfintii carora noi inchinam. |
:)Astrud,oamenii simpli spui ca sunt curati.Nu te contrazic,dar multora le liseste o minima pregatire teologica.Ei s-au bazat si se se bazeaza pe preotii lor,si asta e bine.Ce fac ei cand preotul alege gresit?In vechime oamenii fara carte erau mai bine informati teologic decat cei de astazi.Ma gandesc la vorbele Mantuitorului:"secerisul este mult,seceratorii sunt putini"N-am citit cartile amintite de fratia ta,Le gasesc la librarie?Doamne ajuta!
|
Citat:
Frica imi e si mie de ceea ce va fi. Cartile amintite nu le lua de capatai ci trebuie doar sa stii ca pe mine m-au luminat in masura in care vremea de acum m-a facut sa inteleg cuvintele din ele. Da, cartile sunt la librarii. Prima carte (Provocarile ecumenismului - Diacon Andrei Kuraev) e aparuta la Editura Sofia iar cealalta la Editura Bizantina. Doamne ajuta! |
grigorie este fofileala. nu btrebuie sa fii catolic sau ortodox pentru ca sa observi ceea ce se intampla. in plus chiar daca nu cred, nu inseamna ca nu am cercetat.
daca tu esti credincios nu inseamna ca tu stii mai mai multe despre ortodoxie, sau ai cunostiinte suficiente. daca ortodoxia este mai veche si asta ii confera un atuu, explica-mi ce se intampla atunci cu iudaismul. sau celelalte religii care au cateva milenii inaintea crestinismului? adevarul de credinta? il cunosti tu? pentru ca ti l-a spus cineva? si tu l-ai crezut pe cuvant? ce rost mai are biblia daca totul este de fapt atat de interpretabil? nu ai voie sa te casatoresti cu un catolic daca esti ortodox... nu ai voie... sa... daca esti catolic, samd. consider ca esenta din biblie care indeamna la "liniste" este demult uitata si ignorata. [/quote] Tu privesti lucrurile din exterior. Angajeaza-te pe una din cai (ortodoxie sau romano-catolicism) si pe urma mai vorbim. Nu insist mai mult pentru ca pozitia ta nu e ceva nou pentru mine. Am stat de vorba cu destui oameni care gandesc ca tine si numitorul lor comun era superficialitatea in trairea credintei. De la departare toti copacii sunt asemenea, numai cand intri in padure observi diferentele. Este de apreciat ca ii privesti pe toti cu intelegere. Este punctul de vedere normal pentru orice om care nu cunoaste detalii. Cand le vei afla, vei fi pus in fata unor alegeri. Toti cei care devin interesati mai mult de apropierea de Dumnezeu trec prin asta. Nu e nicio rusine ca maine sa gandesti altfel decat astazi, dar numai daca aceasta e rodul unei cautari sincere, daca inseamna un progres in intelegere, o apropiere de adevar. Si, nu uita, Mantuitorul Hristos si Apostolii au fost si ei "exclusivisti". "Stramta este calea care duce la rai si putini sunt cei care o afla". Referitor la ortodoxie si catolicism, voi fi ceva mai concret ca sa te pun deja in fata acelor alegeri pe care trebuie sa le faci: - Cum este harul: necreat sau creat? - Cum se mantuieste omul: ontologic sau juridic? - Exista merite? Dar satisfactie? Dar indulgente? Dar purgatoriu? - Cum e organizata Biserica: sinodal (colegial) sau monarhic? - Capul Bisericii este in cer sau pe pamant? Exista infailibilitatea papala? ... si multe altele, le vei descoperi singur. Asa cum le-am prezentat mai sus par a fi doua ideologii. Dar nu e asa. Cum si ce crede cineva ii influenteaza intreaga viata. Iar cand cineva (om sau o intreaga comunitate) se indeparteaza de la adevar, atunci si Duhul lui Dumnezeu pleaca de acolo (ca doar e Duhul Adevarului) si acea adunare ramane fara roade duhovnicesti. In schimb poate avea multe realizari materiale, care impresioneaza pe cei care n-au inteles inca esenta crestinismului care este transfigurarea omului prin har. |
Pregatirea teologica,singura,nu mantuieste,dar imi da siguranta ca ma aflu pe cale,cunosc drumul de urmat.O sa caut cartile recomandate sa le citesc.Multimesc de sfatuire Astrud.
Frumos punctat Grigore.Doamne ajuta! |
Fara pregatire teologica nici nu e voie sa te implici intr´un astfel de dialog. Insa dialogul este necesar, eu insist asupra acestui lucru. Nu traim totusi in acelasi spatiu fara sa ne cunoastem, asa ceva este imposibil. Globalizarea care afecteaza si mass-media ne obliga sa luam in calcul necesitatea dialogului. Nu ne obliga insa sa renuntam la principiile noastre si sa facem un sincretism, etc. Acolo incepe jertfa pentru adevar, acolo se delimiteaza lucrurile cand se doreste atlceva decat adevarul!
|
Fara pregatire teologica nici nu e voie sa te implici intr´un astfel de dialog. Insa dialogul este necesar, eu insist asupra acestui lucru. Nu traim totusi in acelasi spatiu fara sa ne cunoastem, asa ceva este imposibil. Globalizarea care afecteaza si mass-media ne obliga sa luam in calcul necesitatea dialogului. Nu ne obliga insa sa renuntam la principiile noastre si sa facem un sincretism, etc. Acolo incepe jertfa pentru adevar, acolo se delimiteaza lucrurile cand se doreste atlceva decat adevarul!
|
Citat:
Siguranta de sine e la un mic pas de mandrie, poate prea mic pas incat sa ne mai dam seama daca l-am facut sau nu. Doamne ajuta! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:04:15. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.