![]() |
Citat:
|
Citat:
Au avut loc pe forum nenumarate discutii despre toate nuantele filologice si duhovnicesti si toate distinctiile dintre 1. proskinesis (inchinare pe care ortodocsii o aduc doar lui Dumnezeu) 2. latreia (adorare, la fel, dedicata doar lui Dumnezeu) 3. douleia (cinstire dedicata sfintilor, Sfintei Cruci, moastelor, icoanelor, relicvelor, lacasurilor sfinte, cartilor sfinte ) 4. hyperdouleia (preacinstirea Maicii Domnului) Insa, se pare ca maladia facerii ca ploua si a izbitului cu piciorul in tepusa sunt boli grele. La fel, s-a argumentat teologic si principiul neconsubstantialitatii Fiintei cu reprezentarea iconografica, insa necinstitorii chipului lui Hristos, reiau spasmodic ca o flasneta stricata, aceleasi asumptii tendentioase cum ca noi am confunda imaginea lui Hristos de pe un suport material cu Hristos Insusi. Nici un bebelus de cresa nu confunda imaginea mamei din fotografie cu mama din realitate. Ei, se pare, ne considera oligofreni, incapabili sa operam asemenea distinctii. |
Citat:
|
Citat:
Exact asta nu inteleg nici eu. De ce simt np ca s-ar inchina la idoli daca in incaperea in care se roaga si se inchina, ar fi de exemplu, si o copie fidela dupa sfantul mandylion, chipul pe care si l-a imprimat Hristos singur pe acea panza trimisa regelui Avgar? Insa nu-i deranjeaza la inchinare vreo fotografie de familie sau vreun peisaj de toamna, aflat intamplator in incapere sau vreo carte pe a carei coperta e Hellen White. Nu-i incomodeaza la inchinare nici mobilierul, peretii, vreun acvariu cu pesti, ori alte fapturi din cer sau de pe pamant, care ar putea fi in camera, in schimb, o icoana cu Rastignirea ii perturba. Sau ei nu se inchina decat intr-un spatiu vid de lucruri, obiecte, imagini? :106: |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Aaaa... nu le solicitați ajutorul în absența lui Dumnezeu! Păi o faceți în prezența Lui, ceea ce e și mai grav! Încă un element condamnabil de încălcare a Poruncii: "Să nu te închini lor, și nici să le slujești; că Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Eu sunt un Dumnezeu gelos [...]" (Ieșirea 20,5 - versiunea Anania) Iar dacă citiți cu atenție Porunca, mai găsiți un element, vă las pe dumneavoastră să-l descoperiți... Măcar atâta câștig să aveți din scârbavnica mea postare: cercetarea Scripturii! Citat:
Citat:
Iar dacă vreți să spuneți că "închinarea/înclinarea" în fața teologiei ei e idolatrie, înseamnă că ați înțeles perfect și spiritul și litera Poruncii a II-a! Adicătelea nocivă e închinarea și la idoli, și la icoane, și la o teologie falsă. Dixit! |
Citat:
Am văzut recent o troiță de lemn pe care era gravat cu litere de-o șchioapă: "Crucii Tale ne închinăm Hristoase..." (nu rețin ce mai scria, dar știți dvs. cu siguranță continuarea - părea un citat) Citat:
|
Citat:
Adevărata problemă e că ortodocșii din aceeași poveste [tristă] nu din întâmplare îngenunchează și-și fac cruce înaintea icoanei, ci pentru că așa cere regula! Regula închinării în ne-duh și în ne-adevăr... |
Citat:
|
in plus de asta, se poarta cruciulite si iconite pe lantisor, la gat, sau in buzunar, oare asta nu denota ca acestor iconite sau cruciulite li se acorda o importanta ce merge dincolo de actul inchinarii, considerandu-se ca aceste obiecte ii vor ajuta sau feri de nenorociri?
|
osutafaraunu
Inchinati-va in continuare in fata doamnei Ellen G. White si a eresurilor ei !:77:
"Vitelul de aur" nu era o reprezentare a lui Dumnezeu, ci o reprezentare a unui substitut al acestuia, al unei "zeitati" investite cu puteri divine. Evreii au cazut in idolatrie in momentul in care au pus pe altcineva pe picior de egalitate cu Dumnezeu. Desigur, doamna White, nu a fost in stare sa inteleaga si d-voastra, care ii repetati orbeste vorbele, nici pe atat. Icoanele nu se afla intamplator in biserica, insa nu au fost puse in scopul pe care l-a indicat doamna White. Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:09:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.