Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Impartasirea la Greco-Catolici (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15377)

MihaiG 08.10.2012 20:39:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475307)
Pentru ca asta e inventata de romano-catolici.
Si pentru ca au facut multe abuzuri in numele ei.
Si pentru ca suficienti de multi papi au fost mult sub aceasta pretinsa demnitate.

Nu știu dacă realizați că folosiți exact aceleași argumente cu penticostalii care explică de ce au apostaziat de la Biserică: pentru că popa din sat era bețiv. Sau curvar.

AlinB 08.10.2012 20:45:56

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 475312)
Nu știu dacă realizați că folosiți exact aceleași argumente cu penticostalii care explică de ce au apostaziat de la Biserică: pentru că popa din sat era bețiv. Sau curvar.

Daca popa din sat betiv si curvar ar avea pe deasupra pretentia sa fie sef pentru intreaga lume crestina, ai dreptate.

Poate i-as trece cu vederea betia, chiar si curvia, dar peste toatea astea (chiar si fara) pretentiile de "loctiitor a lui Hristos" e prea mult.

Insist pe termenul de "loctiitor".

Pentru mine are conotatii uzurpatoare. Nu stiu la tine.

MihaiG 08.10.2012 21:25:49

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475319)
Daca popa din sat betiv si curvar ar avea pe deasupra pretentia sa fie sef pentru intreaga lume crestina, ai dreptate.

Poate i-as trece cu vederea betia, chiar si curvia, dar peste toatea astea (chiar si fara) pretentiile de "loctiitor a lui Hristos" e prea mult.

Fiecare dă conotația pe care o dorește; asta în situația în care nu își rezervă timpul de a cerceta care este sensul pe care îl dă, oficial, emitentul "termenului".

Din nou vin și spun că o asemenea interpretare tendențioasă ("pentru mine înseamnă uzurpare") nu se deosebește cu nimic de argumentul protestantului care se scandalizează de pretenția preotului de a ierta păcatele sau de ideea că sfinții mijlocesc în fața lui Dumnezeu - că doar numai Dumnezeu iartă, și numai Cristos mijlocește, nu-i așa ?

Trecând peste interpretări mai mult sau mai puțin tendențioase, pot să vă spun, din experiența personală, că n-am întâlnit, în 5 ani de când am trecut Tibrul, niciun moment în care preotul paroh, un alt preot sau chiar Sfântul Părinte să pretindă că ar fi șeful meu sau să se dea drept Cristos.

tabitha 08.10.2012 21:32:52

N-aș vrea sa mutăm aici o discutie in stil avocățesc.

AlinB 08.10.2012 22:06:48

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 475336)
Fiecare dă conotația pe care o dorește; asta în situația în care nu își rezervă timpul de a cerceta care este sensul pe care îl dă, oficial, emitentul "termenului".

Oare sa nu fie un alt termen mai fericit?

Citat:

Din nou vin și spun că o asemenea interpretare tendențioasă ("pentru mine înseamnă uzurpare") nu se deosebește cu nimic de argumentul protestantului care se scandalizează de pretenția preotului de a ierta păcatele sau de ideea că sfinții mijlocesc în fața lui Dumnezeu - că doar numai Dumnezeu iartă, și numai Cristos mijlocește, nu-i așa ?
Nu si daca citeste Biblia :)
Eu in Biblie n-am gasit pentru Petru - de care faceti caz - denumirea de "loctiitor a lui Hristos".
Sau este in traducerea romano-catolica?

Citat:

Trecând peste interpretări mai mult sau mai puțin tendențioase, pot să vă spun, din experiența personală, că n-am întâlnit, în 5 ani de când am trecut Tibrul, niciun moment în care preotul paroh, un alt preot sau chiar Sfântul Părinte să pretindă că ar fi șeful meu sau să se dea drept Cristos.
In fata ta, in mod expres nu, dar cum se recomanda si are pretentia de a fi recunoscut in fata lumii crestine, da.

MihaiG 09.10.2012 07:10:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 475347)
Oare sa nu fie un alt termen mai fericit?

Depinde, v-o spun din nou, de înțelesul pe care alegeți să-l asociați termenului. Sunteți sigur că știți care este sensul în care este folosit în cadrul BC ?

Citat:

Nu si daca citeste Biblia :)
Eu in Biblie n-am gasit pentru Petru - de care faceti caz - denumirea de "loctiitor a lui Hristos".

Îmi pare rău să v-o spun, dar este a treia oară la rând când folosiți un argument specific protestant.

Citat:

Este de apreciat, cel puțin, sinceritatea. Acestea fiind spuse, totuși, n-aș recomanda nicicui să își lase afacerile pe mâna dumneavoastră. Un potențial locțiitor/reprezentant/mandatar căruia primul lucru pe care i-l evocă o asemenea poziție este uzurparea calității reprezentatului ar fi o alegere nefericită....

DragosP 09.10.2012 07:50:20

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 475336)

Acu' nu că mă interesează pe mine (eventualele) minciunile dumneatale, da' parcă ziceai că familia lu' matale e de generații catolică. Sau am reținut eu prost (n-ar fi de mirare!)?

DragosP 09.10.2012 07:52:16

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 475415)
Acestea fiind spuse, totuși, n-aș recomanda nicicui să își lase afacerile pe mâna dumneavoastră. Un potențial locțiitor/reprezentant/mandatar căruia primul lucru pe care i-l evocă o asemenea poziție este uzurparea calității reprezentatului ar fi o alegere nefericită....

Mai umblați la comparații monșer. Mandatarul nu-și lasă moștenire afacerile.

MihaiG 09.10.2012 08:10:43

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 475420)
Mai umblați la comparații monșer. Mandatarul nu-și lasă moștenire afacerile.

Și unde, mă rog frumos, ați găsit dumneavoastră în teologia apuseană că Dumnezeu Și-a lăsat moștenire afacerile Papei ?

Oare, pentru dumneavoastră, locțiitor înseamnă moștenitor ?

În fond, doctrina "in persona Christi" înseamnă că, atunci când sacerdotul pronunță cuvintele sacramentale (în cadrul Liturghiei, la Prefacere, la Spovedanie etc.) ei acționează în persoana lui Hristos.

Ceea ce este logic, pentru că Hristos a spus "câtora le veți ierta păcatele....", iar dacă nu admitem că preotul iartă păcatele în persoana lui Hristos, trebuie să admitem că le iartă în propria persoană, ceea ce este absurd. Singurul care iartă este Hristos.

DragosP 09.10.2012 08:22:04

Domnu' Mihai, ți se întâmplă des să te contrazici în două postări consecutive?

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:34:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.