"Ce părere aveți despre ungurii care se plâng marilor puteri că românii duc o campanie de românizare în Ținutul secuiesc, de parcă acest ținut ar fi al lor?
Pentru noi, românii,
dușmanii cei mai apropiați acum sunt ungurii, care ne-au urât dintotdeauna și au folosit mijloace barbare, necivilizate. Pentru că au venit din adâncurile întunecoase ale Răsăritului și s-au oprit aici în Carpați și Câmpia Panonică, unde și-au găsit așezarea și tot timpul au avut pretenții asupra teritoriilor noastre. Acum pretind să facă republică în Ardeal, deranjând liniștea poporului nostru. Acest popor nu a avut și nu va avea niciodată în istorie vreo liniște.
În acest pământ unde creștinismul a făcut educația dragostei, a păcii, ei nu au ce căuta cu educația urii, a dezmembrării, a barbariei.
Este inadmisibil ca un locuitor ardelean să nu știe să îți răspundă la salut sau vreo întrebare în limba română. Nem tudom, auzi. Păi ei au mâncat aici 80 de ani pâinea Ardealului românesc și se fac acum că nu știu limba românească? Unde au găsit străinii mai multă libertate decât la noi în țară? Ei și-au format până și școlile și universitățile lor pentru oprimarea limbii noastre și culturii creștine. Și pe de altă parte tot ei se plâng de noi că sunt oprimați, persecutați și maltratați de către români.
Ei ne fac pe noi extremiști când ei sunt cel mai barbar popor al Europei? Iar lumea îi ascultă pe ei și își formează această părere că suntem un popor sălbatic și extremist. Tocmai ceea ce
sunt ei, aceea pun pe seama noastră. Pentru că așa a fost ungurul:
fățarnic și duplicitar. Dar când am intrat noi vreodată în țara lor? Când i-am ucis noi pe ei? Nu, noi nu am nedreptățit pe nimeni, decât ne-am păstrat demnitatea și adevărul nostru istoric.
Cum s-ar mai putea însufleți tineretul de azi?
Tineretul nostru ar trebui puțin să se cunoască pe sine, istoria neamului, strămoșii și martirii lor.
Cunoașterea martirilor și adevărului istoric va trezi în noi și cunoașterea de sine. Dacă noi nu ne lustruim memoria și nu ne cunoaștem martirii și jertfele înaintașilor noștri, nu ne putem redeștepta. Nu avem dreptul să trecem peste jertfele lui Horea, Cloșca și Crișan și ale tuturor românilor care s-au crucificat pentru idealurile noastre. Noi, românii, trebuie să învârtim istoria în jurul acestor mari personalități ca să putem avea și noi o bucurie cerească, elanul și puterea lăuntrică de a nu ceda.
Din păcate s-a ajuns ca modernismul acesta să topească tot elanul tineretului nostru, prin televizor, calculator, sport, călătorii prin toată lumea. Unitatea cea mai puternică a unei nații este credința, legată de Biserică și prin ea să luptăm. S-au măsluit manuale, cărți, profesori, încât tineretul acesta e derutat, manevrat, fără personalitate și demnitate. Nu se mai predă istoria lui Iorga, lui Vasile Pârvan, se predă istoria după evrei sau bolșevici." [bunul Pr.Iustin Parvu, fragment extras din:
Interviu cu Părintele Justin Pârvu: Cunoașterea martirilor și adevărului istoric va trezi în noi și cunoașterea de sine]
***Da, romanilor le era mai bine sub Austro-Ungaria doar daca se lepadau de ortodoxie (cu alte cuvinte pretul ptr. un trai mai bun era sufletul, bun targ). Si multi nu au facut asta, fapt ptr. care erau o etnie suportata, tratati ca pe niste sclavi. Sa nu uitam de macelul impotriva Ortodoxiei si a romanilor ortodocsi condus de Generalul Belikov, la ordinul Imparatesei Maria Tereza. Nu degeaba se spune ca Ardealul s-a urcat pe Cruce. Ardealul a dat multi mucenici, nestiuti de multa lume, caci acum conteaza doar unde mancarea e mai buna si strandul mai "cool", nu unde sangele varsat ptr. Ortodoxie este inca cald si cheama la pocainta.
Avem o Țară Sfântă! - Adevăratul Imn al României!