![]() |
Citat:
|
Citat:
Compromisul intotdeauna a existat in crestinatate, si crestinii ortodoxi au acum cel putin la nivel teoretic necesitatea de a se schimba cu timpurile: unii au ajustat calendarul, au devenit ecumenici (ma refer la BOR), altii nu au ajusta calendarul si considera ca cei ce au facut-o ca gresesc (ma refer la BO Rusa). Inclusiv anumite pozitii ce au fost mai mult o problema vestica, nu inseamna ca nu au existat si nu au fost ajustate in BOR, de genul: sclavia este acceptata in Sf. Scriptura si cuvantul de "sluga" era practic echivalentul sclavului, si manastirile au beneficiat de ele: http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania Ce zici, a renunta la sclavie a fost un compromis ce compromite BOR in secolul XIX? Nu citesti Sf. Scriptura in romana doar datorita miscarilor protestante? (daca esti intre ortodocsii ce considera ca Sf. Scriptura poate fi citita, stiu unii ce zic ca daca nu esti preot/calugar, nu poti citi Sf. Scriptura, ci doar cartile recomandate de duhovnic) |
Citat:
Puteți să aduceți măcar un singur argument din Sfânta Scriptură sau din Sfinții Părinți referitor la "harul" cununiei despre care vorbiți? Și care s-ar acorda neapărat prin "binecuvântarea" clericilor? |
Cei care nu au schimbat calendarul, câtă vreme au rămas în comuniune cu celelalte bisericii ortodoxe, nu consideră că e greșit. Nu interpreta aiurea ceea ce nu știi sau nu înțelegi.
Cât despreecumenismul BOR: :24: Ca idee generală: nu biserica trebuie să devină tolerantă și modernă ci omul trebuie să redescopere trăirea ortodoxă! |
Citat:
Cred ca stii de asemeni ca desi unii spun pe ascuns alte lucruri (de genul ce vezi aici: http://blogs.reuters.com/faithworld/...via-wikileaks/ ) unii dintre cei mai mari critici ai ecumenismului din BO Ecumenica Greaca este BO Rusa. Ecumenismul este o problema moderna, dupa desfiintarea imperiului otoman, fiind un topic discutat in interiorul bisericii ortodoxe azi: http://theorthodoxchurch.info/blog/a...nst-ecumenism/ (din anul 2009). Adaugat dupa: Desi ei critica explicit catolicii si protestantii, punctele 8 si 9 ataca ecumenismul din cadrul BO (asta pentru cei ce nu au timp sa citeasca linkurile). Legat de cazul: "oamenii sa se schimbe, nu biserica", asta inseamna ca inca accepti sclavia, ca exact aceasta era discutia unde BOR s-a schimbat? Crezi ca cei ce practicau exemple de sclavie sau sclavii insisi (ce erau 250.000 cand s-a abolit aceasta practica) traiau cu adevarat ortodox, daca ar fi in secolul XXI? |
Citat:
Crezi cumva ca botezul te va smulge de la baptisti? Nu-i adevarat, vei ramane in continuare baptist, dar macar din iubire pentru sotia ta vei face acest sacrificiu. |
Citat:
"Ce a unit Dumnezeu omul sa nu desparta!" Lucreaza Dumnezeu fara de har? Dvoastra.cunoasteti ce este harul? |
Citat:
|
Citat:
Iar a numi un sacrificiu si ca raman in continuare baptist, discutia trebuie pentru balanta sa fie pusa in ambele directii (adica sotia poate sa se boteze baptista si sa ramana in continuare ortodoxa, nu ti se pare la fel? Mai ales ca botezul baptist e prin scufundare si intrebarea ce ti se pune la botez e in a oferi o marturie de credinta, nu de a fi "membru al bisericii Baptiste pana la sfarsitul vietii", nu-i asa?). A accepta Taina Cununiei poate fi facuta sub ideea de casatorie si de respect. Nu cred ca inseamna ca trebuie sa accept toate traditiile. Ortodocsii botezati si credinciosi nu accepta si respecta toate traditiile (spune-mi cate familii le vezi cu 6-10 copii azi), deci cu atat mai putin mi se pare din partea mea ca aceasta cerinta in timpurile astea e atat de necesara. |
Citat:
- inca o casatorie? ceea ce ai incheiat la starea civila e bun incheiat, daca s-a facut din convingere si ca in "fața" lui Dumnezeu. - daca e posibila in BOR? cum sa nu! am cunostinte casatorite mixt, cununate in BOR fara alte ceremonii suplimentare. - depinde ce nu intelegi la crestini. Ti-ai pus intrebarea daca intr-adevar esti un crestin? Nu doar unul care aproba intelectual niste dogme sau traditii. Crestinismul se traieste si, mai important, se manifesta ca urmare a unei transformari interioare nu exterioare. Dumnezeu sa te binecuvanteze! P.S.: pot sa ofer mai multe detalii la e-mail si ID: ixlucian@yahoo.com P.P.S.: imi cer scuze fiindca repet unele lucruri discutate la acesta intrebare. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:42:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.