Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   De ce "Tatal nostru"? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15853)

eliza-georgiana 17.12.2012 23:38:51

Vocațiile proprii bărbatului și ale femeii se formulează prin două limbaje: un limbaj trinitar pe de o parte, pentru că ființa umană este după chipul lui Dumnezeu, masculinul reflectând mai curând Logosul, iar femininul Pneuma; pe de altă parte, un limbaj hristic, pentru că Hristos recapitulează umanul integral, masculinul găsindu-și arhetipul în Ioan Înainte-Mergătorul (și
familia lui spirituală de la Ilie la martorii Apocalipsei), iar femininul în Maica lui Dumnezeu și Femeia înveșmântată în soare...

Dumnezeu a creat omenescul - ha adam - masculin și feminin. Luând nu o coastă (fr. côte), ci o parte (fr. côté), o jumătate a acestei realități încă insuficient diferențiată, El pune femeia față în față cu bărbatul. Și aceasta este descoperirea unui altulia, ce suna cunoscut - „os din oasele mele și carne din carnea mea”. Se văd corespondentele teologice: taina Treimii, Dumnezeul inaccesibil care se face împărtășibil. Iubirea omenească, în plenitudinea ei originară, reflectă Comuniunea Trinitară; alteritatea lui Dumnezeu este cea care întemeiază alteritatea umană, alteritatea celuilalt iar harul Său întemeiază întâlnirea...

Harul care il daruie Hristos ca celula inițială se plasează în inima căsătoriei - „Taină a iubirii”, după minunatul cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur: Comuniunea conjugală este înălțată la rangul de imagine profetică a Împărăției lui Dumnezeu: unitatea universală refăcută, comuniunea Masculinului și Femininului devenite una în Dumnezeu.

Scopul vieții creștine este de a face din orice ființă umană o mamă, predestinată
tainei nașterii: „până ce Hristos va lua chip în voi”. Sfințirea este lucrarea Duhului care înfăptuiește nașterea minunată a lui Iisus în adâncul sufletului....
http://www.parohiaortodoxatrento.com...na-Iubirii.pdf
Tatal mai reprezinta si capul familiei - autoritate suprema - iar femeia o vesnica iertare (care mama nu iarta totul copiiilor ei?)
spor la lectura :)

gdf-fdc 17.12.2012 23:46:28

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489298)
Prevad acestui topic viata lunga...!

si multa cearta

UNNOOM 18.12.2012 03:11:59

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 489411)
Fiindca Dumnezeu este principiu emisiv (masculin), in raport cu care omul este receptiv (feminin).

Depinde din ce punct de vedere!

DragosP 18.12.2012 06:37:35

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 489408)
Deci, de ce s-a prezentat Dumnezeuul biblic drept Tată, și nu drept Mamă ?

Eu în locul tău, având așa problemă, m-aș pune zdravăn la post și la rugăciune. Dar știi, vreo două-trei luni cel puțin. Nici n-aș mai accesa forumul.
Și dacă în urmă rugăciunii mi s-ar releva răspunsul l-aș scrie și aici.

osutafaraunu 18.12.2012 13:33:35

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 489394)
Crezi ca oamenii din perioada testamentara ar fi acceptat o "mama" drept suverana a imparatiei cerurilor?

În același context, e ciudat cum oamenii acceptă titulatura de "Împărăteasa Cerului" și "Mama noastră a tuturor" pentru sfânta Maria.
Sper să nu-mi luați în nume de rău contribuția mea la acest talmeș-balmeș pseudo-doctrinar.:1:

mihaila_alin 18.12.2012 13:47:37

dadu-si cu placinta.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 489552)
În același context, e ciudat cum oamenii acceptă titulatura de "Împărăteasa Cerului" și "Mama noastră a tuturor" pentru sfânta Maria.
Sper să nu-mi luați în nume de rău contribuția mea la acest talmeș-balmeș pseudo-doctrinar.:1:

daca DL.IIsus este imparatul lumii,tu ce crezi ca ar fi fecioara Maria?asa dupa mintiuta ta.

mihaila_alin 18.12.2012 13:51:35

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 489452)
Eu în locul tău, având așa problemă, m-aș pune zdravăn la post și la rugăciune. Dar știi, vreo două-trei luni cel puțin. Nici n-aș mai accesa forumul.

sunt de acord cu tine, si pentru prima intrebare, are nota patru cu indulgenta.

osutafaraunu 18.12.2012 13:51:50

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 489555)
daca DL.IIsus este imparatul lumii,tu ce crezi ca ar fi fecioara Maria?asa dupa mintiuta ta.

Preumila creatură a mâinilor Lui de Împărat și Creator al Universului.

MihaiG 18.12.2012 14:22:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 489452)

Și dacă ți-aș spune că mi s-a relevat și că nu coincide cu dogma ortodoxă, la ce ți-ar folosi ?

M-ai crede ? Ai fi dispus să pui la îndoială învățătura bisericii tale ? Sincer ?

Dumitru73 18.12.2012 17:38:19

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 489413)
"I am your father''

ca în Star Wars ;)

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:53:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.