Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Drumul spre calugarie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15908)

zaharia_2009 14.01.2013 11:06:17

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 495601)
Cum adica crestinii adevarati au fost acum 2000 de ani?
Nu este adevarat! Daca sustinem acest lucru, cu crestinii de acum 2000 de ani, ar inseamna sa negam faptul ca timp de 2000 de ani in Biserica nu s-a mantuit nimeni! Sa negam ca prin sinoadele ecumenice nu a lucrat Dumnezeu, sa negam canoanele cum ca nu ar fi inspiratie divina, sa negam Sf.Moaste etc.

Sa nu uitam ca Biserica s-a organizat in timp. Ori asta nu inseamna ca doar cei de acum 2000 de ani erau crstini adevarati. Eu nu as vrea sa fiu ca primii crestini de acum 2000 de ani, as vrea sa am puritatea lor, dar nici decum organizarea lor.

Crestini adevarati vor fi pana la sfarsitul lumii. Chiar si in secolul nostru avem oameni care s-au sfintit, avem chiar si mucenici!

Unde se gaseste aceasta invatatura, aceasta randuiala in sf.Biserica ca noi trebuie sa facem cum vrem noi, sa ne rugam cum vrem noi etc? Unde? Eu nu stiu de asa ceva in ortodxie; la protestanti da. Se poate f.bine sa fim in biserica si sa fim pierduti. Sa avem grija la treburile acestea. Cum zicea Batranul Cleopa cu un picior in Biserica si cu celalat la sectari.

Calugaria a fost cam la fel si acum 200 de ani. Tot ascultarea era cea mai importanta. Citit ce a scris Pr.Arsenie Papacioc despre calugarie.
Daca tot esti din Transilvania, citeste ce a spus Sfantul Ardealului, Pr.Arsenie Boca. :) Poate te va ajuta.

Modul de a trai si a crede in Hristos este foarte diferit la romanii din diverse regiuni/provincii istorice ale tarii .
In sudul tarii , chiar judetele de la Dunare , credinta omului de rind este f. slaba .
Eu vorbesc in general si fara dorinta a genera polemici .
Sigur ca in toata aceasta mare de indiferenta exista rivnitori, exista imbunatatiti, exista sfinti, exista minastiri in care mintuirea este luata f. in serios , dar sunt putine in raport cu numarul populatiei declarate ortodoxe .
Deci in sudul tarii , taranul roman mai degraba isi pune sapa pe umar duminica si merge la cimp decit la biserica motivind sus si tare ca toate sunt de la Dumnezeu iar Dumnezeu este in toate . Pe deasupra au pretentia ca monahii sa se roage si pt. ei deoarece asta le este meseria si ca altceva nu au de facut , ca ei au treaba nu gluma !
Mai rar vezi icoane prin casele lor si si mai rar vezi o candela pe un perete, un ceaslov sau o biblie pe vreo polita , iar cind exista candela aceasta este soioasa si stinsa deoarece nu se aprinde decit duminica .
In schimb ii apreciaza mult pe adventisti (neoprotestanti , in general) , ca ce bine este la ei : cum se ajuta acestia intre ei nu se ajuta nimeni si ca la ei simbata este sfinta , nu muncesc orice ar fi ! De parca pe ei ii imbrinceste cineva duminica la cimp sau sa nu-si ajute semenul.
In schimb tin toate sarbatorile paginesti cu mare sfintenie , crezind cu tarie in dracii lor locali :
- nu spala , nu fierb apa si nu aprind decit cu mare grija focul in soba , in ziua sf. Spiridon , deoarece este rau de arsuri si opareli ;
- tin joimarele de dupa Pasti cu mare sfintenie, ca sa nu te scoata noaptea la joc in curte sau pe cimpii ;
- tin calusul , tot in cincizecime , ca sa "nu ii ia din calus" si sa damblageasca ;
- simbetele nu spala ca sa nu dea laturi la morti ;
- in ajun de boboteaza nu spala , ca sa nu spurce apele cu laturile aruncate, dar in zilele notate cu cruce neagra (in zilele noastre sunt notati astfel multi sfinti romani) fac ce vor ;
- cind este zi de pomenirea mortilor si merg la biserica mai intii inchina ei luminarile si apoi le pun in colive iar cind impart la oameni nu da din mina pomana pina nu inchina ei , pina nu fac ei semnul sfintei cruci pe prinoase... ce a facut popa la slujba nu este nimic pe linga ce trebuie sa faca ei ;
- de f. multe ori , cind sunt aceste pomeniri de obste ale mortilor in BOR nu merg la biserica , nu au treaba ce face preotul in ziua aceea la biserica ci fac ei acasa diverse mincaruri (gris cu lapte, sarmale,orez cu lapte, fasole batuta sau frecata, etc) , le binecuvinteaza ei pe acestea si le impart , ca ce, fara slujba la biserica nu se poate imparti ? Popa este cu treaba lui , iar ei cu treaba si mortii lor !
- s.a.m.d. fiind insa si multe alte aspecte legate de modul de a posti , a te ruga sau a-ti face canonul (cind taranul a auzit de asa ceva), a creste copii cu strictete in frica si rusinea lui Dumnezeu ... etc, etc

Cunosc obiceiurile (desigur , nu in amanunt ca un profesor universitar de folclor ... sau poate mai bine ca el !) deoarece am mai multe resedinte (in mai multe judete) in sudul tarii si locuiesc in ele, vorbind astfel in cunostiinta de cauza !
Dar cu toate aceste aspecte trebuie tinut seama de un lucru f. important : sa nu incerci vreodata sa le spui ca nu au o credinta buna , sa nu incerci ca atunci cind mergi tu la biserica sa ii chemi si pe ei mustrindu-i astfel ca sunt slab credinciosi , sa nu incerci sa le arati formalismul credintei lor , ca din clipa aceea ti-ai pus foc pe casa . Cum te vor ridiculiza si cum te vor birfi si te vor judeca si iti vor vorbi ... sa nu intrebati !

In Ardeal lucrurile stau cu totul si cu totul altfel .
Un rind din bunicii mei sunt ardeleni si pot spune ca iarasi cunosc bine obiceiurile acestei zone .
Aici oamenii au icoane in casa , una sau doua, candela numai rareori si care este aprinsa cind si cind . Obiceiul citirii din Ceaslaov este extrem de rar, aproape necunoscut, dar citesc din orice Biblie pe care o prind, cind le este greu in viata .
Nu au obiceiul sa isi sfesteasca casa si fintinile dar au obiceiul sa sfinteasca in fiecare an clopotele bisericii, holda (cimpurile) in fiecare primavara, noua recolta din an aducind prinoase la altar apoi.
Nu cunosc produsul "coliva" (desigur ca in aceste timpuri moderne au ajuns sa cunoasca si coliva, dar nu o folosesc , o desconsidera, ei avind alte obiceiuri ! Oare preotii , in prima simbata din marele post nu ii invata despre coliva Sf. Teodor Tiron ? Sau, ii invata despre colacii sfintilor de la brutarie ?) iar pomenirea de obste a mortilor , desi se tine , este mult mai rece, mai putin importanta . Se axeaza mai mult pe morminte (citiri la mormintele celor care doresc asta , dupa liturghie si parastusul din biserica), pe ingrijirea lor, pe estetica lor si a cimitirului .
- respecta sarbatorile , fata de sudul tarii;
- insa problema credintei este la fel de slaba ca si in sud : merg la biserica cu mic cu mare , fiind o rusine pt. ei sa nu mearga, dar rareori au treaba cu ce se intimpla acolo . Nu cunosc, aproape in corpore, ce semnifica gesturile si ritualurile savirsite de preot, rostesc rugaciuni in cor (atunci cind este cazul) dar nu stiu de ce fac asta si ce senificatie are ceea ce spun, nu inteleg, nu stiu si nu inteaba despre bucatile din Evanghelie citite , astfel incit daca la masa de prinz , de dupa liturghie, intrebi ce s-a citit din Evanghelie si ce a insemnat rareori pot spune . Nu retin nimic sau mai nimic din predica (deobicei sunt plictisiti si neatenti)iar pina duminica viitoare mica bruma de amintire se sterge complet .
- isi permit deobicei ca obstea si batrinii sa exercite un bun control asupra preotului si sa il chestioneze despre slujirea lui.

Adica , este o cinste sa mergi la biserica , dar ce se intimpla acolo trece pe linga ei de numa-numa. In f. multe cazuri , mai totul este o aparenta .
Singura aparenta neaparenta este cintarea de pricesne (pe timpul impatasirii preotului) care place mult . Daca un preot scolit in sud scoate aceste pricesne si le inlocuieste tot cu cintari ale Maicii Domnului dar din manualele de psaltica , atunci lucrurile pot capata si o alta turnura . Priceasna este eticheta Ardealului in materie de liturgica !
De asemenea , datorita specificului ardelenesc (contactul strins cu multe alte culte) imprumuta si practica cu placere o serie de obiceiuri fie catolice (luminatia, udatul fetelor) fie protestante, mergind chiar atunci cind au ocazia la slujbe si la alte biserici , fiind f. intilnita ideea ca Dumnezeu este unul si acelasi si la catolici , si la protestanti si la ortodocsi . Asta ca sa nu se lase mai prejos de sudistii care stau strinsi de paginatate.
Au o credinta mai putin bazata pe canoane si mai mult pe pareri, considerind pacate doar sa ucizi, sa avortezi, sa furi si uneori sa curvesti .
De aceea , in totdeauna cind am discutii cu prietenii mei din Ardeal sau cind vad aici pe forum ardeleni stiu ca la un moment dat vor avea pareri absolut personale despre ortodoxie, inafara dogmelor sau a canoanelor. Stiu ca o vor zbircii , la un moment dat, in ceea ce priveste dreapta credinta si vietuirea in duh si adevar, si uneori chiar ii inteleg .
Insa mare imi este bucuria cind vad un ardelean (vorbind in general , dar aici introduc si banatenii si maramuresenii ...) care marturisesc drept Adevarul .
Ca om de rind nu trebuie sa sti multe despre credinta (nu este insa deloc rau daca se intimpla astfel) ci trebuie sa sti lucruri corecte si sa practici doar ce este binecuvintat si nu ce vrei tu si cum iti vine tie .
Ca atitudine , daca spui ca esti ardelean (de frunte, adica te mindresti cu asta) si ca esti ortodox, pai cind iti demonstreaza cineva un lucru legat de credinta ca fiind adevarat, tu te pui in unghii si refuzi sau dupa ce ceri lamuriri si vezi realitatea ii multumesti celui care a facut milostenie cu tine si te-a luminat aprinzindu-ti inca un becusor in intunericul propriei tale credinte iar de atunci incolo incepi si tu sa faci intocmai ?
Asta ca vorbim de credinta si de mindria ardeleanului de a merge la biserica si de a se da supus credincios !

Cu populatia oraselor lucrurile se modifica putin capatind un aspect mai mult elitist, intelectual , mai rafinat si mai important decit ce este la tara .
Dar ideea generala , aspectul general , este acelasi .

In Moldova, credinta omului de rind este mult mai mare decit in restul tarii .
Dar asta este alta poveste . Poate alta data .

Ana Tr. 14.01.2013 14:38:27

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 495598)
Imi cer iertare, dar nu prea inteleg reactiile acestea. Ti-am adus in vedere ce spune Biserica, nu am fost rea, nu te-am judecat, nu te-am condamnat, nu te-am pus la zid. A atrage atentia cuiva in legatura cu un subiect nu este rautate. Adica, pare ciudat. Iti spun ca Biserica spune ca femeile sa fie cu capul acoperit si tu ma acuzi ca te condamn? Cum vine aceasta treaba? Sa nu fim sensibili unde nu trebuie si mai bine intrebam ce nu intelegem exact, decat sa tragem concluzii pripite. Sa nu uitam ca pe internet, intr-un spatiu virtual, cand vorbim cu cineva un rol important o are imaginatia, caci nu putem sa ne folosim tot limbajul de comunicare.(tonul vocii, mimica fetei, gesticulatia etc.)

Apoi, treaba asta cu femeia si capul acoperit in Sf.Biserica si la rugaciune, nu este inventie facuta de unu si altul. Ai citit Evanghelia? Scrie acolo ca femeia trebuie sa aibe capul acoperit in Sf.Biserica si la ruga. Ai citit Sf.Canoane? Scrie acolo la fel, ca femeia trebuie sa isi tina capul acoperit in Sf.Biserica. Ai vazut cum e la manastire? Ai vazut cum e in Rusia,Ucraina,Moldova? Toate femeile isi acopera capul. Deci nu este o chestiune inventata de un terchea berchea care doreste sa ia libertatea omului. Asta e o porunca, o mica parte din invatatura ortodoxa. Daca dorim sa o urmam, f.bine. Dar daca nu, sa nu spunem ca nu este asa, cand Biserica spune f.clar ce si cum. Nu schimbam invatatura Bisericii dupa cum ne taie noua capul.

Vad ca scrie acolo ca esti din Transilvania. Bun. si eu sunt. Si am vazut femei cu capul acoperit in Transilvania. Deci nu e treaba ca asa e prin Moldova. Tine de persoana si de preotul Bisericii. Noi trebuie sa avem grija sa fim respectuosi in Casa Domnului. Cand intri in casa straina, te scuturi de praf, iti stergi papucii, dai buna ziua si ti cont de regulile casei in care te aflii. Exact asa este si in Sf.Biserica, Biserica Lui Hristos. Doar la Sf.Liturghie vin si ingerii sa slujeasca. Cum sa nu ii respectam?! Nu conteaza ce fac alte femei si nu cred ca nu ti cont de ce ar zice altele. Consider ca te-ai simti prost ptr. ca celelalte nu le poarta si vei crede ca ele gandesc ca esti nu stiu cum. Stiu sentimentul, l-am simtit si eu. Nu am cunoscut inca persoana care sa nu tine cont de ce spune altii despre ea. (ma refer la mireni si mai ales la tineri)

Spovedania se face cat mai des. Eu stiu, cam o data la 40 de zile. Sau cel putin in cele 4 posturi, dar daca suntem ortodocsi ravnitori, se poate si mai des. Deobicei cam asa stiu ca este in cazul in care cineva doreste sa se spovedeasca mai des--o data la 40 de zile.
Nu stiu cazul acelei femei, nu stiu de ce se spovedea asa de des. Nu este pacat in sine sa te spovedesti cand vrei. Dar nu cunosc eu direct cazul, deci nu ma pot pronunta.

ps. Nu te ia nimeni la cearta. Discutam.

Nu ma contraziceti numai ca stiti de toate. Ma simt nevoita sa repet. Eu fac ce simt, cum simt si cum cred. Si nu dau lectii nimanui de buna conduita si morala crestina si nici altfel de sfaturi s.a.m.d. si nici nu cred ca dvs. sunteti in masura sa faceti asta.

Ana Tr. 14.01.2013 14:52:25

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 495601)
Cum adica crestinii adevarati au fost acum 2000 de ani?
Nu este adevarat! Daca sustinem acest lucru, cu crestinii de acum 2000 de ani, ar inseamna sa negam faptul ca timp de 2000 de ani in Biserica nu s-a mantuit nimeni! Sa negam ca prin sinoadele ecumenice nu a lucrat Dumnezeu, sa negam canoanele cum ca nu ar fi inspiratie divina, sa negam Sf.Moaste etc.

Sa nu uitam ca Biserica s-a organizat in timp. Ori asta nu inseamna ca doar cei de acum 2000 de ani erau crstini adevarati. Eu nu as vrea sa fiu ca primii crestini de acum 2000 de ani, as vrea sa am puritatea lor, dar nici decum organizarea lor.

Crestini adevarati vor fi pana la sfarsitul lumii. Chiar si in secolul nostru avem oameni care s-au sfintit, avem chiar si mucenici!

Unde se gaseste aceasta invatatura, aceasta randuiala in sf.Biserica ca noi trebuie sa facem cum vrem noi, sa ne rugam cum vrem noi etc? Unde? Eu nu stiu de asa ceva in ortodxie; la protestanti da. Se poate f.bine sa fim in biserica si sa fim pierduti. Sa avem grija la treburile acestea. Cum zicea Batranul Cleopa cu un picior in Biserica si cu celalat la sectari.

Calugaria a fost cam la fel si acum 200 de ani. Tot ascultarea era cea mai importanta. Citit ce a scris Pr.Arsenie Papacioc despre calugarie.
Daca tot esti din Transilvania, citeste ce a spus Sfantul Ardealului, Pr.Arsenie Boca. :) Poate te va ajuta.

Am inteles. Dvs. sunteti o crestina adevarata 100% fara nici-un pacat. Si observ ca la orice faceti trimitere la Sf. Biserica, pentru ca considerati ca daca nu e mentionat in nu stiu ce carte e eronat, nu exista, e pacat, etc. Dar poate ca nu cunoasteti o poveste foarte veche (drept sa zic nu stiu daca apare in vreo carte) cu trei oameni, erau pustnici, rupti de lume, se aveau doar ei pe ei si pe Dumnezeu, si pentru ca nu aveau carte nu stiau cum sa se roage si ei spuneau doar atat: "Trei Doamne si toti trei". Si se spune ca Dumnezeu I-a ascultat si cand au murit au ajuns in Rai. Iar daca oamenii saraci nu au bani sa isi cumpere nu stiu ce carti sa se roage de acolo si stiu numai Tatal Nostru, puteti sa afirmati ca nu se roaga asa cum trebuie? Eu daca aleg sa ma rog langa un copac, puteti sa afirmati ca sunt razvratita? Credeti ca rugaciunea nu este primita la fel? Acum peste 2000 de ani, existau Biserici?

Ana Tr. 14.01.2013 15:07:47

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 495631)
Modul de a trai si a crede in Hristos este foarte diferit la romanii din diverse regiuni/provincii istorice ale tarii .
In sudul tarii , chiar judetele de la Dunare , credinta omului de rind este f. slaba .
Eu vorbesc in general si fara dorinta a genera polemici .
Sigur ca in toata aceasta mare de indiferenta exista rivnitori, exista imbunatatiti, exista sfinti, exista minastiri in care mintuirea este luata f. in serios , dar sunt putine in raport cu numarul populatiei declarate ortodoxe .
Deci in sudul tarii , taranul roman mai degraba isi pune sapa pe umar duminica si merge la cimp decit la biserica motivind sus si tare ca toate sunt de la Dumnezeu iar Dumnezeu este in toate . Pe deasupra au pretentia ca monahii sa se roage si pt. ei deoarece asta le este meseria si ca altceva nu au de facut , ca ei au treaba nu gluma !
Mai rar vezi icoane prin casele lor si si mai rar vezi o candela pe un perete, un ceaslov sau o biblie pe vreo polita , iar cind exista candela aceasta este soioasa si stinsa deoarece nu se aprinde decit duminica .
In schimb ii apreciaza mult pe adventisti (neoprotestanti , in general) , ca ce bine este la ei : cum se ajuta acestia intre ei nu se ajuta nimeni si ca la ei simbata este sfinta , nu muncesc orice ar fi ! De parca pe ei ii imbrinceste cineva duminica la cimp sau sa nu-si ajute semenul.
In schimb tin toate sarbatorile paginesti cu mare sfintenie , crezind cu tarie in dracii lor locali :
- nu spala , nu fierb apa si nu aprind decit cu mare grija focul in soba , in ziua sf. Spiridon , deoarece este rau de arsuri si opareli ;
- tin joimarele de dupa Pasti cu mare sfintenie, ca sa nu te scoata noaptea la joc in curte sau pe cimpii ;
- tin calusul , tot in cincizecime , ca sa "nu ii ia din calus" si sa damblageasca ;
- simbetele nu spala ca sa nu dea laturi la morti ;
- in ajun de boboteaza nu spala , ca sa nu spurce apele cu laturile aruncate, dar in zilele notate cu cruce neagra (in zilele noastre sunt notati astfel multi sfinti romani) fac ce vor ;
- cind este zi de pomenirea mortilor si merg la biserica mai intii inchina ei luminarile si apoi le pun in colive iar cind impart la oameni nu da din mina pomana pina nu inchina ei , pina nu fac ei semnul sfintei cruci pe prinoase... ce a facut popa la slujba nu este nimic pe linga ce trebuie sa faca ei ;
- de f. multe ori , cind sunt aceste pomeniri de obste ale mortilor in BOR nu merg la biserica , nu au treaba ce face preotul in ziua aceea la biserica ci fac ei acasa diverse mincaruri (gris cu lapte, sarmale,orez cu lapte, fasole batuta sau frecata, etc) , le binecuvinteaza ei pe acestea si le impart , ca ce, fara slujba la biserica nu se poate imparti ? Popa este cu treaba lui , iar ei cu treaba si mortii lor !
- s.a.m.d. fiind insa si multe alte aspecte legate de modul de a posti , a te ruga sau a-ti face canonul (cind taranul a auzit de asa ceva), a creste copii cu strictete in frica si rusinea lui Dumnezeu ... etc, etc

Cunosc obiceiurile (desigur , nu in amanunt ca un profesor universitar de folclor ... sau poate mai bine ca el !) deoarece am mai multe resedinte (in mai multe judete) in sudul tarii si locuiesc in ele, vorbind astfel in cunostiinta de cauza !
Dar cu toate aceste aspecte trebuie tinut seama de un lucru f. important : sa nu incerci vreodata sa le spui ca nu au o credinta buna , sa nu incerci ca atunci cind mergi tu la biserica sa ii chemi si pe ei mustrindu-i astfel ca sunt slab credinciosi , sa nu incerci sa le arati formalismul credintei lor , ca din clipa aceea ti-ai pus foc pe casa . Cum te vor ridiculiza si cum te vor birfi si te vor judeca si iti vor vorbi ... sa nu intrebati !

In Ardeal lucrurile stau cu totul si cu totul altfel .
Un rind din bunicii mei sunt ardeleni si pot spune ca iarasi cunosc bine obiceiurile acestei zone .
Aici oamenii au icoane in casa , una sau doua, candela numai rareori si care este aprinsa cind si cind . Obiceiul citirii din Ceaslaov este extrem de rar, aproape necunoscut, dar citesc din orice Biblie pe care o prind, cind le este greu in viata .
Nu au obiceiul sa isi sfesteasca casa si fintinile dar au obiceiul sa sfinteasca in fiecare an clopotele bisericii, holda (cimpurile) in fiecare primavara, noua recolta din an aducind prinoase la altar apoi.
Nu cunosc produsul "coliva" (desigur ca in aceste timpuri moderne au ajuns sa cunoasca si coliva, dar nu o folosesc , o desconsidera, ei avind alte obiceiuri ! Oare preotii , in prima simbata din marele post nu ii invata despre coliva Sf. Teodor Tiron ? Sau, ii invata despre colacii sfintilor de la brutarie ?) iar pomenirea de obste a mortilor , desi se tine , este mult mai rece, mai putin importanta . Se axeaza mai mult pe morminte (citiri la mormintele celor care doresc asta , dupa liturghie si parastusul din biserica), pe ingrijirea lor, pe estetica lor si a cimitirului .
- respecta sarbatorile , fata de sudul tarii;
- insa problema credintei este la fel de slaba ca si in sud : merg la biserica cu mic cu mare , fiind o rusine pt. ei sa nu mearga, dar rareori au treaba cu ce se intimpla acolo . Nu cunosc, aproape in corpore, ce semnifica gesturile si ritualurile savirsite de preot, rostesc rugaciuni in cor (atunci cind este cazul) dar nu stiu de ce fac asta si ce senificatie are ceea ce spun, nu inteleg, nu stiu si nu inteaba despre bucatile din Evanghelie citite , astfel incit daca la masa de prinz , de dupa liturghie, intrebi ce s-a citit din Evanghelie si ce a insemnat rareori pot spune . Nu retin nimic sau mai nimic din predica (deobicei sunt plictisiti si neatenti)iar pina duminica viitoare mica bruma de amintire se sterge complet .
- isi permit deobicei ca obstea si batrinii sa exercite un bun control asupra preotului si sa il chestioneze despre slujirea lui.

Adica , este o cinste sa mergi la biserica , dar ce se intimpla acolo trece pe linga ei de numa-numa. In f. multe cazuri , mai totul este o aparenta .
Singura aparenta neaparenta este cintarea de pricesne (pe timpul impatasirii preotului) care place mult . Daca un preot scolit in sud scoate aceste pricesne si le inlocuieste tot cu cintari ale Maicii Domnului dar din manualele de psaltica , atunci lucrurile pot capata si o alta turnura . Priceasna este eticheta Ardealului in materie de liturgica !
De asemenea , datorita specificului ardelenesc (contactul strins cu multe alte culte) imprumuta si practica cu placere o serie de obiceiuri fie catolice (luminatia, udatul fetelor) fie protestante, mergind chiar atunci cind au ocazia la slujbe si la alte biserici , fiind f. intilnita ideea ca Dumnezeu este unul si acelasi si la catolici , si la protestanti si la ortodocsi . Asta ca sa nu se lase mai prejos de sudistii care stau strinsi de paginatate.
Au o credinta mai putin bazata pe canoane si mai mult pe pareri, considerind pacate doar sa ucizi, sa avortezi, sa furi si uneori sa curvesti .
De aceea , in totdeauna cind am discutii cu prietenii mei din Ardeal sau cind vad aici pe forum ardeleni stiu ca la un moment dat vor avea pareri absolut personale despre ortodoxie, inafara dogmelor sau a canoanelor. Stiu ca o vor zbircii , la un moment dat, in ceea ce priveste dreapta credinta si vietuirea in duh si adevar, si uneori chiar ii inteleg .
Insa mare imi este bucuria cind vad un ardelean (vorbind in general , dar aici introduc si banatenii si maramuresenii ...) care marturisesc drept Adevarul .
Ca om de rind nu trebuie sa sti multe despre credinta (nu este insa deloc rau daca se intimpla astfel) ci trebuie sa sti lucruri corecte si sa practici doar ce este binecuvintat si nu ce vrei tu si cum iti vine tie .
Ca atitudine , daca spui ca esti ardelean (de frunte, adica te mindresti cu asta) si ca esti ortodox, pai cind iti demonstreaza cineva un lucru legat de credinta ca fiind adevarat, tu te pui in unghii si refuzi sau dupa ce ceri lamuriri si vezi realitatea ii multumesti celui care a facut milostenie cu tine si te-a luminat aprinzindu-ti inca un becusor in intunericul propriei tale credinte iar de atunci incolo incepi si tu sa faci intocmai ?
Asta ca vorbim de credinta si de mindria ardeleanului de a merge la biserica si de a se da supus credincios !

Cu populatia oraselor lucrurile se modifica putin capatind un aspect mai mult elitist, intelectual , mai rafinat si mai important decit ce este la tara .

Eu nu sunt de acord cum ati tratat comparativ ca dintr-o anumita zona sunt mai credinciosi si din alta, altele nu. Pentru mine credincios nu e omul care merge la biserica in fiecare zi si atunci cand iese ii da in cap cu toporul, sapa, parul vecinului. Iar cat despre ultima parte
Citat:

In Moldova, credinta omului de rind este mult mai mare decit in restul tarii
polemica e prea putin spus. Nu stiu cum puteti sa afirmati ca oamenii lenesi, care au pamanturi roditoare si nu le muncesc, ale caror copii mor aproape zilnic arsi de vi in case, care cum mentionam mai sus isi dau in cap unii altora, care se imbulzesc si se bat la moaste, sunt MAI credinciosi decat altii? Eu as putea spune ca diavolul este mai prezent acolo decat Dumnezeu.

Laura19 14.01.2013 15:19:57

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 495631)

In Brasov se face coliva. :) Chiar bunica facea ptr. bunicul. Si am mai fost la o inmormantare unde tot coliva si colacei se dadea. Si in Sibiu am inteles ca se face coliva. Acum banuiesc ca depinde si de zona Ardealului. :))
Citat:

Intrebare adresata direct mie? :)
Citat:

Pot sa spun ca ardelenii care il cinstesc pe Pr.Arsenie Boca, deobicei se tin tare pe credinta ortodoxa. Mai ales cei din Brasov, Sibiu, Hunedoara. (pe aici este cunoscut de mai multi oameni pr.Boca decat in nord-cel putin mie asa mi se pare)
Iar cei care cunosc putina istorie, o tin si mai si. (mai ales partea cu unitatia).

ioanna 14.01.2013 15:37:04

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 495697)
In Brasov se face coliva. :) Chiar bunica facea ptr. bunicul. Si am mai fost la o inmormantare unde tot coliva si colacei se dadea. Si in Sibiu am inteles ca se face coliva. Acum banuiesc ca depinde si de zona Ardealului. :))

In zona Clujului , Maramures, Crisana nu se face coliva la inmormantare si la parastase, ci se face colac(parastas), insa cel putin odata pe an ardelenii tot isi fac sfestanie, in ajun de Boboteaza. Poate ca in mediul urban sunt tot mai putini cei care cheama preotul sa le faca sfestanie cand se muta in casa noua, insa nu cunosc om care sa nu fi chemat preotul sa-i faca sfestanie daca i-a murit un membru al familiei. Tin minte tousi ca am gustat odata coliva de un 1 noiembrie, cand m-a servit cel venit la mormantul de langa cel al bunicului meu si inca o data cand a facut vecina , care-i moldoveanca :) In general, la parastase nu se aduce coliva, eu n-am prea vazut. Cred deasemenea ca moldovenii tin mai mult la randuieli (daca-i post, e post, nu o dau pe post greco-catolic- fara carne, dar cu lapte si oua), dar sunt mai superstitiosi decat ardelenii si-si neglijeaza mormintele celor dragi (merg rar la cimitir). Luminatia cred ca e evenimentul care-i aduce pe toti adelenii la cimitir, nefiind insa o sarbatoare religioasa. La catolici ziua mortilor e pe 2 noi, la ortodocsi pe 8 noi, protestantii nu au o zi a mortilor, insa de 1 noi. cu totii merg la cimitir sa se reculeaga.

iana 14.01.2013 16:39:16

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 495704)
.... dar sunt mai superstitiosi decat ardelenii si-si neglijeaza mormintele celor dragi (merg rar la cimitir)

De ce crezi ca are importanta ingrijirea mormantului? Pe cei raposati ii ajuta rugaciunile pentru ei si nu ingrijirea mormantului (sau vizitarea lui).

Mihailc 14.01.2013 17:05:36

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 495718)
De ce crezi ca are importanta ingrijirea mormantului? Pe cei raposati ii ajuta rugaciunile pentru ei si nu ingrijirea mormantului.

Are importanță și îngrijirea mormântului, întrucât cimitirele creștinilor sunt grădinile învierii. M-a impresionat întotdeauna felul cum arată cimitirele mănăstirilor,cu morminte îngrijite și iluminate în toată vremea de candele care sunt semne ale pomenirii necontenite în rugăciune a celor ce odihnesc acolo. În bună rânduială toate sunt importante pentru adormiții în nădejdea învierii: rugăciunile, pomenirile, florile, lumânarea, lacrima de dor....

Laura19 14.01.2013 17:38:49

Adevarul este ca coliva nu ar trebui sa fie pe zone, ci peste tot. Este o randuiala ortodoxa. Si e buna tare. :D

Oricum, Brasovul si Fagarasul s-au rupt de mitropolia Ardealului cand au vazut ca preotii tot trec la greco-catolicism. Au cerut sa fie luati sub Tara Romaneasca. Poate din acest motiv unele obiceiuri s-au pastrat in Brasov, iar in zonele de nord, unde a fost o maghiarizare puternica, s-au mai pierdut. Vorbesc de vremea cand Transilvania era sub Imp.Austro-Ungar.

ioanna 14.01.2013 18:30:59

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 495718)
De ce crezi ca are importanta ingrijirea mormantului? Pe cei raposati ii ajuta rugaciunile pentru ei si nu ingrijirea mormantului (sau vizitarea lui).

Ii ajuta rugaciunea, insa mersul la mormant te ajuta pe tine, pentru ca acolo te simti cel mai aproape de cel care nu mai e , privind mormantul ca pe o „poarta” spre lumea nevazuta, la care bati prin rugaciune si aprinzi o lumanare. Mesajul mortii a fost rostit intr-o gradina, cel al invierii tot intr-o gradina, cimitirul fiind legatura dintre cele doua lumi- o gradina pe care vrei sa o pastrezi curata si ingrijita, nu abandonata sub povara tufelor de buruieni. Ingrijirea mormantului e un semn de pretuire a celui drag, pe care nu-l uiti odata cu moartea si cred ca locul acela te incarca si te indeamna sa-l cauti mai mult pe Dumnezeu. Ce ma impresioneaza la Luminatie, e ca se gaseste intotdeauna un om cu suflet bun, care sa puna o lumanare si pe mormantul la care a vazut ca n-a venit nimeni, lumanare ce da glas cuvintelor sale nerostite, astfel ca toata gradina prinde viata si nimeni n-a fost uitat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:00:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.