Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Exorcismul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5045)
-   -   bolnavi sau posedati (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1631)

macs 23.05.2007 14:51:41

"Pai asta este ideea... de ce vindecarea asta, daca este una medicala, nu survine intr-un mediu medical? de ce efectul placebo nu lucreaza pt. unii dintre `bolnavi` doar in urma Sf. Maslu....?"
tu aici ai luat doar un caz particular. efectul placebo se manifesta in multe alte laturi ale medicinei, si nu in urma sf. maslu. importanta este convingerea pe care o are persoana respectiva. de exemplu, citisem mai de mult un articol despre un om care avea nu mai stiu ce boala, si caruia i s-a zis ca i se administreaza un medicament care il va vindeca, dar in schimb i s-a administrat unul fara nici un efect in problema pe care o avea el. pana la urma s-a vindecat. de ce? pentru ca avea convingerea ca se va vindeca. era nevoie de ceva care sa-i alimenteze convingerea asta. in exemplul tau, acest ceva este sf. maslu.

"credinta este o forma de cunoasteere la fel de sigura in sistemul meu (si al lui Platon, Aristotel etc) pe cat este observatia in sistemul tau de valori"
si cand credinta cu observatia se contrazic, careie ii dai intaietate ? :)

p.s.: mi-a placut teribil de mult ce ai postat la topicul cu "sarutul frantuzesc" :D

odin 23.05.2007 15:32:24

`era nevoie de ceva care sa-i alimenteze convingerea asta. in exemplul tau, acest ceva este sf. maslu. `

Ceea ce spun este faptul ca minunea vindecarii nu trebuie sa fie neaparat o minune in sensul general acceptat. Un lucru de ordin spiritual (sa spunem alungarea unui diavol)se poate intampla prin intermediul unui lucru absolut normal (efectul Placebo). Este vorba de ideea care subzista in lucruri (e foarte interesant cum pune problema Platon). Cat de reala devine aceasta idee? Uneori ea este o certitudine mai mare decat lucrul in sine....

`si cand credinta cu observatia se contrazic, careie ii dai intaietate ?`

Careia care este prioritara in sistemul meu de valori (acelasi lucru il faci si tu). Dar oricum, din fericire, pt. mine credinta mea nu contrazice observatia...

Ms. pt. aprecieri... dar nu cred ca m-am facut inteles pt. cei ce ar fi trebuit sa inteleaga.;)

D.C. 23.05.2007 16:24:36

Dragutzilor, am avut in familie o vrajitoare. imi amintesc cand a venit clipa mortii tremura casa, ea se zbatea in pat si tipa sa o ajutam ca vin diavolii la ea sa o ia. Si acum cand scriu acestea ma ingrozesc. Am chemat preotul dar nu a reusit sa o spovedeasca si impartaseasca. A murit saraca si Dzeu stie unde a mers. La cativa ani dupa moartea ei, am inceput sa o visez ( pentru ac eu o puneam pe pomelnic alturi de pr meu duhovnic), ma chinuia prin somn. A fost o perioada de lupte de zbucium dar cu ajutorul parintelui a rugaciunilor sale, prin mila Bunului Dzeu si a maicii Domnului am resuit sa scap. nu sunt cuvinte sa povesteti asa ceva. Nici cel care Nu a avut deaface cu un demonizat nu poate intelege. Va rog nu mai judecati ptr ca Nu stiti ce cumplita este munca lor. Dzeu sa ne pazeasca pe toti si sa ne invredniceasca de rai cum spunea un mare sfant. Nu va mai jucati cu vorbele este greu de dus o asemneea lupta.

Sebastiana 23.05.2007 19:09:12

D.C.,asa este si eu cunosc senzatia intrucat si eu am trecut prin asa ceva,o ruda apropiata mie,timp de 7sapte ani,si mie imi aparea in vis si ma ruga sa ma rog pt.ea, iar eu ii raspundeam ca eu o sa ma rog pt.ea,dar sa se roage si ea pt.mine,dar nu stiam atunci daca avea cum sa se roage cineva care e in iad,ma ruga in somn(in vis)sa merg cu ea pe lumea cealalalta,bine ca nu am acceptat,caci altfel cred ca muream in somn,si culmea ca o visam mai tot tp.in jurul datei ei de nastere 13 august,si de asemenea de Sarbatoarea"Adormirea Maicii Domnului",dar nu stiam de ce,pana mi-a zis cineva din familie ca atunci este ea,de fapt,nascuta.Si tot asa se auzeau tot felul de zgomote prin casa,si eu si ai mei le auzeam insa nu stiam de ce,pt.ce,si de unde sunt sau nu sunt.Si mai stiam ca acea persoana obisnuia sa ghiceasca si ea si alte rude,asa ca e trist din pacate si purul adevar.

D.C. 30.05.2007 14:45:47

sebastiana, spunea pr paisie aghioritul ca vrasmasul ne atinge numai cand suntem in afara noastra. Cand suntem in suflet ( adica in Hristos) el nu are putere doar face caf caf precum un caine fara dinti. Asa ca sa nu da drepturi diavolului prin manie, invartosare, sa ii aruncam in fata smerenia si rugaciunea.
cu stima carol

Sebastiana 02.06.2007 12:19:36

D.C..asa este cum zice parintele si cum sustii situ,numai cu post,smerenie sincera,nefatarnica si cu rugaciune nimic rau nu se poate atinge de noi decat numai daca ii ingaduim noi,atunci capata putere asupra noastra dar numai cu ingaduinta Lui Dumnezeu,caci nu se poate atinge de nici un fir de par de-al nostru,toate firele de par ne sunt numarate,nu ne poate face nici un fel de rau,decat numai daca Dumnezeu ingaduie acest lucru.Dar mai sunt si oameni incercati de Dumnezeu ca si Dreptul Iov sau ca si altii,insa noi trebuie sa invatam din rabdarea lor,care rabdare este a sfintilor,din smerenia lor,si puterea de a rabda si de a nu carti si vocifera sau striga impotriva Lui Dumnezeu,caci pe toti ne incearca si ne supune la fel de fel de probe si teste care sa demonstreze daca tinem cu Dumnezeu si daca II slujim cu adevarat LUI,fara sa ne prefacem,fara sa IL mintim sau sa ne mintim pe noi insine.Trebuie sa incercam sa stam cat mai aproape de El,sa Il cautam cat se poate de des,si sa nu ne indepartam de El,cu toate ca sunt multe piedici,obstacole,incercari si ispite de tor felul care cauta sa ne doboare si sa ne indeparteze de Dumnezeu si de adevaratele valori Divine dar si umane,care sunt toate Ale LUI.

jeny11 16.11.2007 12:28:48

Cred ca este un real pericol si sa spun de ce eu am o sora bolnava de schizofrenie paranoida si binen teles ca am cautat sa oajut cum pot si asa am apelat si la un preot iar de aici a venit un necaz si mai mare si anume acel preot ne cunostea familia si stia ca despre bunica noasta umbla vorba ca a fost o mare vrajtoare si nici una nici doua despre mine a spus ca am puteri ca si ea cea ce nu cred dar mai grav ca sora mea care sa nascut bolnava nu ar fii cu adevarat bolnava ci totul ise trage de la faptul ca bunica mea iar fii facut vrajuri mamei noastre dar aceasta avea ingerul tare si totul a cazut pe sora mea si de atunci sora mea in crize cauta sa o omoare pe mama ca este vinovata ,de acea spun ca este un mare pericol caci cine cunoaste bolile psihice stiu cat de creduli sunt bolnavii in aceasta privinta.deci mare atentie!:)

anita 16.11.2007 13:02:22

Par.Arsenie Boca spunea ca cei cu boli de nervi sunt oamnei patimasi ,s-au adunat patimile nemarturisite.
Pe de alta parte cunosc pe cineva cu schizofrenie care a avut o copilarie nefericita.
Si la 18 ani cand a facut prima criza ,ce pacate avea?

Sebastiana 17.11.2007 18:25:43

???Acestea pot fi pacatele din neam adaugate la putinele si micile lor pacate de pana atunci,sau poate chiar ale tuturor neamurilor care cad pe cei nevinovati de regula,in marea lor majoritate pe copii si tineri fara prea multe pacate sau pacate minore,tocmai pt.ca sa sufere mai tare si mai mult cei vinovati care sunt in preajma lor si care tin foarte tare la ei(parinti,bunici,tutori,etc.)si pt.ca sa se caiasca de pacatele lor,in cazul in care mai au constiinta de sine lucratoare,aceasta fiind de fapt vocea LUI Dumnezeu,si de asemenea pt.ca sa constientizeze ce li se poate lor intampla,vazand suferinta celor nevinovati ai lor,copii,adolescenti,tineri intre doua varste,batrani simpli,necajiti si amarati,buni la suflet si drept credinciosi,care sunt incercati in credinta lor prin ispite si necazuri multe si felurite de catre Dumnezeu pt.a-i intari in credinta si pentru a-i purifica la suflet,si pt. a se apropia si mai mult de EL.Prin copiii patimiti sau prin tinerii incercati si curati la suflet si trup se intorc parintii,buni sau vitregi cum or fi ei,necredinciosi,delasatori,caldicei in credinta sau ignoranti,vizavi de credinta si de religie,ca teorie si aplicarea ei in practica prin fapte bune de credinta si milostivire.Si cine nu se spovedeste regulat sau sincer asa cum trebuie,este chiar mai expus si ramane vulnerabil in fata necazurilor si primejdiilor de tot felul.

jeny11 17.11.2007 22:20:05

Nu stiu daca pacatele altor persoane au cazut pe ea dar stiu ca mama a nascuto la multe ore dupa ce i sa rupt apa si asta cu ajutorul forcepsului iar la sase luni i sa administrat un vaccin vechi de la care tind doctorii sa creada ca i sa tras pentru ca acum dupa 40 ani au constatat ca toti 5 copii vaccinati in acea perioada au probleme pshice ,va rog sa ma scuzati dar cred ca trebuie sa se inteleaga ca in majoritatea cazurilor cei diagnosticati cu boli pshice chiar sunt bolnavi ,si sa se mai stie ca au o putere de convingere coplesitoare incat cei care nu il cunosc indeaproape chiar cred in cea ce spun.

DUMNEZEU SA NE FEREASCA DE RELE

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:19:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.