Citat:
În prealabil postat de philalex
(Post 515618)
Da...mari chiriile...comparativ cu salariile, multi escroci....e un materialism oribil peste tot.....sunt si multi care renunta......sa ajunga garsonierele 8000 - 10000 euro....eu ma bucur....prea scumpe sunt....te mai uiti si la cei amarati....care nu au posibilitati....eu as face ca la nemti....un sistem de protectie sociala, pentru cei saraci....cu locuinte sociale...si cu o renta viagera din care sa traiasca....sunt si tineri care nu isi gasesc...pana isi gasesc sa primeasca renta...daca si-l pierd sa aiba din ce trai....fiecare are dreptul sa traiasca....
|
Da, astea-s vremurile și sunt în acord cu tine când concluzionezi "fiecare are dreptul să trăiască".
E indiscutabil acest lucru și încă, aș plusa c-o întrebare: să se rezume totul la drept și drepturi pe lumea asta? Adică, doar pentru că e corect conform drepturilor, facem noi ceea ce facem?...
Dar inima, ticăloasa aia de inimă, inima creștinească, nu șoptește nimic? Tace mâlc? Nu zice nici pâs?
Când creștinul face miluință, o face doar cu gândul că respectă un drept? Și că e ascultător față de o poruncă? La atât se rezumă viața noastră a creștinilor? La supunerea față de drept și de lege?
Chit c-o zice iarăși un prieten că mă dau supravirtuos, afirm ce-mi zice numai bunul simț, că virtuos nu sunt, vai mie. Îmi spune bunul simț că eu, om creștin cu lipsuri și cu rele, nu pot trăi indiferent la lipsurile altora. Nu pot trece senin pe stradă când văd pe atâția alții săraci și goi și bolnavi și cu mâna întinsă. Nu pot fi indiferent la tot ce-i omenesc în jur, pur și simplu pentru că și eu sunt om și mă leagă ceva, de natură cred profund emoțională mai întâi, cu toți oamenii. Nu mă screm să compătimesc, pe mine și pe alții, o fac pur și simplu, fără să îmi înăbuș simțământul. Singura treabă care mă încurcă realmente este, s-o recunosc, că nu știu cum să fac, că nu mă pricep. Dar nu pentru asta avem învățători și Scripturi? Oare din alt motiv?...
Ce pomană mai e și aia, ce milostenie, dacă o fac după adâncă cugetare, răsfoirea carnețelului cu porunci din buzunar sau din memorie, apoi, corect-foc, iacă fac gestul cerut de lege, gestul cel corect și dau un ban sau o vorbă etc.
Nu știu alții cum sunt, însă pe mine mă ia amețeala, se dărâmă totul doar când mă gândesc la eventualitatea că aș putea să fiu într-o zi un om corect și cu principii drepte. Să mă ferească Dumnezeu de așa moarte în blugi și tricou!
În inima omului, dacă luăm aminte la ea și nu o înnăbușim, există un izvor necontenit al împărtășirii omului cu toți semenii lui. Un izvor numit "îmi pasă". Acest izvor credeam că e din datul genetic al omului, făr să aibă Dumnezeu vro trabă cu el. De câțiva ani am descoperit și mărturisesc că este pus de Dumnezeu în om, în inima lui. Ca să nu mai fie nici lege, nici corectitudine, ci pur și simplu din prinosul inimii omului către frații săi oameni. Oricum ar arăta, ar vorbi, s-ar purta și s-ar autocataloga ei. Adică noi.
Restul e sălbăticie, indiferent cât de frumos ornată pe dinafară și cât justificată savant și "drept".