Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Dieta vegetariana versus cea omnivora - articol interesant (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16574)

AlinB 23.06.2013 23:29:36

Eva a rupt prima postul si l-a convins si pe Adam sa o faca.
Constatare, nu scuza :)

sophia 24.06.2013 21:43:34

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 524035)
Canonul Postului Mare specifica ca nu e permis uleiul in mancare, cu exceptia sambetei si duminicii daca tin bine minte.
Dar probabil ca majoritate preotilor omit sa specifice..

Deci eu am auzit de la mai multa lume, inclusiv preoti, ca monahii au post mai aspru si nu consuma ulei. Mirenii au voie sa consume ulei in post.
Acum m-am uita pe net si chiar nu scrie nicaieri acest lucru, zice ca uleiul nu este de post.
Sunt surprinsa si nelamurita.
Eu asa am invatat de la batrani si am intrebat pe multi si chiar de la preoti am auzit.
Au fost doar niste pareri? S-au schimbat lucrurile?

Le fel cum stiu ca uleiul este foarte sanatos, mai ales cel din ulei de masline si este mai bun decat grasimile animale.
Chiar se spune ca este bun uleiul pentru ca are grasimi pozitive,, bune, fara colesterol rau.

Acum vad ca sunt alte pareri si alte studii. Cat si pe cine sa mai crezi?
La fel se spune mai nou ca este rea margarina, ca e mai bun untul, dupa ce ani de zile s-a sustinut contrariul.
Mai bine ca eu nu mananc grasimi mai deloc (ulei in salate si ce ce mai este in produse in compozitia lor).

AlinB 24.06.2013 23:34:56

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 524211)
Deci eu am auzit de la mai multa lume, inclusiv preoti, ca monahii au post mai aspru si nu consuma ulei. Mirenii au voie sa consume ulei in post.
Acum m-am uita pe net si chiar nu scrie nicaieri acest lucru, zice ca uleiul nu este de post.

Pentru ca nu te-ai uitat bine.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/_post.htm
http://www.parohiamacin4.org/postul.htm

Citat:

Le fel cum stiu ca uleiul este foarte sanatos, mai ales cel din ulei de masline si este mai bun decat grasimile animale.
Chiar se spune ca este bun uleiul pentru ca are grasimi pozitive,, bune, fara colesterol rau.
Si asta cu colesterolul este o poveste cu dedesupturi se pare..

Citat:

Acum vad ca sunt alte pareri si alte studii. Cat si pe cine sa mai crezi?
Credulitatea nu e o solutie.

Citat:

La fel se spune mai nou ca este rea margarina, ca e mai bun untul, dupa ce ani de zile s-a sustinut contrariul.
Hehe...interesele variaza.
Dar chiar si un ceas defect, arata ora exacta de 2 ori pe zi.

Citat:

Mai bine ca eu nu mananc grasimi mai deloc (ulei in salate si ce ce mai este in produse in compozitia lor).
Grasimile sunt o componenta importanta a constructiei si functionarii organismului uman.
Si se pare ca sunt si o buna sursa de energie, pe cand amidonul..

cezar_ioan 25.06.2013 06:49:32

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 524240)

Grasimile sunt o componenta importanta a constructiei si functionarii organismului uman.
Si se pare ca sunt si o buna sursa de energie, pe cand amidonul..

Pe când amidonul....ce???
Nu-i bună sursă de energie, sau cum?
După care ultim răcnet de ... contrainformație?
De când n-ați mai trecut, domnule AlinB (de la mamifer presupun că-i B, nu-i așa?), pe la școală?
Și de-ați trecut, ce făcurăți acolo? Cumva, ați schimbat paharele de la tonomatul cu ceaiuri și cipsuri?

Orice elev cumsecade, orice prost de-un 5 cinstit, cunoaște cum e cu amidonul și cu energia.
Dvs, nimic și niznai? ... Chiar nimic, bre? Nimic, nimic????
Of, cât erai de fapt de mic! Alin, Beule, pitic.

AlinB 25.06.2013 10:28:35

Domnu' Cezar, dar o contributie intelectuala puteti aduce la topic?

Sau doar asa..chibitz?

Florin-Ionut 26.06.2013 05:37:22

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 523986)
Apoi mai sunt vegani cu păreri ”înalte” despre sine (avem și aici pe forum un frate), mândri că au renunțat la carne, dar nu își dau seama că se află în înșelare. Exemplu să luăm tot de la sfinții părinți purtători de Dumenzeu, care posteau mai mult în ascuns și se fereau de slava deșartă.

Fratele probabil că-și pune sufletul [în pericol] pentru a-i îndemna pe ceilalți să se gîndească mai mult la sănătatea trupurilor proprii. Poate că totuși a învățat să se exprime în public fără să caute lauda audienței.

Citat:

Mi-a plăcut tare mult cuvântul despre post a Sfântului Ioan Gură de Aur: “Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai mult este necesar în afară de Rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană”. Acum vin cu o întrebare: cât postea Adam în Rai?
Cert e că Adam a postit mai mult ca nevastă-sa... :)

De meditat la ce fel de post s-a referit Sfîntul, ce însemna postul pentru creștinii dinainte de secolul al patrulea. Numai vegetale sau lipsa mîncării?

AlinB 27.06.2013 11:02:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 524501)
De meditat la ce fel de post s-a referit Sfîntul, ce însemna postul pentru creștinii dinainte de secolul al patrulea. Numai vegetale sau lipsa mîncării?

Buna intrebarea.
Oare cum a evoluat(?) Postul de la inceputuri si pana acum?

cezar_ioan 02.07.2013 01:13:10

Un punct de vedere tradițional românesc

http://www.youtube.com/watch?v=D3A9_C3acws

Florin-Ionut 02.07.2013 07:12:31

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 525095)

Frate Ioane,

Înainte să bați ouăle, pune-ți niște întrebări cugetătoare, și anume:

Oare provin de la un animal sănătos?
Ce a mîncat animalul la viața lui? Ghici...
Cît de vechi sînt ouăle, în ce condiții au fost transportate pînă la magazin?
E bine să consumi ulei încins?
Ai putea înlocui omleta cu altceva mai puțin dăunător?
Cum se numește atunci cînd un animal elimină în mod natural un ou? Parcă avea o denumire științifică...

Florin-Ionut 02.07.2013 07:15:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 524644)
Buna intrebarea.
Oare cum a evoluat(?) Postul de la inceputuri si pana acum?

Nu știe nimeni, am întrebat și pe teologie.net. De fapt mai nimeni nu și-a pus întrebarea asta.

Rămîne să trec la forumurile în engleză, măcar să mă trimită cineva la niște cărți care ating cît de cît subiectul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:40:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.