![]() |
Doamne ajuta!
am citit cu interes aproape tot topicul si probabil il voi citi pe tot in cele din urma, nu am prea mult timp sa caut acum toate punctele la care vreau sa ma lamuresc mai bine, insa o sa incerc cu cele pe care mi le amintesc: 1. referitor la situatia cand bolnavul se duce singur la psihiatru/psiholog: de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla in momentul cand se afla "in plina criza"(de panica, furie, depresie, disperare, etc) ci la interval de cateva ore/zile dup[a aceasta, cand s-a mai adunat. Astfel, patologia povestita, relatata de el insusi pare mai putin credibila, mai ales daca intre timp s-a mai calmat si e aparent normal; poate chiar sa dea impresia ca ar cauta o scuza de la un comportament necuviincios, sau o "scutire medicala" de la niste responsabilitati??? ar fi mai edificator daca ar veni insotit de martori oculari eventual ai incidentului, evenimentului? (unii spun "ar trebui sa iti filmeze/inregistreze cineva iesirile") 2. m-ar interesa sa partcip si eu, daca se poate, la vizita cu studentii la spital (acum mi-a venit ideea chiar sa ma interes daca m-as putea inscrie si eu la psihologie, cat m-ar costa, daca se mai poate face la frecventa redusa, etc); 3. am auzit si eu, si bune si rele, pe langa legendele cu persoane inchise la psihiatrie fara voia lor, si de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos fara rezultate favorabile (ia pastilele astea si du-te acasa, ne vedem peste o luna), si de medici care sustin ca psihotropele nu ar avea capacitatea (chimica ) de a reprima (inhiba ) selectiv doar procesele patologice din mintea omului, si ca nu toate manifestarile psihice, emotionale sunt neaparat dereglari chimice, ci pot fii si urmari ale interactiunilor sociale (uneori "gresite") pe care le are individul cu familia in prima instanta, apoi cu restul lumii, si care nu intodeauna se rezolva (doar) "chimic", insa cred ca daca partea de terapie si consiliere ar fii accesibila pentru toti cei vizati, ar putea face minuni ( bineinteles, cum spunea un parinte, cuvantul nostru, oricat ar fii de bine "plasmuit" nu are putere deplina prin el insusi, daca nu este intarit de Harul divin, acesta fiind de fapt cel care convinge si totodata tamaduieste). |
Despre Bolile Psihice. Sfaturi de la Părintele Serghie Șevici
http://lataifas.ro/gaduri-idei-citat...erghie-sevici/ "Mulți bolnavi psihici sunt atrași de religie. Simțindu-se pierduți pe acest pământ, caută ceva de care să se lege. Și pentru că în lumea asta, întunecată pentru ei, nu-și află rost și leac, își caută scăparea și viața în lumea de dincolo. La baza bolilor mintale nu stă sexualitatea, cum zice Freud, ci Centrarea pe sine este începutul bolii mintale. Boala mintală se întemeiază pe socotirea propriei persoane drept centru al lumii întregi. Boala minții vine așadar din mândrie. Cel cu mințile rătăcite se crede centrul întregii lumi. Asta nu înseamnă însă că bietul om e vinovat de boala sa. Pentru că mândria nu ține numai de voia omului, ci ea se mai și moștenește. Mai ține și de creșterea primită, de tovarășii și de întâmplările vieții. Psihanaliza și toate celelalte psihoterapii sunt terapeutici potrivite pentru omul firesc. Om firesc e omul care nu știe de cer, ci e cu totul pământesc, lipit de această lume. Ferecat în sine, omul firesc n-ajunge la plinătatea ființei sale. Și acest om firesc, chip al normalității pentru psihiatrie, e de fapt un om bolnav, cu duhul pietrificat. Omul firesc are pământul drept hotar, lipsit de zare. E numai trup. El are duh, dar duhu-i dormitează. Omul duhovnicesc, în schimb, e plin de duh treaz, e ager, pătrunzător, cu multe laturi și e viu. Catolicii adepți ai psihanalizei spun că în viața duhovniceacă e nevoie de un psihic sănătos și deci, pentru ca omul duhovnicesc să se poată dezvolta, trebuie mai întâi restabilită sănătatea și normalitatea psihică. Or, ideea unui om sănătos psihic e o idee falsă. Omul sănătos psihic, adică omul firesc, este în stare de boală prin simplul fapt că nu este duhovnicesc. Numai devenind duhovnicesc, printr-o terapeutică duhovnicească; el se poate tămădui. Normal și firesc pentru duh este să trăiască în unire cu Dumnezeu. Duhovnicul e și psihiatru. Până la urmă, rădăcina bolii mintale e o neputință a sufletului. Totul are un sens duhovnicesc, duhovnicescul le curpinde pe toate. Și tratamentul duhovnicesc poate tămădiui, adesea, boala mintală. Un psihiatru care nu-i și om duhovnicesc poate să aline boala, îl poate aduce pe om din nou în lume pe bolnav, îl poate face să trăiască alături de ceilalți oameni. Dar n-are ce-i da sufletului său, nu-i poate arăta sensul existenței sale. Asta numai duhovnicul poate s-o facă.Nu-i om pe lume cu psihic sănătos. Tot omul are în el toate bolile. Cel care pare sănătos și normal, este cel care ajunge să-și stăpânească boala și s-o țină în frâu. Bolnavul mintal însă nu-și mai poate controla boala, și ea iese la iveală.Toți sunt bolnavi. Nu-i nici unul teafăr cu sufletul. Că tot păcatul e boală. Și chiar de par voioși și zdraveni, în fața veșniciei sunt toți niște betegi, că nu știu de Dumnezeu.” Jean-Claude Larchet, ” Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie “ |
Antiecumenism: deși suntem amândoi credincioși, deși suntem mădulare ale Bisericii, tu faci constant o mișcare care pe mine mă miră și mă supără chiar: nesocotești specificul fiecărui domeniu în parte și reduci totul, absolut totul, la un singur domeniu. Ignori complexitatea lucrurilor. Și cauți să distrugi ceea ce nu cunoști, de fapt.
Or, dragă Antiecumenism, îți atrag iarăși atenția că realitatea nu constă în stăpânirea despotică a unui domeniu peste toate celelalte ci, așa cum se poaet lesne constata, în con-viețuirea tuturor nivelelor și formelor realității, toate avînd însă o ierarhie (atât înlăuntrul domeniilor cât și între ele). Sunt paliere și paliere, fiecare cu nivelul lui. Una e durerea de unghie, alta e durerea de cap, una e sfințirea apei, alta e sfințirea credincioasului.... "La baza bolilor mintale nu stă sexualitatea, cum zice Freud" - scrie acolo în textul la care ai trimis. Mai întâi, atrag respectuos atenția, că Freud NU ZICE NICĂIERI CĂ BAZA BOLILOR MINTALE ESTE SEXUALITATEA. Aceasta este o vulgarizare a teoriei psihanalitice. Acum, dacă ar fi adevărat că toate bolile sufletești (psihice și comportamentale) vin din mândrie (teorie spre care, mărturisesc, eu însumi înclin cu putere), va trebui să explicăm cel puțin următoarele: a) de ce uneori copiii mici, de 2-3 anișori, sunt autiști, depresivi, psihotici, epileptici etc. Din mândrie? Au ei mândrie, micuții care abia au învățat să meargă și să gângurească?... b) de ce oameni foarte smeriți, unii chiar cuvioși de-a dreptul, au suferit în timpul vieții de unele sau altele dintre cele pe care le numim tulburare psihică, de un fel sau altul; c) de ce după tratamentul corect, psihologic și/sau psihiatric o mulțime de oameni care mai înainte fuseseră chiar exorcizați (fără folos) s-au făcut bine și chiar au practicat mult mai profund viața de credință (unii dintre ei fiind chiar preoți, eu cunosc pe câțiva și îi poate cunoaște oricine ține morțiș să afle - să caute și va afla) Cât privește treaba cu sexualitatea ca origine a bolilor psihice, orice persoană care se încumetă să dea disprețuitor la o parte un material uriaș adunat în ultima sută de ani pe această temă - ar trebui să își facă o analiză mai serioasă la capitolul Frica de Dumnezeu. Nu putem minți cu ușurătate o lume întreagă doar pentru că ni se pare nouă, în cămara minții noastre, că suntem pricepuți la tot ce mișcă sub soare. A hotârât vreun sobor bisericesc, sinodal sau nu, spunînd "Părutu-ni-s-a nouă și Duhului Sfânt" că opera lui Freud este mincinoasă și că trebuie să ne ferim de ea? Ne învață Biserica să fugim de psihoterapeuți și de psihanaliști atunci când avem anumite probleme sufletești? Unde? Cine? Când? Nu voiesc să contrazic nici o față bisericească legat de etiologia bolilor mintale. Din dragoste pentru sfințiții slujitori, mai întâi, precum și din frică de Dumnezeu. Dacă m-aș întâlni cu vreun autor bisericesc și ar afirma că Freud a mințit atunci când a tratat nevrozele cu etiologie sexuală infantilă, aș dialoga atunci cu persoana respectivă și sper că ne vom lămuri cumva. Dar aici discut cu tine. Și îți voi spune ție câteva lucruri de care sunt sigur, atât cât poate fi un om sigur de ceva: 1) Toți practicanții psihoterapiei ortodoxe (Avdeev, Larchet etc. - sunt mulți azi în lume care sunt terapeuți ortodocși) dau mare atenție unui amănunt crucial în diagnosticul și tratamentul afecțiunii sufletești. Acesta se numește "diagnostic diferențial". Ei fac cu grijă deosebire între etiologia care ține de mândrie, demonizare etc., pe de o parte și etiologia strict naturală, provenind din funcționarea complexă a corpului (printre ale cărui organe se numără și creierul). 2) Unele boli sunt de origine demoniacă; altele nu (țin de zeci și sute de factori naturali, biologici și psiho-sociali, de obicei co-intricați în sisteme complexe de factori cu acțiune morbidă, pe care îi vei cunoaște doar când vei pune mâna serios pe carte, pe foarte multe cărți grele, deloc comode). 3) În timpul lui Freud, mare parte din nevrozele isterice se datorau educației foarte stricte, pline de tabuuri, ale societății austriace și europene (precum și americane), cu influență religioasă din partea BC și mai ales din partea modului defectuos în care lumea răstălmăcea învățătura BC (precum și la noi mulți rătălmăcesc învățătura BO). 4) Freud a făcut distincție clară și extrem de fină (nu pricepe chiar oricine) între, de exemplu, paralizia cu etiologie organică și paralizia isterică cu origine în sexualitatea infantilă a pacienților. În "Omul cu șobolani", vei afla chiar cum e cu nevroza obsesională generată de o proastă dezvoltare în stadiul numit "anal" (pe care l-ai traversat și tu, sper, cu succes, deși nu știi despre ce-i vorba și dealtfel nici nu e obligatoriu să cunoști pentru a fi un om sănătos - merge de la sine, dacă l-ai traversat corect când erai micuț). 5) Freud și-a revizuit teoriile într-un sens ascendent: a adus tot mai multe argumente aasupra ravagiilor pe care le face sexualitatea neconștientizată și prost interpretată, luptînd toată viața să elibereze pe oameni de sub influența duhului sexualității morbide și încercînd să arate că omul e o ființă culturală care își poate controla frumos, între anumite limite, natura. Doar că nu știe s-o facă, mai întâi pentru că se ține la ignoranță și superstiție. 6) Arătînd fără putință de tăgadă că el însuși, mai întâi, își controlează libidoul sexual (și încă în limitele ascultării de Biserică!), Freud: a) nu a avut relații sexuale cu logodnica lui, deși logodna a durat mulți ani, din motive expuse pe larg în cărțile cu caracter biografic; b) după oficierea căsătoriei a avut mai mulți copii, fiind un înverșunat luptător împotriva utilizării prezervativului și a altor contraceptive (a arătat mereu cât este de nesănătos prezervativul, prin influență atât asupra psihicului bărbatului cât și asupra femeii); c) după ce soția lui a născut ultimul copil, Freud și soția au stabilit de comun acord să se abțină de la relațiile sexuale. Și așa au făcut, până la sfârșitul vieții, trăind zeci de ani în curăție, în dragoste sufletească. Cine mai face azi, fie și în țara cu atâta dispreț pentru Freud, ceea ce a făcut el în timpul Logodnei? Câți tineri mai fac azi logodna și câți ascultă de cele bisericești în timpul logodnei? Cugetă singur, de voiești... Cine mai practică azi abstinența, deși a făcut deja 4-5 copii, deși e încă tânăr și sănătos, deși e căsătorit, deși îi iubește soția etc. Cu renunțare clară la prezervativ și orice alt mijloc contraceptiv. Cugetă singur, de voiești.... Așadar, Freud nu a fost un adept al libertinajului sexual, nici un obsedat sexual, cum cu nerușinare spun ignoranții și cei cu probleme sexuale evidente ci, dimportivă, a fost un om care, prin geniul lui și cu harul lui Dumnezeu, a făcut lumină asupra sexualității, arătînd cum poate fi corect dirijată pentru a nu conduce la boli, arătînd cum poate ea îmbolnăvi pe oameni și cum trebuie tratate bolile care au origine sexuală (întrucât nu toate tulburările sufletești au etiologie sexuală), arătînd că abstinența poate fi practicată fără probleme, arătînd că spiritul omenesc poate și trebuie să se elibereze de seducția uneori morbidă a sexualității, arătînd că omul poate sublima energia sexuală pentru a-și atinge alte scopuri, mai înalte, în familie, cultură, societate etc. Freud nu a robit pe om sexualității, cum spun detractorii și ignoranții, ci i-a arătat omului cum să fie liber față de pulsiunile sexuale, pentru a nu deveni cu totul pământ ci, cu sau fără viață sexuală, să devină om. Psihoterapia ortodoxă este un domeniu de graniță, interdisciplinar, care cere un mare simț al discernământului la cel care o practică. Precum și la cei care o comentează. Realitatea, așa cum o crează și cum o îngăduie Bunul Dumnezeu în toată marea ei complexitate, nu permite nimănui să dea mereu cu barda, retezînd după plac și eliminînd ce vrea și cum i se pare. Puțină prudență, totuși... |
"Psihanaliza și toate celelalte psihoterapii sunt terapeutici potrivite pentru omul firesc."
Scrie în textul care l-ar avea ca autor pe Părintele. M-aș bucura să-i pot spune Părintelui: 1) Așa este, sfinția voastră, și tocmai din acest motiv vă rugăm să îi ajutați pe unii dintre detractorii domeniilor psi să lase pe oamenii firești, cum sunt majoritatea pe pământ, să traiască și ei sănătoși, așa firești cum sunt. Ne e mai de folos să trăim printre oameni firești sănătoși, decât printre oameni firești dar bolnavi. Nu de alta, dar unii dintre oamenii firești ne sunt profesori ai copiilor noștri, doctori, șoferi, constructori de mașini și de case (chiar și de biserici) etc. Cum e mai bine, oare? Să trăim (cei care sunt înduhovniciți, suprafirești) printre oameni firești bolnavi, deși tratabili, ori să trăim printre oameni firești sănătoși pe căi firești? Apoi, să nu uităm că până și cei înduhovniciți aleargă uneori la doctor. 2) Fiecare om poartă în el un om firesc (exceptînd pe cel cu totul și cu totul înduhovnicit, cum se considera - și cred că și era - Apostolul Pavel). Pe acela, firescul din noi, nu e folositor să-l tratăm? Când ne doare stomacul sau suntem miopi, ce facem? Nu mergem la doctor? Nu primim ochelari? Durerea de stomac, miopia, amețeala, visul urât, insomnia etc. se vindecă doar duhovnicește? Nu și firește? 3) Dacă un om firesc are să zicem o boală grozavă (de pildă este violator de copii sau chiar ucigaș), cum vom face: îl vom lăsa în ale lui, așteptînd să treacă la pocăință? Pe câți să nenorocească? Sau mai bine, deoarece nu ascultă de Biserică și întrucât pe de altă parte astfel de boli sunt azi tratabile, îl vom ajuta să se vindece de nebunie și astfel, însănătoșindu-se omul firesc, ulterior poate se va pocăi cu adevărat de multele grozăvii (precum de multe ori se și întâmplă, din fericire). 4) Uneori, e lucru dovedit, psihanaliza și celelalte terapii nu sunt potrivite ... tocmai pentru omul firesc! Prin minune Dumnezeiască mulți oameni firești beneficiază, de fapt, de ajutorul inegalabil al Sfintei Biserici. Multe exemple găsim, de voim. |
Ce este depresia?
Am recitit topicul și aș vrea să ridic o serie de întrebări tuturor:
Poate careva, fără să deschidă vreo carte sau să utilizeze altă sursă de informații decât propriile cunoștințe: a) să definească depresia, precizînd cel puțin 3 caracteristici definitorii (esențiale, care țin de toate formele sub care se manifestă depresia) și minim 2 secundare? b) să distingă depresia de tristețe, deprimare, akedia? (sau, poate, considerați că sunt același lucru....) c) să precizeze clar legătura dintre depresie și factorii declanșatori ai ei? d) să enumere principalele consecințe ale netratării tulburării atât în planul vieții sufletești subiective cât și în planul relațiilor interumane? (eventual să schițeze principalele complicații) e) să arate legătura dintre religie și depresie? f) să arate cum vindecă Biserica pe oamenii care nu fac terapie medicamentoasă ori psihoterapie dar suferă de depresie? g) să descrie propria tulburare depresivă (dacă a experimentat)? h) să facă diagnostic diferențial între depresie și alte tulburări (care au și o componentă "depresivă" sau care mimează depresia)? i) să precizeze comorbiditatea dintre depresie și: stres, tulburare anxioasă, varii dependențe (alcoolism, droguri etc.), șoc posttraumatic, doliu, tulburări apărute în cursul gravidității, nașterii și alăptării, demență senilă (Alzheimer) etc.etc. Eu cred că dacă nu putem răspunde la aceste întrebări, măcar la acestea elementare, ar fi foarte folositor, pentru fiecare și pentru toți, să fim mai atenți cum selectăm propriile afirmații și citatele. S-au strâns foarte multe neadevăruri și învățături înșelătoare pe topic. Din păcate, au apărut iarăși muguri de dispută sterilă și de opoziție între psihoterapie și Biserică, luptă care nu aduce nimic bun. De ce or fi unii atât de conflictuali acolo unde nu e de fapt conflict? Între Biserică și medicină (ori științe ori alte domenii profesionale umane) nu trebuie să fie o luptă și dispută pentru supremație. Ci o conlucrare pentru sănătatea sufletească și trupească a omului, cu sens ascendent spre mântuire și desăvârșire. |
mesaj sters la cererea lui cezar, desi nu am scris nimic rau inainte.
|
Citat:
Fraza de mai sus ce am ingrosat-o, m-a facut sa scriu. Problema nu este in a disparea cauzele ca sa te poti vindeca ci in a schimba mintea si felul cum privesti si cum te raportezi la aceste cauze. Asa poti preveni si boala. Eu nu am suferit niciodata de depresie. Nu stiu cum este exact, sau ce simti. Privind in urma pot vorbi despre doua perioade a vietii: cea inainte de dorinta de cunoastere de Dumnezeu si cea de dupa , cand am dorit cu tot sufletul sa il gasesc pe Dumnezeu. Inainte de a ma indrepta spre Dumnezeu am avut un fel de sistem de aparare impotriva acestor boli, acum privind in urma imi dau seama. Intotdeauna cand am fost intru-un mare impas, (exemplu, pierderea casei, lipsa unei locuinte, sau furtul masinii, sau pierderea serviciului tinand cont ca ai copiii de crescut) am simtit alunecarea spre deznadejde, si cand simteam ca nu vad solutie concreta, si ma invarteam cu mintea zile in sir, spuneam singura: stop, nu ma mai gandesc de loc acum la aceste probleme, am nevoie de odihna si de linistirea mintii. Si abandonam cu voie a ma mai gandi la solutii , dormeam mult, si imi acordam cateva zile de pauza totala. Dupa aceea simteam limpezirea mintii si vedeam clar calea si ma avantam pe ea cu multa speranta si determinare. Cred ca Dumnezeu lucra indirect. Ai mei stiau deja: si intotdeauna la momente dificile ma lasau sa ma odihnesc . De multe ori parintii imi spuneau, tu intodeauna te descurci, nu imi fac griji pentru tine. Poate si acest indemn a lucrat inconstient - eu intotdeauna trebuie sa ma descurc. In tinerete ma revoltam si spuneam parintilor, uite cat ajutor daruiti fratilor mei iar mie mai putin. Iar ei imi spuneau: nu vezi ca nu se descurca, tu te descurci intotdeauna, ei au nevoie de ajutor , nu sunt ca tine. Dupa ce am decis sa imi indrept pasii spre Dumnezeu am descoperit ca nimic pe acest pamant nu este fara solutie, daca ai nadejde in Dumnezeu. Si astfel la momente grele, (exemplu moartea tatalui) mi-am indreptat mintea la Dumnezeu. Doamne sunt la pamant, stiu ca exista cale dar nu o vad eu, ajuta-ma. Si asa am putut sa trec peste singurul gand care de fapt atunci , ex . moartea tatalui , ma macina. Gandul ca nu am sa il mai vad, sa il mai aud in aceasta viata, ca omul care ma iubea a murit. Tot prin schimbarea gandurilor si a mintii, acceptarea situatiei si gandul ca toti trecem prin asta, ca asta este ceva normal ce face parte din insasi viata noastra. Toti urmam mai devreme sau mai tarziu. Poate si firea conteaza, mostenirea genetica, eu sunt o fire saritoare, adica in situatii tragice nu imi pierd cumpatul si judec lucid ce e de facut. Niciodata nu am ajuns la starea aceea in care sa simt ca am nevoie de doctor. Astazi sunt sigura ca orice porblema, de orice natura , are rezolvare, si cale de iesire daca crezi cu adevarat in Dumnezeu. Sunt de acord ca multe cauze vin din mandrie, insa nu chiar toate, dar majoritatea da. exemplu: decadere pe plan material sau al carierei. Daca suferi din mandrie , aceasta situatie te va termina psihic. Nu suporti decaderea lumeasca. Ex. mi-am dat demisia din functia de director economic la o firma , din propria alegere si am ales sa plec in strainatate. Primul job, spalator de vase intr-o taverna in Grecia. A fost o decadere si am simtit o suferinta din mandrie. A venit gandul , cine am fost si ce-am ajuns. Am lucrat insa cu mintea. Primele zile au fost foarte grele. Dar apoi mi-am schimbat mintea si gandurile. Munca nu este injositoare, am spus, oamenii toti au suflet deci si spalatorul de vase are un suflet, iata ca iti castigi existenta. in final de ce am nevoie>? de apreciere sau de a trai decent pe pamant? caci si in primul caz si in al doilea imi castigam existenta doar ca in primul caz aveam in plus apreciere , iar in al doilea nu. E vorba de cum gandesti si cum te raportezi la situatia data. Iar rezolvarea este schimbarea mintii si a gandurilor, din negative in pozitive. Discutia despre moarte este foarte importanta. Caci asa poti realiza ca nu ai nevoie de aprecieri lumesti. Chiar nu ai nevoie. maine poti muri, ceasul urmator poti muri si nu ajuta aprecierea oamenilor la nimic. Asa intelegi ca e suficient sa castigi cat ai nevoie sa nu doresti mai mult, ca si aceasta este o cauza de depresie, dorinta de a avea mai mult. Gandul la moarte te ajuta sa fi multumit cu ce ai si cu ce ti-a dat Dumnezeu. Daca nu ai copii, schimba mintea , poate asa trebuie sa fie, bucura-te de copiii din jur, ai altora. Poti sa te bucuri de ei si fara sa ii fi nascut tu. Zambetul de copil si fericirea din ochi e la fel indiferent al cui e copilul. Deci Biserica poate ajuta omul sa previna, sa se vindece sau sa accepte o anumita situatie, prin schimbarea mintii si a gandurilor din negative in pozitive si bineinteles dobandirea credintei si nadejdii in Dumnezeu. daca crezi cu adevarat in Dumnezeu si ai nadejde in ajutorul Lui nu poti fi depresiv. orice s-ar intampla exista solutii si Dumnezeu ti le va arata, prin alti oameni, prin ganduri bune, etc. Cezar are totusi dreptate ca este un domeniu complex ce nu poate fi tratat chiar simplist. Uneori poate este prea tarziu. Se intervine prea tarziu. cand mintea nu mai poate fi schimbata din diferite cauze. Nu vorbim acum de vindecari miraculoase, caci acestea sunt doar anumite cazuri caci nu toata lumea se vindeca miraculos. sa nu sariti acum, ca am spus de la inceput ca nu ma pricep indeajuns. |
absolut tot ce ni se intampla in viata are o cauza. Nimic nu este din senin.
Nasterea unui copil cu probleme. Desigur nu mandria este cauza, la acesti copilasi, insa daca te duci in familie, pe arbore, chiar si pana la 8 generatii gasesti cauza. Mi-a placut mult aici, pe acest subiect, cuvintele Par. Arsenie Boca. Merita citit. Pe blogul lui Cristi a fost postat cam acum un an parca, intregul text. Foarte folositor. |
Citat:
In prima postare tu ai cumva dreptate, dar vezi lucrurile prin prisma ta, asa cum eu o vad prin a mea, si altul prin a lui. Incearca insa sa te pui si in pielea altuia. Tu se pare (asa cum spui) ca esti un om foarte puternic si psihic si fizic. De aceea tu te descurci intotdeauna si mai ales nu ajungi la faze de depresie. Eu cel putin, nu sunt ca tine, sunt mai slaba, mai sensibila sufleteste si de aici mai vulnerabila spre probleme sufletesti. Dar! Si eu sunt mai puternica decat unul care ajunge sa se sinucida din depresii si alte boli sufletesti. Si eu gandesc despre ei, cam cum gandesti tu acum despre alti.. Cum?! Daca tu esti cu Dumnezeu nu poti sa te prabusesti. Vai, cum sa ajungi sa te sinucizi? Si este asa. Credinta iti da puteri mari si este exact ce spuneam si eu. Cu ajutorul credintei si a unui preot bun, capeti putere si poti trece peste multe greutati si probleme. Dar problema in sine nu se rezolva. Capeti putere, nu te macini poate as atare, stiu eu, este un sprijin moral. Sunt cazuri cand Dumnezeu te ajuta si iti rezolva niste probleme: de sanatate, iti da copil sau mai stiu eu. Dar nu intotdeauna. El are Voia lui si deciziile lui. Sunt oameni care sunt amarati si saraci toata viata, sau care nu au copii toata viata, cu toata credinta. Este un plan al lui Dumnezeu. Eu spuneam ca nu este asa simplu, ca te duci la biserica si preotul gata te ajuta si capeti de lucru, sau un copil, sau iti invie vreun parinte. Doar te intareste, sau te face sa vezi altfel lucrurile, sa te linistesti. Medicul (terapeutul) te mai ajuta si in alt fel. Vorbind cu el poti sa gasesti niste cauze lumesti poate la problemele tale, sa intelegi niste lucruri mai bine, sau chiar cu ajutorul unor medicamente te face sa te simti mai bine, iti indreapta un echilibru in organism. Sau te invata cum sa actionezi in anumite imprejurari (frica, panica, manie etc.). Fiecare din cei doi (preot si terpeut) te ajuta intr-un anume fel. Si asa cum am spus eu (nu stiu de ce nu intelegi, sau nu esti de acord): daca dispar cauzele te faci si bine. Daca tratezi o boala, cauzele ei, se vindeca. Te doare o masea si te simti rau. Daca te duci la dentist sa ti-o trateze nu te mai doare si te simti mai bine. Sau: ai un serviciu potrivit, unde te duci cu drag, ai asigurata o situatie materiala, te simti si sufleteste mai bine. Poti face fericita si familia, poti sa-ti faci niste hobbiuri, sa mergi la biserica, sa vizitezi ceva, sa ai prieteni (ca si pentru ei iti trebuie o bruma de bani ca sa intertii niste relatii) etc. Te simti bine sufleteste intr-un cuvant. Nu ai serviciu - te parasesc prietenii (esti un ratat pentru ei), ai griji de viitor, pierzi casa, n-ai cu ce sa-ti iei medicamente, materiale medicale (ochelari, proteze etc.), n-ai cu ce sa-ti iei o carte sau sa mergi la un teatru, n-ai haine, te apasa si presiunea din partea celor de la "fortele de munca". Si intri in depresie, te afunzi tot mai rau. Si crede-ma ca nici WC-uri sau farfurii in alte tari nu poti spala toata viata. Nu este o solutie pe termen lung. Ca nu-ti asiguri o pensie, o familie si ai lispuri, la un moment dat nu te mai ajuta nici sanatatea. Si mandria. Partial de acord, dar dupa ce ai muncit o viata si ai renuntat la multe ca sa faci o facultate, sa lucrezi pe un post potrivit, nu se mai cheama mandrie cand iti doresti sa nu mai speli WC-uri si vase. Pana la urma iti bati joc si de talentul dat de Dummezeu, ca el ti-o fi dat sa fii actor, sau inginer priceput, sau scriitor si nu spalator de WC-uri si vase. Sigura ca si aia este o munca pe care cineva trebuie s-o faca. Eu am facut si asta la un moment dat si ma gandesc si acum ca ori aceste munci le fac oameni care nu pot mai mult, ori le pot face toti combinat. De ex. cel care lucreaza la birou poate sa-si faca curat la locul lui, sa faca si el cu randul curat la WC (la serviciu). Si atunci nu mai tinem numai pe unii la facut munci murdare. Le facem cu totii. Nu e vorba de mandrie, ci ca toate sunt munci si activitati respctabile, dar trebuie masura in toate. Fiecare are o menire pe lumea asta, si daca unul este trimis in lume sa vindece oameni de ex., sau sa fie preot, atunci nu va avea de ce sa spele WC-uri sau vase prin cantine. Problema cu lipsa de copii, sau nasterea unuia cu probleme, sau chiar pierderea lui, nu o inteleg si nu-ti dau dreptate. Este voia Lui, e drept si nu o stim noi. Dar ca sa spui din cauza unei rude la a nu stiu cata spita nu e corect. Undeva (mi se pare ca la pilda cu orbul), ca el nu sufera pentru pacatele altora dinainte, deci este clar. Copiii nu au pacatele lor proprii. Si atunci? Platesc ei pentru altii? Eu nu stiu si nici care ar fi sensul. Tot ceea ce se intampla in viata are un sens, o explicatie, nu o cauza. Este o diferenta. Si eu am ajuns la concluzia ca nimic nu este intamplator in viata si nici persoanele care iti ies in cale. Numai ca nu stim noi intotdeauna, sau poate nu imediat motivul, fiindca nu putem vedea in viitor. |
Citat:
de postarea ta, cu numărul 66. Ai pus în postarea mea, sub numele meu, cuvinte care îți aparțin (cu bold). Separă te rog, nu suntem una și aceeași persoană! Dă, te rog, edit și șterge din postarea pe care ai pus-o cu numele meu TOATE ADĂUGIRILE CARE ÎȚI APARȚIN. Dacă nu reușești, întreabă, te rog, adminul forumului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:32:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.