Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Planificarea familiala (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1806)

moro.d 01.06.2007 14:31:36

Citat:

În prealabil postat de erzbet
"Cunosc si perechi care se infraneaza,dupa ce au facut 2 copii si sunt si ei tineri"

Nu vreau sa imi inchipui ce viata duc. Trist

dar la rasplata nu te gandesti, nu?

erzbet 01.06.2007 15:13:37

Atata timp cat invatatura crestina permite barbatului si femeia sa se uneasca, nu vad de ce i-ar rasplati mai mult Dumnezeu pe cei care se abtin, si cu scopul de a nu face copii. Este ilogic, undeva e o contrazicere.

vsovi 01.06.2007 16:15:12

Citat:

În prealabil postat de dillema
Citat:

În prealabil postat de cozia
Duhul Sfint cel de viata dadator, si al cunostintelor in TOATE domeniile(daca este nevoie, ex. vorbitul in limbi...) are grija si de calugari si maici sa conoasca fara sa experimenteze.

esti sigur? eu nu prea...

tin minte o intamplare care nu am sa o uit...Aveam vre-o 15-16 ani in "perioada cautarilor". Intr-o zi eram asa ravasita si entuziasmata ...avusesem o discutie despre D-zeu si doream sa stiu mai multe despre asta. si in drumul meu spre casa am intalnit un calugar si asa feritica ca am intalnit un om care dupa parerea mea ar fi trebuit sa stie mai multe l-am oprit si l-am intrebat. Exista D-zeu? Si daca da te rog sa imi spui mai multe despreasta. si el cu ochii ca de vultur cu rautate pe fata imi zice cu scarba...piei Satana! ...asta m-a tulburat si mai tare...dar nu mi-am pierdut nadejdea si am cautat mai mult...atunci mi-am dat seama ca oricine se crede "om al lui D-zeu " merge la calugarie si nu oameni cu adevarata inclinatie. Apoi am intalnit atat de multe cazuri ca m-am vindecat...nu m-am mai smintit stiind ca si el e un om cu pacate la fel ca mine si poate uneori chiar mai analfabet. In manastirile nostre 70% din calugari sunt indivizi care nu au nici un capatai, nu au casa, serviciu, nu au urmat scoala, saraci si s-au refugiat la manastire ca un locas adoptand un stil de viata cu care e obisnuit si protejat.
O data am mers cu o prietena la manastire (ea era catolica dar era atrasa de spiritualitatea ortodoxa) si am fost cazate la o chilie la o maica o saptamana si cu ocazia asta ajutam si acea maica batrana. Acolo era o maica mai tanara de 14 ani care avea ca ascultare sa aiba grija de o alta maica batrana. Si ne-a povestit ca provenea dintr-o familie destramata, maica-sa divortase si se recasatorise, iar sotul ei ii facea concurenta cu fiica-sa . Fata a incercat sa fuga in japonia ca dansatoare si maica-sa cu matusasa au adus-o fortat la manastire. ca apoi tanara sa ne ceara bani sa poata fugi de acolo ca viata ei acolo era ca un infern.
Oh ,Doamne ca mare e gradina ta si multi au sarit gardul!

Iar de cunostinte...sunt foarte putini calugari cu carte sau pur si simplu cu intelepciune de la D-zeu capatata in urma credintei. Nici nu stii pe cine sa mai crezi.

Nu am zis asta ca o judecata ci ca o constatare...de aceea eu cred doar ce spune Hristos!

Dillema draga, poi asta demonstreaza ca indiferent de varsta ni se intampla sa vorbeasca nepomenitul prin intermediul nostru... oricat am fi de imaturi si nevinovatzi si neshtiutori... dar sti de ce tzi-a spus asha calugarul? Fiindca l-ai facut sa piarda vremea si pe tine :dozingoff::cool:... poate tzi-ai raspuns intre timp ce a vrut sa zica... eu cred ca te-ai socotit oarba si nu era cazul, cred ca de aia l-a alungat pe nepomenitul de la tine si te-a ajutat calugarul acela care se credea... cine stie ce se credea si el... De fapt si-a vorbit poftei sale sarmanul ??? ! iar tzie poate nici n-a mai apucat sa-tzi zica nimic... fireshte si bine a facut ca uite ce Dillema bine cunoscatoare a iesit din tine :D

moro.d 01.06.2007 16:16:30

nu stiu sa-ti raspund...
dar presupun k nu degeaba sunt laudati sfintii kre au facut un copil- doi, apoi s-au abtinut. dak vei cauta prin Vietile Sfintilor vei gasi...

Sylvie 01.06.2007 16:26:29

Erzbet,nu e nicio contrazicere.Vrei insa sa nu fi tentata sa aplici "metoda planificarii familiale" dar totodata sa te unesti si cu barbatul...????!Aici e contrazicerea!

dillema 01.06.2007 17:52:30

Citat:

În prealabil postat de Sylvie
Dillema,SINCER mi-e mila de tine...???!Numai eu cunosc O MULTIME DE CAZURI de care ziceai tu CA NU EXISTA.Preotese si nu numai cu 4-5 copii si inca sunt tineri,mai au timp sa mai faca daca doresc.Cunosc si perechi care se infraneaza,dupa ce au facut 2 copii si sunt si ei tineri.Cred ca alta este problema ta O LIPSA DE CREDINTA.Sa nu te superi pe mine.Trebuie sa-L cauti pe Dumnezeu CU SUFLETUL,daca vrei SA VEZI BINE...???.

ce sa facem ...D-zeu ne-a dat calitati si defecte in cantitati diferite. Iar crestinismul nu este un tipar, ci se muleaza pe situatia fiecaruia cum spunea cineva pe aici. Sunt unii cu dorinte mai intense, altii mai educati, altii mai asceti ca tine...

Stiu exemplul unui calugar (am auzit-o la ASCOR) spusa de un parinte legat de calugarie, ca sunt calugari cu inclinatii puternice spre manastire, dar cu pacatul preacurviei. Si zicea parintele ca o data vine acel calugar si se spovedeste si zice.."parinte am pacatuit...cu o femeie" (calugar fiind). Parintele a zis ca il iarta dar sa nu mai faca asa ceva ca e pacat foarte mare si de sminteala. Dupa un timp acel calugar vine iar si se spovedeste cu acelasi pacat. Atunci parintele il iarta si ii zice sa nu mai faca asta. A treia oara iarasi vine calugarul si se spovedeste cu acelsi pacat si ii zice parintelui.."poate ar trebui sa parasesc manastirea..poate nu sunt pentru calugarie". Parintele a spus nu parasi calugaria daca simti ca esti pentru calugarie....suntem oameni si cadem ispitei si ne ridicam apoi...dar ai grija ca moartea sa nu te prinda cazut in pacat.

Daca exista astfel de exemple...pai iti poti inchipui ca un om obisnuit e mult mai suspus ispitei si calea catre mantuirea e mult mai anevoiasa...dar totusi Hristos ne-a dat puterea prin preoti sa ne curatam si sa ne ridicam din pacat si sa mergem mai departe...bineinteles insa ca urma cuiului din lemn ramane...deci sa nu mai repeti pacatul.

Iar legat de planificare...Hristos da la fiecare cat poate. Bineinteles ca nu e bucuros de pacat dar El a venit pentru pacatosi.
ce faci cu un barbat care nu are puterea de a se infrana? Pai ori inebuneste ori se duce la alta...ca e in fierea fiintei umane. La fel sunt si femeiile...nu sunt exceptii...
daca tot acel ma indemana prezervativul sa zicem...daca interzicem prezervativul (sunt adepta acestui mod de planificare) asta ar insemna ca trebuie interzise si operatiile ca asta e crucea ta...trebuie sa mori, trebuie interzise cezarianele...ca femeia aia trebuie ori sa moara ori sa traiasca, trebuie interzisa fecudnatia in vitro pentru cei care au fost condamnati sa nu aiba copii, sa nu folosim internetul etc...sa traim vremurile de acum 2500 de ani...si totusi LEgea lui Hristos chiar daca au trecut 2000 de ani se poate aplica si astazi.

In Vechiul Testament D-zeu zice cresteti si va inmultiti. Evreii au rezolvat problema neinfranarii prin poligamie care nu era placuta lui D-zeu.

Dar Hristos nu a mai repetat ideea de cresteti si va inmultiti...ci sa va iubiti.
cititi Noul Testament dar nu ca fariseii...

erzbet 01.06.2007 21:53:11

Citat:

În prealabil postat de Sylvie
Erzbet,nu e nicio contrazicere.Vrei insa sa nu fi tentata sa aplici "metoda planificarii familiale" dar totodata sa te unesti si cu barbatul...????!Aici e contrazicerea!

Sylvie, nu ai inteles ce am vrut sa spun. De ce sotii care se abtin dupa ce fac 2-3 copii vor fi rasplatiti intr-un mod aparte?(la urma urmei incalca porunca lui Dumnezeu, sa facem copii pana nu mai putem). De ce au "un loc mai sus in rai" decat cei care nu se abtin de la un lucru atat de firesc dintre un barbat si o femeie?(si care implinesc astfel porunca). Aici nu am inteles la ce se referea ispita_ta

As trage concluzia pripita ca pana cand si sexul dintre soti este ceva murdar, de evitat. Si asta mi se pare culmea culmilor. Deci?

Sylvie 02.06.2007 10:51:42

Erzbet,tu crezi CE VREI,eu cred CE VREAU...???.Dumnezeu,oricum NE IUBESTE PE TOTI...:)!

erzbet 02.06.2007 11:07:59

Sylvie, eu cautam o explicatie logica. Raspunsul tau imi dovedeste clar ca nu ai o explicatie, deci nu mai afirma ca nu exista contrazicere daca nu ai argumente.

Sylvie 02.06.2007 12:10:07

Si ce "argumente" vrei sa auzi?Am citit tocmai putin inainte la topicul AVORT si am vazut ca ORICAT TI-AR EXPLICA CINEVA CEVA TOT NU VREI SA PRICEPI...???.Nu sunt Dumnezeu :)ca sa te conving ca GRESESTI...???!

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:31:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.