![]() |
In societatea civilizata,exista legi care incrimineaza molestarile sexuale,seductia la nivel sef-supus,hartuire sexuala,societatea tinde sa adopte legi morale in acest sens pentru cetateni,in manastire,insa,nu exista nici o lege,nu una oficiala,mai ales cand cea religioasa este ignorata,nimeni nu primeste nici o pedeapsa pentru abuzuri,hartuire,pentru molestari sau propuneri indecente.Acolo toata lumea este absolvita de orice raspundere,cand apar astfel de lucruri,pentru ca justitia nu prea are acces in astfel de institutii religioase...decat pentru retrocedarea lucrurilor materiale.Si astfel raman copii,adulti si visatori incurabili,victime ale unui regim spiritual,pe cat de frumos pe atat de inselator,uneori,si unii raman chiar marcati...continuand greseala.Si astfel ajung iarasi sa o contrazic pe Anca,ca avem nevoie totusi de o analiza psihologica a credintei,fiindca detinem totusi un psihic,fiecare dintre noi,si de cele mai multe ori,unul destul de fragil.
|
of, of, dragele mele...
chiar e dureros ceea ce imi spuneti. insa, se pare ca sunt "fericitul castigator" al unui duhovnic adevarat si al unui grup de monahi care lupta cu adevarat pentru sufletul lor. am stat ceva timp in bucuresti si n-am vrut sa ma pronunt cu privire la slujbele si la modul de comportare al mirenilor si a slujitorilor bisericii (si aici ma refer si la paracliser, cantareti etc.). mi-am zis ca poate asa e acolo desi nu era in regula sau cum credeam eu ca e in regula. poate de aceea ma mira de ce vad aici in bucovina ca vin oameni din sud si, de fapt, din mai toata tara. acum pot afirma cu tarie ca la noi e altfel. cel putin la manastirea pe care o frecventez si unde am duhovnic. un colt de rai - sihastria putnei. incerc sa trec peste tot ce imi spuneti si vreau sa va rog sa nu mai amintiti aceste lucruri decat in fata celor care inteleg asta si nu a celor care se pot sminti usor. ganditi-va la ei si la faptul ca se vor ingrozi si, daca aveau ceva curaj sa mearga sa-si gaseasca un duhovnic, acum s-ar putea sa dea inapoi. pentru sufletele lor si ale voastre implicit, va rog sa discutati lucrurile astea doar intr-un loc privat si unor apropiati care stiu sa se fereasca de ispita. m-ati lasat masca. cred ca exista asa ceva pentru ca orice e posibil si diavolul nu sta degeaba. dar e vai de capul lor si de cei pe care i-au smintit... Maica Domnului sa va ocroteasca sub Sfant Acoperamantul Sau. iertati-ma. Doamne ajuta! |
..si eu as vrea sa nu se mai auda despre astfel de fapte..e ingrozitor,ma bucur ca intelegi..nu cred ca se smintesc asa usor cei care stiu despre dreapta credinta.Eu as vrea sa nu mai imi dati ocazia sa povestesc nimic legat de subiectul asta.Nici eu nu povestesc cu placere....sper in schimabarea regulilor ..sa vina un patriarh caruia sa-i pese,sa fie informat corect sa ia masuri severe,sa curete ograda lui Dumnezeu.
|
urzicuta, bine ai facut ca ai relatat cele de mai sus. nici eu si nici altii n-am stiut aceste lucruri. e bine ca informatia sa circule. asta nu inseamna ca noi, cei care vrem sa fim crestini adevarati, ne vom intoarce din drum. e bine ca ai gura mare, e de folos si asta.
a propos de urzicaturile tale si ale femeilor guralive in general: in"Micul print" de Antoine de saint exupery e o replica frumoasa:"saracele flori, se dau si ele grozave cu spinii lor. tigrul are colti dar trandafirii au doar spinii lor" . am redat ideea in mare, cautati in carte o lectie de maturitate prin ochi de copil si veti gasi foarte frumos exprimata si ideea aceasta, si altele. noi femeile avem la indemana spinii si urzicaturile vorbelor. si asta e bine.azi am aflat lucruri nebanuite de la tine. chiar daca tu ai sa fii apostrofata de careva, nu-i nimic, ai spus si altora ce stiai. |
Citat:
Doamne ajuta! |
Draga urzicuta, nu esti nici prima nici ultima care scrie despre viata din manastire. Evident este regretabil ca se intampla asemenea lucruri, ca cele despre care ne scrii. Dar, cum a zis si rebelul, nu e bine sa generalizam. Intr-adevar e stigator la cer daca se intampla asa ceva intr-o singura manastire, sau doua sau mai multe. Dar nu e posibil sa se intample in toate. Stii bine ca e vai si amar de acei calugari, preoti la judecata, nu trebuie sa intru in amanunte. Dar tot in acest mediu au crescut si s-au desavarsit si cei buni si pentru asta trebuie sa avem respectul cuvenit.
Tii minte de cati era nevoie pentru a salva Sodoma si Gomora de la dezastru? De 10 oameni. Deci din sute de mii de locuitori, daca s-ar fi gasit ZECE, nu mai mult, ar fi fost salvati. Iata deci de unde vine raportul de rai si buni din manastiri. Pentru acestia putini, manastirile exista si nu vor disparea. In plus stim ca acum in vremurile cele de pe urma calugarii nu mai au calitatile celor de la inceput. Nu mai sunt stalpi de foc, caci nu au de unde, nu au fost dotati corespunzator. La aceasta lipsa se adauga ispitele extraordinare la care sunt supusi. Putini rezista, dar acestia putini vor fi mai mari ca cei dintai. Intelegi ca vremurile s-au schimbat si ca viata devine tot mai grea din cauza acestor ispite? S-a luptat careva dintre noi cu diavolul sa stim ce inseamna lucrul acesta? Ispitele vin de la diavolul si el stie cum sa atraga. Cine sa-i reziste? Doar cel care e foarte hotarat si care tine mintea lipita de Dumnezeu in fiece clipa. Cine nu o face este urmatorul candidat la "cadere libera". Pentru aceia care inca mai duc aceasta lupta trebuie sa avem respectul cuvenit si sa nu dam cu barda. Marii duhovnici se cam sting din viata si se muta la Domnul. Ce ne facem fara duhobvnici, fara sufletele mari ale ortodoxiei, daca nu vin altii noi? Si tocmai in acestia dam noi cand ne manifestam impotriva acelor fapte, generalizand. Daca stiti cu siguranta ca se intampla asa ceva, puneti pe hartie si trimiteti unde stiti ca veti fi ascultati,caci raul scos la iveala lumina este. Intr-asdevar trebuiesc dati in vileag, dar cu nume si adrese si fapte, sa se stie despre cine e vorba. La ce rezultat va asteptati povestind pe forum? Din punctul meu de vedere e un fel de discutie fara un scop anume, deci aproape inutile prin lipsa finalitatii. Daca aveti curaj faceti treaba pana la capat dandu-i in vileag. Eu nu cunosc persoane din manastire cu asemeneaa comportament si drept sa va spun nici nu-mi doresc. Dar daca as sti, as face scrisoare catre factorii de decizie, nu pe forum. Urzicuta, iarta-ma te rog daca te-am suparat, dar asa sunt eu, o idealiasta. Vreau sa vad ce-i bun si sa trec cu vederea ce e rau, daca se poate; dar daca trebuie sa intervin , intervin. Imi duc si eu razboiul meu si daca as povesti, vi s-ar face parul maciuca. Petru a rezista am nevoie de acest idealism, de ceva curat, de care sa ma pot agata oricand sunt nevoita sa calc (nu sa ma balacesc!) prin mocirla. Cea care raspunde la nevoia de ideal e credinta. Pentru mine tot ce e legat de credinta, biserica, preoti, calugari sunt curati, caci sunt idealurile mele. Si mi-a fost de mare ajutor acest mod de a privi, caci am avut sansa de a intalni numai preoti, adevarati sfinti in viata, incepand cu parintele Argatu si continuand cu toti preotii pe care i-am intalnit in diversele orase din tara. Eu exist, pentru ca acesti preoti ma sprijina cand imi e mai greu. Pot sa adaug ca opiniile negative pe care le citesc ma necajesc si ma tulbura, pe de o parte stiind ca e adevarat ceea ce se spune, iar pe de alta parte, pentru ca prin generalizare se loveste si in cei, care sub nici o forma nu merita sa fie atinsi nici cu o vorba. Deasemeni ma deranjeaza cand cineva se arata neplacut surprins la citirea unor citate din Pateric sau Sfintii Parinti. E ca si cand ar lovi in lumea frumoasa, care pe mine ma tine in viata si imi da un sens vietii. Vremurile sunt tot mai rele. Sa ne asteptam de acum sa dam ochii cu Antihristul. De ce credeti ca asistam la asecularizare, la decaderea morala? Sa fim pregatiti pentru raul care vine, caci nu cred intr-o shimbare in bine pana la venirea Domnului. Dar, bineinteles, ca fiecare doarme asa cum isi asterne. Sa ne intarim in credinta, sa invatam sa traim cu raul si sa fim noi buni si iubitori. Doamne ajuta! |
ma anca,
tu esti fata buna ma. ai dreptate in ce spui. din pacate, insa, sunt pe aici si persoane care nu au nici o treaba cu ortodoxia. si nu ma refer la antevorbitoare ci la niste amici rataciti care incearca sa ne povesteasca de "doamne sfinte" si alte SF-uri. mie si de aceia imi este teama. sunt printre noi oameni disperati care cauta ajutor. ei, in slabiciunea lor, sunt prazi usoare pentru aceste personaje despre care spuneam. era o intrebare despre ce credem despre forum. cred ca administratorii trebuie sa fie foarte atenti. foarte, foarte atenti si sa indeparteze pe cei care vor sa profite. pot sa vina aici dar sa nu incerce sa ne invenineze sufletele cu invatatura lor falsa. asta e tot. Doamne ajuta! |
Citat:
Iar cei care sunt mai putin tari in credinta si ar putea avansa duhovniceste nu cred ca ar mai face-o. Era bine ca aceste intamplari ,adevarate sau nu , sa nu fie dezvaluite. Cu ce ganduri mai merge acum cineva la o manastire? Sa zicem ca merita pentru minunatele slujbe de acolo. Cum poate un calugar care se roaga permanent sa faca asa ceva? Rugaciunea ,asa cum spunea parintele Cleopa ,caruia nu ii placea sa vorbeasca frumos ,ci care spunea lucruri din care toti avem ceva de invatat,este cea mai buna fapta a omului si roadele ei sunt minunate . Citeste predica despre rugaciune a par.Cleopa la man.Grigoriu(muntele Athos) si care a fost publicata in Grecia si vei vedea ca omul care se roaga continuu nu are cum sa fie asa cum ai descris. Sa fie astea niste exceptii ,daca e adevarat. |
Citat:
sunt lucruri peste care, aparent, poti trece. iti spui ca le uiti si chiar te straduiesti s-o faci. insa se vor intoarce in momente in care nici nu te astepti si te vor chinui grozav. asa e, aceasta e cu tulburare si nu e binevenita. din pacate nu putem constientiza raul pe care-l facem vorbind fara masura. indirect chiar noua prin smintirea semenilor. Doamne ajuta! |
Citat:
Asta pentru salvarea sufletului tau. E bine ca noi sa nu dezvaluim faptele rele ale semenilor nostri ,chiar daca am vazut ceva rau sa nu spunem ,mai mult , ce am auzit de rau sa nu spunem la nimeni . La a doua venire a Mantuitorului vom da seama si de ce am scris si prin scrierile noastre am smintit pe cei din jur. E bine ca pe forum sa nu ne aflam in treaba cu discutii care nu aduc nimic bun .Aceste discutii trebuie sa fie ziditoare pentru suflet ,si cand scriem ceva sa gandim inainte. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:39:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.