Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   BARBA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2794)

cristiboss56 29.01.2013 18:35:24

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 499469)
exista undeva in Biblie scris care sa ne indemne (sau porunca) sa putem barba? Apostolul Pevel ne spune, noua barbatilor, ca e rusinos sa purtam parul lung. De barba NU zice insa NIMIC. Asa ca...intelegi tu

Lasa "barbile" . . .;)

stefan florin 29.01.2013 19:43:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 499476)
Lasa "barbile" . . .;)

eu le las...dar tu amice...e bine sa incurajezi invataturi care nu sunt de la Dumnezeu?

DragosP 29.01.2013 19:55:59

Florin tu ai duhovnic?
Dacă da, i-ai împărtășit vreodată credința ta?

Noiembrie 30.01.2013 00:00:07

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 499430)
Vorbind serios: unele studii demonstreaza o corelatie intre purtatul barbii si calvitie, ori cel putin aparitia ei la varste mei tinere.

Revenind la gluma:
Dintre cei doi stalpi ai Bisericii Romei, Sf Ap Paul era chel. Sf Ap. Petru avea par (scurt), dar si barba ceva mai mica decat Sf Paul. Acest lucru ar putea confirma studiile de mai sus, ori le-ar putea contrazice, depinde cum privim problema.

In sfarsit, nu mi se pare nimerita sintagma "cheleste infernal". Stapanitorii Infernului sunt foarte, foarte parosi.

Stimate domn, inca n-am ajuns in Infern, desi cu criza asta economica nu sunt prea departe...Iar daca chiar sunt atat de parosi "Stapanitorii Infernului" nici o problema:ii epilam .Nu spun cu ce ca e interzisa reclama ! Cat despre barba, cea cu care m-a inzestrat natura, din profil in oglinda da bine.Problema este ca nu-mi creste mustata, iar chelie n-am decat sporadic in materie de idei, cand scriu la cartea mea.

celestial_pottery 31.01.2013 17:20:05

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499493)
Florin tu ai duhovnic?

Pai spovedania nu e in Scripturi! :P Asa ca fratele nostru S. F. isi explica Biblia cu Biblia. Ca osutaenspe.
On-topic: barba nu aduce sfintenie, nici macar duhovnicie. Ai idee cati sfinti apuseni din primul mileniu erau rasi pe fata?

Patrie si Credinta 31.01.2013 18:52:34

asa e moda. Babilonienii, romanii si egiptenii erau rasi de obicei de exemplu in antichitate(exemple cu conotatii nefericite,dar in fine). Arabii erau barbosi in epoca medievala pana de curand. Unele triburi africane se rad si in cap. Pe vremea lui Caragiale, nu mai era barba, dar erau mustati faine.
Gusturile si moda se modifica cu timpul, ce sa faci.

apropo, un articol:
http://transantique.com/articles/view/id/263

stefan florin 01.02.2013 09:17:29

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499493)
Florin tu ai duhovnic?

bineinteles ca am duhovnic.
PS: la ce te-ai referit cand ai spus:...credinta ta?

stefan florin 01.02.2013 09:21:40

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 499994)
Pai spovedania nu e in Scripturi! :P Asa ca fratele nostru S. F. isi explica Biblia cu Biblia. Ca osutaenspe.
On-topic: barba nu aduce sfintenie, nici macar duhovnicie. Ai idee cati sfinti apuseni din primul mileniu erau rasi pe fata?

ce glumet esti amice! In Biblie spovedania are temei biblic, fiind instituita de insusi Hristos.
Cei care sustin ca ar trebui sa poarte barbatii barba OBLIGATORIU, argumentele lor pe ce se bazeaza?

DragosP 01.02.2013 09:28:20

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 500154)
In Biblie spovedania are temei biblic

Curat murdar coane Fănică!

Mihnea Dragomir 01.02.2013 10:20:53

"Barba" vine de la "barbat". Sau, poate invers. Mai degraba invers, fiindca "barba" este un substantiv frecvent in latina ("barba non facit philosophus"), pe cata vreme "barbat" este specific romanesc, fapt care atesta barbatia multimilenara a barbatilor spatiului carpato-danubiano-pontic.

Acuma, nu toti barbatii au barba, ba chiar cei care o au sunt in minoritate. Oricum stam mai bine decat stramosii nostri, care "barbatului" ii spuneau "vir", asociindu-l cu virtutea. Or, mai usor afli barbi, decat virtuti. Dar chiar si barbatii care nu au barbi, sunt constienti ca ar putea avea oricand poftesc. Barbatia este, asadar, chestie de potentialitate. A fi barbat, asta inseamna: facultatea de a avea barba. Dovada este ca sunt barbati care isi lasa barba inca din facultate.

Toti barbatii tin la barba lor, sau, cel putin, la potentialitatea ei. De aceea, ei nu spun, precum femeile, "ma duc sa ma rad", ci spun "ma duc sa ma barbieresc". E ciudat asta, fiindca barbierirea este contrariul barbii, este darea ei jos. Ar trebui sa spuna "ma duc sa ma dezbarbieresc". Totusi, dupa cum stiti, ei spun "ma duc sa ma barbieresc", din respect pentru barbatia lor. Pentru potentialitatea ei. Ori pentru memoria ei. Barbatii mai folosesc si termenul "ma duc sa ma rad", dar, in astfel de cazuri, niciodata nu se refera la barba, ci la alte locuri ale pielii paroase. Este ca si cand insasi ideea de a-ti rade barba e ceva necesar, ceva ce trebuie facut, dar, in acelasi timp, o actiune "contre coeur" din motive psihanalizabile, asociate, probabil, unui sindrom de castratie. Supraeul meu imi porunceste: "rade-ti parul de pe fata", dar sinele meu se opune, zicandu-mi: "nu te dezbarbieri !".

Barbatii sunt, asadar, purtatorii (actuali sau potentiali) de barba. Niste barbofori. Prin analogie cu cartofori. Dealtfel, barbatii sunt jucatori impatimiti, de aceea celebrul joc se numeste "barbut" la Braila si peste tot in tara. Ati auzit vreodata de femei care sa joace barbut ? Am auzit de femei care sa joace poker, tabinet, pinacle, canasta ori yams. Ca sa nu mai vorbesc de tarot. Dar femeie sa joace barbut nu am auzit, intrucat e ceva ce poate fi facut numai de barbati. Or, se stie, femeia nu e barbofora. Uneori este barboclasta, dar asta e alta discutie.

Barbatii pot fi siliti de imprejurari ca, din iubire pentru femei, sa le ascunda o parte din adevar. Ele ar putea numi asta "minciuna", totusi ei se jura pe barba lor. Adica, pe ce au mai de pret. Insasi minciunii i se mai spune "barba", inteles mult mai frecvent intalnit la forma de plural, adica "barbi" cu sens de "minciuni", fiindca cine se limiteaza la o singura minciuna nu e barbat adevarat. Psihologii preocupati de limbaj nonverbal au stabilit de mult ca cel care isi mangaie barbia ascunde ceva. Nu e necesar sa aiba barba, poate nu a avut niciodata. Totusi, isi mangaie barbia ca si cum ar avea.

Se intampla, uneori, ca barbatii sa devina violenti. Asta nu vine din natura lor, ci din faptul ca sunt constienti ca au primit de la Dumnezeu ministerul de a-si apara femeia si familia. Dar, mai ales, pe ei insisi. Ei pot ajunge la apucaturi ciudate, la lipsa de maniere: devin barbari.

Si multe mai am eu a va spune voua in dimineata aceasta, dar acum trebuie sa merg sa ma barbieresc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:54:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.