Mihnea Dragomir |
01.02.2013 10:20:53 |
"Barba" vine de la "barbat". Sau, poate invers. Mai degraba invers, fiindca "barba" este un substantiv frecvent in latina ("barba non facit philosophus"), pe cata vreme "barbat" este specific romanesc, fapt care atesta barbatia multimilenara a barbatilor spatiului carpato-danubiano-pontic.
Acuma, nu toti barbatii au barba, ba chiar cei care o au sunt in minoritate. Oricum stam mai bine decat stramosii nostri, care "barbatului" ii spuneau "vir", asociindu-l cu virtutea. Or, mai usor afli barbi, decat virtuti. Dar chiar si barbatii care nu au barbi, sunt constienti ca ar putea avea oricand poftesc. Barbatia este, asadar, chestie de potentialitate. A fi barbat, asta inseamna: facultatea de a avea barba. Dovada este ca sunt barbati care isi lasa barba inca din facultate.
Toti barbatii tin la barba lor, sau, cel putin, la potentialitatea ei. De aceea, ei nu spun, precum femeile, "ma duc sa ma rad", ci spun "ma duc sa ma barbieresc". E ciudat asta, fiindca barbierirea este contrariul barbii, este darea ei jos. Ar trebui sa spuna "ma duc sa ma dezbarbieresc". Totusi, dupa cum stiti, ei spun "ma duc sa ma barbieresc", din respect pentru barbatia lor. Pentru potentialitatea ei. Ori pentru memoria ei. Barbatii mai folosesc si termenul "ma duc sa ma rad", dar, in astfel de cazuri, niciodata nu se refera la barba, ci la alte locuri ale pielii paroase. Este ca si cand insasi ideea de a-ti rade barba e ceva necesar, ceva ce trebuie facut, dar, in acelasi timp, o actiune "contre coeur" din motive psihanalizabile, asociate, probabil, unui sindrom de castratie. Supraeul meu imi porunceste: "rade-ti parul de pe fata", dar sinele meu se opune, zicandu-mi: "nu te dezbarbieri !".
Barbatii sunt, asadar, purtatorii (actuali sau potentiali) de barba. Niste barbofori. Prin analogie cu cartofori. Dealtfel, barbatii sunt jucatori impatimiti, de aceea celebrul joc se numeste "barbut" la Braila si peste tot in tara. Ati auzit vreodata de femei care sa joace barbut ? Am auzit de femei care sa joace poker, tabinet, pinacle, canasta ori yams. Ca sa nu mai vorbesc de tarot. Dar femeie sa joace barbut nu am auzit, intrucat e ceva ce poate fi facut numai de barbati. Or, se stie, femeia nu e barbofora. Uneori este barboclasta, dar asta e alta discutie.
Barbatii pot fi siliti de imprejurari ca, din iubire pentru femei, sa le ascunda o parte din adevar. Ele ar putea numi asta "minciuna", totusi ei se jura pe barba lor. Adica, pe ce au mai de pret. Insasi minciunii i se mai spune "barba", inteles mult mai frecvent intalnit la forma de plural, adica "barbi" cu sens de "minciuni", fiindca cine se limiteaza la o singura minciuna nu e barbat adevarat. Psihologii preocupati de limbaj nonverbal au stabilit de mult ca cel care isi mangaie barbia ascunde ceva. Nu e necesar sa aiba barba, poate nu a avut niciodata. Totusi, isi mangaie barbia ca si cum ar avea.
Se intampla, uneori, ca barbatii sa devina violenti. Asta nu vine din natura lor, ci din faptul ca sunt constienti ca au primit de la Dumnezeu ministerul de a-si apara femeia si familia. Dar, mai ales, pe ei insisi. Ei pot ajunge la apucaturi ciudate, la lipsa de maniere: devin barbari.
Si multe mai am eu a va spune voua in dimineata aceasta, dar acum trebuie sa merg sa ma barbieresc.
|