Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Exista atomi, celule, microbi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2885)

Traditie 23.12.2007 00:11:35

adevarata religie si adevarata stiinta nu se vor putea contrazice niciodata una cu cealalta. Cunoasterea este necesara si indreptatita pt religie, asa cum credinta este pt stiinta. Cu cat omul studiaza stiintele mai aprofundat si mai amanuntit si cunoaste limitele competyentei lor, cu atat dobandeste mai multa cultura filosofica si teologica. Tot astfel, cu cat crediinta sa religioasa se adanceste, cu atat numaru contradictiilor imaginare intre credinta si cunoastere scade. Despre legatura dintre credinta si cunoastere, SF. Vasile cel Mare a afirmat: "In stiinta, credinta precede cunoasterea". Acest lucru este foarte adevarat, de vreme ce tot ceea ce este fundamental si originar in cunoasterea stiintifica este imposibil de dovedit si este acceptat ca principiu de baza printr-un act de credinta. SF. Grigorie Teologul a scris: "Cred ca orice poseda un dram de intelepciune va recunoaste valoarea culturii laice, cu toate ca multi crestini, din cauza slabei lor capacitati de intelegere, n-o popt tolera, considerand-o drept arta luciferica ce slujeste indepartarii de Dumnezeu".

Adevarata cunoastere e ceva bun. Dar stiinta e falsa cunoastere, amagire si cei care cred ]n ea se lipsesc de adevarata cunoastere. De aceea e nociva. Cine crede în stiinta nu va ajunge sa cunoasca pe Dumnezeu.

Sf. Vasile vorbea de stiinta despre Dumnezeu, nu despre fenomenele materiei.

Sf. Grigore avea dreptate, dar se refera la stiinta laica (adica filozofie, retorica, literatura, cam acestea constituiau cultura laica la care se refera) ca la o cultura adiacenta. Pe vremea aceea nu existau stiinte ale naturii, medicina era mai degraba o forma de vrajitorie; daca s-ar fi referit la studierea naturii, sfântul ar fi spus poate ca e buna aceasta forma de cultura, daca nu credem în ea, adica daca o posedam ca pe o cunoastere a literaturii de fictiune. Fiindca asta e stiinta: fictiune, povesti despre o imaginara lume care ar functiona dupa niste legi imaginare.

La fel cum Adam si Eva au murit fiindca au luat falsa cunoastere drept adevar, la fel moare oricine ia o minciuna drept cunoastere sau adevar. Nu adevarul a fost cel care i-a rapus pe Adam si Eva ci minciuna.

Lumea/ realitatea are niste legi de functionare pe care stiinta incerca sa le inteleaga etc. Si in ultimul timp stiinta recunoaste existenta unei forte superioare (inteligenta etc).

Aceste legi sunt iluzii mentinute de Dumnezeu. Pentru El e la fel de usor sa faca minuni sau sa mentina în continuare aceste legi, adica nu e nici o diferenta între natural si supranatural fiindca ambele se refera la lumea materiala care nu are o existenta autentica, ci e recreata de Dumnezeu în fiecare secunda.

Sfântul Fotie, Patriarhul Constantinopolului, "farul departe luminãtor al Bisericii", a trãit în secolul IX, într-o familie de creºtini zeloºi. Tatãl sãu, Serghie, a murit ca martir apãrând sfintele icoane. Sf. Fotie a primit o educaþie excelentã ºi, datoritã faptului cã familia lui aparþinea casei imperiale, el a ocupat funcþia de prim secretar de stat în Senat.

Contemporanii sãi spuneau despre el: "Avea cunoºtinþe remarcabile în aproape toate ºtiinþele vechi, încât, pe bunã dreptate ai putea compara gloria vremurilor sale cu cea a anticilor."

Citezi prefrential ca sa creezi impresia ca ar avea legatura cu stiinta. În realitate eruditia sa consta în filozofie, dialectica, retorica. Tehnica manipularii ceea ce faci tu.

Eseul PS. Calinic mi se pare gresit.

Z.Lidia 23.12.2007 00:32:09

Citat:

În prealabil postat de cozia

STATI DEPARTE DE POMUL CUNOASTERII CA SA NU MURITI!!!!!!!!!!!!!!!!!, materia avind ca "ambasador" in Rai pe Pomul Cunoasterii

La ce se refera mai exact cand spune Pomul Cunoasterii, pentru omul din zilele noastre?
Oare mai exista Pomul Cunoasterii pentru oamenii din ziua de azi, sau a fost gustat deja de stramosii nostri Adam si Eva si nu mai are nimic de oferit?
Adam si Eva stiau unde e pomul, il puteau gasi, dar Dumnezeu le spusese CLAR, DIRECT sa nu guste din el.
Eu stiu ca ne-a zis Dumnezeu sa nu avem alti dumnezei afara de El, nu ne-a zis sa nu avem stiinta.

cristiboss56 23.12.2007 01:08:46

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia
Citat:

În prealabil postat de cozia

STATI DEPARTE DE POMUL CUNOASTERII CA SA NU MURITI!!!!!!!!!!!!!!!!!, materia avind ca "ambasador" in Rai pe Pomul Cunoasterii

La ce se refera mai exact cand spune Pomul Cunoasterii, pentru omul din zilele noastre?
Oare mai exista Pomul Cunoasterii pentru oamenii din ziua de azi, sau a fost gustat deja de stramosii nostri Adam si Eva si nu mai are nimic de oferit?
Adam si Eva stiau unde e pomul, il puteau gasi, dar Dumnezeu le spusese CLAR, DIRECT sa nu guste din el.
Eu stiu ca ne-a zis Dumnezeu sa nu avem alti dumnezei afara de El, nu ne-a zis sa nu avem stiinta.

Draga Lidia, cu iertare sa-mi fie, dar te rog mul mai citeste odat ultima postare a lui Traditie, cu citatele respective. Este foarte relevant si cine vrea cu adevarat, intelege. Cine nu, este voia si obtiunea lui.

cozia 23.12.2007 01:10:56

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia

Stiinta si incercarea de a deveni ca Dumnezeu, Atotcunoscator, cred ca si aroganta de a declara ca Dumnezeu nu exista si noi ne tragem din maimute, samd

Pomul este in noi, nu mai are nevoie sa se manifeste ca o sursa de pacat. De la Adam incoace noi cu constiinciozitate ne facem "datoria" de a-l sadi in sufletul fiecarei fiinte umane, prin S O C I A L I Z A R E.

Stiintele... sunt alti Dumnezei si Idoli(in care unii credem), aici e problema

calator 23.12.2007 11:15:08

Traditie scrie ca cei care "cred" in stiinta nu il vor cunoaste pe Dumnezeu. Ce insemna sa cred in stiinta? sa cred in posibilitatea ei de a cunoaste Adevarul si pe Dumnezeu? Clar ca nu cred asta pentru ca scopul stiintei nu este acela de cunoastere a lui Dumnezeu cu toate ca daca intelegem ca natura si omul este creatia lui Dumnezeu a incerca sa le intelegi poate fi un mod de apropiere de Dumnezeu. Oamenii de stiinta au fost (unii dintre ei) oameni profund religiosi. Ce insemna iuluzie si realitate Daca un virus este o iulize ce este realitatea? Un fulger este real/ un nor/ o rata....

Filosofia vorbeste despre aceiasi realitate despre care vorbeste matematica si fizica doar ca vorbesc in limbaje diferite. Analizandu-i pe marii folozofi vei constata ca au avut contributii serioase in ceea ce priveste aceste stiinte (matematica, fizica) Un ex: Blaise Pascal a fost un matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei.

Sfantul Cezar ( fratele Sf Grigore)-"Cezar, spune fratele sau mai mare, era tipul tanarului mistuit de dorinta de a cunoaste si de a sti totul, de a explora taine, de a dezlega enigme si, spre deosebire de sine, fratele sau mai mic avea destule inclinatii realiste practice, studiind in special geometria, logica, gramatica, retorica si medicina. Facuse stralucite studii la Alexandria in Egipt."Reintorcandu-se de la studii din Alexandria, unde se specializase indeosebi in medicina, Cezar a ajuns pentru scurt timp medic imperial.

Sfantul Ioan, patriarhul Constantinopolului avea cunostinte de drept si i s-a încredintat catedra de drept a Universitatii imperiale

Traditie spune ca medicina este o iluzie etc cu toate ca in Bibilie sunt destul de multe mentiuni despre boli ( evident ca limbajul este diferit in sensul ca nu se folosesc denumiri stiintifice si nici nu se dau argumente stiintifice) Astfel in Bibilie apar boli de piele, lepra, femeia cu scurgeri etc. De asemenea mai mulți autori biblici (Iov 10, 8-12; Psalmul 138, 15-16; Iezechiil 37, 6-8) amintesc de dezvoltarea embriologică

Un ex este aacela in care in bibile se mentioneaza a 8-a zi după nastere ca fiind potrivita pentru practicarea circumciziei. Se pare ca aceasta este momentul precis in care cei doi factori necesari cuagularii sangvine se regasesc in sange in proportii optime (in alte zile ar fi fost un pericol de hemoragii grave)

In Scriptura sunt mentionatii medici Astfel Sfântul Evanghelist Luca ( era de profesie medic), „doctorul prea iubit” (Coloseni 4, 14), a continuat să practice medicina și după ce a devenit ucenicul lui Hristos. Poate nu intamplator Bisercia a infiintat primele spitale publice pentru a continua exemplul dat de Sf Vasile care a intemeiat primele asezaminte filantropice pentru bolnavi.

Sa amintesc si de Sfintii Facatori de Minuni si Doctori fara Arginti Cosma si Damian - ce doi erau educati si formati ca doctori, "ei au primit în dar harul vindecarii trupurilor si sufletelor bolnave. Ei vindecau chiar si animale"

Bolnavul are nevoie in aceiasi masura de medic si de preot caci boala este si trupeasca si spirituala.

In Bibilie se faceau vindecri prin punerea mainilor pe cel bolnav, astazi este recunoscuta puterea de vindecare prin maini etc. Sfintii sunt pictati ca avand aureole iar stiinta a demonstrat existenta aurei care ne inconjoara- existenta aurei umane, a fost demonstrata in anul 1959 cu ajutorul mai multor experimente fotografice

In Biblie gasim o multime de referiri la plantele medicinale, adevarate leacuri pentru suflet si trup deopotriva. Ex Isopul – “Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati”- isopul are un efect de purificare a psihicului fiind des utilizat in tratara afectiunilor psihice Insusi Sfantul Apostol Pavel recomanda ucenicului sau Timotei putin vin, ca si tonifiant, pentru boala sa de stomac (I Timotei 5, 23). La fel, în cartea Facerii, se recomanda mandragora împotriva sterilității (Facere 30, 14)

In final nu cred ca stiinta este un impiediment in calea apropierii de Dumnezeu, ca in sine nu este fundamental rea sau buna ci depinde cum este folosita si inteleasa

Chriss-tian78 23.12.2007 12:40:18

Citat:

În prealabil postat de Traditie

La fel cum Adam si Eva au murit fiindca au luat falsa cunoastere drept adevar, la fel moare oricine ia o minciuna drept cunoastere sau adevar. Nu adevarul a fost cel care i-a rapus pe Adam si Eva ci minciuna.

Adam si Eva nau murit pt ca au luat falsa cunostere despre adevar, ci au murit datorita neascultarii,ei nu erau pregatiti sa cunoasca inca ce inseamna binele si rau, erau prunci la minte.

calator 23.12.2007 12:59:39

ca sa vezi si sa nu crezi dar plantele au efecte terapeutice Si daca o mi rup piciorul o sa ma duc clar la medic. Intre stiinta si religie nu este o competitie care e pe primul loc fiindca ele de adreseaza unor planuri diferite chair daca se intersecteaza si sunt complementare. Suntem si trup ( cu celule si atele) si suflet (spirit etc)

Si apoi in ceea ce priveste stiinta nu te poti raporta la ea in termeni de credinta " crezi in stiinta" ca si cum ai intreba daca cred in datul in bobi. Folosesc curentul electric are rost intrebarea crezi in curentul electric? Ca doar nu ma inchin la el. Sau in alta descoperire stiintifica. Ca sunt unii care folosesc stiinta pentru a-si valida ateismul asta e alta treaba.

Traditie 23.12.2007 13:07:23

Aiureli.

Mântuitorul nu ne-a chemat la planul de existenta de acum ci la cel vesnic.

calator 23.12.2007 13:09:19

am negat eu asta?

Chriss-tian78 23.12.2007 13:10:28

Capitolul 6 Cartea lui Tobit

Calatoria lui Tobie; prinderea pestelui, luarea maruntaielor lui

pentru vindecari si sfatul ingerului pentru casatorie.

1. Iar calatorii au ajuns seara la fluviul Tigru si s-au oprit

peste noapte acolo.
2. Si tanarul s-a dus sa se spele, dar din fluviu a sarit un

peste si a vrut sa inghita pe tanar.
3. Atunci ingerul a zis catre el: :Prinde acest peste!" Si

tanarul a apucat pestele si l-a tarat pe uscat.
4. Si i-a zis ingerul: "Spinteca pestele si i-ai inima, ficatul

si fierea, si pastreaza-le!"
5. Si a facut tanarul cum i-a zis ingerul, iar pestele l-au

fript si l-au mancat.
6. Si au plecat amandoi mai departe si au ajuns la Ecbatana.
7. Si a zis tanarul catre inger: "Frate Azaria, pentru ce sunt

bune ficatul, inima si fierea acestui peste?"
8. Si acela i-a raspuns: "De-l chinuie pe cineva un demon sau un

duh rau, se afuma barbatul sau femeia aceea cu inima si ficatul

si nu-l va mai munci.
9. Iar cu fierea se unge la ochi omul care are albeata, si se

vindeca".

Capitolul 11

Bucuria parintilor la sosirea fiului lor Tobie. Tamaduirea

minunata a ochilor batranului Tobit.

l. Si au mers ei pana s-au apropiat de Caserin in fata Ninivei.
2. Si a zis Rafael catre Tobie: "Tu, frate, nu stii cum ai lasat

pe tatal tau?
3. Sa mergem acasa inaintea femeii tale si sa pregatim locuinta.
4. Ia cu tine fierea pestelui". Si au mers ei si dupa ei venea

cainele.
5. In vremea aceea Ana sedea si se uita pe drum ca sa vada pe

fiul sau.
6. Si zarindu-l ca vine, a zis catre tatal lui: "Iata, vine fiul

tau cu tovarasul sau de drum".
7. Si Rafael a zis: "Tobie, stiu ca se vor deschide ochii

tatalui tau, ca sa vada.
8. Sa ungi ochii lui cu fiere si el va simti usturime, ii va

freca si va cadea albeata si te va vedea".
9. Si, alergand, Ana s-a aruncat de gatul fiului sau si i-a zis:

"Bine ca te-am vazut, copilul meu! De acum pot sa mor!" Si au

plans amandoi.
10. Atunci Tobit a iesit in usa si s-a impiedicat. Fiul sau a

alergat inaintea lui,
11. A sprijinit pe tatal sau si i-a uns ochii cu fiere, zicand:

"Ai incredere, tata!" si l-a lasat catva timp.
12. Si au inceput sa-l usture ochii si el i-a sters si s-a

desprins albeata de pe marginea ochilor lui.
13. Si vazand pe fiul sau a cazut pe grumazul lui
14. Si a plans si a strigat: "Te vad fiul meu, lumina ochilor

mei!" Si a zis: Binecuvantat esti Tu, Dumnezeule, si

binecuvantat este numele Tau in veci, si binecuvantati sunt toti

sfintii Tai ingeri,

http://www.crestinortodox.ro/Vechiul_Testament___Neamul_lui_Tobi

t__Frica_de_Dumnezeu_si_napasta_batranului_Tobit-40-1.html
----------------------------

Capitolul 9 Sfanta Evanghelie dupa Ioan

Vindecarea orbului din nastere, in zi de sambata.

1. Si trecand Iisus, a vazut un om orb din nastere.
2. Si ucenicii Lui L-au intrebat, zicand: Invatatorule, cine a

pacatuit; acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?
3. Iisus a raspuns: Nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci

ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu.
4. Trebuie sa fac, pana este ziua, lucrarile Celui ce M-a trimis

pe Mine; ca vine noaptea, cand nimeni nu poate sa lucreze.
5. Atat cat sunt in lume, Lumina a lumii sunt.
6. Acestea zicand, a scuipat jos si a facut tina din scuipat, si

a uns cu tina ochii orbului.
7. Si i-a zis: Mergi de te spala in scaldatoarea Siloamului

(care se talcuieste: trimis). Deci s-a dus si s-a spalat si a

venit vazand.

http://www.crestinortodox.ro/Noul_Testament___Vindecarea_orbului

_din_nastere_in_zi_de_sambata-57-9.html

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:07:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.