Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   smerenia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2945)

cristiboss56 16.04.2009 20:30:25

Patimile Mântuitorului, adică trădarea, prinderea, judecata, condamnarea și răstâgnirea pe cruce ca și moartea , au fost toate acte de profundă smerenie și ascultare din partea Mântuitorului, încununate de Învierea care a adus mântuirea neamului omenesc.
Pilda Domnului nostru Iisus Hristos, Care toată viața a trăit în smerenie și ascultare de Tatăl, rămâne grăitoare pentru noi care suntem urmașii și ucenicii Săi. "Să ne îmbrăcăm întru smerenie și să ne smerim sub mâna cea tare a lui Dumnezeu, ca El să ne înalțe la timpul cuvenit ! " ( Iacob 5 , 5-6 ) .

Anca-Miha 16.04.2009 22:57:17

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 128278)
Grea situatie Florine. Stiu ca in Tratatul de Morala crestina Ortodoxa exista si un capitol legat de expresia "legitima aparare". Chiar daca manualul are si influente scolastice si este conceput in spirit juridic, totusi da urmatoarea recomandare si anume "apararea noastra sa nu se transforme in razbunare" sa gasimi solutii pentru a indeparta pericolul.

Poti da un exemplu? Pentru mine apararea e aparare, nu razbunare.
Sf. Serafim de Sarov a renuntat la propria aparare, caci a realizat ca ii poate omorî pe atacatori cu securea. Nici aici nu vad urma de razbunare, in cazul in care ar fi ripostat, ci doar de aparare. Deci cand se transforma apararea in razbunare? Sau pana unde merge apararea, si unde incepe razbunarea?

cristiboss56 16.04.2009 23:23:04

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 129031)
Poti da un exemplu? Pentru mine apararea e aparare, nu razbunare.
Sf. Serafim de Sarov a renuntat la propria aparare, caci a realizat ca ii poate omorî pe atacatori cu securea. Nici aici nu vad urma de razbunare, in cazul in care ar fi ripostat, ci doar de aparare. Deci cand se transforma apararea in razbunare? Sau pana unde merge apararea, si unde incepe razbunarea?

Bună întrebare ! Păi răzbunarea are la bază , ca temelie, ținerea de minte a răului ce ți l-a făcut cineva. Exemplificând pe Florin Ionuț, ce poate i-ar zdrobi dinții celui ce i-a produs un necaz, și peste 1 lună și peste nouă, ținând minte răul ce l-a primit, deci având gând răzbunător tot timpul.

Florin-Ionut 17.04.2009 09:43:22

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 129039)
Bună întrebare ! Păi răzbunarea are la bază , ca temelie, ținerea de minte a răului ce ți l-a făcut cineva. Exemplificând pe Florin Ionuț, ce poate i-ar zdrobi dinții celui ce i-a produs un necaz, și peste 1 lună și peste nouă, ținând minte răul ce l-a primit, deci având gând răzbunător tot timpul.

Eu m-am referit la o situatie care se poate intampla orisicui, cand trebuie sa-ti aperi familia de atacatori. Cand intr-o fractiune de secunda ai de ales daca iti aperi nevasta sau nu. Eu nu vorbeam de razbunarea de dupa, ci de autoaparare - care-i cu totul altceva. Si da, atunci le-as sparge intr-adevar dintii, crestineste, daca nu as avea de ales.

Dumneata ce ai face intr-o astfel de situatie?

cristiboss56 17.04.2009 11:12:36

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 129097)
Eu m-am referit la o situatie care se poate intampla orisicui, cand trebuie sa-ti aperi familia de atacatori. Cand intr-o fractiune de secunda ai de ales daca iti aperi nevasta sau nu. Eu nu vorbeam de razbunarea de dupa, ci de autoaparare - care-i cu totul altceva. Si da, atunci le-as sparge intr-adevar dintii, crestineste, daca nu as avea de ales.

Dumneata ce ai face intr-o astfel de situatie?

Eu am înțeles foarte bine ce ai spus tu. De fapt i-am răspuns lui Anca, la întrebarea ei despre răzbunare și i-am dat exemplu cele spuse de tine. Am înțeles cum ai reacționa tu, dar nu cred că ești răzbunător, adică de fiecare dată când îți zărești foștii "infractori", să sari pe ei . Asta ar fi în mare răzbunarea. Acum să fiu cinstit, chestia cu spartul dinților , nu este nici pe departe ceva creștinesc, dar pe teren, lucrurile pot degenera și așa cum spui tu. Îmi pui direct întrebarea : "dumneata ce ai face într-o astfel de situație ?" . Răspuns : timp de rugăciune nu am, deci cred că aș-i reacționa asemenea ție, dar tare nu-mi doresc , pentru că nu pot să calc un gândac, dar să lovesc un om. Până acum , Dumnezeu m-a ferit de astfel de întâmplări și vorba lui George, să facem totul pentru a evita, dar nu se știe niciodată , ce-ți oferă viața.

amatyyy 08.05.2009 02:31:55

Smerenia

Nobletea unui suflet smerit este insotit de iubirea catre Dumnezeu si apropapele, de rugaciuni pentru apropele si de iertare!

Anca-Miha 08.05.2009 03:27:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 129039)

Ce spui aici, Cristian, nu mai e auto-aparare, ci doar razbunare. Razbunarea are si ceva premeditat: astepti momentul cand poti ataca. Cine nu invata iertarea, va cadea prada dorintei de razbunare. Este o agresivitate activa, nu o situatie pasiva in care te aperi de un atacator. Vedem deci ca un lucru rau il atrage pe altul tot rau; la fel cum o fapta sau un gand bune, atrag altele de acelasi fel. Totul e inlantuit. Ori iertand rupem acesta inlantuire. ata deci noutatea pe care ne-a adus-o Domnul nostru Iisus Hristos: eliberarea din acesta inlantuire vicioasa prin iertare.

George.m 02.01.2011 23:24:20

Citat:

În prealabil postat de nairda (Post 55560)
Omul este cu adevarat smerit cand nu este constient de smerenia lui. In clipa cand devine constient de smerenia sa, totul se naruie deoarece, de bucurie ca, iata, este smerit, omul ajunge sa se mandreasca, iar mandria este pacat de moarte. Nu trebuie sa ne autoevaluam daca suntem smeriti sau nu. De smerenia noastra, daca exista, isi dau seama altii. Pentru noi conteaza sa fim cu inimele la Dumnezeu, asa murdari si pacatosi cun suntem.

Tocmai am citit cateva cuvinte ale Parintelui Porfirie privitoare la adevarata smerenie, sau la smerenia ca dar dumnezeiesc:

Sa fim smeriti, insa sa nu vorbim de smerenie. Vorbirea despre smerenie este o capcana a diavolului, care aduce cu sine deznadejdea si delasarea, in vreme ce adevarata smerenie aduce cu sine nadejdea si lucrarea poruncilor lui Hristos.[...]

Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti trimita sfanta smerenie. Nu pe aceea care spune ‘sunt cel din urma, sunt nimic.’ Aceasta e smerenie diavoleasca. Smerenia cea sfanta e dar de la Dumnezeu. Dar. Harisma.

Nu provine din stradaniile noastre. Pregateste-te si cere-I lui Dumnezeu acest dar sfant.

George.m 19.02.2011 22:38:29

Smerenie sau umilinta?

Parintele Dumitru Staniloae distingea intre smerenie si umilinta. Omul se simte umilit atunci cand e tratat ca obiect de ceilalti semeni ai sai, cand aceia nu se raporteaza la el ca la o persoana, cand lipseste comuniunea adevarata:

Cel ce se simte tratat ca obiect, se simte nu numai instrument, ci si umilit si revoltat. Umilinta aceasta e deosebita de smerenia sau de modestia, care e benevola si care provine din renuntarea de a trata pe altii ca obiecte. Smerenia se traieste in comuniune, spre deosebire de umilinta care e un semn al necomuniunii.

culianu 20.02.2011 10:43:45

Smerenia e ca...

Sf simeon Noul Teolog, vorbind despre trupul barbatului intru Hristos, spune ca fiecare membru, fiecare organ reprezinta o virtute, si le enumera pe toate. Cand ajunge la "scarbavnicul madular(:D)" spune ca este smerenia, chestia care nu trebuie sa o vada nimeni, intocmai ca si madularul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:00:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.