Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Psihologie sau Ortodoxism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2994)

cristiboss56 21.02.2008 21:05:14

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
intrebare: la cine ar trebui sa apeleze un copil gangav?

Parintii lui sa-i fie ajutor, preotul si medicul .

moro.d 21.02.2008 21:10:01

cu parintii si preotul sunt de acord (doar in anumite conditii... conditii care in ziua de azi se indeplinesc mai greu sau chiar deloc), dar cu medicul... ce-ar putea sa-i faca acela? din cate stiu nu exista medicamente antibalbaiala...

cristiboss56 21.02.2008 21:22:17

Citat:

cu parintii si preotul sunt de acord (doar in anumite conditii... conditii care in ziua de azi se indeplinesc mai greu sau chiar deloc), dar cu medicul... ce-ar putea sa-i faca acela? din cate stiu nu exista medicamente antibalbaiala...

Medicul logoped !

moro.d 21.02.2008 21:43:46

bun... si medicul logoped la ce metode apeleaza? nu tot la metode psihologice?

oni91 21.02.2008 22:21:21

Citat:

si cred ca cele mai recunoscute conceptii in contradictoriu sunt cele ale lui Freud si Jung..

Exact!Si, contrar opiniei lui Freud care nu a mers atat de departe ca Jung, nefiind atat de profund ca el, Jung a demonstrat ca credinta in Dumnezeu exista in subconstientul colectiv, nedepinzand neaparat de educatie sau cultura.Eu, intr-un timp credeam ca, din punct de vedere psihologic-si asta nu am citit nicaieri, ci m-am gandit singura:primul argument care m-a facut sa ma indoiesc, primul si primul meu gand de necredinta(dar apropo de faptul ca mi-a venit in minte fara sa citesc nicaieri sau fara sa vb cu cineva despre asta-spunea Eminescu in "Archaeus" ca ceea ce-i vine omului in minte fara sa fie influentat de nimeni contine un sambure de adevar)- Dumnezeu a fost inventat de oameni din cauza ca au nevoie de protectie,de viata de dupa moarte, ma rog, aveam impresia ca doar aceste lucruri ne fac sa credem si ca exista si influenta familiei, ca sa citesc apoi opiniile lui Jung-un psiholog la fel, daca nu mai mare ca Freud-cum ca de fapt, toti ne nastewm practic cu aceasta credinta, cat de mica...Si asta m-a facut sa privesc putin altfel credinta prin prisma psihologiei...

cristiboss56 21.02.2008 22:22:28

Citat:

bun... si medicul logoped la ce metode apeleaza? nu tot la metode psihologice?

Nu stiu exact, cum nici tu nu ai a sti, intrucat se fac 6 ani de facultate, din care 4 specializare, dupa cate stiu. Tu acum vrei sa ma aduci din aproape in aproape la psiholog. Este ? Pe bune ! Pana la urma ajung la psihiatrie cu acest topic .

moro.d 21.02.2008 22:54:14

apropo de Freud..
este adevarat ca a avut multe conceptii false (ca sa nu zic tampite), dar in necredinta lui totusi una din concluziile sale legate de natura omului corespunde sfintilor parinti.

dar din pacate psihologii contemporani scot in evidenta numai ceea ce le convine, ascund ceea ce-i deranjeaza si astfel transforma adevarul in minciuna.
Freud a inteles natura cazuta a omului.. concluzie pe care voi nu cred ca o contestati.
"Deoarece majoritatea oamenilor spicuiesc idei despre psihologia freudiana din diferite carti la moda, fara a citi scrierile sale in intregime, ei nu sunt in general constienti ca, in ciuda atentiei pe care Freud a acordat-o rolului sexualitatii in dezvoltarea omului, el a considerat lucruri precum masturbarea, homosexualitatea si promiscuitatea sexuala ca manifestari anormale ale energiei sexuale." (arhiep. Hrisostom)
si din pacate printre acesti oameni se afla multi psihologi..

am citit intr-o carticica dedicata lui Freud urmatoarele randuri (Freud a avut 3 fete):
"Pentru a le proteja pe fete, nu erau lasate singure nicio clipa. [...] Erau controlate toate cartile pe care le citeau si, inainte de toate, fetelor li se dadea mereu o ocupatie pentru a le distrage atentia de la gandurile periculoase care le-ar fi putut asalta"
daca n-as fi stiut la cine se refera, as fi crezut ca-i vorba de vreun crestin...

Citat:

Tu acum vrei sa ma aduci din aproape in aproape la psiholog. Este ?
nu! sincer, nu-ti recomand sa te duci! n-ai cum sa obti rezultate atata timp cat n-ai incredere in el..
si crede-ma ca se folosesc si metode psihologice... te poti interesa. este adevarat ca nu le cunosc, dar stiu ca se apeleaza si la ele.

oni91 21.02.2008 23:24:29

Citat:

dar din pacate psihologii contemporani scot in evidenta numai ceea ce le convine, ascund ceea ce-i deranjeaza si astfel transforma adevarul in minciuna.

Exact din nou!:DDe exemplu, in revista "Psychologies",am citit despre nevoia de a crede si despre Jung si spunea acolo autorul articolului Vasile Dem. Zamfirescu cum ca "E greu de spus, in anumite texte care-i apartin, daca Dumnezeu este o proiectie a arhetipului sinelui sau daca sinele este o proiectie a lui Dumnezeu in om"-se referea la textele lui Jung.Este adevarat sau Jung a fost clar cu privire la Dumnezeu?Mai spunea in articol ca "dupa Freud, religia este o iluzie psihica, in masura in care ea reprezinta proiectarea continuturilor inconstientului personal(a imaginii paterne) intr-o lume celesta."Aici, pe langa altele, mai zicea Vasile Zamfirescu ca religia in general este ca un fel de iluzie omeneasca si mi s-a parut cam subiectiv pentru ca nu l-a luat in considerare pe Jung calumea.Tu ce stii, ispita_ta, Jung a fost sau nu clar cu privire la Dumnezeu?Ca mie mi s-a parut ca credea oarecum, adica nu trata religia ca pe o iluzie...desi unii spun ca a fost panteist...eu am citit un fragment din cartea sa, "Amintiri, vise, reflectii" unde intr-adevar, nu era foarte clar, dar intr-un interviu a declarat ca "Eu nu cred, eu stiu" cand a fost intrebat daca crede in Dumnezeu.Deci credea, nu?Oricum, faza cu subcontientul coleciv e destul de suestiva pentru a-l combate pe Freud...

cristiboss56 22.02.2008 05:42:45

Acum nici chiar asa ! Ar trebui sa stam intr un balon de sticla si atunci ne-am feri de toti si de toate. Totusi sa manifestam luciditate, cumpatare si fara chestii ce duc a ipocrizie. DOAMNE AJUTA, TUTUROR ! +

moro.d 22.02.2008 13:45:14

Citat:

În prealabil postat de Traditie
1. Ideea ca psihologii pot ajuta oamenii e una din ideile false care amagesc oamenii zilelor noastre.

2. Principiile psihologiei suna cam asa: "sufletul e o masinarie despre care nu stim prea multe dar putem sa observam anumite relatii între experientele de viata si comportamentul unui individ". De asemeni se bazeaza pe teoriile false ale lui Freud care credea într-o mecanica a subconstientului.

3.fetelor li se dadea mereu o ocupatie pentru a le distrage atentia de la gandurile periculoase care le-ar fi putut asalta"

Asta-i o greseala grava. Metoda distragerii atentiei în psihologie sau a adormirii constiintei în psihiatrie nu poate avea efecte benefice. Este doar o moarte care întârzie pentru un timp curiozitatea sau neastâmparul.

1. adica nu exista relatie de intrajutorare decat intre parintele duhovnic si fiul acestuia?
sau.. cine ii mai poate ajuta pe oameni inafara de clerici?

2. unii afirmau ca "gandirea este o secretie a creierului, asa cum bila este o secretie a ficatului"... crezi ca toti psihologii sunt de acord cu asta? daca un psiholog a afirmat ceva gresit, atunci toata psihologia e gresita?

iata cateva legi ale psihologiei pe care nu le pot nega decat "antiintelectualistii" (ca sa-l citez pe arhiep. Hrisostom) si care nu sunt in contradictoriu cu invatatura Bisericii:
[i]legea semnificatiei: un stimul, chiar de intensitate slaba va fi receptat mai repede si mai usor dintr-o multime de stimuli daca are semnificatie biologica, cognitiva sau afectiva pt subiect.
legea conditionarii social-cultural-istorice: un stimul poate fi semnificat ca placut datorita influentei culturale, sociale sau istorice. [/i/
etc

3. n-ai inteles...
am vrut sa subliniez faptul ca nici Freud nu era de acord cu acele ganduri.. ba chiar le considera periculoase... in comparatie cu majoritatea psihologilor care afirma ca fanteziile sunt ceva normal, ba chiar necesare...

oni91 , sa inteleg ca si tie iti place psihologia? :)
nu vreau sa-mi dau cu parerea despre Jung si sa bag mana in foc ca a fost asa sau invers.. dar parca nu mi s-a parut strain de Dumnezeu..
daca vrei, putem vorbi in prv. ;)

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:46:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.