Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ceva legat de sex (mai ales inainte de casatorie) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3232)

caliyo 23.02.2010 08:55:18

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 215042)
Cred ca e destul de simplu de explicat cum sta treaba cu sexul in familia crestina ideala: numarul de partide de sex este egal cu numarul copiilor din familie.

Mie mi se pare ingrozitoare perspectiva asta. Va rog sa ma corectati daca nu am dreptate in privinta calculului.

Cam asa stau lucrurile in teorie . Dar dupa cum nu toate familiile au 20 de copii , sunt 2 explicatii: ori se feresc intr-un mod sau altul ori abstinenta ani de zile. Inclin sa cred ca prima varianta e mai valabila procentual.
Uneori sunt si cazuri de femei care au nascut 7-10 copii si au si cateva avorturi la activ. Deci nr. mare de copii nu inseamna neaparat ca nu au mai existat si ,,fereli´´.
Sincer va spun, mie mi se pare aproape imposibil sa ai relatii sexiuale numai pt. a ramane insarcinata. Ar rezulta cam o relatie sexuala pe an si foarte multi copii. Ramai insarcinata, nu mai ai relatii un an, apoi iar ramai, iar pauza un an si tot asa.
Mai sunt si exceptii in care femeia nu este fertila, dar in general, cam asa se intampla.
Iar daca devii abstinent ani de zile pt. a nu mai procrea si nici sa te feresti prinh metode ucigase( gen anticonceptionale), pana la urma tot la calugarie te intorci. Te numesti casatorit dar de fapt duci viata de calugar.
Lucrurile astea nu se discuta cu tinerii care vor sa se casatoreasca, le auzi ,,pe la colturi´´, fiecare dupa ce isi pun pirostriile se descurca cum poate.
Mi se pare f complicat sa impaci si capra si varza( canoanele si viata de cuplu).

caliyo 23.02.2010 09:03:52

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 215064)
S-a dovedit jdiindzific, adica experimental, ca trebuie sa incerci de foarte multe ori pana se leaga. Probabilitatea sa se intample din prima este extreeeeem de mica. Sarmanii inotatori au de trecut multe piedici pana ce unul din ei isi implineste destinul.

Majoritatea familiior crestine pe care le-am cunoscut eu au conceput copilul de cum s-au luat. In maxim 2 luni , respectiva a ramas insarcinata. Si apoi au mai avut vreo 2-3 copii aproape ,,pe banda´´ pana cand s-au gandit ca ar cam fi cazul sa se opreasca. Greutatile materiale isi spun cuvantul. Chiar daca la inceputul casniciei esti plin de avant, ca o sa faci toti copiii pe care ti-i da Dumnezeu ( adica fara sa te feresti, avortul iese din discutie), pe parcurs iti mai schimbi parerea...
Eu ii admir pe cei care au taria de a face 5-10 copii, dar nu stiu cati dintre noi avem puterea asta.
Si se mai pune si problema celor care nu mai pot avea copii. Ei ce-ar trebui sa faca? sa nu mai aiba relatii intime? Usor de spus...dar greu de realizat

Fani71 23.02.2010 10:30:03

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 215531)
Majoritatea familiior crestine pe care le-am cunoscut eu au conceput copilul de cum s-au luat. In maxim 2 luni , respectiva a ramas insarcinata. Si apoi au mai avut vreo 2-3 copii aproape ,,pe banda´´ pana cand s-au gandit ca ar cam fi cazul sa se opreasca. Greutatile materiale isi spun cuvantul. Chiar daca la inceputul casniciei esti plin de avant, ca o sa faci toti copiii pe care ti-i da Dumnezeu ( adica fara sa te feresti, avortul iese din discutie), pe parcurs iti mai schimbi parerea...
Eu ii admir pe cei care au taria de a face 5-10 copii, dar nu stiu cati dintre noi avem puterea asta.
Si se mai pune si problema celor care nu mai pot avea copii. Ei ce-ar trebui sa faca? sa nu mai aiba relatii intime? Usor de spus...dar greu de realizat

Dar de unde vine totusi ideea ca ar trebui sa ai relartii sexuale numqai pentru a avea copii?
Este o idee venita din catolicism. Nu are de-a face cu ortodoxia.

Eu asa am invatat de cand ma stiu, ca pentru Bisreica ortodoxa, casatoria nu este numai pentru nastere de prunci, ca unirea trupeacsa este in primul rand pentru unirea cuplului, este o forma a draostei si a unirii. Sigur, consecinta ei naturala este in general conceptia si se spune ca este egoist sa refuzi din principiu a avea copii (daca nu ai un motiv foarte intemeiat), insa nu s-a spus nicaieri in ortodoxie pana in acest tulbure secol 20, daca nu ma insel, ca un cuplu nefertil ar trebui sa se abtina, sau ca un cuplu trecut de varsta conceoptiei ar trebui sa traiasca 'ca fratii'.
In ceea ce priveste evitarea de a avea mai multi copii decat putem duce, exista si 'fereala' cunoscuta din strabuni (intrebati-i pe parinti sau bunici, care au avut numai 2 copii; uin general ei sunt mai pudici si nu vorbesc despre asta), pur si simplu evitarea zilelor fertile. Este foarte eficace, chiar daca nu suta la suta (combinata cu metode moderne de masurare a zilelor fertile, este chiar aproape suta la suta eficace)

Sigur, daca un cuplu este atat de puternic si in credinta, si in forte fizice si psihice, ca sa aiba cati copii le trimite Dumnezeu, pot avea si 10-15 de copiii daca sunt fertili si nu se feresc... Nu este insa o situatie potrivita pentru orice familie.
Dumnezeu ne vrea intelepti. Ce este rau in a iti da seama cu smerenie cat te tin puterile? In viata ni se mai cere si dreapta socotinta, care este o virtute.

hmiron 23.02.2010 11:04:42

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 215064)
S-a dovedit jdiindzific, adica experimental, ca trebuie sa incerci de foarte multe ori pana se leaga. Probabilitatea sa se intample din prima este extreeeeem de mica. Sarmanii inotatori au de trecut multe piedici pana ce unul din ei isi implineste destinul.

Vorbeam de cazul ideal - cand copiii sunt zamisliti din prima.

hmiron 23.02.2010 11:12:59

Fani71, ce spui tu mi se pare de bun simt, insa nu stiam ca asa ceva este permis in ortodoxie. Peste tot am citit si am auzit ca in viata cuplului crestin sexul are rolul exclusiv de a aduce copii pe lume. Ca placerea inevitabil asociata cu aceasta activitate este permisa cand se soldeaza cu conceptia.

Oamenii fac sex pentru doua scopuri finale: de placere si pentru a face copii. Tu spui ca Biserica nu sanctioneaza sexul ce are ca scop exclusiv obtinerea placerii. Insa nu am auzit pe nici un preot sa incurajeze un astfel de comportament, din contra.

Florin-Ionut 23.02.2010 11:31:30

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 215597)
Vorbeam de cazul ideal - cand copiii sunt zamisliti din prima.

Pai tocmai, ca nu e ideal! :)

Orice creatie implica multa munca...

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:34:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.