Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Sacrificarea mieilor si porcilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3455)

heaven 23.04.2009 10:39:14

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 130149)
Mda, cercetam metoda de sacrificare a animalelor, ni se pare inuman sa taiem/mancam carne de porc dar muscam zilnic din aproapele. Uitam sa iertam, uitam sa zambim, uitam sa ne bucuram IMPREUNA de tot si toate. Dar deh..asta nu e important. Esential pentru mantuire este ca mor porcii si mieii in post.. dar ca nu sunt capabil sa IERTsi sa ma SMERESC, nu e important? Ca uitam sa fim UMANI intai cu semenul nostru , apoi cu animalele nu e mai grav oare? Stii cum vad eu problema Anca si Andrei? Un crestin ortodox ce posteste doar de mancare fara FAPTE este a fost si va ramane doar un vegetarian, nicidecum un crestin ortodox. Atunci..ce mai conteaza diferenta??

Nu este deloc asa,pentru ca realitatea mi-a demonstrat foarte clar un lucru:cine stie sa respecte viata in formele ei cele mai marunte,stie sa il respecte si pe om si implicit pe Dumnezeu.
Cine spune ca iubeste oamenii,dar mai apoi animale ori acela care afirma ca iubeste animalele,dar detesta oamenii,inseamna ca se ascunde in spatele unei ipocrizii pentru ca una nu o poate exclude pe cealalta si in toate trebuie sa avem echilibru.
Personal sunt ovo-lacto-vegetariana,singurul aliment de care nu mai pot sa ma ating pentru simplul motiv ca asa simt si trupul meu il refuza vehement,este doar carnea,iar de simtit ma simt excelent.

windorin 23.04.2009 10:52:44

Adevarat. Sfantul este sfant pana si in cele mai mici detalii ale vietii sale.

Legat de vitamina B12, imi vine in minte un gand: Cum traiesc multimile de calugari care vietuiesc in manastirile unde nu se mananca nici un pic de carne, ci doar peste, si acela foarte rar? De ce nu se imbolnavesc acestia? Pentru ca se poate si altfel. Omul poate trai foarte bine si fara carne. De aceea cred, in inima mea, ca mancatul carnii este un pogoramant fata de slabiciunile noastre.

Carnea este cea mai hranitoare, insa nu este singura solutie.

Ca sa nu ma simt ipocrit, marturisesc: Caut sa inteleg problema, desi mananc des carne.
Simt insa ca omul nu este facut sa manance carne. (Desi acest lucru nu este pacat.)

eduardd 23.04.2009 12:39:29

Total de acord cu voi Dorin si Heaven, insa cum noi inca nu am ajuns la desavarsire..dupa parerea mea cred ca ar trebui sa incepem cu cele mici. Iubirea desavrasita/sfanta este foarteeeee departe de noi..... Am eu o vorba cu rugaciunile incepatoare apoi Psaltirea. Ceea ce eu am vrut sa subliniez nu e necesitatea iubirii impartite, Om.. Natura.. .Animal.. Pentru ca asa cum bine ati si spus si cum bine stiu si eu Dumnezeu e Tot si Toate. Ori iubesti/respecti TOT ori nu iubesti/respecti deloc. Tocmai de aceea sustin in continuare ca DEGEABA nu mancam carne ( si mai si consideram ca acesta e o virtute) daca NU suntem capabili sa lasam cele mici ( clevetirea..spre ex este socotita ucigatoare de suflet si pare un pacat atat de mic si "nevinovat"..si e doar un exemplu). Tot privind spre inaltime uitam sa le vedem pe cele mici asa cum spune parintele meu duhovnic. Si pentru a demonstra ca nu vorbesc "vorbe" va spun din experineta ca pana acum 2 ani nici eu nu am mancat carne (numai peste). dar dupa ce am suparat crunt o sora (fiind in totalitate vina mea) am inteles ca nemancatul carnii...este egal cu un mare O daca nu am iubire, rabdare, smerenie... A pus punct vietii de pana in acea clipa si am luat-o de la O. Acum nu mai caut nemancarea de carne nici nu mai privesc spre inaltime, nici nu mai caut sa schimb sau sa ma inteleaga oamneii..am un singur Acuzator, Constiinta! Acum caut sa invat rabdarea si Iubirea, care dupa parerea mea cantaresc mult mai mult decat postul chiar si pe viata! Nu spun ca ceea ce eu sutin este drept, insa reflecta in totalitate ceea ce [COLOR=Red]eu[/COLOR] simt.
Hristos a inviat!

bmd 23.04.2009 15:32:47

[quote=windorin;130205] Cum traiesc multimile de calugari care vietuiesc in manastirile unde nu se mananca nici un pic de carne, ci doar peste, si acela foarte rar? [quote]

Prietene, ma repet pentru cei care uita repede sau nu citesc decit ultimul mesaj: Vit. B12 exista in ficat 10 ani ca depozit care se epuizeaza in lipsa alimentelor de natura animala. Acum nu stiu ce-i pestele pentru tine dar pentru mine n-are de loc legatura cu botanica!

Anca-Miha 23.04.2009 17:43:02

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 130095)
Spune cinstit, mincai numai verdeturi? Timp de 10 ani nu ai bagat pui sau peste in gura? Oua?
Lapte
Brinza,
Cascaval?

Ce fel de vegetarian ai fost?

Am mancat salate cu: radacinoase, toate legumele care nu trebuiau pregatite termic, seminte de floarea soarelui, masline, oua si lactate, pe care le puneam tot in salata. Fara pui si fara peste.

andreicozia 23.04.2009 18:12:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 130299)
Am mancat oua si lactate.

Pai zi asa...

andreicozia 23.04.2009 18:21:15

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 130205)
Cum traiesc multimile de calugari care vietuiesc in manastirile unde nu se mananca nici un pic de carne, ci doar peste, si acela foarte rar? De ce nu se imbolnavesc acestia? Pentru ca se poate si altfel. .)

Mai frate Dorin, de unde le tot scoateti, in care minastiri romanesti nu se maninca deloc carne si sunt vegetarieni?. I-ai cunoscut personal?(asta este foarte important), stii tu daca se imbolnavesc sau nu?. Ai vazut tu vre-o statistica recenta in legatura cu starea sanatatii lor? Parerea mea este sa mergi pe la spitale si sa intrebi de cite ori au de a face cu calugari. Eu nu afirm ca nu sunt sanatosi din cauza alimentatiei insa zic ca inainte de a afirma ceva ar fi bine sa te documentezi

Poate confunzi cu cele din Burma si India, budistii care au o mare abundenta de fructe cereale si legume pline ochi de toate elementele necesare, cum ar fi avocado si mango

windorin 23.04.2009 19:22:46

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 130258)
Prietene, ma repet pentru cei care uita repede sau nu citesc decit ultimul mesaj: Vit. B12 exista in ficat 10 ani ca depozit care se epuizeaza in lipsa alimentelor de natura animala. Acum nu stiu ce-i pestele pentru tine dar pentru mine n-are de loc legatura cu botanica!

Multi crestini intra in manastirea inca din copilarie, deci zeci de ani (40,60,80) nu mai duc lipsa de acea vitamina.

windorin 23.04.2009 19:29:04

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 130309)
Mai frate Dorin, de unde le tot scoateti, in care minastiri romanesti nu se maninca deloc carne si sunt vegetarieni?. I-ai cunoscut personal?(asta este foarte important), stii tu daca se imbolnavesc sau nu?. Ai vazut tu vre-o statistica recenta in legatura cu starea sanatatii lor? Parerea mea este sa mergi pe la spitale si sa intrebi de cite ori au de a face cu calugari. Eu nu afirm ca nu sunt sanatosi din cauza alimentatiei insa zic ca inainte de a afirma ceva ar fi bine sa te documentezi. Poate confunzi cu cele din Burma si India, budistii care au o mare abundenta de fructe cereale si legume pline ochi de toate elementele necesare, cum ar fi avocado si mango.

Imi cer iertare daca mahnesc prin cuvinte nefondate in date statistice. Nu ma refeream neaparat la manastirile din Romania, ci la calugarii din intreaga Biserica de Rasarit. Recent am vazut cum la Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit (Israel) regimul era unul dintre cele mai aspre posibile, iar printre calugari erau si batrani. De asemenea, nu cred ca in Pateric batranii cautau vitamina respectiva, si nici nu cultivau fructe precum avocado sau mango. Si in Romania sunt manastiri (si calugari, dintre care si cunosc o parte, chiar in varsta - 70ani) in care nu se mananca deloc pic de carne. Eu nu spuneam ca sunt calugari vegetarieni, ci calugari ce nu se ating de carne, si nu mai simt lipsa acelei vitamine.

Este o parere personala. Cine vede lucrurile altfel este liber sa le vada.

andreicozia 23.04.2009 21:28:01

Si eu imi cer iertare insa este bine sa ne tinem departe de generalizare si cind afirmam lucruri delicate ca acestea sa vorbim din cunoastere directa a persoanei cu care ai locuit macar o saptamina, acolo la minastirile (VIZITATE DOAR) urmarind ce face... Ai vazut tu cu ochii tai ca nu mincau nici oua, lapte si brinzeturi care.... in mod minunat tin locul carnii.

...da, si inca ceva. Daca ai batrini in casa poate stii ca ei nu prea se mai ating de carne decit rar, nu mai simt nevoia si in general maninca din ce in ce mai putin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:56:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.