Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Bucate de Post (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5647)

patinina34 17.03.2009 01:49:25

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 122870)
Mmm, gnocchi cu sos de rosii... suna delicios, cred ca vineri am sa incerc aceasta reteta patinina, multumesc pentru idee!! Voi adauga si coriandru proaspat sosului de rosii pentru a-i da mai mult gust.
Va scriu aici o reteta pe care am facut-o deja de 2 ori de cand a inceput postul, asa de mult imi place - ardei umpluti:

Cele trebuincioase (pt. 2 persoane):

4 ardei grasi mari (eu ii prefer pe cei galbeni sau rosii, cei verzi imi par amari la gust)
2 cepe potrivite
o cutie de 300 g cu ciuperci
aprox. 120 g orez
2 morcovi de marime mijlocie
2 linguri de ulei
15 g faina
marar
bulion
sare
piper
foi de dafin
Vegeta

Taiati "capacele" ardeilor si curatati-i de seminte cu ajutorul unui cutitas; apoi ii intepati cu o furculita de 2-3 ori pe fiecare.
Tocati ceapa, ciupercile (in prealabil scuse de apa din conserva) si morcovul si le caliti in 2 linguri de ulei. Adaugati orezul si eventual un strop de apa; tineti pe foc (mic) timp de 5-7 minute, sarati si piperati amestecul. Puneti si faina - care are rolul de-a "lega" compozitia. Nu uitati de marar, el e cel ce le da ardeilor un gust grozav!
Apoi umpleti ardeii cu acest amestec, le puneti inapoi capacele, ii asezati frumos intr-o oala si turnati peste ei apa cat "inaltimea" lor. Eu fierb acea apa in prealabil, amestec bulionul de rosii in ea si-o si potrivesc de gust cu Vegeta. Lasati cateva frunze de dafin sa pluteasca in oala. :)
De fiert trebuie sa fiarba in jur de 45 de minute, la foc potrivit.
Pofta buna!!

Doamne ajuta si post binecuvantat tuturor!!

Neaparat trebuie sa incerc si asta.
La modul asta am facut dovlecei umpluti saptamina trecuta, am sa schimb la ardei.

patinina34 17.03.2009 02:24:17

Retete pentru curatarea venelor si a vaselor sanguine:

Iei 2 legaturi mari de patrunjel verde si le pui in mixer; 2 lamai fara coaja galbena, dar lasai coaja alba, tai bucatele si pui in mixer, 2 cani de apa, putina lamaie, putin ulei de masline. ixezi bine si bei o cana dimineata si una seara. Noaptea curata vasele sangvine.

Reteta cu soia - foarte bogata in proteine si protejeaza impotriva cancerului la san

Soia o lasi seara la umflat in apa, apoi o fierbi a doua zi, o strecori, pui ceapa, ulei, usturoi, mirodenii, o pui la cuptor, si are gust de friptura si foarte multe proteine.

mirelat 17.03.2009 06:04:21

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 122886)
Adevarate specialitati, cu adevarat, insa nu trebuie sa uitam de cele mai simple alimente de post.

Consistenta acestora este insemnata pentru organism:

- stafidele (cele mai recomandate)
- prunele uscate (asemenea)
- mierea

cu mierea sunt de acord, dar restul... nu prea se pot manca asa ca atare. sau poate am eu idei preconcepute si le "vad" doar in prajituri (stafidele) sau in mancare gatita (prunele uscate).

Anca-Miha 30.03.2009 21:27:00

Linte

Poate cineva sa-mi spuna cum se prepara lintea? Nu am mai mancat din copilarie si tin minte ca imi placea mult: supa de linte.
Acum stau de catva vreme cu un pachet de linte in dulap...

coralina 30.03.2009 22:33:52

Uite ce-am gasit pe net, Anca-Miha (eu una n-am facut niciodata mancare de linte insa imi pare-a fi gustoasa :):

Ingrediente mancare de post din linte:

300 g linte
1 ceapa
1/3 telina
1 morcov
1 patrunjel
3 linguri ulei
sare, patrunjel verde, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

Modul de preparare a retetei:
Se pune lintea la fiert in apa cu 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, ca sa nu baloneze.
Intre timp se curata legumele pe care le punem la mancarea de linte, se spala si se pun pe foc cu putina apa.
Cand lintea a dat 2-3 clocote, se varsa apa, se scurge lintea si se pune in oala cu zarzavat. Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mic, pe tabla ca sa nu se prinda.
Cand lintea si zarzavaturile sunt fierte (lintea fierbe in 15 - 30 min, in functie de soiul de linte, mult mai repede decat fasolea boabe) se adauga uleiul, sare dupa gust, patrunjel verde tocat si se mai lasa sa dea 2-3 clocote.

Doamne ajuta!

coralina 30.03.2009 22:42:22

O varianta pentru sandvisurile de dimineata: pasta de masline si rosii (in Olanda ii spune "tapenade"); este o specialitate mediteraneana si se poate prepara cu usurinta si acasa.

Cele trebuincioase:

150 g masline verzi fara samburi
50 g masline negre fara samburi
1 borcan mic cu rosii uscate la soare (se gaseste in comert)
piper alb
niscaiva verdeturi italienesti (uscate)
ulei de masline

Tocati marunt-marunt maslinele si rosiile. Este indicat sa folositi un robot de bucatarie, intr-un minut finalizati operatiunea. Piperati si amestecati bine. Picurati un strop de ulei de maslin si condimentati cu verdeturile italienesti.
Aceasta pasta poate fi servita pe biscuiti sarati, paine prajita / toast, etc. Este foarte gustoasa!
Pofta buna si post cu folos!

coralina 30.03.2009 22:52:00

Un snack f. gustos pentru perioada postului este si specialitatea mexicana "pico de gallo" (in traducere "cioc de cocosh") care se combina perfect cu tortilla chips.

Iata cum puteti prepara "pico de gallo" (asa il fac eu, la http://en.wikipedia.org/wiki/Pico_de_gallo gasiti mai multe variante):

3 rosii mari coapte
2 cepe potrivit de mari
sare
frunze de coriandru
1 ardei iute rosu
un strop de zeama de lamaie

Tocati marunt rosiile si ceapa si amestecati-le. Procedati la fel cu verdeata (coriandrul) si ardeiul rosu (nu inainte de-a-l curata de seminte, altfel va fi prea iute amestecul); stoarceti si un sfert de lamaie si sarati.
Tortilla chips gasiti in comert, au in compozitie faina de porumb, ulei vegetal si sare.
Combinatia este foarte buna si merge servita drept aperitiv in cadrul unei mese cu familia/prietenii.

Pofta buna si post cu folos!

Anca-Miha 30.03.2009 23:41:06

Multumesc, Coralina; acum stiu ce sa prepar miercuri de mancare...

cristiboss56 31.03.2009 01:47:01

Salată cu orez sălbatic

Ingrediente : orez, 2 roșii , un ardei mare , măsline verzi. Se fierbe orezul sălbatic, lăsându-l la foc puțim mai mult decât orezul decorticat normal ( orezul integral , nedecorticat este mai tare, necesitând un timp de fierbere mai mare ) . Separat, se spală bine și se taie mărunte roșiile și ardeiul. Măslinele se curăță de sâmburi și se taie feliuțe. Se amesteccă orezul cald cu cruditățile tăiate mărunt, se condimentează după gust cu busuioc și sare și se servește. Poftă mare ! ( rețeta este furnizată de Anda S. )

patinina34 31.03.2009 02:17:35

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 125847)
Ingrediente : orez, 2 roșii , un ardei mare , măsline verzi. Se fierbe orezul sălbatic, lăsându-l la foc puțim mai mult decât orezul decorticat normal ( orezul integral , nedecorticat este mai tare, necesitând un timp de fierbere mai mare ) . Separat, se spală bine și se taie mărunte roșiile și ardeiul. Măslinele se curăță de sâmburi și se taie feliuțe. Se amesteccă orezul cald cu cruditățile tăiate mărunt, se condimentează după gust cu busuioc și sare și se servește. Poftă mare ! ( rețeta este furnizată de Anda S. )

Aceasta este o reteta "deformata" a salatei de orez, pe care am pus-o eu aici.
Spun deformata, deoarece se foloseste doar orezul alb, fara ardei.

Aceasta reteta trebuie sa fie gustoasa, hai sa o preparam.
:36:

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:14:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.