Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   O alta lista cu pacate, din Filocalie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5929)

ory 05.07.2009 21:14:36

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 150402)
Stiut este ca vom da socoteala de vorbele noastre; si tu, si eu. Tot vorbesti de profunzime, incalcand si negand totodata cele afirmate de Sfintii Parinti. In general nu esti de acord cu cele spuse de acestia. Si atunci de unde profunzime, cand sunt doar simple pareri personale?!?
Am citit ieri ce a scris Pr. Seraphim Rose despre "Vederea dumnezeiasca":

"Care e obarsia adevaratei cunoasteri a lumii intai-zidite si cum se deosebeste ea de stiinta ? Cum poate Sfantul Grigorie Sinaitul sa stie ce se intampla cu fructele coapte din Rai, si de ce nu pot stiintele naturii sa descopere asemenea lucruri ? Fiind si dumneavoastra un iubitor al Sfintilor Parinti, cred ca stiti deja raspunsul la intrebare. Voi infatisa totusi raspunsul, intemeindu-ma nu pe judecata mea, ci pe neindoielnica autoritate a unui Sfant Parinte cu foarte inalta viata duhovniceasca, Sfantul Isaac Sirul, care a vorbit despre urcarea sufletului catre Dumnezeu intemeiat pe propria experienta".
http://www.crestinortodox.ro/cuvinte...e-serafim-rose

Deci, daca Pr. Seraphim Rose apeleaza la cuvintele pline de autoritate ale Sfintilor Parinti, noi cine ne credem, de preferam parerile noastre izvorate din propria fantezie?!?

Da, multumesc pentru citate !
Profunzime, inseamna mai presus de toate sa fii tu insuti...

Anca-Miha 05.07.2009 21:35:44

Dex

PROFUNZÍME, profunzimi, s.f. 1. Adâncime. 2. Capacitatea sau calitatea de a judeca și de a înțelege lucrurile în esența, în adâncimea lor; profunditate. – Mai inseamna "maturitate".
Profunzimea nu are legatura cu subiectivismul, ci cu esenta lucrurilor.

cristiboss56 05.07.2009 21:51:07

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 150441)
Da, multumesc pentru citate !

Exact. Ai pus dgetul pe rana . . .

ory 05.07.2009 22:07:19

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 150449)
PROFUNZÍME, profunzimi, s.f. 1. Adâncime. 2. Capacitatea sau calitatea de a judeca și de a înțelege lucrurile în esența, în adâncimea lor; profunditate. – Mai inseamna "maturitate".
Profunzimea nu are legatura cu subiectivismul, ci cu esenta lucrurilor.

Sa inteleg ca sunteti de-a dreptul dependenta de carti, fie ele crestinesti sau laice , sociale .
Si acum va intreb doamna, dumneavoastra ce detineti pe traseul dintre minte si inima...in afara de citate, cuvinte, teorii din alte parti ?
Stiu prea bine ce-am vrut sa spun prin profunzime, dar se pare ca nu puteti intelege, fiindca, cartile nu ofera si simtirea necesara, doar definirea acesteia.

LapetiteMoc 05.07.2009 22:16:47

despfre profunzime

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 150441)

Imi cer scuze ca intervin. Cuvantele "profund, profunzime" sunt specializate pentru domeniile stiintelor umaniste care opereza cu idei. In acest sens, profunzimea cugetarii cuiva se vede atunci cand expunerea este pe deplin argumentata, ceea ce exclude intotdeauna "parerea mea", sau alta sintagma devenita de lemn - "dupa umila mea parere". Cine doar isi da cu parerea, fara a argumenta eficient (dupa reguli dure ale teoriilor de argumentare), nu se poate numi profund, si nici nu cunoaste profunzimea.
"A fi tu insuti" exclude profunzimea, deoarece nimeni nu este prin el insusi profund, ci devine studiind, cercetand, cautand fara incetare in hatisul dur al ideilor. "A fi noi insine" inseamna a fi cum suntem, cu bune, cu rele, cu nuantele lor. Adica nefals, sincer, onest, chiar daca in jur se desfasoara neincetat carnavalul mastilor!

Sa fim iubiti asa cum suntem e marea reconpensa daruita noua de Domnul!

LapetiteMoc 05.07.2009 22:24:09

"lista lui Florin"

... dar subiectul topicului este lista cu pacate oferita noua spre cugetare de Florin-Ionut... Sa revenim si sa ne straduim sa curatim, nu sa inmultim ...

Doamne ajuta!

Noesisaa 05.07.2009 22:27:17

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 150430)
Nu stiu daca ai ascultat inregistrarea cu parintele dar el se referea la nepriceperea la gatit din cauza faptului ca nu au invatat sau nu au fost invatate nicidecum la indemanare.

Nu, nu am ascultat -- mi se pare o aberatie, asa ca nu imi mai pierd timpul.

Si eu am spus ca este de datoria fiecarui individ, barbat sau femeie, sa stie sa faca ceva mancare, macar de baza. Nu vad cum anume ar fi un pacat in sine...mi se pare mai mare pacat sa stii sa faci ceva de mancare dar sa nu faci spunand ca e de datoria femeii, prin faptul ca este femeie, sa faca de mancare. Sau ca parinti de baiat sa nu il inveti sa isi spele o haina, sa isi calce o camasa sau sa faca niste mancare spunand ca e de datoria femeii sa faca lucrurile astea.

ory 05.07.2009 22:39:39

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 150467)
... dar subiectul topicului este lista cu pacate oferita noua spre cugetare de Florin-Ionut... Sa revenim si sa ne straduim sa curatim, nu sa inmultim ...

Doamne ajuta!

Stiu Petite ce-nseamna profund, am exprimat un mod mai figurat , dar,...nu mai conteaza . Ai dreptate si imi cer scuze, nu trebuie sa "inmultim lista ".

LapetiteMoc 05.07.2009 22:46:21

Erata

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 150464)
Imi cer scuze ca intervin. Cuvantele "profund, profunzime" sunt specializate pentru domeniile stiintelor umaniste care opereza cu idei. In acest sens, profunzimea cugetarii cuiva se vede atunci cand expunerea este pe deplin argumentata, ceea ce exclude intotdeauna "parerea mea", sau alta sintagma devenita de lemn - "dupa umila mea parere". Cine doar isi da cu parerea, fara a argumenta eficient (dupa reguli dure ale teoriilor de argumentare), nu se poate numi profund, si nici nu cunoaste profunzimea.
"A fi tu insuti" exclude profunzimea, deoarece nimeni nu este prin el insusi profund, ci devine studiind, cercetand, cautand fara incetare in hatisul dur al ideilor. "A fi noi insine" inseamna a fi cum suntem, cu bune, cu rele, cu nuantele lor. Adica nefals, sincer, onest, chiar daca in jur se desfasoara neincetat carnavalul mastilor!

Sa fim iubiti asa cum suntem e marea reconpensa daruita noua de Domnul!

Din graba tastarii (claviatura mea este pe model francez) s-au strecurat:

"profunzime" / in loc de "propfunzime"
"Cuvintele" / in loc de "Cuvantele"
"opereaza" / in loc de "opereza"
"recompensa" / in loc de "reconpensa"

cristiboss56 05.07.2009 23:20:51

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 150472)
Stiu Petite ce-nseamna profund, am exprimat un mod mai figurat , dar,...nu mai conteaza . Ai dreptate si imi cer scuze, nu trebuie sa "inmultim lista ".

. . ., doar citind-o te apuca somnul , si n-am facut mai nimic . Nu ? :23::37:

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:14:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.