Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Hirotonia femeii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6018)

orthodoxia.i.thanatos 28.05.2009 06:03:24

Citat:

În prealabil postat de Fani71
Nu prea aveai de ce sa te intrebi deoarece pe Schmemann l-am tot pomenit si nu ma ascund ca este uni din parintii mei in duh,...
...tu fiind la BOSV daca nu ma insel.

Imi pare rau, sint zeci de mii de mesaje pe forum, nu le-am citit pe toate si nici nu mi-am propus. Nu sint in BOSV si am spus-o nu numai odata.
Citat:

În prealabil postat de Fani71
Faptul ca au fost arse cartile acestor parinti (NB p. Alexandru Men a murit ucis cu toporul probabil de KGBisti sau de mafioti rusi carora nu le convenea popularitatea lui, in 90), la Ekaterinenbourg, este o rusine nedemna de ortodoxie, si nici o alta episcopie nu a aprobat oficial aceste acte barbare, de tip inchizitional. Patriarhia Moscovei de care tine aceasta episcopie cu atat mai putin.
Si in Romania acesti parinti (Schmeman si Meyendorff, de Men si Hopko nu stiu) sunt foarte stimati, si tradusi, de ex. Schmemann si de parintele Vasile Gavrila de la Bucuresti pe care l-am intalnit si care nici macar nu este ecumenist (din ce mi-a zis critica f mult intalnirile ecumeniste). Schmemann si Meyendorff (in urma lor, si Hopko, care este teolog de talie mai mica insa dupa parerea mea) critica adesea spiritul occidental care s-a infiltrat pe diverse cai si la noi in ortodoxie.

De altfel, ceea ce scrie orthodoxia i thanatos este un atac inutil pt ca eu nu am propovaduit hirotonia femeii...

Nu stiu daca o faci intentionat sau nu, dar asocierea mortii lui Men in 1990 cu evenimente din 1998 mi se pare, cel mai blind spus, rau voitoare. Seminaristii de la Yekaterinburg nu sint vinovati de moartea lui Men (multi probabil erau copii pe-atunci), iar daca KGB-ul sau mafiotii au facut crima, aceia nu sint ortodocsi. Meyendorff, Men, Schmeman si Hopko sint toti ecumenisti, dar pentru a intelege asta trebuie sa ai pretuire pentru textele fundamentale ale ortodoxiei. Nu ma indoiesc ca mai sus pomenitii sint foarte stimati in anumite medii romanesti.

Nu am spus nicaieri ca ai fi sustinut hirotonia femeii.

Fani71 28.05.2009 10:44:13

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 141420)
Imi pare rau, sint zeci de mii de mesaje pe forum, nu le-am citit pe toate si nici nu mi-am propus. Nu sint in BOSV si am spus-o nu numai odata.

Ei, dar nici eu nu am citit toate mesajele de pe forum..
Asa ramasesem eu cu impresia. Poate te confund.
Dar cand tot accentuezi 'in Biserica Ortodoxa', te referi de ex. si la BOR?
Sau la patriarhatul Consantinopolului?
Eu in ultimul sunt. Care este in comuniune cu BOR.

Citat:

În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos (Post 141420)
Nu stiu daca o faci intentionat sau nu, dar asocierea mortii lui Men in 1990 cu evenimente din 1998 mi se pare, cel mai blind spus, rau voitoare. Seminaristii de la Yekaterinburg nu sint vinovati de moartea lui Men (multi probabil erau copii pe-atunci), iar daca KGB-ul sau mafiotii au facut crima, aceia nu sint ortodocsi. Meyendorff, Men, Schmeman si Hopko sint toti ecumenisti, dar pentru a intelege asta trebuie sa ai pretuire pentru textele fundamentale ale ortodoxiei. Nu ma indoiesc ca mai sus pomenitii sint foarte stimati in anumite medii romanesti.
Nu am spus nicaieri ca ai fi sustinut hirotonia femeii.

Nu ascociez moartea parintelui Men cu seminaristii, am vrut doare sa spun in paranteza mea ca este vorba de cineva care a murit ca aparator al credintei, daca nu chiar ca martir.
Tineam sa precizez asta pt cei care nu stiu. Mi se pare nedemn sa se arda cartile cuiva in general (chiar daca ar avea idei false), prea aminteste de inchizitie, si cu atat mai mult ale unuia care a fost si omorat pentru credinta sau macar pentru cum intelegea si traia credinta.

Meyendorff, Men, Schmemann si Hopko sunt pt mine in acelasi sens ecumenisti ca si p. Staniloae (nu din interviul acela, ci din cartile publicate), ba chiar mai putin, din cate stiu.
Si eu am pretuire pentru cartile fundamentale ale ortodoxiei, ei cu atat mai mult.

kutatuk 28.05.2009 14:38:57

viata crestinului este in DUHUL SFANT daca este .Mai mult de atat nu-i decat gandire bolnava.

Anca-Miha 28.05.2009 14:40:18

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 141431)
Sau la patriarhatul Consantinopolului?
Eu in ultimul sunt. Care este in comuniune cu BOR.

Atunci iti inteleg atitudinea pro-ecumenica, Fani. Ma refer la ecumenism in forma lui actuala.

Fani71 28.05.2009 14:51:48

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 141470)
Atunci iti inteleg atitudinea pro-ecumenica, Fani. Ma refer la ecumenism in forma lui actuala.

UIffff! Ce ai cu Constantinopolul?Tu in ce biserica esti atunci?

Anca-Miha 28.05.2009 14:57:43

Patriarhul Constantinopolului este ecumenic, si il inteleg intr-un fel, avand in vedere ca se afla in mijlocul musulmanilor, din partea carora are de suferit.

Fani71 28.05.2009 15:08:37

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 141473)
Patriarhul Constantinopolului este ecumenic, si il inteleg intr-un fel, avand in vedere ca se afla in mijlocul musulmanilor, din partea carora are de suferit.

Pai ce are acumenismul cu musulmanii?
Si BOR este ecumenica, prin episcopii ei.
Care a fost tara majoritar ortodoxa unde a venit prima data papa in vizita?

ory 28.05.2009 17:04:50

Eu nu sunt nici pro, dar nici contra ecumenismului. Uite, imi place foarte mult postul tv Trinitas, acolo nu vedeti vorbindu-se de Dumnezeu cu atata habotnicie cum se procedeaza pe-aici, acolo nu se vorbeste numai de ;" Dumnezeu face si Dumnezeu drege...sau, diavolul". Acolo se pune problema multilateral, se iau in consideratie aspectele spirituale ale vietii, impreuna cu cele sociale, materiale, psihologice si asa mai departe. Fiindca, in realitate Dumnezeu inseamna toate aceste aspecte...nu paravlageli fictive intalnite la oameni a caror viata ai impresia ca sta suspendata pe un nor, nu printre oameni si lucruri.

Anca-Miha 28.05.2009 18:02:23

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 141477)
Pai ce are acumenismul cu musulmanii?
Si BOR este ecumenica, prin episcopii ei.
Care a fost tara majoritar ortodoxa unde a venit prima data papa in vizita?

Ii creaza multe probleme. Crestinii o duc rau in acea zona. Tu nu ai fost in Turcia? Nu ai vazut indepartata pictura murala din biserici, scosi ochii din icoane si multe altele?

Fani71 28.05.2009 18:36:44

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 141527)
Ii creaza multe probleme. Crestinii o duc rau in acea zona. Tu nu ai fost in Turcia? Nu ai vazut indepartata pictura murala din biserici, scosi ochii din icoane si multe altele?

Stiu de astea. Dar eu intrebam ce legatura are cu ecumenismul. Aici nu e vorba de relatia cu alte religii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:35:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.