Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa invatam sa ne corectam... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7283)

axios 07.10.2009 19:37:29

...

pana la urma, cele mai deranjante urechilor sunt dezacordurile...
parerea mea...

LapetiteMoc 07.10.2009 19:45:13

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 171843)
pana la urma, cele mai deranjante urechilor sunt dezacordurile...
parerea mea...

Asa este. "Este" multi care fac dezacorduri. Dar si aceasta este o forma de regionalism gramatical in Muntenia.

LapetiteMoc 07.10.2009 19:50:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 171842)

Acum m-am uitat intr-o gramatica (Mioara Avram) si am vazut ca si acolo zice ca se formeaza cu conjunctivul acest tip de viitor.

Acesta este viitorul popular (nu cel literar) care are ca baza conjunctivul, asa este.

monica.miholca 07.10.2009 20:56:03

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 171829)
forma asta a verbului se foloseste in cazul in care spunem "o sa iasa bine". nu cred ca suna corect "o sa iese bine". ce zici?

Nu, la noi se foloseste "el iasa" in loc de "el iese"- adica indicativ prezent. nu ma refer la conjunctiv. Dar no, acolo in Bucovina nu ai de unde sti.

Acum am vazut ca deja ati raspuns...

axios 07.10.2009 23:19:27

...

Citat:

În prealabil postat de monica.miholca (Post 171869)
Nu, la noi se foloseste "el iasa" in loc de "el iese"- adica indicativ prezent. nu ma refer la conjunctiv. Dar no, acolo in Bucovina nu ai de unde sti.

Acum am vazut ca deja ati raspuns...

stiu... doar te tachinam...

glykys 12.10.2009 22:46:57

Ce faceti, lasati sa moara acest topic?....

AndruscaCIM 12.10.2009 23:56:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 173075)
Ce faceti, lasati sa moara acest topic?....

Nu, nu...dar mie personal nu mi-au fost zgaraiate urechiusele decat de aceiasi " i" in plus..hihihi "a fii" in loc de A FI ;)

Doamne ajuta!

clementia 14.10.2009 13:03:03

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 173101)
Nu, nu...dar mie personal nu mi-au fost zgaraiate urechiusele decat de aceiasi " i" in plus..hihihi "a fii" in loc de A FI ;)

Doamne ajuta!

Si io scriu cu ii , mai multi sau mai putini . Insa ma ostenesc sa-i folosesc cum trebuie. Acuma ..daca nu-mi "iasa" de fiecare data , ma iertati. Intentie am. Marea mea problema de acum vreo 4 ani: nu stiu ce-mi venii (acu asta cum se scrie?? !! ) deodata , cum ca iti sau isi se scriu cu cratima .Dar greu mi-am revenit ca-mi scapa mereu liniuta in timpul scrisului desi stiam forma corecta , dupa ce am fost corectata !

Am citit cu o pagina doua in urma despre dulcele no, din ardeal si e multi ,de la Bucuresti. Intradevar suna prost ptr mine ca ardelenca , dar la fel de prost suna si no ! O corectez mereu pe fiica mea cand il foloseste daaar mi-e greu mie uneori sincer sa ma abtin ,din cauza rutinei. Atat suntem de rutinati cu no-ul asta ca-ti scapa fara sa doresti.

AndruscaCIM 14.10.2009 13:34:17

Citat:

În prealabil postat de clementia (Post 173460)
Si io scriu cu ii , mai multi sau mai putini . Insa ma ostenesc sa-i folosesc cum trebuie. Acuma ..daca nu-mi "iasa" de fiecare data , ma iertati. Intentie am. Marea mea problema de acum vreo 4 ani: nu stiu ce-mi venii (acu asta cum se scrie?? !! ) deodata , cum ca iti sau isi se scriu cu cratima .Dar greu mi-am revenit ca-mi scapa mereu liniuta in timpul scrisului desi stiam forma corecta , dupa ce am fost corectata !

Am citit cu o pagina doua in urma despre dulcele no, din ardeal si e multi ,de la Bucuresti. Intradevar suna prost ptr mine ca ardelenca , dar la fel de prost suna si no ! O corectez mereu pe fiica mea cand il foloseste daaar mi-e greu mie uneori sincer sa ma abtin ,din cauza rutinei. Atat suntem de rutinati cu no-ul asta ca-ti scapa fara sa doresti.

Esti o scumpa! Nu e vorba ca ar trebui sa ceara scuze cineva altcuiva in cazurile astea...problema este legata de faptul ca uneori putem citi ceva si sa nu intelegem exact ce a vrut sa spuna persoana din cauza "iii-lor" in plus sau in minus. Intr-adevar nu este o greseala grava...dar exista posibilitatea sa nu ne facem intelesi din cauza acestor greseli, mai mici sau mai mari.

La voi o fi "no"...dar la noi in Moldova exista "oleaca" de exemplu...sau vocala " e" de la sfarsitul cuvintelor poate devini "i" in pronuntie..ceea ce iarasi nu suna bine deloc si de aici si ironiile la adresa moldovenilor ;). In fine...eu intr-un fel am constatat ca exista mai mult probleme legate de pronuntie in Moldova, dar greselile gramaticale nu prea fac parte din dialectul nostru.

In concluzie, cu totii avem cate ceva de corectat pe undeva...;)

clementia 14.10.2009 16:20:47

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 173464)

La voi o fi "no"...dar la noi in Moldova exista "oleaca" de exemplu...sau vocala " e" de la sfarsitul cuvintelor poate devini "i" in pronuntie..ceea ce iarasi nu suna bine deloc si de aici si ironiile la adresa moldovenilor ;). In fine...eu intr-un fel am constatat ca exista mai mult probleme legate de pronuntie in Moldova, dar greselile gramaticale nu prea fac parte din dialectul nostru.

In concluzie, cu totii avem cate ceva de corectat pe undeva...;)

Deci in concluzie : tot cu "ii " iesti probliema ! ;) Uiti ca sa-ti fac pi plac matali si sa zic ca pi la voi eu am sa scriu oleaca cu i . (este o gluma , sper ca se intelege)
PS eu de ce nu am emoticoane?

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:24:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.