Fani71 |
27.01.2010 12:05:27 |
Citat:
În prealabil postat de anna21
(Post 205091)
Nu ma contrazic deloc.
Nu putem afirma ca atunci cand luam Sf. Impartasanie STIM EXACT ce facem. Nu stim.
Si oricat ne pregatim, tot nevrednici suntem (stiu ca exista si alte pareri, dar sper ca daca intr-o zi ma voi crede vrednica sa ma fereasca Dumnezeu sa ma impartasesc pentru "vrednicia" mea).
Dar cred ca stradania noastra conteaza!
Nu-mi place deloc cuvantul "magic". Il aud zilnic! Magic school bus, magic wand, magic feeling etc.. M-am saturat de atata magie cat aud zilnic in cantecele pt copii, desene animate, carti etc.
De ce spun asta?
Pentru ca vad ca al meu copil este spalat la creier in gradinita zilnic cu acest cuvant!
Dar NOUA NE ESTE RUSINE SA ADMITEM CA Sf. TAINE LUCREAZA IN CHIP NESTIUT!
Nu "magic", dar tainic!
Nu vedeti ca paganii cu magia lor nu au "jena" de exprimare.. dar crestinii intelectualizati se feresc sa admita o lucrare nestiuta a lui Dumnezeu?
Pai daca eu nu inteleg cum lucreaza Taina Botezului, a Impartasaniei, Spovedaniei, Cununiei.. asta nu inseamna ca ele nu sunt lucratoare. Ca oricum NU le intelegem cu mintea.
Exista teoria asta ca un copil ar trebui sa inteleaga intai..apoi sa-l botezi, impartasesti etc...
Daca nu intelege exact cum mancare stinge foamea si il tine in viata.. ar trebui sa tinem copilul flamand pana va intelege?
Mintea mea este doar de aici pana acolo (f putin, adica).. ar fi foarte absurd sa conditionez actul de credinta de capacitatea de intelegere! Il pun pe Dumnezeu pe patul lui Procust (al mintii mele).
In schimb, noi suntem datori sa ne vedem pacatele! Este cu totul altceva. Ba as spune ca de-aia avem minte.. nu sa-l judecam pe Dumnezeu, ci sa ne judecam singuri pe noi!
@ Antonia.. mi-a placut exemplificarea cu cucuiul.
|
Anna, am impresia ca uneori polarizezi discutia. Eu de ex. zic un lucru, si tu ca raspuns pui si ganduri in gura mea pe care eu nu le-am exprimat de loc si care sunt chiar impotriva a ceea ce am scris. Poate tie ti se pare ca sunt consecinta spuselor mele, insa te asigur ca nu este asa.
De ex. aici, te superi pe cei care vorbesc tot timpul de magie asa, ca sa spuna ca ceva este bun sau fascinant. Eu nu am folosit cuivantul magie in sens pozitiv ci dimpotriva: am spus ca sfintele taine nu lucreaza magic.
Apoi, spui ca ne este rusine sa vorbim de lucrarea ascunsa, nestiuta a tainelor. Nu, nu imi este de loc rusine si nu am negat niciodata lucrarea tainelor. Eu am spus doar ca tainele, desi sunt fapte obiective (se intampla oricum ceva) nu lucreaza decat cu conlucrarea omului. Asta o gasesti in orice manual de dogmatica. Adica, Dumnezeu pune o pecete prin botez, care nu se sterge, pune o samanta care nu moare, insa daca noi nu o facem sa creasca ea ramane acolo samanta si nu da rod. Este valabil pt toate tainele. Iar daca le facem cu usurinta, zicand ca Dumnezeu oricum face ceva cu noi chiar daca pe noi ne doare in cot, eu zic ca asta este comportamet magic. De ex: ne ducem la spovedanie chiar daca avem intentia sa continuam sa traim in acel pacat, sau chiar daca nu ne pocaim, ne impartasim chiar daca nu credem ca este trupul lui Hristos si chiar daca nu credem in puterea impartasaniei.. Sau, ne botezam de forma sau botezam copiii nostri de forma. Pentru ipartasanie, sf. Pavel spune in acest caz ca o luam spre raul nostru, si este valabil pentru toate tainele, pt ca impartasania este radacina tuturor Tainelor.
Apoi, nu eu ci Andrei a pledat pentru botezul oamenilor adulti. Stii bine ca eu l-am contrazis aici. Reciteste ce i-am scris lui.
|