Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Ortodoxie=catolicism=crestinism=fratie=iubire (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9081)

ioanna 11.02.2012 09:49:12

Citat:

În prealabil postat de Marius D (Post 428746)
Dar despre SS Bartolomeu, care a marturisit in piata San Pedro, de la balconul Papei, ca il iubeste nespus, ce parere ai? Despre PF Parinte Patriarh Teoctist care s-a rugat impreuna cu Papa Ioan Paul al 2lea la Bucuresti, ce parere ai? Despre oamenii care au luat parte la acea slujba, ce parere ai? Ierarhii ortodocsi care numesc BC - "Biserica sora" sunt eretici?

Notiunea de „biserici surori” este improprie, din moment ce exista un singur trup, o singura Biserica. Putem spune ca suntem frati in Hristos cu catolicii, insa nu si Biserica Catolica este sora Bisericii Ortodoxe. Eticheta de „frate” se aplica in masura in care omul are ceva din Ortodoxie in el, iar Ortodoxia are ceva din el odata ce s-au intalnit. Pentru Biserica Catolica mi se pare mai potrivita denumirea de „fiu risipitor” pe care-l asteptam sa se intoarca acasa, decat „sora”.

Cat il priveste pe Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea, nu-l privesc ca pe un eretic, ci in primul rand ca pe un mare lider politic.
Dupa secole de reprimare a conciliarismului crestin de catre absolutismul papal, Papa Ioan Paul al II-lea a imprimat o directie noua, facand rocada intre politica religiei si religia politicii.

Lucian008 11.02.2012 11:15:06

Citat:

În prealabil postat de Marius D (Post 428748)
Trecand peste "babute", aici vorbeam despre pozitia oficiala a BO cu privire la BC. Iar pozitia ei oficiala e aceea de comunicare, dialog si colaborare. Insusi PF Parinti Patriarhi Teoctist si Daniel numesc BC - Biserica sora. Eu ma conformez pozitiei oficiale a BO, expusa prin intaistatatorii sai. Daca pozitia lor ar fi fost gresita, ar fi fost caterisiti de mult de Sf. Sinod pentru erezie. Insa n-au fost. Pentru ca Sf. Sinod laolalta cu PF-ii numiti mai sus au luat aceste hotarari. Si dupa cum bine stim, Sf. Sinod adopta hotararile sale, sub luminarea Sf. Duh. Mi-e greu sa cred ca cineva se poate numi ortodox, insa respinge hotararile Sf. Sinod al BO. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe vrednicul de pomenire parinte Teoctist si sa-l tina intru multi ani pe stapanul Daniel!

1. Hotararile Sf Sinod nu sunt inspirate de Duhul Sfant. Cele mai multe sunt hotarari administrative. Inclusiv participarea la rugaciunile comune cu ereticii este o decizie administrariva. Foarte putine dintre "deciziile" Sf Sinod, cum ar fi canonizarile putem spune ca sunt luate sub inspiratia Duhului Sfant. BO, spre deosibire de BC nu adauga invataturi sustinand ca sunt lucruri care nu fusesera puse in discutie la Sinoade si trebuie statornicite ulterior. Invatatura ortodoxa a fost data la Sinoadele Ecumenice.
2. Deciziile de genul acesta luate de reprezentantii Bisericii nu incalca invataturile, ci canoanele, deci sunt greseli (grave), dar nu erezii. Cand reprezentantii Bisericii, mai bine zis asa zisii reprezentanti, vor spune ca Duhul purcede si de la Fiul, atunci vor fi eretici.
3. Hai sa stabilim o data pentru totdeauna: Erezia este invatatura de credinta gresita? Da. Are BC invataturi de credinta gresite (dpdv al BO)? Da. Cel care marturiseste invataturi de credinta gresite este eretic? Da. Este BC eretica? Da. Se poate pogori Duhul Sfant pentru a considera Tainele valide la eretici? NU. Sunt valide Tainele la catolici? NU. Putem spune ce este "biserica sora" o institutie eretica? NU. Unde e greseala? Stiu, cei care nu vor sa accepte lucrurile de logica si bun simt (invatatura Bisericii este una rationala) folosesc abuziv sintagmele "nebanuite sunt caile Domunului" sau "Cele cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu". Doar ca asa cum am zis sunt folosite abuziv, pentru a-si argumenta ratacirea.
Pe principiul asta, ca nu conteaza invatatura, se gasesc 3 episcopi (pentru a putea face si altii), se rup de Biserica, isi formuleaza propriile invataturi, isi atrag oameni la birerica lor, si se mantuiesc pentru ca au Tainele valide, iar invatatura nu mai conteaza. S-a marturisit, s-a impartasit si gata. In Rai sunt toti, fiecare cu invatatura lui. Ce mai conteaza ca Hristos a invatat altceva, nu?

ioan cezar 13.02.2012 01:29:31

Fratie? - DA
Iubire? - DA
Egalitate, insa?... Cum ar fi posibil?...

Pentru a fi frati si pentru a ne iubi trebuie sa fim egali, identici sau la fel?

Mihnea Dragomir 14.02.2012 08:43:57

Una este a spune că "ortodocșii și catolicii sunt frați", ceea ce este perfect adevărat, alta este a spune "Bisericile noastre sunt surori", formulare alunecoasă, care ar putea sugera existența deplinei comuniuni.

Pentru catolici, expresia "Biserică soră" folosită cu privire la BOR sau alte Biserici aflate în schismă față de Scaunul Apostolic al Romei trebuie evitată, așa cum, cu multă claritate, indică ES Joseph card Ratzinger, aici:
http://www.vatican.va/roman_curia/co...orelle_en.html

DragosP 14.02.2012 10:47:07

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429470)
Pentru catolici, expresia "Biserică soră" folosită cu privire la BOR sau alte Biserici aflate în schismă față de Scaunul Apostolic al Romei

Mă scuzați: :24::24::24:

catalin2 14.02.2012 12:09:43

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 429155)
Fratie? - DA
Iubire? - DA
Egalitate, insa?... Cum ar fi posibil?...

Pentru a fi frati si pentru a ne iubi trebuie sa fim egali, identici sau la fel?

Iubirea da, dar fratie doar ca om, nu in Hristos. Cum spun si unii neoprotestanti citand din Sfanta Scriptura, ne rugam in duh si in adevar, suntem madulare ale lui Hristos prin har.

AlinB 14.02.2012 12:59:27

Ia te uita, un Papa care nu e atat de de ecumenic ca precedentul.

Chiar si unii din ortodocsii nostri care fac uz si abuz de termenul "sora" vizavi de biserica romano-catolica, ar avea de invatat de la el.

Mihnea Dragomir 16.02.2012 10:59:55

Ceea ce s-ar putea să lege, în viitorul apropiat, ortodoxia de catolicism va fi necesitatea de a face față unei atitudini anti-creștine care se îndreaptă tot mai mult spre persecuție. Desigur, va fi o alinață conjuncturală de tip "contra a ceva" și nu o alinață de tip "pentru ceva", dat tot e mai bine decât nimic.

ioan cezar 16.02.2012 21:02:42

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429921)
Ceea ce s-ar putea să lege, în viitorul apropiat, ortodoxia de catolicism va fi necesitatea de a face față unei atitudini anti-creștine care se îndreaptă tot mai mult spre persecuție. Desigur, va fi o alinață conjuncturală de tip "contra a ceva" și nu o alinață de tip "pentru ceva", dat tot e mai bine decât nimic.

Probabil.
Imi puteti insa spune, draga Mihnea, ce va lega, invers, catolicismul de ortodoxie?... Uite, eu la asta ma gandeam acum...:)

Mihnea Dragomir 16.02.2012 21:24:07

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 430103)
Probabil.
Imi puteti insa spune, draga Mihnea, ce va lega, invers, catolicismul de ortodoxie?... Uite, eu la asta ma gandeam acum...:)

Nu sunt sigur că înțeleg sensul întrebării. Să nu ne înșelăm singuri, ura față de Cristos va cuprinde și țările predominant catolice, și țările predominant ortodoxe. O vreme, ne putem adapta: mai exact atâta timp cât păcatul nu este obligație legală. Cât mai avem până acolo ? Probabil că Dumnezeu va mai îngădui un răgaz oarecare, ca să ne pregătim.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:09:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.