Lucian008 |
11.02.2012 11:15:06 |
Citat:
În prealabil postat de Marius D
(Post 428748)
Trecand peste "babute", aici vorbeam despre pozitia oficiala a BO cu privire la BC. Iar pozitia ei oficiala e aceea de comunicare, dialog si colaborare. Insusi PF Parinti Patriarhi Teoctist si Daniel numesc BC - Biserica sora. Eu ma conformez pozitiei oficiale a BO, expusa prin intaistatatorii sai. Daca pozitia lor ar fi fost gresita, ar fi fost caterisiti de mult de Sf. Sinod pentru erezie. Insa n-au fost. Pentru ca Sf. Sinod laolalta cu PF-ii numiti mai sus au luat aceste hotarari. Si dupa cum bine stim, Sf. Sinod adopta hotararile sale, sub luminarea Sf. Duh. Mi-e greu sa cred ca cineva se poate numi ortodox, insa respinge hotararile Sf. Sinod al BO. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe vrednicul de pomenire parinte Teoctist si sa-l tina intru multi ani pe stapanul Daniel!
|
1. Hotararile Sf Sinod nu sunt inspirate de Duhul Sfant. Cele mai multe sunt hotarari administrative. Inclusiv participarea la rugaciunile comune cu ereticii este o decizie administrariva. Foarte putine dintre "deciziile" Sf Sinod, cum ar fi canonizarile putem spune ca sunt luate sub inspiratia Duhului Sfant. BO, spre deosibire de BC nu adauga invataturi sustinand ca sunt lucruri care nu fusesera puse in discutie la Sinoade si trebuie statornicite ulterior. Invatatura ortodoxa a fost data la Sinoadele Ecumenice.
2. Deciziile de genul acesta luate de reprezentantii Bisericii nu incalca invataturile, ci canoanele, deci sunt greseli (grave), dar nu erezii. Cand reprezentantii Bisericii, mai bine zis asa zisii reprezentanti, vor spune ca Duhul purcede si de la Fiul, atunci vor fi eretici.
3. Hai sa stabilim o data pentru totdeauna: Erezia este invatatura de credinta gresita? Da. Are BC invataturi de credinta gresite (dpdv al BO)? Da. Cel care marturiseste invataturi de credinta gresite este eretic? Da. Este BC eretica? Da. Se poate pogori Duhul Sfant pentru a considera Tainele valide la eretici? NU. Sunt valide Tainele la catolici? NU. Putem spune ce este "biserica sora" o institutie eretica? NU. Unde e greseala? Stiu, cei care nu vor sa accepte lucrurile de logica si bun simt (invatatura Bisericii este una rationala) folosesc abuziv sintagmele "nebanuite sunt caile Domunului" sau "Cele cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu". Doar ca asa cum am zis sunt folosite abuziv, pentru a-si argumenta ratacirea.
Pe principiul asta, ca nu conteaza invatatura, se gasesc 3 episcopi (pentru a putea face si altii), se rup de Biserica, isi formuleaza propriile invataturi, isi atrag oameni la birerica lor, si se mantuiesc pentru ca au Tainele valide, iar invatatura nu mai conteaza. S-a marturisit, s-a impartasit si gata. In Rai sunt toti, fiecare cu invatatura lui. Ce mai conteaza ca Hristos a invatat altceva, nu?
|