![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Top cat, Dumnezeu te-a creat liber si responsabil. Libertatea de a face ceea ce alegi este unul dintre atributele fundamentale ale fiintei umane.
Libertatea de a iubi, pentru ca asa doresti tu. Libertatea de a face bine, pentru ca asa doresti si alegi tu. Ateul se bucura de libertate, chiar daca nu recunoaste ca aceasta i-a fost conferita de Dumnezeu. Dar cand vine vorba despre responsaabilitate, incepe dansul pe dupa cires. Fie ca Dumnezeu nu exista, si deci nici legi carora sa ne supunem si nici responsabilitate. Fie ca legile le facem noi iar responsabilitatea este relativizata pana cand isi pierde orice substanta si inteles. Cazul cel mai grav - pus in situatia de a accepta si a discuta, macar la nivel teoretic, posibilitatea ca libertatea si responsabilitatea corelativa sa aiba ceva de-a face cu Creatorul, ateul arunca responsabilitatea in spatele lui Dumnezeu. E cam in felul urmator: "Si ce daca m-am imbatat la carciuma pe bani imprumutati, am dormit in sant si m-am trezit la sectia la politie ? E de vina taica-miu care nu m-a legat cu lantul de piciorul mesei, ca sa nu pot pleca de acasa. Tata, uite procesul verbal, du-te si plateste amenda." Ei, si stii care-i culmea ? Ca Tatal chiar a platit amenda. Tot ce-ti cere este sa accepti ca de vina pentru amenda ai fost totusi tu. |
Liberul asta arbitru e mai mult o gluma decat un adevar. Cat de liber esti cand nu poti alege in ce tara te vei naste, iar de la nastere ti se impune un set de norme culturale si religioase la care se asteapta sa aderi fara prea multe obiectii?
Cat de liber esti cand trebuie sa muncesti zilnic cel putin 8 ore pe zi, cand nu ai la dispozitie decat un set limitat de alegeri, limitat de paradigma culturala in care traiesti si tot asa? De asta nu prea gasesc sensul acestui liber arbitru crestin. Mie personal imi pare mai mult o fictiune pentru a ‘‘justifica’’ presupusa alegere facuta de Eva si Adam in Eden. Dar in fine, poate gresesc, as vrea sa aflu si eu unde anume insa, mai exact |
Citat:
|
Citat:
|
Nu ma refer la aceasta libertate relativa de a alege intre cateva optiuni. In povestea biblica a genezei optiuniile sunt clare, oamenii sunt perfecti, deci alegerea ar trebui sa fie si ea clara. Totusi alegerea este gresita desi oamenii se presupune ca sunt perfecti (Adam si Eva). Iar asta numiti voi liber arbitru? Eu o numesc prostie, sa stiu clar ca ce fac e gresit (Adam si Eva fiind perfecti ar fi trebuit sa stie)si sa fac totusi o alegere.
Evident ca sunt liber sa raspund acestei postari, dar aceasta alegere nu este echivalenta cu cea facuta de cei doi presupusi primii oameni. Eu nu aleg ceva stiind clar ca e gresit doar de dragul de a experimenta libertatea. Plus ca prin liber arbitru inteleg o libertate practic nelimitata, ceea ce fizic este imposibil. |
Dar ce, tu n-ai facut niciodata, in mod liber, un lucru despre care stiai clar ca e gresit ? Te invidiez sincer.
desi oamenii se presupune ca sunt perfecti Ba nu se presupune de loc. Oamenii nu sunt perfecti, sunt perfectibili. |
Ba da, dar nu unul care sa ma transforme din nemuritor in muritor, nu unul care sa imi schimbe natura ontologica sa zic asa. Greselile mele sunt limitate si eu nu sunt perfecct. Adam si Eva se presupune ca erau.
|
Citat:
Valoarea e data de putinatate, de efemeritate, uita-te in jurul tau. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:22:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.