Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Este pacat sa ramai in tara? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10441)

Mihnea Dragomir 04.03.2013 19:12:05

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 507542)
Nu inteleg de ce nu s-a facut acest lucru mai devreme?!?

Fiindca e in dezacord cu insasi esenta Uniunii Europene, care este desfiintarea granitelor, o piata comuna si libera circulatie. E ca si cand ai spune ca nu au voie sa iasa din Bucuresti, ori nu au voie sa intre in judetul Harghita. Ceea ce vrea acest ministru german este reconstruirea Zidului Berlinului. E defazat cu 50 de ani.

DragosP 04.03.2013 19:28:48

Doamnă Miha-Anca atât de mult iti urăști tara?

Miha-anca 04.03.2013 22:01:42

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 507550)
Doamnă Miha-Anca atât de mult iti urăști tara?

Cred ca nu ai inteles nici ce vrea Ministrul de Interne german si nici ce am afirmat eu.
E vorba doar de cei, care au facut fapte rele pe unde au fost.
Crezi ca e chiar asa de normal sa aiba dreptul la libera circulatie dupa furturi, omoruri? Eu cred ca nu.
Daca s-ar fi aplicat o stampila in pasaportul acestora, restrictionandu-le accesul in alte tari, nu ar mai fi suferiti toti romanii din cauza celor care au furat si au ucis in tari straine.
DragpsP, tu crezi ca cei care ucid sau fura, trebuie sa circule liberi prin Europa?

Eu imi iubesc tara.

Miha-anca 04.03.2013 22:42:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 507548)
Fiindca e in dezacord cu insasi esenta Uniunii Europene, care este desfiintarea granitelor, o piata comuna si libera circulatie. E ca si cand ai spune ca nu au voie sa iasa din Bucuresti, ori nu au voie sa intre in judetul Harghita. Ceea ce vrea acest ministru german este reconstruirea Zidului Berlinului. E defazat cu 50 de ani.

Ar trebui sa existe totusi o reglementare pentru cei, care au cazier intr-una din tarile europene, ca sa li se restranga libera circulatie pe o perioada de timp. Nu mi se pare normal, ca un fost detinut, care a stat 6 luni la puscarie in Germania, sa poata merge in alta tara ca sa faca aceleasi faradelegi. Faptul ca are cazier ar trebui sa aiba repercusiuni asupra libertatilor sale, ca cetatean european; temporar, evident.
Nefiind vorba de toti cetatenii, ci doar de cei, cu cazier, nu mi se pare buna comparatia cu reconstruirea Zidului Berlinului. Nu este acelasi lucru, atata timp cat cetatenii care sunt corecti nu sunt afectati de aceasta masura.

Claudiu_FT 05.03.2013 00:33:34

Nimic nu e intamplator

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 279508)
Omul trebuie sa munceasca ca sa traiasca dar cind muncesti sa supravietuiesti asta nu se mai cheama viata!
Sincer imi este mila de cei ramasi in tara (si eu am toata familia acolo) dar nu-i pot intelege pe cei care ramin din patriotism chinuindu-se pe ei si pe copiii lor.

"In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce". (Facere 3:19)

Din cate am observat eu, cei care se duc in alte tari sunt aceia care viseaza la o viata de abundenta lipsita de griji materiale. Visul american (occidental) e foarte ispititor.

"Natiunea nu este o intovarasire economica de productie si consum, nu este o juxtapunere de indivizi cu interesele lor subiective si egoiste, ci este un mare suflet rezultand din sufletele tuturor, stransa impreuna de amintirile trecutului, de primejdia prezentului si aspiratiile viitorului." Barbu Stefanescu Delavrancea

Hai sa nu inlocuim a fi cu a avea. Multi inteleg prin saracie, lipsa unor lucruri pur aditionale fata de cele ce au cu adevarat nevoie. Saracia pentru unii e lipsa de abundenta pe care o poftesc. Multi se plang de saracie si de lipsuri incat rar aud pe cineva care sa fie multumit cu putinul ce-l are.

Eu cred ca Dumnezeu tine aceasta tara smerita si lipsita de anumite excese materiale caci doreste mantuirea multora din acest teritoriu. Unii uita ca cel ce o duce usor in viata asta ii se va cere socoteala mult mai drastica in viata viitoare.

"Si iarasi zic voua ca mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu." (Matei 19:24)

As fi ipocrit sa zic ca nu sunt tentat sa plec, dar mai mult as face-o pentru o experienta culturala, pentru progresul meu intelectual, insa aici e identitatea mea si aici as vrea sa imi intemeiez o familie. E o scuza ipocrita sa zici ca vrei pentru copiii tai ceea ce nu ai avut tu, iar in clipa urmatoare povestesti cu nostalgie cat de frumoasa era copilaria in simplitatea ei materiala cu care ne-au crescut parintii nostri.

Nu stiu cine a zis vorba asta: "Poate copilul meu nu o sa fie un om mare, insa vreau sa fie un om cumsecade''.

Oare care e mediul ideal pentru copiii nostri ca ei sa ajunga ''oameni cumsecade''? Un loc strain, departe de spiritualitatea stramosilor, unde e rasfatat de toate deliciile materiale? Sau un loc unde sa se vorbeasca limba parintilor si a bunicilor, unde e inconjurat de Bisericile unde stramosii s-au rugat pentru noi; greutatile ii invata sa fie oameni puternici, iar nedreptatile sociale sa le aduca aminte ca toate sunt din voia lui Dumnezeu si ca va veni rasplata pentru fiecare?

Asta e opinia mea! Toate cele bune!

cezar_ioan 05.03.2013 00:44:30

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 507580)

Eu imi iubesc tara.

Și eu îi iubesc pe oameni, pe toți oamenii. Îi iubesc de îmi ia foc inima, nu alta.
Dar așa... mai de la distanță... vă rog.... Dacă se poate, doar prin internet!
Cu cât sunteți mai departe, cu atât vă ador mai mult, iubiților!

Miha-anca 05.03.2013 01:01:53

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 507626)
Și eu îi iubesc pe oameni, pe toți oamenii. Îi iubesc de îmi ia foc inima, nu alta.
Dar așa... mai de la distanță... vă rog.... Dacă se poate, doar prin internet!
Cu cât sunteți mai departe, cu atât vă ador mai mult, iubiților!

Ca psiholog presupun ca ar trebui sa stii ce e in sufletul romanilor de peste hotare. Ai fost o vreme in strainatate, ca sa stii ce inseamna dorul de tara?
Dar... ne vedem saptamana viitoare in Bucuresti, si putem discuta despre aceste aspecte, pe care nu le prea cunosti, si nici nu le intuiesti.

Preventiv, iti mai scriu un tropar (de pe icoana Sf. Ierarh Nicolae al Myrei):
Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor.
Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate.
Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

cezar_ioan 06.03.2013 00:48:50

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 507629)
Ca psiholog presupun ca ar trebui sa stii ce e in sufletul romanilor de peste hotare.

Iar te hazardezi să știi ce știu eu! (Încă mai fumegă, aburindă, hipoteza ta despre știința mea în Jung... Îți amintești?)

Ca psiholog nu prea știu, că am avut un singur client cu probleme de adaptare și de doliu (național românist), un pianist din Elveția.
Ca om, însă, știu câte ceva. Am viețuit, o vreme bună, prin țari străine....

sophia 06.03.2013 14:13:55

@Miha-Anca - eu nu inteleg pozitia ta. Poate explici putin ce doresti.
Inteleg ca esti de acord cu pozitia unor state mai vechi EU.

Eu nu stiu pe unde traiesti tu si daca te afecteaza sau nu anumite decizii si discrminari, dar vreau sa-ti spun ca dor de tara sau nu, mai inati de toate aceste decizii la nivel european lovesc si in existenta oamenilor nevinovati.

In aparenta este vorba de niste conflicte/probleme cu anumite minoritati care creeaza probleme peste tot. Dar deciziile se iau la nivel de tara, deci afecteaza si oameni nevinovati.

Ca la UE si Schengen nu se vorbeste de minoritati ci de Romania si Bulgaria.

Si atunci suntem toti pusi intr-o oala.
Si noi romanii si bulgarii nevinovati sunem discriminati, nu suntem angajati sau avem probleme.

Vesticii traiesc cu un anumit spectru: ca romanii si bulgarii sunt in general si toti hoti si depravati si mai stiu eu cum.

Acum exista doua discutii.
Tu spui de masurile sugerate de nu stiu care ministru neamt. Ar fi O.K. daca s-ar restrange numai la acei romani si bulgari care creeaza probleme.

Ca in ultima vreme aici : "se deschid portile si vin romanii si bulgarii in masa".
Dar... se arata reportaje cu familii si sate de...minoritati romanesti si bulgare, care vin. Si atunci nu este corect.
Se cam amesteca lucrurile si este si in detrimentul majoritatilor.

Ca am ajuns sa cred ca daca se duce un roman sau bulgar sa candideze pentru un loc de munca, neamtul sau francezul vede mai intai in fata ochilor lui un personaj din reportajele de la televizor. Si gata, a aruncat mapa la gunoi.
Chit daca te-ar invita si te-ar vedea cine esti cu adevarat si ce poti, s-ar schimba opinia radical.

A doua discutie se refera la stirile de ultima ora, cum ca statele EU pe rand pe rand pun iar bariere romanilor si bulgarilor la intrarea in Schengen.

Si aici suntem afectati tot cu totii. Ca la granita si pe tine si pe mine si pe minoritati ne controleaza si ne produc dezavantaje. La un loc.

De aia intreb care este pozitia ta.

Pozitia mea este ca trebuie lucrat diferentiat si fara discriminari. Adica sa se ia masuri numai impotriva celor ce nu vor sa intre in randul lumii (bune).

Referitor la subiectul firului:

1. Cei care pleaca din tara o fac din anumite motive, si nu intotdeauna unele materiale.
Ca sa fiu sincera eu n-am inteles problema cu "pentru copii, sa le fie mai bine", pentru ca la ora actuala nu inteleg bine ce probleme mai sunt in tara si de ce le-ar fi mai bine copiilor in alta tara.
Adica depinde ce se are in vedere: scoala, sistem sanitar, siguranta. Ce anume?

Spun asta pentru ca eu am ajuns la concluzia ca peste tot e cam la fel.
Probleme si lipsuri sunt peste tot.

Ah da, a fost o vreme cand era o mare diferenta. Acum nu mai stiu.

Este si o spun a nu stiu cata oara, o mare dezinformare si lumea viseaza ca vai ce bine este in alte tari. Si nu este asa.
"Sau hai ca ma duc fara sa stiu limba si fara nimic, in fac valiza iau copilul si ma duc in tara cutare si ma descurc eu."

Dar cum te descurci? Nu stiu, poate ca exista tari care te iau asa cum esti, fara limba, fara scoala si etc. Dar ce faci acolo? Ce serviciu gasesti, unde locuiesti?

Acum depinde: sunt oameni care in tara nu au casa, nu au serviciu, sunt saraci amarati, sau mai stiu eu. Aia cauta o sansa sa supravietuiasca. Si sunt dispusi sa faca orice.
Sau sunt oameni care vor ceva mai bun: o cariera, sau un loc de munca conform visurilor, sau locuinta mai buna, masini, averi. Si astia chiar gasesc ceea ce cauta? Poate ca unii da...Depinde de tara...

Si cati au curajul sa se intoarca in tara si sa spuna adevarul: "nu e asa cum am crezut, nu m-am descurcat"?

E greu este tot acum si nu putem sa ne tot mutam cu catrafuse si serviciu si case. Si trebuie sa fim mai rezonabili si sa vedem ce anume ne dorim si sa deschidem ochii. Trebuie pus in balanta daca merita pasul.

Ekaterina 06.03.2013 14:16:39

Citat:

În prealabil postat de Claudiu_FT (Post 507625)
"In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce". (Facere 3:19)

Din cate am observat eu, cei care se duc in alte tari sunt aceia care viseaza la o viata de abundenta lipsita de griji materiale. Visul american (occidental) e foarte ispititor.

Eu cred ca cei ce merg in alte tari isi doresc o viata decenta, normala. Trebuie sa recunosti ca in Romania normalitatea este pasare rara. In sudoarea fruntii isi mananca si cei ce pleaca din tara painea, ca nu le da nimeni nimic daca nu muncesc.

Citat:

Hai sa nu inlocuim a fi cu a avea. Multi inteleg prin saracie, lipsa unor lucruri pur aditionale fata de cele ce au cu adevarat nevoie. Saracia pentru unii e lipsa de abundenta pe care o poftesc. Multi se plang de saracie si de lipsuri incat rar aud pe cineva care sa fie multumit cu putinul ce-l are.

Totusi sa nu ai o casa in care sa locuiesti, sa nu ai siguranta locului de munca si in consecinta nici ce sa pui pe masa, sunt lucruri grave la care se adauga stresul, birocratia, coruptia, care se intalnesc mai mult decat oriunde in tara noastra. Toate astea te fac sa-ti doresti sa pleci si sa traiesti intr-o tara civilizata si normala.

Citat:

Oare care e mediul ideal pentru copiii nostri ca ei sa ajunga ''oameni cumsecade''? Un loc strain, departe de spiritualitatea stramosilor, unde e rasfatat de toate deliciile materiale? Sau un loc unde sa se vorbeasca limba parintilor si a bunicilor, unde e inconjurat de Bisericile unde stramosii s-au rugat pentru noi; greutatile ii invata sa fie oameni puternici, iar nedreptatile sociale sa le aduca aminte ca toate sunt din voia lui Dumnezeu si ca va veni rasplata pentru fiecare?

Asta e opinia mea! Toate cele bune!

Consider ca privesti lucrurile la modul idealist. Pierzi din vedere si calea de mijloc. Cu siguranta ca ne dorim sa ramanem in tara, dar sa se poata trai si aici, nu vrem bogatie, dar nici umilinta la care asistam neputinciosi nu ne face bine si nu ne ajuta, sa nu credem ca avem masura sfintilor.

Claudiu_FT 06.03.2013 17:50:05

Pacat...

Ekaterina, ai perfecta dreptate. Insa, cred ca daca oamenii de calitate din tara asta nu ar mai fugi si s-ar zbate aici ar face o diferenta. Eu inca nu am trecut prin jugul de a intretine o familie si probabil mi-as arata coltii cand lipsurile ar intrista oamenii dragi.

Imi iubesc pamantul care Pronia mi l-a daruit si daca e sa ofer ceva bun lumii, trebuie sa ma zbat pentru oamenii de acelasi sange roman ca mine.

Schimbarea nu trebuie sa vina in sistem si economie, e nevoie de revolutie spirituala si morala, de o putere ce sa eclipseze nevoile materiale. Nu blamez oamenii care pleaca, insa imi pare rau cand vad atata potential in jur, e nevoie doar de o scanteie. Poate sunt putin nationalist....

Toate cele bune!

Miha-anca 06.03.2013 18:24:57

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 508053)
@Miha-Anca - eu nu inteleg pozitia ta. Poate explici putin ce doresti.
Inteleg ca esti de acord cu pozitia unor state mai vechi EU.

Eu nu stiu pe unde traiesti tu si daca te afecteaza sau nu anumite decizii si discrminari, dar vreau sa-ti spun ca dor de tara sau nu, mai inati de toate aceste decizii la nivel european lovesc si in existenta oamenilor nevinovati.

sophia, iti raspund cu aceleasi cuvinte pe care le-am scris mai sus:
Citat:

E vorba doar de cei, care au facut fapte rele pe unde au fost.
Crezi ca e chiar asa de normal sa aiba dreptul la libera circulatie dupa furturi, omoruri? Eu cred ca nu.
Daca s-ar fi aplicat o stampila in pasaportul acestora, restrictionandu-le accesul in alte tari, nu ar mai fi suferiti toti romanii din cauza celor care au furat si au ucis in tari straine.
Tu crezi ca cei care ucid sau fura, trebuie sa circule liberi prin Europa?
Deci, nu e vorba de toata populatia, ci doar de cei, care au facut infractiuni de tot felul in tarile UE, sa li se restranga dreptul la circulatie libera.
Da, mi se pare drept, ca cel, care merge in strainatate si jefuieste, ucide sau fura sa aiba de suferit.

Miha-anca 06.03.2013 18:27:50

Citat:

În prealabil postat de Claudiu_FT (Post 508098)
Ekaterina, ai perfecta dreptate. Insa, cred ca daca oamenii de calitate din tara asta nu ar mai fugi si s-ar zbate aici ar face o diferenta. Eu inca nu am trecut prin jugul de a intretine o familie si probabil mi-as arata coltii cand lipsurile ar intrista oamenii dragi.

Imi iubesc pamantul care Pronia mi l-a daruit si daca e sa ofer ceva bun lumii, trebuie sa ma zbat pentru oamenii de acelasi sange roman ca mine.

Schimbarea nu trebuie sa vina in sistem si economie, e nevoie de revolutie spirituala si morala, de o putere ce sa eclipseze nevoile materiale. Nu blamez oamenii care pleaca, insa imi pare rau cand vad atata potential in jur, e nevoie doar de o scanteie. Poate sunt putin nationalist....

Toate cele bune!

Foarte frumos ceea ce afirmi!

Mihnea Dragomir 06.03.2013 21:26:11

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 508099)
Deci, nu e vorba de toata populatia, ci doar de cei, care au facut infractiuni de tot felul in tarile UE, sa li se restranga dreptul la circulatie libera.

Absurd si nedrept. Daca au facut infractiuni de tot felul, inseamna ca un judecator a constatat asta. Mai inseamna ca au fost pedepsiti si ca si-au ispasit pedeapsa, iar acum sunt liberi. Libertatea de circulatie este un aspect al libertatii. Nu poti sa-i spui omului, cand isi termina de ispasit pedeapsa: "acuma esti liber. Dar nu poti sa iesi din acest spatiu. Nu poti sa iei cuvantul in public, nici nu poti sa te asociezi cu alti oameni, nu poti sa votezi, nu poti sa te adresezi tribunalului". Ori esti in continuare inrobit, ori ai fost eliberat din robie. Iar cei eliberati din robie isi pot parasi cetatea cand vor, nu suntem sub asediu.

Miha-anca 06.03.2013 22:08:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 508132)
Absurd si nedrept. Daca au facut infractiuni de tot felul, inseamna ca un judecator a constatat asta. Mai inseamna ca au fost pedepsiti si ca si-au ispasit pedeapsa, iar acum sunt liberi. Libertatea de circulatie este un aspect al libertatii. Nu poti sa-i spui omului, cand isi termina de ispasit pedeapsa: "acuma esti liber. Dar nu poti sa iesi din acest spatiu. Nu poti sa iei cuvantul in public, nici nu poti sa te asociezi cu alti oameni, nu poti sa votezi, nu poti sa te adresezi tribunalului". Ori esti in continuare inrobit, ori ai fost eliberat din robie. Iar cei eliberati din robie isi pot parasi cetatea cand vor, nu suntem sub asediu.

Da, aveti dreptate. Trebuie si hotii sa ajunga in Elvetia ca sa-si depuna banii furati in conturi sigure...

Ekaterina 07.03.2013 14:19:24

Citat:

În prealabil postat de Claudiu_FT (Post 508098)

Toate cele bune!

Ceea ce ai scris m-a dus cu gandul la marele doctor Octavian Udriste, care ar fi putut sa obtina premiul Nobel pentru una din cele mai mari descoperiri ale acestui secol: gena marker ancestrala si originea cancerului. A fost insa sabotat si respins de colegii de breasla, invidiosi pe munca si rezultatele sale. In Romania nu se mai recunoaste valoarea, oamenii competenti sau super capabili nu sunt valorificati, nu trec de gasca celor smecheri si cu multi bani, sunt umiliti si nu sunt lasati sa-si puna in valoare talantul. Asta este chiar mare pacat.

"Ar fi putut sa obtina premiul Nobel pentru una din cele mai mari descoperiri ale acestui secol: gena marker ancestrala si originea cancerului. Chiar daca a publicat cateva carti pe aceasta tema si a salvat mii de bolnavi incurabili, dr. Octavian Udriste a murit sarac si dispretuit de toata floarea cea vestita a lumii stiintifice romanesti. In urma lui a ramas o arhiva impresionanta. Nimeni nu pare interesat sa o cerceteze. Lespedea grea a uitarii ingroapa nu doar o munca de o viata, ci si speranta ca boala neagra a secolului poate fi pusa la zid."
http://www.formula-as.ro/2003/588/di...-cancerul-4487

DragosP 07.03.2013 14:21:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 508141)
Trebuie si hotii sa ajunga in Elvetia ca sa-si depuna banii furati in conturi sigure...

Păi dacă-s sigure atunci cum de au fost furați?
Sau e un mic viol al limbii române?:66:

Parascheva16 10.03.2013 22:16:25

Conferinta "Iubirea de tara si neam" - Pr. Iustin si Pr. Pantelimon (Man. Oasa)

https://www.youtube.com/watch?v=1_c9btGp9EQ

tabitha 10.03.2013 22:57:10

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 508273)
Ceea ce ai scris m-a dus cu gandul la marele doctor Octavian Udriste, care ar fi putut sa obtina premiul Nobel pentru una din cele mai mari descoperiri ale acestui secol: gena marker ancestrala si originea cancerului. A fost insa sabotat si respins de colegii de breasla, invidiosi pe munca si rezultatele sale. In Romania nu se mai recunoaste valoarea, oamenii competenti sau super capabili nu sunt valorificati, nu trec de gasca celor smecheri si cu multi bani, sunt umiliti si nu sunt lasati sa-si puna in valoare talantul. Asta este chiar mare pacat.

"Ar fi putut sa obtina premiul Nobel pentru una din cele mai mari descoperiri ale acestui secol: gena marker ancestrala si originea cancerului. Chiar daca a publicat cateva carti pe aceasta tema si a salvat mii de bolnavi incurabili, dr. Octavian Udriste a murit sarac si dispretuit de toata floarea cea vestita a lumii stiintifice romanesti. In urma lui a ramas o arhiva impresionanta. Nimeni nu pare interesat sa o cerceteze. Lespedea grea a uitarii ingroapa nu doar o munca de o viata, ci si speranta ca boala neagra a secolului poate fi pusa la zid."
http://www.formula-as.ro/2003/588/di...-cancerul-4487

Multumim pentru link Ekaterina, foarte interesant articolul despre dr. Octavian Udriste. Inteleg ca el a fost apreciat de pacienti, dar ignorat de colegii de breasla. Se intampla in Romania. Trist.

Miha-anca 11.03.2013 02:31:09

Dupa cum ne-a spus Pr. Arsenie Boca, "multi vor pleca, putini se vor intoarce".

maria40 11.03.2013 13:04:12

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 508926)
Conferinta "Iubirea de tara si neam" - Pr. Iustin si Pr. Pantelimon (Man. Oasa)

https://www.youtube.com/watch?v=1_c9btGp9EQ

Au fost si in Arad, dar, marturisesc ca nu au ajuns la inima mea nici unul. N-am reusit sa stau sa-i urmaresc pana la final.

Miha-anca 12.03.2013 02:48:40

Citat:

În prealabil postat de maria40 (Post 509067)
Au fost si in Arad, dar, marturisesc ca nu au ajuns la inima mea nici unul. N-am reusit sa stau sa-i urmaresc pana la final.

In cazul acesta cerceteaza-te pe tine.

Ekaterina 14.03.2013 00:13:19

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 508938)
Multumim pentru link Ekaterina, foarte interesant articolul despre dr. Octavian Udriste. Inteleg ca el a fost apreciat de pacienti, dar ignorat de colegii de breasla. Se intampla in Romania. Trist.

Articolul este intr-adevar interesant si folositor. Dr. Octavian Udriste a salvat multe vieti, era foarte cautat de oameni, dar a murit cu regretul ca nu a putut sa-si valorifice cercetarile la care muncise atat de mult si care ar fi putut salva multe vieti. Se intampla in Romania, de aceea pentru binele tuturor nu este rau sa pleci in alta tara, ba chiar este pacat sa ramai.

Pelerin spre Rasarit 14.03.2013 00:34:16

Mai trist este cand fiind printre straini si reusind ceva acestia te vor aprecia iar conationali de-ai tai,aflati si ei printre straini, te lovesc sau iti bun bete-n roate,din prea multa dragoste.Sau cand esti in nevoi printre straini si cei din neamul tau intorc capul cand te vad,parca jenati,dorind sa schimbe trotuarul sau sa nu-ti mai raspunda la telefon.Insa peste toate aceste tristeti trecatoare, cauzate poate de lupta pt supravietuire intr-o alta lume,ramine persistenta durere cand revii acasa,printre conationalii tai,bucuros ca ai poti aduce ceva,poate,si brusc constati ca esti ca un strain printre ei si pentru ei si nu intelegi de ce.Si apoi tacerea plina de amar cand intelegi ce nu ti-ai dorit niciodata,ca pe oamenii care nu i-a interesat deloc de tine cand erai intre ei cu atat mai putin ii va interesa cand vei reveni,ca o umbra incomoda,bizara si care refuza sa dispara,poate spre linistirea constiintei fiecaruia.Si poate pleci iarasi,promitandu-ti ca de data asta nu vei mai privi inapoi deloc,nici cu manie si nici cu regret,si te trezesti pe un scaun de avion,inconjurat de straini,cum te gandesti iar la locul copilariei tale,si iti vin lacrimi in ochi si intorci capul ca sa nu te vada nimeni.Si ii vei iubi mereu sperand ca intr-o zi sa fie totul asa cum stii ca nu va fi in viata reala,dar undeva in sufletul tau vor ramine ai tai si tu al lor.

Miha-anca 22.03.2013 02:07:35

Ref: datoria istorica a Germaniei fata de Romania

Acesta este un mesaj din partea autorului petitiei semnatate de dumneavoastra, "Recuperarea creantei istorice de la Germania de peste 18 miliarde de euro", http://www.petitieonline.ro/petitie/10919050 .

"Dragi petitionari,

In sfarsit aceasta problema va fi adusa in discutie in fata Parlamentului European in data de 10 aprilie la Bruxelles. Va multumesc pentru increderea si sprijinul acordat.

Pentru a ramane la curent cu progresul acestei chestiuni va rog sa ma urmariti pe pagina mea de Facebook oficiala http://www.facebook.com/Golban.Radu unde puteti gasi mai multe informatii despre acest eveniment si articole publicate de mine de-a lungul timpului despre problema creantei.

Cele bune,
Radu Golban."

Ekaterina 18.10.2013 20:36:16

Situația tinerilor din România

Fragment extras din articolul Strategia Nationala pentru Tineret a MTS. Doua aspecte, de Alina Ioana Dida.

"Acum avem mai mult de 6 milioane de tineri între 15 și 34 de ani, dar ponderea lor în populație a scăzut de la 32% în 2003 la 28,6% în 2012.

Scăderea din ultimii 10 ani este mai accentuată la noi decât în alte țări UE. Proiecțiile EUROSTAT arată că se așteaptă o scădere abruptă până în 2060 a ponderii tinerilor în populația totală, iar România este printre țările afectate în mai mare măsură de acest fenomen.

Rata de fertilitate în România a fost în 2011 de 1,3, mai mică decât media UE (1,6 ) și departe de nivelul de înlocuire a generațiilor.

Copiii și tinerii au fost constant în ultimele decenii categoriile de vârstă cele mai expuse sărăciei. Mai mult de un sfert dintre tinerii între 18 și 24 de ani se află în sărăcie relativă, ceea ce situează România între cele trei țări cu situația cea mai gravă din UE-27. În același timp, nivelul sărăciei este în creștere în ultimii ani. Dintre toate grupele de vârstă, riscul de sărăcie persistentă cel mai ridicat îl au tinerii sub 18 ani (28,6% în 2010). Mai mult de o treime dintre tineri sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, respectiv de 40,3%, față de 24,3% în UE-28. Tinerii nu au acces la locuințe; 44,9% dintre persoanele angajate full-time locuiesc cu părinții față de 38% în UE. Acest lucru influențează comportamentul tinerilor pentru decizia de a se căsători și a avea copii. Vârsta medie la prima naștere a crescut de la 22,4 ani în 1990 la 26 de ani în 2010. Vârsta la prima căsătorie a crescut de la 22 la 26 de ani pentru femei și de la 25 la 29,1 ani pentru bărbați.

Rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani în România (63,8% în 2012) este mai mică decât media Uniunii Europene (68,5% în 2012) și se estimează că ținta națională, de 70% până în anul 2020, este greu de atins. Deși forța de muncă tânără reprezintă una dintre resursele cele mai importante pentru atingerea țintei europene, accesul la ocupare al tinerilor este scăzut. Doar pentru grupa de vârstă 30-34 de ani se înregistrează un nivel al ratei de ocupare apropiat de nivelul european (de 77%), toate celelalte grupe de vârstă situându-se considerabil sub valorile UE-28.

În 2011 30% dintre tineri erau săraci, deși aveau un loc de muncă. Sărăcia salarială e în creștere.

Prima prioritate a tinerilor (1⁄3) este găsirea unui loc de muncă mai bun. Majoritatea tinerilor (62%) consideră că sprijinul pentru tineret al autorităților publice ar trebui să fie acordat în primul rând în vederea accesului la un loc de muncă.

Rata șomajului este de 7%, în timp ce în rândul tinerilor sub 25 de ani se înregistrează o valoare alarmantă de 22,7%. O mare parte a șomajului în rândul tinerilor este cronicizat, prelungindu-se pentru mai mult de 1 an.

Aproximativ un sfert dintre tinerii din România (27%) și-au exprimat dorința de a deschide o afacere. Cel mai vizat domeniu este cel al comerțului. Totuși, 1 tânăr din 100 decide să înceapă o afacere pe cont propriu, față de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor și birocrația.

Participarea tinerilor la activități culturale este mai degrabă ocazională, marea majoritate a tinerilor neincluzând preocupări din această sferă în programul lor obișnuit. Un sfert dintre tineri spun că nu citesc literatură niciodată; 8% fac acest lucru zilnic, 20% de 2-3 ori pe săptămână, 24% de 2-3 ori pe lună, în timp ce 20% nu citesc literatură decât de 2-3 ori pe an. 80% dintre tineri se uită zilnic la televizor..

“În România sunt o serie de fenomene care indică insuficiența planificării familiale și a educației pentru sănătatea reproducerii, în special pentru categoriile vulnerabile social.” Aproape unul din zece copii a fost născut în 2010 de o tânără cu vârsta între 15 și 19 ani. “Tinerele de 15‐19 ani au contribuit (sic) în medie, în ultimii ani, cu aproximativ 10% la totalul avorturilor înregistrate anual.”

Ponderea nașterilor în afara căsătoriei s-a dublat aproape în ultimii 20 de ani (de la 15% în 1992 la 27,7% 2010). Majoritatea mamelor tinere necăsătorite locuiesc în rural și 60,2% au sub 25 ani.

Incidența suicidului la tinerii de 15‐19 ani a fost de 6,3 decese la 100.000 locuitori în 2011, cu aproximativ 50% peste media europeană în 2010. În România există o tendință de creștere cu 7,2% față de 2005, în contextul unui ușor declin înregistrat la nivelul UE.

Datele statistice arată creșterea obezității, a sedentarismului, consumului de alcool și a fumatului de la vârste relativ mici și o incidență în creștere a consumului de droguri. Se înregistrează o tendință de creștere a consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor de 16 ani, ponderea fiind de 10% în 2011, de două ori mai ridicată decât în 2007.

În ultimii ani fenomenul traficului de persoane se extinde. Pentru prima dată, în 2010 numărul cazurilor detectate a depășit 1000 de persoane.

Majoritatea victimelor înregistrate sunt foarte tinere, mai ales în ceea ce privește exploatarea sexuală, dar și a celei pentru muncă.

Victimele exploatării sexuale au în marea lor majoritate vârste între 14 și 25 de ani și au studii medii. Minorii alcătuiesc aproximativ un sfert din totalul persoanelor traficate, în special cei din intervalul de vârstă14-17 ani și provin din familii dezorganizate sau din centrele de plasament."

Yasmina 19.10.2013 02:20:33

Cred ca este pacat sa pleci din tara, de fapt...
Cand sunt sarbatori care aici nu se tin,devin foarte trista si melancolica.
Ma leaga niste obiceiuri si amintiri de familie,cum mergeam cu totii bucurosi si la 4 ace la Inviere,in fiecare toamna la moastele Sfantului Dumitru inca de cand eram copila si multe altele.
Acum sunt tare departe de toate astea si trebuie sa ma multumesc cu foarte putin.

Banuiesc ca adevarata drama a noastra,a oamenilor este nu fim niciodata fericiti pe pamant,in viata asta si sa ne lipseasca intotdeuana ceva,indiferent de schimbul de situatii.

sophia 19.10.2013 12:54:30

Da Yasmina, ai dreptate.

Cine pleaca din tara ajunge la un moment dat sa-si dea seama ca este pacat sa pleci din tara.
Poate ca nu toti, poate ca numai aceia carora le lipsesc niste lucruri materiale si spirituale, culturale. Ca sunt unii care se descurca si nu le lipseste nimic poate si sunt fericiti asa.
Depinde ce anume cauti cand pleci si ce gasesti.
Sunt oameni care pleaca efectiv pentru ca in tara sunt la zero, sau pe aproape: nu (mai) au nimic, nu sunt multumiti cu ceea ce au. Si mai ales isi inchipuie ca acolo unde se duc umbla cainii cu covrigi in coada.
Nimeni nu crede cat este de greu in alte parti. Mai ales acum cand sunt asa probleme peste tot.

Eu cred ca este acel dor de duca: "boah, ma duc in SUA, acolo o sa fiu boier". Oare? Nimeni nu sta sa se gandeasca: ia stai sa ma informez mai intai. De cunostinte de limba nu mai spun. "Gata, maine plecam!". Parca ar pleca la plimbare.
Sau multi care pleaca spun ei pentru ca nu sunt multumiti cu serviciul/cariera, sau vor mai bine pentru copiii lor. Si ajung mai rau, sa faca cele mai mizere munci, sa se umileasca. Da deh, sunt in strainatate.

Da, unii au noroc si se descurca mai bine.
Zilele trecute a fost o discutie la televizor care m-a daramat. O instanta a dat prin sentinta dreptul unei familii de romani sa primeasca ajutor social.
Toata lumea de aici s-a revoltat, pentru ca au frica de faptul ca se creeaza un precedent si vor veni toti sa procedeze la fel.
Intr-un film s-a aratat in ce conditii traiau acei oameni: mancau de prin tomberoanele fabricilor de alimente (paine etc.), care aruncau ceea ce nu se vindea in ziua aceea, adunau lucruri de pe strada, aruncate de altii.
Nu au reusit sa gaseasca/obtina lucru. Acum este greu de spus (si asta este confuzia majora aici) daca erau Roma sau romani, daca aveau ceva scoala.
Pareau mai scuturati, la locul lor. Baietii vroiau sa-si faca scoala, unul vroia sa faca scoala de mecanic auto.
Aici parerea este ca romanii si bulgarii ar trebui sa fie blocati sa nu vina, chiar sa fie trimisi inapoi in tara. In fine discriminare pe fata.
Nu ca n-ar fi de lucru, dar nimeni nu vrea sa angajeze romani. Nu stiu ce va fi de la anul. Acolo este speranta.
Nu reusesc sa inteleg ce au cu noi (romani si bulgari) ca totusi cu restul est-europenilor nu se poarta asa.
Cred eu ca este confuzia de care spuneam. Ei au teama de rroma si ne confunda pe toti cu acestia.

Si acum mai ma intreb un lucru: cat o fi de rau in tara, de ajungem sa ne umilim in halul acesta aici? Adica e mai bine asa?

In fine, deci sunt oameni care se duc la o viata mai buna. Poate ca macar la inceput, au in vedere numai partea materiala.
Dar multi incep sa se loveasca pe urma de greutati si vad ce aveau in tara si ce le lipseste.

Nu este usor in strainatate: deci lasi rude, familie, prieteni, lasi casa (ca sa stai la chirie), lasi tot ceea ce era totusi al tau. De limba nu mai vorbesc
Unora le lipseste cultura, carti, spectacole, etc. Altii isi pun satelit sa prinda canalele cu filmele romanesti.
Altora le lipsesc bisericile si preotii din tara, sarbatorile.
Altora le lipsesc alimente, alte lucruri.
De serviciu si de oameni nu mai spun - ce diferente uriase.

Deci nimeni nu este pe deplin fericit indiferent unde se afla.

Acum mai depinde de felul in care te realizezi. Ca sunt unii care au sansa sa capete un serviciu bun, sau altii prin casatorie dau de un partener bun, cu serviciu bun, casa, masina si da, duc o alta viata decat in tara.
Dar cati sunt din acestia?

iliegh 19.10.2013 18:37:55

In Romania gasesti oameni si buni si rai.

Din nefericire in Romania numai oamenii rai ajung sa conduca la toate nivelurile.

De aceea e mai bine sa pleci, nu pentru ca nu poti sa conduci, ci pentru ca o sa fii condus de cineva rau si mai prost decat tine. Si atunci incepe jalea.

La intrebarea din titlul topicului, nu e nici pacat si nici prostie daca ramai in tara. E mai mult ghinion.

Tomita 19.10.2013 19:24:49

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 537949)
Fragment extras din articolul Strategia Nationala pentru Tineret a MTS. Doua aspecte, de Alina Ioana Dida.

Daca nu vin si cu masuri concrete si sa fie puse in aplicare strategiile sunt doar statistici sau documente pentru cultura generala...multe strategii sunt brosuri informative...
Oricum nu prea vad sa se schimbe ceva...doar sa avem un tineret care nu prea mai e national...
Nici eu nu contribui la imbunatatirea situatiei si nici nu doresc acest acest lucru...

Miha-anca 19.10.2013 23:37:29

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 538034)
Daca nu vin si cu masuri concrete si sa fie puse in aplicare strategiile sunt doar statistici sau documente pentru cultura generala...multe strategii sunt brosuri informative...
Oricum nu prea vad sa se schimbe ceva...doar sa avem un tineret care nu prea mai e national...
Nici eu nu contribui la imbunatatirea situatiei si nici nu doresc acest acest lucru...

L-am ascultat aseara pe Prof. Florin Colceac si mi-a placut ce am auzit, caci a sadit speranta in viitorul romanilor si a Romaniei.
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/...ra-649633.html
http://www.realitatea.net/antrenorul...p_1295531.html

"Blestemul poporului român, crede profesorul, este că își alungă, în permanență, valorile. Și în loc să promoveze ceea ce este bun la nivel de vârf, promovează mediocritatea: “În toată lumea aceasta, există un înțelept al satului. La noi, la români, există un prost al satului. Vine din cultură, din rădăcinile istoriei: în loc să scoatem deasupra valorile, noi le alungăm. Din cauza aceasta, suntem încă în Evul Mediu, pornind chiar de la sistemul de guvernare pe care îl trăim acum, cu baroni locali...”

cristiboss56 20.10.2013 15:51:20

Miha-anca 20.10.2013 20:48:43

Te salut si eu pe tine, Cristian!

cristiboss56 20.10.2013 20:52:45

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 538114)
Te salut si eu pe tine, Cristian!

Sarut mana si toate cele bune !

gabriela8 20.10.2013 21:15:44

Eu cred ca avem o datorie fata de tara in care ne-am nascut si a considera ca e pacat sa ramai in ea e cam trist. E drept ca nu mai are stralucirea de alata data si multi din cauza situatiei materiale o parasesc insa credinta din tara ta, nu vad sa o gasesti altundeva asta daca ai simtit-o aici candva...

Demetrius 21.10.2013 05:11:22

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 538117)
Eu cred ca avem o datorie fata de tara in care ne-am nascut si a considera ca e pacat sa ramai in ea e cam trist. E drept ca nu mai are stralucirea de alata data si multi din cauza situatiei materiale o parasesc insa credinta din tara ta, nu vad sa o gasesti altundeva asta daca ai simtit-o aici candva...

30. La locul unde ai fost făcut, în țara unde te-ai născut, te voi judeca;(Iezechiel21,30b)

P.S. Mesajul acesta este o completare, nu un contraargument.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:47:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.