Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Avem voie sa bem vin sau nu? Abaut Domnul Iisus vin sau must? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13317)

the_Listener 02.08.2011 14:40:15

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 385015)
Daca observa domnul Stefan in aceasi plasa cade the listener. Să vă feriți de cele jertfite idolilor și de sânge și de (animale) sugrumate și de desfrâu, de care păzindu-vă, bine veți face. Fiți sănătoși! " (Fapte 15:27-29).
Dar de ce ar fi biblia confuza si nu ar zice direct :NU AVETI VOIE NICI UN TIP DE CARNE? Nu m-ar mira ca acest om sa fie acelasi tip cu numele de osutafaraunu! Mintea lor spune ca daca minti pentru Domnul nu e un pacat ci o binecuvantare!
Cat despre the listener el nu poate fi ortodox asa cum am mai aratat gandirea lui bazandu-se pe o interpretare strict personala a bibliei si mai presus de biserica!

toate iti sunt ingaduite DAR NU TOATE DE FOLOS .....
E SIMPLU
multa iubire

Dumitru73 02.08.2011 15:28:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 384972)
Revenind întrucâtva ontopic, întreb: Oare de ce Hristos a spus Rodul viței [γενήματος τής άμπέλου] și nu simplu vin [οίνος] ?

Pai nu prea avem de unde sa stim nici macar cum a zis.
Sa nu uitam ca multi traducatori si-au adus contributia la textul actual al Bibliei.
Poate ca unul a vrut sa infrumuseteze putin textul.

osutafaraunu 02.08.2011 16:10:27

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385084)
Pai nu prea avem de unde sa stim nici macar cum a zis.
Sa nu uitam ca multi traducatori si-au adus contributia la textul actual al Bibliei.
Poate ca unul a vrut sa infrumuseteze putin textul.

Dacă spuneți acestea din perspectiva unui ateu ori sceptic, ați reușit să mă dezarmați. În lipsa încrederii în Cuvântul lui Dumnezeu, nu vă pot oferi decât două argumente:
1. Expresia "rodul viței" apare în două evanghelii paralele: Marc.14,25; Luca 22,18.

2. În cele mai vechi manuscrise descoperite ale Bibliei expresia γενήματος τής άμπέλου este prezentă. Vă dau un singur exemplu, dacă este nevoie revin și cu altele:
http://images.csntm.org/Manuscripts/...A_02_0019b.jpg
Pe această coală din Codex Alexandrinus (sec.IV) găsiți expresia intactă și integrală la Marcu 7,25 (în rândul 7 de sus).

Neaguu 02.08.2011 16:37:49

10. Si i-a zis: Orice om pune intai vinul cel bun si, cand se ametesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum.
Daca mustul ameteste nu e vin? Asta e ca si mancatul de carne care adventistii il interzic precum si alte porunci care sunt inexistente dar pe care adventistii ca sa se arate mai nu stiu cum le le pun in vedere. Vezi ca cred ca esti pe langa si biserica adventista a recunoscut ca nu este interzis sa bei vinul!
Apoi din rodul vitei nu se face si vin?
Nu uita ca si Noe s-a ametit fara sa vrea. Si noi de unde stim ca mustul nu a devenit vin si riscam sa ne ametim? Apoi adventistii consuma must? Evreii consuma vin? Pe bune cum mai ai curaj sa vi cu postarile tale aici? Bine ca nu dai exemple si cu profetii implinite de White. Ti-ai dat seama si tu ca te-ai face de ras.

osutafaraunu 02.08.2011 17:07:51

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 385109)
10. Si i-a zis: Orice om pune intai vinul cel bun si, cand se ametesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum.
Daca mustul ameteste nu e vin?

O fi. Însă Hristos a făcut cu totul altfel: a făcut un vin bun care nu amețește. Ar mai fi o întrebare: dacă mesenii erau atât de "amețiți" cum au mai putut aprecia calitatea vinului făcut de Hristos?

Citat:

Asta e ca si mancatul de carne care adventistii il interzic precum si alte porunci care sunt inexistente

Însăși această "poruncă a adventiștilor" este inexistentă. Ești greșit informat.

Citat:

Vezi ca cred ca esti pe langa si biserica adventista a recunoscut ca nu este interzis sa bei vinul!

Serios? Este interzis doar să-l mănânci? http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0341.gif

Citat:

Apoi din rodul vitei nu se face si vin?

:68: Niciodată! Vinul se face doar din must, ori [mai nou] din cine știe ce chimicale.

Citat:

Apoi adventistii consuma must?

Da.

Dumitru73 02.08.2011 17:27:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385101)
Dacă spuneți acestea din perspectiva unui ateu ori sceptic, ați reușit să mă dezarmați. În lipsa încrederii în Cuvântul lui Dumnezeu, nu vă pot oferi decât două argumente:
1. Expresia "rodul viței" apare în două evanghelii paralele: Marc.14,25; Luca 22,18.

2. În cele mai vechi manuscrise descoperite ale Bibliei expresia γενήματος τής άμπέλου este prezentă. Vă dau un singur exemplu, dacă este nevoie revin și cu altele:
http://images.csntm.org/Manuscripts/...A_02_0019b.jpg
Pe această coală din Codex Alexandrinus (sec.IV) găsiți expresia intactă și integrală la Marcu 7,25 (în rândul 7 de sus).

Seculul IV nu este secolul I.
De la momentul scrierii evangeliilor si pana la Codex Alexandrinus au trecut 3 secole.
Sa mai amintesc ca este vorba de cea mai grea perioada din istoria crestinismului?
Cine poate sti prin cate minti si guri au trecut evangheliile in acest timp?

osutafaraunu 02.08.2011 17:34:31

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385122)
Seculul IV nu este secolul I.
De la momentul scrierii evangeliilor si pana la Codex Alexandrinus au trecut 3 secole.
Sa mai amintesc ca este vorba de cea mai grea perioada din istoria crestinismului?
Cine poate sti prin cate minti si guri au trecut evangheliile in acest timp?

Nu contează prea mult mințile și gurile. Importantă era acuratețea copierii, ori se știe că copy/paste e la rang de cinste printre creștini ...http://yoursmiles.org/tsmile/read/t9510.gif

Dumitru73 02.08.2011 17:47:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385124)
Nu contează prea mult mințile și gurile. Importantă era acuratețea copierii, ori se știe că copy/paste e la rang de cinste printre creștini ...http://yoursmiles.org/tsmile/read/t9510.gif

"se stie" ?!
da se stie ca multi copisti adaugau si ei ceva manuscrisului pe care il copiau.

osutafaraunu 02.08.2011 17:52:55

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385128)
"se stie" ?!
da se stie ca multi copisti adaugau si ei ceva manuscrisului pe care il copiau.

"mulți"?!
Care-s acei multi? Câteva note de subsol astăzi inventariate...

the_Listener 02.08.2011 17:53:06

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385117)
O fi. Însă Hristos a făcut cu totul altfel: a făcut un vin bun care nu amețește. Ar mai fi o întrebare: dacă mesenii erau atât de "amețiți" cum au mai putut aprecia calitatea vinului făcut de Hristos?

.

sectare vorbesti timpenii .... tocmai pentru ca mesenii STIAU DE VINURI , AU PUTUT SA COMPARE .... si unde ai tu versetul ca vinul nu ameteste ? si de unde spui tu ca mesenii erau beti ? asadar BAUTORII DE VIN STIU SA FACA DIFERENTA INTRE VIN SI MUST .... se pare ca voi nu stiti ..... morrrrr de rasssss cit de habarnsti sunteti
multa iubire

osutafaraunu 02.08.2011 18:05:41

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385132)
sectare vorbesti timpenii .... tocmai pentru ca mesenii STIAU DE VINURI , AU PUTUT SA COMPARE .... si unde ai tu versetul ca vinul nu ameteste ? si de unde spui tu ca mesenii erau beti ? asadar BAUTORII DE VIN STIU SA FACA DIFERENTA INTRE VIN SI MUST .... se pare ca voi nu stiti ..... morrrrr de rasssss cit de habarnsti sunteti
multa iubire

De atâta "iubire" și râs nu mai știi să citești. Am spus eu că erau beți? Dimpotrivă, dacă erau beți nu ar mai fi putut aprecia calitatea vinului făcut de Iisus. Asta am spus.

the_Listener 02.08.2011 18:14:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385137)
De atâta "iubire" și râs nu mai știi să citești. Am spus eu că erau beți? Dimpotrivă, dacă erau beți nu ar mai fi putut aprecia calitatea vinului făcut de Iisus. Asta am spus.

asadar era vin . corect ? ce fel de confesiune ? :24:
multa iubire

osutafaraunu 02.08.2011 18:22:02

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385142)
asadar era vin . corect ? ce fel de confesiune ? :24:
multa iubire

Vinul nu are confesiune. Doar conținut de alcool. Rodul viței (zeama rodului viței) are 0%. Dacă-l bei, râzi; dar nu cazi pe spate... :)

Neaguu 02.08.2011 18:26:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385117)

Stai domnule osutfaraunu ca nu scapi asa de usor.
in primul rand biserica adventa a recunoscut ca in acel pasaj era vorba despre vin. Ai ramas in urma putin. Dar sa vedem daca ai dreptate in cea ce scri mai sus.Iisus a facut un vin bun care nu ameteste zici tu. Dar a condamnat el gazda ca in loc de must a pus vin? Dar nu aici e problema grava. Si mai grava este ca contrazici biblia! Cum se impaca :"Orice om pune la masa intai vinul cel bun; si, dupa ce oamenii au baut bine(vedem ca Iisus a facut vinul bun dar acesta ameteste deoarece este scris:oamenii au baut bine sau oamenii sau ametit), atunci pune pe cel mai putin bun; dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum(adica acela care ameteste). Deci Iisus daca punea must el era vinul cel bun conform :dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum.dar ce face vinul cel mai bun conform bibliei?Citam :Orice om pune la masa intai vinul cel bun; si, dupa ce oamenii au baut bine(adica s-au ametit). Deci vinul bun ameteste! Din punct de vedere al unui om care consuma vin Iisus a procedat corect. Mai intai gazda punea vinul cel bun la gust si cel mai de calitate apoi gazda punea si vin mai slab de o calitate mai putin buna cand oamenii erau usor ametiti. Dar Iisus nu avea cum sa faca un astfel de vin mai putin bun!
Apoi iar nu ai raspuns. Tu bei must. Dar daca te imbeti nestiind ca acesta e deja vin? Oricum ai vazut ca contrazici biblia?

the_Listener 02.08.2011 18:32:01

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385143)
Vinul nu are confesiune. Doar conținut de alcool. Rodul viței (zeama rodului viței) are 0%. Dacă-l bei, râzi; dar nu cazi pe spate... :)

nu sectare
rodul vitei SUNT STRUGURII , EI FAC VINUL ... mesenii STIU VINUL CUM E .... asadar sectare NU MAI VRAJI ca nu tine ..... iisus A BINECUVINTAT apa DE S-A FACUT VIN si asta poate determina ce spui tu NU CA NU AVEA ALCOOL .... stiu ca e prea profund pentru tine :4: asa cum pun pariu ca nu intelegi cum se transforma vinul in sangele domnului si crezi ca e o metafora si nu e singe , nu? ha ha ha ...
multa iubire

osutafaraunu 02.08.2011 18:37:08

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 385147)
Stai domnule osutfaraunu ca nu scapi asa de usor.
in primul rand biserica adventa a recunoscut ca in acel pasaj era vorba despre vin.

Poziția oficială a Bisericii AZȘ este că vinul făcut de Iisus la nunta din Cana era un vin neîmbătător (poți să-i spui must).

Citat:

În prealabil postat de Neaguu (Post 385147)
Apoi iar nu ai raspuns. Tu bei must. Dar daca te imbeti nestiind ca acesta e deja vin? Oricum ai vazut ca contrazici biblia?

Domnule Neaguu, eu nu-mi permit să beau o băutură ambiguă. Dacă nu știu că sticla aceea conține must, cine mă obligă s-o dau pe gât ca disperatu'?

osutafaraunu 02.08.2011 18:39:32

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385149)
nu sectare
rodul vitei SUNT STRUGURII , EI FAC VINUL ... mesenii STIU VINUL CUM E .... asadar sectare NU MAI VRAJI ca nu tine ..... iisus A BINECUVINTAT apa DE S-A FACUT VIN si asta poate determina ce spui tu NU CA NU AVEA ALCOOL .... stiu ca e prea profund pentru tine :4: asa cum pun pariu ca nu intelegi cum se transforma vinul in sangele domnului si crezi ca e o metafora si nu e singe , nu? ha ha ha ...
multa iubire

Poți să-mi spui și secmoale, rodul viței tot nu se transformă în alcool.:76:

Dumitru73 02.08.2011 18:47:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385155)

tocmai ca se transforma ;)
si face asta singur, fara ajutor.

the_Listener 02.08.2011 18:50:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385155)

sectare, ca de moale stiu ca esti ca altfel nu ersi de alta confesiune ....
da versetul intreg ca sa ma distrez cu tine ....
multa iubire
ps si rodul vitei CIND A FACUT MINUNEA CU VINUL era APA .... cita prostie (lipsa de invatatura ) .... morrrr de rasss ... asa sunt toti sectarii ? :24:
multa iubire

osutafaraunu 02.08.2011 18:55:13

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385157)
tocmai ca se transforma ;)
si face asta singur, fara ajutor.

Da, visul dintotdeauna al bețivilor... Să culeagă direct vin de pe viță și țuică din prun.http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0358.gif

Dumitru73 02.08.2011 18:59:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385162)
Da, visul dintotdeauna al bețivilor... Să culeagă direct vin de pe viță și țuică din prun.http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0358.gif

aproape orice fruct, fie strugure sau pruna, se transforma singur in alcool.
interventia omului apare doar pentru a asigura calitatea bauturii rezultate.

osutafaraunu 02.08.2011 19:04:31

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385165)
aproape orice fruct, fie strugure sau pruna, se transforma singur in alcool.
interventia omului apare doar pentru a asigura calitatea bauturii rezultate.

De acord, însă omul are ceva în plus față de gâștele ce se îmbată cu merele pădurețe căzute lângă baltă: are creier... cel puțin unii... cei care și-au băut mințile, nu mai garantez http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0376.gif

Dumitru73 02.08.2011 19:07:33

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385167)
De acord, însă omul are ceva în plus față de gâștele ce se îmbată cu merele pădurețe căzute lângă baltă: are creier... cel puțin unii... cei care și-au băut mințile, nu mai garantez http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0376.gif

tot nu inteleg ce legatura are betia cu vinul din Biblie!

tara tara vrem ostas 02.08.2011 19:13:05

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 384614)
amice , ce minca ioan botezatorul ? DE CE NU MANANCI SI TU CE MINCA EL? si BINECUVINTEAZA PREOTUL carnea sau peste INAINTE sa le maninci cum facea DUMNEZEU la evrei ? DA sau NU ? si stai linistit CA SUNT ORTODOX .... SFINTII PARINTI POSTEAU MULTTTTTTTTT SI CUM O FACEAU SI DE CE ? SI CU CE MINCARURI ? asadar imi place ca ma acuzi , dar nu te lua de ortodoxie ca praf te fac .... ok? :16:....
multa iubire
ps si uite ce faceau PROFETII LOR .... daniil ? ... asadar TU CU CINE TE COMPARI ? cu omul de rind sau cu UN PROFET ? HMMMM ... scuza-ma ca ridic ortodoxia la rang de arta si adevar suprem .... tu esti doar la clasa 1 ....
multa iubire

vezi ca si Iuda a spus multa iubire si a facut mult cacat... ba chiar cu o sarutare(act de tandrete) l-a tradat pe Hristos... domnul "mult cacat" , nu mai scrie multa iubire, pana nu faci urari numai de bine si te lasi de agresivitatea asta de cioban (troll) religios pe forumuri..

osutafaraunu 02.08.2011 19:14:29

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385169)
tot nu inteleg ce legatura are betia cu vinul din Biblie!

Nu știu, dar începe să devină îngrijorătoare disperarea cu care se agață de alcool niște creștini pe un forum creștin. Asta în situația în care sunt destui necreștini abstinenți total în ce privește băuturile alcoolice...

the_Listener 02.08.2011 19:22:01

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385162)

aha ... si mustul se culege de pe vita :103:... asadar mesenii au baut struguri , la masa si iisus a facut struguri din apa .... logica ta este sublima , magnifica , extraordinaara dar lipseste cu desavarsire
multa iubire
ps toti sectarii au logica asta ? atunci nu e de mirare ca vorbesc timpenii :21:

the_Listener 02.08.2011 19:23:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385174)
Nu știu, dar începe să devină îngrijorătoare disperarea cu care se agață de alcool niște creștini pe un forum creștin. Asta în situația în care sunt destui necreștini abstinenți total în ce privește băuturile alcoolice...

irelevant .... ADEVARUL E CEL RELEVANT .... nu despre NECREDINCIOSI vorbim ... :24:
multa iubire

the_Listener 02.08.2011 19:24:18

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385173)
vezi ca si Iuda a spus multa iubire si a facut mult cacat... ba chiar cu o sarutare(act de tandrete) l-a tradat pe Hristos... domnul "mult cacat" , nu mai scrie multa iubire, pana nu faci urari numai de bine si te lasi de agresivitatea asta de cioban (troll) religios pe forumuri..

nu iti convine NU CITI ... :36:
MULTA IUBIRE

tara tara vrem ostas 02.08.2011 19:25:23

nu inteleg cum a ajuns topicul asta la 27 de pagini... scrie clar alb pe negru ca a fost vin, si apoi si Pavel spune cand vorbeste de "Cina Domnului" ca unii se imbatau... Ultima data cand am verificat oamenii nu se imbata cu must ci cu vin.

Dumitru73 02.08.2011 19:25:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385174)

eu beau cate o bere, un pahar cu vin, sau chiar un pic de tarie aproape in fiecare zi.
cand zici necrestini, te referi la musulmani?

osutafaraunu 02.08.2011 19:30:08

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385181)
aha ... si mustul se culege de pe vita :103:... ps toti sectarii au logica asta ? atunci nu e de mirare ca vorbesc timpenii :21:

Eu nu v-am pus să vorbiți tâmpenii și să râdeți în neștire. Încercați doar să meditați la următorul verset în versiune ortodoxă:

"Așa zice Domnul: "Ca atunci când găsești must într-un strugure și zici: "Nu-l rupe, că în acesta se află o binecuvântare", tot astfel voi face și cu slujitorii Mei; Mă voi feri să stric tot!" (Isaia 65,8)

osutafaraunu 02.08.2011 19:35:09

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385184)
nu inteleg cum a ajuns topicul asta la 27 de pagini...

Am scris mai sus care e îngrijorătoarea rațiune a găsirii de scuze pentru un creștin vicios...

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 385184)
Pavel spune cand vorbeste de "Cina Domnului" ca unii se imbatau... Ultima data cand am verificat oamenii nu se imbata cu must ci cu vin.

Pavel nu vorbește de "Cina Domnului", ci de cei care maimuțăreau Cina Domnului prezentându-se beți la aceasta. Atenție deci...

Dumitru73 02.08.2011 19:35:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385187)
Eu nu v-am pus să vorbiți tâmpenii și să râdeți în neștire. Încercați doar să meditați la următorul verset în versiune ortodoxă:

"Așa zice Domnul: "Ca atunci când găsești must într-un strugure și zici: "Nu-l rupe, că în acesta se află o binecuvântare", tot astfel voi face și cu slujitorii Mei; Mă voi feri să stric tot!" (Isaia 65,8)

dar la "vinul veseleste inima omului" ps 103:16, cum meditezi?!

osutafaraunu 02.08.2011 19:36:30

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385185)
cand zici necrestini, te referi la musulmani?

M-am gândit mai degrabă la cei nereligioși, însă e o idee și asta cu musulmanii. Din câte știu eu, nici ei nu beau alcool. Mă refer la practicanți desigur.

osutafaraunu 02.08.2011 19:37:43

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385191)

Una e când o veselește, alta când o cherchelește! http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0333.gif

Dumitru73 02.08.2011 19:40:02

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385195)
Una e când o veselește, alta când o cherchelește! http://yoursmiles.org/tsmile/drink/t0333.gif

pai noi despre ce vorbim?
crezi ca David se referea la must?!

Neaguu 02.08.2011 19:45:45

Totusi osufranul am vazut ca biblia te contrazice .Iisus a facut vin bun care te ameteste. Ai trecut cam usor peste postare. Tu ai zis ca acel vin bun facut de Iisus nu te imbata dar biblia spune altceva!
Apoi cine mai stie pozitia adventista care e schimbatoare? Ne intersam nu avea nici o grija. Chiar tu te speli pe dini? Vezi ca pasta contine alcool!

the_Listener 02.08.2011 19:49:26

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 385191)

sectare , nu am la ce ... tu mai mediteaza
nu-l rupe ... adica nu il consuma ..... :5: ....
multa iubire

Dumitru73 02.08.2011 19:52:47

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385205)
nu am la ce ... tu mai mediteaza
nu-l rupe ... adica nu il consuma ..... :5: ....
multa iubire

de ce sa nu il consum?

Mihnea Dragomir 02.08.2011 19:59:04

Să nu aud de vin. Eu am nevoie acuma de o bere. Ce bine că am pus la frigider încă de ieri cutii de bere Pils, luate de la Mega Image cu 1,6 Ron ! Una rece. Noroc !

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:39:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.