![]() |
Citat:
(cu exceptia celui de "la revedere", poate) Dar ce stiu eu de "toata iubirea" concentrata in sarut? Eu sunt fire practica. Am nevoie de "toata iubirea" sa ma ajute sa tin postul :). Sa cumpere varza (pe care el nu o mananca) si tahini (cand nu stie ce-i aia).. Sa suporte exilul (cand nu este credincios, cat de greu e.. ca habar n-are de ce). Asta aduce mai mult a iubire. Ca de sarutat, poate oricine. |
Citat:
|
Citat:
Si toate acestea,ca sa nu le fie rau sau si mai rau. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu opresc o serie intreaga de tineri care vin sa ma cerceteze in sensul asta de a se amagi prin sarutari, care mai apoi se consuma si pier. Ca bine a zis cine a zis, ca: este mai lunga calea pana la sarut decat aceea pana la pacatul cel mare. Si se consuma in felul acesta de a-si manifesta iubirea, incat nu se deosebesc de paganii care se casatoresc pentru placeri. Daca este cineva interesat sa citeasca mai mult gasiti tot interviul aici http://www.crestinortodox.ro/intervi...iei-70490.html |
Din pacate cei care nu vin dintr-o familie autentic crestina le este greu sa inteleaga ca fuga dupa placere sfarste in durere.
Si ceea ce poate fi dulce la inceput lasa pana la urma un gust amar. Si cum toate se intampla cu un motiv, exista multa logica in spatele abstinentei dar asa cum se intampla de obicei, patima sfideaza ratiunea iar cand vine si rasplata se intreaba "nevinovata": "cum de a fost posibil asa ceva?". Si o observatie "on topic": nu toate fetele virgine (fizic) sunt neaparat si fete cuminti. Sunt cred destule care au facut sau ar face compromisuri pentru promisiunea unei iubiri/casatorii si poate faptul ca nu-si gasesc perechea nici dintr-o parte a acestei lumi nici din cealalta (la fel si locul) poate fi tocmai din cauza faptului ca nu se afla cu adevarat nici intr-o parte nici in cealalta. |
Că fetele cuminți nu mai sunt la modă, asta știm. Când s-a produs ruptura ? Probabil că ruptura masivă s-a produs în schimbarea de mentalitate din anii 60. "Make love, not war", vă amintiți? Nu vrem război, doar sex și droguri! pare a fi spus generația hippie.
Pe de altă parte, se pare că o miniruptură a existat și după Prima Aiureală Mondială. Atunci, puterile conservatoare au fost înfrânte de o masonerie ce nu a mai întâmpinat nicio rezistență serioasă în afară de cea a Bisericii, care a început a fi tot mai exclusă din lume. Regina Victoria murise deja. Acel război din care românii au ieșit, aparent, învingători a înseamnat sfârșitul unei epoci. Nu întâmplător, numită Epoca Frumoasă (La Belle Epoque). În orice caz, schimbarea de paradigmă, fie că s-a produs în anii 20, fie în anii 60, este cumva identificabilă și știm că s-a produs relativ recent. Cu totul altfel stau lucrurile în privința cumințeniei băieților. M-am gândit să fac un topic în oglindă cu acesta: "Băieții cuminți nu mai sunt la modă?" Dar, apoi, mi-am spus: qui prodest? Băieții cuminți nu mai sunt DE MULT la modă. Din vremuri imemoriale. Atât de vechi, încât ajungi să te întrebi dacă băieții cuminți au fost vreodată la modă. Noroc cu cărțile foarte vechi (precum Biblia) care ne arată că a existat un astfel de timp. Acuma, întrebarea e: de ce nu mai sunt, din vremuri imemoriale, băieții cuminți la modă? Oare doctrina despre neprihănirea trupului nu se aplică și la fete, și la băieți? Nu am auzit de vreo enciclică prin care Biserica să fi declarat "Prin revelație divină, decretăm, definim și profesăm că Porunca a Șasea se referă numai la fete și femei, iar castitatea încetează de a mai fi o virtute pentru băieți și bărbați". Dimpotrivă, citind exact enunțul Decalogului, pare că Dumnezeu se adresează în primul rând bărbaților. Însuși cuvântul "virtute" are evidentă legătură cu substantivul "vir, viri", carele se tălmăcește "bărbat". Carevasăzică, sensul primar al termenului "virtute" ar fi "bărbăție". Mda, numai că noi, astăzi, înțelegem cu totul altceva despre "bărbăție" decât "curățenie trupească". De fapt, înțelegem fix contrariul: bărbat adevărat este acela care se culcă cu un număr cât mai mare de fete și femei. Acest atribut ocupă locul central dintr-un portret mai amplu, în care bărbații adevărați beau zdravăn, adică "bărbătește" și vorbesc buruienos. Cam în aceeași logică, am auzit recent într-un comentariu fotbalistic expresia "intrare bărbătească" pentru oprirea violentă a adversarului în drum spre poartă. De fapt, din câte mi-am dat seama, singura diferență dintre "fault" și "joc bărbătesc" este cine o comite. Dacă o fac ai noștri, vorbim despre "joc bărbătesc", pe când dacă o fac adversarii, atunci e fault. Bărbăția ca sacrificiu ? S-avem pardon ! Isus, modelul de bărbat? Dar ce suntem noi, să întoarcem și celălalt obraz, suntem cârpe ? A se scuti ! Dar nu numai bărbații nu mai valorizează în niciun fel propria lor curăție trupească. Paradoxal, nici femeile nu pun vreun preț pe ea. În timp ce curățenia trupească a fetei mai este (tot mai pe alocuri) motiv de laudă, nu am auzit în viața mea vreun băiat lăudat pentru castitatea lui. Acuma, replica cea mai bună care mi s-ar putea da ar fi aceea că noi trebuie să trăim în castitate din alte motive decât acelea de a fi lăudați. OK, așa e! Dar atunci întreb: cum se face că însăși Biserica nu pare a lua prea în serios curăția bărbătească? E calendarul plin de sfinte în dreptul căreia scrie "fecioară". Nu același lucru se întâmplă despre bărbați. Maica Domnului este mai cunoscută sub numele de "Sfânta Fecioară" (Sancta Virgina) decât sub numele ei adevărat, de "Maria". Ei bine, nu se întâmplă chestia asta cu Sf Iosif. " Da, fiindcă era văduv, nu era fecior!" parcă aud. Bine, bine, dar Sf Apostol Ioan, tot văduv era ? Și totuși, nu știm din Sfânta Tradiție că și-a păstrat fecioria până la adânci bătrânețe, fiind ultimul apostol care a trecut dintre vii ? Am auzit tot felul de supranume pentru acest mare sfânt: "Ioan Evanghelistul", "Ucenicul Iubit", "Ioan Teologul" etc, etc. Dar Ioan cel Cast nu am auzit pe nicăieri. Și atunci, din ce motive un băiat al zilelor noastre, care nu e așa de credincios încât să studieze sfânta învățătură și să afle că virtutea curăției este mult iubită de Domnul, iar relațiile sexuale premaritale înseamnă curvie, ar alege să rămână curat ? Nu convine acest lucru nici cercului lui de prieteni, nici chiar propriilor părinți. Ambii, mamă și tată, socotesc ca bun lucru ca băiatul să aibă "experiență". Nici miresei lui nu i-ar conveni, ea va dori mai degrabă să fie ultima, nu prima femeie din viața lui. Hotărât lucru: castitatea bărbătească este, astăzi, o virtute pe cât de rară pe atât de uluitoare și cumva inexplicabilă. Ceea ce o face, cu atât mai mult, dumnezeiască. |
Am o intrebare...
Sa ma ierte cei neinteresati, dar am o intrebare: se poate sa-ti fi "ratat" alesul inimii, adica sa fie o persoana cu care ai interactionat in trecut si sa realizaezi mai tarziu de fapt ca el era? nu de alta, dar cunosc multe fete care traiesc in curatie, inteligente, sociabile, frumoase, credincioase si desi se apropie ( sau au trecut) de pragul de 30 de ani sunt singure, isi doresc o familie, copii; da, stiu, Dumnezeu are un plan cu fiecare, dar cum ziceau si niste cunostinte de-ale mele, de ce nu mai apare alesul?:) exista si varianta farmecelor? ma indoiesc ca ar trebui sa mearga toate la manastire; m-ar interesa si parerea celor deja casatoriti cat au asteptat pana si-au gasit jumatatea? sau i-a gasit ea?
Multumesc pentru ingaduinta si iertare daca s-a mai discutat fix pe aceasta tema. Doamne ajuta-ne pe toti! |
Citat:
|
Citat:
Eu de exemplu vreau sa cred ca merg pe calea cea stramta...il iubesc foarte mult de Dumnezeu si incerc sa respect Biserca , si eu si baiatul postim, ne rugam, luam Sfintele Taine, intr-un cuvant suntem crestini ortodocsi practicanti.Suntem bine acum desi am trecut prin momente grele...dar as dori as ma recasatoresc si sa am pe cineva langa mine cu care sa pot comunica si sa ne sprijinim reciproc...problema este ca nu mai sunt oameni care sa accepte relatii platonice pana la o eventuala casatorie...si socul vietii mele a foat atunci cand am cunoscut un barbat din biserica care era vicepresedintele asociatiei Pro Vita de la noi din oras, divortat si el cu un copil, si acre ...culmea ...cand a vazut ac ma mentin tare pe pozitie...si doresc sa ne cunoastem intai sufleteste, a facut cale intoarsa si si-a vazut de drumul lui...adica voia o relatie trupeasca , si sincer mi-a spus-o explicit...asa ca la ce sa ne asteptam de la restul care nici nu calca pe la biserica...mda...iar aceste fete cuminti si curate , care nu au mai fost casatorite nu stiu ce sanse au....decat sa astepte si poate Bunul Dumnezeu o sa le scoata in cale barbatii potriviti, si cum spunea cineva de pe acest forum, probabil ca Dumnezeu ne fereste de persoanele nepotrivite....cam asa stau lucrurile.Doamne Ajuta la toata lumea si sa avem ceea ce ne este de folos! |
Citat:
|
Fete cuminti si baieti cuminti?????
Sunt la tot pasul doar ca nu vor sa iasa in evidenta. Ii cauti cu "lupa" da, pentru ca asa au fost invatati in familie si in cercurile pe care le frecventeaza. Dar ceea ce e mai important e faptul ca fac asta din proprie vointa, si cred, din respect fata de ei si Dumnezeu. Frica in astfel de situatii este minima. cred ca mai mult e bun simt si respect. |
Mă plângeam zilele trecute că ne-am sălbăticit cu toții și mi s-a răspuns „că mai sunt oameni buni printre noi...dar trebuie să fie secreți...așa cum faptele bune sunt secrete...ca să rămână duhul cald”
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Doamne ajuta la toata lumea !
Sincer sa fiu chiar imi doresc o femeie / fata cu care sa ma casatoresc prin Binecuvantarea Bunului Dumnezeu sa facem o familie bazata pe credinta ortodoxa, sinceritate, dragoste, comunicare. Ma gande-am la fata cuminte...degeaba e cuminte daca nu are credinta in Iisus Hristos sau chiar de nu stie despre credinta macar sa-si doreasca sa inteleaga. Rugaciunea...rugaciunea e singura sansa care ne poate ajuta.
Ma iertati daca am deranjat pe cineva cu continutul text-ului meu. Robert, |
O intrebare
Si daca ai cunoaste o fata care are credinta in Iisus Hristos, sinceritate si multe virtuti crestine. Daca ti-ar spune ca este un om al rugaciunii dar ca nu mai este ,, cuminte" in sensul ca nu mai este virgina, te-ai mai casatori cu ea?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tare formularea, prietene, dar e corect: amor vincit omnia. (Bine, "amor" dupa voia Creatorului ;) ). |
Citat:
da, dar ce ai spus acum nu are legatura cu afirmatia anterioara, ca iubirea primeaza. eu am afirmat ca moralitatea este baza si nu o pasiune trecatoare (degeaba azi sotia ma iubeste, pt ca daca ea nu este morala, maine ma va parasi). |
Citat:
Dar daca a facut pace cu trecutul ei si s-a schimbat radical,nu vad de ce nu ar avea sansa unei vieti normale?! Am cunoscut mai multe colege care au dus o viata depravata tocmai pt ca nu gaseau o relatie serioasa care sa duca la casatorie,dar cum aceasta s-a intamplat imediat s-au repliat pe rolul de mama si sotie.Din afara par foarte schimbate;cu una dintre ele ma intalneam in fiecare duminica la slujba,venea cu batic si nu ridica ochii din pamant. Eu cred in pocainta pacatosului! |
Citat:
|
Citat:
O persoana depravata nu ia in serios iubirea ,e posedata de desfrau. Mai corect gandeste Yasmina desi e tanara. |
Citat:
totusi, ar fi foarte riscant ca cineva sa se casatoreasca cu o fata imorala, doar pe baza iubirii pasionale, in speranta ca ....poate se va schimba sau ca o va schimba. |
Citat:
PS: cel fara de pacat sa arunce PRIMUL piatra |
femei de profil
Aș zice că fetele cuminți rămân la modă pentru o instituție în declin - familia. Din păcate, demonii sunt cei mai buni pețitori - cuplează deseori persoanele cele mai nepotrivite, care ulterior episodului de la altar realizează nepotrivirea dintre ele și, ori divorțează (cu tot alaiul de sechele ce însoțesc un divorț), ori rămân împreună și ”își duc crucea” fiind condamnate la nefericire pe viață. Fetele ”necuminți” sunt la mare căutare pentru cei ce dau frâu liber la ceea ce Scriptura numește ”beția tinereții”...care ”e mai rea decât a vinului”. Dar, cum bine spunea dictonul: ”o tinerețe rușinoasă duce la o bătrânețe rușinată”.
|
Citat:
|
Citat:
Fetele responsabile, ambitioase, cu caracter puternic si cu anumite principii (nu neaparat religioase ci principii ce tin de bunul simt si respect de sine) vor fi intotdeauna apreciate de barbati pe masura (am intalnit o asfel de fata!)! Daca consideri "fata cuminte" o fata mototoala si usor de dominat... nu stiu daca are vreo cautare pe "piata matrimoniala serioasa"! Imi plac fetele care stiu sa-si poarte singure de grija! |
ca e mai apriga sau mai mototoala, asta tine de temperament; ca se descurca in viata din punct de vedere material n-are a face cu moralitatea,
o fata cuminte este credincioasa si dovedeste prin fapte ca este morala iubind pe Dumnezeu si aproapele. |
Citat:
De exemplu,in discutia de fata noi nu stim ce intelegi tu prin"fata cuminte"? Probabil o fata cu minte,cu 2 facultati,masterat si alte studii de profil,ba si o cariera! Nimic rau cu asta,ba dimpotriva...insa expresia"fata cuminte"este echivalentul virginelor,fecioarelor si nicidecum caracterizarea temperamentului sau atitudinii. "Sa fii cuminte cand te casatoresti"-era sfatul pe care adesea batranii il dadeau unei fete si nu insemna sa fie introvertita in ziua nuntii ci sa se pastreze fecioara pt sotul ei. |
Citat:
Citat:
Este utopica moralitatea perfecta in ceea ce priveste sexualitatea... fie ca "o faci live" fie ca "faci in imaginatia ta" e cam aceeasi chestie (cu diferenta ca in a doua varianta nu sunt riscuri cum ar fi bolile venerice). Religia mi se pare uneori un pretext pentru a arata cu degetul pe ceilalti! Mai sunt unii care isi doresc sa aiba relatii sexuale cu mai multe femei inainte de casatorie dar nu au parte de asa ceva si faptul ca nu practica sexul este folosit de ei pentru a arata cat sunt de morali... si se razbuna acuzandu-i pe ceilalti! Am intalnit fete care se declarau in gura mare virgine iar dupa ce le castigai increderea incepeau sa povesteasca si ce nu ti-ai dorit sa auzi! (si alte situatii) Aspectele ce tin de trecutul moral al unuia sau altuia (uneia sau alteia) nu ar trebui sa intereseze pe nimeni! Fiecare sa aiba grija de viata lui din punct de vedere moral. |
"Religia mi se pare uneori un pretext pentru a arata cu degetul pe ceilalti! "
Acesta este un soi degenerat de religie,si nu este esential sau demn de luat ca atare de catre un VERITABIL om religios. Crede-ma! Religia nu se face pe spinarea altora :) |
Citat:
|
Sa-mi fie cu iertare, dar eu nu pot sa te inteleg cum te poti convinge rapid de o fata daca e cuminte sau nu. Vad ca aici fata cuminte inseamna sa fie virgina. Ok si cum faci sa-ti dai seama? Sa zicem ca te duci la o onomastica, langa tine la masa este o fata draguta, carismatica, simpatica, mai pe scurt "iti place". Intrati in discutie si pe masura ce conversatia inainteaza mai adaugi la atributele initiale si: inteligenta, citita, destul de modesta. Lucrurile par sa decurga natural. Si ce faci acum? Strici totul cu intrebarea "Auzi, da' tu esti virgina?".
Alta varianta este sa te vezi cu ea de cateva ori, sa incepi sa te indragostesti si atunci o intrebi. Dar e problematic si acum. Pentru ca deja te simti mai mult decat atras. Renunti asa usor ca barbat la o fata care-ti place mult, pentru ca nu e virgina? A treia varianta e sa incepi sa intrebi lumea care o cunoaste. Dar si aici e complicat. De unde stii ca lumea spune adevarul? Sau ce o sa creada lumea despre tine ca te intereseaza asa mult aspectul asta? Este doar o curiozitate. Cum procedeaza barbatii care pun virginitatea pe primul loc? |
O sa va povestesc si doua situatii reale, care cred ca sunt destul de des intalnite. Am cunoscut o tipa acum cativa ani. Avusese vreo doua relatii, implicand si sex. La un moment dat a cunoscut un barbat un pic mai in varsta care avea ca principiu pentru gasirea unei sotii, virginitatea. Pentru ca tipul avea bani si pozitie sociala, fata s-a dat drept virgina. Jocul i-a iesit pana la capat. Prin anumite tertipuri, a reusit sa para ceea ce nu era. Sunt casatoriti, au o fetita, le merge bine, iar barbatul respectiv crede si acum ca a luat "cea mai virgina" fata din lume.
Alt caz: O fata a tinut la virginitate cu dintii. Credincioasa, modesta, draguta. A cunoscut un baiat, care la fel, tinea la virginitate. Dupa cum stiti, nu toate femeile sangereaza prima data si sunt multi barbati care habar n-au de ce. In noaptea nuntii, fata n-a sangerat. Nu va puteti inchipui prin ce calvar a trecut apoi. Scandal peste scandal. Sunt impreuna si acum, dar a trecut prin niste umilinte extraordinare (nevinovata fiind!!!!), iar sotul ei ii reaminteste la fiecare cearta acest aspect. In lumea musulmana, cred ca stiti ca este o practica foarte comuna, sa-ti faci himenoplastie, pentru ca acolo este chiar mandatorie virginitatea, altfel fata este "returnata" parintiilor ei dupa nunta, precum un produs returnat la garantie. Concluzia: Nu incercati sa negati, de foarte multe ori nu conteaza intotdeauna ceea ce esti, ci ceea ce cred altii ca esti. Din pacate.... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:44:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.