Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Mantuirea in afara Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14349)

Florin-Ionut 17.09.2013 18:34:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534301)
Chiar tu ai comentat in legatura cu un catehism, stii ca era scris de Sfantul Nicolae Velimirovici. Catehismul e un rezumat al invaturii ortodoxe. Am observat ca unii cred ca invatatura este dupa cum crede fiecare. Nu, este o invatatura fixa, bazata pe revelatia divina. Cel mai la indemana este catehismul. Da, tot ce este scris in catehism este adevarat, altfel nu ar mai fi aprobat de Biserica.
Catehismul cuprinde dogma, dar si canoanele sau alte invataturi si practici liturgice. Ceea ce ai dat tu nu face parte din dogma. Dar este adevarat, regula este sa poestesti (afara de bolnavi) si sa te spovedesti inainte de impartasanie. Daca tu esti singurul din tara care nu trebuie sa se spovedeasca (si preotul tau singurul preot care a spus asta, probabil influentat de practica de la catolici), asta nu inseamna ca invatatura e gresita, ci ca tie ti s-a spus ceva gresit. Niciun alt preot din tara nu te va impartasi fara sa te fi spovedit macar cu o zi inainte. Incearca si o sa vezi ce se intampla.

Interpretările unor Sfinți diferă de cele ale altor Sfinți, nu e o sincronizare perfectă în toate problemele discutate în teologie. Aș fi vrut ca învățătura BO să fie fixă așa cum zici, dar nu e.

Sînt sigur ortodocși mireni în țară care se împărtășesc sistematic fără o spovedanie și un post obligatorii înainte. Dar curios e că preoții fac asta continuu, rareori se spovedesc înainte și despre post nu mai zic. Ei de ce au voie? (Dacă nu îmi vei răspunde la întrebarea asta, o voi relua.)

Citat:

Tot timpul se pune aceeasi intrebare, cea cu talharul. Mai simplu este sa cauti pe net un articol ortodox si sa vezi care este interpretarea. Daca mi-ai pus mie intrebarea o sa iti raspund.
In primul rand talharul de pe cruce moare inainte de pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii. Dreptii din Vechiul Testament s-au mantuit si ei, fiind luati de Iisus din Iad dupa Rastignire. A fost mantuit datorita credintei sale, la fel ca dreptii.
In al doilea rand, pe langa botezul cu apa exista si botezul dorintei (pentru catehumenii care doreau sa vina in Biserica) si botezul sangelui (pentru martirii care nu au mai avut timp sa se boteze).
Știam de răspunsurile astea, dar am vrut să văd ce spui tu. :) Oricum, rămîne ideea că tîlharul e pe un locaș mult inferior Sfinților, mucenicilor șamd.

Citat:

De asemenea, exista si cazuri exceptionale, copilul unei pagane a fost scos din Iad la rugaciunea sfintei Tecla, iar Imparatul Traian a fost dus in Rai la rugaciunea sfantului Grigorie. La fel cum rugaciunile Bisericii ii pot scoate din Iad pe ortodocsii care nu au apucat sa isi faca un canon, doar s-au spovedit si impartasit inainte de moarte.
Or fi, Dumnezeu știe cel mai bine.

Apropo de canon, care e canonul oficial pentru mîndrie, mînie, lăcomie, lene, pentru păcatele mai ușoare cu gîndul și cu cuvîntul? (Neapărat aș vrea să cauți și să vii cu un răspuns din cărțile bisericești dacă ai acces la ele.)

Citat:

Harul este acelasi, nu este de mai multe feluri. Doar ca harul de dinainte de Cincizecime era doar exterior, oamenii nu se puteau impartasi de el din cauza pacatului stramosesc. Abia dupa Pogorarea Duhului Sfant oamenii au putut primi harul in inima lor.
Asa este, harul din afara Bisericii este acel har exterior care era si inainte de Cincizecime, el lumineaza pe cel ce este chemat sa vina in Biserica, ca sa vada adevarul. Dar doar harul de la Botez e mantuitor, pentru ca omul il primeste in interior, harul exterior este in afara omului.

Florin-Ionut 17.09.2013 19:11:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534304)
Daca nu ma crezi pe mine citeste un articol ortodox despre mantuire, ce inseamna ea. Mantuirea este ajungerea in Rai, nu doar sfintii desavarsiti ajung in Rai, pentru ca ar fi foarte putini.

O fi acest Rai identic cu Împărăția Lui Dumnezeu sau cu Împărăția Cerurilor? Nu aș zice. De ce? Deduc ideea din mai multe surse:

1. Hristos îi răspunde tîlharului că astăzi vei fi cu Mine în Rai, pe cînd rugăciunea a fost pentru Împărăție. Cred că nu au fost accidentale nici întrebarea, nici răspunsul, ca noi să deducem diferența.

2. Tîlcuirea oficială la cererea ”vie Împărăția Ta” este ”să vină Duhul Tău Cel Sfînt”. Deci Împărăția Lui Dumnezeu este comuniunea deplină cu El întru Duhul Sfînt, fapt accesibil numai celor desăvîrșiți, nu și celor mîntuiți la limită. Vezi fericirile, unde se prezintă diferite niveluri la care putem ajunge, de la moștenirea pămîntului pînă la vederea Lui Dumnezeu față către Față.

Citat:

O sa iti adresez eu cateva intrebari? De ce a venit Iisus? De ce nu se puteau mantui dreptii din Vechiul Testament, multi din ei avand multe virtuti? De ce e nevoie de Botez si Sfintele Taine?
Hristos a venit să repare ce a stricat Eva la început.

Drepții nu au avut acces la Împărăție din cauza păcatului strămoșesc, care îi despărțea de Sfințenia divină. Totuși există cele două excepții ale lui Ilie și Enoh care au fentat chiar moartea prin bunăvoința Domnului. Ei nu au ajuns în zona de Iad a lui Avraam.

Sfintele Taine sînt pași obligatorii pentru ca omul să poată atinge desăvîrșirea și chiar mai mult de atît. Fără Botez e clar că nu avem intrare în Împărăția Lui Dumnezeu, fără Împărtășire e clar că nu putem avea viață adevărată în noi șamd. Cu toate astea majoritatea oamenilor care au trăit și vor trăi pe Pămînt nu au avut acces la un preot care să-i boteze, la BO care să-i înalțe către Dumnezeu prin cateheză, Taine, slujbe etc. Nu-mi spune că se duc automat în Iad pentru că s-au născut într-o zonă geografică sau într-un timp nepotrivit.

Citat:

Nici macar in ecumenism nu se spune ca nu e nevoie de har si Botez (pentru ca si protestantii au aceste invataturi). De aceea s-a inventat invatatura cu ramificarea harului.
De har e nevoie, dar cu Botezul rămîne de văzut. Ideea că Raiul e ceva mai jos de Împărăția Cerurilor ar putea să fie un răspuns la problema lipsei Botezului la poate 90% din umanitate. Subliniez că vorbesc doar despre cei care nu au acces la Botez, nu despre noi cei care avem biserici și preoți la tot pasul.

Citat:

Spunem ca Iisus a venit sa aduca mantuirea, pentru ca cei din Vechiul Testament nu s eputeau mantui din cauza pacatului stramosesc. Botezul tocmai asta face, sterge urmarile pacatului stramosesc, credinciosul putand primi astfel harul mantuitor.
Ce spun eu gasesti in orice articol ortodox, daca cineva cauta pe net.
Dacă aș crede așa ceva, ar însemna să fiu de acord că orice om născut după venirea Lui Hristos și care nu a fost destul de norocos să aibă parte de cunoștința Adevărului, de Botez și de toate celelalte va ocupa implicit și pentru totdeauna o existență tristă, inferioară, nefericită, chiar relativ suferindă, chinuitoare. Deci nu pot fi de acord cu lucrul ăsta.

Citat:

Repet, toata invatatura crestina este despre mantuire si conditiile mantuirii. Adica sa facem aceste lucruri ca sa ne mantuim, sa nu facem celelalte ca sa nu ne mantuim. Si daca cineva nu face asta nu se mantuieste. Nu suntem nestiutori, aceia sunt agnostici. Altfel de ce spune sa nu ucizi sau sa nu furi, daca nu stim nimic?
Copiilor nebotezati li se face slujba de inmormantare? De ce? Si unui pacatos, dar botezat i se face slujba. Doar sinucigasilor nu li se face slujba.
Nu ai participat la discutie d ela inceput, am dat si citate despre acest lucru.
Preasfințitul Ciprian Câmpineanul: "După Sfinții Părinți, acești copii nu au avut cum să păcătuiască, ca să sufere din motive personale, ci doar moștenesc, în virtutea solidarității cu firea umană, a protopărinților noștri Adam și Eva, păcatul strămoșesc. Orice om se naște cu aceste consecințe ale păcatului strămoșesc. Acesta este șters prin Taina Sfântului Botez, dar asta nu înseamnă că nu rămân afectele, rămân în ființa umană consecințele sale ca predispoziții spre păcat. După Sfinții Părinți, acești copii nu suferă chinurile iadului. Mi-aduc aminte o formulă pe care o învățam noi la ora de dogmatică: "Nu se împărtășesc de lumină, dar toți se cinstesc cu liniștea". Așa au trăit și drepții Vechiului Testament, care nu s-au împărtășit de lumina dumnezeiască, până nu a coborât la iad Domnul nostru Iisus Hristos. Drepții Vechiului Testament nu au suferit de chinurile iadului (înțelese ca stare de întristare, de singurătate), dar nu s-au împărtășit de lumină, în schimb, s-au împărtășit de o pace, de o liniște sufletească."
Adică, zici tu preluînd de la el, copiii mici morți înainte de Botez ajung într-o parte a Iadului unde nu este chin. Ei bine, eu prefer să cred și să sper că ei ajung într-o zonă a Raiului unde fericirea nu este deplină. :)

Singur Dumnezeu știe exact ce și cum e Raiul, Iadul, ce-i pămîntul celor blînzi, ce fel sînt chinurile păcătoșilor, cine se va mîntui și cine nu. Noi toți sîntem doar niște ghicitori, ca niște chiori umblînd în semiîntuneric, niște simpli dătători cu părerea - să mă ierte Sfinții. Cred că știi pe ce verset mă bazez cînd spun asta.

Dan-Constantin 17.09.2013 20:17:17

,,Singur Dumnezeu știe exact ce și cum e Raiul, Iadul, ce-i pămîntul celor blînzi, ce fel sînt chinurile păcătoșilor, cine se va mîntui și cine nu. Noi toți sîntem doar niște ghicitori, ca niște chiori umblînd în semiîntuneric, niște simpli dătători cu părerea - să mă ierte Sfinții. Cred că știi pe ce verset mă bazez cînd spun asta. "
Are cineva curajul sa spuna ca nu este asa? stie cineva mai mult?Toata stima si respectul pt.aceasta concluzie simpla si reala si sa ne ierte Dumnezeu pe noi pacatosii care avem curajul sa discutam despre aceste probleme mult peste intelegerea noastra!

catalin2 17.09.2013 22:14:08

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534322)
Salut,
L-am sărit intenționat deoarece nu e unul dintre Sfinții Părinți recunoscuți oficial de BO.

Cred ca ai inteles ceva gresit, Fericitul Augustin e sfant si in Biserica Ortodoxa. O explicatie:
"Fericit: este un apelativ folosit uneori pentru Sfinții a căror operă teologică nu întrunește integral acordul Bisericii, precum Fericitul Augustin de Hippona. Distincția de sorginte romano-catolică între Sfinți (sancti) și Fericiți (beati) nu se face însă cu rigurozitate în Biserica Ortodoxă, asfel că apelativele de Sfânt și Fericit tind să fie considerate echivalente și să fie folosite alternativ (ex: Sfântul/Fericitul Ieronim)."

catalin2 17.09.2013 22:24:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534325)
Interpretările unor Sfinți diferă de cele ale altor Sfinți, nu e o sincronizare perfectă în toate problemele discutate în teologie. Aș fi vrut ca învățătura BO să fie fixă așa cum zici, dar nu e.

In privinta invataturii de credinta, a dogmei, nu e asa, este cunoscuta si stiuta. Sunt si sfinti care au avut greseli (destul de putine), din nestiinta, dar ei au gresit, nu e invatatura controversata.
Citat:

Sînt sigur ortodocși mireni în țară care se împărtășesc sistematic fără o spovedanie și un post obligatorii înainte. Dar curios e că preoții fac asta continuu, rareori se spovedesc înainte și despre post nu mai zic. Ei de ce au voie? (Dacă nu îmi vei răspunde la întrebarea asta, o voi relua.)

Eu pana sa imi spui de tine nu am auzit niciodata. Repet, asta nu tine de dogma, de invatatura de credinta.
Discutia care exista in prezent este despre impartasirea deasa sau rara, nu despre lipsa spovedaniei. Preotii nu stiu cat de des se spovedesc. Preotul preface darurile, noi nu putem, preotul iarta pacatele, noi nu putem, etc.
Citat:

Știam de răspunsurile astea, dar am vrut să văd ce spui tu. :) Oricum, rămîne ideea că tîlharul e pe un locaș mult inferior Sfinților, mucenicilor șamd.

Si un credincios obisnuit, daca se mantuieste, va avea mai putina slava decat un sfant.

catalin2 17.09.2013 22:51:07

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534329)
O fi acest Rai identic cu Împărăția Lui Dumnezeu sau cu Împărăția Cerurilor? Nu aș zice. De ce? Deduc ideea din mai multe surse:

Da, e acelasi lucru. Uite si un citat: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...dul-69012.html
"Imparatia Cerurilor, pe care o mostenesc dreptii pe vecie, este numita si "Imparatia lui Dumnezeu", si "Rai" in inteles inalt, si fericita "viata vesnica"."
Citat:

Drepții nu au avut acces la Împărăție din cauza păcatului strămoșesc, care îi despărțea de Sfințenia divină. Totuși există cele două excepții ale lui Ilie și Enoh care au fentat chiar moartea prin bunăvoința Domnului. Ei nu au ajuns în zona de Iad a lui Avraam.

Asa este. la fel cunoastem doua exceptii si dupa Cincizecime, cele mentionate de tine, amintite de Sfantul Ioan Damaschin.
Citat:

Sfintele Taine sînt pași obligatorii pentru ca omul să poată atinge desăvîrșirea și chiar mai mult de atît. Fără Botez e clar că nu avem intrare în Împărăția Lui Dumnezeu, fără Împărtășire e clar că nu putem avea viață adevărată în noi șamd. Cu toate astea majoritatea oamenilor care au trăit și vor trăi pe Pămînt nu au avut acces la un preot care să-i boteze, la BO care să-i înalțe către Dumnezeu prin cateheză, Taine, slujbe etc. Nu-mi spune că se duc automat în Iad pentru că s-au născut într-o zonă geografică sau într-un timp nepotrivit.

Nu are nicio legatura zona geografica. Tot Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca Adam a cazut din Rai, iar Lot s-a mantuit in Sodoma. Tot asa la noi sunt atei sau neortodocsi, in timp ce in China sunt si multi sfinti martiri. Ai amintit de harul chemator, toti cei ce devin credinciosi sunt luminati mai intai de har. Noi nu avem intelegerea neoprotestanta, cu prozelitismul persuasiv. Harul nu are limite de tari sau regiuni. Dreptul Iov nu era din neamul iudeilor (cred ca atunci erau in robie in Egipt). Cum a aflat adevarul si credinta in Dumnezeu. Dar Avraam? Sau toti cei dinainte de Moise, cand nu era nimic scris?
Domnul e Atotputernic, nu are cum sa nu poata ajuta pe cineva care merita sa fie luminat. Era un exemplu dintr-o tara africana, cateva persoane au inceput sa se intrebe care e adevarul si care religie e cea mai buna. Nu mai stiu cum era povestea in continuare, ori au ajuns intr-o tara vecina in care au gasit niste ortodocsi, ori au ajuns un ortoodx din alta tara pe la ei. Sau un alt caz, un engelz din SUA, budist, intr-o seara simte o prezenta. Dupa mai multe zile afla ca e Iisus. Dupa cateva luni, din intamplare, un cunoscut care era ortodox ii da niste carti ortodoxe. Asa a ajuns ortodox. Daca in Arabia Saudita majortiatea oamenilor ar cauta adevarul fii sigur ca vor ajunge misionari acolo si va deveni o tara ortodoxa. Iudeii l-au avut pe Iisus care a propovaduit, dar au ramas necrestini, auzitul e doar o parte, terenul pe care cade samanta e baza.
Citat:

Adică, zici tu preluînd de la el, copiii mici morți înainte de Botez ajung într-o parte a Iadului unde nu este chin. Ei bine, eu prefer să cred și să sper că ei ajung într-o zonă a Raiului unde fericirea nu este deplină. :)

Cum vezi, e cam acelasi lucru, doar denumirea difera. :)
P.S. Avea Parintele Galeriu o predica/raspuns legata de faptul ca cei care se nasc ar avea mai putine sanse de mantuire. Si parintele spune aca toti avem exact aceleasi sanse, indiferent unde ne nastem.

Florin-Ionut 17.09.2013 23:00:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534357)
Discutia care exista in prezent este despre impartasirea deasa sau rara, nu despre lipsa spovedaniei. Preotii nu stiu cat de des se spovedesc. Preotul preface darurile, noi nu putem, preotul iarta pacatele, noi nu putem, etc.

Cert e că Spovedania înainte de fiecare împărtășire e o condiție care face ca Împărtășania să fie primită rar, nu sistematic.

Întreabă orice preot sau pe duhovnicul tău cît de des se spovedește.

Preotul nu preface și nu iartă nimic. Dumnezeu face asta, pentru răgăciunile preotului. Dar cu atît mai mult, preotul fiind om ca noi toți, face păcate și are nevoie de curățire și iertare înainte de săvîrșirea Liturghiei, de care beneficiază în urma rugăciunilor ce se fac în taină înaintea Liturghiei credincioșilor. De aia spune ”iertați-mă”, pentru ca și noi să ne rugăm pentru curățirea lui. Deci vezi bine că ei săvîrșesc Liturghia și se împărtășesc de fiecare dată, spovedindu-se doar din cînd în cînd.

Se știe că în primele veacuri de creștinism, credincioșii maturi nu primeau Botezul decît dacă demonstrau că s-au lepădat de păcatele grele dinainte. Aceiași creștini se spovedeau de cîteva ori în viață, extrem de rar, doar cînd făceau păcate extrem de grele, motiv pentru care erau separați de Biserică și pe termen de ani de zile. Or acum noi ne spovedim pentru orice păcățel uitînd că Dumnezeu ne iartă aceste căderi cotidiene și prin simpla rugăciune particulară, prin rugăciunea Bisericii la diverse slujbe și prin însăși Taina Împărtășirii.

Caută în Canoanele Bisericii Ortodoxe și arată-mi unde se dă canon pentru mîndrie - care e un păcat serios, da, dar nu din categoria celor extreme ca avortul, desfrînarea, crima, erezia, apostazia, lovirea, tîlhăria, oprirea plății lucrătorilor șamd. Nu este nici un canon oficial pentru mîndrie, nu este nevoie obligatoriu de Spovedanie pentru acest păcat. Cu toate astea, mîndria se poate transforma în viciu dacă nu luptăm continuu împotriva ei și de aia avem nevoie de întîlniri constante cu duhovnicul pentru a ne urmări viața, ca nu cumva să ne împărtășim spre osîndă, fiind împătimiți cu indiferent ce păcate.

Am avut impresia că am postat pe lîngă tema propusă, dar dacă mă gîndesc mai bine nu e așa. Pentru că refuzul împărtășirii sistematice înseamnă o ruptură temporară de Trupul Lui Hristos care este Biserica. Unul dintre scopurile pentru care ne cuminecăm este acela de a menține permanent, cît de des posibil, contactul real cu Hristos și cu ceilalți membri ai Bisericii. Mîntuirea în afara Bisericii este greu de realizat fără apropierea foarte deasă de Potir - și asta o spun prea mulți Sfinți ca să-i ignor în continuare.

Florin-Ionut 17.09.2013 23:31:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534366)
Da, e acelasi lucru. Uite si un citat: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...dul-69012.html
"Imparatia Cerurilor, pe care o mostenesc dreptii pe vecie, este numita si "Imparatia lui Dumnezeu", si "Rai" in inteles inalt, si fericita "viata vesnica"."

De unde știe atît de sigur Larchet? Părerea lui... :)

Citat:

Nu are nicio legatura zona geografica. Tot Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca Adam a cazut din Rai, iar Lot s-a mantuit in Sodoma. Tot asa la noi sunt atei sau neortodocsi, in timp ce in China sunt si multi sfinti martiri. Ai amintit de harul chemator, toti cei ce devin credinciosi sunt luminati mai intai de har. Noi nu avem intelegerea neoprotestanta, cu prozelitismul persuasiv. Harul nu are limite de tari sau regiuni. Dreptul Iov nu era din neamul iudeilor (cred ca atunci erau in robie in Egipt). Cum a aflat adevarul si credinta in Dumnezeu. Dar Avraam? Sau toti cei dinainte de Moise, cand nu era nimic scris?
Domnul e Atotputernic, nu are cum sa nu poata ajuta pe cineva care merita sa fie luminat. Era un exemplu dintr-o tara africana, cateva persoane au inceput sa se intrebe care e adevarul si care religie e cea mai buna. Nu mai stiu cum era povestea in continuare, ori au ajuns intr-o tara vecina in care au gasit niste ortodocsi, ori au ajuns un ortoodx din alta tara pe la ei. Sau un alt caz, un engelz din SUA, budist, intr-o seara simte o prezenta. Dupa mai multe zile afla ca e Iisus. Dupa cateva luni, din intamplare, un cunoscut care era ortodox ii da niste carti ortodoxe. Asa a ajuns ortodox. Daca in Arabia Saudita majortiatea oamenilor ar cauta adevarul fii sigur ca vor ajunge misionari acolo si va deveni o tara ortodoxa. Iudeii l-au avut pe Iisus care a propovaduit, dar au ramas necrestini, auzitul e doar o parte, terenul pe care cade samanta e baza.
Stai puțin, înainte de a spune și sublinia Hristos că fără Botez nu aveți cum intra în Împărăție, situația era cu totul alta. Noi discutăm strict pe acest verset, nu despre drepții din VT care s-au mîntuit pe măsura conștiinței, a bunului simț și a faptelor.

Cazurile amintite de tine mai sus sînt nu rare, ci extrem de rare. Dar nici măcar de acești oameni nu mă leg, ci de copiii mici care au plecat în veșnicie înainte să aibă șansa de a fi botezați. Hristos i-a zis lui Nicodim: ”Adevărat, adevărat...” - de unde rezultă că NU avem nici un dubiu: Botezul este absolut necesar (dar nu suficient adaug eu) pentru a avea șansa accensiunii sus de tot, în Împărăția care se identifică practic cu Însuși Dumnezeu. Deci e irațional să spună indiferent cine că dacă nu merg în Împărăție atunci copiii mici și nebotezați ocupă în mod absolut necesar un loc la clasa întîi în Iad (cu vedere spre ușa Raiului cumva), pentru că fix acolo unde se termină Împărăția începe Iadul.

Știu, e un subiect prea delicat și sensibil pentru noi, muritorii de rînd, dar sînt situații cînd stai de vorbă cu oamenii care te întreabă exact asta și trebuie să fii pregătit cu un răspuns plauzibil, logic. De aia am și insistat să aud diverse păreri la subiectul de față.

Acum să-ți spun și eu despre un bun prieten de aici din Lima care cîntă la strană în Biserica Ortodoxă locală, singura pe o suprafață de mii de kmp. L-am întrebat cum e posibil ca un om să fie ortodox într-o mare de păgîni și de catolici (care au prigonit bisericuța ortodoxă cînd a fost înființată, aruncînd cu pietre și încercînd să-i gonească pe ortodocși), neoprotestanți etc. Mi-a răspuns că a făcut cunoștință cu ortodoxia printr-un profesor de la facultate (a studiat Artele) care i-a arătat numai icoanele ortodoxe. Atît, nu i-a vorbit, nu i-a ținut cateheze. Omul a fost atît de impresionat de stilul ortodox de a picta încît s-a interesat și a aflat de această bisericuță de aici și încet-încet a ajuns acum să cînte la strană. Gîndește-te că peruanii nu au acces la lucrări din Sfînta Tradiție în spaniolă, cum avem noi la tot pasul traduceri românești, dar cu toate acestea iată o minune care s-a întîmplat, slavă Domnului. Eu personal cred că tipul e într-o stare avansată de sfințenie ținînd cont felul delicat în care vorbește, de comportamentul lui general, de stilul de viață, de cum citește în biserică Apostolul, cum cîntă șamd. Slavă Domnului din nou pentru că mi-a scos în cale așa un om!

catalin2 18.09.2013 20:28:54

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534384)
De unde știe atît de sigur Larchet? Părerea lui... :)

In invatatura ortodoxa exista doar doua locuri, Rai si Iad. Cei care se mantuiesc ajung in Rai.
Am vazut ca ai avut in trecut un topic pe tema asta, pe prima pagina windorin a dat un raspuns care apare si la Parintele Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...11&postcount=3
Parintele spune ca Imparatia Cerurilor este imparatia de dupa Judecata Universala. Aici este pasajul din cartea parintelui Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rai-81154.html
Uite ce spune parintele:
"Raiul nu-i imparatia cerurilor. Raiul este locul unde a stat Adam si unde stau dreptii pana la judecata de apoi. O stare provizorie. Nu-i hotarat sa stea dreptii acolo pentru totdeauna, ca de la judecata inainte, sufletele dreptilor nu se mai duc in rai, ci in imparatia cerurilor."
Si, mai ales: " Iar ca sa intre cineva in Imparatia cerurilor trebuie sa se nasca din apa si din Duh, sa fie nevinovat ca pruncii, sa rabde multe scarbe in viata si sa se sileasca in toata viata la lucrul poruncilor Domnului."
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534384)
Hristos i-a zis lui Nicodim: ”Adevărat, adevărat...” - de unde rezultă că NU avem nici un dubiu: Botezul este absolut necesar (dar nu suficient adaug eu) pentru a avea șansa accensiunii sus de tot, în Împărăția care se identifică practic cu Însuși Dumnezeu. Deci e irațional să spună indiferent cine că dacă nu merg în Împărăție atunci copiii mici și nebotezați ocupă în mod absolut necesar un loc la clasa întîi în Iad (cu vedere spre ușa Raiului cumva), pentru că fix acolo unde se termină Împărăția începe Iadul.

Acum ai citit ce este Imparatia Cerului. Am dat un exemplu cu sfanta Tecla. Ce ai observat? Copilul acelei pagane era in Iad, desi nu avea niciun pacat. Dar toti avem la nastere un pacat, urmarile pacatului stramosesc. Tocmai de aceea este Botezul, sterge acest pacat, asa omul a capatat mantuirea. Trebuie sa intelegem ca mantuirea fara botez este erezia lui Pelagius, care spunea ca nu e nevoie neaparat de botez, omul se poate mantui si numai cu faptele, eventual credinta. Aceasta invatatura nu o au nici macar neoprotestantii si protestantii, care resping si ei pelagianismul si semipelagianismul. Desigur, au ajuns sa exagereze, spunand ca omul nu poate face nimic fara har, pentru ca e cazut de tot.

catalin2 18.09.2013 20:42:37

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534373)
Cert e că Spovedania înainte de fiecare împărtășire e o condiție care face ca Împărtășania să fie primită rar, nu sistematic.

Impartasania e primita dupa cum considera duhovnicul, in primul rand in functie de pacate. Era un articol cum ar trebui sa se impartaseasca fiecare in functie de cat de inaintat este. La biserici de obicei se spovedeste miercurea si vinerea, deci daca vrea cineva se poate impartasi in fiecare saptamana, spovedindu-se de fiecare data.
Citat:

Preotul nu preface și nu iartă nimic. Dumnezeu face asta, pentru răgăciunile preotului.

Desigur ca nu preotul face asta, dar un crestin obisnuit daca se roaga nu poate sa faca ce face preotul. Spunea un sfant ca nici macar un traitor facator de minuni nu poate sa faca ce face un preot obisnuit.
Citat:

Se știe că în primele veacuri de creștinism, credincioșii maturi nu primeau Botezul decît dacă demonstrau că s-au lepădat de păcatele grele dinainte. Aceiași creștini se spovedeau de cîteva ori în viață, extrem de rar, doar cînd făceau păcate extrem de grele, motiv pentru care erau separați de Biserică și pe termen de ani de zile.

Am scris si pe topicul respectiv, crestinii din primele veacuri erau mai imbunatatiti decat cei de azi. Intra la categoria celor ce ar putea sa se impartaseasca des. In plus, am mai scris ca faceau o spovedanie in fata tuturor, doar cand era un pacat mai mare se spovedeau episcopului. Spovedania aceea in fata bisericii e tot spovedanie, de exemplu si in zilele noastre am vazut preoti care ii spovedesc pe copii simplu, in grup, nu individual. Asadar tot se spovedeau, desi aveau pacate mai mici.
Citat:

Caută în Canoanele Bisericii Ortodoxe și arată-mi unde se dă canon pentru mîndrie - care e un păcat serios, da, dar nu din categoria celor extreme ca avortul, desfrînarea, crima, erezia, apostazia, lovirea, tîlhăria, oprirea plății lucrătorilor șamd.

Mandria nu e doar un pacat, se spune ca e cel mai mare pacat, din care izvorasc celelalte. In fara de parintii imbunatatiti (care s-au despatimit) eu cred ca toti avem parte de mandrie, intr-o masura mai mare sau mai mica. Important e sa nu fie prea mare si sa cautam sa o diminuam tot timpul.

Florin-Ionut 18.09.2013 22:13:00

Cătălin,

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534480)
In invatatura ortodoxa exista doar doua locuri, Rai si Iad. Cei care se mantuiesc ajung in Rai.
Am vazut ca ai avut in trecut un topic pe tema asta, pe prima pagina windorin a dat un raspuns care apare si la Parintele Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...11&postcount=3
Parintele spune ca Imparatia Cerurilor este imparatia de dupa Judecata Universala. Aici este pasajul din cartea parintelui Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rai-81154.html
Uite ce spune parintele:
"Raiul nu-i imparatia cerurilor. Raiul este locul unde a stat Adam si unde stau dreptii pana la judecata de apoi. O stare provizorie. Nu-i hotarat sa stea dreptii acolo pentru totdeauna, ca de la judecata inainte, sufletele dreptilor nu se mai duc in rai, ci in imparatia cerurilor."
Si, mai ales: " Iar ca sa intre cineva in Imparatia cerurilor trebuie sa se nasca din apa si din Duh, sa fie nevinovat ca pruncii, sa rabde multe scarbe in viata si sa se sileasca in toata viata la lucrul poruncilor Domnului."

Raiul provizoriu... hm. Alte referințe în afară de Cleopa?

De ce mă îndoiesc? Pentru că, date fiind condițiile extrem de severe pentru accesul în Împărăția Cerurilor (desăvîrșirea, nevinovăția asemenea copiilor etc) și intersectîndu-le cu ideea Raiului pînă la Parusie, ar rezulta că după Judecata Universală chiar și unii din Rai își vor perde mîntuirea. Este?

Totuși Hristos ne spune:

Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu.

Iar dacă Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iată a ajuns la voi împărăția lui Dumnezeu.

Și fiind întrebat de farisei când va veni împărăția lui Dumnezeu, le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.

Dar poate părintele face diferență între Împărăția Cerurilor și Împărăția Lui Dumnezeu.

Citat:

Acum ai citit ce este Imparatia Cerului. Am dat un exemplu cu sfanta Tecla. Ce ai observat? Copilul acelei pagane era in Iad, desi nu avea niciun pacat. Dar toti avem la nastere un pacat, urmarile pacatului stramosesc. Tocmai de aceea este Botezul, sterge acest pacat, asa omul a capatat mantuirea. Trebuie sa intelegem ca mantuirea fara botez este erezia lui Pelagius, care spunea ca nu e nevoie neaparat de botez, omul se poate mantui si numai cu faptele, eventual credinta. Aceasta invatatura nu o au nici macar neoprotestantii si protestantii, care resping si ei pelagianismul si semipelagianismul. Desigur, au ajuns sa exagereze, spunand ca omul nu poate face nimic fara har, pentru ca e cazut de tot.
Prefer să rămîn sceptic cînd aud de copii în Iad. Pentru mine Sfînta Tradiție este alcătuită din scrieri fundamentale, puternice, lăsate de Sfinții Părinți cu autoritate, în care nu e loc de povești cu copii trimiși dracului, scuze pentru exprimarea plastică. Pentru că dacă Iadul e împărăția celui rău, acei copii vor fi cumva îngroziți de duhurile necurate. Pentru care motiv? Tu ți-ai lăsa copilul să vadă un film de groază, unul care nu se mai termină niciodată?

Florin-Ionut 18.09.2013 22:44:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534484)
Impartasania e primita dupa cum considera duhovnicul, in primul rand in functie de pacate. Era un articol cum ar trebui sa se impartaseasca fiecare in functie de cat de inaintat este. La biserici de obicei se spovedeste miercurea si vinerea, deci daca vrea cineva se poate impartasi in fiecare saptamana, spovedindu-se de fiecare data.

Împărtășania nu se dă pe merit, ci ca ajutor în lupta nevăzută. Este metoda prin care rămînem ancorați în Biserică prin Hristos. E adevărat că trebuie un discernămînt al duhovnicului, care nu lasă pe oricine să se apropie oricum de Potir, dacă spre exemplu omul e începător în ale credinței și nu e conștient ce se petrece la Liturghie, care nu se luptă împotriva păcatului la modul continuu, care poate încă are momente de îndoieli în ce privește însăși credința.

Și dacă te spovedești de exemplu vineri, pînă duminică la 11:30 nu mai faci nici un păcat? Poate oricine să reziste fie și o singură zi perfect curat, fără greșeală, fără pată? Nu. De aceea avem rugăciunile de curățire, de iertare, pe care le folosesc și preoții, și mirenii, și călugării, și pustnicii. De aceea Însăși Împărtășirea ne iartă niște păcate, alea comune, cotidiene, nu pe cele de moarte.

Citat:

Desigur ca nu preotul face asta, dar un crestin obisnuit daca se roaga nu poate sa faca ce face preotul. Spunea un sfant ca nici macar un traitor facator de minuni nu poate sa faca ce face un preot obisnuit.
Totuși preotul nu e absolvit automat de păcate doar pentru că a îmbrăcat harul hirotoniei. Om este și el, supus greșelii și păcatului. Cu toate astea el se împărtășește de fiecare dată fără Spovedanie obligatorie înainte. Poate că preoții de mănăstire se spovedesc mai des, avînd timp și duhovnicul aproape, dar arată-mi un singur preot de mir care face Spovedanie : Împărtășire 1 : 1 (la duhovnicul personal). Dacă tu găsești unul singur în România, îți promit că fac și eu la fel.

Citat:

Am scris si pe topicul respectiv, crestinii din primele veacuri erau mai imbunatatiti decat cei de azi. Intra la categoria celor ce ar putea sa se impartaseasca des. In plus, am mai scris ca faceau o spovedanie in fata tuturor, doar cand era un pacat mai mare se spovedeau episcopului. Spovedania aceea in fata bisericii e tot spovedanie, de exemplu si in zilele noastre am vazut preoti care ii spovedesc pe copii simplu, in grup, nu individual. Asadar tot se spovedeau, desi aveau pacate mai mici.
Creștinii primelor veacuri aveau cîteodată păcate atît de mari că-s pomeniți (mustrați de Pavel) și în NT. Astea-s mituri, că erau îndreptățiți să se împărtășească des pentru viața lor minunată, eventual fără nici un păcat.

Spovedania la comun a fost temporară, pe la începuturi și prin secolul XIX parcă, pe vremea lui Kronstadt. Ceilalți creștini din alte timpuri s-au spovedit de fiecare dată înainte de Împărtășire? Nu uita că există foarte multe metode prin care Dumnezeu ne iartă păcatele. Numai eu am găsit vreo 10.

Citat:

Mandria nu e doar un pacat, se spune ca e cel mai mare pacat, din care izvorasc celelalte. In fara de parintii imbunatatiti (care s-au despatimit) eu cred ca toti avem parte de mandrie, intr-o masura mai mare sau mai mica. Important e sa nu fie prea mare si sa cautam sa o diminuam tot timpul.
Există trepte de cădere ale păcatului mîndriei, de la accident la patimă. De la o laudă de sine accidentală scăpată din viteză sau de la o laudă pe care o primești cu o oarecare mîndrie în loc să o refuzi și pînă la trufia extremă dusă pînă la viciu. Am întîlnit oameni cazuți în așa hal în această patimă încît ți-era frică să vorbești cu ei ca să nu se supere. Se considerau cei mai tari și cei mai mari, nu acceptau critici, se deranjau din te miri ce motive banale, ba chiar erau în stare să sară la bătaie de-aiurea. Or așa specimene nu fac parte din Biserică, pentru ei nu există credința creștin-ortodoxă, ce să mai zic de duhovnic (cineva care să-i îndrume pe ei, puternicii și atoateștiutorii?), deci nu încape vorbă de Împărtășirea sistematică în cazul lor.

Nu avem noi atenția Părinților îmbunătățiți care traiau în asceză și tot timpul lucrînd o rugăciune atentă la orice atac al celui rău, dar nici nu sîntem viciați de acea mîndrie extremă vecină cu nebunia pe care din păcate au atins-o o parte din oameni.

Este grav să cazi în mîndrie fie și jumate de secundă, dar imediat avem la îndemînă rugăciunea de iertare, avem împăcarea dacă am greșit cuiva. De fiecare dată să punem un alt bun început și Dumnezeu ne iartă și ne rabdă căderile pînă ce va trage linie...

Decebal 19.09.2013 14:19:52

ala bala, portocala

Citat:

Dar toti avem la nastere un pacat, urmarile pacatului stramosesc. Tocmai de aceea este Botezul, sterge acest pacat, asa omul a capatat mantuirea.

Încă un exemplu de autodecredibilizare a domnului Cătălin2. Păi ori este păcat, ori este urmare a păcatului!! Păcatul e păcat, consecința este consecință!! Vedem însă că la domnul cătălin2, păcatul a devenit consecință sau urmare a păcatului!! De unde o mai fi luat și învățăturile astea, sincer nu știu. Până la urmă, din punctul dumitale de vedere, Botezul șterge păcatul sau urmările păcatului, că eu înțeleg că ar fi totuși două lucruri diferite.

Dalian 19.09.2013 14:23:34

Citat:

Copilul acelei pagane era in Iad, desi nu avea niciun pacat.

Povești vânătorești.

Decebal 19.09.2013 14:47:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534366)
Domnul e Atotputernic, nu are cum sa nu poata ajuta pe cineva care merita sa fie luminat.

Eu mă mir cum de nu vede Florin încă o năzbâtie a ta, cătăline2, cum nu vede că tu susțineai până acum că harul este gratuit, nu este pe merit, acum vedem că ai dat-o întoarsă și spui că de fapt omul pentru a fi luminat trebuie să merite. Cum este până la urmă domnule cătălin2, că văd că ții să te contrazici singur tot la două postări. De unde știi dumneata cine merită sau nu să fie luminat?

Decebal 19.09.2013 15:00:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534295)
Desi sustineai niste aiureli (ca nu s-ar mantui copiii botezati) ....

Poți să îmi dai un citat clar din ceea ce am scris eu până acum, de unde să se vadă că eu aș fi spus așa ceva, cătăline2? Da sau nu? Îmi arăți și mie de unde îmi pui tu în spate aiurelile tale de interpretare? Eu nu îmi aduc aminte să fi spus așa ceva, dar pentru ca să nu se vadă că ești un mincinos cred că ai obligația să prezinți citat(e) de unde să reiasă așa ceva.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534295)
Nu mi-ai raspuns la intrebarea pe care ti-o tot pun, daca mai esti practicant. Din tacerea ta inteleg ca nu, deci pentru tine oricum nu au rost preotii si Sfintele Taine.

Dar de ce ai atâta lipsă de caracter, cătălin, încât să tragi astfel de concluzii? De ce trebuie tu să îți arăți murdăria sufletului încercând să-i maculezi pe alții? Dacă nu ți-am răspuns la întrebările tale inoportune, înseamnă că am considerat că nu este o întrebare la care am vreo obligație să răspund, care nu ține propriu-zis de acest forum, unde se dezbat lucruri publice, nu chestii private. Vezi, Cătăline, cât este de simplu? De ce trebuie să îți scoți murdăria sufletului din nou la suprafață? Crezi cumva că nu mi-am dat și nu ne-am dat deja seama de ea?

Decebal 19.09.2013 15:14:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534296)
De exemplu, dupa ce a scris si el mult timp la topicul despre Filioque impotriva acestei invataturi, cand a reintrat a inceput sa spuna ca e adevarata si ortodocsii ar trebui sa o accepte (mai inainte s-a contrazis cu mine si pe forumul catolic pe tema Filioque). Si de aici a inceput constant sa spuna tot felul de invataturi gresite.

Dar, cătăline2, poți să îmi arăți unde am spus eu că ortodocșii ar trebui să accepte învățătura filioque? Așa de verificare, ca să se vadă dacă nu cumva ești un colportor mincinos.

Și apropo, de ce nu spui că eu însumi am retractat, și nu datorită ție stai liniștit, și de ce nu spui că eu am contribuit cel mai mult, zic eu (poate mă înșel), împotriva lui filioque pe secțiunea despre catolici?

De ce ești lipsit de obiectivitate, cătălin2? De ce prezinți lucrurile fără să aduci nici măcar un argument? De ce nu prezinți lucrurile în totalitatea lor? De ce prezinți anume fărâme și prezinți că acele fărâme ar spune tot adevărul? De ce practici lucrurile astea, cătălin2? De ce, cătăline2, și până unde va merge reaua ta credință?

Citat:

Cateva luni s-a contrazis pe topicul despre Fecioara Maria, sustinand ca nu a avut har.

De ce minți, cătălin? Am spus că nu a avut har, sau că nu a avut deplinătatea harului? Ia gândește-te mai bine, cătălin, înainte să mai faci afirmații mincinoase, prin care încerci defăimarea altora, dar nu reușești decât să te defăimezi singur pe tine, să te arăți singur cine și ce ești cu adevărat.

Citat:

Vazand ca nu merge duminica la biserica l-am intrebat de mai multe ori daca mai e practicant, banuiesc ca nu.

Ai văzut că nu merg duminica la biserică, sau ai văzut că nu am mers într-o duminică la biserică? Oare nu ăsta este adevărul, cătăline2? De ce generalizezi pripit și fără nici măcar o dovadă?

Un vecin de-al meu nu a dormit noaptea trecută deloc. Ce-ai zice tu cătălin, nu cumva că bietul de el nu doarme în fiecare noapte? Cine știe, poate are insomnii băiatul ... Sau mai degrabă este lipsa dumitale de logică, răutatea ta de mincinos și de colportor care nu știe ce să mai aducă în față pentru a încerca să întineze, să maculeze imaginea celorlalți.

Decebal 19.09.2013 15:17:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534297)
Ai sarit citatul din Fer. Augustin, si banuiesc ca din cauza a ceea ce a scris Decebal. Daca observi doar pe acest topic Decebal nu a dat nici macar un singur citat, nu mai baga in seama prostiile pe care le spune.

Nu zău, cătăline? Păi unde este prostia, poți tu să spui ce este nedevărat din ceea ce am spus eu referitor la Augustin? Și citez:

Sfântul fericit Augustin este cunoscut pentru faptul că recunoștea sacramentele schismaticilor, spre exemplu ale donatiștilor, și chiar spunea că pot exista oameni care deși botezați de schismatici să se mântuiască, iar alții deși făcând parte din biserica legitimă să nu se mântuiască. Prin urmare acel așa zis citat de la Augustin trebuie intrepretat în contextul mai larg al învățăturii sale, nu după principiul lui cătălin2 după care se ia un citat de prin altă parte, fără a indica nicio sursă bibliografică (și prin urmare fără a avea cineva vreo cetitudine că acele citate ar fi reale sau corect traduse) iar apoi evident intrepretate după mintea citătorului. Augustin nu considera că schismaticii ar fi automat condamnați la iad, doar pentru că au făcut o schismă față de Biserica considerată legitimă.

catalin2 19.09.2013 19:33:51

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 534602)
Povești vânătorești.

Inainte de a scrie ceva intreaba sau informeaza-te. Intamplarea se afla chiar in viata Sfintei Tecla: http://paginiortodoxe.tripod.com/vss...-sf_tecla.html Si Sfantul Ioan Damaschin scrie depsre aceasta intamplare.
Citez: "Și o trimise iar la cinstita Trifena, care, primind pe Tecla de la prive-liște sănătoasă, se bucura foarte, căci fiica ei ce murise i se arătase ei în vedenie, zicîndu-i: "Să ai pe Tecla în locul meu și s-o rogi pe ea să se roage pentru mine la adevăratul Dumnezeu, ca să fiu mutată de aici la locul drepților". Pentru aceea Trifena a iubit foarte mult pe sfînta Tecla ca pe o fiică a sa și cu toată inima s-a lipit de dînsa, văzînd-o pe ea că este roabă a lui Dumnezeu, cerîndu-i să se roage pentru fiica ei cea moartă, Falconilla.

Sfînta Tecla a început cu dinadinsul a se ruga cu lacrimi către înduratul Dumnezeu. Și atît de mult au putut sfintele ei rugăciuni, încît Falconilla s-a mîntuit după moarte. Despre acest lucru mărturisește Sfîntul Ioan Damaschin, zicînd așa: "Deci, au doar pe Falconilla nu a mîntuit-o întîia muceniță după moarte? Dar, vei zice poate, că aceasta s-a petrecut după vrednicie, ca fiind întîia muceniță, și se cădea să i se asculte rugăciunea. Însă eu la aceasta îți zic: Bine, era întîia muceniță. Dar gîndește-te pentru cine era rugăciunea! Nu pentru o păgînă și slujitoare de idoli și cu totul nesfințită și străină de Domnul?" Același Damaschin ne dă aceeași mărturie și a doua oară, cînd istoricește pentru Traian împăratul, cel mîntuit după moarte prin rugăciunile Sfîntului Grigore Dialogul, adăugînd la povestirea aceea și ceva de Falconilla, zicînd așa: "Aceasta zic și de Falconilla ce s-a zis mai sus, că ea nici de o răutate alta n-a fost vinovată. Iar acesta, adică Traian, a rînduit la mulți mucenici amară moarte. Minunat ești, Stăpîne și minunate sînt lucrurile Tale, și pe a Ta negrăită milostivire o slăvim!". După această vrednică de credință mărturie a Sfîntului Damaschin ni se încredințează că Falconilla s-a mîntuit după moarte prin rugăciunile sfintei celei dintîi mucenițe Tecla."

catalin2 19.09.2013 19:36:09

Rog adminul, daca va dori, sa stearga mesajele lui Decebal care sunt in afara subiectului. La fel ca pe alte topice troleaza, cautand doar sa se certe.

catalin2 19.09.2013 20:26:48

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534500)
Raiul provizoriu... hm. Alte referințe în afară de Cleopa?
De ce mă îndoiesc? Pentru că, date fiind condițiile extrem de severe pentru accesul în Împărăția Cerurilor (desăvîrșirea, nevinovăția asemenea copiilor etc) și intersectîndu-le cu ideea Raiului pînă la Parusie, ar rezulta că după Judecata Universală chiar și unii din Rai își vor perde mîntuirea. Este?

Parintele are dreptate, este o stare provizorie, pana la Judecata Universala, cand toti vor primi si trupul.
Am dat citate din catehisme, sfinti, cate referinte as mai putea da? Alta invatatura n-o sa gasesti, daca vrei poti sa cauti sa dai un citat, sa vezi daca e si alta invatatura. E si alt citat in Sfanta Scriptura: "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede se va osandi" (Marcu, 16, 15-16)
Toti cei care ajung in Rai sunt curati, plini de har, etc. Intelegi de ce? Datorita spovedaniei si Impartasaniei, nu degeaba preotul alearga la cel ce moare sa il spovedeasca si sa il impartaseasca. Asadar credinciosul pleaca la viata vesnica fara pacate, curatit de ele si cu ulei in candela, la fel ca fecioarele intelepte. Fara har nu poate fi asa, orice ar face, doar prin fapte. Un om nu poate sa nu faca pacate, doar maica Domnului spunem ca nu a avut pacate, dar a avut pana la intruparea Mantuitorului pacatul stramosesc, de care a fost curatata atunci. Dar si in Rai, cei ajunsi acolo se vor desavarsi tot timpul, cu harul lui Dumnezeu.
Asadar cei din Rai nu isi pot pierde mantuirea, dimpotriva, vor fi adaugati si multi din Iad, credinciosii pentru care s-a rugat Biserica si au fost scosi din Iad.
Citat:

Totuși Hristos ne spune:
Cu adevărat însă spun vouă: Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu.
Iar dacă Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iată a ajuns la voi împărăția lui Dumnezeu.
Și fiind întrebat de farisei când va veni împărăția lui Dumnezeu, le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.

Citez: "Imparatia lui Dumnezeu poate fi inteleasa ca imparatia cea de dinafara de noi si imparatia lui Dumnezeu cea din noi. Primul fel al Imparatiei este exprimat in cadrul sfintelor slujbe, atunci cand se rostesc cuvintele: „Binecuvantata este imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin“. Este o Imparatie mai presus de lume. Aceasta Imparatie trebuie sa fie prezenta si in noi. Atunci cand Mantuitorul a fost intrebat „cand vine Imparatia lui Dumnezeu?“, El a raspuns: „Imparatia lui Dumnezeu nu vine pe vazute, ci Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru“ (Luca 17, 20-21)."
Citat:

Prefer să rămîn sceptic cînd aud de copii în Iad. Pentru mine Sfînta Tradiție este alcătuită din scrieri fundamentale, puternice, lăsate de Sfinții Părinți cu autoritate, în care nu e loc de povești cu copii trimiși dracului, scuze pentru exprimarea plastică. Pentru că dacă Iadul e împărăția celui rău, acei copii vor fi cumva îngroziți de duhurile necurate. Pentru care motiv? Tu ți-ai lăsa copilul să vadă un film de groază, unul care nu se mai termină niciodată

Dar inainte de venirea Mantuitorului, toti ajungand in Iad, unde ajungeau copiii? In ortodoxie daca cineva nu-si boteaza copiii face un mare pacat. De ce, daca e acelasi lucru? Observi ca asta da crezare invataturii protestante, care spune ca nu trebuie botezati copiii. De ce se boteaza copiii in ortodoxie? In primul rand ca daca mor de mici sa se mantuiasca.
Dupa moarte toti vor fi cam la 30 de ani, nu sunt unii copii si altii batrani. Daca moare cineva la 100 de ani n-o sa fie vesnic un mos de 100 de ani, iti dai seama ce chin pe el. :)

catalin2 19.09.2013 20:46:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534502)
Împărtășania nu se dă pe merit, ci ca ajutor în lupta nevăzută. Este metoda prin care rămînem ancorați în Biserică prin Hristos. E adevărat că trebuie un discernămînt al duhovnicului, care nu lasă pe oricine să se apropie oricum de Potir, dacă spre exemplu omul e începător în ale credinței și nu e conștient ce se petrece la Liturghie, care nu se luptă împotriva păcatului la modul continuu, care poate încă are momente de îndoieli în ce privește însăși credința.

Cred ca e o intelegere nu intru totul exacta. Pentru aceasta sunt sfantul maslu, spovedania, etc. De aceea Impartasania nu se da oricum si oricui, pentur fiecare pacat mai mare exista oprire de la impartasanie. Tocmai de aceea se si face Spovedania inainte, ca cel ce o ia sa fie curat. In acest sens si intelegere, desigur, Impartasania ajuta la cresterea duhovniceasca si pastrarea uniunii prin har cu Trupul lui Hristos, adica Biserica.
Citat:

Și dacă te spovedești de exemplu vineri, pînă duminică la 11:30 nu mai faci nici un păcat? Poate oricine să reziste fie și o singură zi perfect curat, fără greșeală, fără pată? Nu. De aceea avem rugăciunile de curățire, de iertare, pe care le folosesc și preoții, și mirenii, și călugării, și pustnicii. De aceea Însăși Împărtășirea ne iartă niște păcate, alea comune, cotidiene, nu pe cele de moarte.
Nu stiu daca Impartaseste preotul pe cineva duminca, daca s-a spovedit vineri. Ar trebui sa se spovedeasca sambata. Dar rar ma vazut ca cineva sa se impartaseasca in alta zi, de obicei preotul impartaseste imediat dupa ce a spovedit.
Pe de alt aparte cate pacate face cineva intr-o zi si cate intr-o saptamana? Nu e acelasi lucru.
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534502)
Totuși preotul nu e absolvit automat de păcate doar pentru că a îmbrăcat harul hirotoniei. Om este și el, supus greșelii și păcatului. Cu toate astea el se împărtășește de fiecare dată fără Spovedanie obligatorie înainte. Poate că preoții de mănăstire se spovedesc mai des, avînd timp și duhovnicul aproape, dar arată-mi un singur preot de mir care face Spovedanie : Împărtășire 1 : 1 (la duhovnicul personal). Dacă tu găsești unul singur în România, îți promit că fac și eu la fel.

Am mai spus ca nu stiu de cate ori se spovedesc preotii, nu am stat sa-i urmaresc. De unde stii ca nu spovedesc in fiecare saptamana? Si traitorii sfinti nu se spovedeau de fiecare data, dar vezi diferenta. Mie mi-ar fi teama sa ma impartasesc fara sa ma spovedesc, chiar si asa stiu ca am multe pacate.

Decebal 19.09.2013 21:18:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534669)
Dupa moarte toti vor fi cam la 30 de ani, nu sunt unii copii si altii batrani. Daca moare cineva la 100 de ani n-o sa fie vesnic un mos de 100 de ani, iti dai seama ce chin pe el. :)

De unde le-ai mai scos și pe astea, cătălin2? Pe ce baze faci afirmația că copiii, toți inclusiv pruncii, vor fi ca de 30 de ani? Cătăline, tu măcar puțin gândești, te întreb? Pe ce baze faci astfel de afirmație? Pe lângă faptul că nu ai nicio justificare dogmatică pentru așa ceva, pe ce îți închipui tu că mai are vreo temelie o astfel de afirmație? Cum să fie ca de 30 de ani când în această viață nu au acumulat o experiență minimală cu privire la această vârstă și la toate problemele ei, și în general având în vedere lipsa de experiență în ceea ce privește viața în general? Cine a fost prunc în viața asta, pe ce temelie, că nu prea are, de-asta spun, să fie ca la 30 de ani apoi? Chiar nu îți dai seama că este nu doar lipsit de revelație ceea ce spui, ci și de logică?

Sau se poate întâmpla ceva de genul în cazul în care și în viața viitoare ar exista o dezvoltare asemănătoare celei de aici, ori asta ar implica o dinamică existențială în eshaton.

Dar chiar și așa, ce se va întâmpla cu cei care dacă nu ar fi fost botezați nu L-ar fi acceptat pe Dumnezeu? Ce se va întâmpla dacă chiar în inima împărăției lui Dumnezeu se vor ridica potrivnici? Aici parcă lucrurile ar mai fi de înțeles, dar acolo ce se va întâmpla? Dacă cineva crede că toți oamenii care au fost botezați cu forța de mici copii ar fi exceptați de la potrivnicia față de Adevăr, atunci cum își explică numărul mare de botezați care toată viața trăiesc în afara Adevărului, unii chiar sfidându-L, deși au fost botezați? Și dacă L-ar fi sfidat încă de aici și chiar până la capăt, de ce nu L-ar sfida chiar întru împărăția Sa?

Florin-Ionut 19.09.2013 21:19:37

Cătălin,

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534669)
Parintele are dreptate, este o stare provizorie, pana la Judecata Universala, cand toti vor primi si trupul.
Am dat citate din catehisme, sfinti, cate referinte as mai putea da? Alta invatatura n-o sa gasesti, daca vrei poti sa cauti sa dai un citat, sa vezi daca e si alta invatatura. E si alt citat in Sfanta Scriptura: "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui, iar cel ce nu va crede se va osandi" (Marcu, 16, 15-16)

Despre Raiul provizoriu nu țin mine să fi dat citate din Sfinții Părinți.

La Marcu, 16, 15-16 nu scrie că cel ce nu se va boteza se va osîndi. Apropo și de ce ai scris mai departe, îți reamintesc că mă refer strict la oamenii la care nu a ajuns creștinismul ortodox ca ei să aibă șansa să fie botezați. Pentru noi Botezul nu e opțional deoarece avem acces la această Taină.

Citat:

Dar si in Rai, cei ajunsi acolo se vor desavarsi tot timpul, cu harul lui Dumnezeu.
Da, plauzibil, nu m-am gîndit la asta. Cei mîntuiți sînt într-o continuă ascensiune către Dumnezeu.

Citat:

Dar inainte de venirea Mantuitorului, toti ajungand in Iad, unde ajungeau copiii?
Poate că tot unde era Avraam, în acea zonă specială a Iadului.

Citat:

In ortodoxie daca cineva nu-si boteaza copiii face un mare pacat. De ce, daca e acelasi lucru? Observi ca asta da crezare invataturii protestante, care spune ca nu trebuie botezati copiii. De ce se boteaza copiii in ortodoxie? In primul rand ca daca mor de mici sa se mantuiasca.
Cum am zis mai sus, sînt două categorii: cea a celor care au preot aproape și cea a celor care trăiesc departe de ortodoxie, care habar nu au de Adevăr și de Botez.

Citat:

Da, dar totuși ar fi o nedreptate să pui un copil în Iad, chiar dacă devine de 30 de ani, pentru simplul motiv că a trăit doar un an în jungla peruană de exemplu.

Florin-Ionut 19.09.2013 21:23:10

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534657)
Inainte de a scrie ceva intreaba sau informeaza-te. Intamplarea se afla chiar in viata Sfintei Tecla: http://paginiortodoxe.tripod.com/vss...-sf_tecla.html Si Sfantul Ioan Damaschin scrie depsre aceasta intamplare.
Citez: "Și o trimise iar la cinstita Trifena, care, primind pe Tecla de la prive-liște sănătoasă, se bucura foarte, căci fiica ei ce murise i se arătase ei în vedenie, zicîndu-i: "Să ai pe Tecla în locul meu și s-o rogi pe ea să se roage pentru mine la adevăratul Dumnezeu, ca să fiu mutată de aici la locul drepților". Pentru aceea Trifena a iubit foarte mult pe sfînta Tecla ca pe o fiică a sa și cu toată inima s-a lipit de dînsa, văzînd-o pe ea că este roabă a lui Dumnezeu, cerîndu-i să se roage pentru fiica ei cea moartă, Falconilla.

Sfînta Tecla a început cu dinadinsul a se ruga cu lacrimi către înduratul Dumnezeu. Și atît de mult au putut sfintele ei rugăciuni, încît Falconilla s-a mîntuit după moarte. Despre acest lucru mărturisește Sfîntul Ioan Damaschin, zicînd așa: "Deci, au doar pe Falconilla nu a mîntuit-o întîia muceniță după moarte? Dar, vei zice poate, că aceasta s-a petrecut după vrednicie, ca fiind întîia muceniță, și se cădea să i se asculte rugăciunea. Însă eu la aceasta îți zic: Bine, era întîia muceniță. Dar gîndește-te pentru cine era rugăciunea! Nu pentru o păgînă și slujitoare de idoli și cu totul nesfințită și străină de Domnul?" Același Damaschin ne dă aceeași mărturie și a doua oară, cînd istoricește pentru Traian împăratul, cel mîntuit după moarte prin rugăciunile Sfîntului Grigore Dialogul, adăugînd la povestirea aceea și ceva de Falconilla, zicînd așa: "Aceasta zic și de Falconilla ce s-a zis mai sus, că ea nici de o răutate alta n-a fost vinovată. Iar acesta, adică Traian, a rînduit la mulți mucenici amară moarte. Minunat ești, Stăpîne și minunate sînt lucrurile Tale, și pe a Ta negrăită milostivire o slăvim!". După această vrednică de credință mărturie a Sfîntului Damaschin ni se încredințează că Falconilla s-a mîntuit după moarte prin rugăciunile sfintei celei dintîi mucenițe Tecla."

Întrebare suplimentară: dacă pentru rugăciunile Sfinților ies din Iad oameni sau copii nebotezați, nu contrazice acest fapt tot ce susții mai sus? Avem un caz de copil adormit cu păcat strămoșesc, care totuși se mîntuiește. Deci este posibil.

Florin-Ionut 19.09.2013 21:29:32

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 534677)
De unde le-ai mai scos și pe astea, cătălin2? Pe ce baze faci afirmația că copiii, toți inclusiv pruncii, vor fi ca de 30 de ani?

Cred că s-a referit la faptul că toți vom arăta, fizic, ca la 30 de ani. Doar de înfățișare cred că e vorba.

Florin-Ionut 19.09.2013 21:48:53

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534673)
Cred ca e o intelegere nu intru totul exacta. Pentru aceasta sunt sfantul maslu, spovedania, etc. De aceea Impartasania nu se da oricum si oricui, pentur fiecare pacat mai mare exista oprire de la impartasanie. Tocmai de aceea se si face Spovedania inainte, ca cel ce o ia sa fie curat. In acest sens si intelegere, desigur, Impartasania ajuta la cresterea duhovniceasca si pastrarea uniunii prin har cu Trupul lui Hristos, adica Biserica.

Da, pentru fiecare păcat de moarte, foarte grav: curvia, homosexualitatea, tîlhăria, avortul, oprirea plății angajaților, ereziile șamd. Cine dintre cei ce frecventează biserica face așa ceva?

Uiți că Însăși Împărtășania are puterea de a ierta păcatele. Care păcate? Alea care nu sînt de moarte, alea accidentale, zilnice, omenești. Ar fi însă o nebunie să comiți un păcat groaznic și să te duci la împărtășit - pentru acele infracțiuni majore se exmatriculează din Biserică prin oprirea de la Împărtășanie pe ani și ani de zile (nu prin interzicerea de a participa la slujbe). E logic.

Citat:

Nu stiu daca Impartaseste preotul pe cineva duminca, daca s-a spovedit vineri. Ar trebui sa se spovedeasca sambata. Dar rar ma vazut ca cineva sa se impartaseasca in alta zi, de obicei preotul impartaseste imediat dupa ce a spovedit.
Pe de alt aparte cate pacate face cineva intr-o zi si cate intr-o saptamana? Nu e acelasi lucru.
Eu am văzut că se practică în multe orașe din diverse zone ale țării Spovedania sîmbăta. În mod cert păcătuim de pe o zi pe alta.

Nu e vorba de cîte păcate facem, 2 sau 12, ci de gravitatea lor. Mai e vorba de căință, dacă prin rugăciune cerem iertare, dacă ne pare rău, dacă promitem și încercăm să nu mai facem acele păcate șamd.

Citat:

Am mai spus ca nu stiu de cate ori se spovedesc preotii, nu am stat sa-i urmaresc. De unde stii ca nu spovedesc in fiecare saptamana? Si traitorii sfinti nu se spovedeau de fiecare data, dar vezi diferenta. Mie mi-ar fi teama sa ma impartasesc fara sa ma spovedesc, chiar si asa stiu ca am multe pacate.
Mi-am propus să fac o ministatistică, să întreb 10 preoți.

De unde știu că nu se spovedesc înainte de fiecare Liturghie? De la doi preoți, ambii călugări. Unul e duhovnicul meu.

Frică de osîndă? Un creștin ortodox practicant ca tine nu are păcate de moarte sau strigătoare la Cer, deci de ce să-ți fie frică dacă te rogi zilnic pentru iertare (cu credința că ești iertat pe loc, sper) și dacă Hristos ne-a lăsat scris că Sîngele Său ne curățește de păcate?

catalin2 20.09.2013 12:31:22

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534680)
Cred că s-a referit la faptul că toți vom arăta, fizic, ca la 30 de ani. Doar de înfățișare cred că e vorba.

Cand vor primi trupul, dupa Judecata Universala, vor arata cam de 30 de ani toti, la infatisare.
In legatura cu sufletul, sufletul nu are varsta, cred ca e o neintelegere. Nu este suflet de cateva luni si suflet de 100 de ani, sufletele sunt nemuritoare. Uite, a facut cineva un topic pe forum despre asta, Mihaela (Dobrin) a dat raspunsul corect: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=15918
Cum spunea si initiatorul topicului, copiii care mor la cateva luni nu ar avea discernamant si constiinta, cum s-ar putea bucura cei botezati de lumina Raiului? Doar in trup, pe pamant, exista varsta, desi stim ca nici Adam nu imbatranea inainte de cadere.

catalin2 20.09.2013 13:07:01

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534679)
Întrebare suplimentară: dacă pentru rugăciunile Sfinților ies din Iad oameni sau copii nebotezați, nu contrazice acest fapt tot ce susții mai sus? Avem un caz de copil adormit cu păcat strămoșesc, care totuși se mîntuiește. Deci este posibil.

In invatatura ortodoxa rugaciunile Bisericii si ale credinciosilor pot scoate din Iad pe credinciosii care nu au avut timp sa faca un canon. In cazuri speciale rugaciunile pot ajuta si pe altii. De exemplu am aflat odata o poveste despre cineva care s-a sinucis si parintii a dat multe danii ca sa il ajute. Dupa mai multi ani a primit raspuns ca s-a mantuit.
Stim ca toti oamenii mor, dar au fost doua cazuri in care doi oameni nu au murit, Enoh si sfantul Ilie. Asta nu insemna ca nu mor toti oamenii, doar ca sunt doua exceptii.
Sfantul Damaschin prezinta aceste cazuri ca ceva extraordinar, ce poate face rugaciunea. Dar uite ca s-a mantuit si Imparatul Traian, care stim ca avea pacate, si nu putine. Deci nu in functie de faptele lor s-au mantuit, ci la rugaciunea sfintilor. Sfantul Grigorie a primit raspuns sa nu se mai roage pentru cei necurati.
Citez tot din viata sfintei Tecla:
"De vreme ce în viața sfintei acesteia, după întîmplare s-a pomenit Traian Împăratul Romanilor, care după moartea sa s-a mîntuit prin rugăciunile Sfîntului Grigorie, papă al Romei († 604), socotesc că este de trebuință ca și povestirea cea despre dînsul a Sfîntului Ioan Damaschin aici să o pomenim. În cuvîntul său de la Sîmbăta lăsatului de carne scrie așa: "Grigorie Dialogul, episcopul vechii Rome, bărbatul, precum îl știu toți, vestit în sfințenie și în înțelegere, de care se spune că la Sfînta Liturghie slujea cu dînsul și dumnezeiescul înger; acesta oarecînd, pe o cale pietroasă mer-gînd, a stat cu osîrdie la rugăciune tare către iubitorul de suflete Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor lui Traian împăratul. Îndată a auzit un glas de la Dumnezeu zicînd: "Rugăciunea ta am auzit-o și îi dau iertare lui Traian, dar tu să nu mai adaugi încă să-mi mai aduci Mie rugăciuni pentru cei necurați!".

catalin2 20.09.2013 13:44:05

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534678)
Despre Raiul provizoriu nu țin mine să fi dat citate din Sfinții Părinți.

Nu despre rai, ci despre celelalte subiecte am dat si citate. Ca Raiul de acum e temporar nu e nevoie de citate, e evident, din moment ce dupa Judecata toti vor primi trupurile, nu vor mai fi in aceeasi stare, doar sufletele.
Citat:

La Marcu, 16, 15-16 nu scrie că cel ce nu se va boteza se va osîndi. Apropo și de ce ai scris mai departe, îți reamintesc că mă refer strict la oamenii la care nu a ajuns creștinismul ortodox ca ei să aibă șansa să fie botezați. Pentru noi Botezul nu e opțional deoarece avem acces la această Taină.

Scrie si asta acolo. Spune ca cel ce va crede si se va boteza se va mantui. cel ce nu va crede (deci nu se va boteza) nu se va mantui. Nu exista intelegerea asta in ortodoxie, ca cel ce nu afla e absovit de orice vine. Un criminal daca spuen ca nu stia ca nu trebuie sa omoare i se da drumul? In plus, orice cetatean al unei tari trebuie sa cunoasca legile acelei tari. Atunci si cei din Vechiul Testament ar fi trebuit sa se mantuiasca pentru ca nu stiau. Atunci de ce a mai venit Iisus?
Am observat ca unii credinciosi au o intelegere oarecum gresita, preluata din protestantism, via ecumenism. Protestantii (sau unii din ei) spun ca jertfa Mantuitorului s-a rasfrant asupra fiecarui om.
In intelegerea ortodoxa jertfa si lucrarea Mantuitorului nu are niciun efect asupra unui hindus, pagan, etc., daca acesta nu crede si se boteaza. Cei dinainte nu se puteau mantui din cauza pacatului stramosesc. Ce sterge pacatul stramosesc? Botezul. Astfel, se pot mantui oamenii prin botez, care sterge acel pacat, primind si harul.
Noi cand ne-am nascut aveam vreo vina pentru ce au facut Adam si Eva? Nu, cu toate astea mosteneam urmarile acelui pacat. In India a fost sfantul Apostol Toma. De ce hindusii nu sunt ortodocsi? Mostenesc ei urmarile alegerilor stramosilor lor? Sau in Israel a fost chiar Iisus. De ce evreii de acum nu sunt crestini? Sau noi, de ce suntem azi ortodocsi? Datorita stramosilor nostri, atat a celor ce au primit crestinismul, cat si a celor ce au luptat sa pastreze dreapa credinta, ortodoxia. Ce se intampla pentru ca tu ramai ortodox si ii inveti si pe copii dreapta credinta? Atat copiii, cat si urmasii lor, mii de oameni vor fi influentati de alegerea ta si de decizia ta, daca nu se vor razgandi unii din ei. Stii ca scrie in Sfanta Scriptura ca Domnul va rasplati celor credinciosi pana la al miilea neam si va pedepsi pe cei ce fac rau pana la al nu stiu cat neam. Aceasta fagaduinta a primit-o si Adam, pentru credinta lui poporul iudeu a fost poporul ales, care se inchina adevaratului Dumnezeu?
Dar turcii de azi, ce s-a intamplat daca mare parte din populatie a trecut la islamism? urmasii lor de azi sunt musulmani, nu ortodocsi ca stramosii lor.
Pe de alt aparte, asta nu inseamna ca cei de acum sunt implacabil conditionati de alegerile stramosilor lor si de pacatele lor. Daca vrei o sa caut iar sa dau articolul cu parintele Galeriu, in care spune ca toti, in orice tara s-ar afla, au aceeasi sansa. Cum spune si parintele Cleopa, daca au vazut lumea si toata creatia nu s-au gandit cine le-a facut? Iisus a spus ca cine Il cauta il va gasi, cine cauta adevarul il va gasi, ajutat de Domnul. Daca e cineva intr-o religie nu isi pune intrebarea care e religia cea mai buna, religia adevarata? Adica nu are timp cinci minute in toata viata sa se gandeasca la asta, desi face o gramada de lucruri nefolositoare si automat va ajunge in Rai? Lenesii inseamna ca ar fi la loc de cinste. Scopul omului pe pamant e sa il caute pe Dumnezeu si sa fie in legatura cu El, nu sa manance si sa se distreze.
Citat:

Poate că tot unde era Avraam, în acea zonă specială a Iadului.

Da, asta am spus si eu pana acum. Si Parintele Cleopa spune ca prucnii nebotezati nu se afla nici in Rai, nici in Iad. Adica nu se afla la munci, in Iad, nu au parte de munci pentru ca nu au pacate personale, probabil au aceeasi stare pe care o aveau si dreptii din Vechiul Testament, nici ei nu puteau ajunge in Rai din cauza pacatului stramosesc.

catalin2 20.09.2013 14:05:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534686)
Da, pentru fiecare păcat de moarte, foarte grav: curvia, homosexualitatea, tîlhăria, avortul, oprirea plății angajaților, ereziile șamd. Cine dintre cei ce frecventează biserica face așa ceva?

Daca acestia oricum nu frecevnteaza biserica, atunci pentru ce mai e Sfanta Taina a Spovedaniei? Spovedania e necesara pentru toate pacatele, mici sau mari, stiute sau nestiute.
Citat:

Uiți că Însăși Împărtășania are puterea de a ierta păcatele. Care păcate? Alea care nu sînt de moarte, alea accidentale, zilnice, omenești. Ar fi însă o nebunie să comiți un păcat groaznic și să te duci la împărtășit - pentru acele infracțiuni majore se exmatriculează din Biserică prin oprirea de la Împărtășanie pe ani și ani de zile (nu prin interzicerea de a participa la slujbe). E logic.

Nu, eu stiu ca spovedania iarta acele pacate. Impartasania are alt rol.
Citat:

De unde știu că nu se spovedesc înainte de fiecare Liturghie? De la doi preoți, ambii călugări. Unul e duhovnicul meu.

La calugari este altceva, am mai scris si eu. Majoritatea au o traire mai inalta decat laicii.
Citat:

Un creștin ortodox practicant ca tine nu are păcate de moarte sau strigătoare la Cer, deci de ce să-ți fie frică dacă te rogi zilnic pentru iertare (cu credința că ești iertat pe loc, sper) și dacă Hristos ne-a lăsat scris că Sîngele Său ne curățește de păcate

Vezi ca acestea sunt mai mult invataturi de la protestanti. Inclusiv aceea ca ne rugam si ni se iarta pacatele, exact asta spun protestantii (sau neoprotestantii), care nu recunosc aceasta Taina si nici preotia. La fel, vezi si mesajul meu in care spuneam ca la protestanti este ideea ca jertfa Mantuitorului are efect automat asupra unui om. Botezul ne strege pacatul stramosesc si cele de pana atunci, daca e adult. La fel face si spovedania, ne sterge pacatele facute. Mirungerea ne activeaza harul, la fel Impartasania, de da har dar si ceva in plus, pe Hristos.

Dalian 20.09.2013 22:54:48

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534657)
Inainte de a scrie ceva intreaba sau informeaza-te. Intamplarea se afla chiar in viata Sfintei Tecla: http://paginiortodoxe.tripod.com/vss...-sf_tecla.html

Vezi că în prima postare ai scris exact invers.

catalin2 21.09.2013 12:24:20

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 534823)
Vezi că în prima postare ai scris exact invers.

Eu vad ca am scris exact acelasi lucru. Daca nu e asa, arata-mi exact la ce te referi.

Dalian 21.09.2013 17:27:38

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534856)
Eu vad ca am scris exact acelasi lucru. Daca nu e asa, arata-mi exact la ce te referi.

Recitește singur, n-am chef de discuții sterile.

Florin-Ionut 22.09.2013 02:13:44

Cătălin,

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534726)
In invatatura ortodoxa rugaciunile Bisericii si ale credinciosilor pot scoate din Iad pe credinciosii care nu au avut timp sa faca un canon. In cazuri speciale rugaciunile pot ajuta si pe altii. De exemplu am aflat odata o poveste despre cineva care s-a sinucis si parintii a dat multe danii ca sa il ajute. Dupa mai multi ani a primit raspuns ca s-a mantuit.
Stim ca toti oamenii mor, dar au fost doua cazuri in care doi oameni nu au murit, Enoh si sfantul Ilie. Asta nu insemna ca nu mor toti oamenii, doar ca sunt doua exceptii.
Sfantul Damaschin prezinta aceste cazuri ca ceva extraordinar, ce poate face rugaciunea. Dar uite ca s-a mantuit si Imparatul Traian, care stim ca avea pacate, si nu putine. Deci nu in functie de faptele lor s-au mantuit, ci la rugaciunea sfintilor. Sfantul Grigorie a primit raspuns sa nu se mai roage pentru cei necurati.
Citez tot din viata sfintei Tecla:
"De vreme ce în viața sfintei acesteia, după întîmplare s-a pomenit Traian Împăratul Romanilor, care după moartea sa s-a mîntuit prin rugăciunile Sfîntului Grigorie, papă al Romei († 604), socotesc că este de trebuință ca și povestirea cea despre dînsul a Sfîntului Ioan Damaschin aici să o pomenim. În cuvîntul său de la Sîmbăta lăsatului de carne scrie așa: "Grigorie Dialogul, episcopul vechii Rome, bărbatul, precum îl știu toți, vestit în sfințenie și în înțelegere, de care se spune că la Sfînta Liturghie slujea cu dînsul și dumnezeiescul înger; acesta oarecînd, pe o cale pietroasă mer-gînd, a stat cu osîrdie la rugăciune tare către iubitorul de suflete Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor lui Traian împăratul. Îndată a auzit un glas de la Dumnezeu zicînd: "Rugăciunea ta am auzit-o și îi dau iertare lui Traian, dar tu să nu mai adaugi încă să-mi mai aduci Mie rugăciuni pentru cei necurați!".

Am încercat să-ți arăt că susții un paradox. Aici nu vorbim despre ortodocșii care pot fi scoși din Iad, ci despre păgînii care pe lîngă păcatul srămoșesc au avut multe păcate și grave, murind nebotezați. Dacă ei au scăpat de Iad pentru rugăciunile Sfinților, atunci treaba asta încalcă flagrant condiția Botezului pentru mîntuire. E logic.

Apropo, Ilie și Enoh nu au scăpat de moarte, știi bine.

Florin-Ionut 22.09.2013 02:33:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534730)

Scrie si asta acolo. Spune ca cel ce va crede si se va boteza se va mantui. cel ce nu va crede (deci nu se va boteza) nu se va mantui. Nu exista intelegerea asta in ortodoxie, ca cel ce nu afla e absovit de orice vine. Un criminal daca spuen ca nu stia ca nu trebuie sa omoare i se da drumul? In plus, orice cetatean al unei tari trebuie sa cunoasca legile acelei tari. Atunci si cei din Vechiul Testament ar fi trebuit sa se mantuiasca pentru ca nu stiau. Atunci de ce a mai venit Iisus?

”Deci nu se va boteza” ai adăugat tu. De ce nu a scris-o Pavel în clar? Nu cred că din lipsă de cerneală.

Credința neamurilor nu e ca a noastră. Măcar să creadă că există un Creator și să urmeze o stare de bine. Acel criminal știa și simțea că omorul e ceva rău, deci degeaba se dezvinovățește copilărește. Legea firii sau conștiința îi va fi pîrîș înaintea Judecătorului. Pe cînd un copil mort accidental la 2 ani cu ce e vinovat dacă străbunii lui nu au acceptat credința creștină? Sau că ortodoxia nu a ajuns în satul lui din junglă? Căci scris este că încă nu a ajuns pretutindeni.

Florin-Ionut 22.09.2013 03:44:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 534731)
Daca acestia oricum nu frecevnteaza biserica, atunci pentru ce mai e Sfanta Taina a Spovedaniei? Spovedania e necesara pentru toate pacatele, mici sau mari, stiute sau nestiute.

Spovedania este obligatorie pentru păcatele alea foarte grave și opțională pentru celelalte. Noi trebuie să ținem constant legătura cu duhovnicul, dar nu e necesar să ne mărturisim săptămînal, prietene, dacă vrem să ne împărtășim săptămînal. Vorbim strict despre cei practicanți, care avem binecuvîntare de la duhovnic, care ne rugăm zilnic, face fapte bune șamd.

O să-ți dau un exemplu. Prin 2008, cînd m-am decis să ies din apostazie, m-am dus într-o cameră, am stins becul, m-am întis pe pat și am plîns cu amar cerînd iertare și îndurare de la Dumnezeu. După cîteva zile m-am spovedit. În timpul mărturisirii din frunte îmi ieșea o sudoare albicioasă, neobișnuită, toată fața era udă. Foaia de pe care citeam îmi tremura îm mîini. Cînd am ieșit de acolo mă simțeam ca un fulg, eram eliberat de toate tîmpeniile pe care le făcusem pînă atunci. Mergeam, dar parcă zburam... A fost o senzație rară, cum nu țin minte să fi experimentat pînă atunci.

Au trecut niște ani și am schimbat duhovnicul. De cînd l-am întîlnit m-a tot bătut la cap să mă împărtășesc mai des, așa că după o vreme am mers luni de zile săptămînal la mănăstirea de la 10-15 km de casă și am stat la coadă împreună cu călugărițele și cu alți mireni veniți să-și spună păcatele. Cald, frig, înainte de Liturghie eram acolo, ca să mă pot împărtăși. Mereu citeam aceeași listuță cu păcatele clasice, primeam dezlegare, dar nu mai simțeam nici o eliberare. La un moment dat părintele mi-a spus în treacăt că aceste păcate nu necesită musai spovedanie. Evident că nu l-am crezut pe moment, că doar eu știam altceva, nu?

A mai trecut un timp și am mai citit despre Împărtășania de fiecare dată și despre condițiile care se cer unui ortodox pentru participare. Așa am constatat că miturile care circulă prin România nu sînt tocmai literă de lege, avînd în vedere ce spun o parte dintre Sfinții Părinți. Și iată că acum îmi pun sufletul pentru ceea ce susțin, căci fără să fac ce zic degeaba vorbesc.

Deci vezi tu care e rolul original al Spovedaniei și cum timpul și rutina ne-au făcut să credem că folosirea acestei Taine să fie neapărat înainte de Împărtășire?

Citat:

Nu, eu stiu ca spovedania iarta acele pacate. Impartasania are alt rol.
Prietene, oare nu spune preotul la Liturghie:

Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu, Care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor.
și
Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi și pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor. Vrei citate din NT?Gîndește-te, care păcate se vor ierta? Ai motiv de meditație.
Citat:

La calugari este altceva, am mai scris si eu. Majoritatea au o traire mai inalta decat laicii.
Nu este altceva pentru că nicăieri nu se face distincție între clasele de creștini și pentru că orice om face păcate, indiferent cît de mici sau mititele.

Dar pentru tine, voi întreba 10 preoți de mir cum procedează și voi posta rezultatul.

Citat:

Vezi ca acestea sunt mai mult invataturi de la protestanti. Inclusiv aceea ca ne rugam si ni se iarta pacatele, exact asta spun protestantii (sau neoprotestantii), care nu recunosc aceasta Taina si nici preotia. La fel, vezi si mesajul meu in care spuneam ca la protestanti este ideea ca jertfa Mantuitorului are efect automat asupra unui om. Botezul ne strege pacatul stramosesc si cele de pana atunci, daca e adult. La fel face si spovedania, ne sterge pacatele facute. Mirungerea ne activeaza harul, la fel Impartasania, de da har dar si ceva in plus, pe Hristos.
Ei neagă Taina Spovedaniei, eu nu. Cum aș putea? Doar sînt ortodox, am duhovnic la care mă spovedesc, chiar dacă mai rar decît mă împărtășesc.

Dar să știi că și ei au un fel de maestru căruia i se destăinuie și care îi îndrumă. Oricum, avem lucruri comune chiar dacă ei calcă pe lîngă în destule aspecte, mai exact a zice că dacă ei fac așa într-o privință oarecare, noi facem automat invers - e o greșeală.

Argumente:

UNU - 10 metode dintre care 4 sînt Taine la noi în Biserică
DOI - Sfîntul Nicolae Cabasila
TREI - Sfinții Ioan Iacob Hozevitul, Ioan Carpatul, Ioan Gură de Aur
Ar mai fi un text din Pelerinul Rus, nu-l mai caut acum.

Văd că majoritatea ortodocșilor care se roagă des o fac cu necrediință. Zic Doamne, iatră-mă, curătește-mă, vindecă-mă! - dar nu cred că Domnul le îndeplinește cererea. Pentru că ni s-a indus ideea că numai și numai prin Spovedanie sîntem iertați, ba tu vii și spui că nici măcar prin Împărtășire nu sîntem iertați! O, ce înșelare! Mă doare sufletul cînd înțeleg la ce cote a ajuns dezinformarea în vremurile noastre... Și sînt lucruri absolut fundamentale pentru viața unui creștin, de bază!

Auzi, să spunem că ai canon de la preot să spui rugăciunea Lui Iisus cîteva zeci de minute și tu să nu crezi că Domnul te iartă. Atunci, pentru ce te mai rogi frate? Să citești acatiste, paraclise, canoane de jumate de ceas ca la sfîrșit să rămîi fără iertare pentru că tu, creștine, crezi că păcatele-ți vor fi șterse abia la Spovedania de peste 2 luni (ca și cum garantează cineva că moartea vine neapărat imediat după Spovedanie și, eventual, Împărtășanie). Vai și-amar de capul meu, ce să mai zic? Bucuria vrăjmașului, care a știut să lucreze încetișor, cu răbdare, aducîndu-ne într-un așa hal de neștiință. Pe noi, dar și pe preoții care ne învață așa gogomănii.

catalin2 23.09.2013 11:33:55

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 534887)
Recitește singur, n-am chef de discuții sterile.

Dalia (acum mi-am dat ca asta e numele tau), tu ai inceput discutia. Si era simplu sa nu o continuam degeaba, daca recunosteai ca te-ai inselat dupa ce am dat si sursa povestirii cu Sfanta Tecla (despre care spuneai ca e poveste vanatoreasca).

catalin2 23.09.2013 11:59:03

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534946)
Cătălin,
Am încercat să-ți arăt că susții un paradox. Aici nu vorbim despre ortodocșii care pot fi scoși din Iad, ci despre păgînii care pe lîngă păcatul srămoșesc au avut multe păcate și grave, murind nebotezați. Dacă ei au scăpat de Iad pentru rugăciunile Sfinților, atunci treaba asta încalcă flagrant condiția Botezului pentru mîntuire. E logic.
Apropo, Ilie și Enoh nu au scăpat de moarte, știi bine.

Nu e un paradox, e doar o neintelegere. Si nu sustin doar eu asta, am aratat prin citate ca toti sfintii si invatatura ortodoxa spune asta. N-o sa gasesti o alta interpretare la un sfant.
Sfantul Ioan Damaschin arata aceste doua exemple, singurele cunoscute atunci, vorbind de puterea rugaciunii. Adica le vede ca cele mai mari minuni, rugaciunea putand face ceva considerat imposibil, sa scoata niste pagani din Iad. Dar vezi ce raspuns primeste Sfantul Grigorie, sa nu se mai roage pentru cei necurati. Si asta are tot legatura cu Biserica, niste sfinti ai Bisericii s-au rugat pentru ei. Daca nu se rugau se intampla ceva cu ei? Daca pentru un ortodox ajuns in Iad nu se roaga nimeni si nu se da pomana si pomelnic ajunge automat in Rai? Nu, doar rugaciunea si milostenia face asta, il ajuta chiar daca el nu mai poate face nimic.
Chiar si noi ne putem ruga in particular pentru cei de alte credinte, dar in mod special, era o carte a unui sfant cum ne puteam ruga. Ne putem ruga sa il ajute Domnul pe acel om, dupa voia Sa.
In legatura cu Botezul, am mai scris ca exista botezul sangelui si botezul dorintei, acestia se mantuiesc desi nu s-au botezat efectiv. La fel cum si dreptii si talharul de pe cruce nu s-au botezat.
Da, Enoh si Sfantul Ilie o sa moara si ei, gandeste-te ca Enoh are aproximativ 6000 de ani in momentul de fata.

catalin2 23.09.2013 12:34:23

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534952)
”Deci nu se va boteza” ai adăugat tu. De ce nu a scris-o Pavel în clar? Nu cred că din lipsă de cerneală.

Probabil nu e scrisa pentru ca s-a gandit ca toata lumea intelege o fraza. Cum spun si catolicii, de ce nu s-a scris ca purcede numai de la Tatal. Daca nu va crede nici nu se va boteza, e logic, nu o sa se boteze daca nu crede. Dar eu nu am dat doar un citat, ca sa stam sa-l analizam doar pe acela, sunt citate din toate sursele: Sfanta Scriptura, catehism, sfinti. Citate care sa spuna altceva in aceste surse ale invataturii crestine sunt? Ca pana acum pe topic am vorbit doar de citatele date de mine, n-am vazut altceva.
Daca mai vrei inca un citat din Sfanta Scriptura: 1 Coreintni, cap.6 "9. Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții,
10. Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu."
Sau Apocalipsa, cap. 21: "8. Iar partea celor fricoși și necredincioși și spurcați și ucigași și desfrânați și fermecători și închinători de idoli și a tuturor celor mincinoși este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă, care este moartea a doua."
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 534952)
Credința neamurilor nu e ca a noastră. Măcar să creadă că există un Creator și să urmeze o stare de bine. Acel criminal știa și simțea că omorul e ceva rău, deci degeaba se dezvinovățește copilărește. Legea firii sau conștiința îi va fi pîrîș înaintea Judecătorului. Pe cînd un copil mort accidental la 2 ani cu ce e vinovat dacă străbunii lui nu au acceptat credința creștină? Sau că ortodoxia nu a ajuns în satul lui din junglă? Căci scris este că încă nu a ajuns pretutindeni

Discutam pe topic exact despre ce contine scrisoarea Sfantului Ignatie. Nu da sfantul raspuns la toate aceste intrebari?
"Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.

Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. "Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad" zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu."
E simplu, trebuie sa luam in considerare invatatura revelata, nu logica noastra cazuta. Sfantul scrie si despre aceasta logica si rationamentele noastre. Am mai intrebat, avem noi vina ca Adam a ales sa cada? Nu, dar pacatul lui se rasfrange automat si asupra noastra. Din aceasta cauza toti mergeau in Iad, copii, drepti, raufacatori, etc. Iisus a adus Mantuirea, adica Botezul si Sfintele Taine, pentru ca fapte si credinte aveau si dreptii din Vechiul Testament.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:00:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.