Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Si cerul s-a umplut de sfinti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14700)

osutafaraunu 26.03.2012 20:43:56

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437267)
Pritene se pare că nu poți face diferența între frângere și adunare...citește istoricul...

Era vorba de adunare/adunat, nu de frângerea pâinii. Ăsta-i alt subiect (la fel de sensibil)!

ovidiu b. 26.03.2012 20:47:14

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437249)
Cu astfel de argumente vreti sa schimbati Porunca lui Dumnezeu referitoare la singura zi a saptamanii pe care El a binecuvantat-o, a sfintit-o si S-a odihnit in ea?

Dumnezeu hotărăște din nou o zi, învața Apostolul, astăzi rostind prin gura lui David după atata vreme, precum s-a zis: daca veți auzi astăzi glasul Lui, nu învartoșați inimile voastre. Căci dacă Iosua i-ar fi odihnit, Dum*nezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihnă. Drept aceea s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu. Sa ne silim deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni sa nu cadă în aceeași pildă a neascultării.

4. Căci undeva, despre ziua a șaptea, a zis astfel: "Și S-a odihnit Dumnezeu în ziua a șaptea de toate lucrurile Sale".
5. Și în același loc, zice iarăși: "Nu vor intra întru odihna Mea!".
6. Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat,
7. Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă.
9. Drept aceea, s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu.
10. Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit și el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.
11. Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni să nu cadă în aceeași pildă a neascultării, Fapte (cap 4)

osutafaraunu 26.03.2012 20:48:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 437263)

Mulțumesc frumos pentru link, o să-l studiez (când îi vine rândul ca prioritate). M-a dezamăgit însă de la început (Conciliul de la Elvira - sec.IV), eu credeam că e un text din secolul I-II, chiar nu mai dormeam noaptea asta!

osutafaraunu 26.03.2012 20:51:52

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437271)
Dumnezeu hotărăște din nou o zi, învața Apostolul, astăzi rostind prin gura lui David după atata vreme, precum s-a zis: daca veți auzi astăzi glasul Lui, nu învartoșați inimile voastre. Căci dacă Iosua i-ar fi odihnit, Dum*nezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihnă. Drept aceea s-a lăsat altă sărbătoare de odihnă poporului lui Dumnezeu. Sa ne silim deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni sa nu cadă în aceeași pildă a neascultării.

Domnule ovidiu b., vă dau un sfat prietenesc: nu mai repetați "argumentul" acesta că Grasu o să vadă negru înaintea ochilor (a răspuns deja de zeci de ori la chestiunea în cauză). Uite, și eu am început să văd roșu înaintea ochilor!:40:

ovidiu b. 26.03.2012 20:55:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437269)
Era vorba de adunare/adunat, nu de frângerea pâinii. Ăsta-i alt subiect (la fel de sensibil)!

Eu vorbeam strict de apostoli....si era vorba și de frângere.

osutafaraunu 26.03.2012 20:59:41

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437275)
Eu vorbeam strict de apostoli....si era vorba și de frângere.

Bine. "Perla" era cu privire la adunat...

ovidiu b. 26.03.2012 21:01:31

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437273)
Domnule ovidiu b., vă dau un sfat prietenesc: nu mai repetați "argumentul" acesta că Grasu o să vadă negru înaintea ochilor (a răspuns deja de zeci de ori la chestiunea în cauză). Uite, și eu am început să văd roșu înaintea ochilor!:40:

De ce să nu îl repet...este cât se poate de concludent...sunt pe un forum creștin ortodox. Ar trebui cumva să-mi iau jucăriile și să plec?

Sau nu este clar?

ps: am îngoșat ceea ce ar tb să vedeți...

stefan florin 26.03.2012 21:03:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437272)
Mulțumesc frumos pentru link, o să-l studiez (când îi vine rândul ca prioritate). M-a dezamăgit însă de la început (Conciliul de la Elvira - sec.IV), eu credeam că e un text din secolul I-II, chiar nu mai dormeam noaptea asta!

primele mențiuni nebiblice foarte clare despre ținerea duminicii le avem deja spre sfârșitul sec. I, în Didahia, cap. 14. Acest izvor este recunoscut ca unul din sec. I și este studiat de foarte mulți critici eterodocși din lume, recunoscându-i-se autenticitatea.
O altă mărturie despre ținerea duminicii spre sfârșitul sec. I - încep. sec. II, o avem de la Ignatie al Antiohiei, ucenicul lui Ioan Evnaghelistul. Vezi Epistola către Magnezieni 9:1
Documente din sec I-II asa cum ai cerut

osutafaraunu 26.03.2012 21:25:28

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 437282)
primele mențiuni nebiblice foarte clare despre ținerea duminicii le avem deja spre sfârșitul sec. I, în Didahia, cap. 14. Acest izvor este recunoscut ca unul din sec. I și este studiat de foarte mulți critici eterodocși din lume, recunoscându-i-se autenticitatea.
O altă mărturie despre ținerea duminicii spre sfârșitul sec. I - încep. sec. II, o avem de la Ignatie al Antiohiei, ucenicul lui Ioan Evnaghelistul. Vezi Epistola către Magnezieni 9:1
Documente din sec I-II asa cum ai cerut

Încep să-ți înțeleg strategia: în timp ce eu vreau să mă apropii de Sursă, tu vrei să mă tot îndepărtezi, punându-mi sub nas documente pe care probabil le stăpânești mai bine (e de notorietate preferința adventiștilor pentru Scriptură și nu pentru Patristică). Dar, fie!
Începe cu care vrei tu.

catalin2 27.03.2012 10:24:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437281)
De ce să nu îl repet...este cât se poate de concludent...sunt pe un forum creștin ortodox. Ar trebui cumva să-mi iau jucăriile și să plec?
Sau nu este clar?

Ai primit si explicatia de ce nu trebuie sa il repeti, pentru ca se imbolnavesc adventistii cand il vad, asta pentru ca le contrazice filozofia in care cred orbeste.

stefan florin 27.03.2012 10:45:40

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437285)
Încep să-ți înțeleg strategia: în timp ce eu vreau să mă apropii de Sursă, tu vrei să mă tot îndepărtezi, punându-mi sub nas documente pe care probabil le stăpânești mai bine (e de notorietate preferința adventiștilor pentru Scriptură și nu pentru Patristică). Dar, fie!
Începe cu care vrei tu.

dragul meu amic, esti LIBER sa te apropii de ce doresti tu. Ai cerut insa documente de sec .I. iar eu asta ti-am trimis (bineinteles doar denumirea lor)

catalin2 27.03.2012 10:48:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437244)
Argumentul acesta l-am auzit de nenumărate ori. În definitiv e cel mai puternic: dacă reușești să-l aduci la tăcere pe preopinent, înseamnă că ai avut dreptate. Istoria erei creștine este plină de asemenea nefaste manifestări "argumentative"...:2:

Sper ca ai inteles ca din cauza ca ai devenit agresiv, trecand peste statulul de oaspete al forumului. Am observat ca se intampla ceva indeosebi cu unii eterodocsi de pe forum. Din cauza ca nu li se atrage niciodata atentia decat cand sunt banati unii useri eterodocsi devin treptat din ce in ce mai agresivi si incep sa impinga din ce in ce mai mult limita, ajungand chiar sa se comporte de parca ar fi pe forumul cultului lor. Mai devin apoi si agresivi, daca cineva nu e de acord cu erorile cultului lor. Tu nu au ajuns inca sa ataci personal, asa cum faceau unii useri eterodocsi, dar se pare ca nici mult nu mai ai. Pentru ca totul merge progresiv, la inceput mi s-a parut ca se poate discuta civilizat cu tine.
In cazul de fata nu numai ca repeti masluire special facuta de adventisti cu citate din vechea traducere, dar ne si acuzi ca nu respectam Biliba si pe cei ce au facut-o. Desi acum un an cand am mai discutat ti-am explicat acelasi lucru cu acea traducere si se parea ca ai inteles.

In caz ca nu ai inteles totusi iti repet iar, poate nu am expliat destul de explicit primele dati.
Cuvantul Sabat are mai multe sensuri, se poate referi la patru lucruri: ziua de odihna, odihna, saptamana si sarbatoare. Pentru toate aceste sensuri in Biblie e folosit un singur cuvant, "sabat". Deci si cand e vorba de sarbatoare sau odihna sau saptamana tot "sabat" este scris. In vechea traucere s-a tradus exact cum era in original, fara a se da sensul din context. Iar cuvantul romanesc pentru "sabat" este "sambata", asa ca si pentru odihna, si pentru saptamana, si pentru sarbatoare s-a tradus tot cu "sambata". Evident ca noi la sarbatoare sau odihna nu ii spunem azi sambata. Nu se poate spune ca s-a tradus gresit, doar ca nu s-a tradus in functie de sensul frazei.
Dar in zilele noastre noi stim ca sunt mai multe sensuri ale cuvantului sabat, si avem o traducere mai exacta. Nu stiu daca la nivel de conducere adventistii propovaduiesc aceast neadevar (cu inducerea conceptiei ca este vorba peste tot de ziua de odihna, cand e vorba si de alte trei sensuri), sau doar unii adventisti mai zelosi si mai putin instruiti il spun. Eu am arata ca adventistii cu studii stiu de sensurile cuvantului "sabat", am dat acel articol al lui Florin Laiu (stiu de articol pentru ca l-a dat cand am discutat impreuna pe forumul catolic).
Deci acele citate din vechea traducere sunt date ori in mod intentionat, cunoscand ca s-a tradus cu "sambata" peste tot, ori din nestiinta.

osutafaraunu 27.03.2012 11:45:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 437344)
Ai primit si explicatia de ce nu trebuie sa il repeti, pentru ca se imbolnavesc adventistii cand il vad, asta pentru ca le contrazice filozofia in care cred orbeste.

Da, ne îmbolnăvim când vedem aceeași falsificare grosolană a textului biblic în versiunea Sinodală actuală.

catalin2 27.03.2012 11:50:59

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437228)
Din acest motiv abordarea ta superficială ar indica că expresia κυρική ήμέρα din Apoc. 1,10 se referă de asemenea la duminică, și că Ioan nu doar că a primit viziunea în prima zi a săptămânii, dar a și recunoscut-o ca fiind „ziua Domnului".

Spuneam că ai o abordare superficială, deoarece aceasta nu ține cont de principiul recunoscut, al metodei istorice, și anume că o interpretare trebuie făcută ținând cont doar de dovezile care îi sunt anterioare în timp sau contemporane, nu prin date istorice care provin dintr-o perioadă ulterioară. Acest principiu este de o importanță deosebită în problema studierii expresiei „ziua Domnului”, așa cum apare în Apoc1,10. Deși în scrierile părinților bisericești ea apare frecvent cu sensul de duminică, prima dovadă concludentă a unei asemenea întrebuințări nu se găsește decât în ultima parte a secolului al II-lea, în lucrarea apocrifă "Evanghelia după Petru" (9,12), unde ziua învierii lui Hristos este denumită „ziua Domnului”. Întrucât documentul acesta a fost scris la trei sferturi de veac după ce a scris Ioan Apocalipsa, el nu poate constitui o dovadă că pe vremea lui Ioan expresia „ziua Domnului” se referea la duminică. S-ar putea da numeroase exemple pentru a arăta rapiditatea cu care cuvintele își pot schimba înțelesul. Prin urmare, sensul de aici al expresiei „ziua Domnului” este stabilit mai corect prin referirea la Scriptură, nu la literatura ulterioară.

Cred ca nu ai inteles exact ce voiam sa spun. Nu are importanta cum a fost tradus si cum se spune in fiecare limba si ca in Biblie e scris in greaca, si Biblia in limba romana e difertia de cea in greca, are cuvinte romanesti.
De fapt faci un argument circular, explici ca nu poate fi "ziua Domnului" pentru ca adventistii cred ca sabatul este ziua de odihna, deci si "ziua Domnului". Acelasi argument circular era si in argumentatia de pe site-ul adventist. Argumentul circular este cand se introduce in ipoteza o parte din ceea ce era de demonstrat. De exemplu: ziua Domnului este ziua de sabat, pentru ca stim ca sabatul este singura zi de odihna, inclusiv crestina (de fapt e doar o invatatura adventista).
In cazul zilei Domnului, e logic ca e traducerea cuvantului din greaca in limba latina, in Biblie scrie "ziua Domnului" in greaca.

Acum despre cand s-a spus asa este alta discutie. Adventistii spun ca in Apocalipsa e vorba de ziua de sabat, dar singurul argument e ca asa cred ei ca ziua de odihna era tot cea de sabat si pentru crestini. In schimb observam ca intotdeauna ziua de odihna era numita Sabat, chiar si cand e mentionata prima zi a saptamanii era numita prima zi dupa Sabat. Zilele saptamanii nu aveau un nume la evrei, erau numite prima, a doua, dupa saptamana din desert cu caderea manei. E prima data cand o zi anume e mentionata cu "ziua Domnului", altfel era doar simolic denumirea de Ziua Domnului.
Sf. Ioan a scris Apocalipsa tarziu, fiind ultima scriere din Noul Testament, la sfarsitul secolului I. Eu am scris un mesaj in care in cea care e considerata cea mai veche scriere post bilblica, Didahia (apocrifa), screid e "ziua Domnului", datarea ei este prin anii 50-70, cel mai tarziu sfarsitului secolului I. Am mai dat epistola lui Barnaba (apocrifa), epistola sfantului Ighatie, scrisa tot pe la sfarsitul secolului: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=76
Chiar tu dai exemplul din evanghelia lui Petru, de la inceputul sec. II, deci nu cum spun unii, ca dupa edictul Sf. Constantin apare Ziua Domnului, pana atunci toti stiau de Sabat.

osutafaraunu 27.03.2012 11:51:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 437349)
Nu se poate spune ca s-a tradus gresit, doar ca nu s-a tradus in functie de sensul frazei.
Dar in zilele noastre noi stim ca sunt mai multe sensuri ale cuvantului sabat, si avem o traducere mai exacta.

Dacă nu se ține cont de sensul cuvântului în limba originală, putem spune că e o traducere greșită mai ales pentru versiunile uzuale ale Scripturii, Cei neștiutori pot fi induși în eroare, iar când e vorba de chestiuni de dogmă (precum ziua sfântă de închinare), traducerea greșită atrage după sine grave smintiri ale credincioșilor, traducătorul aflându-se chiar sub blestemul rostit de Dumnezeu asupra celor ce-și permit să scoată ori să adauge ceva la textul sacru.

Citat:

Nu stiu daca la nivel de conducere adventistii propovaduiesc aceast neadevar (cu inducerea conceptiei ca este vorba peste tot de ziua de odihna, cand e vorba si de alte trei sensuri), sau doar unii adventisti mai zelosi si mai putin instruiti il spun

Nu propovăduiește nimeni asemenea neadevăruri, eu însumi am atras atenția că termenul "sabat" are nu 3 sensuri, ci chiar 4! Dar nu se poate să folosim același sens peste tot, ori mai grav, să folosim sensul impropriu doar pentru că așa convine dogmei noastre. Când "sabat" are sensul original de sâmbătă (precum în porunca a IV-a din Decalog) nu poți traduce cu "săptămână" de exemplu. Ar fi absurd ca Dumnezeu să poruncească să ne odihnim toată săptămâna, cu atât mai mult cu cât El Însuși S-a odihnit doar în a 7-a zi a Creației, nu în toate zilele!

Citat:

Deci acele citate din vechea traducere sunt date ori in mod intentionat, cunoscand ca s-a tradus cu "sambata" peste tot, ori din nestiinta.

Deci ne faci nouă proces de intenție, iar traducătorul ortodox nu are nicio vină în cazul acesta? Vezi că tu însuți îți înjosești vechea (de fapt "vechile", căci e vorba de toate edițiile mai puțin cea actuală) Scriptură ortodoxă făcând-o "eronată", cerând banarea noastră că înjosim ortodoxia?

osutafaraunu 27.03.2012 12:31:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 437357)
Cred ca nu ai inteles exact ce voiam sa spun. Nu are importanta cum a fost tradus si cum se spune in fiecare limba si ca in Biblie e scris in greaca, si Biblia in limba romana e difertia de cea in greca, are cuvinte romanesti.
De fapt faci un argument circular, explici ca nu poate fi "ziua Domnului" pentru ca adventistii cred ca sabatul este ziua de odihna, deci si "ziua Domnului". Acelasi argument circular era si in argumentatia de pe site-ul adventist. Argumentul circular este cand se introduce in ipoteza o parte din ceea ce era de demonstrat. De exemplu: ziua Domnului este ziua de sabat, pentru ca stim ca sabatul este singura zi de odihna, inclusiv crestina (de fapt e doar o invatatura adventista).

Nu e deloc argument circular! Nu [doar] adventiștii cred că sâmbăta e ziua [de odihnă a] Domnului, ci întreaga Scriptură! Hristos a creat (prin faptul că El e Creator) sabatul, Hristos S-a autodenumit Domn al Sabatului, Hristos a spus că și după El creștinii vor respecta sabatul. A folosit și El un "argument circular"? Combate-L dacă-ți dă mâna!

Citat:

In cazul zilei Domnului, e logic ca e traducerea cuvantului din greaca in limba latina, in Biblie scrie "ziua Domnului" in greaca.

La data la care s-a tradus Biblia în latină (Vulgata) ziua Domnului era într-adevăr considerată duminica, însă pe vremea lui Ioan, ziua Domnului Iisus al Sabatului, era sâmbăta. Să nu-mi spui că Iisus a păzit duminica!

Citat:

Adventistii spun ca in Apocalipsa e vorba de ziua de sabat

Acum când am lăsat varianta I-a (ziua Domnului = ziua revenirii Domnului) nu-ți convine nici varianta a II-a (ziua Domnului = ziua sâmbetei)...

Citat:

In schimb observam ca intotdeauna ziua de odihna era numita Sabat, chiar si cand e mentionata prima zi a saptamanii era numita prima zi dupa Sabat.

Exact. Acesta e un argument lingvistic al importanței sâmbetei și nu al duminicii. Argument lingvistic prezent atât la un neevreu (Luca), cât și în perioada de după Învierea Domnului (Faptele Apostolilor). Acest dublu argument lingvistic ar trebui să-ți dea serios de gândit ...:39:

Citat:

Zilele saptamanii nu aveau un nume la evrei, erau numite prima, a doua, dupa saptamana din desert cu caderea manei.

Mă faci să râd... crezi că-ți înghit gălușca asta cu săptămâna doar după exod? Săptămâna exista încă de la Creație, chiar popoarele din jurul Israelului cunoșteau săptămâna...

Citat:

Didahia (apocrifa), screid e "ziua Domnului", datarea ei este prin anii 50-70, cel mai tarziu sfarsitului secolului I.

Hai să nu exagerăm! Nu cumva e datată chiar înainte de Hristos?

Citat:

deci nu cum spun unii, ca dupa edictul Sf. Constantin apare Ziua Domnului, pana atunci toti stiau de Sabat.

Doar după sinodul de la Aquileia apare denumirea de "ziua Domnului", până atunci i se spunea "ziua Soarelui".

grasu77 27.03.2012 15:24:38

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437281)

Ati ingrosat, printre altele, niste traduceri grosolan falsificate ale Sfintei Scripturi. Aceste traduceri (in special cele din Evrei 4:8 si 9) contrazic originalul grecesc, contrazic, toate celelalte traduceri ale altor confesiuni pazitoare ale duminicii si contrazic chiar si vechile traduceri ortodoxe.

Acest aspect a mai fost explicat de nenumarate ori, pe acest forum (inclusiv de catre useri ortodocsi). Iata aici o explicatie: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=281

P.S. Nu mai faceti publicitate unor falsuri. Nu va ajuta cu nimic. Dimpotriva.

ovidiu b. 27.03.2012 15:35:40

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437397)
Acest aspect a mai fost explicat de nenumarate ori, pe acest forum (inclusiv de catre useri ortodocsi). Iata aici o explicatie: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=281

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=234

grasu77 27.03.2012 15:37:17

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437403)

Jalnica si paguboasa justificare, a falsificarii grosolane a Cuvantului lui Dumnezeu.

ovidiu b. 27.03.2012 15:43:11

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437404)
Jalnica si paguboasa justificare, a falsificarii grosolane a Cuvantului lui Dumnezeu.

Ce falsificare prietene: Ziua Învierii Domnului?...Fugi de de aici cu preșul...Văd că ce te incomodeză, ocolești, ca pe multe altele pe care te-ai făcut că nu le vezi...

grasu77 27.03.2012 15:54:40

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437405)
Ce falsificare prietene: Ziua Învierii Domnului?...Fugi de de aici cu preșul...Văd că ce te incomodeză, ocolești, ca pe multe altele pe care te-ai făcut că nu le vezi...

Erau in discutie niste versete din Evrei cap. 4, falsificate urat de tot, in versiunea Bartolomeu Anania (din care dumneata ai citat si pe care le-ai ingrosat).

Unde ai vazut dumneata vorbindu-se de ziua invierii Domnului, in versetele postate? Cred ca va lasati prada imaginatiei, care va joaca feste.

ovidiu b. 27.03.2012 16:27:55

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437408)
Unde ai vazut dumneata vorbindu-se de ziua invierii Domnului, in versetele postate? Cred ca va lasati prada imaginatiei, care va joaca feste.

In contextul asta, Pavel, extrem de ingrijorat le pune in paralel legea lui Moise si legea lui Hristos. Iar in capitolul 4 in special, le arata ca scopul respectarii zilei de odihna e tocmai intrarea in odihna lui Dumnezeu, la care nu se poate accede prin respectarea formala a unei zile anume, ci odihna la care ne cheama, e acea stare dinamica, niciodata deplin incheiata pe care o aduce invierea omului inceputa inca din viata asta: „ Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi „ Evrei 4, 8.
Tocmai ca respectarea unei zile de 24 ore nu garanteaza gustarea starii de odihna la care ne cheama El.

Dumnezeu s-a referit la o alta zi, evident, nu una limitata de 24 de ore, ci acea zi a Invierii, dinamica, prelungita la infinit, in care prin credinta ne insusim Invierea si prin care intram in odihna Lui: „Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă (nu in cealalta, limitata la o zi de 24 ore, pe care o respectau si pe vremea lui Iosua ), ca nimeni să nu cadă în aceeași pildă a neascultării„ Evrei 4,11. (ca evreii care stiau legea PE DINAFARA dar nu o intelegeau PE DINAUNTRU, in motivatia ei launtrica).

grasu77 27.03.2012 16:39:26

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437417)

Dumnezeu s-a referit

Dumnezeu S-a referit exact la ceea ce spune in cavantul Sau (Sfanta Scriptura). Nu este nevoie sa veniti cu viziuni personale (in care Evrei cap 4 vorbeste despre ziua invierii Domnului).

Reveniti la Scriptura. Ce va spune versetul despre " odihna pe care Iosua nu le-a dat-o" (Evrei 4:8)?

ovidiu b. 27.03.2012 16:51:30

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437423)
Reveniti la Scriptura. Ce va spune versetul despre " odihna pe care Iosua nu le-a dat-o" (Evrei 4:8)?

Revino tu prietene...să o luăm iarăși de la capăt nu are nici un sens...oricum nu vom ajunge la nici un consens, ci doar la dispute interminabile ce nu își au rostul...cel puțin pentru mine postările tale nu au nici o valoare duhovnicescă, probabil cum la fel și pentru tine nu au ale mele...deci mai bine fiecare cu oile lui....

osutafaraunu 27.03.2012 17:14:28

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437423)
Dumnezeu S-a referit exact la ceea ce spune in cavantul Sau (Sfanta Scriptura). Nu este nevoie sa veniti cu viziuni personale (in care Evrei cap 4 vorbeste despre ziua invierii Domnului).

Nu este o viziune personală, ci este dogmă imprimată pe frunte (în curând și pe mâna dreaptă) - aceeași frază am întâlnit-o deja de 3 ori astăzi aici și pe topicul cu diferențele de versiune...

grasu77 27.03.2012 17:31:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437438)
Nu este o viziune personală, ci este dogmă imprimată pe frunte (în curând și pe mâna dreaptă)

Asta suna si mai grav. Implica pe multi.

grasu77 27.03.2012 17:34:06

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437427)
Revino tu prietene...să o luăm iarăși de la capăt nu are nici un sens...oricum nu vom ajunge la nici un consens,

Nu este nevoie sa ajungem la un consens. Este suficient sa renuntati la falsurile aduse Cuvantului lui Dumnezeu. Macar nu le mai faceti cunoscute (daca nu aveti demnitatea sa le combateti).

DragosP 27.03.2012 17:53:53

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437447)
Nu este nevoie sa ajungem la un consens. Este suficient sa renuntati la falsurile aduse Cuvantului lui Dumnezeu. Macar nu le mai faceti cunoscute (daca nu aveti demnitatea sa le combateti).

Domnu' grasu77 dumneatale vorbești serios? Ești de-adevăratelea? Pot să te ating?
Unde-ai fost dom'le 2000 de anișori, de s-a chinuit ortodoxia vai de steaua ei fără tine!
Și zic asta cu demnitatea cea mai demnă.

osutafaraunu 27.03.2012 17:59:17

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437455)
Unde-ai fost dom'le 2000 de anișori, de s-a chinuit ortodoxia vai de steaua ei fără tine!

Vă referiți cumva la ortodoxia evreiască? Acum 2.000 de anișori (când Hristos avea 16 anișori) numai despre ea putea fi vorba... Și nu putea fi vai de steaua ei, căci tocmai răsărise (Num.24,17)!

ovidiu b. 27.03.2012 18:05:17

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437447)
Macar nu le mai faceti cunoscute (daca nu aveti demnitatea sa le combateti).

Prietene dăcă tu nu ai alt scop în viață decât să "combați"...e strict problema ta...asta nu înseamnă că trebuie cineva să-ți stea la dispoziție.

DragosP 27.03.2012 18:08:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 437458)
Vă referiți cumva la ortodoxia evreiască? Acum 2.000 de anișori (când Hristos avea 16 anișori) numai despre ea putea fi vorba... Și nu putea fi vai de steaua ei, căci tocmai răsărise (Num.24,17)!

La un moment dat cineva zicea că mă bag în seamă. Poate acel cineva are bunul simț să-și vadă de seama dumnealui și să nu vorbească neîntrebat. Adică să nu mai plângă la mormânt străin.
Acelui cineva îi mulțumesc anticipat.

osutafaraunu 27.03.2012 18:12:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437463)
La un moment dat cineva zicea că mă bag în seamă. Poate acel cineva are bunul simț să-și vadă de seama dumnealui și să nu vorbească neîntrebat. Adică să nu mai plângă la mormânt străin.

Adevărul e că de câteva zile, cam de când cerul s-a umplut de sfinți, topicul s-a umplut de păcătoși (iertare penticostalule!) care combat care mai de care neîntrebați și off topic. Un adevărat măcel! Bine că e doar la nivel virtual și polemic.

grasu77 27.03.2012 18:16:20

Citat:

Domnu' grasu77 dumneatale vorbești serios? Ești de-adevăratelea?

Vorbesc serios si sunt original (de-adevaratelea).

Citat:

Pot să te ating?

Nu. Stiu bancul.

Citat:

Am fost pe nicaieri. Am aparut acusica si m-am apucat sa cercetez ce au lasat, acu' 2000 de ani, Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli. Fara adaugirile si modificarile aduse de-a lungul celor 2000 de ani.

Citat:

Și zic asta cu demnitatea cea mai demnă.

Asta suna mai degraba a mandrie desarta.

grasu77 27.03.2012 18:19:20

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437463)

Nu vi se pare ca este vorba de o discutie intre noi forumistii? Cine a vorbit neintrebat? Este problema dumitale ca nominalizezi si ai pretentii de profesor la catedra.

DragosP 27.03.2012 18:21:52

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437467)
Este problema dumitale ca nominalizezi si ai pretentii de profesor la catedra.

Cine pe cine a nominalizat domnule grasu? Sau vi se pare așa cum vi se pare că dețineți adevărul prin sectele Dvs?

Adriana Cluj 27.03.2012 19:27:09

lamurire

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437217)
Se simte aerul de superioritate.

Se numeste intransigenta.

Citat:

Doar le-ati aruncat ceva de mestecat.

Nu. Fac cunoscuta invatatura celor cunoscatori.
E problema ""ereticilor"", cum te-ai exprimat dumneata, nu eu, ce vor face dupa citirea lor...

Citat:

P.S. Revin cu indemnul de a citi Catehismul Ortodox, in special capitolul "Legea morala".

Multumesc. Voi citi la recomandarea preotului meu.

grasu77 27.03.2012 19:52:09

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 437496)
Multumesc. Voi citi la recomandarea preotului meu.

Faceti vreun pacat daca cititi Catehismul Ortodox fara recomandarea preotului dvs.? Intreb, pentru ca s-ar putea sa nu primiti recomandarea.

Adriana Cluj 27.03.2012 20:04:37

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437503)
Faceti vreun pacat daca cititi Catehismul Ortodox fara recomandarea preotului dvs.? Intreb, pentru ca s-ar putea sa nu primiti recomandarea.

Se numeste ascultare.

grasu77 27.03.2012 20:49:44

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 437509)
Se numeste ascultare.

Ce ati zice de o ascultare de pret in fata Domnului? "Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni", spune Sfantul Apostol Petru - Fapte 5:29. In acest caz, va recomand sa cititi, mai intai, Cuvantul lui Dumnezeu. A fost scris pentru dvs. Sunt consemnate invataturi date norodului (oamenilor simplii) de insusi Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli.

Adriana Cluj 27.03.2012 21:08:01

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 437527)
Ce ati zice de o ascultare de pret in fata Domnului? "Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni", spune Sfantul Apostol Petru - Fapte 5:29. In acest caz, va recomand sa cititi, mai intai, Cuvantul lui Dumnezeu. A fost scris pentru dvs. Sunt consemnate invataturi date norodului (oamenilor simplii) de insusi Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli.

Zic: Dumnezeu sa va miluiasca!

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:24:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.