![]() |
Citat:
|
Doamne ajută.
Un film cu și despre ce fac războaiele cu viețile oamenilor. http://filmehd.net/the-seasoning-hou...me-online.html Inspirat din fapte reale. Iertare. |
Citat:
Daca nu s-a gasit ceva mai bun, inseamna ca avem probleme serioase in acest sens. :) |
Deși în multe privințe avem opinii diferite, pe această temă sunt de acord cu Daniel.
Patriotismul este un sentiment frumos... dar iubirea față de aproapele (indiferent de naționalitatea sa) rămâne o VIRTUTE CREȘTINĂ! Cât privește naționalismul, aceasta e o ideologie din secolul al XIX-lea (care, aviz naționaliștilor, n-a apărut în România...). Îmbinarea dintre ortodoxie și naționalism a fost considerată drept erezie de către participanții la Sinodul panortodox întrunit la Constantinopol în anul 1872. Ei au denumit această ideologie "etnofiletism" și au trecut-o, fără nici o ezitare, în rândul ereziilor. Astfel, dacă naționalismul, ca ideologie politică, și-a avut rolul lui istoric (fiind anacronic astăzi), combinat cu religia creștin-ortodoxă, devine chiar erezie - adică pericol spiritual. |
Întrebare pentru naționaliști
Din ce motiv Domnul Iisus Hristos, profețind apropiata distrugere a Ierusalimului (proorocie împlinită în anul 70), i-a îndemnat pe contemporanii și conaționalii Săi ca, atunci când vor vedea Cetatea Sfântă înconjurată de oștiri, să fugă în munți și să nu se întoarcă să-și ia haina?
De ce nu i-a învățat să-și apere patria împotriva romanilor, cu arma-n mână, chiar până la moarte?... De ce să fugă? Temă de meditație și - de ce nu? - polemică. Încă ceva: cum interpretați Gal3, 28? Dar Evr11, 14-16? Doamne ajută! |
Citat:
p.s.: nu am citit topicul deci raspunsul meu este strict la mesajul citat |
Citat:
Asa, si? Si conceptia despre stat a aparut tot pe atunci, dar nu aud pe nimeni sa zica ca Japonia sau Anglia au o istorie care incepe la 1850. Da, etnofiletismul a fost combatut ca erezie, pt ca incep sa se confunde neamul cu Biserica. Si cezaropapismul a fost combatut cam din acelasi motiv, dar nu aud pe nimeni sa zica ca un ortodox adevarat(™) e anarhist hardcore anti-monarhist. In privinta revoltei evreiesti, crestinii nu prea s-au bagat, pt ca Simon bar Kohba se considera Mesia. In rest, a zis deja VladCat. |
Citat:
"Biserica este vesnicia divino-umana intrupata in limitele timpului si ale spatiului. Se gaseste in lumea aceasta, dar nu este din lumea aceasta (loan 18,36). Se gaseste in lumea aceasta, pentru ca sa ridice lumea aceasta sus, de unde vine ea insasi. Biserica este ecumenica, catolica [universala, soborniceasca], divino-umana, vesnica, de aceea constituie o blasfemie de neiertat impotriva lui Hristos si a Duhului Sfant a face din Biserica o institutie nationala, a o restrange la scopul si metodele nationale meschine, limitate si trecatoare. Scopul ei este supranational, ecumenic, pan-uman: acela de a uni in Hristos pe toti oamenii, pe toti, fara exceptii pe motiv de nationalitate, semintie sau clasa sociala: "Nu mai este iudeu, nici elin, nu mai este sclav, nici liber, nu mai este parte barbateasca si parte femeiasca; caci voi toti sunteti una in Hristos Iisus" (Galateni 3,28), pentru ca Hristos este "toate in toti" (Coloseni 3,11)". |
Citat:
Există aici, totuși, inclusiv un sens istoric, ca și-n oricare alt text. De exemplu, trecerea poporului ales prin marea roșie, sub conducerea lui Moise a fost, desigur, în sens tipologic, o prefigurare a Botezului creștin; textul are, însă, un sens istoric foarte clar - evreii aceia chiar au fost conduși, într-un mod supranatural, prin marea roșie. La fel și-n cazul textului despre care discutăm noi. Sensul duhovnicesc există și este chiar cel esențial. Hristos a vorbit nu doar pentru contemporanii Săi, ci pentru fiecare persoană umană, din orice generație ar fi. Contemporanii Săi, însă, în anul 70, s-au refugiat la Pella (așa-mi amintesc că se numea cetatea în care s-a stabilit comunitatea iudeo-creștină din Ierusalim în timpul războiului dintre 66-70, spre să rețin corect) și nu a participat la război. Textul pe care-l discutăm este consemnat, într-adevăr, în contextul unei cuvântări eshatologice (așa cum vedem în toate Evangheliile sinoptice). O parte a profeției se va împlini la acea vreme pe care nici îngerii n-o știu... ci numai Tatăl. O altă parte a profeției viza, însă, un eveniment istoric din epoca respectivă. De aceea, Hristos precizează: "adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul (generația - n.n.) acesta până când nu vor fi toate acestea" și, imediat, pentru a se evita eludarea sensului spiritual în favoarea celui literal-istoric, adaugă: "cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece". În acel neam/ generație, profeția s-a împlinit în mod cât se poate de concret. Citez din memorie (nu știu exact versetul): "iar când veți vedea Ierusalimul înconjurat de oștiri, atunci să știți că s-a apropiat pustiirea lui. Atunci, cei din Iudeea să fugă în munți. Să nu se întoarcă să-și ia haina". Cum facem? Același Hristos, Dumnezeul nostru, Care a spus: "mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are: să-și pună cineva viața pentru prietenii săi". Sacrificiul propriei vieți pentru aproapele este, așadar, suprema dovadă de iubire. Iubirea este cea mai mare virtute creștină. Sacrificiul suprem din dragoste față de semeni rămâne, deci, fapta cea mai bună din perspectiva moralei creștine. Atunci, cum facem cu fuga în munți? Cuvintele Sfintei Scripturi nu se pot contrazice între ele... Este, oare, vorba tocmai despre evitarea crimei? Sau să ne întrebăm altfel: în caz de război, se poate vorbi de sacrificiu din iubire față de ceilalți?... Sau cumva sacrificiul, în acest caz de război, ar presupune nu iubirea, ci tocmai contrariul acesteia - o moarte tocmai în încercarea de a-i omorâ pe alții?... Iar jertfa supremă pentru semeni, cea recomandată de Hristos în In15, 14, are drept unic motiv iubirea și ca singur scop împlinirea, manifestarea concretă a acesteia. Cum ne dumirim?... :) |
Laura, cum comentezi acest eveniment istoric?:
Din volumul al IX-lea al ”Vietii Sfintilor” (pag.1034 si 1043), aflam ca, in ziua premergatoare luptei cu Maxentiu din 28 octombrie 312, imparatul Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si inscrisul ”in hoc signo vinces” (”prin acest semn vei invinge”), apoi, in noaptea urmatoare, a avut un vis in care i s-a aratat Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, care l-a indemnat sa insemneze cu Sfanta Cruce toate steagurile de lupta ale ostirii sale. Constantin a facut intocmai. Monogramul lui Hristos HP (semnul ”CHI – RO”) l-a pus si pe un steag numit ”labarum” (stindard – drapelul - roman de razboi, pe care, Constantin cel Mare, punand crucea si monogramul lui Iisus Hristos, l-a transformat in stindard imperial). Astfel, prin purtarea de grija si marea milostivire a Domnului nostru Iisus Hristos, Constantin l-a invins pe Maxentiu, intrand triumfator in Roma. |
Citat:
Ok, replica dvs se datorează unei exprimări foarte neclare, laconice, din mesajul meu (ce să-i faci? Sunt după o zi de cursuri...). Încerc să explic. :) Am menționat faptul că naționalismul a apărut în sec. al XIX-lea pentru a evidenția protocronismul specific ideii că, de-a lungul timpului, creștinismul și naționalismul ar fi fost inseparabile, iar nu pentru a argumenta corectitudinea sau incorectitudinea naționalismului în sine (ceea ce ar fi însemnat o eroare de logică: "argumentum ad antiquitatem"). Nu sunt de acord cu naționalismul din motive teologice și filosofice (pe care, dacă doriți, le pot preciza), iar nu ca urmare a faptului că această ideologie a apărut în sec. al XIX-lea (veac în care au apărut, de exemplu și unele dintre științele socio-umane, precum psihologia și sociologia... pe care nici nu mi-ar trece prin gând să le combat fiindcă țin de sec. al XIX-lea). Ideea mea era că religia creștină există de 2000 de ani foarte bine, fără naționalismul care a apărut ieri; așadar, din punct de vedere strict istoric, naționalismul religios este, pur și simplu, imposibil de justificat. Citez din mesajul dvs: "...dar nu aud pe nimeni sa zica ca un ortodox adevarat(™) e anarhist hardcore anti-monarhist." Și-mi puteți arăta unde am scris că un creștin adevărat își desconsideră propria națiune?... Susțin doar faptul că, pentru un creștin, iubirea față de semeni este necondiționată. Îi iubim pe semeni nu pentru că sunt români sau de altă naționalitate, ci pentru că sunt PERSOANE UMANE UNICE, create după chipul lui Dumnezeu și cu scopul asemănării cu Acesta, ființe de dragul cărora S-a sacrificat și a-nviat Hristos. Îi iubim pentru ei înșiși, chiar dacă ar face parte, să spunem, dintr-un stat aflat într-un conflict militar cu țara noastră. Îi iubim și nu le facem rău, nelăsându-ne manipulați de către liderii politici de a intra în jocul lor, de a ne asocia intereselor lor politice, economice etc - interese mai mult sau mai puțin justificate, dar, în mod incontestabil, inferioare poruncii divine a iubirii. Atașamentul natural și lăudabil față de patrie și față de valorile cultural-spirituale ale acesteia ar fi nesemnificativ în situația critică de a alege între dragostea față de Hristos și cea față de patrie. Atunci, ne-am gândi, mai degrabă, la Avraam ("ieși din pământul tău..."), la desfrânata Rahav (care și-a trădat, practic, cetatea, pentru a salva vieți umane), la Apostolii trimiși să predice "la toate neamurile" (Mt28, 19) și - de ce nu? - la unele afirmații din textul atât de minunat al Epistolei către Diognet: "creștinii trăiesc pe pământ, dar sunt cetățeni ai cerului"; "ei trăiesc în cetățile în care s-au născut, dar ca străini; orice țară străină le este patrie și orice patrie le e țară străină"; "ei respectă legile statului, dar, prin modul lor de viață, le depășesc". Creștinii nu-și reneagă patria! DAR, atunci când, de dragul patriei și-n numele apărării acesteia, li se cere să-și ucidă semenii, atunci... "orice patrie le e țară străină", din dragoste pentru Acela Ce a spus: "cine nu se leapădă de tot ce are nu poate să fie ucenicul Meu" și, într-un alt context: "cine iubește pe tată sau pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine". În N T și-n literatura patristică a epocii Părinților apostolici, nu am găsit nici măcar o singură aluzie la dragostea față de pământul natal; am întâlnit, însă, la aproape fiecare paragraf, îndemnuri puternice la iubire universală și nu doar față de o umanitate abstractă, ci față de cel de lângă noi, față de semenul în suferință, față de fiecare persoană umană în parte. Hristos în mijlocul nostru! |
Citat:
|
Citat:
Așadar, membrii Bisericii sunt: ecumenici, supranaționaliști, universaliști, dorind ca toți să fie uniți întru Hristos și văzându-i pe toți, în unicitatea lor ipostatică, uniți în mod inconfundabil în Hristos. De ce? Pentru că, spune Sf. Justin, "Scopul ei este supranational, ecumenic, pan-uman: acela de a uni in Hristos pe toti oamenii, pe toti, fara exceptii pe motiv de nationalitate, semintie sau clasa sociala". |
Citat:
În primul rând, relatarea din "Viețile Sfinților" este întemeiată pe scrieri ale următorilor autori: 1. Lactantius, "De mortibus persecutorum"; 2. Eusebiu de Cezareea, "Istoria Bisericească" și "De vita Constantini" (PSB 13 și 14). Acum, pentru a nu fi acuzată că pun la îndoială texte ale unor Sfinți (mulți de aici, de pe forum, sunt, efectiv, îndrăgostiți de argumentul autorității...), precizez faptul că nici unul dintre cei 2 autori nu este canonizat, nu se încadrează în categoria Sfinților Părinți, fiind doar istorici ai Bisericii. Mai mult decât atât, Eusebiu a avut și convingeri semiariene, a trecut de la ortodoxie la arianism și invers cam cum schimbă ai noștri politicieni partidele... A mers, "academic" fie spus, după principiul "consecvență și onoare, eu mă dau cu cel mai tare". A fost caracterizat, în documentele vremii, drept un lingușitor fără pereche al împăratului (ceea ce rezultă inclusiv din propriile scrieri ale lui Eusebiu, chiar fără să-l fi caracterizat cineva astfel). A participat la Sinodul din 335, în care s-a luat decizia exilării Sfântului Atanasie cel Mare și, în cadrul discuțiilor din Sinod, a fost acuzat de către un alt episcop participant de faptul că, în vremea persecuțiilor lui Diocletian, ar fi căzut în apostazie (afirmație controversată, greu sau poate chiar imposibil de demonstrat prin probe istorice incontestabile). Am precizat aceste detalii nu pentru a pune la îndoială istoricitatea evenimentului prin sofismul "ad hominem", ci doar pentru a evita replici de tipul: "negi viețile Sfinților?...". :) Originea relatării este, de fapt, întemeiată nu pe vreo scriere revelată, ci exclusiv pe documentele menționate. Comparând textele lui Lactantius si Eusebiu în care este relatat episodul din anul 312, putem observa cu ușurință faptul că există, între ele, anumite diferențe de detaliu, într-adevăr nesemnificative pentru mesajul teologic al textului (deosebiri de tipul: Constantin cel Mare a avut vedenia în stare de veghe, sau în vis?... etc). Cred că am scris un text prea lung, continui în mesajul următor. :) |
Citat:
așa cum Hristos i S-a revelat prigonitorului Saul, transformându-l, astfel, din anticreștin în Apostol al neamurilor, la fel și pe împăratul păgân Constantin cel Mare arătarea "semnului Fiului Omului" și inscripția minunată l-au preschimbat, l-au convertit la calitatea de "episcop al Bisericii în treburile din afara ei" (așa cum el însuși s-a autocaracterizat), în primul împărat creștin din istoria Imperiului Roman și întemeietorul unui imperiu creștin ortodox ce avea să reziste în istorie mai bine de un mileniu (Imperiul Bizantin). Cred că, indiferent de autenticitatea sau neautenticitatea istorică a relatării, mesajul profund teologic rămâne autentic și adevărat! Promisiunea divină "in hoc signo vinces" s-a împlinit... nu neapărat în bătălia cu Maxentiu (aceea fiind doar o luptă politică între 2 împărați... pe atunci ambii păgâni), ci printr-un lung proces istoric, început în momentul Edictului de la Mediolanum din 313 (edict care a fost, de fapt, o înțelegere verbală între Constantin și Licinius de a le acorda creștinilor statutul de "religio licita" și, astfel, libertatea religioasă alături de toate cultele recunoscute în imperiu). Astfel, am convingerea că acea revelație a fost ADEVĂRATĂ, indiferent dacă s-a realizat în mod empiric (vederea fizică a unei cruci etc) sau spiritual! Și mai cred că acea revelație a avut legătură nu cu un eveniment important doar din perspectiva istoriei lumii (nu și din aceea a ist. mântuirii), ci cu un fapt mult mai profund, autentic, esențial: prin creștinarea sa, Sfântul Constantin a învins! A învins nu un adversar politic, ci... a învins așa cum înving toți aceia care se lasă biruiți și cuceriți de iubirea lui Hristos, toți aceia care aleg să devină, pentru eternitate, "robii libertății" și fii prin har ai Tatălui ceresc. Are sens, oare, ceea ce spun?... |
Bun, deci cum rămâne cu apărarea patriei cu sabia în mână și fuga în munți? Mai eram noi astăzi creștini? Să nu uităm că în acea luptă dintre Constantin și Maxentiu au murit oameni din ambele tabere, ceea ce nu prea este în ton cu porunca iubirii...și totuși acea luptă a fost sau nu binecuvântată?
ps: scurt, dacă se poate |
Citat:
Tocmai de aceea am spus că prefer o interpretare duhovnicească, mistică, a relatării despre arătarea semnului crucii pe cer. Cred că i s-a arătat crucea (poate că la nivelul simțirilor duhovnicești...), dar mă îndoiesc că acest eveniment esențial din viața Sf. Constantin ar fi avut vreo legătură cu Maxentiu sau cu alte detalii de ordin politic. Cred că Dumnezeu i-a transmis mesajul "in hoc signo vinces", în sensul că biruința va însemna convertirea împăratului la credința cea adevărată și creștinarea imperiului. Asocierea dintre lupta politică din 312 și semnul minunat de pe cer... tind să cred că a fost gândită de către istoricii vremii (în special Eusebiu...), din motive politice, așa cum se-ntâmplă de câte ori se încearcă invocarea credinței în sprijinul ideologiilor și faptelor omenești. Doamne ajută! P. S. Primii creștini n-au ucis pe nimeni și au rezistat, aprox. 3 secole, în persecuții aproape fără întrerupere. Și nu doar că au rezistat, ci s-au mai și înmulțit, în mod alarmant, exasperant pentru prigonitorii lor. :) |
Tocmai citeam pe războintrucuvant un fragment din carte "Fericiti sunt toti cei care au prins legatura cu Baza cereasca" (vol VI "Despre rugăciune" Pr Paisie Aghioritul), merită citit:
http://www.razbointrucuvant.ro/2013/...ne/#more-69498 |
Deci Stefan cel Mare nu este Sfant si aparatorul crestinatatii, ci un criminal ptr. ca a omorat pe acei turci care vroiau sa ne ia patria si sa ne faca mususlmani. Si nu doar pe noi, dar si pe ceilalti. Sfintii care au fost militari nu sunt Sfinti defapt.
App.,nu cumva Sf.Ioan cel Nou a ucis un om care l-a legat de copac si vroia sa il violeze? Poate trebuia sa il lase sa fie sodomozat, ca de. Eu nu stiu sincer de unde tot veniti cu ideile astea, cum ca crestinul nu lupta si nu isi apara patria,neamul,tara. E ridicol. Nu am gasit nicaieri ca armata si militarii ar trebui sa nu existe, din contra. Numai la protestantii din vest am auzit ideile astea. Deaia nu sunt multi ortodocsi care protesteaza impotriva Rosiei Montana si a gazelor de sist? Pentru ca crestinii stau in fund si privesc cum tara e distrusa? Le place sa vada cum fratii lor au sute de crutremure intr-o luna, altii sunt dati afara din propria casa, Rosia Montana o sa dispara definitiv, mortii sunt scosi din morminte, Putna este in pericol, Dogrogea la fel. Ca deh, sunt crestini si ei nu fac nimic, caci nu e crestineste sa te implici si sa iti aperi tara. O.O |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Da, ceva de gandit, scris frumos. D-asta tot sacai threadul asta, nu dintr-o ura pe care as avea-o fata de ideea de pacifism( caci pana la urma, e o ideea a crestinismul, care cand a avut rezultate cand a fost aplicata in istorie(India, miscarile de egalitate rasiala, etc.). Mai mult, in aceste doua cazuri, atat Gandhi, cat si MLK au fost influentati de cartea lui Tolstoi, care, desi considerat in apostazie, isi are totusi originile in proslavnicia ruseasca). Foarte bine, dar prefer o conversatie buna, pe contre, ca asta, decat echivalentul elctronic al tipatului in ureche, a unei pozitii duse la extrem, si sa fiu facut satanist ca nu sunt de acord. |
Citat:
|
Citat:
Daca a fost o miscare politica sau o inspiratie de origine spirituala, aici parerile sunt impartite. Sunt unii care spun ca a fost o mutare politica, insa tocmai faptul, criticat de altii, ca s-a botezat pe patul de moarte, cand practic nu mai avea nimic de pierdut sau castigat in plan material, arata ca a avut convingerea personala ca viata de dupa moarte este asa cum o invata crestinismul. |
Citat:
Sau poate impartasesti viziunea marcinonista a VT. De referinte mai noi, mai rare, e drept, se pare ca n-ai auzit, dar ai primit deja exemple in acest sens. Esti printre cei care cred ca un crestin trebuie sa faca parte dintr-o specie bleaga, care sa inghita tot ce i se pune in fata, fara sa cracneasca - pozitie gasita in mod special la neoprotestanti. In teorie, ca in practica ma indoiesc ca ar sta asa pasivi atat timp cat pot face ceva. Pe de alta parte, orice actiune trebuie sa fie insotita de intelepciune altfel risca sa provoace mai mult rau decat pasivitatea. Citat:
Citat:
Ca n-a existat o miscare organizata, este normal prin natura lucrurilor, Biserica nu face militarie (din asta). Dar in momentul in care a aparut un conducator politic cu o orientare crestina, crestinii au facut si asta. |
Citat:
Când nu mai răspund oamenii la chemarea dragostei lui Dumnezeu, dau de asprimea dreptății Sale și ca pedeapsă a păcatelor, îngăduie războaiele. |
Doamne ajută.
1. Relatarea cu Sfânta Cruce a Sfântului Constantin cel Mare, este redată de un istoric, nu de un sfânt. Eusebiu de Cezareea e istoric, nu sfânt. Știm de la Sfântul Ignatie Briancianinov, din cartea sa, despre înșelare, că visele sunt de cele mai multe ori diavolești. Când apare un hristos în visul unui om spunând să pună crucea pe arme cu care să ucidă alți oameni, acela e un hristos-diavol, care luptă împotriva Bibliei. Maxențiu a fost înfrânt pentru că în armata sa erau mulți creștini, care nu au mai vrut să lupte atunci când au văzut că Sfântul Constantin vine la luptă însemnat cu Sfânta Cruce peste tot, ne spune istoricul Iosif Flaviu, mai autentic apreciat pe afirmații decât Eusebiu. Iar creștinii din armata Sfântului Constantin cel Mare, au văzut că au Sfânta Cruce pe arme și s-au gândit că e bine, "omițând" poruncile bibliei "să nu ucizi", "iubeșteți vrăjmașii", etc. Lupta dintre Maxențiu și Sfântul Constantin, Nu a fost binecuvântată de Dumnezeu, ci blestemată de diavol, ca să batjocorească semnul Sfintei Cruci și să pună creștinii din ambele armate să se ucidă între ei. Semnul de pe cer, a fost o nălucă o imaginație a Sfântului Constantin, care politic, vroia să atragă de partea lui pe creștini, care erau tot mai mulți, alături de mama lui Sfânta Elena. Și a reușit, i-a atras de partea lui. Nu prin războaiele greșite ce le-a purtat, potrivnice învățăturii Bibliei, i-a atras pe creștini, ci prin libertatea dăruită lor apoi. Sfântul Constantin cel Mare, nu este sfânt pentru oamenii pe care i-a ucis, sau pentru semiarianismul în care a adormit, pentru că habar n-avea de porunca bibliei "să nu ucizi", și alte porunci ale iubirii, pe el l-a interesat politica, și cum poate să unească oamenii, să nu mai fie răscoale, răzvrătiri. E sfânt pentru discernământul cu care a eliberat Biserica, s-a făcut făcător de pace, a sprijinit Adevărul, a susținut libertatea tuturor, a iubit ! 2. Sfinții 40 de mucenici de la Sevastia, tocmai de aceea sunt mucenici, pentru că au ales să nu ucidă un alt semen de-al lor și să mărturisească pe Hristos, să mărturisească iubirea și mântuirea prin Hristos. Au ales să nu jertfească idolilor, ca Sfântul Emilian din Durostorum, tot în armată fiind, când a devenit creștin, nu numai că nu a mai ucis pe nimeni, dar chiar a demolat statuile zeilor din templele păgâne, recunoscându-și fapta și mărturisind pe Hristos. 3. SFÂNTUL ȘTEFAN CEL MARE, este sfânt nu pentru că a ucis atâția mii de oameni. E ca și cum spunem că Sfânta Maria Egipteanca este sfântă pentru că a desfrânat cu tot vaporul. E absurd. Orice sfânt, e sfânt pentru că s-a pocăit. A dorit îndumnezeirea. Sfântul Ștefan cel Mare, domnitorul țării Moldovei, a fost un curvar, un bețivan, un criminal, care s-a pocăit de toate crimele și bețiile și desfrâul său, stând și plângând de la răsăritul până la apusul soarelui, la ușa duhovnicului său Sfântul Daniil Sihastrul. Sfântul Daniil, nu i-a dat niciodată binecuvântare pentru ucidere. Pocăința îl face pe om sfânt, nu viața stricată de mai înainte. Mai clar de atât nu știu să vorbesc. 4. Sfântul Ioan cel Nou, și Sfântul ce i-a dat dezlegare ucenicului să ucidă pe călăul ce batjocorea creștinii, ei nu sunt sfinți pentru greșelile lor, cum nici Sfânta Maria Egipteanca nu e sfântă pentru greșelile ei de desfrânare, ci pentru pocăința ce a urmat vieții stricate ce au avuto. 5. În V.T. am explicat deja, după revelarea Sfinților Părinți, anterior. Dumnezeu e Însuși discernământul, El și când demolează, construiește. El nu demolează, decât dacă prin acea demolare construiește. Concret: tâlcuirea pe care am redato pe larg, o amintesc pe scurt, la Levitic, e foarte simplă. Dumnezeu a căutat dintodeauna să arate că idea de sclavie din mințile oamenilor este greșită. Și ce face ? Revelează direct abolirea sclaviei ? Nu. În acele epoci, a lui Israel, întreg blobul pământesc iubea și dorea sclavie și sclavi. Comerț, abuzuri, etc. Ce face Dumnezeu ? Revelează anul jubileu. Legea mozaică, dată de Dumnezeu prin care spune, orice evreu, ce are un sclav (sau mai mulți), pe fiecare 6 ani să îl țină și să-I slujească și în al 7-lea an, să îl elibereze definitiv. Și nu doar atât, dar să lase pe sclav să lucreze pământul stăpânului și toate roadele pământului din acel an, să le ia sclavul și familia sa. ASTA FACE DUMNEZEU IUBIRE ! Minunatul Domn al Păcii. Ce a făcut legea asta? A bulversat întreg pământul. Toți erau uimiți și stupefiați când auzeau asta, și se bucurau de Dumnezeu. Cum era să spună Dumnezeu: na hai gata cu sclavia, că nu-I bună. Profeții care spuneau așa ceva erau considerați mincinoși, prefăcuți, nu îi asculta nimeni. Deci a făcut Domnul pas cu pas și a demolat sclavia. La fel și cu crimele. Pas cu pas, până la desăvârșirea legii, Hristos, care e Iubirea Absolută, Însuși Dumnezeu, care ne învață să ne iubim vrăjmașii, să dăm cu pâine în cine dă cu pietre, să întoarcem și obrazul celălalt, să binecuvântăm, pe cei ce ne blestemă și spune la fel de frumos: cine nu este cu Mine, este împotriva Mea, cine nu adună cu Mine, risipește. Argument realist - invincibil, imbatabil : Gândiți-vă așa: patriotic-naționalist vorbind, cum era dacă până la libertatea din 313 a Bisericii Creștine, prin edictul de la Mediolanum (Milano) creștinii, se apărau împotriva prigonitorilor lor ? Nu mai plecau smeriți la Coloseum în fălcile leilor, ale gladiatorilor, etc, ci se organizau în ghilde, legiuni, cuiburi, grupări, sau cum mai vreți să le numiți și atacau sistematic armatele romane ? Ce erau ei ? Erau doar o sectă, zeloți a Unuia ce-Și zice Hristos, nu ? Ei bine, erau sfărâmați cu toții în câțiva ani, nu mai existau martiri, erau doar prizonieri, oamenilor nu le mai era milă de ei, vrând să le urmeze credința, îi urau, ca pe niște instigatori de revolte, revoluții, nemulțumiți de imperiul roman. Nu mai era sângele mucenicilor, care uda pământul și devenea semința creștinismului, nu mai era niciuna din poruncile Iubirii, era o impunere, o obligație să urmezi lui Hristos, un fel de înainte-inchiziție. Mici cruciade. Ce nebunie îi și asta își spuneau cu toții, nu ? Se mai înmulțeau creștinii ? Nu. Mai era dat edictul de la Milano de eliberare politică a Bisericii Creștine ? Nu. Cum să eliberezi pururea-revoltații ? Chiar dacă se apărau pe bună dreptate. Nu ar mai fi fost nici o Biserică Creștină. O amintire în istorie doar. Dar nu a fost așa. A ars în ei dragostea lui Hristos, nemistuitoare, umblau și se întâlneau la agapele creștine și săvârșeau Liturghia în sutele de kilometri de catacombe în subteranele Romei. Umpleau pereții cu însemne creștinești, cu Sfinte Cruci, cu păuni, cu delfini și pești, cu numele lui Hristos, și când erau găsiți mergeau zâmbind oriunde îi duceau soldații romani, călăii și oricine, știind că nu merg la moarte, ci la Viață ! La Hristos. La întâlnirea cu Mirele Hristos, care nu e ca un mire din această lume, e Totul. Pentru că Însăși Biserica este El, Domnul ! Iar noi mădularele ce o alcătuim, viem în EL ! "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." - Matei 10, 28. Slavă Lui în vecii vecilor. Așa să fim și astăzi. "Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății" - Efeseni 6, 12. AMIN. Nu-i logic ce vorbesc ? Greșesc ? Dovediți ! Sau fie-vă rușine ! Opriți ideile sataniste patriotist-naționaliste ! Opriți-vă, pentru Dumnezeu ! Nu mai luptați împotriva Mielului. Urăți orice război, toate războaiele, iubiți-vă vrăjmașii, invadatorii, aveți inima curată, fiți precum pruncii ! Iubiți ! Răstigniți-vă cu Hristos, ca să puteți învia în Hristos ! |
Citat:
Omiți faptul că Ștefan se sfătuia cu Daniil sihastrul, duhohvnicul său. ”Si s-au spovedit Stefan Voda la dansul. Si au intrebat Stefan Voda pre sehastru ce va mai face, ca nu poate sa sa mai bata cu turcii: inchina-va tara la turci, au ba; iar sihastrul au zis sa nu se inchine, ca razboiul este a lui; numai, dupa ce va izbandi, sa faca o manastire acolo in numele sfantului Gheorghe, sa fie hramul bisericii.” Citat:
Citat:
Citat:
|
Ciudata gandirea "ortodoxa" lui Daniel_"Ortodox", si nu e singurul topic unde o manifesta..
"Paganizarea" Sfantului Constantin cel Mare este de influenta neoprotestanta, gasesc ciudat si pe alocuri amuzant cum se imbina asta cu antiecumenismul extrem dezvoltat de aceeasi persoana pe alte topice. |
Citat:
1. Ceea ce spui ca a intentionat diavolul este in totala contradictie cu ceea ce spui ca s-a intamplat de fapt: crestinii din armata lui Maxentiu nu au mai vrut sa lupte. Daca trebuiau sa se macelareasca crestinii intre ei, era suficient sa nu fie nici o cruce si atunci crestinii lui Maxentiu s-ar fi luptat cu crestinii lui Constantin. 2. Contradictia cea mai grava tine de alt aspect, si anume de partea in care afirmi ca Sfanta Cruce i-a facut sa "omita", pai ce, erau crestini de cand au vazut crucea pusa de Constantin, sau erau crestini si soldati cu mult inainte? Daca ar fi vazut o contradictie morala intre statutul de soldati si cel de crestin, si-ar fi dat de mult demisia. Sau dupa mintea ta, soldatii crestini erau aia care atunci cand se dadea atacul fugeau in directia opusa ca nu cumva sa ucida vreun vrajmas? In cazul asta ar fi fost executati pentru tradare (martiraj curat, dupa mintea ta) si nu prea ar mai fi fost soldati crestini in armatele de atunci, decat fricosii eventual, care ar fi ucis ca sa nu fie ucisi sau executati pentru dezertare de pe campul de lupta, desi iarasi o situatie imposibila pentru ca a fi crestin pe atunci era cam incompatibil cu frica. Oricum, lasi sau soldati de figuratie ar fi fo st dupa mintea ta, si cei 40 de mucenici care au fost executati nu pentru lasitate, nu pentru ca au fost prosti soldati refuzand sa ucida inamicul in razboi, ci pur si simplu pentru ca desi erau soldati (aici n-au vazut nici o contradictie) erau si crestini si n-au vrut sa jertfeasca idolilor (aici da, contradictie) Deci oricat ai suci-o, tot o varza puturoasa iese, ca esti total incoerent in ce afirmi. |
Citat:
|
Prefer logica si coerenta in fata legitimitatii dar omul nu are nici una, nici alta.
|
Doamne ajută.
Pentru asta spune la Sfântul Apostol Luca, retoric: "oare când va veni Hristos a doua oară, va mai găsi credință pe pământ?" Pentru asta spun proorociile stareților ruși, că atunci când va veni Hristos a doua oară, Dreapta Credință, va mai exista doar întro singură Biserică-clădire, în care se va afla un singur episcop drept credincios, un preot dreptcredincios și doar o familie de creștini dreptcredincioși. În rest tot globul va fi căzut în necredință. Atunci se vor auzi trâmbițele îngerilor și va începe sfârșitul lumii vechi, și vor veni cerul nou și pământul nou. Voi nu luptați împotriva mea, ci împotriva lui Hristos, a Mielului lui Dumnezeu. Împotriva Lui luptați, a Sfintei Treimi. El spune: "Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății" - Efeseni 6, 12 Tot Mielul Hristos spune: "Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc" - Matei 5, 44. Împotriva cui luptați voi ? Împotriva Mântuitorului Hristos ? Nu-mi pasă dacă mă osândiți pe mine, și de aș fi ucis, dar îmi pasă că vă pierdeți sufletele, că întunericul vostru nu doar îl acceptați, ci îl și propovăduiți drept lumină. Îi tot dați cu pașalâcul. Da, eram pașalâc 200-300 de ani, apoi dacă eram supuși, martiri curați cu inima, ca martirii din coloseumul Romei, orice pașalâc s-ar fi transformat în teritoriu creștin, precum întreg Imperiu Roman a fost transformat în teritoriu creștin. Dar asta nu puteți voi vedea ! Doar sânge și oase zdrobite vedeți, așa cum vor fi și oasele voastre zdrobite, dacă veți continua lupta împotriva Mielului. Nu vă e scârbă de dorințele voastre de-a ucide alți oameni, sub orice pretext, național, de apărare, etc ? Doamne miluiește. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
ps: numele l-ai pus la derută? |
|
Citat:
Luptam impotriva unora, au luat viata eterna a crestinismului si au transformat-o intr-un cult al mortii. Luptam impotriva celor care, precum protestantii, considera ca cine nu le impartaseste viziunea exacta asupra Scripturii sunt niste slujitori ai diavolului(ofensa incredibil de urata pe care sa o adresei fratilor tai credinta, nu crezi?) Luptam impotriva circumcelionistilor moderni. Citat:
Citat:
Pacat, ca sigur nu au fost alte tari ortodocse pasalace, ca azi, Turcia era plina de biserici. Lasand ironiile la o parte, otomanii nu erau prosti. Le convenea mult mai mult sa platesti cizia si sa ia ocazionalul pusti sa il faca ienicer, decat sa te omoare,provocandu-si singur revolta interioara. Tendinte genocidale nu au avut decat incepand cu secolul trecut, si inca le amintesc asta minoritatile etnice. |
Citat:
Luptea aceea din timpul Sfantului Constatin cel Mare oricum avea loc, important era sa-si puna increderea in Domnul. |
Citat:
Ți-am spus și în alte răspunsuri, să-ți fie rușine pentru nesimțirea grasă de care dai dovadă când vorbești. Îl iubesc pe Sfântul Constantin cel Mare. Dar meritul eliberării imperiului roman nu e al lui, e al martirilor de dinaintea lui. Dacă nu era el cel care elibera imperiul, era alt împărat, nu a fost el, cât mai ales Dumnezeu care lucrează prin oameni, tot pentru a arata lumina oamenilor. Bucurii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:42:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.