Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Teoria Big-Bang o eroare. Alta la rand. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17439)

iuliu46 08.08.2016 23:19:14

Dar daca vorbim despre Einstein si despre faimosul experiment dinaintea lui, cel care l-a determinat sa creeze teoria relativitatii restranse, nu are nici o legatura cu PP. Sunt destui conspirationisti care nu cred in relativitate dar care nu sustin chestia cu PP, de exemplu cei care cred in geocentrism sau altii care pur si simplu nu accepta ca timpul se dilata sau lucrurile se maresc/micsoreaza. Deci chiar daca ar fi o teorie gresita, nu prea are legatura cu PP, singura legatura e ca nici PP nu prea se impaca bine cu relativitatea. :)

Nu e corect sa spui ca experimentul a esuat sa detecteze vreo miscare a pamantului, corect e sa spui ca a esuat sa detecteze vreo miscare a pamantului intr-un spatiu plin cu "eter", orice ar fi ala. Deci una dintre explicatiile pentru care au esuat, ar fi ca nu exista acel eter.

La fel si cu denaturarea adevarului. Cu ce i-ar stanjeni pe cei care-s impotriva crestinismului, un pamant plat ? Poti sa crezi ca ii deranjeaza un pamant tanar sau chiar un pamant aflat in centrul universului, dar un pamant plat ? Din nou impingi stacheta prea departe. :)

AlinB 08.08.2016 23:58:47

Teoretic, Pamantul este in centrul Universului.
AFIK, nu exista nici un experiment care sa contrazica (nici sa dovedeasca) lucrul asta.
Deci nici o "lupta pentru mistificarea adevarului" aici.

Dar asta i-a nemultumit pe geocentristi, de asta au impins lucrurile mai departe, au venit cu bazdaganii care sa "demonstreze"ca de fapt Soarele si stelele, practic tot Universul se invart in jurul Pamantului.

Desigur, nu pot demonstra asta nici macar pentru omul obisnuit (decat abuzandu-i credulitatea si incompetenta), dar ii face sa se simta bine cu ei insasi, asta e partea hilara.

PP e o bazdaganie asemanatoare, cu cat povestea e mai nadravana si mai inaccesibila omului de rand, cu atat pot spera spre a recolta o credibilitate speciala.

E ca la numerele de magie, cine are numarul cel mai spectaculos, castiga cel mai mult simpatia publicului, care oricum nu intelege dedesupturile niciunuia din ele.

Aici intervine probabil nevoia unor secte neoprotestante de a iesi in evidenta, printre altele cateva sute/mii, la fel cum adventistii au incercat sa se distinga prin sabat, penticostalii prin "vorbirea in limbi", etc. unii au gasit niste nazdravanii mai..moderne.

Din pacate naravul a molipsit si cativa ortodocsi.

iuliu46 09.08.2016 00:01:11

Uite de exemplu exista un mos pe youtube care e geocentrist, antirelativist si care nu are vreo parere prea buna despre stiinta, dar care crede si in gravitatie, si in sateliti, si ca universul e imens si ca pamantul e o bila. Ba chiar a postat si un atac la adresa astora cu PP, ca probabil il intrebau toti de ce nu sare la nivelul urmator si nu accepta ca traim pe o clatita. :)

https://www.youtube.com/watch?v=nCh-tbTd_Pc

AlinB 09.08.2016 00:25:45

Interesant videoclipul.

Uite de ex. partea de inceput, unui pamant-platist i se ofera un raspuns simplu si la obiect, la unul din probleme ridicate: refractia.

Problema? Explicatia e inutila, el deja are un crez si nu "crede" asa ceva.

Nici nu va face vreodata masuratori sau va propune un experiment care sa infirme explicatia in cauza.

Credinta in ideile sale preconcepute suficienta, dovezile conteaza pana in punctul in care ar urma sa o piarda.

Ionut stie, a trecut deja prin asta, de fapt e intepenit acolo 4good :)

iuliu46 09.08.2016 00:37:46

L-am postat pentru ca a amintit de Einstein. Dar cei mai multi antirelativisti nu-s de acord cu Pamantul Plat si nici chiar cu Geocentrismul. Singura legatura e ca nici Geocentrismul si cu atat mai mult Pamantul Plat nu se impaca bine cu relativitatea restransa. Ambele idei au nevoie de "eter" si chiar daca s-ar descoperi ca relativitatea e o inventie si ca eterul exista, Pamantul Plat nu ar fi nici un pic mai adevarat.
Teoretic se poate relua experimentul ala cu interferometrul pe o alta planeta si daca acolo se detecteaza vreo miscare atunci e clar ca Pamantul nu se misca. Practic nu exista mijloace nici tehnice si nici materiale pentru a se realiza un astfel de experiment. Nu mai vorbim despre vointa, ca nu faci experimente pentru ca unii de pe youtube nu-s de acord cu relativitatea.
In plus daca s-ar confirma ca rezultatul e acelasi ca si pe Pamant, cine ar crede asta ? Ca deja nu credem ca exista gravitatie sau sateliti, cum am putea crede ca s-ar putea face experimente pe alte planete ? :71:

AlinB 09.08.2016 01:36:36

Pai asta e buba, poti interpreta pe dos experimentul MM, dar tot nu reusesti sa demonstrezi ca eterul exista.

Doar sa infirmi, print giumbusluc ala mental experimentul in cauza, dar nu poti pune nimic in loc care sa demonstreze opusul.

ioan67 09.08.2016 01:58:36

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 628133)
Eu mă folosesc de obicei de cea de aici, chiar mai mult decât de cea tipărită, fiind mai ușor de accesat notele. Cu un clic te duce instantaneu la o tâlcuire sau la o trimitere.

Intr-adevar!...:) Folositor lucru. Multumesc si Doamne ajuta!

CristianR 09.08.2016 07:20:14

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 628139)
Dar talcuire a Apocalipsei in versiune ortodoxa ai ?(exista asa ceva ?)

Știu de cartea lui Ioan Mircea, Apocalipsa (primul comentariu românesc ortodox), apărută în 1995 la Harisma.

Însă și în Biblia Anania sunt niște lămuriri/tâlcuiri, începând cu Introducerea la Apocalipsa.

vsovi 09.08.2016 14:28:53

Întîi de toate trebuie să credem că Cerul și Pămîntul au fost Făcute de Dumnezeu prin Cuvînt... ca să nu ne smintim ca ereticii.

Voi vreți mereu experimente ''științifice'' prin care să vă dovedească alții cîte ceva.

Mă întreb de ce nu vă folosiți mintea pe care o aveți în dotare? Cum? Simplu: Luați scriptura și încercați să înțelegeți practic folosindu-vă mintea, înțelegerea, logica.

De aia cred aproape toți oamenii în PS pentru că reușind Magelan să meargă tot spre vest pînă a ajuns înapoi de unde a plecat dovedind tuturor că a făcut ''înconjurul'' pămîntului împreună cu echipajul care putea depune mărturie, fizicienii și explicaționiștii matematicieni ai vremii au tras concluzia că numai pe o sferă se poate întîmpla asta... răstălmăcind scripturile și susținînd că iată așa se tălmăcesc ele, așa cum au explicat ei globul pămîntesc.

Apoi s-a răspîndit explicația și iată că toți cred în PS fără mari probleme, le arăți o sferă, le spui de Magelan, le arăți harta lumii, le vorbești despre avioane și gata.... dacă le spui că defapt pămîntul e plat te fac instantaneu nebun cerîndu-ți să le arăți marginile farfuriei.

Păi de ce nu vreți să pricepeți corect exact ceea ce vedeți și înțelegeți dar fără să extrapolați logic absurd crezînd voi mai mult decît este defapt în realitate.

Ce vedem, ce înțelegem? Păi:

1. Mergem în orice direcție pe pămînt și pe mări tot drept și ajungem în locul din care am plecat. Oare am putea crede același lucru dacă am merge în sus sau în jos? Și atunci ce fel de sferă ne-ar putea da explicația?

2. Unda sonoră folosește aerul. Unda luminoasă ce folosește dacă trece printr-un borcan transparent vidat? E vorba de eter, de cer, sau de ce e vorba din moment ce fotonii nu trec prin borcanul compact dar iată că trece unda luminoasă?

3. Vedem un soare rotund (un disc) și credem că e sferic. Vedem doar o semisferă a lunii și credem că e sferică. Păi ar fi energetic rentabil și eficient un soare sferic? Cum ar fi cel mai eficient pentru încălzirea pămîntului? Păi care ar fi diferența energetică la luminarea unei sfere pămînt de către o sferă soare față de luminarea unei suprafețe plate de către o semisferă ca o veioză? Simțiți cît de uriașă e diferența în consum energetic pentru aceiași încălzire? Și cît de frig le-ar fi celor ce s-ar afla la răsărit și la apus pe o sferă luminată de o sferă față de cei ce se află exact sub soare? Sesizați voi diferențele energetice? Cuantificați voi aproximativ folosindu-vă intuiția și simțul măsurii?

4. Care ar fi diferența matematic vorbind între o creație finită și una infinită și ce s-ar întîmpla matematic dacă toată creația ar fi finită? Ce s-ar întîmpla la infinit cu o banală linie dreaptă care nu ar mai avea unde să meargă mai departe din pricina finității?

Deci puneți-vă mintea la contribuție și găsiți răspunsuri dacă pe mine nu mă credeți care le-am găsit cu mult ajutor de la Dumnezeu.

Nu uitați însă că toate au fost și sunt făcute prin CUVÂNT... sfînt, al lui Dumnezeu care ne mîntuie tot prin Cuvânt.

Dar hai să vă pun o întrebare simplă:

Să mergem ''teoretic'' cu o rachetă tot drept în sus, pînă la ce înălțime vreți voi, după care ne întoarcem tot drept în jos. De ce cînd cobori tot drept în jos ajungi în exact același loc din care te-ai ridicat cu racheta? De ce nu ajungi acolo unde s-a rotit pămîntul între timp? Iar dacă nu ajungi în altă parte ci tot acolo, atunci oare să se învîrtă toate toate odată cu pămîntul în jurul axei sale? Pînă la ce înălțime s-ar petrece asta? La infinit? Păi atunci ce înseamnă? Vă merge vouă mintea aia pe care o lăsați în nefolosință? Hai încercați să răspundeți.

PP și Cer deasupra nu înseamnă o farfurie ci înseamnă că în orice direcție mergi în ''creație'', defapt în Facere, tot drept și numai drept, ajungi sigur exact în același loc din care ai plecat fie că mergi paralel cu pămîntul și mările, fie că mergi exact în sus sau exact în jos sau într-o direcție oblică. Mergi tot drept folosind un giroscop și ajungi exact în același loc după ce parcurgi toată lungimea sau lățimea sau înălțimea creației finite.

abaaaabbbb63 09.08.2016 15:13:38

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 628193)

De aia cred aproape toți oamenii în PS pentru că reușind Magelan să meargă tot spre vest pînă a ajuns înapoi de unde a plecat dovedind tuturor că a făcut ''înconjurul'' pămîntului împreună cu echipajul care putea depune mărturie, fizicienii și explicaționiștii matematicieni ai vremii au tras concluzia că numai pe o sferă se poate întîmpla asta... răstălmăcind scripturile și susținînd că iată așa se tălmăcesc ele, așa cum au explicat ei globul pămîntesc.

Se poate si pe un cilindru, dar pe pamant s-a mers si in nord si sud si s-a obsevat acelasi lucru, deci pamantul este sferic. In plus, avem poze din spatiu.

Citat:

Păi de ce nu vreți să pricepeți corect exact ceea ce vedeți și înțelegeți dar fără să extrapolați logic absurd crezînd voi mai mult decît este defapt în realitate.

E greu sa nu crezi intr-o poza facuta din spatiu.

Citat:

1. Mergem în orice direcție pe pămînt și pe mări tot drept și ajungem în locul din care am plecat. Oare am putea crede același lucru dacă am merge în sus sau în jos?

Da.
Citat:

2. Unda sonoră folosește aerul. Unda luminoasă ce folosește dacă trece printr-un borcan transparent vidat? E vorba de eter, de cer, sau de ce e vorba din moment ce fotonii nu trec prin borcanul compact dar iată că trece unda luminoasă.

Unda sonora foloseste orice mediu are la indemana (poate si apa).

Lumina este facuta din fotoni. Fotonii din lumina vizibila nu au destula energie ca sa fie absorbiti de atomii din componenta unui borcan de sticla. De exemplu, lumina ultravioleta nu trece prin borcane de sticla pentru ca aceasta are acea energie necesara pentru a excita electronii din sticla. De aceea, lumina vizibila trece prin sticla, fotonii se lovesc de atomii de sticla, dar nu sunt absorbiti de acestia, in cele din urma iesind pe cealalta parte, un pic distorsionati (de aceea sticla distorsioneaza lumina).

"Eterul" nu exista.

Citat:

3. Vedem un soare rotund și credem că e sferic. Vedem doar o semisferă a lunii și credem că e sferică. Păi ar fi energetic rentabil și eficient un soare sferic? Cum ar fi cel mai eficient pentru încălzirea pămîntului? Păi care ar fi diferența energetică la luminarea unei sfere pămînt de către o sferă soare față de luminarea unei suprafețe plate de către o semisferă ca o veioză? Simțiți cît de uriașă e diferența în consum energetic pentru aceiași încălțire? Și cît de frig le-ar fi celor ce se află la răsărit și la apus pe o sferă luminată de o sferă față de cei ce se află exact sub soare? Sesizați voi diferențele energetice? Cuantificați voi aproximativ folosindu-vă intuiția și simțul măsurii?

Natura nu este perfecta. Cel mai eficient ar fi fost ca Soarele sa fie si el plat. Dar stii ce e misto? Ca avem telescopuri. Si stii ce mai e misto? Ca Soarele nu e monocromat, ci mai are cateva pete pe el. Si stii ce e cel mai misto? Ca se invarte:
http://rs802.pbsrc.com/albums/yy310/...small.gif~c200

Citat:

Să mergem ''teoretic'' cu o rachetă tot drept în sus, pînă la ce înălțime vreți voi, după care ne întoarcem tot drept în jos. De ce cînd cobori tot drept în jos ajungi în exact același loc din care te-ai ridicat cu racheta? De ce nu ajungi acolo unde s-a rotit pămîntul între timp? Iar dacă nu ajungi în altă parte ci tot acolo, atunci oare să se învîrtă toate toate odată cu pămîntul în jurul axei sale? Pînă la ce înălțime s-ar petrece asta? La infinit? Păi atunci ce înseamnă? Vă merge vouă mintea aia pe care o lăsați în nefolosință? Hai încercați să răspundeți.

Iti mai pun o intrebare. Urca-te in masina, si in timp ce mergi cu vreo 30 km/h, atunca ceva in sus. A ramas in urma? Nu? Felicitari, ai descoperit conservarea energiei.

Citat:

PP nu înseamnă o farfurie ci înseamnă că în orice direcție mergi în ''creație'', defapt în Facere, tot drept și numai drept, ajungi sigur exact în același loc din care ai plecat fie că mergi paralel cu pămîntul și mările, fie că mergi exact în sus sau exact în jos sau într-o direcție oblică. Mergi tot drept folosind un giroscop și ajungi exact în același loc după ce parcurgi toată lungimea sau lățimea sau înălțimea creației finite.

Deci sfera, fotografiata din spatiu...

AlinB 09.08.2016 15:17:28

Pune asta niste intrebari de corijent la fizica ... :24:

AlinB 09.08.2016 15:37:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628142)
Nu știu dacă sînt destui care chiar sînt pregătiți.

Da' in schimb stii ca suntem sub o megaconspiratie :))

Citat:

Poți lucra cu sateliți fără să știi care e principiul lor real de funcționare.
Nu si cand trebuie sa-l pasezi pe orbita, sa faci corectii de traiectorie, sa ajustezi ceasul la satelitii pt GPS (apropo, tot relativitatea..) etc.

Citat:

Dar într-adevăr, astronomii profesioniști nu cred că pot fi amăgiți așa ușor. Mă întreb cîți dintre ei sînt profesioniști.
Eu nu cred ca te mai intrebi, ai tras deja concluzii, daca nu cred in PP nu sunt profi :)

Citat:

Cu vreo 3 baloane dotate cu cameră video și GPS, lansate simultan din locuri diferite și observînd Soarele sau Luna s-ar putea deduce dacă sînt aproape sau departe. Este un tip care vrea să facă asta, sper să reușească.
Esti sigur ca bazele teoretice pentru experimentul asta sunt ok? Aparatura are precizia necesara?
link?

Citat:

Normal că devin confuz. Spre deosebire de majoritatea care nu se deranjează să-și pună creierul la treabă din simplul motiv că acceptă pur și simplu varianta oficială. Voi nu sînteți confuzi.
Daca e sa alegi intre ce sa crezi, varianta oficiala avand la baza cateva milioane de oameni de stiinta care nu o pun la indoiala si sa crezi teorii conspirationiste a caror ridicol e vizibil de la prima miscare, cred ca as merge pe prima varianta.

Citat:

Am făcut la Electronică trei semestre de fizică teoretică. Cu materie din multe domenii, cu demonstrații lungi și complicate care foloseau operatori despre care nici nu apucasem să aflăm de la matematică (l-am poreclit pe prof Nabla). Timp de 6 ani am avut n cursuri despre domenii ale electronicii extrem de absconse, dar toate interesante (numai cînd îmi amintesc de Bazele Electrotehnicii timp de două semestre mă apucă groaza). Plus Matematici Speciale, Analiză Matematică, Algebră și Geometrie în Spațiu, Probabilități (timp de 2 ani). Deci poți considera că am făcut jumate de facultate de Fizică.
Probabil n-ai facut jumatatea care trebuie :21:

Citat:

Dacă aș face 4 ani de Fizică sau cîți or mai fi acum, mare diferență de stil nu ar fi.
Fa si un doctorat atunci. In PP plat de exemplu. :)

Citat:

Mă întreb ce experimente se fac în laborator la ei. Că practica mă interesează, nu teoria. Și aceste laboratoare tu chiar crezi că sînt relevante pentru studiul formei Pămîntului? Dacă da, care anume? Că pot să merg să plătesc doar ca să fiu prezent un semestru la respectivul obiect.
Daca ai fi facut jumatatea care trebuie probabil ti-ai fi dat seama destul de limpede de ridicolul problemei - vezi si videoclipul postat de iuliu.

E ca si cand te-ai mira de ce nu se studiaza in laborat liliputanii verzi de pe marte, ca sigur exista si ar afla toata lumea daca n-ar exista o gigantica conspiratie care sa ascunda asta.

Citat:

Decît Fizica, mai degrabă Astronomia sau măcar un abonament la Observatorul din oraș.
Daca ti-as cere sa enunti 3 experimente de astronomie la indemana ta prin care sa-ti clarifici chestiunea sigur n-ai reusi sa raspunzi.

Citat:

M-am referit în primul rînd la Einstein și la alții dinaintea lui și de după el ale căror teorii interconectate, așa e, nu au o bază experimentală și nici rațională.
Inca o data dovada ca ai nevoie de facultatea aia de Fizica.
Si ti-o spun doar din elemente de cultura generala, fara sa fi facut matematici speciale pentru fizica teoretica si altele asemenea.

Citat:

Sînt doar complicate artificii matematice pe care dacă fizicieni serioși îndrăznesc să le combată sînt imediat acuzați de antisemitism după care cariera lor ia brusc sfîrșit.
Iarasi paranoia conspirationista.
Mai degraba sfarsit pentru incompetenta.

Citat:

Discutabil. Cei mai mulți dintre ei sînt axați pe bucățica lor și nu-și dau interesul să vadă întregul în ansamblu.
Ansamblul fiind conspiratia?

Citat:

Dar mi-ar plăcea să stau de vorbă cu un astronom dintr-ăla profi care să-mi explice cum stau anumite lucruri, cu dovezi în clar.
Ai gasi si singur daca ai sapa si in partea cealalta, nu doar in haznaua PP.

Citat:

Le citesc, dar nu pe toate că sînt prea multe. Pentru că mă mențin obiectiv și nu cred orbește în nimic. Cum spuneam, dacă aș fi acceptat că PP e automat adevărat, aș fi crezut că Polul Nord e în mijloc și Antarctica împrejurul lumii.
Sau ca pamantul e gol si populat. Fiecare decide cat de departe poate impinge ridicolul credintei, faptul ca esti mai retinut in fantezii nu inseamna neaparat mai informat sau mult mai rational.

Citat:

Denaturarea adevărului așa cum a fost lăsat de Dumnezeu.
Utilitatea fiind...?
Dumnezeu nu e profesor de fizica, n-a lasat revelatii in acest sens mai mult decat e necesar ca omul sa stie ca El este Creatorul.

Daca altii vor sa stoarca altceva din Sf. Scriptura, e problema lor, cu consecintele/ratacirile de rigoare.

Citat:

Crearea unui sistem care permite portițe de scăpare vizavi de problema apariției vieții și de cea a originii Cosmosului. Pentru că pe un Pămînt tînăr care face parte dintr-un Cosmos diferit de Universul gigantic prezentat oficial, viața nu ar fi putut apărea decît cauzată de un Creator.
Nu neaparat, poti presupune de exemplu ca esti un experiment extraterestru.
Iar Universul adevarat este inafara clopotului de sticla care tii musai sa fie demonstrat "stiintific".

Citat:

Iar sistemul respectiv iarăși nu ar fi posibil decît generat de Dumnezeu și menținut în existență de El în mod direct.
Asta deja e o fantezie cu o nuanta patetica, dar nu ma astept sa intelegi perspectiva. Nu acum, in orice caz.

E ciudata insa angoasa care genereaza astfel de sperante desarte, asta se regaseste mai degraba in mediul NP unde lipseste Harul, ortodocsii au consolari mult mai consistente.

vsovi 09.08.2016 15:50:07

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 628195)
Se poate si pe un cilindru, dar pe pamant s-a mers si in nord si sud si s-a obsevat acelasi lucru, deci pamantul este sferic. In plus, avem poze din spatiu.

Dacă unul merege drept în sus și ajunge de unde a plecat ieșind din pămînt ce o să vă faceți? Deci pe ce sferă ne aflăm?

Citat:

E greu sa nu crezi intr-o poza facuta din spatiu.
Păi poți crede în ea, dar după ce îi scoți toate efectele și distorsiunile datorate lentilelor.

Citat:

Da.
Bine.

Citat:

Unda sonora foloseste orice mediu are la indemana (poate si apa).
Da, si metalul, și lemnul, sigur că da.
Citat:

Lumina este facuta din fotoni. Fotonii din lumina vizibila nu au destula energie ca sa fie absorbiti de atomii din componenta unui borcan de sticla. De exemplu, lumina ultravioleta nu trece prin borcane de sticla pentru ca aceasta are acea energie necesara pentru a excita electronii din sticla. De aceea, lumina vizibila trece prin sticla, fotonii se lovesc de atomii de sticla, dar nu sunt absorbiti de acestia, in cele din urma iesind pe cealalta parte, un pic distorsionati (de aceea sticla distorsioneaza lumina).
Lasă-mă cu teoriile, ți-e clar că unda luminoasă străbate borcanul vidat? Că borcanul e un filtru pentru unda ultravioletă e altă poveste. Unda luminoasă pentru a străbate borcanul vidat are nevoie de un mediu. Deci prin vidarea aerului nu ai putut vida borcanul și de mediul prin care merge unda luminoasă... numit Cer.

Citat:

"Eterul" nu exista.
Cerul există!

Citat:

Natura nu este perfecta. Cel mai eficient ar fi fost ca Soarele sa fie si el plat.
Păi e plat spre noi căci noi, de dedesubt, din pricina refracție prin mediu, vedem întotdeauna discul semisferei Solare din orice poziție de sub soare, așa cum vedem semisfera Lunii... îi vedem întotdeauna aceiași față din orice poziție de sub Lună.
Citat:

Dar stii ce e misto? Ca avem telescopuri.
Mă bucur că aveți. Oare le știți folosi? Ai grijă că dacă te uiți la soare cu telescopul ai putea orbi instant.

Citat:

Si stii ce mai e misto? Ca Soarele nu e monocromat, ci mai are cateva pete pe el.
Păi cum să fie monocrom din moment ce lumina de la Soare capătă diferite alte culori prin trecere prin medii sau prin lovire de alte medii? Practic conține toate culorile. Asta spre deosebire de lumina de la fulger care se vede că e doar în tonuri de alb-gri orice ar lovi și prin orice medii s-ar împrăștia. Deci iată că de la fulger avem o lumină care conține numai albul.
Citat:

Si stii ce e cel mai misto? Ca se invarte:
Așa vă păcălește pe voi?.. cu gifuri animate? Că se învîrte soarele în jurul axei sale? Deci de asta credeți voi că e sferic că v-au dat NASA gifuri animate cu soarele văzut prin telescoape? Surîd indulgent.

Citat:

Iti mai pun o intrebare. Urca-te in masina, si in timp ce mergi cu vreo 30 km/h, atunca ceva in sus. A ramas in urma? Nu? Felicitari, ai descoperit conservarea energiei.
Adică tu vrei să zici că racheta are viteză inițială paralelă cu pămîntul și una perpenduiculară pe pămînt. Bun. Pînă la ce înălțime ai această viteză paralelă cu pămîntul dacă ar fi să pornești de tot mai sus? La infinit în sus ai această viteză inițială paralelă cu pămîntul? Păi dacă ar fi așa atunci toate ar fi legate de pămîntul sferic învîrtindu-se împreună cu el la infinit cu viteza cu care se învîrte pămîntul în jurul axei sale. Și ar mai fi că dacă te-ai ridica drept cu racheta tot în sus, defapt tot învîrtindu-te sincron cu pămîntul în jurul axei sale, căci ți se conservă energia după cum spui tu, atunci ar însemna că de la o anumită înălțime în sus ai parcurge distanțe tot mai mari, cercuri tot mai mari, atît de mari încît ai depăși orice viteză tangențială posibilă căci R tinzînd la infinit, Vt tinde la infinit.

Citat:

Deci sfera, fotografiata din spatiu...
Deci? Adică ce deci pui tu aicea dacă mergi în sus sau în jos ajungînd de unde ai plecat trecînd prin pămînt? Păi ''sfera'' asta nu poate fi fotografiată din spațiu decît cu ochii minții matematice... înțelegînd practic că ''sfera'' asta pe care ne aflăm și în care ne aflăm este defapt simbolul întregii creații care este finită.

vsovi 09.08.2016 16:03:19

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 628198)
Pune asta niste intrebari de corijent la fizica ... :24:

Ți se pare... și din ce te face pe tine să te distrezi copios, de acolo rezultă că ești pe dinafară la mate-fizică. Eu am făcut atîta fizică și matematică... și am avut mereu note mari, foarte mari. N-am fost niciodată corigent... și am picat o singură dată un singur examen... la Teoria Probabilităților... și atunci m-a picat proful Ivan nu pentru că n-am știut ci doar pentru că am absentat prea mult la cursuri și seminarii... apoi m-a trecut în toamnă.

Deci am fost întotdeauna integralist... din mila lui Dumnezeu. Dar ce știi tu ce înseamnă viața de student?

Florin-Ionut 09.08.2016 16:18:40

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 628057)
Pai care e varianta aia buna a pamantului plat care poate explica orice ( daca neaga gravitatia, satelitii, relativitatea si asa mai departe ) ?

ceva de genul

https://www.youtube.com/watch?v=7UuW9CqhBdE

AlinB 09.08.2016 16:36:34

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 628207)
Ți se pare... și din ce te face pe tine să te distrezi copios, de acolo rezultă că ești pe dinafară la mate-fizică. Eu am făcut atîta fizică și matematică... și am avut mereu note mari, foarte mari. N-am fost niciodată corigent... și am picat o singură dată un singur examen... la Teoria Probabilităților... și atunci m-a picat proful Ivan nu pentru că n-am știut ci doar pentru că am absentat prea mult la cursuri și seminarii... apoi m-a trecut în toamnă.

Deci am fost întotdeauna integralist... din mila lui Dumnezeu. Dar ce știi tu ce înseamnă viața de student?

Incep sa cred pe Ionut, ca multi fac scoala da' nu se prinde mare lucru de ei.

AlinB 09.08.2016 16:48:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628208)

Mi se pare doar mie sau prezentarea asta e saturata de conspirationsm ?

Unele din "dovezile" omului au explicatii atat de simple, ca tin de penibil avand in vedere ca pentru el sunt dovezi pentru PP prezentate pe un ton victorios..

vsovi 09.08.2016 20:06:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 628213)
Incep sa cred pe Ionut, ca multi fac scoala da' nu se prinde mare lucru de ei.

Să știi că asta este spre binele lor cu siguranță! Trebuie să uiți tot cît mai repede dacă vrei să nu ajungi un mare cărturar. Cu cît uiți mai repede cu atît mai bine însă dacă cumva regreți și plîngi după ce-ai pierdut și după ce-ai uitat atunci e bai... musai te pune dracul și vrei să recitești și să-ți reamintești și să știi iar tot ce ai uitat... num'așa ca să ai cu ce să te lauzi crezîndu-te mare ''telectual'' exclusivist.... Și iată așa, treptat, coborînd dar avînd impresia că urci, nu mai dai loc în mintea ta Adevărului ci te obijnuiești să te lauzi cu minciuna.

AlinB 09.08.2016 21:18:11

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 628256)
Și iată așa, treptat, coborînd dar avînd impresia că urci, nu mai dai loc în mintea ta Adevărului ci te obijnuiești să te lauzi cu minciuna.

Asta ai patit? Saracutul de tine..

iuliu46 09.08.2016 21:48:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628208)

Deci soarele dispare la vest si apare iar de la est ? Adica un fel de :

http://ndmacdon.github.io/Braitenber...-asteroids.gif

:71:

AlinB 09.08.2016 22:05:47

Pai da, un astfel de miracol e o demonstratie clara a existentei lui Dumnezeu, nu? :)

Pentru ce avem nevoie de legi fizice cand avem pe Dumnezeu, de coerenta si logica cand avem credinta? :21:

iuliu46 09.08.2016 22:28:03

Ia uite aici :

http://i.imgur.com/VhQeTaF.jpg

iuliu46 09.08.2016 22:30:39

Stiinta de sec al IV-lea. Se pare ca pe vremea aia crestinii chiar gandeau chiar daca oculta internationala ii bombarda cu imagini CGI cu bile. :)

AlinB 09.08.2016 22:45:51

Ia uite frate, pai din ce secol a inceput oculta sa insele bunii crestinii care stiau prin dumnezeiasca revelatie ca traiesc pe o clatita iar stelele sunt niste luminite pe cer?

AlinB 09.08.2016 22:46:35

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628001)
Sau stelele-s aproape de Pămînt și nu sînt ceea ce ni se spune c-ar fi.

Abia aștept să-mi cumpăr telescop.

Ai o ipoteza mai buna, verificabila?

iuliu46 09.08.2016 22:53:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 628285)
Ia uite frate, pai din ce secol a inceput oculta sa insele bunii crestinii care stiau prin dumnezeiasca revelatie ca traiesc pe o clatita iar stelele sunt niste luminite pe cer?

Pai pe sfintii aia din sec IV i-a pacalit, ca si aia credeau ca traiesc pe bila desi nu vazusera nici aselenizarea si nici poze CGI. Dar nu-i nimic, scrie in Apocalipsa ca pana si cei alesi vor fi pacaliti, bine ca se trezesc acum crestinii. :)

Florin-Ionut 09.08.2016 23:15:43

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 628148)
Uite de exemplu exista un mos pe youtube care e geocentrist, antirelativist si care nu are vreo parere prea buna despre stiinta, dar care crede si in gravitatie, si in sateliti, si ca universul e imens si ca pamantul e o bila. Ba chiar a postat si un atac la adresa astora cu PP, ca probabil il intrebau toti de ce nu sare la nivelul urmator si nu accepta ca traim pe o clatita. :)

https://www.youtube.com/watch?v=nCh-tbTd_Pc

Îl știu pe nenea din demonstrația faptului că Pămîntul e static sau Airy's failure:

https://www.youtube.com/watch?v=Y4ZAa74FnPA

Hai să discutăm cele cîteva argumente anti PP.

1/ Ultimul Bedford level experiment a fost în 2016: https://www.youtube.com/watch?v=XUjMytEgLyw . A mai crescut vegetația între timp (or fi trimis ăia de la Agenția Spațială Europeană niște agenți cu semințe), dar poate se va repeta.

Bendy light sau refracția luminii datorită straturilor de aer de densitate / temperatură diferită e o explicație atît de forțată și de disperată (ca să-l citez pe Alin) încît devine vecină cu prostia. Adică lumina se curbează după suprafața convexă a apei astfel încît obiecte care nu ar trebui să se vadă devin elegant vizibile. Hocus pocus, poftim știință dom'le! Fata Morgana e vrăjeală ieftină comparativ cu treaba cu refracția.

2/ Pozele de la 10km altitudine nu au cum să demonstreze nimic, nici pro, nici contra. Deși la un moment dat se laudă că niște piloți au tot văzut curbura ca mai apoi se susțină că de fapt e irelevant. Bun.

3/ Razele Soarelui care emerg dintre nori - plauzibilă explicația lui. Oricum, În varianta PP Soarele nu are cum să fie atît de aproape, gen 12km.

4/ Antarctica în jurul lumii e o prostie, subiect demonstrat și clasat.

5/ Oamenii au ajuns la ”Polul Sud”, există și zboruri turistice deasupra Antarcticii.

6/ Eclipsa de Lună nu pot s-o explic. O fi trecînd Antimoon pe acolo, nu știu. Sau https://www.youtube.com/watch?v=5ZNecXTOzxs .

7/ Map projections - cred că sînt posibile numai dacă pătratele nu se suprapun. Imposibil pe un Glob.

8/ Podurile foarte lungi pe deasupra apelor - argument discutabil. Nu l-aș folosi pro PP.

9/ Zborurile de lungă durată. Or fi folosind altimetrele și presiunea aerului ca indicator pentru menținerea cursului (mă întreb ce sursă are pentru informația asta, eu știam de giroscop ca referință), dar ce ne facem cu zborurile navelor de luptă pe deasupra apei dar mereu sub detecția radarului?

10/ Nori după Soare... dintre fazele haioase de pe Youtube. :)

iuliu46 09.08.2016 23:26:40

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628295)
Îl știu pe nenea din demonstrația faptului că Pămîntul e static sau Airy's failure:

https://www.youtube.com/watch?v=Y4ZAa74FnPA

Eu nu discut argumentele lui, le-am vazut reluate de zeci de ori si de catre altii, ti-am aratat doar ca sunt grade diferite de conspirationism, deci nu poti face legatura directa intre ceea ce consideri a fi o explicatie proasta pentru experimentul MM si Pamantul Plat. In cel mai rau caz, te-ai putea gandi ca pamantul nu se misca. De altfel chiar Einstein mi se pare ca scrie ca alternativa la inexistenta eterului, ar fi ca pamantul nu se misca.
La fel si in cazul experimentului lui Airy. Nimeni dintre oamenii astia nu si-a pus macar problema ca pamantul ar fi plat. Nici in Biserica, in afara de niste ciudati, nimeni nu a crezut in asta.

Deci exista antirelativisti de mai multe feluri, exista unii care cred ca relativitatea e gresita dar cred ca Pamantul e sferic si se roteste, exista geocentristi si exista si grupul asta cu PP. Dar relativitatea e ultimul lucru de care trebuie sa te ocupi. Mai important e sa iti explici cum arata Pamantul ( mie chestia aia ca dispare in dreapta si apare in stanga mi se pare ridicola de-a dreptul. ). In plus nu inteleg cum se pot roti stelele in sensuri opuse fie si pe o asemenea harta.

Florin-Ionut 09.08.2016 23:41:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 628199)
Utilitatea fiind...?

Ce utilitate? Dacă Dumnezeu a ales să facă lumea așa, atunci așa este. Fie că-ți place sau nu.

Citat:

Dumnezeu nu e profesor de fizica, n-a lasat revelatii in acest sens mai mult decat e necesar ca omul sa stie ca El este Creatorul.

Daca altii vor sa stoarca altceva din Sf. Scriptura, e problema lor, cu consecintele/ratacirile de rigoare.
Ce tot vorbești? Ca să mai postăm și în ton cu titlul topicului:

Sfîntul Vasile cel Mare:

"Cei care nu interpreteaza cuvintele Scripturii in sensul lor propriu spun ca apa de care vorbeste Scriptura nu e apa, ci altceva, de alta natura, si interpreteaza cuvintele planta si peste cum li se pare lor; la fel si face*rea taratoarelor si facerea fiarelor le interpreteaza rastalmacindu-le dupa propriile ganduri, intocmai talcuitorilor de vise ce talcuiesc in folosul lor vedeniile din timpul somnului. Eu, cand aud ca Scriptura zice iarba, inte*leg iarba; cand aud planta, peste, fiara, dobitoc, pe toate le inteleg asa cum sunt spuse. Nu ma rusinez de Evanghelie. [...] Si pentru ca Moisi a trecut sub tacere aceste lucruri, care nu ne sunt folositoare, voi socoti eu oare peritru aceasta de mai putin pret cuvintele Duhului decat intelepciunea cea nebuna [a celor ce au scris despre lume], sau mai curand voi slavi pe Cel ce nu pune mintea noastra sa se indeletniceasca cu cele desarte, ci a randuit sa fie scrise in Scriptura toate cele ce duc la zidirea si desavar*sirea sufletelor noastre ? Mi se pare insa ca cei ce nu inteleg lucrul acesta, adica cei care folosesc interpretarea alegorica, au incercat sa dea Scriptu*rii o vrednicie inchipuita, punand pe seama ei propriile idei, schimband sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. inseamna insa sa te faci mai intelept decat cuvintele Duhului cand, in chip de inter*pretare a Scripturii, introduci in Scriptura ideile tale. Deci sa fie inteleasa Scriptura asa cum a fost scrisa !"

Sfantul Efrem Sirul spune: "Nimenea sa nu creada ca zidirea cea de Sase Zile este o alegorie; tot asa, nu este ingaduit a zice ca ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit in sase zile, a fost zidit intr-o singura clipa".

Deci cine mutilează Scripturile? Teologii care se adapttează după teoriile moderne și cei care-i cred pe ei orbește.

Citat:

Nu neaparat, poti presupune de exemplu ca esti un experiment extraterestru.
Iar Universul adevarat este inafara clopotului de sticla care tii musai sa fie demonstrat "stiintific".
Un experiment presupune existența unor creatori. Deci neapărat cineva trebuie să fie pe acolo.

Citat:

Asta deja e o fantezie cu o nuanta patetica, dar nu ma astept sa intelegi perspectiva. Nu acum, in orice caz.

E ciudata insa angoasa care genereaza astfel de sperante desarte, asta se regaseste mai degraba in mediul NP unde lipseste Harul, ortodocsii au consolari mult mai consistente.
Ești haios. Ca și cum Newton, Lorentz, Enistein șamd au fost ortodocșii cu har, iar ășlalți sînt NP fără har.

Florin-Ionut 09.08.2016 23:49:49

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 628272)
Deci soarele dispare la vest si apare iar de la est ?

Nu dispare. Vezi https://www.youtube.com/watch?v=cw6uiKDE48A și celelalte părți dacă chiar ești curios.

E varianta Universului celui grandios, finit și fără margini, dar aici fiind vorba doar de Pămînt. În orice direcție mergi, după un timp ajungi în același loc.

Soarele și Luna urmează un curs cvasi-sinusoidal aplatizat, de la Est la Vest.

iuliu46 10.08.2016 00:00:37

Nu am auzit ceva mai cretin in viata mea. Este exact ca in jocul ala cu asteroizii. Soarele dispare prin dreapta si apare iar prin stanga. Omul pleaca din Rusia si ajunge in Canada si daca mai merge mult ajunge iar in Rusia. Si totul pe o suprafata plana. :105:

Sincer cred ca aia cu Polul Nord in centru sunt academicieni pe langa astia care cred in chestia asta. Sigur ca un om cu imaginatie se poate gandi la orice, poate maine unul ne spune ca traim intr-o cochilie de melc sau pe un tirbuson, dar e grav daca il mai si credem.

iuliu46 10.08.2016 00:02:47

Cum de poate exista pe o asemenea harta fenomenul ala de midnight sun in tarile aflate foarte la nord cum este Suedia ?

https://www.youtube.com/watch?v=WlNEyXIZJzI

Florin-Ionut 10.08.2016 00:03:53

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 628301)
Eu nu discut argumentele lui, le-am vazut reluate de zeci de ori si de catre altii, ti-am aratat doar ca sunt grade diferite de conspirationism, deci nu poti face legatura directa intre ceea ce consideri a fi o explicatie proasta pentru experimentul MM si Pamantul Plat. In cel mai rau caz, te-ai putea gandi ca pamantul nu se misca.

Da. Dacă nu se mișcă, atunci toată poliloghia oficială cade.

Citat:

De altfel chiar Einstein mi se pare ca scrie ca alternativa la inexistenta eterului, ar fi ca pamantul nu se misca.
Vezi că știi?

Citat:

La fel si in cazul experimentului lui Airy. Nimeni dintre oamenii astia nu si-a pus macar problema ca pamantul ar fi plat. Nici in Biserica, in afara de niste ciudati, nimeni nu a crezut in asta.
Irelevant. Dar bine că Airy a fost un băiat isteț și s-a gîndit să bage apă în telescop...

Citat:

Deci exista antirelativisti de mai multe feluri, exista unii care cred ca relativitatea e gresita dar cred ca Pamantul e sferic si se roteste, exista geocentristi si exista si grupul asta cu PP. Dar relativitatea e ultimul lucru de care trebuie sa te ocupi.
Or fi. N-au decît să creadă și că Pămîntul e concav.

Dar relativitatea a apărut ca necesitate de a explica anumite fenomene care se împotrivesc modelului oficial modern al Universului.

Totuși gîndește-te că și astăzi fizicienii cad de acord că așa-numitul vid este plin cu un noian de tipuri de particule de legătură (bozoni, gravitoni etc), cu energii, radiații șamd - toate astea în trecut fiind descrise simplu ca fiind eterul. Care era și el de două feluri...

Citat:

Mai important e sa iti explici cum arata Pamantul ( mie chestia aia ca dispare in dreapta si apare in stanga mi se pare ridicola de-a dreptul. ). In plus nu inteleg cum se pot roti stelele in sensuri opuse fie si pe o asemenea harta.
Nici eu nu înțeleg cum, acum. Fiind pe teren nou după ce a picat varianta cu Polul Nord în mijloc, mai am de săpat. :)

iuliu46 10.08.2016 00:10:32

Pai iti spun din nou ca relativitatea cu toate pacatele ei nu are de-a face deloc cu Pamantul Plat. Nu inteleg cum ai ajuns tu intr-o asemenea fundatura incat daca te indoiesti de relativitate sa crezi ca pamantul ar fi plat. Oamenii credeau ca pamantul e sferic si ca nu se misca si inainte de a fi adoptat modelul heliocentric si de a aparea gravitatia. Dupa cum vezi ca scrie Sf. Grigorie de Nyssa in sec al IV lea.

iuliu46 10.08.2016 00:15:59

Iar ca pamantul ar fi stationar trebuie dovedit, nu poti doar sa-l critici pe Einstein si sa spui ca relativitatea e o prostie. Trebuie sa explici cum poate sta satelitul ala geostationar deasupra si multe altele. Ca singura explicatie posibila ar fi sa faci apel tot la Einstein si sa arati ca fizica trebuie sa fie consistenta in toate sistemele de referinta. :21:

iuliu46 10.08.2016 00:27:44

Teoria Relativitatii Generalizate e cel mai mare prieten al geocentristului. Dar si cel mai mare dusman.
Astfel, cand e intrebat cum de Pamantul poate sta nemiscat, ce forte il tin acolo in centru nemiscat, geocentristul aminteste despre Hans Thirring, cel care a demonstrat ca miscarea maselor aflate la distanta ar genera aceleasi forte in apropierea Pamantului care sunt generate si in cazul in care Pamantul se invarte. Dar Thirring a facut demonstratia tocmai pentru a intari Teoria Relativitatii, nu pentru ca ar fi crezut ca Pamantul e static ci pentru ca teoria spune ca fizica trebuie sa fie consistenta independent de sistemul de referinta. Si de altfel a si corespondat cu Einstein. :71:

DragosP 10.08.2016 06:39:33

Da' ce zice bag-bingul de succesele noastre la Rio? Relative sau absolute?
Că cu cele de p'aci m-am lămurit: a ieșit lumea la prins muște...

iuliu46 10.08.2016 08:56:10

Pai care-i problema ? Nu suntem in grafic ? :)

AlinB 10.08.2016 10:29:48

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 628314)
Iar ca pamantul ar fi stationar trebuie dovedit, nu poti doar sa-l critici pe Einstein si sa spui ca relativitatea e o prostie. Trebuie sa explici cum poate sta satelitul ala geostationar deasupra si multe altele. Ca singura explicatie posibila ar fi sa faci apel tot la Einstein si sa arati ca fizica trebuie sa fie consistenta in toate sistemele de referinta. :21:

Geocentristul sau Pamantplatistul nu poate fi consistent la nivel stiintific.

El se multumeste in mare parte doar sa contrazica, sa vorbeasca despre conspiratii, etc.

Cand e vorba sa justifice un fenomen fizic invocat pentru a sprijini o nazdravanie, vorbeste de credinta.
Pai sa ai credinta. Credinta in conspiratii, credinta ca lumea nu se sprijina pe legi fizice ci pe miracol si ignoranta.

Teoriile astea sunt consistente cu observatia ca s-ar putea sa fi pornit de la niste atei, pentru ca exploreaza atat genul ala prost de credinta cat si ignoranta si dispretul versus stiinta.

E un soi de cruciada din aia de prost gust, macelarim musulmani si am rezolvat toate problemele crestinismului.
Facem varza stiinta, convingem pe toti ca traim intr-o cutiuta si gata, am castigat razboiul duhovnicesc.

Si unii cad in plasa, pentru ca tocmai in planul razboiului duhovnicesc au pierdut sau sunt pe cale sa piarda.

AlinB 10.08.2016 10:41:07

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 628295)
Hai să discutăm cele cîteva argumente anti PP.

1/ Ultimul Bedford level experiment a fost în 2016: https://www.youtube.com/watch?v=XUjMytEgLyw . A mai crescut vegetația între timp (or fi trimis ăia de la Agenția Spațială Europeană niște agenți cu semințe), dar poate se va repeta.

Bendy light sau refracția luminii datorită straturilor de aer de densitate / temperatură diferită e o explicație atît de forțată și de disperată (ca să-l citez pe Alin) încît devine vecină cu prostia. Adică lumina se curbează după suprafața convexă a apei astfel încît obiecte care nu ar trebui să se vadă devin elegant vizibile. Hocus pocus, poftim știință dom'le! Fata Morgana e vrăjeală ieftină comparativ cu treaba cu refracția.

Refractia e un fapt stiintific dovedit.
Contra-argumentul tau stiintific unde este?

Apropo, stii ca exista si o versiune a experimentului care a ajuns la concluzia ca pamantul este...concav?

Comentariile la videoclip le-ai citit macar?

Este clasica eroare de logica numita "selectia cireselor".

Citat:

2/ Pozele de la 10km altitudine nu au cum să demonstreze nimic, nici pro, nici contra. Deși la un moment dat se laudă că niște piloți au tot văzut curbura ca mai apoi se susțină că de fapt e irelevant. Bun.
Nu doar "niste piloti" ci mai multi au vazut-o, ma refer la cei care zburau cu Concorde, chestia e ca cei ca tine au dat-o ca si mai sus in alte povesti, vezi ca e distorsiune, etc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:16:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.