Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Cele OPT EREZII ale "FERICITULUI" AUGUSTIN, ERETICUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17756)

Barsaumas 18.03.2015 12:14:21

Multumesc, Mihai. Poate se rusineaza rusnacoidul Emilian si nu mai huleste sfintii Bisericii lui Cristos.

Ioan_Cezar 18.03.2015 14:20:34

Târziu Te-am iubit
Frumusețe atât de veche și atât de nouă,
târziu Te-am iubit.
Tu erai înlăuntrul meu
Și eu eram în afară
și acolo Te căutam
și mă aruncam eu
- cel ce și-a pierdut frumusețea -
asupra acestor lucruri frumoase
pe care Tu le -ai făcut.
Tu erai cu mine,
dar eu nu eram cu Tine.
Mă țineau departe de Tine
frumoasele lucruri
care, dacă nu ar fi în Tine,
nu ar exista.
M-ai chemat -
și m-ai strigat
și ai rupt surzenia mea.
Ai strălucit
Și ai alungat iubirea mea.
Ai răspândit o mireasmă
și am respirat-o
și acum suspin după Tine.
Te-am gustat
și mi-e foame și sete.
M-ai atins
și am luat foc,
arzând după pacea Ta.

(Traducere Dan Verona)

nectarios 19.03.2015 14:43:15

Referitor la Pelikan

J. Pelikan s-a convertit la Ortodoxie înainte să moară, din păcate nu ai citit Tradiția creștină care prezintă istoria dezvoltării dogmelor creștine, nu e curs de dogmatică. Dacă pentru tine Romanidis e Sfânt, țin să te corectez că Augustin e cinstit atât ca Fericit, cât și ca Sfânt. Uită-te în cartea lui S. Rose Locul Fer. Augustin în Biserica Ortodoxă și ai să vezi la sfârșit Acatistul Sf. Augustin compus de Sf. Ioan Maximovici.

nectarios 19.03.2015 15:19:51

Sinaxar

Sfântul Augustin, Episcopul Ipponiei:
Sf. Augustin s-a născut la Tagaste, în ținutul Numidiei, în anul 354 după Hristos. Credincioasa lui Maică Monica a încercat să-i dea o creștere creștinească. Deși era dăruit cu o minte senină și bine înzestrată, în tinerețe se împotrivea îndemnurilor maicii sale. Când a fost botezat de către Sf. Ambrozie al Mediolanului era de acum la vârsta bărbăției. După moartea maicii sale, și-a împărțit toată averea săracilor, a îmbrățișat viața călugărească și vreme de trei ani a trudit în singurătate, în aspre nevoințe. În 391 d. Hr., Valerian, Episcopul Ipponei, l-a hirotonit preot (împotriva voii sale) iar în 395 a stăruit ca Augustin să fie sfințit episcop vicar al său. Murind Valerian, Augustin a urmat a fi vreme de 35 de ani păstorul cel mai lucrător al Ipponiei. El l-a biruit pe ereticul Pelagiu cu predicile și scrierile sale.
Sfântul Augustin a murit cu pace la 28 august 430 d. Hr., în al 76-lea an al vieții sale. A fost un mare dascăl și rodnic scriitor al Bisericii, așa cum a fost numit la al Șaptelea Sinod a Toată Lumea.
După Mineiul grecesc și Manualul istoric al Părinților Bisericii al lui Filaret, Arhiepiscopul Cernigovului, partea a III-a, p. 18:
Mineiul Bisericii Ortodoxe (în limba rusă), Ed. Iv. Kosolapov, ed. a II-a, Simbirsk: I. Anychina, 1880, mai 15, p. 227.
Q.E.D.

nectarios 19.03.2015 15:28:24

4. Augustin este inventatorul lui Filioqve, și a altor erezii, el scriind după primele două Sinoade, când dogma Trinitară era stabilită, că Duhul Sfânt purcede doar de la Tatăl și niciodată și de la Fiul. În nici unul din cele 4 variante de Crez, nu există adaosul Filioqve, adaos care demolează Sfânta Treime. Iar Sfântul Ambrozie al Milanului, care susține erezia filioqve, asta n-o mai cred, până-i lumea și pământul :) te rog să-mi dai citat cu trimitere la carte și pagină.

Georgios Martzelos, Sf. Părinți și Problematica teologică: În Apus, părinți ca Sf. Ilarie Pictaveanul, Sf. Ambrozie al Mediolanului au fost apărători ai Simbolului de credință de la Niceea și au vorbit de teologie în cadrul iconomiei, nereușind să deosebească purcederea din veșnicie a Sf. Duh. Sf. Ambrozie de Mediolanum a fost traducătorul lui Didim cel Orb și Sf. Vasile cel Mare în Apus și referindu-se la trimitearea iconomică a Sf. Duh în lume, ajunge să afirme că Duhul Sfânt purcede din Tatăl și din Fiul. Paginile 80-81.

nectarios 19.03.2015 15:32:54

Icoana bizantina Sf. Augustin

https://theodorosicon.wordpress.com/...e-i-a-sfintit/

stefan florin 19.03.2015 15:38:00

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 585364)

Augustin nu este un sfant ortodox, ci este catalogat doar fericit

Igor_Paslusnik 22.03.2015 18:34:02

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 585135)
Nici cei mentionati in acea lista nu au participat la acel sinod, acolo sunt mentionati sfintii parinti. Fericitul Augustin mai este mentionat la un sinod ca sfant parinte, iar la un sinod ortodox (dupa Schisma) este numit sfant. Cateodata e amuzant ca nu intelegi ceva foarte clar (in cazul de fata acea lista de la sinod).

Cătălin, chiar dacă acel Augustin, care e amintit la Sinodul 5, este cu adevărat Augustin de Hipponia, știm deja că la sinodul 5, nu erau conștienți încă de ereziile lui Augustin de Hipponia, ereziile sale fiindu-i descoperite abea în secolul 8, spune părintele Ioannis Romanides și confirmate abea în secolul 12, când au prins adânc rădăcini în scolastica și ereziile apusului căzut, care oricum nu a mai dat Sfinți Părinți, după Marea Schismă, toată patristica apusului a secat, a murit.

GMihai 22.03.2015 18:37:46

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 585680)
Cătălin, chiar dacă acel Augustin, care e amintit la Sinodul 5, este cu adevărat Augustin de Hipponia, știm deja că la sinodul 5, nu erau conștienți încă de ereziile lui Augustin de Hipponia, ereziile sale fiindu-i descoperite abea în secolul 8, spune părintele Ioannis Romanides și confirmate abea în secolul 12, când au prins adânc rădăcini în scolastica și ereziile apusului căzut, care oricum nu a mai dat Sfinți Părinți, după Marea Schismă, toată patristica apusului a secat, a murit.

Pai si cu infailibilitatea Sinoadelor Ecumenice cum ramane, Emiliane ?

Nici ortodocsii nici catolicii nu indraznesc sa o puna la indoiala. Doar protestantii o fac. Sau, poate, ar trebui sa spun, o faceti.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 18:46:05

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 585173)
Fii atent ca in ortodoxie ni se cere sa mergem pe calea de mijloc ,nici in dreapta ,nici in stanga.

Serios?
Care ortodoxie? A ta personală, surioară?

Ia uite ce zice Biblia:
"Astfel, fiindcă ești căldicel nici fierbinte, nici rece, am să te vărs din gura Mea." - Apocalipsa 3, 16.

Deci căldicel, adică calea de mijloc.
Cine e în calea de mijloc, va fi vărsat de la gura Mântuitorului.
Cine e în calea de mijloc devine ecumenist.
"Calea de mijloc", nu are nici un suport biblic și patristic.
Din contră, e combătută, precum ți-am arătat, de Biblie.

Vai și amar de cei care sunt în calea de mijloc...

Citat:

Ori tu vad ca esti prea inflacarat ,pui prea multa patima.

Consider că îmi fac doar datoria. Precum și Hristos și Sfinții Apostoli și-au făcut "datoria". Și martirii și Sfinții Părinți și toți sfinții de după ei, până și azi, și cei ce se vor mai sfinții în viitor, cu mila DOmnului vor face la fel.

Așa e sănătos și mântuitor, să fim înflăcărați după Împărăția Cerurilor.

Citat:

La ce ne foloseste sa il blamam pe fericitul Augustin?

La același lucru, la care a folosit Sfinților Părinți, când au blamat ereziile la cele 9 sinoade. Și același lucru, care ne folosește când păzim și paștem la pășuni mănoase, turma mică a lui Hristos.

Citat:

Este cineva pe aici inchinator la preafericitul?

"Preafericit", adică te referi la Patriarhul Bisericii României... El e preafericit.
Augustin e doar fericit, pentru mine e eretic. Dovedit.

Citat:

Din cate stiu biserica ortodoxa ia ce e bun din scrierile lui.

Atunci hai să luăm ce e bun și din scrierile lui Origen, ereticul și din scrierile lui Teodor de Mopsuestia, ereticul și a altora, nu? Păi vezi că e greșit?
Am spus deja:
"O muscă moartă strică amestecul de untdelemn al celui ce pregătește miresme; puțină nebunie strică prețul la multă înțelepciune." - Ecclesiasticul 10, 1

Citat:

Si parintele meu duhovnic il citeaza cel putin odata pe an in predicile lui ''iubeste si fa ce vrei"

Mă bucur. Oare știe duhovnicul tău, că el, ca și toți preoții lui Hristos, de pe tot pământul, trebuie să fie măcar luminați, dacă nu chiar îndumnezeiți, ca să poată schimba inimile oamenilor, să le aducă la mântuire, cum spunea Sfântul Grigorie Palama?

Domnul să aibe milă de noi...

Igor_Paslusnik 22.03.2015 18:59:09

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 585352)
J. Pelikan s-a convertit la Ortodoxie înainte să moară, din păcate nu ai citit Tradiția creștină care prezintă istoria dezvoltării dogmelor creștine, nu e curs de dogmatică. Dacă pentru tine Romanidis e Sfânt, țin să te corectez că Augustin e cinstit atât ca Fericit, cât și ca Sfânt. Uită-te în cartea lui S. Rose Locul Fer. Augustin în Biserica Ortodoxă și ai să vezi la sfârșit Acatistul Sf. Augustin compus de Sf. Ioan Maximovici.

Mă bucur dacă s-a convertit la Ortodoxie, înainte să moară.
Nu, nu am citit Tradiția creștină, am citit mai mult dogmatică, patristică, și biblice...
Da, părintele Ioannis Romanides, e sfânt necanonizat.
Iar Augustin nu e cinstit ca sfânt niciunde, ci doar ca fericit, în toate Bisericile Autocefale, începând din anul 1982, decând a fost introdus în calendare.
Iar ce a spus părintele Serafim Rose, nu contest, e opinia lui personală, nu și opinia Bisericii, e teologumena și părerea lui teologică personală.
Iar acatistul scris fericitului Augustin, de Sfântul Ioan Maximovici, nu contest, e posibil să fie adevărat, că un sfânt a scris un acatist unui eretic, dar chiar și așa, e doar un acatist, nu e dogmă.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 19:05:26

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 585355)
Sfântul Augustin, Episcopul Ipponiei:
Sf. Augustin s-a născut la Tagaste, în ținutul Numidiei, în anul 354 după Hristos. Credincioasa lui Maică Monica a încercat să-i dea o creștere creștinească. Deși era dăruit cu o minte senină și bine înzestrată, în tinerețe se împotrivea îndemnurilor maicii sale. Când a fost botezat de către Sf. Ambrozie al Mediolanului era de acum la vârsta bărbăției. După moartea maicii sale, și-a împărțit toată averea săracilor, a îmbrățișat viața călugărească și vreme de trei ani a trudit în singurătate, în aspre nevoințe. În 391 d. Hr., Valerian, Episcopul Ipponei, l-a hirotonit preot (împotriva voii sale) iar în 395 a stăruit ca Augustin să fie sfințit episcop vicar al său. Murind Valerian, Augustin a urmat a fi vreme de 35 de ani păstorul cel mai lucrător al Ipponiei. El l-a biruit pe ereticul Pelagiu cu predicile și scrierile sale.
Sfântul Augustin a murit cu pace la 28 august 430 d. Hr., în al 76-lea an al vieii sale. A fost un mare dascăl i rodnic scriitor al Bisericii, aa cum a fost numit la al aptelea Sinod a Toată Lumea.
După Mineiul grecesc i Manualul istoric al Părinilor Bisericii al lui Filaret, Arhiepiscopul Cernigovului, partea a III-a, p. 18:
Mineiul Bisericii Ortodoxe (în limba rusă), Ed. Iv. Kosolapov, ed. a II-a, Simbirsk: I. Anychina, 1880, mai 15, p. 227.
Q.E.D.

Sinaxarele sunt scrise de oameni pioși și evlavioși, ele nu sunt o autoritate.

Sinaxarele, nu sunt Biblie, nu sunt Sfinții Părinți, nu sunt Sfintele Canoane, nu sunt Sfintele Dogme. Sunt doar teologumenele scriitorilor, dezvoltate pe idei inițiale, deja prezente.

Augustin a fost chiar păgân, a devenit gnostic, apoi s-a convertit creștin. A fost foarte iubitor de plăceri carnale, desfrânând, dar lucrurile astea, se trec cu vederea, ca să nu-i fie pătată imaginea, si-așa spurcat el și spurcând Biserica cu idioțeniile minții lui, doveditele erezii.

Deci în sinaxare, se poate scrie orice, oricând, se modifică anual, dacă e nevoie, ediții vechi sau noi, "revizuite și readăugite".

AlinB 22.03.2015 19:08:23

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 585688)
Augustin a fost chiar păgân, a devenit gnostic, apoi s-a convertit creștin. A fost foarte iubitor de plăceri carnale, desfrânând, dar lucrurile astea, se trec cu vederea, ca să nu-i fie pătată imaginea, si-așa spurcat el și spurcând Biserica cu idioțeniile minții lui, doveditele erezii.

Serios? Dupa convertire? Dovezi?
Apropo, Stefan cel Mare pe unde este pentru tine? E sfant sau tot ceva gen eretic, iubitor de placeri carnale, desfranand, ucigand..etc?

Igor_Paslusnik 22.03.2015 19:13:59

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 585360)
4.Georgios Martzelos, Sf. Părini i Problematica teologică: În Apus, părini ca Sf. Ilarie Pictaveanul, Sf. Ambrozie al Mediolanului au fost apărători ai Simbolului de credină de la Niceea i au vorbit de teologie în cadrul iconomiei, nereuind să deosebească purcederea din venicie a Sf. Duh. Sf. Ambrozie de Mediolanum a fost traducătorul lui Didim cel Orb i Sf. Vasile cel Mare în Apus i referindu-se la trimitearea iconomică a Sf. Duh în lume, ajunge să afirme că Duhul Sfânt purcede din Tatăl i din Fiul. Paginile 80-81.

Concret. Dovezile patristice, trimiterile la PG sau PL, sau traduceri, în engleză sau română, cu pagină, ca să verific, ale Sfântului Ambrozie al Mediolanumului că Duhul Sfânt purcede "și de la Fiul".

Sincer, mă îndoiesc că există așa ceva, sunt doar deducțiile lui Georgios Martzelos, din nou teologumene personale, păreri teologice. Probabil nici Georgios nu dă trimiteri la PG sau PL, prorabil că scrierile sale, au scop ecumenist, anume de a fi acceptat ereticul Augustin, în Bisericile Ortodoxe, autocefale.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 19:16:43

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 585364)

Daaa, pictorița Cerasela Ciuca, poate picta, desigur și icoane cu "Sfântul" Origen, dacă e nevoie, nu-i problemă. Și cu "sfântul" Teodor de Mopsuestia, sau "sfântul" Eunomie.

Sigur! Nu numai "sfântul" Augustin, orice "sfânt" vrei, spui numele și gata! Icoana se pictează la comandă, se trimite prin curierat...

Transport gratuit...

Doamne miluiește...

P.S.: iar pentru G.Mihai, citatul tău de acolo... se pune autor, carte, pagină, ca să fie halucinant, cu adevărat... ;)

Igor_Paslusnik 22.03.2015 19:25:13

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 585690)
Serios? Dupa convertire? Dovezi?
Apropo, Stefan cel Mare pe unde este pentru tine? E sfant sau tot ceva gen eretic, iubitor de placeri carnale, desfranand, ucigand..etc?

Alin, toată lumea știe că Sfântul Ștefan cel Mare, a fost un criminal, un curvar și un bețivan, la fel cum Sfânta Maria Egipteanca a fost poate cea mai mare curvă a Egiptului, și cum David Psalmistul, a făcut adulter cu nevasta lui Urie.

Și ce dacă?

Ce cinstim noi la sfinții lui Dumnezeu? Păcatele lor? Ce este sfințenia?

Tocmai lepădarea vieții celei vechi, și îmbrăcarea omului cel noi, în Hristos Iisus, prin pregătire, despătimire, luminare, îndumnezeire. Asta e sfințenia.

Adică să fi cu adevărat ortodox. Cum au fost Sfânta Maria Egipteanca, Sfântul Ștefan cel Mare și alții minunați Sfinți.

GMihai 22.03.2015 19:30:27

Sa te ierte bunul Dumnezeu pentru blasfemiile tale si pentru ura ta impotriva Sfintilor Lui.

AlinB 22.03.2015 19:32:37

Si aceeasi logica nu se aplica si Fericitului Augustin daca e vorba de "iubirea de placeri carnale, desfanari"?

oaie_cugetatoare 22.03.2015 19:34:20

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 585703)
Sa te ierte bunul Dumnezeu pentru blasfemiile tale si pentru ura ta impotriva Sfintilor Lui.

Asta e tare, GMihai fiind catolic, este mai ortodox deca Igor-ortodoxu':5:

AlinB 22.03.2015 19:34:46

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 585683)
Augustin e doar fericit, pentru mine e eretic. Dovedit.

Slava Domnului ca esti doar unul.
Cu probleme serioase.
Dovedite.

Citat:

Atunci hai să luăm ce e bun și din scrierile lui Origen, ereticul și din scrierile lui Teodor de Mopsuestia, ereticul și a altora, nu? Păi vezi că e greșit?
Te dai licentiat in teologie si habar nu ai nimic de Origen.
Nici macar ca a fost tiparit in cadrul colectiei PSB.
Intrebare pentru domnul licentiat: Cati "eretici" sunt in PSB?
Daca stii ce inseamna PSB..

Citat:

Am spus deja:
"O muscă moartă strică amestecul de untdelemn al celui ce pregătește miresme; puțină nebunie strică prețul la multă înțelepciune." - Ecclesiasticul 10, 1
Ia gandeste-te cum se aplica asta la tine si mai ales cand raportul cantitativ e taman invers.

bogdan81 22.03.2015 19:39:43

Trebuie sa o spunem raspicat : Augustin este mantuit, fie el fericit sau sfant, cum este numit. Parintii sinodului 5 ecumenic l-au numit printre invatatorii bisericii, iar daca spunem ca este eretic savarsim hula. Teologul Ioannis Romanidis are multe exagerari. Eu il consider nationalist si filetist pe Romanidis, si excesiv de frustrat. Nu stiu ce complexe si traume are Romanidis de uraste tot ce vine din vest, inclusiv pe sfintii vestici, dar cred ca ar fi trebuit sa-si rezolve problemele la psiholog. Augustin are greseli, este adevarat, dar nu este singurul sfant care are. Mai toti au, ca toti au fost oameni. Hai sa scoatem toti sfintii din calendar si sa ramanem doar cu apostolii. Pai unde ajungem ?
Parintii sinodului 5 ecumenic sunt mai presus de Romanidis si de Yannaras si de alti greci complexati (nu toti grecii sunt asa) care au boala pe tot ce vine din vest.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 20:13:10

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 585703)

Amin.
Să mă ierte pentru păcatele mele. Dar ce am spus, nu e blasfemie, e Adevărul, iar Augustin NU ESTE SFÂNT al lui Dumnezeu, e fericit și dovedit eretic. Și ce spun e Adevărul.
Contrazi-mă dogmatic. N-ai cum. Tu însuți fiind în erezie.

Să te ierte Dumnezeu și pe tine, pentru ereziile franco-latine ale apusului, în care "odihnești" și să te aducă acasă...

Igor_Paslusnik 22.03.2015 20:21:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 585707)
Slava Domnului ca esti doar unul.
Cu probleme serioase.
Dovedite.

Alin... :) ești cel puțin comic.

Ești ca un titirez, învârtit bine, agitat nevoie mare. Dacă tot așa o ții, ai să mori de tânăr, de la stres...

Nu răspund la provocări. ;) Mai ales din-alea dovedite... de Alin...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 585707)
Te dai licentiat in teologie si habar nu ai nimic de Origen.
Nici macar ca a fost tiparit in cadrul colectiei PSB.
Intrebare pentru domnul licentiat: Cati "eretici" sunt in PSB?
Daca stii ce inseamna PSB..

Câte PSB-uri ai citit?

Câte au fost traduse? Câte trebuiau traduse? Care era target-ul?
Ce este azi, 2015, PSB-ul?
Ce este codul Migne? Din ce s-a tradus mai mult, din PG sau PL ?

Dacă vrei vorbim despre ele, despre PSB... Mai ți minte ceva din cele care le-ai citit?

Că eu am toate PSB-urile, formatul vechi... și tot Migne-le...

Hai să deschidem un topic în care să dezbatem PSB-urile, eventual o scurtă istorie a lor, și vorbim ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut din PSB-uri.

Vrei?

Dar de ereziarhi în PSB, ai auzit? Știi scopul pentru care ei sunt prezenți în PSB?

Ce multe aș vrea să vorbesc cu oricine, din Sfinții Părinți, îi iubesc atât de mult... :105:

Igor_Paslusnik 22.03.2015 20:28:50

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 585711)
Trebuie sa o spunem raspicat : Augustin este mantuit, fie el fericit sau sfant, cum este numit. Parintii sinodului 5 ecumenic l-au numit printre invatatorii bisericii, iar daca spunem ca este eretic savarsim hula. Teologul Ioannis Romanidis are multe exagerari. Eu il consider nationalist si filetist pe Romanidis, si excesiv de frustrat. Nu stiu ce complexe si traume are Romanidis de uraste tot ce vine din vest, inclusiv pe sfintii vestici, dar cred ca ar fi trebuit sa-si rezolve problemele la psiholog. Augustin are greseli, este adevarat, dar nu este singurul sfant care are. Mai toti au, ca toti au fost oameni. Hai sa scoatem toti sfintii din calendar si sa ramanem doar cu apostolii. Pai unde ajungem ?
Parintii sinodului 5 ecumenic sunt mai presus de Romanidis si de Yannaras si de alti greci complexati (nu toti grecii sunt asa) care au boala pe tot ce vine din vest.

Sigur că ce ai scris tu mai sus... sunt strict opiniile tale personale...

Nu înseamnă că spui Adevărul...

nu ai de unde știi dacă cineva e mântuit sau nu. Sincer, eu spun că Augustin nu e mântuit, pentru nebuniile pe care scris.

Iar restul, ce spui, despre greci "frustrați" denigrarea persoanei unui preot al lui Hristos, și nu orice preot, ci Ioannis Romanides... no comment.

Și culmea, acei greci, au arătat ceea ce se vroia acoperit și îngropat.

În fine, te va judeca Hristos, nu eu; eu doar te contrazic, cu un scop. Să apăr turma lui Hristos.

Dar știi ce e mai grav? Faptul că deși eu am dovedit biblic, dogmatic și patristic, că Augustin este eretic, tu nu poți dovedi, în nici un fel posibil și existent, că vreun Sfânt al lui Hristos are erezii. Dar acuzi Sfinții lui Dumnezeu de erezii.

Aste de-a dreptul mă înspăimântă.

Ai grijă de tine.

GMihai 22.03.2015 20:32:09

Dar despre denigrarea persoanei unui sfant si episcop al lui Hristos, cinstit, aproape fara exceptie, de lumea crestina, ce ai de zis ?

Igor_Paslusnik 22.03.2015 20:36:30

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 585726)
Dar despre denigrarea persoanei unui sfant si episcop al lui Hristos, cinstit, aproape fara exceptie, de lumea crestina, ce ai de zis ?

Ți-am spus, Augustin NU ESTE SFÂNT. Să fim clari înțeleși. Ți-o repet de câte ori e nevoie.

Și "episcopi" ai lui Hristos, au tot fost, chiar și eretici. Și Patriarhul de Constantinopol, a fost eretic. Patriarhul, reprezentant al lui Hristos, da? Nestorie e un exemplu, și mai sunt.

Chiar și azi, Patriarhul Romei, e eretic, apostat, schismatic, anatematizat, blasfemiator, hulitor și dăruit Satanei. (I Timotei 1, 20)

Și toți Patriarhii Romei, de după 1054, și chiar mulți dintre ei și înainte de 1054, au mers în iad, pentru ereziile lor.
Ai să-i vezi în iad, când îți va suna ceasul. Dar atunci când ai să-i vezi, va fi prea târziu... mult prea târziu să mai poți face ceva...
La fel ca Augustin, "fericitul" eretic.

Domnul să aibe milă de ei, de toți ereticii, în marea Lui iubire.
Dar atâta vreme, cât ereziile lor, fac în urma lor, dezbinare și pierd turma lui Hristos, nu știu cât de mare milă vor avea.

GMihai 22.03.2015 20:43:03

Emiliane, tu poti sa repeti de o mie de ori ca Luna se invarte in jurul lui Saturn, asta n-o sa aiba ca rezultat decat faptul ca lumea va rade de tine sau te va compatimi. Si, de fapt, nu e nevoie sa o repeti de o mie de ori. Rezultatul s-a produs deja.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 22:13:47

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 585729)
Emiliane, tu poti sa repeti de o mie de ori ca Luna se invarte in jurul lui Saturn, asta n-o sa aiba ca rezultat decat faptul ca lumea va rade de tine sau te va compatimi. Si, de fapt, nu e nevoie sa o repeti de o mie de ori. Rezultatul s-a produs deja.

Mihai, prefer să-mi spui Igor, mulțumesc pentru bunul simț exagerat :)

Trecând peste abureli avocățești ieftine, hai să revenim la subiect, amic de forum drag... ;)

Da, așa este, precum spui: rezultatul s-a produs deja, demult: Augustin este cu adevărat eretic.

AlinB 22.03.2015 22:22:45

Pentru tine doar si cativa greci "radicali" se pare ..

Ceea ce nu e asa rau.
Au fost in Biserica lucruri mai rele de atat.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 22:46:52

Eee... vezi că nu-i chiar așa greu? Ai văzut că se poate?
Mulțumim Domnului...
Cuvintele astea a tale, Aline, de mai sus, sunt parcă un picuț mai drese cu iubire.
Slavă Domnului.
Să fi așa mai blând mereu, să-ți ajute Dumnezeu.

Wryetui 22.03.2015 23:11:51

Eu tot nu ma simt impacat cu raspunsurile de pe acest thread. Dumnezeu chiar sa fie un legalist razbunator care imparte pedepse deoarece e manios pe toti cei care nu cred in El intr-o procedura ortodoxa? Hristos a spus ca oricine va crede in El se va mantui, ideea ca doar ortodocsii vom merge in Rai nu ma poate convinge deloc... Ca doar crestinii mergem in Rai, hai ca mai merge, dar celalata idee nu cred...

bogdan81 22.03.2015 23:20:42

Din cate stiu eu, pana si ideea legata de predestinare, Augustin si-a indreptat-o spre sfarsitul vietii recunoscand ca a gresit. Exista scrisori ale lui cum e cea catre Simplicianus, succesorul lui Ambrozie, in care isi indreapta eroarea legata de predestinare.
Asa ca pana la urma, nici macar asta nu mai ramane. Poate doar filioque, dar aici au gresit mai multi parinti apuseni care totusi sunt sfinti ai bisericii ortodoxe.

bogdan81 22.03.2015 23:28:04

Se pare insa ca la unii (nu ma refer la initiatorul acestui topic care mai degraba e o victima a unui gen de manipulare), ura fata de catolici e atat de mare incat ajung sa nege si sfintii apuseni de dinainte de schisma, nu doar de dupa schisma.
Cunosc aceasta atitudine. Mai stiu eu de cineva, un preot care a mai fost citat aici pe forum, Matei Vulcanescu care spune ca ostia catolicilor e blestemata si satanica, ca pe catolici ii inspira diavolul si ca ei se impartasesc cu satana iar impartasania lor e otrava.
Asemenea exprimari care arata traume profunde nu inseamna deloc ca respectivul preot apara ortodoxia. Ortodoxia nu se apara asa si nu are nevoie de astfel de aparatori.

Barsaumas 22.03.2015 23:28:33

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 585764)
Din cate stiu eu, pana si ideea legata de predestinare, Augustin si-a indreptat-o spre sfarsitul vietii recunoscand ca a gresit. Exista scrisori ale lui cum e cea catre Simplicianus, succesorul lui Ambrozie, in care isi indreapta eroarea legata de predestinare.
Asa ca pana la urma, nici macar asta nu mai ramane. Poate doar filioque, dar aici au gresit mai multi parinti apuseni care totusi sunt sfinti ai bisericii ortodoxe.

Stai linistit, ca igorete danila rascolniku' ii pocneste si pe aceia. Adica, cum au indraznit niste sustinatori ai filioque sa intre in sinaxar? Nt, nt, nt...papistasii sunt ca nanoparticulele: se infiltreaza peste tot, de aceea trebuie darzenie pravoslavnica.
Acum, pe bune, nu vad rostul acestui topic. Crezi ca ii baga cineva in seama pe cativa filetisti catolicofobi, si sa il scoata pe Sf. Augustin din sinaxar? Lasa-i pe grecoteii si romanasii latinofobi sa se infurie in stil mare. Vorba lui Al Bundy: who cares?

Barsaumas 22.03.2015 23:32:14

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 585765)
Se pare insa ca la unii (nu ma refer la initiatorul acestui topic care mai degraba e o victima a unui gen de manipulare), ura fata de catolici e atat de mare incat ajung sa nege si sfintii apuseni de dinainte de schisma, nu doar de dupa schisma.
Cunosc aceasta atitudine. Mai stiu eu de cineva, un preot care a mai fost citat aici pe forum, Matei Vulcanescu care spune ca ostia catolicilor e blestemata si satanica, ca pe catolici ii inspira diavolul si ca ei se impartasesc cu satana iar impartasania lor e otrava.
Asemenea exprimari care arata traume profunde nu inseamna deloc ca respectivul preot apara ortodoxia. Ortodoxia nu se apara asa si nu are nevoie de astfel de aparatori.

Perfect exprimat. Bine, omul e filetist, ca si majoritatea grecilor, printre care s-a bagat si slujeste. Grecii se intarata, sa catalizeaza in maraieli unii pe altii, cand vine vorba de istoria interactiunilor lor comune cu latinii, bisericesti si politice deopotriva, ca niste sacali care isi marcheaza teritoriul. Cu siguranta, filetismul e vadit ca rerzie, inainte chiar sa fi fost condamnat oficial de Biserica. Sa nu mai vorbim si de maraielile aceslui preot, grecizat ca mentalitate, la adresa Cuviosului Arsenie Boca.

Barsaumas 22.03.2015 23:33:00

Citat:

În prealabil postat de Wryetui (Post 585763)
Eu tot nu ma simt impacat cu raspunsurile de pe acest thread. Dumnezeu chiar sa fie un legalist razbunator care imparte pedepse deoarece e manios pe toti cei care nu cred in El intr-o procedura ortodoxa? Hristos a spus ca oricine va crede in El se va mantui, ideea ca doar ortodocsii vom merge in Rai nu ma poate convinge deloc... Ca doar crestinii mergem in Rai, hai ca mai merge, dar celalata idee nu cred...

Ai mare dreptate!

Wryetui 23.03.2015 00:15:07

Intr-adevar exista o mare romano-catolico-fobie pe acest forum si nu doar, in sfera lumii ortodoxe la fel, trebuie doar sa ascultam predicile Pr. Gheorghe Anitulesei sau a multor altii care te sperie si nu dau dovada de nici un fel de dragoste, ca si cum catolicii ar fi fiii iadului si nu trebuie sa ne atingem de ei nici cu un bat. Pai mai oamenilor, chiar si Hristos a zis ca toate regulile vechiului testament, a religiei iudaice care este bazata DOAR pe reguli, legi si indicatii, deci este legalismul religios in persoana, a zis ca decalogul poate fi exprimat in doua lucruri: Sa iti iubesti aproapele tau ca pe tine insuti si sa Il iubeste pe Dumnezeu. Crestinii, si mai ales ortodocsii care ne tinem asa ocosi, trebuie sa fim ministri ai tolerantei, iubirii, intelegerii si dragostei. Cum poti sa spui ca nu s-a mantuit maicuta Tereza din Calcuta doar pentru ca era catolica, cand a facut pentru crestinism, pentru aproape si pentru Dumnezeu mai mult decat orice ortodox actual din Romania?

catalin2 23.03.2015 00:38:21

Citat:

În prealabil postat de nectarios (Post 584887)
Referitor la Filioque să știi că și Sf. Ambrozie l-a susținut deoarece nu era o traducere clară a textului grec din Crez.

Sf. Ambrozie nu se considera ca a sustinut Filioque, facand deosebirea intre purcedere si trimitere in lume, cum fac si sfintii rasariteni folosind expresia "prin".

bluelight 23.03.2015 00:42:49

@Wryetui
Gandirea ca numai ortodocsii se mantuiesc este o prostie. La fel, ca Dumnezeu ii "articuleaza" pe neortodocsi sau ca crestinii sunt predestinati mantuirii. MANTUIREA TINE, EXCLUSIV, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. El si numai El decide cine este vrednic de Imparatia Sa si cine nu, indiferent de religia/confesiunea careia ii apartine. Punct. Iar "criteriile de eligibilitate" sunt, de multe ori, altele decat cele care ni le imaginam noi. Vom avea surpriza sa vedem in Rai oameni la care nu ne asteptam sa fie vrednici de asta si, de asemenea, sa observam ca lipsesc indivizi despre care eram siguri ca vor fi de-a dreapta Mantuitorului. Slava Domnului ca nu oamenii hotarasc cine intra in Rai, ar fi jale sa se intample asta.

catalin2 23.03.2015 00:43:55

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 585683)
Serios?
Care ortodoxie? A ta personală, surioară?
Ia uite ce zice Biblia:
"Astfel, fiindcă ești căldicel nici fierbinte, nici rece, am să te vărs din gura Mea." - Apocalipsa 3, 16.
Deci căldicel, adică calea de mijloc.
Cine e în calea de mijloc, va fi vărsat de la gura Mântuitorului.
Cine e în calea de mijloc devine ecumenist.
"Calea de mijloc", nu are nici un suport biblic și patristic.
Din contră, e combătută, precum ți-am arătat, de Biblie.
Vai și amar de cei care sunt în calea de mijloc...

Probabil majoritatea credinciosilor de pe forum stiu ce inseamna "calea de mijloc". Ca si majoritatea ortodocsilor, macar din ce spune preotul la predica si tot stiu. Doar tu nu stii, ti-am mai spus ca esti intr-o mare eroare, ai alunecat spre dreapta, stilism, zelotism. Sfantul Paisie Aghioritul spunea ca zelotismul si stilismul (alunecarea spre dreapta) e la fel de vatamator ca si ecumenismul (alunecarea spre stanga), fiind fete ale aceleiasi monede.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:09:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.